09 - 13 Şubat 2015 GCM Forex Haftaya Bakış Analizi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

“Piyasalar geçen hafta neleri konuştu?”

Şubat ayının ilk haftası, Yunanistan’a ait gelişmeler başta olmak üzere, petrol fiyatlarındaki değişimler ve merkez banaklarına ilişkin beklentilerin ağırlıklı olarak varlık fiyatlarına yön verdiği bir işlem dönemi olarak geride kaldı. Ayrıca, gelişmiş ülkeler için açıklanan makro-ekonomik göstergeler, parite ve emtialar tarafında etkili olurken, içeride ise yayımlanan enflasyon rakamları sonrasında TCMB’ye ilişkin fiyatlamalar izlendi.

Geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmelerini daha detaylı incelemek için tıklayınız.

Piyasaları yeni haftada yine yoğun bir takvimin beklediğini ifade edebiliriz. 9 Şubat’ta Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) petrol piyasası raporu, 10 Şubat’ta ise Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) aylık raporu, son ayların en çok konuşulan enstrümanı olan petrol fiyatları için yakından izlenecek. 11 Şubat Çarşamba Eurogroup, 12 Şubat Perşembe günü ise Avrupa Birliği (AB) Ekonomik Zirvesi’nde Yunanistan gündemi ile Rusya yaptırımlarının masaya yatırılması bekleniyor. Eurorogroup, AB Zirvesi öncesinde program dışı bir toplantı yapıyor olacak ve yeni Yunanistan hükümeti yapmayı arzu ettiği reformlara dair planını sunacak. Haftanın ilk günlerinde de G-20 ülkelerinin merkez bankası başkanları İstanbul’da bir araya gelecek. Bu gelişmelerin dışında, yeni haftanın dikkat çeken makro-ekonomik gösterge ve gelişmelerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

“Yeni haftada ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Çin – Ticaret Dengesi; Hafta sonu Asya gündemi tarafında dikkatler dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin’in ticaret dengesi rakamlarında olacak. Aralık ayında 49.6 milyar Dolarlık ticaret fazlası veren Çin’in ihracatı, geride kalan yılın aynı ayına göre %9.9 artış kaydetti. İthalat ise aynı dönem için, petrol öncülüğünde emtia fiyatlarındaki gerilemenin etkisi ile %2.3 düşüşe işaret etti. Hem ihracat, hem de ithalattaki değişim oranları böylece beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Her ne kadar Çin’in ithalatındaki gerileme emtia fiyatlarındaki düşüşten etkilense de, ülkede üretimin azaldığı ve dolayısı ile dış dünyadan olan talebin de düşüş gösterdiğine işaret etti diyebiliriz. Ocak ayına ait açıklanacak yeni ticaret dengesi verilerinin beklentilerden farklı gerçekleşmesi halinde, piyasaların risk algısında, Çin’in önemli ticaret ortakları olan Yeni Zelanda ve Avustralya’nın para birimlerinde, altın, bakır ve petrol gibi emtia fiyatlarında, gelişen ve gelişmiş ülke borsalarında değişimler izlenebilir.

Avustralya – RBA Başkanı Stevens’ın Konuşması; Yeni işlem haftasının ilk saatlerinde Sydney’de bir bankada konuşma yapacak olan Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkanı Glenn Stevens’ın kullanacağı ifadeler, piyasalar tarafından dikkatle izlenecek. Son aylarda petrol fiyatlarında görülen gerileme öncülüğünde düşen emtia fiyatları, Avustralya ekonomisi için pek olumlu bir gelişme olmadı. Her ne kadar Çin’den para politikasının genişletilmesi yönünde haberler gelse de, RBA geride kalan hafta gerçekleştirdiği toplantısında politika faiz oranını sürpriz bir şekilde indirme kararı aldı ve küresel piyasaların gündemindeki önemli başlıklar arasında yer aldı. Cuma günü ise RBA çeyreklik para politikası beyanatını yapmıştı. Son gelişmelerin ardından Stevens’ın Pazartesi sabahı para politikasına değinmesi halinde kullanmayı tercih edeceği cümleler, ülkenin para biriminde etkili olabileceği için yakından takip edilecek.

Euro Bölgesi – Almanya Ticaret Dengesi; Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya’dan haftanın ilk işlem gününde açıklanacak ticaret dengesi rakamları, kıta ekonomisi adına bilgiler verecek. Kasım ayında, 17.7 milyar Euro fazla veren ülkenin dış ticaret dengesi, piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmişti. Kasım döneminde aylık bazda ihracat %2.1 düşüş, ithalat ise %15 artış kaydetti. Aralık ayına ait bilgiler verecek yeni rakamlar, haftanın ilk işlem gününde kıtanın ortak para birimi üzerinde etkili olabilir.

Türkiye – Sanayi Üretimi; Asya seansının ardından veri akışı açısından global piyasaların kısır olduğu haftanın ilk işlem gününde yurtiçinde sanayi üretimi rakamları büyük bir dikkatle takip edilecek. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Kasım ayında, önceki yılın aynı dönemine göre %0.7 artış kaydetmişti. Cuma günü yayımlanacak cari denge öncesinde, Aralık ayına ilişkin TÜİK tarafından açıklanacak yeni rakamların piyasalardaki öngörülerden farklı gerçekleşmesi, Türk Lirası ve BIST-100 endeksi üzerinde etkili olabilir.

Euro Bölgesi – Sentix Yatırımcı Güveni; Euro Bölgesi’ndeki yaklaşık 2,800 yatırımcı ve analiste yapılan anket sonucu oluşturulan yatırımcı güveni sevisi Sentix isimli kuruluş tarafından hazırlanmaktadır. Her ne kadar önem derecesi yüksek bir ekonomik veri olduğunu söyleyemesek de, söz konusu gösterge veri akışının zayıf olduğu gün içerisinde varlık fiyatlarını etkileyebilir. Dört dönem boyunca negatif tarafta gerçekleşen Sentix yatırımcı güveni endeksi, Ocak ayında 0.9 ile pozitif tarafa geçmeyi başarmıştı. İlgili gösterge için “sıfır” düzeyinin altındaki rakamlar, karamsar yatırımcıların daha fazla olduğuna işaret etmektedir. Günün ilk yarısında açıklanacak gösterge sonrasında Avrupalı finansal varlıklarda fiyat değişimleri izlenebilir.

