11 Mart 2015 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımını Haziran ayı sonrasında ertelemeyeceği yönündeki düşüncenin güç kazanması ile Dolar’ın geride kalan hafta başlayan yükselişi devam ediyor. Dün Wall Street endeksleri FED beklentileri ile sert düşüş kaydederken, bu sabah Asya borsalarında karışık bir görünüm var. Petrol fiyatlarındaki değişimler ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişlemesi ile birlikte Yunanistan gelişmeleri küresel piyasaların merceği altında yer alan başlıklar arasında yer alırken, iç piyasalarda ise liderler ile ekonomi yetkililerinin görüşmeleri izleniyor. Çin’den gelen makro-ekonomik göstergeler sonrasında haftanın üçüncü işlem gününde piyasalar, yayımlanacak yeni rakamları ve söz konusu gündem başlıklarını takip etmeye devam edecek.

“FED beklentileri bası yapıyor”

Geride kalan haftanın son işlem gününde açıklanan ABD’nin istihdam verilerinin beklentilerden daha iyi gelmesi sonrasında küresel piyasalarda, FED’in Haziran ayında politika faizini artıracağı yönündeki düşünce ağırlık kazandı. Bu paralelde ise Dolar değer kazanımları kaydederken, söz konusu yükseliş içerisinde bulunduğumuz hafta ile de deva etti. Dolar endeksi 12 yılın zirvesine tırmanırken, ABD’nin para birimi diğer ülkelerinkiler karşısında önemli yükselişler yaşadı. ECB’nin bu haftanın başında devlet tahvili alımlarına başlamasının da etkisi ile Euro’nun güçsüz görünümü, Dolar’daki yükselişlere katkı sağlayan bir faktör olarak değerlendirilebilir.

“Yunanistan hesaplarını açacak mı?”

Yeni hafta ile yeniden global piyasaların gündemine oturan Yunanistan’a ilişkin gelişmeler küresel piyasalar tarafından yakından izlenmeye devam ediliyor. Hafta başında yapılan Eurogroup toplantısı sonrasında, bugün teknik çalışmalara başlaması beklenen Yunanistan ile kreditörlerinin, Balkan ülkesinin borçlarını ödeyebilmesi için gerekli kredi dilimini almasını sağlayacak reformların, uygulamaya geçirilip geçirilmeyeceğini masaya yatıracak. Yunanistan’ın Cuma günü Eurogroup’a sunduğu reform detaylarının çalışmalarına Brüksel’de, ülkenin hesaplarının kontrolünün ise Atina’da başlaması bekleniyor. Ancak ECB, IMF ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun, Yunanistan’ın hesaplarına tam erişiminin sağlanıp sağlanmayacağı konusunda kaygılar halen gündemde. Bugün başlayacak çalışmalar ile piyasaların dikkati yine Yunanistan’a ilişkin gelişmelerde olmaya devam edecek.

“Ekonomi yetkilileri ve liderler görüşmesi”

Dün Ali Babacan ve Erdem Başçı ile sekiz saati aşan bir toplantı yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, TCMB’nin yasalarla belirlenen çerçevede bağımsız olduğu açıklamasında bulunmuştu. Toplantı sonrasında ise Türkiye ekonomisinin temellerinin son derece güçlü olduğu değerlendirmesinde bulunuldu. Son haftalarda Merkez Bankası’nın faiz politikalarını eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet yetkilileri, ekonomi kurmayları ile bir araya gelerek görüşmeler yapmayı tercih ettiler. Bugün ise Cumhurbaşkanı’nın TCMB Başkanı Erdem Başçı ile görüşmesi ve bu görüşmeden çıkacak sonuçlar büyük bir merak ile takip edilecek. Türk Lirası’nın küresel gelişmeler ve yurtiçi belirsizlik nedeni ile değer kayıplarını ivmelendirmesi sonrasında temasların hız kazandığı görülüyor. Dolar karşısında düşüş yaşayan tüm gelişen ülke para birimleri arasında Türk Lirası, en fazla gerileyenler arasında bulunuyor.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Dolar endeksinin FED’in faiz artış zamanlamasına ilişkin beklentiler ile yükselişini sürdürmesi, pariteler üzerinde etkili olan en önemli faktör diyebiliriz. Bunun yanında ECB’nin parasal genişlemesine başlamasının Euro tarafına getirdiği baskı da varlık fiyatlarında etkili oluyor. Türk Lirası, TCMB’nin döviz depo faizleri ve rezerv opsiyon katsayısında yaptığı değişikliklere rağmen kayıplarını sürdürürken, 12 yılın en yükseğine gelen Dolar endeksinin yanında USD/TRY’ni de rekor düzeyine yakın dolduğunu görüyoruz. Japon Yeni dün, Dolar karşısında yaklaşık son 8 yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra, Japonya Başbakanı Abe’nin ekonomi danışmalarından Honda’nın açıklamaları ile güç kazanmıştı. Ancak sonrasında Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) halen daha Yeni’nin değerini düşürmek için her şeyi yapmaktan uzak olduğu yönündeki söylentiler, ülkenin para biriminde kayıplara yol açtı. Güne kayıplar ile başlayan Nikkei endeksinde de bu paralelde yükselişler izlendi. Altın tarafında güçlü Dolar’ın baskısı hissedilirken, sarı maden Asya seansında nispeten sakin bir süreç izledi. Petrol arz fazlası ile baskı altında diyebiliriz. Ancak dün Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) stok rakamlarının 8 hafta sonra düşüşe işaret etmesi bir miktar toparlamaya destek oldu diyebiliriz.

Gün içerisinde ekonomik veri akışı nispeten zayıf diyebiliriz. Çin’den beklentilerin altında kalan sanayi üretimi dataları sonrasında İngiltere’de sanayi ve imalat üretimi rakamları dikkat çekiyor. Ayrıca ECB Başkanı Draghi’nin konuşması yatırımcıların merceği altında yer alacak. Bunun yanında, Enerji Bilgi Dairesi’nin (EIA) ABD’deki resmi stok verileri izlenecekken, Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın (RBNZ) para politikası beyanatı yakından takip edilecek.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Türkiye – Cari Denge; Aralık ayında 6.82 milyar Dolar’a yükselerek piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen Türkiye’nin cari açığı, haftanın üçüncü işlem gününde piyasaların gündemindeki önemli rakamlar arasında yer alacak. 2014 yılı cari açığı bu rakamlar ile 45.8 milyar Dolar seviyesinde gerçekleşmiş oldu. Ocak dönemi için açıklanacak cari denge rakamlarının ardından Türk Lirası ve borsa üzerinde fiyat değişimleri izlenebileceği için piyasalar ilgili veriyi yakından takip edecek.

Euro Bölgesi – ECB Başkanı Draghi’nin Konuşması; Haftanın üçüncü işlem gününde açıklamalarda bulunması beklenen Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Frankfurt’ta Center of Financial Studies tarafından organize edilen “Watchers XVI” konferansında konuşacak. ECB, Euro Bölgesi’nin para politikasını yönetmeye başladığı 1999 yılından bu yana, akademik uzmanlar da dahil olmak üzere tüm Avrupa tarafından çok yakından izlenmektedir. 1998 yılından bu yana düzenlenen organizasyonlar ile ECB yetkilileri ve “Gözlemciler” ilgili konferansta bir araya gelirler. Yine “Center of Financial Studies” tarafından düzenlenecek “The ECB and Its Watchers” konferansını, Banka’nın para politikasına ilişkin değerlendirmeleri dinlemek isteyen gözlem grupları, bağımsız akademisyenler ve piyasa katılımcıları izleyebilmektedir. Mario Draghi’nin, ECB’nin para politikasına ilişkin değerlendirmeleri Euro’nun ve Avrupalı finansal araçların değerinde etkili olabileceği için yakından takip edilecek.

İngiltere – İmalat Üretimi; İngiltere’nin toplam sanayi üretiminin yaklaşık %80’ini oluşturan imalat üretimi, sanayi üretimi rakamı ile birlikte bu hafta İngiltere için izlenecek önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Aynı anda açıklanacak sanayi ve imalat üretimi dataları, yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecekken, İngiltere’nin üretim sektörünün yapısı nedeni ile imalat tarafındaki rakamın daha yakından izlendiğini ifade edebiliriz. Söz konusu veriler, ada ülkesinin para biriminde ve FTSE-100 endeksinde değişimler görülmesine neden olabilir.

Yeni Zelanda – Merkez Bankası Toplantısı; Son ayladaki toplantılarında, para politikası duruşundaki değişiklik ile dikkatleri üzerine çeken merkez bankaları arasında Yeni Zelanda Merkez Bankası’nı (RBNZ) üst sıralara koyabiliriz. Her ne kadar politika faiz oranında bir değişiklik yapmasa da, verdiği mesajlar ile sıkılaştırıcı para politikalarından dönüş gerçekleştirebileceği yönündeki ipuçları, RBNZ’nin öne çıkmasına neden olmuştu. Banka Ocak ayında ise para politikasını sıkılaştırma yönlü eğilimini terk ederken, kısa vadede olmasa da, gerektiğinde faiz oranının indirilebileceğine ilişkin açık bir kapı bıraktı diyebiliriz. RBNZ, faiz oranlarındaki olası bir sonraki hareketin aşağı, ya da yukarı yönlü olabileceğinin altını çizdi. Bunun yanında, 2008 krizinden sonra ilk faiz artırımına giden merkez bankası olarak RBNZ dikkatleri üzerinde toplamıştı. Banka ayrıca, ülkenin para biriminin, “değerinin üzerinde” olduğu yönünde değerlendirmelerde bulundu. RBNZ’nin Ocak ayındaki toplantısından sonra yaptığı açıklamaların ardından Yeni Zelanda Doları’nda sert düşüşler izlenmişti.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin bazı ekonomiler için getirdiği belirsizlik, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına yaklaşıyor olması ve önemli merkez bankalarının para politikasının farklılaşması gibi nedenler ile global ekonomiye ait görünümü, RBNZ tarafından, daha belirsiz kılan faktörler olarak değerlendiriliyor. Her ne kadar RBNZ’nin Çarşamba akşamı yapacağı kritik para politikası beyanatında faiz indirimine gitmesi beklenmese de, piyasalar için sürpriz çıkma ihtimalinin diğer toplantılara göre daha yüksek olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ayrıca Banka’nın ekonomiye ve kendi para politikasına ilişkin yapacağı değerlendirmeler, Yeni Zelanda Doları’nda sert değişimlerin görülmesine yol açabileceği için büyük önem taşıyor.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

10:00 TRY Cari Denge (USD) (Oca) -2,57B -6,82B

10:00 EUR ECB Başkanı Draghi Konuşması

11:30 GBP İmalat Üretimi (Aylık) (Oca) 0,2% 0,1%

11:30 GBP Endüstriyel Üretim (Aylık) (Oca) 0,2% -0,2%

16:30 USD Ham Petrol Stokları 4,436M 10,303M

17:00 GBP NIESR GDP Tahmini (Aylık) (Oca) 0,7%

17:00 GBP BOE Üyesi Weale Konuşması

19:01 USD 10 Yıllık Tahvil İhalesi

20:00 USD Federal Bütçe Dengesi -187,3B -17,5B

22:00 NZD Faiz Oranı Beyanatı 3,50% 3,50%

22:05 NZD RBNZ Basın Konferansı

23:30 USD Banka Stres Testi Sonuçları

EURUSD ANALİZİ

Haftanın üçüncü işlem günündeyiz. Dolar Endeksinin güçlü seyri, EURUSD paritesinin aşağı yönlü baskılarını devam ettirmede önemli katkılar sağlamaktadır. 1.0835 – 1.0790 bölgesinden başlayan aşağı yönlü baskıların 1.0665 seviyesine kadar devam ettiğini, analizin yazıldığı şu sıralar ise 1.0690 seviyesine yakın hareketler gerçekleştiğini görmekteyiz. 1.0715 – 1.0730 bölgesi günün ilk yarısı için önemli bir bölge olmakla birlikte, paritenin bu bölge altında kalması negatif beklentinin devamı için kritiktir. Parite eğer bu bölge altında kalmayı sürdürürse günün dip noktası 1.0665 seviyesinin altında hareketler gerçekleştirebilir. Bu da 1.0625 – 1.0585 seviyelerinin gündeme gelmesini sağlayabilir. Tepki alımı düşüncesinde yer almak isteyen Foreks işlemcileri ise 1.0715-1.0730 bölgesinin üzerindeki hareketleri takip etmelidir.

Pivot: 1.0730
Destek: 1.0665-1.0625-1.0585
Direnç: 1.0730-1.0760-1.0790

GBPUSD ANALİZİ

1.4950 öncesinde 1.5030 seviyesinden önemli bir baskı gören ve bu baskı ile düşüşlerin sınırlandığını gördüğümüz GBPUSD paritesi, haftanın üçüncü işlem gününde şu sıralar 1.5075 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. 1.5100 – 1.5135 bölgesi günün ilk yarısı için önemli bir bölge olmakla birlikte, paritenin bu bölge altında kalması negatif beklentinin devamı için kritiktir. Bu bölge aynı zamanda da 26 Şubat 2015 tarihinden beri mevcut düşüşleri destekleyen 89 periyotluk üssel hareketli ortalamanın da yer aldığı bir bölgeyi kapsamaktadır. Parite eğer bu bölge altında kalmayı sürdürürse son zamanların dip noktası 1.5030 seviyesinin altında hareketler gerçekleştirebilir. Bu da 1.4985 – 1.4950 seviyelerinin gündeme gelmesini sağlayabilir. Tepki alımı düşüncesinde yer almak isteyen Forex katılımcıların ise 1.5100-1.5135 bölgesinin üzerindeki hareketleri takip etmelidir.

Pivot: 1.5135
Destek; 1.5060-1.5030-1.4985
Direnç; 1.5100-1.5135-1.5165

USDTRY ANALİZİ

2.5890 seviyesine kadar geriledikten sonra mevcut tepki satışlarına devam edemeyen ve tekrar yükseliş baskısına maruz kalan USDTRY kuru son çıkışlarında tarihi zirve 2.6471 seviyesine yaklaştı ancak geçemedi. Yeni haftanın üçüncü işlem günündeyiz ve analizin yazıldığı şu sıralar kur 2.6430 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Teknik olarak USDTRY kurunu incelediğimizde yükseliş trendinde kanalın alt noktası ve aynı zamanda da 89 saatlik basit hareketli ortalama olan 2.6160 destek noktası günün ilk yarısındaki en önemli seviye olarak karşımızdadır. Kur eğer bu destek noktası üzerinde kalmayı başarırsa yukarı yönlü çıkışını tekrar tarihi zirveye kadar devam ettirebilir ve yeniden karar vermek isteyebilir. Özellikle zirveyi revize etmesi 2.6740 seviyesinin gündeme gelmesini sağlayabilir. Tepki satışlarında yer almak isteyen Foreks yatırımcıları ise 89 saatlik basit hareketli ortalama altında saatlik kapanışı beklemelidir.

Pivot: 2.6160
Destek
: 2.6300-2.6225-2.6160
Direnç: 2.6471-2.6600-2.6740

EURTRY ANALİZİ

EURTRY paritesinde yükseliş kanalının sınırında yoğunlaşan bir fiyatlamayla karşı karşıyayız. 1201 periyotluk üssel hareketli ortalama (güncel seviyesi 2,8140) üzerindeki fiyatlamalar devam etmekle birlikte, söz konusu gösterge üzerinde tutunma çabası sürdüğü müddetçe yükseliş baskısının ön plana çıkması beklenmektedir. Ancak, kanalın güncelliğini tehdit edebilecek yatay hareketlerin de etkisiz hale gelebilmesi ve yükseliş baskısının netleşerek kanala katkı yapabilmesi açısından, 2,8295 ve 2,8430 seviyelerinin hedeflenerek aşılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu şart ile birlikte daha net bir tutum sergilenebilir.

Paritede 120 periyotluk üssel hareketli ortalama altında peş peşe gerçekleşebilecek iki adet 4 saatlik kapanış, yükseliş trendinin sona ermesine neden olabilir. Ancak genel görünümün yükseliş eğilimini korumaya devam edebileceği bu seyirde, olası destek noktalarının takibi sürdürülmelidir. Bu süreçte özellikle 2,8075 ve 2,7700 öne çıkan seviyeler arasındadır.

Pivot: 2,8140
Destek:
2,8140 – 2,8075 – 2,7950
Direnç: 2,8295 – 2,8430 – 2,8585

USDJPY ANALİZİ

Dün Yen’de görülen değer kazanımları ardından USDJPY paritesinin etkili bir geri çekilme yaşadığını gördük. Ardından toparlanma eğilimi ise, henüz kayıpların yarısına ulaşmış durumda. Gün içerisinde, yeşil ile belirttiğimiz yükseliş trendinin sınırını oluşturan 120,50 – 120,75 bölgesi üzerinde yükseliş baskısının ağırlık kazanabileceğine dair beklentimiz sürmektedir. Gerçekleşebilecek alımlarda 121,50 ve 121,90 seviyeleri hedeflenebilecekken, aşılabilecek her seviye üzerinde gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanış, yukarı yönlü isteğin kalıcılı olma çabası hakkında fikir verebilir.

Paritede olası geri çekilmelerde ise 121,20 seviyesinin kırılması, boyalı olarak da belirttiğimiz trend sınırının hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Ancak, bu tür geri çekilmeler 120,50 – 120,75 bandı dahilinde veya üzerinde sınırlı kaldığı müddetçe yeni alım baskıları oluşabilir.

Pivot: 120,75
Destek:
121,20 – 120,75 – 120,50
Direnç: 121,50 – 121,90 – 122,20

EURJPY ANALİZİ

EURJPY paritesinin gerçekleştirdiği derin düşüş eğilimi sonrasında, toplamda 3 adet düşüş trendinin oluştuğunu görüyoruz. Gün içerisinde takip edeceğimiz yeşil düşüş trendinin güncel sınırını 131,20 seviyesi oluşturmaktadır. Bu seviye altında etkili olabilecek aşağı yönlü baskının, gün içerisinde 130,40 seviyesi altında destek bulabilmesi söz konusudur. Gerçekleşebilecek satışlarda 129,15 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviye sonrasında özellikle 128,00 seviyesi önemli bir eşik olarak karşımıza çıkmaktadır. Paritenin sert düşüşü sonrasında olası toparlanma isteğiyle birlikte 130,40 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin aşılması durumunda 131,20 seviyesine yönelme potansiyeli mevcuttur. Ancak trend alternatiflerinin de arttığı süreçte, kısa vadeli alım stratejilerinden ziyade gerçekleşebilecek düşüş baskılarının takibi ön planda olabilir. İlk etapta, 131,20 seviyesi aşılamadığı müddetçe yeni satış baskılarının ortaya çıkabilmesi söz konusudur.

Pivot: 130,40
Destek: 129,15 – 128,50 – 128,00
Direnç: 130,40 – 130,80 – 131,20

AUDUSD ANALİZİ

AUDUSD paritesinde dün gerçekleşen etkili düşüşlerin ardından, bugün de sınırlı da olsa aşağı yönlü bir eğilim söz konusu. Genel tablo 34 ve 50 günlük üssel hareketli ortalamalar eşliğinde düşüş trendinin etkili olabilmesi yönünde. Ancak trend tabanından oldukça uzaklaşan paritede, olası toparlanma ihtimallerini de göz önünde bulundurmak gerekebilir. Gün içerisinde, 0,7645 seviyesi altında tutunma çabası sürdüğü müddetçe düşüş baskısının ön planda olması beklenmektedir. Gerçekleşebilecek satışlarda 0,7560 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin kırılması durumunda aşağı yönlü baskının netleşebilmesi söz konusudur. Paritede olası toparlanma eğiliminde ise 0,7645 seviyesi hedeflenebilir, bu seviyenin aşılması durumunda ise 0,7715 seviyesine ulaşma isteği oluşabilir. Ancak, bu süreçte hareketli ortalamalar güncelliğini koruduğu müddetçe karşımıza çıkabilecek yükselişlerin yeni satış baskısıyla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.

Pivot: 0,7645
Destek:
0,7560 – 0,7530 – 0,7500
Direnç: 0,7645 – 0,7680 – 0,7715

USDCAD ANALİZİ

USDCAD paritesinde mavi ile belirttiğimiz düşüş eğiliminin sona ermesinin ardından, yükseliş baskısının ön plana çıktığını gördük. Gün içerisinde, 1,2625 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenmektedir. Gerçekleşebilecek alımlarda 1,2720 ve 1,2800 seviyeleri hedeflenebilecek önemli noktalar arasındadır. Paritede yükseliş isteği, Göreceli Güç Endeksi RSI’da 70 seviyesi üzerine sapmalarla destek görebilir. Olası geri çekilmelerde 1,2625 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin kırılması durumunda düşüş trendinin sınırı olan 1,2570 seviyesi karşımıza çıkmaktadır. Yeni zirve oluşumunun sağlanamaması, RSI’da 70 bölgesinde yeterli ilerlemenin ortaya çıkamamasına ve kısa vadeli düşüş baskılarına neden olabilecek unsurlar arasındadır.

Pivot: 1,2625
Destek:
1,2625 – 1,2570– 1,2525
Direnç: 1,2720 – 1,2760 – 1,2800

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrolde 58 dolar desteğinin hızla kırılmasıyla 56,08 seviyesine kadar düşüş yaşandı. 56 dolar seviyesi üzerinde kalmak 58 dolar seviyesinin test edilmesini sağlayabilir ancak 50 günlük hareketli ortalama seviyesi (59,24) aşılmadığı sürece yükseliş denemeleri sorgulanacaktır. 54 dolar seviyesi 56 dolar desteğinin kırılması halinde en yakın hedef olarak kabul edilebilir.

Bugün için saatlik grafikte ilk destek 55,64 seviyesinde, ilk direnç 57,07 seviyesinde görülüyor. Gün içi işlemlerde saatlik kapanışlarla 57,79 seviyesi aşılırsa 58,97 seviyesi hedeflenebilir. Yine saatlik kapanışla 54,93 seviyesinin altına inilmesi halinde ise 53,74 seviyesi hedef olabilir.

NOT: Brent tipi Petrol ile ilgili hazırlamış olduğumuz ayrıntılı rapor ile son durum hakkında genel bir bilgi sahibi olabilirsiniz. İlgili rapora ulaşmak için tıklayınız.

Pivot : 57,04
Destek:
55,64-54,93-53,74
Direnç: 57,07-57,79-58,97

HAM PETROL ANALİZİ

17 Temmuz 2014 tarihinden beri devam eden düşüş trendini net bir şekilde devam ettiren 55 günlük üssel hareketli ortalama, Ham Petrol fiyatının aşağı yönlü baskısına devam edebilmesi adına önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır. 52.92 olarak güncelliğini koruyan bu ortalama altında kontrol noktası olarak kaydettiğimiz 47.80 desteğinin önemli olduğunu, satıcılı seyrin daha da istekli olabilmesi için ilgili bölgenin aşağı yönlü kırılması gerektiğini, aksi takdirde 55 günlük üssel hareketli ortalama ile 47.80 arasında bir müddet daha bant hareketinin oluşabileceğini ifade edebiliriz. Kontrol noktasının aşağı yönlü kısılması durumunda son zamanların dip noktası 43.57 desteğinin yeniden gündeme gelebilir. Bu bağlamda da kontrol noktası yakinen takibimizdedir.

Vadeyi biraz daha kısaltarak günün ilk yarısını değerlendirdiğimizde 49.85 direnci önem arz etmektedir. Ham Petrol eğer 49.85 direnci altında kalmayı sürdürürse yukarıda ifade etmiş olduğumuz kontrol noktasını test etmek isteyebilir. Bu bağlamda da günün ilk yarısında gözler 49.85 direnç noktasında olacaktır.

Pivot: 49.85
Destek: 48.20-47.80-46.85
Direnç: 49.30-49.85-50.32

ALTIN ANALİZİ

1155 seviyesini test ettikten sonra kısa vadeli tepki alımlarında yer almak isteyen ve bu nedenle de 1155 – 1170 arasında sıkışan Altın, haftanın üçüncü işlem gününde analizin yazıldığı şu sıralar 1163 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Genel anlamda Altın fiyatı ile ilgili negatif beklentimiz orta ve uzun vadeli olarak devam etmektedir. Kısa vadeli olarak da mevcut düşüş trendi içerisinde tepki alımı nerede sonlanabilir sorusunun cevabını aramaktayız. 1175.50 bölgesi güncelliğini koruyan bir bariyer olmakla birlikte alıcıların rahat nefes alamamasını sağlayan bir seviye olarak kaydedilmiştir. Altın eğer 1175.50 direnci altında kalmayı sürdürürse tepki alımı düşüncesinin devam etme ihtimali zayıflar ve Altın tekrar aşağı yönlü bir baskıya maruz kalabilir. Bu bağlamda da tepki alımlarını sürdürebilmek için 1175.50 direncinin geçilmesi beklenilmelidir. Genel görünüm, 1175.50 direnci altında negatif baskının devam etmesi şeklindedir. 1175.50 öncesindeki ilk bariyerse 1169.50 olarak kaydedilmiştir.

NOT: Altın ile ilgili hazırlamış olduğumuz ayrıntılı rapor ile son durum hakkında genel bir bilgi sahibi olabilirsiniz. İlgili rapora ulaşmak için tıklayınız.

Pivot: 1175.50
Destek: 1160.00-1155.00-1150.00
Direnç: 1165.00-1169.50-1175.50

GÜMÜŞ ANALİZİ

Güçlü dolar emtia fiyatlarını aşağı yönde baskılıyor, gümüşte düşüş devam ediyor. 16,08 desteğinin kırılmasından sonra 15,50 desteğine yaklaşıldı.15,50 seviyesi üzerinde kalınabilirse bir süre 15,50-16,08 aralığında yatay hareketler gözlenebilir. Ancak gün sonu kapanışlarla 15,50 seviyesinin altına inilirse bir sonraki en yakın destek 15,00 seviyesi olarak görülüyor.

Saatlik periyotta ilk destek 15,59 ilk direnç 15,72 seviyelerinde. Gün içinde saatlik kapanışlarla 15,78 seviyesi aşılırsa 15,89 seviyesi hedef olabilir. Yine saatlik kapanışla 15,52 seviyesinin altına inilmesi halinde ise 15,42 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 15,69
Destek:
15,59-15,52-15,42
Direnç: 15,72-15,78-15,89

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “Brent Petrol ve Gümüş Analizi
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, EURJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Risk Açıklaması: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” http://www.gcmforex.com/hakkimizda/risk-bildirim-formu/

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizl.eri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1697 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz