Dış Ticaret Verilerine Göre Nereye Gidiyoruz?

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Dış Ticaret Verilerine Göre Nereye Gidiyoruz?

Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2015 yılı Eylül ayında, 2014 yılının aynı ayına göre %14,2 azalarak 11 milyar 659 milyon dolar, ithalat %25,2 azalarak 15 milyar 401 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Eylül ayında dış ticaret açığı %46,6 azalarak 7 milyar 13 milyon dolardan 3 milyar 742 milyon dolara düştü. Bu Durum global krizin etkilerinin ciddi şekilde hissedildiğini gösteren bir gelişmedir. Çoğunlukla ara malı ithalatı yapıldığından ithalattaki düşüş bize gelecekte üretimde ve cirolarda düşüş olabileceğinin de sinyallerini vermektedir.

İhracatın ithalatı karşılama oranı 2014 Eylül ayında %66 iken, 2015 Eylül ayında %75,7’ye yükseldi. Bu veriye göre Türkiye’nin dış krizlere göre dayanıklılığının da artmış durumda.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2015 Eylül ayında bir önceki aya göre ihracat %5,1, ithalat %2,7 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2015 yılı Eylül ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat %2,9, ithalat %14,8 azaldı. Kısacası yıllık bazda ihracattaki düşüşle beraber ithalatta daha fazla oransal düşüş olması bize büyüme konusunda önemli sıkıntılarla karşılaşabileceğimiz sinyallerini vermektedir.

Dış Ticaret grafik

Avrupa Birliği’nin (AB-28) ihracattaki payı 2014 Eylül ayında %43,9 iken, 2015 Eylül ayında %47,2 oldu. AB’ye yapılan ihracat, 2014 yılının aynı ayına göre %7,7 azalarak 5 milyar 508 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu veri Avrupa bölgesinde hala durgunluğun devam ettiğini göstermektedir.

Çin’den yapılan ithalat, 2015 yılı Eylül ayında 1 milyar 968 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla Almanya (1 milyar 607 milyon dolar), Rusya (1 milyar 423 milyon dolar) ve ABD (1 milyar 25 milyon dolar) izledi. Buradan da hammadde ithalatında hangi ülkelerle daha yoğun ticaret yapıldığı da ortaya çıkmaktadır.

Bu veriler global gelişmelere bağlı olarak yurt dışındaki durgunluğun Türkiye’ye de yansımalarının olduğunu göstermekle beraber, iç talebin bu boşluğu dolduracak güce sahip olmadığını gösterdiğinden pazarlama, satış politikalarının ciddi bir şekilde gözden geçirilmesi, nakit akışlarının önümüzdeki dönemde düşük ciro riskine karşı hazırlanması son derece önemlidir.

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
7658 kere okundu

Hikmet Baydar

1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. CNBC-E, TRT, SKYTÜRK,vb televizyon kanallarında ekonomi ile ilgili programlara katılarak güncel verileri yorumlamıştır. 

Muhtelif gazete ve dergilerde ekonomi ile ilgili yazıları yayınlanmıştır. Bankalarda bankacılık eğitimi vermiştir. Uludağ İhracatçılar Birliği, İTKİB, KOSGEB, EBSO, Eskişehir Sanayi Odası, MÜSİAD, İSİAD gibi kurumlarda Global krizin şirketler üzerine etkileri ve şirketlerin alması gereken tedbirler, Faiz ve kur riskinden korunma yolları gibi konularda seminerler vermiştir.

Terrapinn tarafından birleşik Arap Emirliklerinde düzenlenen Funds World Middle East 2007 konferansına Türkiye’den konuşmacı olarak davet edilmiştir. 

Chicago Mercantile Exchange tarafından düzenlenen Currency futures yarışmasında “the Best Mega Trader” seçilmiştir. ABD’de Futures Options sertifika programına katılmıştır. Fransa’da SNCF’de Fransız demiryolu işletmeciliğini incelemiştir. 

SPK ileri düzey lisans belgesine sahiptir. 

Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir.

hikmetbaydar@3-goz.com
www.3-goz.com

yazarın diğer yazıları için tıklayın

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Türkiye’de İstenmeyen E-Posta Oranı %140 Arttı, 2014 Siber Casusluğun Yılı Oldu
Elektronik Haberleşme Pazarı Verileri, 2014 3.çeyrek
Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması
Çalışanlar Renkli Baskıyı Lüks Görüyor
Türkiye’deki kullanıcılar 15 dakikada bir cep telefonuna bakıyor
İstanbul Turizmde Dünya Beşincisi Oldu
Türkiye’de mobil bankacılık hizmetlerini kullananların sayısı 2015'te iki kat arttı
Türkiye’nin ilk Yurtdışı Yatırım Endeksi
Türkiye İngilizceden yine sınıfta kaldı!
Aile Şirketleri için Sürdürülebilir Başarının Anahtarları
Kaybolan Belgelerin Yeniden Oluşturulma Maliyeti Yılda 4500 Dolar
Geçim derdi olmasa çalışanlar hangi işi yapmak istiyor?
Bosch Türkiye araştırdı: İlk tercih dizel araçlar
2015 Bina İnşaat Maliyetleri ile İlgili Veriler
Türklerin 2016 Hedefi Borçlarını Azaltmak

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

İhracat, Firmalar için Önemli ve Stratejik Bir Karardır

İhracat, Firmalar için Önemli ve Stratejik Bir Karardır

2016 yılı Ocak ayı itibarı ile Türkiye’de yaklaşık 63 bin firma ihracat yapmaktadır. İhracat yapmak, bir ülkenin ve firmalarının büyümesi ve rekabet gücünü artırması bakımından önemlidir.

OFİS VE İNSAN

Teknolojik değişim ve yeni ofis düzeni

Teknolojik değişim ve yeni ofis düzeni

Teknolojik değişim ve gelişimin, iş yaşamının mekansal (ve yaşamsal) alanı olan ofis düzeni ve ortamını yenilediğinden bahsetmiştik. Bu yenilenme, iş ortamının daha işlevsel kullanımını ve insana uyumunu (ergonomi) ön plana çıkarmıştır.

Çalışanlarda Performans Düşüklüğü

Çalışanlarda Performans Düşüklüğü

İş hayatında her çalışanın başarı derecesi aynı değildir. Kimisi yapması gereken işi tam zamanında ve eksiksiz tamamlarken kimisi gereken özeni göstermeyebilir.

İŞ DÜNYASI

Markanızın Değerini Biliyor musunuz?

Markanızın Değerini Biliyor musunuz?

Marka savaşlarının yaşandığı günümüz dünyasında, marka yaratmak ve ona değer katmak uzun bir planlama sürecine dayanmaktadır. Peki nedir bu marka?

HUKUK / MUHASEBE

Bedelsiz kiralama işleminin Vergi Kanunları açısından değerlendirilmesi

Bedelsiz kiralama işleminin Vergi Kanunları açısından değerlendirilmesi

Mal ve hakların kiraya verilmesinde emsal değerlerden düşük, ya da bedelsiz kiralama yapılırsa ne olur? Vergi Kanunu bu konuda ne gibi yükümlülükler getiriyor?