LPG Tüplerinin Muayene, Deney, Bakım Ve Tamiri Yeterlilik Belgesi Verilmesine İlişkin Tebliğ

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Resmi Gazete Tarihi: 20.04.2011 Resmi Gazete Sayısı: 27911

(TEBLİĞ NO: SGM-2011/3)

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ’in amacı, TS 55 Tüpler - Sıvılaştırılmış Petrol Gazları İçin, EN 1442 LPG Ekipmanları ve Aksesuarları-LPG İçin Taşınabilir, Tekrar Doldurulabilir, Kaynaklı Çelik Silindirler - Tasarım ve Kurulumu ve TS 55 EN 1442-Tüpler-Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) İçin-Taşınabilir-Tekrar Doldurulabilir Çelikten, Kaynaklı-Tasarım ve İmalat standartlarına göre imal edilmiş sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) tüplerinin kullanım sırasındaki muayene, deney, bakım, tamiri ve denetlemesi ile ilgili usul ve esaslarını belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, TS 5306-Kullanımdaki LPG Tüplerinin Muayene, Deney, Bakım ve Tamiri standardının uygulanmasını ve LPG tüpü muayenesi, tamiri ve bakımı lisansı sahiplerinin standartlara ve teknik düzenlemelere uygun tüpleri muayene, tamir ve bakım faaliyetlerini kapsar.

(2) Bu Tebliğ, ilgili standardına göre üretilen kullanımdaki LPG tüplerinin muayene, deney, bakım ve tamirini yapacak işletmelere Yeterlilik Belgesi verilmesi, vize edilmesi ve Bakanlığımızca bu kuruluşların denetlenmesi işlemlerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ;

a) 8/1/1985 tarihli ve 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 2 nci, 9 uncu ve 33 üncü maddelerine,

b) 10/6/1930 tarihli ve 1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men'i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun’un 1 inci, 2 nci ve 6 ncı maddelerine,

c) 18/11/1960 tarihli ve 132 sayılı Türk Standartları Enstitüsü Kuruluş Kanun’unun 2 nci maddesine,

ç) 2/3/2005 tarihli ve 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 3 üncü maddesine,

d) 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 19 uncu maddesine,

e) 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanunun 5 inci, 11 inci ve 12 nci maddelerine,

f) 16/9/2005 tarihli ve 25938 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Lisans Yönetmeliğine,

dayanılarak hazırlanmıştır.

Uygulama

MADDE 4 – (1) Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) tüplerinin kullanım sırasındaki muayene, deney, bakım ve tamirine ilişkin işlemleri, Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan ve Bakanlığımız tarafından mecburi uygulamaya konulan TS 5306 - Kullanımdaki LPG Tüplerinin Muayene, Deney, Bakım ve Tamiri standardına göre yapılır.

Müracaat için gerekli belgeler

MADDE 5 – (1) “Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) Tüplerinin Muayene, Deney, Bakım ve Tamiri için Yeterlilik Belgesi” alacak işletmeler tarafından, aşağıdaki bilgi ve belgeleri içeren dilekçe ekinde bir dosya ile birlikte, faaliyette bulundukları ilin Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne müracaat edilecektir.

a) Firmanın adı, adresi, telefon ve faks numarası, çalışan personelin sayısı ve niteliği, işyeri kapalı ve açık alanı,

b) Sanayi Sicil veya Ticaret Sicil Belgesi,

c) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından işletme belgesi,

ç) Periyodik muayeneden başarılı şekilde geçen tüplerin ilgili standarda uygun işaretlenmesinde kullanılacak sembolün yeterli büyüklükte A4 kağıdında şematik gösterimi.

Dolum tesislerinde muayene, deney, tamir - bakım işlemleri için gerekli ekipmanlar

MADDE 6 – (1) “LPG Tüplerinin Muayene, Deney, Bakım ve Tamiri Yeterlilik Belgesi” almak isteyen işletmeler aşağıdaki ekipmanları bulundurmalıdır.

a) İlgili standarda uygun test basıncı sağlayacak kapasitede pompalı, %1 doğrulukta ve gerekli kalibrasyona sahip çift manomatreli - elektrik motorlu gerekli emniyet tedbirleri alınmış, akışkan sıvı bağlantıları yapılmış hidrostatik basınç test ünitesi,

b) Valf sıkma tezgahı, kalibreli torkmetre, test tarihi ve firma amblemi numaratörü, 2,5A’lik lamba ve kütlesi 1 kg olan ağaç tokmak,

c) Derinlik kumpası (0,01 m hassasiyette),

ç) Kalibre edilmiş terazi (tüp ağırlığının % 1’i hassasiyette).

Tamir işletmelerinde tamir işlemleri için gerekli ekipmanlar

MADDE 7 – (1) “LPG Tüplerinin Muayene, Deney, Bakım ve Tamiri Yeterlilik Belgesi” almak isteyen işletmeler tamir işlemi yapıyor veya yapacaksa Tebliğ’in 6 ncı maddesinde geçen ekipmanlara ilave olarak aşağıdaki ekipmanları da tesisinde bulunduracaklardır.

a) Oksijen kaynak takımı,

b) Gaz altı kaynak makinesi,

c) Şasi ve kaynak aparatı,

ç) Boya kabini,

d) Fosfatlama veya çinko – alüminyum kaplama ünitesi,

e) Metal kaplama tabancası,

f) Gerilim giderme fırını (kalibre edilmiş sıcaklık göstergesi) (tarih, saat ve sıcaklık değerleri kayıt altına alınmalı),

g) Kumlama ile temizleme makinesi,

ğ) Ultrasonik kalınlık ölçme cihazı,

h) Kullanım dışı bırakılan ve/veya bırakılacak tüpün ilgili standarda göre imha edildiğini veya imha edileceğini gösteren belgenin bulunması ve kayıt altında tutulması.

İnceleme, belgelendirme ve vize işlemleri

MADDE 8 – (1) “LPG Tüplerinin Muayene, Deney, Bakım ve Tamiri Yeterlilik Belgesi” almak isteyen işletmeler, bu Tebliğ’in 5 inci maddesinde yer alan bilgi ve belgeleri içeren dilekçe ekinde bir dosya ile bulundukları ilin Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne başvurur. İl Müdürlüğü tarafından ön incelemeye müteakip işletmenin faaliyet alanına göre bu Tebliğ’in 6 ncı ve/veya 7 nci maddelerinde yer alan ekipmanların, bulunup bulunmadığı yerinde inceleme yapılarak tespit edilir. Bahse konu ekipmanların varlığı ve işlerliğinin İl Müdürlüğü personeli tarafından tespiti yapıldıktan sonra “LPG Tüplerinin Muayene, Deney, Bakım ve Tamiri için Yeterlilik Belgesi” düzenlenir veya vize edilir.

(2) Bu Tebliğ’in 5 inci maddesindeki belgeler ile 6 ncı ve 7 nci maddelerindeki ekipmanların kontrolünde eksiklik tespit edilmesi durumunda müracaat sahibine belge verilmez.

(3) Yeterlilik Belgesinin Tebliğ’in hangi maddesi kapsamında verildiği düzenlenen Belgenin yapılan hizmetler bölümünde yazılır.

(4) Belge tarihini takip eden iki yıl içerisinde kurum veya kuruluşların vize yaptırmaları gereklidir.

(5) “LPG Tüplerinin Muayene, Deney, Bakım ve Tamiri Yeterlilik Belgesi” sahibi işletmelerin faaliyet yerlerinde meydana gelecek adres değişikliği, dolum bakım ve tamir istasyonu sayısında ve belge kapsamında değişikliklerin olması durumunda konu, ilgili Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’ne bildirilir ve İl Müdürlüğü tarafından gerekli inceleme ve değerlendirme yapılır. Yeterlilik Belgesi’nde gerekli tadiller yapılmadan iş yerinde faaliyete devam edilmez.

Diğer hükümler

MADDE 9 – (1) Bu Tebliğde yer alan standartların tadil edilmesi veya değiştirilmesi durumunda, bu standartlar yerine geçen standartlar dikkate alınır.

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 23/12/2000 tarihli ve 24269 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Dağıtım Şirketleri ile Yetkili Bayilerin ve Tüketicilerin Uymaları Gereken Usul ve Esaslara İlişkin Tebliğ (TRKGM-2000/5)" kapsamında Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri tarafından daha önce verilen "LPG Tüplerinin Muayene, Deney ve Bakımı Yeterlilik Belgeleri" vize bitim tarihine kadar geçerlidir.

(2) Daha önce verilen ve geçerliliği devam etmekte olan "LPG Tüplerinin Muayene, Deney ve Bakımı Yeterlilik Belgesine" sahip olan tesisler için yeniden başvuru dosyası hazırlanmadan vize bitim tarihinde gerekli kontroller yapılarak yeni belge düzenlenir veya vize yapılır.

(3) TRKGM - 2000/5 sayılı Tebliğin iptalinden sonra vizeleri biten ancak ''Hizmet Yeterlilik Belgesi'' kapsamında yapılan fiili testler bu Tebliğ yürürlüğe girinceye kadar geçerli olacaktır.

Yürürlük

MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 11 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

6776 kere okundu

Bu Kategorideki Diğer Yazılardan

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz