Girişimlerin Karşısına Çıkan Engeller

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

İngilteredeki şirketin fax makinasını sürekli kullanıyoruz, fakat henüz Türkiyede yok. Gelirken yanımda bir tane getirdim.

Gümrükte makinayı tanımadıkları için ne iş yaptığını anlattım. Memur işin içinden çıkamayınca amirlerini de çağırdı.

Etrafında toplandılar, anlatıyorum, ‘’buradan kağıdı koyarsın, karşı tarafta aynısı çıkar,Resim varsa resim çıkar, yazı varsa yazı çıkar.’’

Bir türlü kafaları basmıyor, hiç görmedikleri, düşleyemedikleri bir makina. Sürekli aynı sorular, sürekli aynı cevaplar.

Nihayet bir tanesi cebinden bir kağıt para çıkardı ve sordu: ‘’yani bunu burdan koysak karşıdan çıkar mı?’’

Bende fazla düşünmeden ‘’evet’’ dedim.

Hemen ‘’yasak’’, makinaya el kondu ve mahkemeye verildim.

Mahkeme başladı, sürüyor. Bu arada Türkiye de fax makinaları kullanılmaya başladı.

Mahkemenin dördüncü yılında duruşmadayız. Makina hakimin önünde duruyor.

Artık avukatım dayanamadı ve ,

‘’ Hakim Bey müvekkilime ne ceza verirseniz verin aynısını hemen kendinize de vermeniz gerekir’’.

Hakim sertçe ve kızgınlıkla:

‘’Sen ne demek istiyorsun’’

‘’Hakim Bey aynı makinayı siz de kullanıyorsunuz’’

‘’Olmaz öyle şey’’

Hep birlikte mahkeme kalemine gittik ve orada duran fax makinasını gösterdik.

Yukarıdaki anı, daha önce ismini hiç duymadığım, ama anlattıklarını dinledikçe dünyanın, Türkiye’nin ,nerelerden nerelere geldiğini görmemi tekrar sağlayan, kendisi ile sadece iş yapmaktan değil insan olarak da tanımaktan çok mutluluk duyduğum, uluslararası işler yapmış ve yapmakta olan bir Türk işadamı, Nedim Sarıyer'dan.

Bu anıyı iki gün önce dinledim kendisinden.

Dün gece Seth Godin’in ‘’Linchpin‘’adlı kitabını okurken verdiği örnek bu anıyı tekrar düşünmeme neden oldu.

Seth Godin, 400 madeni parayı üst üste koyun ve bu insanlığın yerleşik düzene geçtiği son 100.000 yılı temsil etsin, en üstekini alın bu son 250 yılı temsil eden para,endüstri devriminden bu güne kadar olan gelişmelerin gerçekleştiği dönemdir, geri kalan 399 adet ise gerisindeki zamanı gösterir’’, diyor.

Yukarıdaki anı ise sadece son 30 yıl içerisinde yaşanmış, hem gelişmeyi, hem de bu gelişmeye yetişemeyen toplumları gösteren çok güzel bir örnek.

Yukarıdaki anı, kendisinden dinlediğim traji komik, girişimlerinin karşısına bir set gibi çıkan engellerden sadece bir tanesi, ve ancak karşılaştığı bir çok engele rağmen projelerine yılmayarak devam eden bir iş adamından.

Son otuz yıl içerisindeki değişime baktığımda, bu günkü bir çok girişimci genç arkadaşın dert yanarak anlattıkları engellerin aslında bir engel olmadığını görüyorum.

Aslında her ne konuda olursa olsun engeller bizim için teşvik edici olmalı, yolumuza devam etme azmimizi artırmalıdır. Bunu yapmadığımız takdirde ne yaratıcılığımız yaratıcılık olarak kalır ne de girişimlerimiz istediğimiz sonuçlara varır.

Kendisi izin verirse yakın bir zamanda yazdığı ‘’Bir Projenin Anatomisi’’ adlı, hepimize ders verecek nitelikte olan bir yazıyı yayınlayacağım

7284 kere okundu


Etiketler:

1954 doğumlu olan Tufan Karaca, Kadıköy Maarif Koleji’nden mezun olduktan sonra eğitimini Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 45yıllık profesyonel yaşamının 20 yılını dokuz farklı ülkede, uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.

İş dünyasında edindiği deneyimleri eğitim alanına da taşıyarak, Yeditepe Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerde dersler vermiştir. Halen yönetim danışmanı olarak kariyerini sürdüren Karaca, yönetim eğitimleri ve stratejik danışmanlık hizmetleri sunarak, modern iş yönetimi ilkelerini ve trendlerini kurumlara aktarmaktadır.

Yönetim alanındaki uzmanlığını kaleme aldığı “Girişimciler için Kolay ve Hızlı İş Planı Hazırlama”, “Career Management In a Disrupted World “, “Yeni Dünya Düzeninde Kariyer Yönetimi”, “Arts Entrepreneurship: How to Craft Your Creative Business Model”, “Sanatta Girişimcilik - YARATICI İŞ MODELİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ? “gibi kitaplarıyla geniş bir kitleyle buluşturan Karaca, girişimcilik, stratejik esneklik ve VUCA gibi güncel yönetim konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

ücretsiz üye olun
Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz