Müşteri: Ya Avukatınız ya da Davacınız

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Müşteri: Ya Avukatınız ya da Davacınız

Markaların büyük masraflarla hazırlattığı broşürler, kataloglar, videolar yakın bir zamanda işlevini kaybedecek gibi görünüyor.

Son 40 yılda acımasız, aralıksız, abartılı, tek taraflı reklam ve tanıtım bombardımanına uğrayan tüketiciler isyan bayrağını çektiler.

Markaların gerek basılı ve gerekse sosyal medyada, televizyonlarda ve açık havadaki tabelalarda kendilerini övmesi bütün inandırıcılığını kaybetti. Tüketicinin gözünde, bir markanın kendisini şişirmesi ile yakın bir arkadaşının bütün sohbet boyunca meziyetlerini anlatması arasında hiçbir fark kalmadı.

Artık, neredeyse, “ bırakın bu işleri” diye öneride bulunmak aşamasındayım.

Turizm kentlerinde yol boyunca sıralanan dev billboardların hiçbir hükmü yok.
Televizyonda sevdiğimiz bir program, reklam girmek için bir anda kesildiğinde, küfür etmeyen var mı aranızda?
Son birkaç yıl içinde kaç broşürü ya da kataloğu bir dakikadan fazla incelediniz?

Kendimden bir örnek vereyim;

Akşamları bisikletime binerken yanıma telefonumu ve kulaklığımı alıyorum. Youtube’a yüklediğim müzikler var. Onları dinliyorum. Birkaç parça dinler dinlemez hemen araya bir reklam giriyor. İnanın o markaya ağzıma geleni söylüyorum.

Giriş bölümünü özetleyelim;
Tüketici, sizin, kendisini, ona hiç danışmadan, hedef kitle olarak tanımlamanıza itiraz ediyor. Onu bir pr ve pazarlama programına dahil etmenize isyan ediyor. Artık tek şansınız var. Tüketiciyi, sadık müşteri noktasından, sizi savunan müşteri noktasına taşıyabilirseniz, bu en etkili pazarlama yöntemi olacaktır.

Müşterinizi avukatınız yapın.

Bunun yolu da, onları hedef kitle ya da müşteri olarak değil, aklı, ruhu ve yüreği olan insanlar olarak kabullenmekten geçiyor. Aklı, ruhu ve yüreği olan insanlara, onları hayran bırakacak ürün ve hizmet sunarsanız, onlar da sizin gönüllü avukatınız olur.

Yoksa?

Aksi halde işiniz zor.

Hayran bırakamadığınız insanlar, bu kez da davacınız oluyorlar.

Hala farkında olmayabilirsiniz, ama artık tüketicilerin vicdanlarından oluşan online ve küresel mahkemeler oluştu.

  • Yorum siteleri
  • Sosyal medya platformları
  • Forumlar

Bunların hepsi birer online mahkemedir. Kendinizi bir anda sanık olarak bulmanız için minik bir hata bile yeterli olabiliyor.

Bu online mahkemelerin savcısı da, yargıcı da tüketici..
Hukuktaki kanunlara karşılık bu platformlarda vicdan hüküm sürüyor.
Alacağınız ceza da, müşteri nezdindeki uzun vadeli pozisyonunuzu etkiliyor.

Peki ne yapalım?

Modern Pazarlamacılara Hayati bir rehber
İnternet pazarlaması çağına özel yeni bir kavram var, duydunuz mu?

KKİ - ( Kullanıcı Kaynaklı İçerik )

İşte size basit bir tanımlama;
Kullanıcı Kaynaklı İçerik, marka ile bir bağı olmayan tüketici, fan ya da bireylerin gönüllü olarak ürettikleri ve paylaştıkları özgün içeriktir. Bu içerik bir sosyal medya paylaşımı, bir yorum ya da bir forumda paylaşılan görüş olabilir.

Tanımdan da anlaşılacağı gibi, KKİ tarafsızdır ve herhangi bir gündeme bağlı olarak ortaya çıkmamıştır. Sonuç olarak insanlar bu tür içeriği daha güvenilir, doğru ve otantik olarak kabul ederler.

Bütün KKİ’ler üç ana kategoride paylaşılır-

  • Metinler
  • Fotoğraflar
  • Videolar

Kullanıcılar bu üç başlık altında yarattıkları içerikleri şu kanallarda paylaşırlar;

  • Sosyal Medya İçeriği
  • Yorumlar ve referanslar
  • Blog postları
  • Video içerik ( Canlı yayın da dahil olmak üzere)
  • Forumlar
  • Durum analizleri

Sosyal Medya içeriği

İş ürünlere gelince, görmek inanmak demektir. Eğer onlar tanıdık insanlar ise ve sizin paylaşımlarınıza güveniyorlar ise, bu çok daha güçlüdür. Bütün Dünyadan insanlar her gün sosyal platformlarda binlerce fotoğraf ve video paylaşıyorlar. Bunların büyük bir kısmı, otel, destinasyon ve tur operatörü markaları ile etkileşim halindedir. Bu tarz organik görsel içerik bu gün bütün online dünyayı sarsıyor.

Herhangi bir internet kullanıcısı sisin hakkınızda bir sosyal medya paylaşımı yaptığında, ki bir twit ya da instagram paylaşımı olabilir, bu KKİ’dir. ( Kullanıcı Kaynaklı İçerik)

Yorumlar ve Referanslar

Müşterileriniz ister sizin sitenizin bir bölümüne isterlerse bir üçüncü tarafın sitesine ( Tripadvisor, Google, Yelp vb ) yorum yazsınlar. BU tür bir geri bildirim de bir KKİ’dir.

Blog postları

Diyelim ki dudak rujları üretiyorsunuz. Bir güzellik bloggerı ( sizinle ticari ilişkisi olmayan) ürününüzü kullandı ve bir makalede ya da yorumda değerlendirme yaptı. İster bir blog içinde olsun, isterse bir video, bu bir KKİ’dir ( Kullanıcı Kaynaklı İçerik )

Blog postların B2C şirketleri için daha uygun olduğunu düşünebilirsiniz, ama bu doğru olmaz. B2B Dünyasında da pazarlamacılar blog yazmaya ve okumaya bayılırlar. Ürününüz veya markanız bir makalede örnek olarak gösterilirse, ya da bir ‘ Nasıl Yapmalı?’ bloğunda anahtar malzeme olarak işaret edildi. Bu da bir KKİ olarak değerlendirilmelidir.

Video İçeriği

GoPro videoları, Instagram hikayeleri, facebookta paylaşılan kısa videolar, Youtube videoları, hepsi KKİ olarak kabul edilir. Yeter ki birilerine bu tür içerik üretmesi için para ödemesi yapmış olmayın. İnternet kullanıcılarının kendi iradeleri ile çektikleri ve mecralarda paylaştıkları bütün videolar sizin adınıza birer KKİ’dir.

Ne Tür KKİ kullanacağımı nasıl bileceğim?

Pazarlama stratejiniz için en doğru KKİ seçimini yapmak için öncelikle hedef kitlenizi iyi tanımak zorundasınız. Sosyal medyada aktifler mi? Yorum sitelerine güven duyuyorlar mı? Bu soruların cevaplarına göre hangi tür içeriği seçeceğinize karar verebilirsiniz.
Tatile çıkmak üzere hazırlık yapanlar için en etkili içerik görüntülerdir. Tüketicilerin yüzde 85’i görsel Kullanıcı Kaynaklı İçeriği markanın yayınladığı fotoğraf ya da videoya göre daha etkili buluyorlar. Markanız hakkında daha yüksek bir farkındalık yaratmak ve bunu sadakate dönüştürmek isterseniz, görsel içeriğe odaklanın.

KKİ’nin yararları nelerdir?

Kullanıcı tarafından üretilen içerik, markanızın mesajı için bir sosyal kanıttır. Her markanın kendine özel bir hikayesi vardır. Hedef kitlesine bir söz verir. Buna mukabil, insanlar markalardan gelen mesajları bir tutam tuz gibi alırlar ve taleplerine karşı ihtiyatlı yaklaşmayı tercih ederler. İnsanlar başka tüketicilerin mesajlarınızı paylaştığını gördüklerinde ise, bunu markanızın güvenilir olduğu şeklinde değerlendirirler.

KKİ Satın Alma Kararlarında Geleneksel Pazarlamaya göre daha etkilidir

Çünkü Kullanıcı Kaynaklı İçerik, markanın sloganlarını tekrarlamaktan hiçbir maddi çıkarı olmayan inanlar tarafından üretilmektedir. Daha otantik ve daha güvenilir olduğu kabul edilir. Bir ölçü vermek gerekirse, KKİ markanın içeriğinden en az yüzde 20 daha etkilidir.

KKİ size daha büyük bir görsel içerik havuzu sunar

Ücretli çekim yaptırdığınız ya da internetten kullandığınız stok fotoğraflara ilave olarak, KKİ sizin için yeni bir görsel kaynaktır. Pazarlama çalışmalarınızda bunlardan da yararlanabilirsiniz. Instagrama günde 100 milyon görsel yükleniyor. Henüz erişemediğiniz ve yararlanamadığınız devasa kaynağa bir bakın.

KKİ bütçenizi esnetmenize yardımcı olur

Ortalama hesaplara göre markanız için bir fotoğraf seti hazırlatmak istediğinizde, bunun tahmini bütçesi 5.000 – 10.000 dolar arasındadır. KKİ size ürettiğiniz içeriği tamamlamak için maliyetsiz, özgün görseller sunar. Kullanıcıların ürettiği görsel içerik sayesinde fotoğraf için model aramanıza, ekipman tedarik etmenize ve çekim için en ideal havayı beklemenize gerek kalmayacaktır.

Kullanıcı Kaynaklı İçerik ile Marka ve İnfluencer Kaynaklı İçerik

Kullanıcı, Marka ya da İnfluencer tarafından üretilen içerikler arasındaki farklar nelerdir?
Marka tarafından üretilen içerikler
Marka tarafından üretilen içerikler, işletmenizin ücret ödeyerek hazırlattığı içeriktir. İster işletme içinde üretilmiş olsun, ister bir ajansa, fotoğrafçıya ya da videocuya hazırlatılmış olsun. Buna, internetteki online stoklardan satın aldığınız görseller de dahildir.

Kullanıcı Kaynaklı Görseller

Bu görseller işletmenizi ziyaret edenler ya da ilişkide olanlar tarafından üretilmiş fotoğraf ya da videolardır. Genellikle sosyal medyada paylaşılırlar. Bu görselleri pazarlama çalışmalarınızda kullanmak isterseniz kesinlikle izin almalısınız.

Influencer Kaynaklı Görseller

Sosyal medyada çok sayıda takipçisi olan ve onların tercihlerini etkileyen kullanıcılar var. Tarzları, söyledikleri ve kullandıkları ile rol modeli olabiliyorlar. Influencer, ürün ya da marka hakkında görsel içerik oluştururken kendi deneyimini esas alır. Onlardan bu yöntem ile yararlanmak mümkündür.

Daha çok Kullanıcı Kaynaklı İçerik için ne yapmalı?

İşte size konuklarınızı markanız ile ilgili daha çok içerik paylaşmaları için teşvik etmenize yarayacak öneriler.

  • Markanızı kullananları içerik paylaşmaya teşvik edin
  • Biraz çabalarsanız, insanlara sosyal medya paylaşımlarından duyduğunuz heyecanı ve mutluluğu yansıtabilirsiniz. Onların yaratıcılığını takdir edin. Heyecanlarını paylaşın.
  • Onlara kendilerini takip ettiğinizi gösterin
  • İnsanlar, markaların sosyal medya paylaşımlarını dikkate almadıklarını düşünür. Onlara, bu paylaşımları merakla takip ettiğinizi söyleyin. Bunu, paylaşımlarını beğenerek, yorum yaparak ya da alıntılayarak yapabilirsiniz.
  • Fotoğraf paylaşanları ödüllendirin
  • Ödüllendirme, fotoğraf paylaşımlarını teşvik eden bir jesttir. Hele işin içine fotoğraf yarışmaları girerse, kullanıcılar daha çok görsel içerik yaratırlar. Daha az bütçeli bir jest yapmak isterseniz, onların ürettiği kaliteli görsel içeriği pazarlama çalışmalarınızda kullanabilirsiniz. Müşterileriniz, aralarından bazılarının çektiği fotoğrafların marka tarafından değerlendirildiğini gördüklerinde onlar da daha çok paylaşmaya başlarlar.

Yararlanılan kaynak: Julia Manoukyan- Crowdriff.com

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

3864 kere okundu


Etiketler:

Adil Gürkan
Adil Gürkan

Mengenli olmakla gurur duyan bir Anadolu insanıyım.

Mutfağa, Sanata, Doğaya, Hayvanlara, Estetiğe, Bilgiye, Spora tutkunum.

Darüşşafaka Lisesi’nde, insan olmak, merhamet, anlayışlı olmak, bilime inanmak, özgüven, kendini doğru ifade etmek, yaratıcılık alanlarında eğitim aldım.

Hacettepe Üniversitesinde, Türkiye’yi, Dünyayı, Bilimi, İnsanı, Sosyal Bilimleri, İşletmeciliği, Turizmi, Ağırlama sanatlarını öğrendim.

Amerika Otel ve Moteller Birliği Eğitim Enstitüsünden Otelciliğin evrensel kurallarını, inceliklerini, küresel kültürü anlamayı öğrendim.

1986 yılında otelciliğe başladım. O günden bu yana kendimi ev sahibi olarak gördüğüm otellerde, konuklarımıza mutlu tatiller yaşatmak için çabalıyorum.

Bu gün itibarıyla, çalışan ya da Üniversitelerdeki gençlere bilgimi, görgümü, deneyimlerimi ve önerilerimi sunarak, onların gelişmesine katkı sunuyorum.

Türkiye’nin en büyük Yerli Zinciri Kilit Hospitality Group’ta Kurumsal İletişim ve Eğitim Direktörü olarak dinamik çalışma hayatımı sürdürüyorum.

Bir kitabım yayınlandı; Dinozor Turizmcinin Anıları

Aşağıdaki alanlarda risk yönetimi danışmanlığı

  • Turizm ve Otelcilik Sektörünü Tehdit eden Riskler
  • Yeni kuşakların turizm sektörüne uyumlu hale getirilmesi
  • Pazarlamanın geleceği. Pazarlama 3.0, 4.0, 5.0
  • Z Kuşağı ve Yeni Kurum Kültürü
  • İşletmelerde Demokratik Yönetim.

Eğitimler

  1. Mobbing
  2. Mikro Yönetim
  3. Çalışanlar Nasıl Mutlu Olur?
  4. Özgüven – Özsaygı – İnsiyatif
  5. Turizmde Sürdürülebilirlik
  6. Hayatta ve Doğada Liderlik

Kurumsal

  1. MDY ( Müşteri Deneyimi Yönetimi )
  2. Kurumsal Tasarruf
  3. Turizmde Sürdürülebilirlik
  4. İşgücü ve Kariyer Yönetimi
Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz