Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Baybars Altuntaş'ın PARA dergisinde güzel bir yazısı var, "Girişimci için sağ beyin mi önemli, sol beyin mi?", okumanızı öneririm, baştan sona katılmama rağmen bir iki konuda açıklama yapma gereği duyuyorum.
Yazıda katılmadığım en önemli nokta :
"Girişimcilerin pek çoğu iş planı hazırladıklarında kendilerinin girişimciliğe ilk adımlarını attıklarını düşünürler." kısmı.Sürekli tartışılan İŞ MODELİ - İŞ PLANI konusundaki tanımları bir kez daha hatırlatmak istiyorum, ancak bu tanımlarda mutabık kalırsak konuyu tartışabileceğimize inanıyorum.
İŞ MODELİ tanımını Alexander Osterwalder‘den alıyorum : "İş Modeli, bir şirketin “değeri” nasıl yaratıp, nasıl dağıttığını ve finansal sürekliliğini kazandığını tanımlayan mantık modelidir" (Business Model Generation).
Bu tanımlama, işin nasıl para kazanmayı amaçladığını gösteren ve işin dört ana ögesi olan müşteri, öneri (satılan şey), altyapı ve finasal sürekliliği kapsayan dokuz temel yapıtaşından oluşur. Bu yapıtaşları :1.Müşteri Segmentleri,
2.Değer Önerisi (müşterinin sorununu çözmenin veya
ihtiyacını karşılamanın ederi),
3.Kanallar (değer önerisi müşteriye haberleşme,
dağıtım ve satış kanalları ile ulaştırılır),
4.Müşteri İlişkileri (Her müşteri segmenti ile
ilişkiler kurulur ve sürdürülür),
5.Gelir Akışı (müşteriye başarı ile ulaştırılan değer
önerisi oluşturur bu akışı),
6.Temel Kaynaklar (yukarıdaki değerleri oluşturan ve
dağıtan kaynaklar),
7.Temel Faaliyetler (yukarıdakileri yapabilmek için
yapılması gereken faaliyetler),
8.Temel Ortaklıklar (bazı faaliyetler örgüt dışından
sağlanır veya başka şirketlerden alınır),
9.Maliyet Yapısı (tüm yukarıdakiler bir maliyet
oluşturur) dır,
Katılmadığım ikinci nokta ise . "Eğer sadece kendi sermayenizle işinizi
kuruyorsanız, iş planına ilk aşamada ihtiyaç
duymayabilirsiniz."
Bunun nedeni de, girişimcinin kendi sermayesi sonsuz değilse elindeki imkanların hangi noktaya kadar yetebileceğini ancak İŞ PLANI hazırladıktan sonra görebileceğini ve risklerini minimize edebileceğini düşünmemde yatıyor.
Büyüme aşamasında imkanları tükendikten sonra finansal arayışa giren yatırımcının, bunu daha önceden gözlemleyerek, o sıkıntılara girmeden önce arayışa giren bir yatırımcının avantajlarına sahip olması mümkün değildir, göreceli üstünlüğünü kaybedeceğinden daha azlar ile yetinmek zorunda kalabilir.
Her zaman yinelediğim gibi, İŞ PLANI sadece fon arayışı için kullanılan bir çalışma değildir, "
Bunun nedeni de, girişimcinin kendi sermayesi sonsuz değilse elindeki imkanların hangi noktaya kadar yetebileceğini ancak İŞ PLANI hazırladıktan sonra görebileceğini ve risklerini minimize edebileceğini düşünmemde yatıyor.
Büyüme aşamasında imkanları tükendikten sonra finansal arayışa giren yatırımcının, bunu daha önceden gözlemleyerek, o sıkıntılara girmeden önce arayışa giren bir yatırımcının avantajlarına sahip olması mümkün değildir, göreceli üstünlüğünü kaybedeceğinden daha azlar ile yetinmek zorunda kalabilir.
Her zaman yinelediğim gibi, İŞ PLANI sadece fon arayışı için kullanılan bir çalışma değildir, "İş Planı, öncelikle sizin için hazırlanmalıdır, siz işin sahibi, yöneticisi veya bir fikri işe dönüştürmeye çalışan bir girişimci olabilirsiniz, iş planı sizin içindir."
Ancak İŞ MODELİ hazır olan bir iş için İŞ PLANI hazırlamak haftalar alan bir çalışma olmayacaktır, her şey kafasında oln bir insan günler, saatle içerisinde sınırlı ama yararlı bir İŞ PLANI hazırlayabilir. Zaten İŞ PLANI'nın hazırlanması haftalara, aylara yayılıyorsa bilin ki henüz İŞ MODELİ'niz yoktur bu nedenle agile (ben bunu acil ve atik olarak çevirmeyi seviyorum) ve lean kavramları ile çelişmez.Bu konu ilginizi çekiyor ise aşağıdaki yazıları da okumak isteyebilirsiniz :
1954 doğumlu olan Tufan Karaca, Kadıköy Maarif Koleji’nden mezun olduktan sonra eğitimini Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 45yıllık profesyonel yaşamının 20 yılını dokuz farklı ülkede, uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.
İş dünyasında edindiği deneyimleri eğitim alanına da taşıyarak, Yeditepe Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerde dersler vermiştir. Halen yönetim danışmanı olarak kariyerini sürdüren Karaca, yönetim eğitimleri ve stratejik danışmanlık hizmetleri sunarak, modern iş yönetimi ilkelerini ve trendlerini kurumlara aktarmaktadır.
Yönetim alanındaki uzmanlığını kaleme aldığı “Girişimciler için Kolay ve Hızlı İş Planı Hazırlama”, “Career Management In a Disrupted World “, “Yeni Dünya Düzeninde Kariyer Yönetimi”, “Arts Entrepreneurship: How to Craft Your Creative Business Model”, “Sanatta Girişimcilik - YARATICI İŞ MODELİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ? “gibi kitaplarıyla geniş bir kitleyle buluşturan Karaca, girişimcilik, stratejik esneklik ve VUCA gibi güncel yönetim konularında çalışmalarını sürdürmektedir.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz