Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/kobitek.com/httpdocs/makale.php on line 140

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/kobitek.com/httpdocs/makale.php on line 140
21 Ocak 2015 Sabah Piyasa Analizleri

21 Ocak 2015 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yarınki kritik toplantısından çıkacak sonuçlar merakla beklenirken, Banka’ya yönelik parasal genişleme beklentileri global borsalarda yükselişlere destek olmaya devam ediyor. Diğer taraftan ABD Başkanı Obama’nın konuşmasının ardından bu sabah piyasalarda Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) politika kararları izlenirken, bugün Davos’ta başlayacak Dünya Ekonomik Forumu ve önemli ülkeler için açıklanacak makro-ekonomik göstergeler yatırımcıların merceği altında yer alacak.

“Obama’dan yeni sayfa”

Her yıl Ocak ayında yapılan ABD Başkanı’nın ulusa sesleniş konuşmasında Obama, bu yıl da Başkan olarak Kongre’ye hitap etti. Barack Obama hükümetin ekonomi politikalarının başarılı olduğunu ifade ederken, ABD ekonomisi konusunda da iyimser bir tablo çizdi. Başkan, 1999’dan bu yana ülkede işsizliğin en hızlı azaldığı dönem içerisinde olduklarının altını çizerken, resesyon ve savaşlar ile geçen yılların ardından “sayfayı çevirdiğini” söyledi. Diğer taraftan Obama’nın konuşması sonrasında ortaya koyduğu öneriler, Kongre’nin her iki kanadında çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin etkisi ile reddedildi.

“BOJ enflasyon tahminlerini güncelledi”

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) iki gün süren ve bugün sona eren toplantısının ardından yapılan açıklamada para politikasında bir değişikliğe gidilmediği görülürken, Banka enflasyon oranı tahminlerini düşen petrol fiyatları sonrasında revize etti. BOJ ayrıca Mart ayının sonunda bitecek iki kredi programının süresini uzatma kararın alırken, bankaları kredi vermeye teşvik etme amacı güden ilgili programların büyüklüğünü de artırdı.

BOJ 2014 mali yılı için %1.2 olan tahminini %0.9’a, %1.7 olan 2015 mali yılı tahminini de %1,0’a çekti. Diğer taraftan Banka büyüme tahminlerini de revize etti. 2015 mali yılı için GDP büyümesi tahminini %1.5’den %2.1’e, 2016 büyüme tahminini ise %1.2’den %1.6’ya yükseltti. Banka, “Ekonomi ılımlı şekilde büyüyor” şeklindeki ifadesini de korumaya devam etti. Mart sonunda bitecek kredi programının 1 trilyon Yen olan büyüklüğü 2 trilyona çıkarılırken, ilgili programın süresi 1 yıl uzatıldı. BOJ’un açıklamalarının ardından, Banka’nın para politikasına ek önlemler alma ihtimalinin düşünülmesi ile Yen değer kazanırken, Nikkei endeksinde geri çekilmeler izlendi. BOJ’un çabalarına rağmen enflasyonun düşük kalmaya devam etmesi ve gerileyen petrol fiyatları da Banka’nın %2 enflasyon hedefine ulaşması için yardımcı olmuyor.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Piyasaların gündeminde ECB’nin yarınki toplantısına ilişkin beklentiler yer almaya devam ediyor. Euro, yatırımcıların ECB’yi beklemeleri ile bu paralelde Dolar karşısında nispeten daha sakin fiyat değişimleri gösterirken, Japonya Merkez Bankası’nın açıklamaları sonrasında Yen’de görülen değer kazanımları Dolar endeksinde aşağı yönlü baskı yaptı. Piyasaların Dolar’a karşı yen pozisyonlarını artırmaları sonrasında ABD’nin para biriminde görülen geri çekilmeler parite ve emtia fiyatlarında etkili oldu. Sterlin ise bugün yayımlanacak istihdam verilerine ilişin olumlu beklentiler ile dün kaydettiği yükselişlerine tutunmaya çalışırken, Avustralya Dolar’ı, Çin Başbakanı’nın ekonomilerindeki temel göstergelerin sağlam olduğunu söylemesi ile değer kazandı. Yeni Zelanda Doları ise beklenmedik şekilde gerileyen enflasyon verisi sonrasında değer kaybederken daha sonra yükselişlerde Avustralya’nın para birimine eşlik etti.

Petrol ve Altın

Son ayların en çok konuşulan emtiası petrol fiyatlarında, IMF’nın global ekonomik büyüme tahminlerini düşürmesi, zaten arz fazlasının getirdiği baskının yanına talebin de zayıf kalacağı düşünceleri ile aşağı yönlü hareketlerin dem etmesine neden dolmuştu. Asya seansının sonlarında ise emtianın zayıf bir toparlanma çabası içerisinde olduğu görüldü. Altın ise Dolar endeksindeki gerileme ve ECB’nin geniş tabanlı bir parasal genişleme uygulayacağı yönünde beklentiler ile yükseliş kaydederken son 5 ayın en yüksek seviyelerine ulaştı.

Dünya Ekonomik Forumu’nun başlayacağı hafta ortasına gediğimizde günün ilk yarısında İngiltere’den, sonrasında ise ABD ve Kanada’da bugün gelecek haberlerin izleneceğini ifade edebiliriz. Tabi ki ECB’nin para politikasına ilişkin beklentiler de yine gündemdeki önemli başlık olarak varlık fiyatlarında etkili olmaya devam edebilir.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Dünya Ekonomik Forumu (WEF); Her yıl olduğu gibi dünyanın dört bir yanından, merkez bankası yetkilileri, başbakanlar, ekonomi-maliye-ticaret bakanları ve iş dünyası liderlerinin katılımı ile İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilecek olan Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum - WEF), bu yılda dikkatleri üzerinde toplayacak. Yaklaşık doksan farklı ülkeden yetkili isimleri bir araya getirecek zirve bu yıl 21-24 Ocak tarihleri arasında yapılacak. Zirvedeki birçok toplantının-panelin basına açık yapılmasının yanında, liderlerin ve merkez bankası başkanlarının da arasında bulunduğu isimler gün içerisinde farklı basın organlarına röportaj verebilmektedir. Dolayısı ile ekonomi takvimlerinde yer almayan birçok açıklama basına yansıyarak, sürpriz zamanlarda varlık fiyatlarında etkili olabileceği için, ilgili tarihler arasında piyasa katılımcılarının daha dikkatli olmasının fayda sağlayacağını ifade edebiliriz. Davos Zirvesi olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu’nun ilgili tarihlerdeki programına göz atmak için tıklayınız.

İngiltere – Ortalama Kazançlar Endeksi; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) son toplantısının tutanakları ile birlikte aynı anda yayımlanacak olan ada ülkesinin istihdam göstergeleri, hafta ortasına gelindiğinde piyasaların yakından izleyeceği rakamlar arasında yer alıyor. %6.0 ile son altı yılın en düşük seviyesinde kalmaya devam eden işsizlik oranı, işsizlik haklarından yararlanmak için başvuranların sayısındaki değişimi gösteren alacaklı sayım değişimi ve ortalama kazançlar endeksi, İngiltere’de istihdam piyasasının ilerleyişi hakkında yatırımcılara bilgiler verecek. Bu makro göstergeler arasında ise artık, BOE’nin yönlendirmeleri ile alacaklı sayım değişimi ve ortalama kazançlar endeksinin Sterlin’deki fiyat değişimlerinde daha etkili olduğunu ifade edebiliriz. Dolayısı ile her üç veriyi de dikkatle izlemek gerekiyor olsa da, özellikle BOE’nin faiz artırım kararlarında etkili olabilecek ve Banka’nın üzerinde değerlendirmeler yaptığı bilinen, ücretlerdeki artışa ilişkin ipuçları sunabilecek “ortalama kazançlar endeksini” yakından analiz etmekte fayda olacağını ifade edebiliriz. Söz konusu rakamın, beklentinin altında gerçekleşmesi Sterlin’de kayıplara yol açabilecekken, tahminin üzerine çıkacak bir veri, ada ülkesinin para biriminde yükselişleri destekleyebilir.

İngiltere – Merkez Bankası Toplantı Tutanakları; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) 8 Ocak’ta tamamlanan para politikası toplantısının yayımlanacak tutanakları, istihdam verileri ile birlikte İngiltere’nin finansal araçlarında ve Sterlin’de sert fiyat değişimlerine neden olabileceği için piyasa katılımcıları tarafından yakından takip edilecek. Özellikle, politika faiz oranını değiştirmeme kararının Para Politikası Komitesi (MPC) içerisinde nasıl bir oylama ile alındığı merak konusu olacak. 9 üyeli MPC’nin 2 üyesi, son beş toplantıda faiz oranının 25 baz puan artırılması yönünde oy kullanıyor. Ülkede enflasyon oranının on beş yılın en düşük seviyesine gerilemesinden sonra faiz artırım yönünde oy kullanan iki MPC üyesinin kararlarında bir değişiklik olup olmayacağı merak ediliyor. Oy dağılımında bir değişikliğin görülmesi ada ülkesinin para biriminde sert hareketlere neden olabilir. Oylama sonuçlarının yanında, tutanakların satır aralarında İngiltere ekonomisine ve para politikasına ilişkin değerlendirmeler de yakından izlenmeli.

Kanada – Toptan Satışlar; Eylül ayında %1.8’lik bir artış kaydeden Kanada’daki toptan satışlar datası, piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde bir performans gösterdikten sonra Ekim döneminde sadece %0.1’lik bir artışa işaret etmişti. Toptan satışlar verisi ülke ekonomisindeki ilerleyişi görebilme adına piyasalar tarafından dikkatle izlenecek rakamlar arasında yer alıyor. Eylül dönemindeki güçlü verinin arkasında, özellikle inşaat materyalleri ve malzeme alt sektörlerindeki satışın %5.5’lik rekor artışının yer aldığı görülmüştü. Ekim ayında ise bu güçlü rakamların ardından daha muhafazakar bir büyüme izlendi. Kasım dönemine ilişkin bilgiler verecek olan Kanada’nın ilgili göstergesinde toptan satışların hacmindeki değişim, son aylarda petrol fiyatlarındaki gerileme ile düşüş kaydeden ülkenin para birimi değeri üzerinde etkili olabilir.

ABD – Yapı Ruhsatları; İstihdam ve enflasyon verilerindeki ilerlemenin yanında ABD Merkez Bankası’nın (FED) yakından izlediği rakamlar arasında, konut piyasasına ilişkin makro-ekonomik göstergeler de yer almaktadır. Son beş aydır art arda bir milyon yeni ruhsatın çıktığına işaret eden yapı verisi, yeni bir binanın inşaatına başlanmadan önce alınan izin sayısını gösterdiği için, öncü bir veri olarak izlenmektedir. Kasım ayında 1,04 milyon ruhsat alındığını gösteren verinin, Aralık dönemi için yayımlanacak data ile tahminlerden farklı gerçekleşmesi halinde Wall Street endeksleri ve Dolar’da fiyat değişimleri izlenebilir. İlgili veri ile birlikte aynı anda konut başlangıçları göstergesinin de yayımlanacak olması, bu iki rakamı birlikte değerlendirmenin faydalı olmasını sağlayabilir.

Kanada – Merkez Bankası Beyanatı; Yılın ilk toplantısına hazırlanan Kanada Merkez Bankası (BOC), 22 Ekim 2014 tarihinde bir para politikası toplantısındaki beyanatta Banka’nın faiz artışına ilişkin “nötr” olduğu yönündeki ifadesini çıkarması, BOC’un olası bir faiz artışına artık daha yakın olacağı düşüncesine yol açmış ve ülkenin para biriminde değer kazanımları izlenmişti. Banka ayrıca yine 22 Ekim’de, enflasyondaki yükselişin, beklentilerinden fazla olduğunun da altını çizmişti.

Ancak Kanada’nın o tarihten bu yana artık oldukça farklı bir görünüm içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. 22 Ekim’de 80 Dolar’ın üzerinde işlem gören ABD tipi ham petrol yeni yıl içerisinde 44 Dolar civarına kadar geriledi. Kanada’nın en büyük ihracat kaleminin petrol gelirleri olduğu düşünüldüğünde emtianın fiyatındaki bu düşüşün ülke ekonomisi için pozitif bir gelişme olmadığı açık. Aynı zamanda USD/CAD paritesinin 22 Ekim’de 1.13 seviyesinin hemen altında işlem gördüğünü, ancak Ocak ayı içerisinde 1.20’nin üzerine çıktığını notlarımız arasına ekleyebiliriz. ABD’nin para birimindeki yükselişlerin yanında, düşen petrol fiyatlarının Kanada Doları’na getirdiği kayıplar, ilgili paritedeki yükselişlerin temel nedenleri arasında yer alıyor. BOC’un Ocak ayı toplantısında Banka’nın özellikle petrol fiyatlarındaki gerilemenin ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini nasıl değerlendireceği merak ediliyor. Bunun yanında enflasyon başta olmak üzere diğer ekonomik göstergelere ilişkin yapılacak açıklamalar, BOC’un ilerleyen dönemlerdeki para politikası adımlarına ilişkin ipuçları verebilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

Dünya Ekonomik Forumu (WEF)

11:30 GBP Ortalama Kazanç Endeksi (Kas) 1,7% 1,4%

11:30 GBP Alacaklı Sayım Değişimi (Ara) -24,2K -26,9K

11:30 GBP İşsizlik Oranı (Kas) 5,9% 6,0%

11:30 GBP BOE Politika Faiz Oranı Oylaması 2-0-7 2-0-7

11:30 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme Oylaması 0-0-9 0-0-9

15:30 USD Yapı Ruhsatları (Ara) 1,06M 1,05M

15:30 USD Konut Başlangıçları (Aylık) (Ara) 1,04M 1,03M

15:30 CAD Toptan Satışlar (Aylık) (Kas) 0,2% 0,1%

17:00 CAD Faiz Oranı Beyanatı 1,00% 1,00%

18:15 CAD BOC Basın Konferansı

23:30 NZD Business NZ İmalat Endeksi(Ara) 55,2

EURUSD ANALİZİ

Haftanın üçüncü işlem gününe geldiğimizde EURUSD paritesinin 1.1650 bariyeri altında negatif baskısına devam ettiğini görmekteyiz. Bu seviye, aynı zamanda da 17 Aralık 2014 tarihinden beri mevcut düşüş trendini destekleyen 34 periyotluk üssel hareketli ortalama olarak kaydedilmiştir.

Yeni işlem gününde şu sıralar 1.1580 seviyesine yakın seyrini sürdüren EURUSD paritesi için 1.1600 ve 1.1650 bariyerleri altında negatif baskı devam etmektedir. Parite eğer bu bariyerler altında kalmayı sürdürürse geçtiğimiz haftanın dip noktası olan 1.1460 seviyesine doğru gerileme ihtimali güçlenmektedir.

NOT: Piyasalar, yarın ECB’den gelecek karara odaklandığı için EURUSD paritesi bu zamana kadar ki süreçte sakin bir seyirde hareketlerine devam etme isteği oluşabilir. Bu istek, sürpriz bir düşünce olarak algılanmamalıdır.

Pivot: 1.1650
Destek:1.1540-1.1500-1.1460
Direnç: 1.1600-1.1650-1.1705

GBPUSD ANALİZİ

1.5033 destek noktası üzerinde kalarak yukarı yönlü çıkışına devam eden GBPUSD paritesi, mevcut yükselişlerini 1.5198 seviyesine kadar sürdürdü ancak bandın üst noktası olan 1.5273 seviyesine kadar devam ettiremedi. Haftanın üçüncü işlem günü sabahında şu sıralar 1.5157 seviyesine yakın hareketlerini sürdüren parite de 1.5273 – 1.5033 arasındaki bant hareketi devam etmektedir. Mevcut bandın dışına çıkılması durumunda yön konusunda daha istekli bir yol haritası çizmesi beklenilen GBPUSD paritesinde özellikle bu yönün tepki alımı mı yoksa trend göstergesi düşüşleri mi destekleyeceği merakla beklenilmektedir. Genel görünüm, 1.5273 direnci altında negatif baskının devam etmesi şeklindedir.

Kısa vadeli olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1.5130 ve 1.5200 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir. Bu seviyeler, yukarıda ifade etmiş olduğumuz bant noktalarının hedeflenmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Yani parite 1.5033 seviyesini hedeflemek istiyorsa öncelikle 1.5130 desteğini kırması, 1.5273 seviyesine ulaşmak istiyorsa, 1.5200 bariyerini geçmesi gerekmektedir.

Pivot: 1.5130
Destek; 1.5130-1.5073-1.5033
Direnç; 1.5200-1.5235-1.5273

USDTRY ANALİZİ

TCMB’nin politika faiz oranını 50 baz puan indirime gittiği bir ortamda ilk etkisinin negatif olduğunu gözlemlediğimiz USDTRY kuru önce 2.3230 seviyesine kadar geriledi ardından da önemli bir çıkış yaşayarak gün içerisinde 2.3603 seviyesi test edildi. Bu çıkışın en önemli nedenlerinin başında ise mevcut faiz indirimin hükümet kanadında yeterli görülmemesi ve bir sonraki toplantıda yeniden faiz indirimi beklentisinin yüksek sesle dile getirilmesi olarak değerlendirilebilir.

Haftanın üçüncü işlem gününde 2.3451 seviyesine yakın seyrini sürdüren USDTRY kuru için yukarı yönlü istek 2.3085 ve 2.3230 üzerinde devam etmektedir. Gün içi değerlendirdiğimizde 2.3230 daha kritik bir destek olmakla birlikte bu seviye üzerinde dünün zirvesi 2.3603 bariyeri hedeflenebilir. 2.3230 öncesindeki ilk bariyer ise 2.3360 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 2.3230
Destek
: 2.3360-2.3230-2.3140
Direnç: 2.3515-2.3603-2.3775

EURTRY ANALİZİ

Yarın açıklanacak ECB kararları ve Dragi konuşması öncesinde, EUR/TRY paritesinin50 periyotluk basit hareketli ortalama (güncel seviyesi 2,7000) ve 2,7280 aralığındaki hareketlerini sürdürdüğünü görüyoruz. Gün içerisinde, bu bandın dışındaki hareketler ve gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar, yeni beklentiler oluşmasına neden olabilir. 2,6410 bölgesinden başlayan tepki yükselişinin 50 periyotluk basit hareketli ortalamayı aşması sonrasında yukarı yönlü baskının bu bant içerisinde etkili olabilmesi söz konusudur. Olası alımlarda 2,7280 seviyesi üzerinde gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar bu tutumu destekleyebilir. Öte yandan aşağı yönlü beklentiler için de bandın altında gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar önem taşımaktadır. Bu şart sağlanırsa satış baskısı ağırlık kazanabilir.

Pivot: 2,7000
Destek:
2,7000 – 2,6900 - 2,6700
Direnç: 2,7280 – 2,7430 – 2,7635

USDJPY ANALİZİ

Japonya Merkez Bankası para politikası beyanatı sürecinin Yen talebini artırması ile birlikte USD/JPY paritesinin günün ilk saatlerinde dünkü kazançlarını sildiğini görüyoruz. Günün kalanında takip etmemiz gereken ise, bunun geçici bir hareket mi olduğu yoksa diğer kritik merkez bankası kararları öncesinde aşağı yönlü baskının mı etkili olacağı sorusunun cevabı olacak. Gün içerisinde 50 günlük basit hareketli ortalama (güncel seviyesi 118,70) altında aşağı yönlü baskının etkili olabilmesi söz konusudur. Bu süreçte özellikle Avrupa piyasalarının açılışı sonrası tutum da izlenmelidir. Olası yükselişlerin genel olarak 50 günlük basit hareketli ortalama altında kaldığı müddetçe yeni satış baskısıyla karşılaşması beklense de, 117,90 seviyesinin aşılması ve 115,50 seviyesinin toparlayıcı etkisi, yükseliş beklentilerini taze tutmaktadır.

Pivot: 118,70
Destek:
117,50 – 117,20 – 116,80
Direnç: 117,90 – 118,30 – 118,70

EURJPY ANALİZİ

Japonya Merkez Bankası’nın karar ve açıklamaları ardından Yen değerinde etkili bir artış görüldü. Bununla birlikte EUR/JPY paritesinde 55 saatlik üssel hareketli ortalamanın kırıldı ve 136,15 seviyesinin test edildi. Gün içerisinde, bu tutuma ilişkin bir toparlanma eğilimi 55 saatlik üssel hareketli ortalamayı (güncel seviyesi 136,70) aştığı taktirde, yükseliş baskısının tekrar devreye girmesi beklenebilir. Bu da 137,10 ve 137,65 seviyelerinin gündeme gelmesine yol açacaktır. Diğer yandan, toparlanma eğiliminin 55 saatlik üssel hareketli ortalama altında sınırlı kalmayı sürdürmesi ve saatlik kapanışların ısrarla bu bölgede gerçekleşmesi durumunda 136,15 seviyesinin kırılmasını beklemek, düşüş beklentisi açısından etkili olabilir.

Pivot: 136,70
Destek: 136,15 – 135,65 – 135,10
Direnç: 136,70 – 137,10 – 137,65

AUDUSD ANALİZİ

Dolar endeksindeki geri çekilmenin de desteğiyle birlikte AUD/USD paritesinin günün ilk saatlerinde yukarı yönlü bir eğilim sergilediğini görüyoruz. Gün içerisinde, güncelliğini koruyan 34 günlük üssel hareketli ortalama (güncel seviyesi 0,8240) altında aşağı yönlü baskının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 0,8150 seviyesinin kırılması ve bölgede gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanış, söz konusu baskıya netlik kazandırabilir. 34 günlük üssel hareketli ortalamanın geçilmesi durumunda trend destekçisi 50 günlük üssel hareketli ortalamaya (güncel seviyesi 0,8325) kadar tepki alımı gerçekleşebilir. Ancak genel görünüm, 50 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde günlük kapanış gerçekleşene dek, olası yükselişlerin yeni satış baskısıyla karşılaşabileceği yönündedir.

Pivot: 0,8240
Destek:
0,8150 - 0,8130 - 0,8100
Direnç: 0,8240 – 0,8270 – 0,8325

USDCAD ANALİZİ

Paritede dün görülen sert yükselişin ardından, yeni gün içerisinde bu yükselişin geri çekilmesini mi yoksa devamını mi izleyeceğimizin yanıtını arıyoruz. Düne kadar bant hareketinin üst noktasını oluşturan 1,2020 bölgesi üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Bu durum aynı zamanda olası geri çekilmelerin 1,2020 ile sınırlı kaldığı ve söz konusu seviye altında peş peşe iki adet 4 saatlik kapanış gerçekleştirmediği müddetçe alım baskısının geçerli olabileceği anlamına gelmektedir. Olası yükselişlerde 1,2115 seviyesinin geçilmesi ve 1,2150 seviyesi üzerinde gerçekleşebilecek kapanışlar, gün içerisinde yükseliş baskısına netlik kazandırabilecek unsurlardır. Gün içerisinde görülebilecek geri çekilmelerin yükseliş beklentisi için gerekli şartları bozması durumunda ise 1,1940 seviyesine yönelik tepki satışları desteklenebilir.

Pivot: 1,2020
Destek:
1,2060 - 1,2020 - 1,1940
Direnç: 1,2115 – 1,2150 – 1,2205

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrolde Salı günü işlemlerinde en düşük 47,76 en yüksek 49,45 seviyeleri görüldü. 50 dolar seviyesi direnç olmaya 45 dolar seviyesi destek olmaya devam ediyor. Gün sonu kapanışlar 50 dolar seviyesi üzerinde gerçekleşirse 54 dolar seviyesine doğru yükseliş yaşanması mümkün. 45 dolar seviyesi altına inilmesi durumunda 40 dolar seviyesi psikolojik destek olarak ifade edilebilir.

Bugün saatlik grafikte ilk destek 47,66 ilk direnç 48,49 seviyelerinde. Gün içi işlemlerde 49,05 seviyesi geçilirse 49,83 seviyesi hedeflenebilir. 47,20 seviyesi altına inilmesi halinde 46,42 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 48,44
Destek:
47,66-47,20-46,42
Direnç: 48,49-49,05-49,83

HAM PETROL ANALİZİ

Ham Petrol, son zamanlarda gerçekleştirmiş olduğu sakin bir seyir ile 55 periyotluk üssel hareketli ortalama (47.96) çevresinde hareketlerine devam ettiği görülmektedir. Haftanın üçüncü işlem gününde 47.00 seviyesine yakın hareketlerini sürdüren Ham Petrol gerek 55 periyotluk üssel hareketli ortalama gerekse kritik bariyerler 49.60 ve 51.25 seviyeleri altında negatif seyrini sürdürmektedir. Ham Petrolün bu bariyerler altındaki hareketleri son zamanların dip noktası 44.20 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Bu bağlamda da yaşanılacak olası yükselişler yukarıda ifade ettiğimiz bariyerler altında kaldığı müddetçe, kısa vadeli satış fırsatı olarak devam etmektedir.

Pivot: 49.60
Destek: 45.90-44.20-43.00
Direnç: 47.96-49.60-51.25

ALTIN ANALİZİ

· 34 saatlik üssel hareketli ortalama: 1287.80

· 100 saatlik üssel hareketli ortalama: 1271.00

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz ortalamalar üzerinde kısa vadeli yükselişlerini sürdüren Altın fiyatı, haftanın üçüncü işlem gününde psikolojik 1300 seviyesi üzerinde kalma çabası ile karşı karşıya. Uzun vadeli olarak aylık grafikte kritik bir bariyer olarak kaydettiğimiz 45 aylık üssel hareketli ortalamaya (1328.10) her gün biraz daha yaklaşan Altın, orta ve uzun vadeli olarak önemli bir karar aşamasındadır diyebiliriz.

Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde 34 ve 100 saatlik üssel hareketli ortalamalar üzerinde yukarı yönlü çıkış beklentimizin devam ettiğini ifade edebiliriz. Altın fiyatı eğer bu ortalamalar üzerinde kalmayı başarırsa, yükselişlerini uzun vadeli olarak kritik bir bölge olarak ifade ettiğimiz 45 aylık üssel hareketli ortalamaya doğru yaklaştırmak isteyebilir. Mevcut yükselişlerin sonlanabilmesi içinse yukarıda kısa vadeli ifade ettiğimiz hareketli ortalamalar altında art arda saatlik kapanışa ihtiyaç vardır.

Pivot: 1287.80
Destek: 1294.00-1287.80-1282.00
Direnç: 1305.60-1310.00-1320.00

GÜMÜŞ ANALİZİ

Altındaki yükselişe paralel gümüş de yükseliyor. Gümüşte grafikte yeşil çizgi ile gösterilen 200 günlük hareketli ortalama seviyesi (17,91) geçildi. 17,91 seviyesi üzerinde gün sonu kapanışlarla kalınırsa orta vade teknik görünüm değişebilir. Bu durumda en yakın yeni yüksek hedef 18,50 seviyesi olarak görülüyor. Günlük bazda en yakın destek 17,70 seviyesinde.

Bugün saatlik grafikte ilk destek 17,86 ilk direnç 18,09 seviyelerinde. Analizin yazıldığı saatte 18,09 direnci test ediliyor. Gün içi işlemlerde 18,21 seviyesi geçilirse 18,41 seviyesi hedeflenebilir. 17,74 seviyesi altına inilmesi halinde 17,54 seviyesi ilk hedef olabilir.

Pivot : 17,85
Destek:
17,86-17,74-17,54
Direnç: 18,09-18,21-18,41

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “Brent Petrol ve Gümüş Analizi
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, EURJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Risk Açıklaması: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” http://www.gcmforex.com/hakkimizda/risk-bildirim-formu/

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

1007 kere okundu

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz