Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
İhracatın stratejik boyutu, ihracat faaliyetlerinin sadece kısa vadeli kazançlar için değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir büyüme ve rekabet avantajı sağlamak amacıyla sistematik bir şekilde yönetilmesini gerektirir.
İhracatın stratejik boyutunu anlamak için şu unsurlara odaklanılabilir;
Stratejik ihracat, bu unsurların entegrasyonu ve yönetimi yoluyla uzun vadeli başarıyı hedefler. Her firma, kendi koşullarına ve hedeflerine göre bu stratejileri özelleştirebilir.
Stratejik bakış açısıyla ihracat yapmak, aşağıdaki adımları içerebilir;
Bu tür bir stratejik bakış açısı, ihracat faaliyetlerinin daha başarılı ve sürdürülebilir olmasını sağlayabilir.
İç pazar daralınca dış pazarlarda çare aranması ve ihracata kısa sürede çözüm getirecek bir finansman kaynağı olarak bakılması doğru değildir. İhracatı geçici bir çıkış yolu olarak görülmemelidir. İhracat her aşamasına stratejik olarak bakılması gereken çok yönlü bir konudur. İhracat ve iç piyasa dengeli olarak gitmeli, biri dara düştüğünde diğeri onun destekçisi ve yardımcısı olmalıdır. Bu oran %50 iç piyasa-%50 ihracat, %60 iç piyasaya-%40 ihracat, %70 iç piyasa- %30 ihracat gibi değişik senaryolarda firmaların tercihlerine göre değişebilir. Günümüz koşullarında tamamen ihracat odaklı çalışmak da risktir. Pandemi döneminde gerçekleşen senaryoyu hep birlikte yaşadık. Bu nedenle risk her zaman dengeli olarak tabana yayılmalıdır.
Bir firma öncelikli olarak iç piyasada ne kadar güçlüyse dış piyasada o kadar sağlam ilerleyecektir. İhracat hedefi konulurken ana hedef tabii ki kazanç ancak şu da unutulmamalıdır. İhracat yol haritası olmayan, riskleri sepete yaymayan, istihbaratı güçlü olmayan, ihracatı kısa süreli bir kurtuluş olarak gören ve ihracata stratejik olarak bakmayan firmalar kaybetmeye mahkumdurlar. Unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri de yerel düşünüp global hareket edilmez. İç piyasa mantığı ile ihracatta yol alınmaz.
Global düşünüp yerel hareket etmek bizleri her zaman başarıya taşıyacaktır.
1980 İstanbul doğumludur. İşletme bölümü mezunu olup fakülteyi ve bölümü ikincilikle bitirmiştir. Fakülte sonrasında İşletme yüksek lisansı yapmıştır. Şu an Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Anabilim Dalında ikinci yüksek lisansını yapmaktadır. İyi derecede İngilizce, Orta seviyede İspanyolca bilmektedir. İspanyolca dil gelişim eğitimi devam etmektedir.
Yaklaşık 18 yıldır EMES A.Ş. firmasında Yurtdışı Pazarlama ve Satış Yöneticisi olarak görev yapmaktadır. İthalat ve ihracatın her alanında bilgi sahibidir. Ayrıca Pazarlama ve Satış alanlarında da aktif olarak yer almaktadır.
ICF onaylı koçluk ünvanlama sürecine devam etmektedir. Sosyal sorumluluk projelerinde koçluk ve mentorluk çalışmalarına destek vermekte olup birden fazla sektörel dergide köşe yazarlığı yapmaktadır.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz