Sizi Yeni Bir Kavramla Tanıştırayım: Growth Hacking

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Sizi Yeni Bir Kavramla Tanıştırayım: Growth Hacking

Aslında yeni değil; ama ülkemizde adının ve kapsamının anlaşılması biraz zaman aldı. Bizler “hack” dendiğinizde aklına “msn hacklemek” gelen, daha çok bu kelimeyi siber suçlarla bağdaştıran insanlarız ama işin aslı öyle değil.

“Hack” kelime olarak bir işi yapmanın daha pratik, kestirme, özün bir yolunu bulma anlamına geliyor. Growth Hacking ise bugün Google Translate sayesinde “Büyüme Korsanlığı” olarak dilimize tercüme ediliyor ama bu da hatalı bir kavram.

Growth Hacking hakkında bir yazı gördüyseniz ve orada “Büyüme Korsanlığı” kelimeleri geçiyorsa o yazı zaman kaybıdır; ek bilgi olsun. Growth Hacking’in tam Türkçe karşılığı olmamakla beraber kabaca “Büyüme Hack’lemesi” diyebiliriz. Gelir modeli internete dayalı olan e-ticaret siteleri ve start-up projeleri için kalıcı, hızlı, değer taşıyan bir “büyüme stratejisi” geliştirme ve uygulama çerçevesinde incelemek mümkün Growth Hacking’i. Biraz daha açarsak, mühendislik ve pazarlama zekasının strateji, planlama, test ve analitik olgularıyla beraber uygulamaya koyulan kompleks bir eylemler bütünüdür.

Growth Hacking, temelde dijital pazarlama uzmanları tarafından uygulanır ancak daha ciddi bir tecrübe, bilgi birikimi, teknik bilgi ve kreatif bakış açısı gerektirir. Bu bağlamda, her Growth Hacker iyi bir dijital pazarlama uzmanıdır ama her dijital pazarlama uzmanı Growth Hacker değildir diyebiliriz. Growth Hacker’lar dijital pazarlama dışında finans, müşteri ilişkileri, medya, reklam, tasarım, kullanıcı deneyimi, yazılım gibi konulara da hakimdir. Elbette her alanda bizzat çalışmak zorunda değildir ancak işin/ürünün/hizmetin büyümesine katkı sağlayacak her kulvara hakim olması gerekir.

Growth Hacking Grafik Anlatım

Yukarıdaki şemadan da anlayacağınız üzere Growth Hacking, 360 derecelik bir çalışmalar bütününü içeriyor.

Bundan kısa bir süre önce, Dave McClure Growth Hacking için bir de yol haritası belirtmişti ve bu harita, bugün Growth Hacking’in temellerini oluşturuyor diyebiliriz: bu haritanın adı AARRR modeli. Kısaca değinecek olursak;

The Growth Funnel

  • Acquisition
  • Activation
  • Retention
  • Referral
  • Revenue

Yine kısa kısa bu adımların neyi ifade ettiğini, etmesi gerektiğini de ifade edelim;

Acquistion

Potansiyel müşterileri/kullanıcıları sitemize nasıl getirebiliriz?

Activation

Sitemize gelen potansiyel kullanıcıları nasıl aktif ederiz?

Retention

Potansiyel kullanıcıların ve kullanıcıların sitemizi defalarca ziyaret etmesini nasıl sağlarız?

Referral

Kullanıcılarımız aracılığıyla yeni kullanıcıları nasıl kazanırız?

Revenue

Kullanıcılardan nasıl gelir elde edebiliriz?

Bir sonraki yazımda, AARRR modelinin detaylarına ve tanınmış markalardan örneklerine yer vereceğim.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

5051 kere okundu


Etiketler:

Sercan Yılmaz
Sercan Yılmaz

Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi mezunu olan yazar, uzun zamandır dijital pazarlama, dijital iş geliştirme ve e-ticaret alanlarında hizmet ve danışmanlık sunuyor. 

Inspirative Digital ajans kurucusu.







Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz