Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar

Bu haberi paylaş

Tweet It! Facebook

ya da

Kobitek Takip Servisi
Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar

Uluslararası Suistimal Farkındalık Haftası kapsamında Etik ve İtibar Derneği TEİD, iş çevrelerine “Para Kazanmanın En Etik Yolu: Suistimal Farkındalığınızı Arttırın“ başlıklı bir seminer düzenledi.

TEİD kurumsal üyelerinden Esin Avukatlık Ortaklığı‘nın ev sahipliğinde düzenlenen seminerde TEİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Cerebra Muhasebe ve Danışmanlık Yönetici Ortağı Fikret Sebilcioğlu, Esin Avukatlık Ortaklığı’ndan Av. Birtürk Aydın ve Av. Gökçe Serez, suistimal farkındalığının önemi hakkındaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar

Sunumunda ACFE‘nin 2018 yılında gerçekleştirdiği “İş Suistimali ve İstismar Üzerine Uluslararası Rapor“una değinen Fikret Sebilcioğlu, suistimallerin küresel maliyetine bakıldığında inceleme uzmanlarının tahminlerine göre firmaların her yıl cirolarının %5'ini kaybettiğini belirtti. Dünya GDP‘sinin halihazırda 74,160 trilyon dolar olduğunu ifade eden Sebilcioğlu, suistimallerin kaybının 3,708 trilyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini vurguladı. Sebilcioğlu, Türkiye‘nin 800 milyar dolarlık GSMH‘sı göz önüne alındığında suistimallerin firmalara her yıl 40 milyar dolara mal olduğunu, her bir vatandaşın suistimal kayıplarını yılda 500 dolar düzeyinde fonlamak durumunda kaldığının altını çizdi.

Çalışan suistimallerinin yolsuzluk, varlıkların kötüye kullanımı ve mali tablo suistimali olmak üzere üç grupta toplandığını söyleyen Sebilcioğlu, bu gruplamada yolsuzluğun farkının örgütlü olması ve firma dışı işbirliği ile gerçekleşmesi anlamına geldiğini ifade etti. Suistimallerin sıklığına ve maddi kayıp oranına bakıldığında ilginç bir tablonun ortaya çıktığını belirten Sebilcioğlu, mali tablo suistimali oranının %10, maddi kaybın 800.000 dolar, yolsuzluğun %38, kaybın 250.000 dolar, varlıkların kötüye kullanımının %89, maddi kaybın ise 114.000 dolar olduğuna dikkat çekti.

Suistimal sürdükçe maddi kayıp katlanıyor

Suistimalin devam süresi, sıklığı ile kayıp tutarının giderek daha yüksek meblağlara ulaştığının da belirlendiğini söyleyen Sebilcioğlu, artışın geometrik bir nitelik kazandığını, 6 ay ve daha az yapılan suistimallerde maddi kayıp 30.000 dolar seviyesinde iken, 60 ay ve sonrasında kaybın 715.000 dolara ulaştığını belirtti. Sebilcioğlu, suistimallerin gizlenmesinde kullanılan yöntemlere bakıldığında ise ilk 4 sırada %55 ile sahte evrak hazırlama, %48 ile fiziksel belgelerin değiştirilmesi , %42 ile muhasebe sisteminde hileli işlemlerin oluşturulması ve %34 ile muhasebe sisteminde işlemlerin değiştirilmesinin yer aldığını ifade etti.

Suistimal tespitinde ihbarlar başı çekiyor

Suistimallerin tespit edilmesinde açık arayla öne çıkan yöntemlerin %40 ile ihbarlar, %15 ile iç denetim ve %13 ile yönetim kontrolü olduğunu belirten Sebilcioğlu, suistimalleri ihbar edenlere bakıldığında ise %53 ile çalışanlar, %21 ile müşteri, %14 ile anonim, %8 ile tedarikçi, %5 ile diğer ihbarlar, %3 ile rakipler, %2 ile hisse sahibi ve ortakların görüldüğünü söyledi. Ancak ihbarların tamamının ihbar mekanizması ile gelmediğini kaydeden Sebilcioğlu, bu mekanizmalar kullanılmadığında %32 ile bağlı olunan yönetici, %15 ile üst düzey yönetici, %13 ile suistimal inceleme ekibi, %12 ile iş arkadaş ve %10 ile iç denetime ihbar yapıldığını belirtti. Suistimal yapma bakımından en riskli departmanların ise üst yönetim, muhasebe, satış ve operasyonlar olduğunu vurgulayan Sebilcioğlu, şirketlerde suistimalle etkin mücadelede etik ve uyum departmanının etkin çalışmasının yanı sıra proaktif veri izleme/analiz ve sürpriz denetimlerin de vakaları ciddi oranlarda düşürdüğünün altını çizdi.

Hukuka uymamak firmalara pahalıya patlıyor

Av. Birtürk Aydın ve Av. Gökçe Serez ise sunumlarında Türkiye‘nin Yolsuzluk Algı Endeksi‘ndeki yerinin son yıllarda giderek irtifa kaybettiğine, 2010 yılından önce 54. sırada olan Türkiye‘nin 2017 yılında 81. sıraya düştüğüne dikkat çekti. Hukuka uyumsuzluğun dünyada firmalara artık çok pahalıya mal olduğunu ifade eden Aydın, firmalara milyarlarca dolarlık cezaların verildiğini belirtti. Hukuka uyum için risk bölgelerinin belirlenmesi gerektiğini kaydeden Birtürk Aydın, 5 temel risk faktörü olduğunu, bunların ülke riski, sektörel risk, iş ortaklarından doğan risk, yaptırıma bağlı mevzuat ve devlet organlarından doğan riskler ve işlemlerden doğan hediye, ağırlama gibi riskler olduğunu söyledi.

Risk alanları belirlenmeli

Risk alanlarının her şirket ve her sektör için farklılık gösterdiğine değinen Aydın, uyum risklerinin veri, tasarım ve üretim, dağıtım, finans, yönetim ve yapı, insan, satış ve pazarlama gibi süreç ve faktörlerin dikkate alınması gerektiğine dikkat çekti. Uyum sistemi için uluslararası standart ve iyi uygulamaların 5 aşamada özetlenebileceğini ifade eden Aydın, bunların liderlik; risk değerlendirmesi; standartlar ve kontroller; eğitim ve iletişim; inceleme ve denetim olduğunu belirtti.

Av. Gökçe Serez uyum sisteminin en önemli parçalarının iş ahlakı kuralları, proaktif veri inceleme, habersiz denetimler, finansal raporlamalara ilişkin şirket içi kontrollerin dış denetimce incelenmesi, yönetim denetimi, ihbar hattı, suistimale karşı şirket politikası, çalışanlar ve yöneticiler için suistimale karşı eğitim, ihbarcılar için koruma ve ödüllendirme olduğunu kaydetti. Serez, uyum sisteminin suistimal kayıplarını ciddi ölçeklerde düşürdüğünü, aynı zamanda suistimallerin tespit sürelerini de büyük oranlarda azalttığının altını çizdi.

Diğer Haberler

Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
2018 yılında istihdam canlanabilir
Expertera Zen ve Koçfinans’tan KOBİ’lere uzmanlık kredisi desteği
MediaClick Ekim Ayında 15 Ödül Birden Aldı
Lisansüstü Tez Nasıl Yazılır?
Kobiler E-Posta Pazarlama Sayesinde İşlerini Nasıl Büyütebilir?
OfisPaneli ile KOBİ’ler Avantajlı Tedarik Anlaşmalarına Kolayca Ulaşıyor
Esnek işgücü modeli kadın uzmanlar arasında yaygınlaşıyor
Dr. Milo Jones ile GBA Ready Set Startup gerçekleşti

DIŞ TİCARET

Yurtdışı KOBI Kredileri

Yurtdışı KOBI Kredileri

Bankalar yurt dışı mali piyasalardan veya Uluslararası kuruluşlardan gerek borçlu gerekse Türkiye Cumhuriyeti garantörlüğünde aracı banka sıfatı ile temin edilen orta ve uzun vadeli yabancı kaynakların yatırımcı firmalara kullandırılmasına aracılık etmektedir.

OFİS VE İNSAN

Dünyada ve Türkiye’de geleceğin iş modeli: Esnek işgücü

Dünyada ve Türkiye’de geleceğin iş modeli: Esnek işgücü

Esnek işgücü çalışma modeli, daha genel bir ifadeyle ‘talep üzerine’ (‘on demand’) devrimin iş dünyasına geçişi olarak düşünebilirsiniz. On-demand devrimi artık hayatımızın bir çok alanını etkiliyor; çalışma hayatımızı da etkilemesi kaçınılmaz.

Ofisiniz için bilgisayar sistemlerinin seçimi

Ofisiniz için bilgisayar sistemlerinin seçimi

Bir ofis için gerekli olan bilgisayar altyapısı veya donanımının seçimi oldukça özen gerektiren bir konudur.

İŞ DÜNYASI

KOBİ'ler Eğitim Alırken Nelere Dikkat Etmeliler?

KOBİ'ler Eğitim Alırken Nelere Dikkat Etmeliler?

KOBİ kaynakları her zaman sınırlı ve kıymetlidir. KOBİ harcadığı her kuruşu “ masraf “ değil, mümkünse “ YATIRIM “ olarak görmeli ve bu yatırımın geri dönüşünü garanti altına almalıdır. Eğitime vereceğiniz parayı, bir makine alır gibi değerlendirin.

HUKUK / MUHASEBE

Bedelsiz kiralama işleminin Vergi Kanunları açısından değerlendirilmesi

Bedelsiz kiralama işleminin Vergi Kanunları açısından değerlendirilmesi

Mal ve hakların kiraya verilmesinde emsal değerlerden düşük, ya da bedelsiz kiralama yapılırsa ne olur? Vergi Kanunu bu konuda ne gibi yükümlülükler getiriyor?