Avustralya – NAB İşletme Güveni; National Australia Bank (NAB) tarafından hazırlanan ve yayımlanan işletme güveni, tarım endüstrisi haricindeki işletmelere yapılan bir anket sonucu oluşturulmaktadır. Avustralya ekonomisine ilişkin önemli bilgiler verdiği düşünülen endeksin “sıfır” seviyesinin üzerinde gerçekleşmesi gelişen iş şartları anlamına gelmektedir. “Sıfır” seviyesinin altındaki rakamlar ise daralan bir ekonomik performansa işaret eder. Aralık döneminde artış kaydederek 4 ay sonra ilk kez yükselen ve 2 düzeyine çıkan işletme güveni endeksi, Ocak ayına ilişkin açıklanacak rakam ile Avustralya Doları’nda sert fiyat değişimlerinin gerçekleşmesine neden olabilir.

Çin – Enflasyon Oranı (CPI); Haftanın ikinci işlem gününde, ticaret dengesi göstergesi sonrasında piyasaların dikkati Çin tarafında, enflasyon rakamları üzerinde olacak. Kasım ayında %1.4’e gerileyerek son 5 yılın en düşük seviyesine düşen enflasyon oranı, 2014’ün ortalarından itibaren başlattığı aşağı yönlü eğilimini devam ettirmiş, Aralık ayında ise %1.5’e çıkmıştı. %2’nin altında kalmaya devam eden Çin’in enflasyon oranının Ocak ayındaki durumunu gösterecek rakamın piyasa beklentilerinden farklı gerçekleşmesi halinde, piyasaların risk algısında, Çin’in önemli ticaret ortakları olan Yeni Zelanda ve Avustralya’nın para birimlerinde, altın, bakır ve petrol gibi emtia fiyatlarında, gelişen ve gelişmiş ülke borsalarında değişimler izlenebilir.

İngiltere – İmalat Üretimi; İngiltere’nin toplam sanayi üretiminin yaklaşık %80’ini oluşturan imalat üretimi, sanayi üretimi rakamı ile birlikte bu hafta İngiltere için izlenecek önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Aynı anda açıklanacak sanayi ve imalat üretimi dataları, yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecekken, İngiltere’nin üretim sektörünün yapısı nedeni ile imalat tarafındaki rakamın daha yakından izlendiğini ifade edebiliriz. Söz konusu veriler, ada ülkesinin para biriminde ve FTSE-100 endeksinde değişimler görülmesine neden olabilir.

Türkiye – Cari Denge; Kasım ayında 5.6 milyar Dolar’a yükselerek piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen Türkiye’nin cari açığı, haftanın üçüncü işlem gününde piyasaların gündemindeki önemli rakamlar arasında yer alacak. Cari açığın yıllıklandırılmış bazda aynı dönem için açıklanan datasının ise 47 milyar Dolar’ın üzerine çıkarak, Ekim dönemindeki 4 yılın en düşük seviyesinden yükseliş kaydettiğini ifade edebiliriz. Aralık dönemi için açıklanacak cari denge rakamlarının ardından Türk Lirası ve borsa üzerinde fiyat değişimleri izlenebileceği için piyasalar ilgili veriyi yakından takip edecek.

ABD – İş Olanakları ve İşgücü Hacmi (JOLTS); ABD’nin Çalışma Bakanlığı tarafından yayımlanan istihdam raporundan sonra, yine aynı kurum tarafından açıklanan istihdam piyasasına ilişkin veri, JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Summary) olarak kısaltılmaktadır. Geç açıklanan bir gösterge olmasına rağmen, ABD Merkez Bankası’nın (FED) istihdam seviyesindeki gelişmeleri izlerken kullandığı bir rakam olduğu bilinen data, finansal varlıkların fiyatında etkili olabilmektedir. Aralık ayına ait gelişmeleri gösterecek JOLTS, daha önce ABD ekonomisinin Kasım döneminde 4.97 milyon iş olanağı ve iş gücü hacmi oluşturduğuna işaret ederek 11 yıldan daha fazla bir sürenin en yükseğine çıkmıştı. Yeni veri, Dolar üzerinde fiyatlamaların yapılmasına neden olarak para biriminde değer değişikliklerine yol açabilir.

Avustralya – İstihdam Değişimi; Geride kalan yılın ortalarından itibaren küresel piyasalardaki emtia fiyatlarının gerilemesi ile para birimi değer kaybeden Avustralya’nın Perşembe sabahı istihdam piyasasına ilişkin verileri izlenecek. Temmuz 2014’de %6.4 ile yaklaşık 12 yılın en yüksek seviyesine çıkan işsizlik oranı ile aynı anda açıklanacak olan istihdam değişimi verisi, Aralık ayında piyasa tahminlerinin üzerinde bir istihdam artışına işaret etmişti. İşsizlik oranı ise, yine Aralık ayında, %6.1 seviyesinde gerçekleşti. Ocak ayına ait yayımlanacak istihdam değişimi ve işsizlik oranı datalarının genel anlamda olumlu bir tablo çizmesi ülkenin para biriminde yükselişleri destekleyebilecekken, beklentileri karşılayamayacak rakamlar, Avustralya Doları üzerinde baskı oluşturabilir.

Euro Bölgesi – Almanya Enflasyon Oranı (CPI); Petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisi altında Ocak dönemine ilişkin öncü göstergesi %-1.0 ile piyasa tahminlerinin altında gerçekleşen Almanya’nın aylık enflasyon oranı, Ekim ayında ise yine %0.0 ile tüketici fiyatlarında bir değişiklik olmadığına işaret etmişti. Euro Bölgesi ve Almanya’da düşük seviyelerde gerçekleşmeye devam eden enflasyon oranı, ekonomik aktivitelerin zayıf olduğu şeklinde yorumlanıyor. Ocak ayına ilişkin bilgiler verecek CPI verisinin öncü göstergesinde bir revize yapılması beklenmiyor.

Euro Bölgesi – Sanayi Üretimi; Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nin sanayi üretimi verisi, piyasaların merceği altındaki göstergeler arasında yer alacak. Kasım ayında %0.2 artış kaydeden endüstriyel üretim, piyasa beklentilerinin üzerinde gelmişti. Hafta içerisinde, Euro Bölgesi’nin en büyük ikinci ve üçüncü ekonomilerine sahip olan Fransa ve İtalya için yayımlanan aynı rakamların ardından Euro Bölgesi geneli için açıklanacak sanayi üretimi datası, Avrupalı finansal varlıkların fiyatında etkili olabilir.

İngiltere – BOE Enflasyon Raporu – Mark Carney’nin Konuşması; Her çeyreklik dönem içerisinde, yılda 4 kez yayımlanan İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) enflasyon raporu, haftanın önemli gelişmeleri arasında üst sıralarda yer alacak. Özellikle, BOE’nin gelecek iki yıla ait enflasyon ve büyüme projeksiyonları, Banka’nın faiz artırımı konusunda nasıl bir yol haritası belirleyeceğine ilişkin ipuçları verebilir. Bu paralelde de ada ülkesinin para biriminde sert fiyat değişimleri izlenebilir. Raporun sunumunu yapacak olan BOE Başkanı Mark Carney’nin, içerikteki rakamlara ait değerlendirmeleri de yakın mercek altında olacak. Başkan, enflasyon tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiği Kasım ayındaki enflasyon raporunun sunumunda, söz konusu oranın enflasyon hedeflerine yönelik hızlı bir ilerleme kaydetmesinin beklenmediğini söylerken, TÜFE hedefine 18-20 ay aralığında değil, 3 yılda ulaşılacağını sözlerine eklemişti. Haftanın en önemli gelişmeleri arasında yer alan BOE’nin enflasyon raporu ve sunumunu küresel piyasalar çok yakından izleyecek. Sterlin’e ilişkin gelişmeler adına daha detaylı bilgi alabilme adına “Sterlin’in için kritik süreç” isimli web seminerimizin video kaydını izleyebilirsiniz. İlgili çalışmaya ulaşmak için tıklayınız.

ABD – Perakende Satışlar; ABD’deki toplam ekonomik aktivitelerin yaklaşık üçte ikisini oluşturan perakende satışlar, dünyanın en büyük ekonomisindeki ilerlemeyi görebilme adına piyasalar tarafından yakından izlenmektedir. Aralık ayında piyasa beklentilerinin aksine gerileyen perakende ve çekirdek perakende verileri, sektörde toparlanmaya ilişkin ipuçları vermişti. ABD ekonomisi için önemli olarak değerlendirebileceğimiz ve Ocak ayı için açıklanacak söz konusu perakende ve çekirdek perakende göstergelerinin beklentileri aşması halinde Dolar’da yükselişler destek bulabilecekken, öngörüleri karşılayamayacak datalar ABD’nin para biriminde kayıplara yol açabilir.

ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta 278 bin Amerikalının işsizlik maaşı için başvuruda bulunduğuna işaret eden istihdam talepleri verisi, piyasa beklentilerinin altında, olumlu gerçekleşmişti. 7 Şubat ile biten haftada ise 279 bin Amerikalının işsizlik sigortasından yararlanma adına başvuruda bulunmuş olması bekleniyor. Verinin tahminden farklı olarak gerçekleşmesi, ABD’nin para birimi değerinde değişikliklere neden olabileceği için, ilgili gösterge yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Avustralya RBA Başkanı Stevens’ın Konuşması; Petroldeki gerileme öncülüğünde emtia fiyatlarının son aylarda düşüş kaydetmesi ve Çin’in ekonomik büyümesinin hız kesmesi gibi gelişmeler sonrasında faiz oranını geride kalan hafta yapılan toplantısında sürpriz bir şekilde düşüren Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) Başkanı Glenn Stevens’ın konuşması, Cuma sabahı piyasaların gündeminde yer alacak. Temsilciler Meclisi’nin Ekonomiye İlişkin Daimi Komitesi’ne konuşacak Stevens’ın para politikasına ilişkin kullanacağı cümleler, ülkenin para biriminde sert fiyat değişikliklerinin görülmesine neden olabileceği için dikkatle takip edilecek.

Euro Bölgesi – Büyüme Oranı (GDP); Euro Bölgesi ekonomisinin toparlanmakta güçlük çektiğine ilişkin göstergelerin ve spekülasyonların yoğunlaştığı, aynı zamanda, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 22 Ocak’taki para politikası karalarının piyasalarda etkili olduğu bir dönem içerisinde yayımlanacak olan parasal birliğin büyüme oranı verisi, haftanın son işlem günündeki dikkat çeken datalar arasında yer alıyor. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, Euro Bölgesi geneli için açıklanacak rakam öncesinde, ülkelerin farklı kuruluşları tarafından Fransa, Almanya ve İtalya gibi önemli ekonomiler adına GDP verisinin yayımlanacak olmasıdır. Sabah saatlerinde gelecek ilgili büyüme verileri ile beklentilerin şekillenmesi ve yatırımcılar tarafından bunların fiyatlara yansıtılması halinde, TR saati ile 12:00’da açıklanacak Euro Bölgesi GDP rakamına piyasalar tepki vermeyebilir. Dolayısı ile gün içerisinde açıklanacak rakamlar ve ilgili dataların fiyatlara yansıması yakından izlenmelidir.

· 08:30 – Fransa GDP

· 09:00 – Almanya GDP

· 11:00 – İtalya GDP

· 12:00 – Euro Bölgesi GDP

Yukarıda yer alan sıra ile Euro Bölgesi’nin ve en büyük ilk üç ekonomisinin büyüme verileri görülebilir. Geride kalan yılın son çeyreğine ilişkin açıklanacak söz konusu rakamlar, ECB ilerleyen aylardaki para politikası kararlarını etkileyebileceği için önem taşımaktadır. Yayımlanacak veri setinin piyasa beklentilerinden daha iyi bir tablo çizmesi halinde Euro’da yukarı yönlü hareketler zemin bulabilecekken, tahminlerden daha kötü rakamlar kıtanın ortak para biriminde kayıplara yol açabilir.

Kanada – İmalat Satışları; Kanada için açıklanacak imalat satışları verisi, ülkenin para birimi değerinde sert değişikliklere neden olabileceği için haftanın yakından izlenecek göstergeleri arasında yer alıyor. Son dört ay içerisinde üç kez daralmaya işaret eden söz konusu gösterge Kasım’da %1.4 gerileyerek, daha düşük motorlu taşıtlar, kimyasallar, birincil metal ve gıda satışını yansıtmıştı. Ayrıca ilgili dönemde 21 sanayinin 16’sında satışların düştüğü görüldü. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin, son aylarda para biriminde kayıplara neden olduğu Kanada için gelecek verinin beklentinin altında kalması halinde ülkenin para biriminde değer kayıpları izlenebilecekken, öngörülenden daha fazla artış gösterecek satışlar, Kanada Doları’nda yükselişlere zemin oluşturabilir.

ABD – Öncü Michigan Hassasiyeti; ABD ekonomisinin yaklaşık %70’i harcamalara dayandığı için, tüketicilerin ülke ekonomisinin geleceğine ilişkin düşünceleri büyük önem taşımaktadır. Gelecek aylara ilişkin olumlu beklentiler içerisinde olan tüketiciler daha fazla harcama yapma eğiliminde iken, olumsuz düşüncede olan tüketiciler ise tasarruf eğilimlerini yükseltirler. ABD ekonomisi için ise halkın tüketime yatkın olması ekonomik yapısı itibari ile daha olumlu bir gelişmedir. Michigan Üniversitesi’nin yaklaşık 500 tüketiciye sorduğu sorular sonucu hazırladığı anketin sonuçları, bir endeks haline getirilerek, ABD’de tüketicilerin ekonomiye olan güvenlerinin derecesini görmemizi sağlar. Genellikle ayın son Cuma günü yayımlanan nihai rakam öncesinde, ilgili ayın ortalarında açıklanan öncü gösterge, piyasalarda nihai rakama göre daha fazla etkili olabilen bir veri olarak değerlendirilebilir. Ocak ayında 98.1 ile son 11 yılın en yüksek datası olarak açıklanan (Gelişen işgücü piyasası ve düşen benzin fiyatlarının getirdiği iyimserlik ile) Michigan hassasiyeti verisinin Şubat ayına ait öncü datasının, 98.2 ile önceki aya göre artış gerçekleştirmesinin beklendiği görülüyor. Rakamın tahminin üzerinde açıklanması halinde Dolar’da yükselişler izlenebilecekken, öngörülenin altındaki rakamlar ABD’nin para biriminde düşüşlere yol açabilir.

Önemli NOT: Analizler içerisinde söz edilen beklentiler ve ekonomik verilere ilişkin beklenti rakamları, 6 Şubat 2015 tarihinde saat 18:00’da tamamlanan çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Beklentiler analist ve ekonomistlere yapılan yeni anketler, ya da piyasa dinamiklerindeki farklılaşmalar sonucu haftanın ilerleyen günlerinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle hafta içerisinde GCM Forex Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan günlük analizlerde güncellenebilecek beklenti ve beklenti rakamlarını takip etmeniz önem taşımaktadır.

EURUSD ANALİZİ

EURUSD paritesinin 16 Aralık 2014 tarihinden beri devam eden düşüş trendinde üst nokta olarak ifade ettiğimiz 1.1390 direncini geçmesi ile mevcut düşüşlerine son verdiğini ve bu düşünce yapısı ile tepki alımlarını 1.1533 seviyesine kadar devam ettirdiğini görmekteyiz. Kısa vadeli tepki alımları ile ilgili düşünceler ön planda iken ABD’den gelen olumlu Tarım Dışı İstihdam verisi ve bu verinin sonucu ile birlikte EURUSD paritenin 1.1315 seviyesine doğru gerilemesi, mevcut tepki alımı konusunda kafa karışıklığına neden oldu.

1.1100 seviyesinden başlayan yukarı yönlü atak yeni haftada devam edecek mi?

Bu sorunun cevabını, mevcut kırılma gerçekleştirilen kanalın alt noktasının son durumuna göre kararlaştırabiliriz. Bu nokta 1.1260 olarak belirlenmiştir.

· EURUSD paritesi eğer 1.1260 seviyesi üzerinde kalmayı sürdürürse, kısa vadeli olarak tepki alımlarına devam etmek isteyebilir. Bu da 200 periyotluk üssel hareketli ortalamaya (1.1650) doğru yeni bir hareketi destekleyebilir.

· 1.1260 destek noktasının aşağı yönlü kırılması durumunda ise tepki alımı düşüncesi sona ereceği gibi son zamanların dip noktası olan 1.1100 seviyesi tekrar gündemimizde yer alabilir.

NOT: Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm senaryolar kısa vadeli işlem stratejileri için oluşturulmuştur. Orta ve Uzun vadeli işlem stratejileri, yukarıdaki düşünce yapısı ile farklı çalışmaktadır. Çünkü EURUSD paritesi için orta ve uzun vadeli düşüş trendi devam etmektedir.

Destek: 1.1260-1.1170-1.1100
Direnç: 1.1400-1.1535-1.1650

GBPUSD ANALİZİ

GBPUSD paritesi, 24 Temmuz 2014 tarihinden beri düşüş trendine devam etmekte, 34 günlük üssel hareketli ortalama (EMA) ise mevcut bu düşüşü desteklemekteydi. Parite bu hafta gerçekleştirmiş olduğu hareketlerle 34 günlük EMA üzerine çıkmış ve Perşembe günkü günlük kapanışı bu ortalama üzerinde gerçekleştirmiştir. Yaklaşık 6 aydır devam eden düşüş trendi mi sonlandı sorusunun cevabını aramaktayız. Özellikle bu tür zamanlarda aceleci davranmamak, art arda iki günlük kapanışa dikkat etmek gerektiğini ifade edebiliriz. Bu bağlamda da haftanın son işlem günü yani bugünün kapanışı kritik bir önem taşımaktadır.

“GBPUSD1 resmi eklenecek”

Günlük kapanışa göre strateji planlayabileceğimizi ifade ettikten sonra şimdi de mevcut stratejiler üzerine değinelim.

· Paritenin 34 günlük EMA üzerinde art arda iki günlük kapanış gerçekleştirmesi durumunda (yani bugünün kapanışının da 34 günlük EMA üzerinde olması durumunda) parite de yukarı yönlü bir isteğin etkili olabileceği bir haftaya girebiliriz. Bu tutum paritenin 1.5480 ve 1.5585 gibi seviyelere ulaşmasına katkı sağlayabilir.

· 34 günlük EMA altında günlük kapanış gerçekleştirmesi durumunda ise GBPUSD paritesinin yeniden karar aşamasına geçmek isteyeceği, ancak bir yandan da satışların devam edeceğine ilişkin bir ön yargı oluşabilir. Bu yargı, paritenin aşağı yönlü baskısını 1.4950 seviyesine doğru ilerlemesine katkı sağlayabilir. Özellikle bu tarz bir senaryoda gerek İngiltere gerekse ABD’den gelecek veriler daha da önemli olacaktır.

Yukarıda GBPUSD paritesinin bugünkü kapanışına göre önümüzdeki hafta uygulanabilecek olan stratejiler üzerinde değinmiş olduk. Özellikle de yeni işlem stratejilere ilaveten mevcut pozisyonlarda da revizeler gerçekleştirebilmek için bu hususa dikkat etmek gerekmektedir. Ancak yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm stratejiler, kısa vadeli işlem stratejileri şeklinde değerlendirilmelidir. Orta (1.5958) ve uzun vadeli (1.6455) olarak düşüş trendi net bir şekilde devam ettiğini unutmayalım!

Destek; 1.5225-1.5140-1.5060
Direnç; 1.5350-1.5480-1.5585

USDTRY ANALİZİ

USDTRY kuru, son zamanlarda yaşanılan makro-ekonomik gelişmelerden oldukça etkilenerek önemli çıkışlar kaydetti ve bu çıkışlarla birlikte tarihi rekor seviyesini revize etti. Son revize, haftanın son işlem gününde ABD’den gelen olumlu Tarım dışı istihdam verisi sonrasında kurun yükselişlerini 2.4730 seviyesine taşıması ile gerçekleşmiştir.

Yeni yıla önemli bir başlangıç yapan ve henüz ikinci ayın ilk haftasını sonlandıran kur, mevcut yükselişler nedeniyle bir sonraki çeyrek beklentilerinin revize edilmesine katkı sağladı. Özellikle de hükümet ile merkez bankası arasındaki tansiyonun her fırsatta arttığı bir ortamda (faiz indirimi konusunda) kurdaki yukarı yönlü rallinin devam etme ihtimali güçlü seyrini sürdürmektedir. Burada mevcut kar realizasyonlarda yer almak yerine trend gereği bu düşüşlere alış fırsatı olarak değerlendirmek riskimizi minimize etmek adına önemlidir.

Uzun vadeli grafikleri incelediğimizde 31 Ekim 2010 tarihinden beri yükseliş trendinin etkili olduğunu, mevcut yükseliş trendi içerisinde de sırasıyla 5 Mayıs 2013 ve 23 Kasım 2014 tarihlerinde başlayan yeni yükseliş trendleri oluşturduğunu görmekteyiz. Bu tutum, yukarı yönlü çıkışların ne denli güçlü olduğunun bir kanıtı olarak karşımızdadır.

Uzun vadeli grafiğimize tekrar dönecek olursak özellikle yaşanılan bu yükseliş, kur için bir tepe noktası mı sorusu sorulmaktadır. Trendi görmemizi sağlayan RSI göstergesinin yaklaşık 10 yıllık grafiğini incelediğimizde tepe noktasının 82.65 – 84.40 bölgesinde olduğu, şu sıralar 75 seviyesine yakın hareket eden RSI için kur bazında henüz bir tepe oluşmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca fibonacci oranlarını da analizimiz içerisine kattığımızda, yükseliş baskısının fibonacci expansion (FE) %161.81’lik oranına tekamül eden 2.5531 seviyesinin hedeflenme ihtimalinin de güçlendiğini ifade edebiliriz. Bu bağlamda da FE %100’lük orana tekamül eden 2.4198 seviyesi üzerinde kalması durumunda, yaşanılacak olası geri çekilmeler (kar realizsyonu + tepki satışlarının) orta ve uzun vadeli olarak ALIŞ fırsatı şeklinde değerlendirilebilir.

Uzun vadeli grafiği ayrıntılı bir şekilde incelemek için tıklayınız.

Destek: 2,4475-2,4198-2,3897
Direnç: 2,4800-2,5000-2,5530

EURTRY ANALİZİ

Paritede yükselişin ikinci haftada da etkili olmasının ardından, 50 günlük basit hareketli ortalamanın (güncel seviyesi 2,7690) aşıldığını görüyoruz. Aynı zamanda Fibonacci %38,2 toparlanma seviyesinde bulunan bu seviye ve 2,7450’nin oluşturduğu bölge (mavi) üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Görülebilecek yukarı yönlü ataklarda 2,8190 ve 200 günlük basit hareketli ortalama (2,8360) görülebilecek önemli seviyeler konumundadır. Bu iki aşamanın geçilerek üzerinde gerçekleştirilebilecek günlük kapanışlar, yükseliş baskısının devamı için destek oluşturabilir. Olası geri çekilmelerde mavi ile belirttiğimiz bölgenin güncelliğini koruması, yeni alım baskısının devreye girmesiyle sonuçlanabilir. 2,8190 ve 200 günlük basit hareketli ortalamanın geçilememesiyle oluşabilecek geri çekilmelerde mavi bandın altındaki fiyatlamalar etkili bir düşüş beklentisinin başlangıcı olabilir.

Destek: 2,7690 – 2,7450 – 2,7075
Direnç: 2,8190 – 2,8360 – 2,8600

USDJPY ANALİZİ

Hafta boyunca takip ettiğimiz 117,20 – 118,80 bandının alt bölgesinde yoğunlaşan fiyatlamalar izlesek de, ABD tarım dışı istihdam rakamları sonrasında tekrar yukarı yönlü atağın etkili olduğunu görüyoruz. Hafta içerisinde, gerek düşüş gerekse yükseliş yönlü beklentilerde kalıcılık için söz konusu bandın dışında gerçekleşebilecek fiyatlamalara ihtiyaç olduğunu belirtmiştik. Yükseliş sonrasında, 50 günlük basit hareketli ortalamanın oluşturduğu 118,80 seviyesinin geçilmesi yukarı yönlü baskıya netlik kazandırabilir. Ancak belirttiğimiz gibi, kalıcı beklentiler için 118,80 üzerinde iki günlük kapanış etkili olabilir. Hafta içerisinde 50 günlük basit hareketli ortalamanın geçilememesi veya hareketli ortalama üzerinde kalıcılık sağlanamaması bant hareketinin etkinliğini korumasıyla kısa vadeli düşüş baskısını canlandırabilir.

Destek: 118,80 – 117,90 – 117,20
Direnç: 119,80 – 120,80 – 122,05

EURJPY ANALİZİ

Geride bıraktığımız haftada, düşüş trendini yakından takip etmemizi sağlayan 50 periyotluk üssel hareketli ortalamanın 2014 yılının son işlem gününden bu yana ilk aşıldığını gördük. Buna karşın, 100 periyotluk üssel hareketli ortalamanın üst sınırını oluşturduğu 134,70 – 135,35 bölgesi güncelliğini sürdürerek düşüş baskısını canlı tutan bir görünüm sergiliyor. Bu bölge altında, özellikle 100 periyotluk üssel harektli ortalama altında gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar düşüş baskısını ön plana çıkarabilir. 50 periyotluk üssel hareketli ortalamanın (134,05) kırılması ise söz konusu baskıya netlik kazandırabilecek unsur olarak karşımıza çıkıyor. Gri olarak belirttiğimiz bölgenin üzerinde gerçekleşebilecek peş peşe iki adet 4 saatlik kapanış, tepki alımlarının önünü açabileceği için dikkatle takip edilmelidir.

Destek: 134,70 – 134,05 – 132,30
Direnç: 135,35 – 137,00 – 138,50

AUDUSD ANALİZİ

Paritede görülen kısa vadeli tepki alımlarına karşın, 50 periyotluk üssel hareketli ortalamanın alt sınırını oluşturduğu 0,7840 – 0,7880 bandının güncelliğini koruduğunu gördük. ABD’de güçlü istihdam rakamlarıyla birlikte Dolar’ın değer kazanımı, haftanın son iş gününde düşüşü destekledi. Önümüzdeki süreçte, gri ile belirttiğimiz bölge altında düşüş baskısı etkili olabilir. Gerçekleşebilecek düşüşlerde özellikle 0,7720 ve 0,7660 seviyeleri, kırılması durumunda aşağı yönlü baskıyı destekleyebilme potansiyeline sahip olması nedeniyle dikkatle takip edilmelidir. Paritenin olası yükselişlerde gri bölge üzerinde tutunması durumunda ise, 200 periyotluk üssel hareketli ortalamaya (güncel seviyesi 0,8030) yönelik tepki alımları hız kazanabilir. Ancak, genel görünüm bu hareketli ortalama altında düşüş yönlü olduğu için, gerçekleşebilecek yükselişlerin yeni satış baskısıyla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.

Destek: 0,7720 – 0,7660 – 0,7570
Direnç: 0,7880 – 0,7975 – 0,8030

USDCAD ANALİZİ

Petrol fiyatlarının yeni dip oluşturmaya karşı koyduğu ve yükseliş gerçekleştirdiği haftada, gelirinin önemli bir bölümünü petrol ihracatından karşılaması nedeniyle Kanada ekonomisinin ön plana çıktığını gördük. Bunun USD/CAD paritesinde oluşturduğu baskıyla birlikte, 50 ve 100 periyotluk üssel hareketli ortalamalar (güncel seviyeleri sırasıyla 1,2490 ve 1,2350) arasında bir mücadele karşımıza çıktı. Ana hareketi desteklemekte olan 100 periyotluk üssel hareketli ortalama üzerinde 4 saatlik kapanışlar sürdüğü müddetçe yükseliş baskısının ön planda olabileceğine dair beklentimizi korumaktadır. Olası alımlarda 50 periyotluk üssel hareketli ortalamanın üzerinde gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar ise, söz konusu baskının netlik kazanmasına katkı sağlayabilir. Paritede olası geri çekilmelerin 100 periyotluk üssel hareketli ortalama ile sınırlı kaldığı müddetçe yeni alım baskısıyla karşılaşabileceğini vurgulamakta fayda var. Bu şartın korunamaması durumunda ise tepki satışları etkinliğini artırabilir.

Destek: 1,2350 – 1,2250 – 1,2067
Direnç: 1,2490 – 1,2600 – 1,2722

BRENT PETROL ANALİZİ

Gerek Ham gerekse Brent Petrol, belirli düşüşler sonrasında toparlanarak yukarı yönlü tepki alımı konusunda önemli adımlar atmakta ancak bu adımlar yeterli mi değil mi tartışması yaşanmaktadır. Bu bağlamda da bundan sonraki süreçte Petrol fiyatlarına ilişkin tepkisel yükselişler tamam mı devam mı sorusunun cevabını aramaktayız. Ham Petrol ile ilgili gerekli bilgilendirilmeler zaten Ham Petrol analiz içerisinde yer almaktadır.

Brent Petrol analizine geçecek olursak öncelikle mevcut düşüş trendinin orta ve uzun vadeli olarak tam gaz devam ettiğini söyleyebiliriz. Burada dikkat edilmesi gerekilen husus, orta ve uzun vadeli mevcut düşüş trendi içerisinde kısa vadeli düzeltme yükselişleri gerçekleşecek mi? Bu sorunun cevabı için günlük grafikte kısa vadeli olarak uzunca bir süredir incelediğimiz düşüş trendi ve bu trendi destekleyen 55 günlük üssel hareketli ortalama kritik bir önem taşımaktadır.

Düşüş trendinde üst nokta ve aynı zamanda da 55 günlük üssel hareketli ortalama olan 59.61 bariyeri kısa vadeli tepki alımları tamam mı devam mı sorusunun cevabı için dikkatle takip edilmelidir.

Brent Petrol eğer yukarı yönlü tepki isteğini devam ettirmek istiyorsa 55 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde art arda günlük kapanışa ihtiyaç vardır. Bu şart sağlanırsa 63.58 ve 67.56 gibi rakamlar telaffuz edilebilir. Aksi takdirde 55 günlük üssel hareketli ortalama altında günlük kapanışlar devam edeceği için düşüş rallisi kaldığı yerden devam edebilir.

Destek: 54.70-52.00-49.74
Direnç: 59.61-63.58-67.56

HAM PETROL ANALİZİ

43.57 seviyesine kadar geriledikten sonra düşüşlerini sınırlandıran ve ardından önemli yükselişler kaydeden Ham Petrol fiyatı, özellikle son gerçekleştirdiği hareketlerle adından sıklıkla bahsedilmesi sağlandı. Kısa vadeli önemli bir yükseliş kaydeden Ham Petrol, bu yükselişlerde belirli düzeltmelere maruz kaldı ve bu düzeltmeler Fibonacci oranları ile desteklendi. Mevcut düzeltme sonlandıktan sonra yükselişlerine devam eden Ham Petrol için bundan sonraki stratejiler nedir sorusunun cevabını aramaktayız.

“HamPetrol1 grafiği eklenecek”

Yukarıdaki grafiği incelediğimizde Ham Petrol fiyatının 47.44 ile düşüşlerini sınırlandırdığını ve bu fiyatın da fibonacci retracement %61.8’lik orana tekamül ettiğini görmekteyiz. Düzeltmenin sonlandığına ilişkin düşüncemiz güncelliğini korurken artık yeni düşüncemiz, kısa vadeli olarak hangi seviyeler hedeflenmeli olacaktır. Böyle bir düşünce yapısı için Fibonacci Expansion uygulaması tam da aradığımız bir göstergedir.

Düzeltme sonlandıktan sonra ilgili trend içerisinde nereye doğru gidebilir için dikkatle takip ettiğimiz Fibonacci Expansion (FE) uygulamasında ilk dikkat edeceğimiz bariyer, FE %61.8’lik orana tekamül eden 53.94 olmalıdır. Ham Petrol fiyatı eğer yeni hedeflere doğru yol almak istiyorsa 53.94 direncini geçmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda yukarı yönlü tepki düşüncesini FE %100’lük orana tekamül eden 58.00 seviyesine doğru devam ettirmek isteyebilir.

Peki, 53.94 direnci geçilmezse ne olacak?

Ham Petrol fiyatı eğer bu bariyeri geçemezse tepki alımı konusundaki düşüncesini tekrar gözden geçirmek isteyebilir. Bu da orta ve uzun vadeli satıcılı seyrin devam etme düşüncesi, daha erken bir sürede etkisini hissettirmesi açısından kritik bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda da yeni hafta da 53.94 direnci dikkatle takip edilmelidir.

Destek: 50.65-49.58-47.65
Direnç: 52.60-53.94-55.08

ALTIN ANALİZİ

Makro-Ekonomik gelişmelere bağlı olarak kıymetli madenlerde önemli yükselişler görüldü. Altın fiyatı, bu gelişmelere bağlı olarak 1306 seviyesine kadar ilerledi ancak devamını getiremedi. Altın fiyatının 1306 seviyesine kadar yükseldikten sonraki hareketleri incelediğimizde yükselişlerin zayıf, satıcılı seyrin ise biraz daha istekli olduğunu gözlemlemekteyiz. O halde, kısa vadeli alıcılar ile orta ve uzun vadeli satıcıların kıyasıya bir mücadele ettiğini ifade edebiliriz.

“Altın Haftalık Grafik eklenecek”

Haftalık grafiği incelediğimizde Altın’ın güvenilir liman algısını kaybettiği 2013 Nisan’dan itibaren belirli seviyeler arasında kanal hareketinin günümüze kadar sürdüğünü, şu sıralarda da bu kanalın güncelliğini koruduğunu görmekteyiz. 1306 seviyesi, mevcut kanalın üst noktasıdır. Bu seviye, aynı zamanda da trend göstergesi olarak kabul ettiğimiz İchimoku Kinko Hyo indikatöründe bulutun üst noktası olmasından dolayı önemini artırmaktadır.

Yani, Altın 1306 direncini geçemediği müddetçe aşağı yönlü baskılarına orta vadeli devam etmek isteyebilir. Bu tutum kanalın alt noktası olan 1157 ve 1121 seviyelerinin yeniden gündeme gelmesini sağlayabilir.

Peki, böyle bir düşüş için hangi şartlar aranmalıdır?

1306 yani güvenilir liman algısını kaybettiği 2013 Nisan’dan itibaren devam eden kanalın üst noktası altında kalması durumu ilk şart olarak kabul edilebilir. Diğer şartları incelediğimizde ilk etapta dikkat etmemiz gereken strateji, 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1243 seviyesi altında gerçekleşecek art arda günlük kapanışlardır. (Bu seviye aynı zamanda da 4 saatlik grafikte mevcut düşüş trendinde kanalın alt noktası olarak önemlidir.) Yani, 1157 – 1121 gibi rakamların hedeflenmesi için 1306 direnci altında kalmayı sürdürmesine ilaveten 1243 seviyesi altında da art arda günlük kapanışa ihtiyaç vardır. Ancak böyle bir durumda yukarıdaki hedeflerden söz edebiliriz. Aksi takdirde bir müddet daha 1243 – 1306 arasında hareketler görülebilir.

Yukarıdaki açıklamalar orta vadeli olarak dikkat edilmesi gerekilen stratejilerin başında yer almaktadır.

Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde haftanın son işlem gününde ABD’den gelen olumlu Tarım Dışı istihdam verisinin kıymetli madenler üzerinde oldukça sert bir etki bıraktığına şahit olduk. Gün içerisinde 1268.68 seviyesinden başlattığı satıcılı seyrini 1233.68 seviyesine kadar devam ettiren Altın, mevcut kanalın da aşağı yönlü kırılmasına katkı sağladı. Bundan sonraki süreçte kısa vadeli olarak satıcılı seyir daha da istekli olma yolunda ilerleme kaydedebilir. 1254.70 ve 1265 gibi bariyerler, mevcut düşüşlerin devam edebilmesi adına önem arz etmektedir.

Destek: 1225.00-1205.00-1186.00
Direnç: 1254.70-1265.00-1273.70

GÜMÜŞ ANALİZİ

Kıymetli madenlerde akla gelen finansal varlıkların başında, hiç şüphesiz ki Altın ve Gümüş yer almaktadır. Haftanın son işlem gününde İki kıymetli maden, ABD’den olumlu gelen Tarım Dışı İstihdam verisi ile birlikte sert satış baskısına maruz kaldı. Bu baskı, gümüş fiyatının gün içerisinde 16.68 seviyesine kadar gerilemesine katkı sağladı. Haftanın kapanışı öncesi şu sıralar 16.868 seviyesi yakınında seyrini sürdürmektedir.

Gümüş hareketlerini genel çerçevede incelediğimizde 18.45 seviyesinden başlatılan satıcılı seyrin kaldığı yerden devam ettiğini görmekteyiz. Mevcut düşüşlerin 17.72 ile sınırlanması sonrasında devam eden satıcılı seyirde, 16.65 destek noktası önem arz etmektedir. Gümüş fiyatı eğer satıcılı seyrine devam edecekse, 16.65 destek noktası altında hareketlerine devam etmelidir. Böyle bir durumda 14.92 seviyesine doğru yeni bir hareket gözlemlenebilir. 16.65 destek noktasının aşağı yönlü kırılmaması durumunda ise günlük grafikte devam eden düşüş trendinde üst nokta olarak kaydettiğimiz 17.36 bariyeri yeniden gündemimizde yer alabilir.

O halde yeni haftanın stratejik kararını 17.36 ve 16.65 seviyeleri belirleyecektir.

Destek: 16,65-15.99-15,50
Direnç: 17.00-17.36-17.81

DAX30 ANALİZ

Dax30 endeksi uzunca bir süredir yükselişlerine devam etmektedir. Özellikle bazı bölgelerde gerçekleştirmiş olduğu düzeltme ve bu düzeltmeden sonra gerçekleştirdiği yükselişler dikkat çekicidir. Düzeltme sonlandıktan sonra hangi hedefe doğru yol almalıdır sorusunun cevabı için kullandığımız Fibonacci Expansion’da (FE), %61.8 ve %100’lük oranlar geçilerek %161.8’lik bölgeye doğru ilerleme kaydetmesi önem arz etmektedir. Hafta içerisinde 10988 seviyesine kadar yükselen ve haftanın son işlem gününde şu sıralar 10858 seviyesine yakın seyrini sürdüren endeks hareketlerinde FE %161.8 orana tekamül eden seviye 11199 olarak kaydedilmekle birlikte endeksin bu seviyeyi test etme ihtimali bir adım öndedir.

Genel görünüm olarak incelediğimizde de bir önceki zirve noktası olan 10098 destek noktası üzerinde pozitif düşüncemizin devam ettiğine ilişkin stratejimiz güncelliğini korumaktadır. 10098 öncesindeki ilk kritik bariyer ise bu haftanın en düşük seviyesi 10680 olarak belirlenmiştir.

Dax30 endeksi, geçtiğimiz hafta gerçekleştirmiş olduğu yukarı yönlü hareketlerini bu hafta da tam gaz devam etti ve hafta içerisinde tarihi zirve olarak 10855 seviyesini test etti. Yükseliş beklentimizin her hafta devam ettiği endeks için olası tepki satışları, kısa ve orta vadeli yükseliş beklentimiz için önemli olmakla birlikte özellikle de yeni işlem stratejileri için bu tepki düşüncesi dikkatle takip edilmelidir. Genel görünüm, 10098 destek noktası üzerinde pozitif beklentimizin devam etmesi şeklindedir.

Destek: 10680-10313-10098
Direnç: 10988-11199-11400

S&P500 ANALİZ

Geçtiğimiz haftaki bültenimizde 40 haftalık üssel hareketli ortalamanın (1970) hem kısa hem de orta vadeli önemli bir destek noktası olduğunu ve endeksin bu seviye üzerinde yükselişlerine devam etmek isteyeceğini vurgulamıştık.

S&P500 endeksi, hafta içerisinde 1973.50 seviyesine kadar gerilese de 40 haftalık basit hareketli ortalama üzerinde kalmayı başardı ve yükseliş trendi içerisindeki hareketlerine kaldığı yerden devam etti. Bu tutum endeksin 2057 seviyesine kadar yükselmesine katkı sağladı.

Yeni haftayı incelediğimizde 40 haftalık üssel hareketli ortalama önemini korumakla birlikte gerek kısa gerekse orta vadeli yükselişlerin devam edebilmesi için önemlidir. Şuanda bu ortalama 1974 seviyesinden geçmektedir. Endeks eğer bu ortalama üzerinde kalmayı sürdürürse tarihi zirve noktası olan 2088 seviyesine yaklaşmak ve yeniden karar vermek isteyebilir.

Destek: 2047-2011-1974
Direnç: 2088-2100-2125

GCM Forex Haftalık Bülteni Hazırlayanlar:

Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol, Brent Petrol, Dax30, S&P500, Altın ve Gümüş Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURJPY, AUDUSD, EURTRY ve USDCAD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Altın, Avro, Avustralya Doları, Crude Oil, Dax30, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Döviz, Emtia, Endeks, Erdoğan TURAN, EURUSD, Euro, EURTRY, Foreks Eğitimi, Foreks Makaleleri, Foreks, Forex Analizleri, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Forex Yorumları, Forex, FX, GBPUSD, Gold, Haftalık Emtia Analizleri, Haftalık Endeks Analizleri, Haftalık Forex Analizleri, Haftalık Parite Analizleri, Ham Petrol, Kudret AYYILDIR, Parite, S&P500, Sermet Doğan, Standart and Poor's, Sterlin, Türk Lirası, Umut TUNCER, Yen, AUDUSD, EURJPY, USDJPY, USDTRY, Brent Petrol, Gümüş, Silver

Risk Açıklaması: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” http://www.gcmforex.com/hakkimizda/risk-bildirim-formu/

ücretsiz üye olun

1146 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz