Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Eylül ayında dış ticaret açığı %46,6 azalarak 7 milyar 13 milyon dolardan 3 milyar 742 milyon dolara düştü. Bu Durum global krizin etkilerinin ciddi şekilde hissedildiğini gösteren bir gelişmedir. Çoğunlukla ara malı ithalatı yapıldığından ithalattaki düşüş bize gelecekte üretimde ve cirolarda düşüş olabileceğinin de sinyallerini vermektedir.
İhracatın ithalatı karşılama oranı 2014 Eylül ayında %66 iken, 2015 Eylül ayında %75,7’ye yükseldi. Bu veriye göre Türkiye’nin dış krizlere göre dayanıklılığının da artmış durumda.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2015 Eylül ayında bir önceki aya göre ihracat %5,1, ithalat %2,7 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2015 yılı Eylül ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat %2,9, ithalat %14,8 azaldı. Kısacası yıllık bazda ihracattaki düşüşle beraber ithalatta daha fazla oransal düşüş olması bize büyüme konusunda önemli sıkıntılarla karşılaşabileceğimiz sinyallerini vermektedir.
Avrupa Birliği’nin (AB-28) ihracattaki payı 2014 Eylül ayında %43,9 iken, 2015 Eylül ayında %47,2 oldu. AB’ye yapılan ihracat, 2014 yılının aynı ayına göre %7,7 azalarak 5 milyar 508 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu veri Avrupa bölgesinde hala durgunluğun devam ettiğini göstermektedir.
Çin’den yapılan ithalat, 2015 yılı Eylül ayında 1 milyar 968 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla Almanya (1 milyar 607 milyon dolar), Rusya (1 milyar 423 milyon dolar) ve ABD (1 milyar 25 milyon dolar) izledi. Buradan da hammadde ithalatında hangi ülkelerle daha yoğun ticaret yapıldığı da ortaya çıkmaktadır.
Bu veriler global gelişmelere bağlı olarak yurt dışındaki durgunluğun Türkiye’ye de yansımalarının olduğunu göstermekle beraber, iç talebin bu boşluğu dolduracak güce sahip olmadığını gösterdiğinden pazarlama, satış politikalarının ciddi bir şekilde gözden geçirilmesi, nakit akışlarının önümüzdeki dönemde düşük ciro riskine karşı hazırlanması son derece önemlidir.
1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. CNBC-E, TRT, SKYTÜRK,vb televizyon kanallarında ekonomi ile ilgili programlara katılarak güncel verileri yorumlamıştır.
Muhtelif gazete ve dergilerde ekonomi ile ilgili yazıları yayınlanmıştır. Bankalarda bankacılık eğitimi vermiştir. Uludağ İhracatçılar Birliği, İTKİB, KOSGEB, EBSO, Eskişehir Sanayi Odası, MÜSİAD, İSİAD gibi kurumlarda Global krizin şirketler üzerine etkileri ve şirketlerin alması gereken tedbirler, Faiz ve kur riskinden korunma yolları gibi konularda seminerler vermiştir.
Terrapinn tarafından birleşik Arap Emirliklerinde düzenlenen Funds World Middle East 2007 konferansına Türkiye’den konuşmacı olarak davet edilmiştir.
Chicago Mercantile Exchange tarafından düzenlenen Currency futures yarışmasında “the Best Mega Trader” seçilmiştir. ABD’de Futures Options sertifika programına katılmıştır. Fransa’da SNCF’de Fransız demiryolu işletmeciliğini incelemiştir.
SPK ileri düzey lisans belgesine sahiptir.
Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz