16 Aralık 2014 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Haftaya olukça hızlı bir başlangıç yapan küresel piyasalarda, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Çarşamba günkü toplantısı öncesinde son derece sert fiyat değişimleri izleniyor. Gelişmiş ülkelerden, gelişen ülke varlıklarına kadar birçok enstrüman petrol fiyatlarındaki değişimler ile yön bulurken, düne alımlar başlayan Wall Street endekslerinde sonrasında ise satışlar ağırlık kazandı. Bu sabah Asya borsalarında da Çin’den gelen olumsuz makro-ekonomik göstergelerin yanında, petrol fiyatlarındaki düşüşlerin devam etmesinin etkisi hissediliyor. Diğer taraftan, özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerindeki kan kaybı dikkat çekerken, Rusya Merkez Bankası (CBR) dün sürpriz bir şekilde faiz oranlarını artırma kararı aldı. Salı gününde küresel piyasaları yine oldukça yoğun bir işlem dönemi bekliyor. Avrupa’dan ABD’ye kadar gelecek verilerin yanında petrol fiyatlarındaki değişim yatırımcıların merceği altında yer alacak önemli başlıklar arasında er alacak.

“Petrol yeniden 5.5 yılın en düşüğünde”

Yeni haftaya aşağı yönlü başlangıç yapan petrol fiyatlarında Asya seansı içerisinde dün gelen alımlar, emtianın fiyatında bir miktar yükselişlere destek olmuştu. Global borsalarda da bu paralelde enerji şirketlerinin öncülüğünde toparlanmalar izlendi. ancak sonrasında petrolde düşüşlerin yeniden ağırlık kazanması ile aşağı yönlü hareketlerin ivmelendiği görüldü. Batı Teksas tipi ham petrol (WTI) Mayıs 2009’dan bu yana ilk kez 56 Dolar’ın altını görürken, Brent petrol de son 5.5 yılın en düşüğündeki kayıplarını genişleterek 60.38 Dolar’a kadar geriledi. ABD’de artan üretim ve stoklarlar, global ekonomik büyümenin hız kesmesi ile talebin cansız kalacağı beklentileri ve OPEC’in, düşen fiyatlara rağmen üretimi azaltmamakta kararlı görünmesi, petrol fiyatlarında baskı yapan temel faktörler olarak dikkat çekiyor.

“Güvenli liman arayışı”

Petrol fiyatlarının gerilemeye devam etmesi, dün enerji şirketlerindeki kayıpların sürmesine neden oldu. Bunun yanında petrol ihraç eden ülkelerin zor durumda kalacağı yönündeki düşünce, global ekonomik büyümenin de aşağı çekilebileceği endişesine zemin oluştururken, yatırımcıların risk iştahının azaldığı ve görece güvenli olduğu düşünülen varlıklara talebin arttığı görüldü. Japon Yeni, para birimleri tarafında söz konusu artan talep ile değer kazanırken ABD 10-yıllık hazine tahvilleri de yükseliş kaydetti bu paralelde ilgili varlığı faizi %2.10’a kadar gerileyerek 2 yılın en düşük seviyesini gördü. Ons altın fiyatlarında ise, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışının zamanlamasını tartışacağı düşünülen toplantısı öncesinde farklı temel faktörlerin etkili olduğu görülürken, sarı maden yılın en sert düşüşünden sonra bir miktar toparlandı. FED’in para politikasını sıkılaştırmaya başlayacağı beklentilerinin artması, altın fiyatlarında baskı oluşturuyor.

“Gelişen ülke para birimlerinde sert düşüş”

Petrol fiyatlarında devam eden düşüşün küresel piyasalara getirdiği gerilim, gelişen ülke varlıklarını da vurdu. Rusya’dan Türkiye ve Güney Afrika’ya kadar, ilgili ülkelerin para birimlerinde Dolar karşısında sert kayıplar izlenirken, Rus Ruble’si dün ABD’nin para birimi karşısında %13’ varan kayıplar yaşadı. Bu paralelde Rusya Merkez Bankası (CBR) sürpriz bir adım ile faiz oranlarını yükseltme kararı aldığını duyururken, politika faizini %10.50 olan seviyesinden 6.5 puan yükselterek %17’ye çıkardı. CBR ayrıca repo ve mevduat faizlerini yükselttiğini açıkladı. Dün Türk Lirası’nda da önemli kayıplar izlendi. USDTRY paritesi Ocak ayındaki tarihi yüksek seviyesini genişleterek 2,3946 düzeyini görürken, bu civardan gelen tepki satışları paritede geri çekilmelerin ağırlık kazanmasını sağladı. TCMB ise gün içerisinde, daha önce minimum 40 milyon Dolar olarak belirlediği döviz satım ihalesini 60 milyon Dolar olarak gerçekleştirmişti.

“Çin’de imalat PMI 7 ayın en düşüğünde”

Bu sabah dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin’den açıklanan öncü imalat PMI göstergesi, Aralık döneminde ilgili rakamın yedi ayın en düşük seviyesine gerilediğine işaret etti. Aynı zamanda yedi ay sonra ilk kez, 50 seviyesinin altına gerileyerek imalat sektöründe daralma olduğunun ipucunu veren data, Çin için olumsuz bir veri olarak değerlendirilebilir. Petrol fiyatları ile piyasalarda azalan risk iştahı, Çin’in ilgili rakamı sonrasında bir miktar daha azalırken, Shanghai borsasında, hükümetin ekonomiye destek vermek zorunda kalacağı yönündeki beklentiler ile yükselişlerin izlendiğini ifade edebiliriz.

Asya tarafındaki gelişmelerden bir diğer ise, rehine krizi ile sarsılan Avustralya’nın Merkez Bankası’nın (RBA) son toplantısının yayımlanan tutanakları olduğunu söyleyebiliriz. Söz konusu ayrıntılı metinde, RBA Yönetim Kurulu’nun piyasalardaki, faiz oranının indirilme ihtimalini konuştuğu görüldü. RBA’nın tutanakları aynı zamanda, 2015 yılında Banka’nın para politikasında genişleme olasılığı olduğuna işaret etti.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Petrol fiyatlarındaki düşüşün sürmesi, küresel piyasalarda gerilimi artırırken, görece güvenli olduğu düşünülen varlıklar dün değer kazandı. Yen ve ABD tahvilleri bunların başında yer aldı diyebiliriz. Diğer taraftan borsalar ve gelişen ülke varlıkları kayıplar yaşarken, ons altın FED’e yönelik beklentiler ile yön aradı. Gram altın ise dün Türk Lirası’ndaki kayıplar ile son olarak Mart ayında gördüğü seviyelerine kadar yükselirken, sonrasında ise uluslararası piyasalardaki fiyat değişimleri ile geri çekildi. Dolar endeksi ise haftaya güçlü bir başlangıç yaptıktan sonra karışık bir seyir izliyor.

Küresel piyasalarda için bugün önemli bir ekonomik takvim veri akışı var. Euro Bölgesi PMI göstergelerinin yanında İngiltere’de kritik rakamlar ve açıklamalar bekleniyor. Öğleden sonra ise Kanda ve ABD’den gelecek datalar yatırımcıların merceği altında olacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Euro Bölgesi – Öncü İmalat PMI; Çin ile başlayan PMI verileri, önemli Avrupa ülkeleri için yayımlanacak aynı göstergeler ile günün ilerleyen saatlerinde açıklanmaya devam edecek. Fransa ve Almanya’nın yanında Euro Bölgesi geneli için hazırlanmış olan imalat ve hizmetler PMI dataları, Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından da yakından izlendiği için, Euro’da sert hareketlerin görülmesine neden olabilir. Avrupa tarafında günün önem derecesi yüksek ilk verisi olacak Fransa’nın öncü imalat PMI göstergesi, kıtanın ortak para biriminde daha etkili olabilir. Sonrasında ise dikkatler ağırlıklı olarak Almanya’nın üretimi hakkında bilgi verecek olan imalat PMI rakamında olacak. İlgili veri setinin beklentilerin altında bir tablo ortaya koyması halinde Euro’da düşüşler, tahminleri aşacak olumlu rakamlar görülmesi durumunda ise yükselişler izlenebilir.

İngiltere – Enflasyon Oranı (CPI); İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) son enflasyon raporunda ada ülkesinin enflasyon oranına ilişkin yapılan değerlendirmelerin ardından küresel piyasalar, İngiltere için açıklanacak söz konusu göstergeyi yakında izlemeye devam edecekler. BOE Başkanı Carney, enflasyon raporunun sunumunu yaparken, enflasyonun, Banka’nın hedefi olan %2.0 seviyesine hızlı bir şekilde geleceği beklentisi içerisinde olmadıklarını söyledi ve CPI hedefine 18-20 ayda değil, yaklaşık 3 yılda ulaşılacağının da altını çizdi. Eylül ayında %1.2 seviyesine gerileyen CPI göstergesi son beş yılın en düşük seviyesine işaret ederken, Ekim’de ise aynı veri %1.3 olarak gerçekleşmişti. Kasım ayına ilişkin açıklanacak ilgili makro-ekonomik göstergenin beklentinin altında açıklanması, BOE’nin faiz artırmak için acele etmeyeceği düşüncelerini perçinleyerek Sterlin’de kayıplara neden olabilecekken, tahminlerin üzerinde açıklanacak bir CPI datası, tersi bir etki ile ada ülkesinin para biriminde yükselişlere destek olabilir.

Euro Bölgesi – Almanya ZEW Ekonomik Hassasiyeti; Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisinden son aylarda pek iç açıcı veriler gelmiyor. Almanya, gerek Avrupa’daki zayıf ekonomik görünüm, gerekse Ukrayna’daki jeopolitik gerilim nedeni ile olumsuz bir tablo içerisinde yer alıyor. Yaklaşık 275 kurumsal yatırımcıya sorulan soruları içeren bir anket sonucunda, Alman ZEW Enstitüsü tarafından hazırlanan ekonomik hassasiyet verisi ise, ülke ekonomisindeki söz konusu aşağı yönlü görünümü Kasım ayına kadar destekledi. İlgili rakam, Ekim döneminde, 22 ay sonra ilk kez negatif seviyede açıklanırken, anket katılımcılarının yaklaşık iki yıl sonra karamsar tarafa geçtiğine işaret etti. Ancak Kasım döneminde ise petrol fiyatlarındaki düşüş ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikasını daha fazla genişletmeye açık olacağı beklentisi ile endeks 11.5 ile son 4 ayın en yükseğine çıktı. Açıklanacak Alman ZEW ekonomik hassasiyet verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi halinde Euro’da yükselişler izlenebilecekken, öngörülenin altında kalacak datalar, kıtanın ortak para biriminde kayıplara yol açabilir.

İngiltere – BOE Başkanı Carney’nin Konuşması; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) finansal istikrar raporu ve banka stres testi sonuçlarının sunumunu yapacak olan Banka’nın Başkanı Mark Carney’nin konuşması, bu hafta Sterlin’de sert hareketlerin görülmesine yol açabilecek önemli başlıklar arasında öne çıkıyor. BOE’nin finansal istikrara raporu, mevcut finansal sistemin stabilitesi, finansal istikrarı tehdit edebilecek potansiyel risklerin değerlendirilmesi ve Banka’nın gelecekte finansal sisteminin istikrarlı tutabilmesi için önerdiği yolları kapsıyor. Raporun sunumunu yapacak olan Mark Carney’nin kullanacağı ifadeler ise yakından izlenecek. Sterlin için haftanın önemli gelişmeleri arasında bu konuşmayı en üst sıralara koyabiliriz.

Kanada – İmalat Satışları; Kanada için açıklanacak imalat satışları verisi, ülkenin para birimi değerinde sert değişikliklere neden olabileceği için haftanın yakından izlenecek göstergeleri arasında yer alıyor. Temmuz ayında, nakliye-taşıma teçhizatlarındaki %10.3 oranındaki artış dikkat çekerken, motorlu araçlar, havacılık ürünleri ve havacılık parçalarındaki yükselişler, ilgili dönemde imalat satışlarının %2.5 artış kaydederek beklentileri aşmasında önemli rol oynamışlardı. Temmuz’daki bu güçlü rakamın ardından ise Kanada’nın ilgili verisi Ağustos ayında %3.3 daralmaya işaret etti. Sonrasında ise Eylül döneminde, son daralmanın da etkisi ile Ağustos ayına göre %2.1 yükseliş kaydedildi. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin, para biriminde kayıplara neden olduğu Kanada’da gelecek verinin beklentinin altında kalması halinde Kanada Doları’nda değer kayıpları izlenebilecekken, öngörülenden daha fazla artış gösterecek satışlar, ülkenin para biriminde yükselişlere zemin oluşturabilir.

ABD – Yapı Ruhsatları; İstihdam ve enflasyon verilerindeki ilerlemenin yanında ABD Merkez Bankası’nın (FED) yakından izlediği rakamlar arasında, konut piyasasına ilişkin makro-ekonomik göstergeler de yer almaktadır. Son dört aydır art arda bir milyon yeni ruhsatın çıktığına işaret eden yapı verisi, yeni bir binanın inşaatına başlanmadan önce alınan izin sayısını gösterdiği için, öncü bir veri olarak izlenmektedir. Ekim ayında 1,08 milyon ruhsat alındığını gösteren verinin, Kasım dönemi için yayımlanacak data ile tahminlerden farklı gerçekleşmesi halinde Wall Street endeksleri ve Dolar’da fiyat değişimleri izlenebilir. İlgili veri ile birlikte aynı anda konut başlangıçları göstergesinin de yayımlanacak olması, bu iki rakamı birlikte değerlendirmenin faydalı olmasını sağlayabilir.

ABD – Öncü İmalat PMI; Her ne kadar ABD ekonomisi için ISM Enstitüsü’nün hazırladığı PMI verileri daha yakından izlense de, Markit tarafından sunulan aynı göstergeler, yatırımcılar tarafından dikkate alınan ve Dolar üzerinde etkili olabilecek bir rakam diyebiliriz. Ekim ayında 55,9 olarak gerçekleşen imalat PMI datası, Kasım döneminde ise yükseliş beklentilerine rağmen, öncü verilere göre 54,7 ile bir gerileme göstermemişti. Sonrasında ise rakam 54,8’e revize edildi. ABD’nin üretim sektörü adına bilgiler verecek ilgili makro-ekonomik göstergenin beklentinin üzerinde açıklanması halinde Dolar’da yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, tahminlerin altında kalacak bir rakam, ABD’nin para biriminde düşüşlere yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Salı

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 GBP Banka Stres Testi Sonuçları

09:00 GBP BOE Finansal İstikrar Raporu

09:00 GBP Mali Politika Kurulu Beyanatı

10:00 EUR Fransa Öncü İmalat PMI 48,7 48,4

10:00 EUR Fransa Öncü Servisleri PMI (Ara) 48,6 47,9

10:30 EUR Almanya Öncü İmalat PMI (Ara) 50,4 49,5

10:30 EUR Almanya Öncü Servisleri PMI (Ara) 52,6 52,1

11:00 EUR Öncü İmalat PMI (Ara) 50,5 50,1

11:00 EUR Öncü Hizmetler PMI (Ara) 51,6 51,1

11:00 GBP BOE Başkanı Carney Konuşması

11:30 GBP CPI (Yıllık) (Kas) 1,2% 1,3%

11:30 GBP PPI Çıkışı (Aylık) (Kas) -1,1% -1,5%

11:30 GBP RPI (Yıllık) (Kas) 2,2% 2,3%

12:00 EUR Alman ZEW Ekonomik Kanısı (Ara) 19,8 11,5

12:00 EUR ZEW Ekonomik Kanısı (Ara) 20,1 11,0

12:00 EUR Ticaret Dengesi (Ara) 18,2B 17,7B

15:30 USD Yapı Ruhsatları (Kas) 1,06M 1,08M

15:30 USD Konut Başlangıçları (Kas) 1,04M 1,01M

15:30 CAD Yabancı Taşınır Değerler (Eki) 5,21B 4,37B

15:30 CAD İmalat Satışları (Aylık) (Eki) -0,4% 2,1%

16:45 USD Öncü İmalat PMI (Ara) 56,1 54,8

23:45 NZD Cari Hesap (çeyreklik) (3. Çeyrek) -5,32B -1,07B

EURUSD ANALİZİ

Dün piyasalarda yaşanan çalkantılı işlem günü içerisinde EURUSD paritesinde de dalgalı bir seyir izlendi. 1,2413 seviyelerine kadar gerilen parite, Avrupa seansının sonlarına doğru Dolar endeksindeki gerileme ile yükseliş kaydetmeyi başardı. Ancak fiyat 1,2480 bariyerinin altında işlem görmeye devam ediyor. EURUSD paritesinin, uzun zamandır devam eden düşüş kanalının üst noktası olan ve aynı zamanda 34 günlük üssel hareketli ortalama ile desteklenen 1,2480 direncinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü hareketlerine devam edebileceği yönündeki beklentinin sürdüğünü ifade edebiliriz. Fiyatın baskı görmeye devam etmesi halinde dünün en düşük seviyesi olan 1,2413 desteği yeniden test edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerin devam edebilmesi için 1,2413 eşiğinin kırılması önem taşıyor. Diğer taraftan paritede yükselişlerin güç toplamayı başarması halinde ise 1,2480 bariyeri yakından izlenecek. Fiyatın bu direnci geçmesi halinde, yükselişlerin kalıcı olabilmesi adına 1,2480 üzerinde en az iki günlük kapanışlar takip edilecek.

Pivot: 1,2480
Destek:
1,2413-1,2390-1,2355
Direnç: 1,2480-1,2530-1,2570

GBP/USD ANALİZİ

Paritede haftanın ilk iş gününde beklentimizi oluşturan satışların ağırlık kazandığını görmüştük. Bugüne baktığımızda ise sakin bir başlangıçla birlikte son bir aydır süren sıkışık hareketlerin etkinliğini koruduğunu söyleyebiliriz. Gün içerisinde, kapanışlarda etkisini hissettiren 1,5730 ve trendi desteklemekte olan 34 günlük üssel hareketli ortalama (1,5770) arasındaki bölge aşılamadığı müddetçe, düşüş baskılarının ön planda olabileceğine dair beklentimiz sürmektedir.

Paritede son bir aydır görülen yatay hareket, son düşüş ardından tepki alımlarına dair beklentiyi canlandırabilir. Ancak, ilgili bariyer (1,5735 – 1,5770) aşılamadığı müddetçe olası yükselişlerin yeni satış fırsatları oluşturabileceği unutulmamalıdır.

Pivot: 1,5735
Destek: 1,5625 – 1,5585 – 1,5550
Direnç: 1,5665 – 1,5693 – 1,5735

USD/TRY ANALİZİ

Dün gelişmekte olan ülke para birimleri içerisinde kayıpların USD/TRY paritesinde etkisini sert bir şekilde gösterdiğine şahit olduk. Bununla birlikte 2,3950 seviyesine kadar ulaşan paritenin geri çekilme yaşadığını da görmekteyiz. Gün içerisinde, sert yükseliş sonrasında geri çekilme sınırlı kalacak mı sorusunun cevabı önem taşımaktadır.

Teknik olarak değerlendirdiğimizde, olası geri çekilmeler 2,3430 – 2,3500 üzerinde sınırlı kaldığı müddetçe düşüş baskısının sınırlı kalması beklenebilir. Ancak düşüş baskılarının sınırlı kalması tek başına yükselişi desteklemeyebilir. Yeni günde görülen yatay hareketlerin yukarı yönlü çabası sonrası 2,3600 seviyesinin aşılması tekrar yükseliş için önemli bir gösterge olabilir. Ek olarak 2,3600 üzerinde gerçekleşebilecek saatlik kapanışlar, daha kalıcı bir yükselişi gösterebilir.

Paritede geri çekilmelerin etkisini artırmasını bekleyebilmek için, mavi ile belirttiğimiz bandın 2,3430 – 2,3500 altında gerçekleşebilecek saatlik kapanışlar takip edilmelidir. Bu durum, tepki satışlarının etkisini artırmasına katkı sağlayabilir.

Pivot: 2,3430
Destek: 2,3500 – 2,3430 – 2,3300
Direnç: 2,3600 – 2,3670 – 2,3760

EUR/TRY ANALİZİ

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin haftanın ilk iş gününde yaşadığı değer kaybı, Türk Lirası’nda da etkisini gösterdi. Bununla birlikte EUR/TRY paritesinin 2,9800 seviyesini aştığını, ancak yeni günle birlikte tekrar 2,9300’ü test ettiğini gördük. Haftanın ikinci iş gününde, sert yükseliş sonrası geri çekilme tutumunun hangi ölçüde etkili olduğu kritik önem taşımaktadır.

Günün dip noktası olan 2,9300 ve aşılana dek son 7 ayın zirvesi konumunda bulunan 2,9200 seviyelerinin oluşturduğu bölge (mavi) olası geri çekilmelerde önemli bir bariyerdir. Düşüşler bu bölge üzerinde sınırlı kaldığı müddetçe yeni yükseliş baskısının ön plana çıkması beklenebilir. Paritede düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek için, 2,92 – 2,93 bandı altındaki hareketler takip edilmelidir. Bu şart ilk etapta 2,9000 seviyesine yönelik satışları destekleyebilir. Ancak daha kalıcı beklentiler için bu aşamada sabırlı olmak gerekmektedir.

Pivot: 2,9200
Destek:
2,9300 - 2,9200 – 2,9000
Direnç: 2,9560 – 2,9800 – 3,0000

USD/JPY ANALİZİ

Küresel piyasalarda artan endişeyle paralel olarak Yen talebinin de yükseldiğini görmüştük. Yeni günde de etkisini hissettiren bu baskıyla birlikte, paritenin bir karar aşamasına ulaştığını ifade edebiliriz.

60 periyotluk basit hareketli ortalamanın baskısıyla birlikte tepki satışları etkili olmuştu. Bununla birlikte 2 aydır sürmekte olan yükseliş trendinin sınırlarına ulaşıldığını görüyoruz. Gün içerisinde, trend devam mı edecek yoksa geri çekilmeler daha kalıcı mı olacak sorusunun cevabını aramaktayız. Günün kalanında, 117,90 seviyesi altında düşüş baskısı devam etmek istiyorsa, trendi sınırı diyebileceğimiz 117,10 seviyesinin kırılması gerekmektedir. Bu şartın yanı sıra, 117,10 altında gerçekleşebilecek her 4 saatlik kapanış, düşüşlerin ana hareket olma çabası açısından teyit oluşturabilir.

Paritede yükseliş beklentilerinin tekrar canlanabilmesi, 117,10 seviyesinin güncelliğini korumasıyla ilişkilidir. Ek olarak 117,90 seviyesinin aşılması, trendin korunma çabasını doğrulayabilecek bir gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pivot: 117,90
Destek:
117,10 – 116,70 – 116,34
Direnç: 117,55 – 117,90 – 118,20

AUD/USD ANALİZİ

AUD/USD paritesinde geçtiğimiz haftanın son iş gününden bu yana görülen yatay hareketlere rağmen düşüş trendinin güncelliğini koruduğu görülmektedir. Bu nedenle, trendin güncel seviyesi olan 0,8265 altında düşüş baskılarının etkili olabileceğine dair beklentimizi sürdürmektedir. Ek olarak, olası yükselişlerin 0,8265 altında kaldığı sürece, yeni satış fırsatı oluşturabileceğine dair potansiyel korunmaktadır. Söz konusu satış baskısı, dünün dip noktası olan 0,8200 seviyesinin kırılmasıyla netlik kazanabilir.

Pivot: 0,8265
Destek:
0,8200 – 0,8160 – 0,8125
Direnç: 0,8265 – 0,8315 – 0,8355

USD/CAD ANALİZİ

Paritede yükseliş maratonu sonrasında 1,1675 seviyesi altında baskı görüldüğünü ve geri çekilme yaşandığını ifade edebiliriz. Günün kalanında, yeşil ile belirttiğimiz yükseliş trendinin sınırını oluşturan 1,1595 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Yükselişlerde 1,1675 seviyesinin aşılması baskıya netlik kazandırabileceği gibi, bu bölgede gerçekleşebilecek her 4 saatlik kapanış, paritenin daha kalıcı bir yükseliş çabası içerisine girmek istediğini gösterebilir.

Paritede olası geri çekilmeler 1,1595 seviyesi le sınırlı kaldığı sürece düşüşler yeni alım fırsatı oluşturabilir. Ancak 1,1595 seviyesinin kırılması, ana trende (kırmızı) yönelik tepki satışlarını canlandırabilir.

Pivot: 1,1595
Destek:
1,1630 - 1,1595 – 1,1550
Direnç: 1,1675 – 1,1725 – 1,1775

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrolde 60,38 seviyesi görüldü, 64 dolar altında devam eden hareket 60 dolar desteğine ulaştı. Bugün için ilk desteği 59,76 seviyesinde görüyoruz. 58,92 seviyesinin altına inilmesi durumunda bir sonraki hedef 57,53 seviyesi olabilir. Gün içi ilk direnç ise 61,45 seviyesinde. 62,29 seviyesinin aşılması durumunda ilk hedef 63,66 seviyesi olabilir. Gün periyotta 60 dolar destek olarak kabul edilebilir. Gün sonu kapanışlarla 60 dolar seviyesinin de altına inilirse 52 dolar seviyesine kadar güçlü bir destek görülmüyor. Brentin 60-64 dolar arasında dengelenme ancak gün sonu kapanışların 60 dolar üzerinde olması ile mümkün.

Pivot : 61,47
Destek:
59,76-58,92-57,53
Direnç: 61,45-62,29-63,68

SILVER ANALİZİ

Gümüşte 16,75 desteği sert bir şekilde kırıldı ve 16,18 desteğine kadar gerileme yaşandı. Gün sonu kapanışlarla 16,18 seviyesi altına inilmesi durumunda bir sonraki destek 15,25 seviyesinde görülüyor. Yükseliş anlamında güç biriktirme çabasının geçerli olabilmesi için gün sonu kapanışlar 16,00 seviyesi üzerinde olmalı. Bugün için ilk destek 15,89 ilk direnç 16,39 seviyeleri olarak görülüyor. 16,64 seviyesinin aşılması durumunda 17,05 seviyesi hedeflenebilir. 15,64 seviyesi altına inilmesi halinde ilk hedef 15,23 seviyesi olabilir.

Pivot : 16,42
Destek:
15,89-15,64-15,23
Direnç: 16,39-16,64-17,05

ALTIN ANALİZİ

Altın sert bir geri çekilme ile tekrar 1200 dolar seviyesi altına indi. 50 günlük hareketli ortalama seviyesinin altında işlem görmek yükseliş görüntüsünü teknik anlamda tehlikeye sokan bir durum. 1180 dolar seviyesi ise son dönemde güçlü destek olarak kabul ettiğimiz bölge. 1180 dolar seviyesi altına inilmesi durumunda bir sonraki destek 1150 seviyesi olarak ifade edilebilir. 1200 dolar seviyesini ise en yakın direnç olarak kabul edebiliriz. 1208 seviyesi aşılabilir ve gün sonu kapanışlar bu seviye üzerinde gerçekleşirse yükseliş beklentileri canlı kalabilir.

Pivot : 1202
Destek:
1180-1175-1150
Direnç: 1200-1208-1220

CRUDE OIL ANALİZİ

Ham petrolde düşüş aralık vermeden devam ediyor. 2009 yılının mayıs ayı seviyesine kadar gerileme yaşandı. Henüz düşüşün sona erdiğine dair bir sinyal de görülmüyor. Bugün için ilk destek 54,66 seviyesinde görülüyor. 53,68 seviyesi altına inilirse bir sonraki hedef 52,05 seviyesi olabilir. Gün içi ilk direnç ise 56,63 seviyesinde. 57,61 seviyesinin aşılması halinde 59,24 seviyesi hedeflenebilir.

Pivot : 56,68
Destek:
54,66-53,68-52,05
Direnç: 56,63-57,61-59,24

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “Brent Petrol, WTI, Altın ve Gümüş Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler, Ekonomik Takvim ve EURUSD Analizi”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “GBPUSD, USDTRY, EURTRY, USDJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1271 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz