Lisansüstü Tez Nasıl Yazılır?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Lisansüstü Tez Nasıl Yazılır?

Lisansüstü tez yazılırken metinlerin TDK’nin Yazım Kılavuzu’na uygun olarak yazılması gerekmektedir. Bu kılavuzda olmayan sözcüklere tez yazarken dikkat edilmeli ve bu sözcüklerin anlamları açıkça belirtilmelidir. Lisansüstü eğitim hangi dilde yapılıyorsa tezin de o dilde yazılmış olması gerekmektedir.

Tez yazılırken genellikle nesnel bir anlatım kullanılmaktadır. Bu nedenle 1. tekil ve 1. çoğul kişi zamirleri kullanılmamalıdır. Gerek duyulduğu takdirde tezi hazırlayan kişi kendisinden “araştırmacı”, “yazar” gibi tanımlamalar ile bahsetmelidir. Tezler yazılırken genellikle geniş zaman kipleri ve geçmiş zaman kipleri kullanılmalıdır. Noktalama işaretlerine dikkat edilmeli ve dilbilgisi denetiminin uzmanlar tarafından yapılması sağlanmalıdır. Metinde kısaltmalara yer verilecekse öncelikle kısaltma parantez içinde kullanılmalıdır. Tez için önem taşıyan terimler varsa tezin tamamında tek bir anlama gelmeli ve bu anlamı taşımalıdır.

Tezler sade, mantıksal, dengeli ve özgün olmalıdır. Anlatımın sade ve anlaşılır olması tezin değerlendirilmesi sırasında büyük önem taşır. Tez yüzde yüz özgün olmalıdır. Tezin kendi içerisinde tutarlı olması çok önemlidir. Bir bölümde savunduğu bir görüşü başka bir bölümde reddetmesi kabul edilemez.

Lisansüstü Tezlerin Biçimsel Özellikleri Nelerdir?

Kurula teslim edilecek tezlerin A4 kâğıda basılmaları gerekmektedir. Kenar boşlukları eğitim kurumunun öğrenciye belirttiği kılavuzda yer alan ölçülere göre olması önemlidir. Tezler tek yönlü baskı yöntemi ile basılmalıdır. Tezin basılı halinde baskı hataları, yırtılmalar vb. zararlar olmamalıdır. Tez metninde Times New Roman yazı karakteri tercih edilmelidir. Metin normal ve dik harflerle yazılmalıdır. Başlıklarda kalın yazı karakteri kullanılmalıdır. Gerekli olmadığı müddetçe italik yazı tipi kullanılmamalıdır. İtalik yazı tipi yalnızca Latince isimlerde, kısaltmalarda ve teorilerde kullanılabilir. Noktalama işaretlerinden sonra bir karakter boşluk bırakılmalıdır.

Tez yazmanın en önemli aşaması tez konusunun seçilmesidir. Bu seçim yapılırken önemli olan araştırmacının konuya olan ilgisinin baki kalmasıdır. Çünkü araştırma uzun sürdüğünde araştırmacı konudan uzaklaşabilir. Bu nedenle tez yazma veya tez yaptırma sırasında konuya olan ilginizin fazla olduğundan emin olmanız yararınıza olacaktır. Araştırma için konu seçerken araştırmanın tamamlanması için ne kadar süre olduğu da önemlidir. Araştırmacının seçtiği konunun iyice incelenebilmesi için yeterli vakti olmalıdır. Araştırmacı seçtiği konuyu araştırabilecek özelliklere sahip olmalıdır. Araştırmacının konuyla ilgili kaynakların kolay ulaşabilir olduğuna dikkat etmesi gerekmektedir.

Kapsamlı bir konu üzerinde çalışmak zordur ancak dar bir alan ile ilgili araştırma yapmak da bir o kadar gereksizdir. Araştırmanın tezinin konusu seçilen konu hakkında araştırmacının derinlemesine araştırma yapabileceği şekilde olmalıdır. Tez bilimsel bir araştırmadır ve yapılan çalışmalar bilime hizmet etmelidir.

Araştırmacının yaptığı okumalar ve araştırmalar sonucunda elde ettiği bilgilerle hipotez kurması gerekmektedir. Bu sayede kuramsal olarak temellendirilmiş, gelişen ve değişkenlere rağmen varlığı sürdürülen bir araştırma konusu ortaya atılır. Tez üzerinde çalışmalar devam ettiği sürece hipotez de değişip kendini geliştirecektir.

Araştırmacı teze başlamadan önce hangi araştırma metodunu kullanacağını belirlemelidir. Kullanılan araştırma metodu açıkça metinlerde belirtilmelidir. Başlıca araştırma metotları; anket, mülakat, istatistik ve kütüphane araştırmasıdır. Teze başlarken araştırması nasıl bir yol izleyeceğine dair bir taslak oluşturmalıdır. Bu taslak bir ön okumadan sonra hazırlanabilir. Hazırlanan bu taslağa göre araştırmacının kaynaklarını toparlamaya başlaması gerekmektedir. Araştırmacı kaynaklarını toplarken seçici davranmalı, neyin işine yarayıp neyin yaramayacağını detaylı düşünmelidir.

Hipotez oluşturulması ve taslak doğrultusunda araştırmacı kaynakları okur ve işine yarayabileceği notları kenarda tutar. Araştırmacı not alırken de en az kaynak toplarken olduğu kadar seçici davranmalıdır.

Bütün araştırmalar, okumalar ve not almalar sonucunda araştırmacı tezi yazmaya başlar. Bu yazma eyleminin amacı konu ile ilgili bütün çalışmaların, bulguların, genellemelerin okurlara ulaştırılmasıdır. Tez yazılırken açık ve anlaşılır olmasına dikkat emek gerekir. Araştırmanın tamamı okurun gözleri önüne serilmelidir. Araştırmacının tezini iyi tanıması gerekir. Her satırını ve her kelimesini savunabilmelidir. Tez teslim edildikten sonra tek kurulunun önünde tez ile ilgili soruların cevaplanması gerekecektir.

Lisansüstü Tezi Teslim Edildikten Sonraki Aşamalar

Tez danışmanlarının kontrol sürecinden sonra tez artık teslim edilmeye hazırdır. Tez jüri atama formları ile birlikte yükseköğretim kurumuna teslim edilir. Bu teslimattan sonra kurum tarafından tezinizi savunabilmeniz için bir gün belirlenecektir. Araştırmacı savunma gününe çok iyi hazırlanmalıdır. Kurul tarafından araştırmacı çapraz sorgulamaya tutulacaktır. Sunum sonrasında tez kabul edilirse araştırmacıya tezin onaylandığına dair bir belge verilecektir. Araştırmacı bu belgeyi tezin kopya sayısı kadar çoğaltıp kurul üyelerine imzalatmalıdır. Tez kopyalarında kurulun istediği düzelmelerin en kısa sürede düzeltilmesi gerekmektedir.

Diğer Haberler

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz