Yabancılara İkinci El Taşıt Satışının Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ (SGM - 2004/5)

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Tebliğler

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

Yabancılara İkinci El Taşıt Satışının

Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ

(Tebliğ No: SGM - 2004/5)

Amaç

Madde l — Bu Tebliğin amacı, ülke ekonomisine canlılık kazandırmak, istihdama katkı sağlamak ve ülke ekonomisinin rekabet gücünü artırmak için yabancılara ikinci el taşıt satışı ve devri ile ihracatına ilişkin 5086 sayılı Kanunun uygulama usul ve esaslarını belirlemektir.

Kapsam

Madde 2 — Bu Tebliğ; karayolunda insan, hayvan ve yük taşımaya yarayan motorlu veya motorsuz tescilli olan taşıtların, yabancı gerçek ve tüzel kişilere ikinci el olarak satışı ve devri ile ihracatına ilişkin esas ve usulleri kapsar.

Dayanak

Madde 3 — Bu Tebliğ, 5086 sayılı Yabancılara İkinci El Taşıt Satışı Hakkında Kanun uyarınca hazırlanmıştır.

Taşıtların İkinci El Satışı ve Devri

Madde 4 — Tescil edilmiş taşıtın motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığına dair ilgili vergi dairesinden alınan belgenin ibrazı üzerine taşıt sahibinin adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak yabancı gerçek ve tüzel kişilere yapılan satış ve devirler noterlerce yapılır. Bu satışlar harç ve damga vergisinden istisnadır. Noterlerce yapılacak satış ve devirler aynı gün taşıtın kayıtlı olduğu trafik tescil müdürlüğüne bildirilir.

Yabancı gerçek veya tüzel kişilere satış ve devri yapılan Türkiye'de kullanılacak taşıtların tescilinde, 13.10.1983 tarihli ve 2918 sayılı Kanunun 91 inci maddesi uyarınca, zorunlu malî sorumluluk sigortası yaptırılmış olması şartı aranır. Zorunlu malî sorumluluk sigorta poliçesi ibraz edilen taşıtın, MA - MZ grubu plakaya göre tescili yapılarak trafik ve tescil belgeleri ile tescil plâkası Trafik tescil kuruluşlarınca verilir. Taşıtın tescil kaydının yapıldığı, tescil tarihini takip eden yedi iş günü içerisinde, taşıtın motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine bildirilir. Bu şekilde tescili yapılan taşıtların yurtiçinde satışı ve devri halinde 5086 sayılı Kanunun hükümleri uygulanmaz. Yurtdışına çıkarılmasında bu Kanunun 4 üncü maddesi hükümleri uygulanır.

Yabancı tüzel kişiler adına araç tescili talep edilmesi halinde, yabancı şirketin varlığını belirleyen Ticaret Odası sicil kaydı tescil kuruluşuna ibraz edilir.

İkinci El Taşıt İhracı

Madde 5 — Yabancılara devir ve satışı yapılan taşıtların yurtdışına çıkarılacağına dair araç sahibi veya adına yetki belgesi olan kişi tarafından ilgili trafik birimlerine yapılan talep üzerine, vergi ilişiğinin kesildiğine dair ilişik kesme belgesi, trafik ve tescil belgeleri ile tescil plakası alınarak taşıtın trafik tescil kaydı silinir. Tescil kaydının silindiği, silinme işlemini takip eden yedi iş günü içerisinde, taşıtın motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine bildirilir.

Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin, ikinci el olarak satın aldıkları taşıtların ilgili trafik tescil müdürlüğünce düzenlenen kaydının kapatıldığına ait aracın teknik bilgilerini de içeren belgenin gümrük idaresine ibrazı üzerine, taşıtın yurt dışına çıkarılmasına izin verilir. Gümrük idaresince bu belge dışında herhangi bir belge talep edilmez.

Taşıtın çıkış işlemlerini yapan gümrük idaresi aracın çıkışına dair belgeyi aracın kaydının silindiği trafik tescil kuruluşuna 15 iş günü içerisinde gönderir.

Türkiye Gümrük Bölgesi dışına geçici olarak çıkarılan taşıtların, Türkiye Gümrük Bölgesine geri getirilmeyecek olması veya ilgili ülkede yabancı gerçek ve tüzel kişilere ikinci el taşıt olarak satılması halinde, satışı gerçekleştiren kişi tarafından bulunulan ülkedeki Türk Konsolosluğuna yazılı olarak başvurulur. İlgili temsilcilik, konuya ilişkin yazılı başvuruyu ve taşıtın satışını kanıtlayan belgeyi ihracat prosedürünün yerine getirilmesi için taşıtın motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine, ilgili gümrük idaresi ve trafik tescil dairesine bildirir. Aracın kayıtlı bulunduğu Trafik Tescil Müdürlüğü tarafından düzenlenen kayıtların kapatıldığına ilişkin belgenin gümrük idaresine gönderilmesiyle ilgili gümrük idaresindeki geçici çıkış kayıtları kapatılır.

Yürürlük

Madde 6 — Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 7 — Bu Tebliğ hükümlerini; Gümrük Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlıklarının bağlı olduğu Bakan, Sanayi ve Ticaret Bakanı ve İçişleri Bakanı yürütür.

ücretsiz üye olun

10313 kere okundu

Bu Kategorideki Diğer Yazılardan

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz