Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
BÖLÜM – I
Amaç
Madde 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı, Bakanlığımız Yatırım Programında tadat edilmeyen toplulaştırılmış proje olarak yer alan organize sanayi bölgeleri ve sanayi siteleri projelerinin alt projelerinin seçimi ve ödenek tahsisi ile ilgili uygulama esaslarını oluşturmaktır.
Kapsam
Madde 2- (1) Bu Usul ve Esaslar, Yatırım Programında yer alacak organize sanayi bölgeleri ve sanayi siteleri projelerinin seçimi ve ödenek tahsisinde uyulacak hususları kapsar.
Hukuki dayanak
Madde 3- (1) Bu Usul ve Esaslar, 18 Ekim 2007 tarihli ve 26674 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu’nun 2007/12701 sayılı “2008 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar”ının 5 inci maddesi (b) bendi gereğince hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
Madde 4- (1) Bu Usul ve Esaslar da kullanılan;
Bakanlık : Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı
Bakan : Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nı
Genel Müdürlük : Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğünü,
OSB : Organize sanayi bölgesini,
SS : Sanayi sitesini,
Komisyon : Genel Müdürlük Makamının Oluru ile tespit edilen üyelerden oluşan çalışma grubunu,
Ödenek :Organize sanayi bölgeleri ve sanayi siteleri hizmetleri için Bakanlık bütçesinin ilgili tertiplerindeki ödenekleri,
Ek ödenek :Yılı Yatırım Programıyla kamu idarelerine tefrik edilen ve kuruluş bazında yatırım tavanlarını artıracak mahiyetteki ilave ödenek tahsislerini,
Projeler arası ödenek :Proje bazında ödenek tavanını değiştirmesine rağmen kuruluş bazında yatırım aktarması tavanını değiştirmeyen ödenek revizyonlarını, Toplulaştırılmış proje :Benzer nitelikteki alt projelerden oluşan ve amaç ve kapsamı itibarıyla toplu ödenek tahsis edilmesi uygun görülen projeyi,
ifade etmektedir. ifade eder.
BÖLÜM – II
Kredi kaynağı ve çeşitleri
Madde 5– (1) OSB ve SS projelerinin kredilendirilmesinde kullanılacak kaynaklar; Bakanlık bütçesinin ilgili tertiplerine konulan ödeneklerden teşekkül eder.
(2) Kullandırılacak kredi; 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesi ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nun 14 üncü maddesi uyarınca; yılı yatırım programında yer alan OSB’lerin etüd, proje, kamulaştırma, genel idare, altyapı ve bölge müdürlüğü hizmet binası inşaatları ile SS’lerin altyapı inşaatının tamamı ve üst yapı inşaatının % 70’ine kadar olan giderleri içindir.
(3) Ödeneklerin, amaca uygun bir biçimde kullanılmasını Genel Müdürlük sağlar.
Projelere ödenek tahsisi ile ilgili genel hususlar
Madde 6– (1) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinde OSB ve SS projelerinin kredilendirilmesinde kullandırılmak amacıyla tahsis edilen toplulaştırılmış ödenekler, Maliye Bakanlığınca belirlenen harcama programları dahilinde kullanılır.
(2) Devam eden projelerin ödenek tahsislerinde sırasıyla;
(a) Program yılı içinde tamamlanarak ekonomiye kazandırılabilecek,
(b) İnşaat ihalesi yapılmış ve fiziki gerçekleşme oranı daha yüksek olan,
(c) Başlanmış bulunan diğer projelerle bağlantılı veya eş zamanlı olarak yürütülmesi ve tamamlanması gereken,
(ç) Program yılı içerisinde inşaat ihalesi yapılacak olan,
(d) Afet hasarlarının telafisine yönelik,
(e) AB’ye üyelik yönünde ortaya konulan politika ve önceliklerin hayata geçirilmesi için sürdürülen çalışmaların gerektirdiği,
projelere ödenek tahsisinde sırasıyla öncelik verilir.
(3)Yılı yatırım programında yer alan projelerden, inşaat aşamasına geçemeyen, ancak muhafazasında yarar görülen projelere minimum düzeyde ödenek tahsis edilir.
(4) Yıl içerisinde projelerin ilerleme hızlarına göre, her yıl Resmi Gazete’de yayımlanan “Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar” çerçevesinde projeler arası ödenek aktarması yapılır veya Kalkınma Bakanlığından ek ödenek talebinde bulunulur.
BÖLÜM – III
Proje seçimi ile ilgili genel hususlar
Yatırım programında yer alan projeler
Madde 7–(1)Yatırım programında yer alan projelerin, düzenli olarak izlenmesi, değerlendirilmesi ve değerlendirme sonuçlarından hareketle projelere stratejik müdahalelerin zamanında yapılabilmesi temel amaçtır.
(2) Kamu yatırımlarının etkin, verimli ve zamanında gerçekleştirilmesi çerçevesinde, Yatırım Programında yer alan proje stoku gözden geçirilerek, yatırım programında yer almasına rağmen geçerli mazereti olmaksızın inşaat ihale aşamasına geçemeyen SS’ler üçüncü, OSB’ler ise beşinci yıl sonunda yatırım programından çıkarılır.
(3)Yukarıdaki hususlara ilave olarak “Yılı Yatırım Programı Hazırlama Rehberi”nde rasyonelleştirme çalışmalarına ilişkin ilave hükümler de dikkate alınır.
Yatırım programına alınacak yeni projeler
Madde 8– (1) OSB, OSB arıtma, OSB Hizmet Binası ve SS yeni proje talepleri ile ilgili olarak Valilikler kanalıyla “Bilgilendirme Raporu”nun Bakanlığımıza gönderilmesi zorunludur.
BÖLÜM – IV
OSB ve SS inşaatlarının yatırım programına alınmasına ilişkin süreç
Yeni proje teklifi
Madde 9- (1) OSB Taleplerinde;
(a) Altyapı inşaatı için;
1)Yer seçiminin kesinleşmesi ve sicil alması gerekmektedir.
2)İl genelindeki ihtisas OSB’ler hariç diğer OSB’lerde bulunan toplam sanayi parsellerinin en az %75’inde üretime veya inşaata başlanması gerekmektedir.
3)İlave alan taleplerinde, talepte bulunan OSB’de toplam sanayi parsellerinin en az %90’ında üretim veya inşaata başlanmış olması, o ilde başka bir OSB’nin bulunmaması halinde ise bu oranın %75 olması gerekmektedir.
4)Ancak, boş parsellerin yetmeyeceği düzeyde büyük ölçekli ve stratejik yatırım yeri talepleri ile OSB’lerdeki parsellerin kamulaştırma, parselasyon ve tahsis durumları dikkate alınarak, Bakanlıkça yapılan değerlendirme sonucu uygun görülen OSB projelerinde yukarıdaki doluluk oranları aranmaz.
(b) Atıksu arıtma tesisi inşaatı için;
1) İhtisas OSB’ler hariç mevcut OSB’deki sanayi parsellerinin en az % 40’ında üretim veya inşaata başlanmış olması gerekmektedir. Ancak, çevresel sorunların çözümü amacıyla planlanan ve Islah OSB’lerden dönüşen OSB’lerin arıtma tesisleri için kredi talepleri değerlendirilirken bu oran aranmaz.
(2)SS Taleplerinde;
(a)Talep edilen yerde bulunan Bakanlık kredisi ile yapılmış mevcut SS işyerlerinin % 85’inde amacına uygun faaliyette bulunulması gerekmektedir.
(b)SS alanının kooperatif mülkiyetinde olması gerekmektedir.
(c)Kooperatif üyelerine ait genel üye listesinin anasözleşme hükümlerine göre uygunluğunun Bakanlıkça değerlendirilmiş olması gerekmektedir.
(ç)Yeni İhtisas SS için, mevcut İhtisas SS’lerde de en az % 85 doluluk oranı aranır.
(3) Aynı sektör grubunu içeren ihtisas OSB’lerde yukarıda belirtilen doluluk oranları aranır.
(4)Islah OSB’lerin kredi talepleri, ıslah şartlarının tamamlanmasını müteakip yukarıdaki kriterler çerçevesinde değerlendirilir.
(5) Bakanlık kredisi kullanmadan, kendi imkanları ile inşaatlarını devam ettiren OSB ve SS’lere, inşaat seviyesine göre Bakanlıkça belirlenecek koşullara uymak şartıyla, projenin tamamlanması için kredi kullandırılabilir.
(6) Deprem, sel, heyelan, yangın vb. durumlarda OSB ve SS kredi talepleri yukarıda belirlenen şartlara bağlı olmaksızın Bakanlıkça ayrıca değerlendirilir.
(7) Bu kriterleri taşıyan OSB ve SS projeleri, Bakanlıkça yılı yatırım programı teklifi kapsamında Kalkınma Bakanlığına gönderilir.
Değerlendirme
Madde 10-(1) Yılı yatırım programında, toplulaştırılmış halde sayısal olarak yer alan yeni OSB ve SS projeleri; Bakanlar Kurulunun yılı programında belirlenen politika ve öncelikleri dikkate alınarak, yılı yatırım programı teklifi içerisinden, Komisyon marifetiyle seçilir. Yatırım programına alınacak yeni proje sayısının teklif edilen sayı ile eşit olması halinde Komisyon toplanmaz.
Yatırım programına alınma
Madde 11-(1) Komisyonca belirlenen OSB ve SS projeleri; Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde, yılı yatırım programına yeni proje olarak alınır.
Yürürlük
Madde 12- (1) Bu usul ve esaslar 01/01/2008 tarihinden, 9 uncu maddesindeki değişiklikler ise Onay tarihi itibarıyla yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 13- (1) Bu usul ve esasları Bakan yürütür. 23/12/2013
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz