ERP’nin İşletmelere Duyurumu

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
ERP’nin İşletmelere Duyurumu

Küreselleşen dünyada işletmeler arası rekabetin çoğalmasıyla ortaya çıkan durum pazarlamaya duyulan gereksinimi artırmaktadır.

Küreselleşen dünyada işletmeler arası rekabetin çoğalmasıyla ortaya çıkan durum pazarlamaya duyulan gereksinimi artırmaktadır. Bugünün koşullarında, işletmelerin rakiplerine kıyasla rekabet avantajlarını ortaya koyabilmesi, ürünün veya hizmetin doğuşu ile başlayan pazarlamadan geçmektedir.
ERP Proje satışında karşılaşılan sorunların başlangıcında firmaların, proje ile ilgili yeterli şekilde bilgilendirilmediği belirlenmiştir.

Her firmada yaşanan sıkıntılar; stokları, üretim aşamalarını takip edecek ve maliyet kontrolü sağlayacak entegre uygulamaların bulunmayışıdır. Bu konularda yaşanan problemler işletmeleri proje arayışına götürmektedir. İşletmelerin stok ve üretim programları arayışları ERP projelerinin karşılarına çıkması ile sonuçlanmaktadır.

Yaşanan problemler işletmeleri ERP projeleri ile tanıştırmaktadır. Yapılması gereken darboğazlar oluşmadan önce, firmaları bu konularda uyarmak ve yön göstermektir. İçinde bulunduğumuz durum, bilginin en iyi şekilde işlenip yararlı sonuçlar elde edilmesini sağlayacak alt yapıların kurulmasıdır. Firmaların devamlılığı açısından değişime uyum sağlamaları zorunluluk haline gelmiştir. Bu bilinç doğrultusunda tüm kurum ve kuruluşlar işbirliği içerisinde çalışmalarına devam etmelidir.

ERP Yazılım firmaları işletmeleri ziyaret ederek, internet kanalı ile seminerler düzenleyerek, sektör dergilerinde konuya değinerek firmalara ulaşmaya çalışmakta ve ERP konusunda bilgiler sunmaktadırlar. Ancak yazılım firmalarının yapmış olduğu bu çalışmalar yeterli olmamaktadır. Bilgilendirme aşağıda belirtmiş olduğumuz kanalların katkılarıyla sürekliliğini korumak durumundadır.

Sektörel basının işlevi, kamu yararını ilgilendiren konularda açıklamalar yapmak, haber ve bilgi vermek, sektörü aydınlatmaktır. Bu kapsamda basın, sektör içi ve sektör dışı dergilerde ERP konusuna yeterince değinmeli ve işletmeler bu yönde bilgilendirilmelidir.

ISO 9000, müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak kalite yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve ISO tarafından yayınlanmış olan bir standartlar bütünüdür.

Faydaları;
İşletmenin piyasa itibarında artış sağlanması.
Çalışanlarda kalite bilincinin artırılması.
Pazarlama faaliyetlerinde rakiplerden farlılık sağlanarak rekabet gücünün arttırılması. İşletmenin uluslararası geçerliliğe sahip bir kalite belgesi edinmesinin getirdiği ticari avantajlardan yararlanabilme.
Müşteri ve aşama odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi.
Müşteri memnuniyetinde ve müşteri sadakatinde artış sağlanması.
Hata oranlarında, firelerde, yeniden işlemelerde azalma sağlanması.
Girdi, üretim ve son kontrollerin etkin olarak yapılabilmesi.
Sistematik yaklaşım ve aşama yaklaşımının kavranması.
Tedarikçilerin seçiminde, değerlendirilmesinde ve takibinde kolaylık sağlanması.
İşletme içi yetki ve sorumlulukların tespitinde ve dağıtılmasında kolaylık sağlanması.
Beraber çalışılan firmalara ve müşterilere işletmenin bir Kalite Yönetim Sistemi çerçevesinde yönetildiğini ispatlayarak güven sağlanması.
İşletme faaliyetlerinin standartlaştırılmasını sağlayacak dokümantasyonun (altyapının) oluşturulması.
Geçmişe yönelik kayıtların düzenli bir şekilde tutulmasını sağlayacak altyapının oluşturulması.
Veriler ve istatistiksel ölçümler doğrultusunda durum analizlerinin yapılabilmesi ve geleceğe yönelik kararlarda bu analiz sonuçlarının kullanılabilmesi.
Kurumsallaşma yolunda önemli bir adım atılmış olması.

Yukarıdaki ISO başlıkları ERP projelerinin, ISO standartlarının işletmede uygulanabilirliğini kolaylaştırmakta, Kurumsallaşma yolunda katkılar sağlamakta ve tamamlamaktadır. ISO standartlarının işletmede içinde uygulanabilirliği oluşan verilerin kontrolü, güvenirliği ve sorgulanabilirliği açısından alt yapıda entegre çalışabilecek bir sisteme ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun da tek karşılığı ERP proje sistemleridir.

Akademik Kuruluşların üzerine ciddi görevler düşmektedir. İşletmelerimizi emanet edeceğimiz mühendislerimizin yetişeceği tek kaynak üniversitelerdir. Son yıllarda ders müfredatlarında ERP konusunun ağırlığının arttırılmış olması eskisine oranla yetişen öğrencileri daha bilinçlendirmektedir. Bugün gelinen aşamada örgencilere ERP konulu ödevler verilmekte ve araştırmaya sevk edilmektedir. ERP Yazılım firmaları da bu konuda öğrenciler ile birikimlerini paylaşmalı ve onları desteklemelidirler.

Devlet, Kosgeb kanalı ile işletmelerin ulusal ve uluslararası platformlarda rekabet güçlerini artırmak ve kalite düzeylerini yükseltmeleri için yazılım desteği vermiştir. Bu destek sayesinde birçok Kobi ERP proje ihtiyaçlarını karşılamıştır. Kosgeb tarafından verilen bu desteğin devam etmesi son derece önemlidir. Henüz ERP projesine sahip olmayan, bunun bilincinde olmayan işletme sayısı oldukça fazladır. Kosgeb de bu kapsamda sürdürdüğü işletmelere yönelik seminerler düzenleme ve bilinçlendirme çalışmalarına devam etmelidir.

Yukarıda tanımlanan kurum ve kuruluşlar işletmelerin verimliğinin artması için sağduyuya dayalı çalışma prensiplerine uymalı ve bunların sonunda kazananın sadece işletmeler değil bir bütün olduğu göz ardı edilmemelidir.

www.teknosol.com.tr


Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

11966 kere okundu


Etiketler:

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz