24 Nisan 2014 Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda, ABD’den açıklanan yeni ev satışları verisinin ülkenin konut piyasasına ilişkin olumsuz sinyaller vermesinin ardından görülen fiyat değişimleri etkili olmaya devam diyor. Avrupa ve ABD’de endekslerinin günü satıcılı bir şekilde tamamlamasının ardından bu sabah Asya borsalarında karışık seyir dikkat çekerken, yeni günde hem yurtiçi hem de yurtdışı piyasaları önemli haberler bekliyor.

“Bilançolara rağmen, konut verisi moral bozdu”

ABD’nin büyük şirketlerinin bilançolarını yakından izleyen küresel piyasa katılımcıları, dün Apple ve Facebook gibi şirketler olumlu sonuçlar açıklamasına rağmen gelen satışlardan kurtulamadı. Yeni ev satışları verisinin beklentilerin çok altında açıklanarak konut piyasasına ilişkin karamsar rakamlara bir yenisini eklemesi, ülkenin emlak piyasasına ait endişeleri artırdı. Söz konusu datanın yayınlanmasının ardından Avrupa endeksleri satışa dönerken, Wall Street’te de satışlar izlendi.

“Ukrayna gerilimi sürüyor”

Hafta sonu Ukrayna’nın doğusunda yaşanan çatışmalar sonrasında tansiyonun yükselmesi ile birlikte, piyasalar da ülkeyi ve ilişkili gelişmeleri dikkatle izlemeye devam ediyorlar. Doğu sınırında hükümet tarafından anti-terörist operasyonların Paskalya tatili sonrasında yeniden başladığı belirtilirken, ABD’li bir birliğin de tatbikat için Polonya’ya ulaştığı yönündeki haberler basına yansıdı. ABD’den yeni askeri birliklerin ülkeye gelmeye devam etmesi bekleniyor. Diğer taraftan Ukrayna, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile borçlarını ödeyebilmesi için 17 milyar Dolar tutarında kredi için anlaşmaya vardı. Ukrayna’daki gerilim yüksek kalmaya devam ederken, yatırımcılar, olası riskler karşısında gelişmeleri takip etmeye devam ediyorlar.

Dün gece para politikası toplantısı kararlarını açıklayan Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) beklentiler paralelinde politika faiz oranını 25 baz puan yükseltirken, büyüme tahminini de yukarı yönlü revize etti. Banka’nın açıklamaları sonrasında Yeni Zelanda Doları’ndan değer kazanımları izlendi. Euro, PMI verilerinin ardından gelen Dolar karşısındaki kazançlarının büyük kısmını Asya seansında silerken, Yen, Cuma sabahı açıklanacak olan enflasyon verilerinin beklentileri aşabileceği spekülasyonları ile değer kazandı. Altın ve petrolde yataya yakın hareketler izlenirken, Sterlin, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) tutanaklarının ardından yaşadığı düşüşlerin bir kısmını toparladı.

Yeni günde piyasaları oldukça yoğun bir gündemin beklediğini ifade edebiliriz. İçeride başkanlık sistemi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri konuşulmaya devam edilirken, TCMB’nin bugünkü kararları dikkatle takip edilecek. Dışarıda ise Almanya Ifo verisi, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin merakla beklenen konuşması ve ABD’den dayanıklı mal siparişleri ile istihdam verileri incelenecek. Bugün ilk çeyrek sonuçlarını açıklayacak ABD’deki önemli şirketlere ilişkin daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Günün fırsatı: “Euro Bölgesi – ECB Başkanı Draghi’nin Konuşması”; Son haftalarda, kullanacağı ifadeleri en çok merak edilen isimlerin başında hiç şüphesiz ki Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi gelmektedir. Euro Bölgesi’nde enflasyon oranının çok düşük seviyelerde seyretmesi, ortak para birimini kullanan ülkelerin genelinde ekonomik aktivitelerin zayıf olduğuna işaret ediyor. Bu paralelde ECB’nin, para politikasını genişletme adına yakın bir tarihte yeni bir adım atabileceği beklentisi piyasalarda güç kazanmaya başlıyor. Söz konusu spekülasyonlar arasında Drahgi’nin bugün yapacağı konuşmanın da, küresel piyasa katılımcıları tarafından merakla beklendiğini ifade edebiliriz. Amsterdam’da “Merkez bankacılığının gelecek yirmi yılı” başlıklı bir konferansta konuşacak Başkan’ın, ECB’nin gelecekteki para politikalarına ilişkin bir ipucu verip vermeyeceği dikkatle izlenecek. Draghi’nin, yakın bir zamanda ECB’nin genişlemeci önlemler alabileceği yönünde yorumlanacak ifadeler kullanması Euro’da değer kayıplarına neden olabilir. Ancak Başkan’ın, ECB’nin bekle-gör politikasını sürdüreceğine dair sinyaller vermesi halinde ise kıtanın ortak para biriminde değer kazanımları ağırlık kazanabilir.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Euro Bölgesi – Almanya IFO İş Ortamı Endeksi; Almanya ve dolayısı ile Euro Bölgesi için önemli ipuçları verdiği düşünülen IFO endeksi, yaklaşık 7 bin işletmeye yöneltilen sorular sonucu oluşturulan bir ankettir. Mevcut ve gelecek 6 ay içerisindeki ekonomik koşullara ilişkin düşüncelerini bildiren işletmelerin görüşleri, ekonominin durumunu doğru bir şekilde yansıttığı varsayımı ile Euro üzerinde de sert etkilere neden olabilmektedir. IFO Enstitüsü’nün açıklayacağı rakamın beklentinin altında gerçekleşmesi, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişlemeye yakın bir tarihte gidebileceği beklentilerini destekleyerek Euro’da değer kayıplarına yol açabilecekken, olumlu veriler ise kıtanın ortak para biriminde yükselişlere zemin oluşturabilir.

Türkiye – Merkez Bankası Faiz Kararı; Başbakan’ın faiz indirimi çağrısı sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın ifadeleri dikkatle izlenmişti. Başçı, kimsenin sert bir faiz indimi beklentisi içerisine girmemesi gerektiğinin altını çizerken, enflasyonun %5 olan hedefin üzerinde kaldığı sürece para politikasının sıkılaştırıcı kalmaya devam edeceğini belirtti. TCMB’nin Nisan ayı toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapması beklenmezken, atılacak bir adım sürpriz olarak değerlendirilerek Türk Lirası’nda sert hareketlerin görülmesine neden olabilir.

ABD – Dayanıklı Mal Siparişleri; ABD ekonomisinin gidişatına ilişkin bilgiler verecek olan dayanıklı ve çekirdek dayanıklı mal siparişleri verileri, bugün küresel piyasa katılımcılarının yakından izleyeceği göstergeler arasında yer alacak. Aralık ve Ocak ayı için yayınlanan dayanıklı mal siparişleri verisinde, ABD’de görülen sert kış koşullarının etkisi hissedilmişti. Ancak Şubat verisi ise tahminlerin iki katı bir yükseliş gerçekleştiğini işaret ederek olumlu sinyaller verdi diyebiliriz. Taşıma faaliyetlerinin dışarıda bırakılarak hesaplandığı ve daha doğru bilgiler verdiği düşünülen çekirdek mal siparişleri ise Şubat ayında %0.2’lik yükseliş kaydetmişti. Yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek söz konusu rakamların olumlu bir tablo ortaya koyması Dolar’a yükselişler getirebilecekken, aksi durumda ise ABD’nin para biriminde kayıplar gözlemlenebilir. Aynı saatte istihdam talepleri verisinin de açıklanacağını göz ardı etmemek faydalı olacaktır.

ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta 304 bin Amerikalının işsizlik maaşına başvuruda bulunduğunu gösteren istihdam talepleri verisi, beklentilerin altında olumlu açıklanmıştı. 19 Nisan ile biten hafta içerisinde ise 309 bin yeni başvurunun yapılmış olacağı tahmin ediliyor. Verinin beklentiden farklı olarak açıklanması ABD para biriminde değişikliklere neden olabileceği için yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 CHF Ticaret Dengesi 2,31B 2,62B

11:00 EUR Alman Ifo İş Ortamı İndeksi 110,5 110,7

12:00 EUR ECB Başkanı Draghi Konuşması

EUR İspanya 10-Yıllık Tahvil İhalesi

13:00 GBP CBI Gerçekleştirilmiş Satışlar 18 13

14:00 TRY Bir Hafta Vadeli Repo İhale Faiz Oranı 10,00% 10,00%

14:00 TRY Gecelik Faiz Oranları 12,00% 12,00%

14:30 TRY Türkiye İmalat Güveni 108,60

14:30 TRY Türkiye Kapasite Kullanım Oranı 73,1%

15:30 USD Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) 0,6% 0,1%

15:30 USD Dayanıklı Malları Siparişleri (Aylık) 2,1% 2,2%

15:30 USD İstihdam Talepleri 309K 304K

17:30 USD Doğal Gaz Stokları 40B 24B

EURUSD ANALİZ

Uzun bir süredir Dolar endeksinin EURUSD ve GBPUSD paritesi üzerindeki etkisinde bahsetmiş ve özellikle 80 seviyesi üzerinde durmuştuk. Dolar endeksi 80,00 seviyesine kadar gerçekleştirmiş olduğu yükselişler sonrasında bu çıkışını devam ettiremedi ve yeniden satış baskısına maruz kaldı. Dolar endeksinin 80,00 seviyesi altındaki satış baskısı EURUSD ve GBPUSD paritelerinin yukarı yönlü çıkışını destekledi. Dolar endeksinin 80 seviyesi altında kalma isteği EURUSD paritesinin yukarı yönlü çıkışını desteklemektedir. Ancak bu tutumun daha da netlik kazanabilmesi için Dolar endeksinin 79,72 destek noktasını aşağı yönlü kırması gerekmektedir. Bu şart sağlanabilirse EURUSD paritesindeki yükseliş isteği hız kazanabilir.

“1 no’lu grafik eklenecek”

EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde 1,3785 destek noktası önemlidir ve parite bu seviye üzerinde kaldığı müddetçe 1,3865 ve 1,3905 seviyesine kadar devam etme ihtimali güçlüdür. EURUSD paritesinde satış baskısının devam edeceğini düşünen Forex işlemcilerin 1,3785 destek noktasının kırılmasını takip etmelidir.

NOT: Gün içerisinde Alman IFO endeksi, Avrupa merkez bankası başkanı Draghi’nin gerçekleştireceği konuşma, ABD’den Dayanıklı Tüketim Malları ve İstihdam Talepleri verileri sonuçları açıklanacaktır. Bu veriler günün en önemli haberleri olmakla birlikte gerek Avrupa borsalarını gerekse Avrupa ülkeleri para birimleri üzerinde sert etkilere maruz bırakabilir.

Pivot: 1,3785

Destek:1,3807-1,3785-1,3750

Direnç:1,3865-1,3905-1,3960

GBP/USD ANALİZ

1,6840 direnci daha önce test edilen ancak geçilemeyen önemli bir seviye olarak uzun bir zamandır karşımızdadır. Paritenin mevcut çıkışlarını bu seviye ile sınırlandırması sonrasında gerçekleştirdiği satış baskısı 1,6770 seviyesinin altına gerilemesini sağlasa da hareketlerin sakin kalması mevcut satıcılı seyrin etkinliğini azaltmıştır. Şuanda 1,6786 seviyesinde hareketlerine devam eden parite için 1,6840 direnci altında negatif baskı devam etmektedir. Eğer bu şart sağlanırsa aşağı yönlü baskının 1,6740 seviyesine kadar devam etme ihtimali güçlenebilir. 1,6840 direnci öncesinde de 1,6810 seviyesi ilk kritik bariyer olarak karşımızdadır.

Pivot: 1,6770

Destek; 1,6770-1,6740-1,6700

Direnç; 1,6810-1,6840-1,6885

USD/TRY ANALİZ

Kritik TCMB Faiz Kararı bugün açıklanıyor ve USDTRY kurunun 2,15 seviyesinde olması yükselişler için büyük önem arz etmektedir. Temel makro-ekonomik gelişmelerin etkisi ile bugün daha agresif hareketlerin oluşacağını düşündüğümüz kur için uzun bir süredir üzerinde ısrarla durmuş olduğumuz 2,1730 hedefi gerçekleşecek mi sorusunun cevabını aramaktayız. TCMB’den çıkacak olan karar ve gerçekleşecek açıklamaların Türk Lirası üzerindeki etkisi kurun yeni hareketleri için önemlidir. 2,1730 hedefimiz için Türk Lirasının değer kaybetmesi gerektiğini ifade edebiliriz. Aksi takdirde yeniden 2,1130 seviyesine doğru hareketlenmeler görebiliriz.

Teknik olarak baktığımızda 2,1430 ve 2,1370 destek noktalarının yükselişlerin devamı için önemli olduğunu ifade edebiliriz. Eğer kur bu destek noktaları üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü çıkışlarına kaldığı yerden devam etmesi ve 2,1730 hedefimizin test edilmesine katkı sağlayabilir. Aksi takdirde 2,1130 seviyesine doğru yeni bir hareketlilik gündemimizde yer alabilir.

Pivot: 2,1370

Destek: 2,1430-2,1370-2,1280

Direnç: 2,1570-2,1730-2,1850

USD/JPY ANALİZİ

Haftanın dördüncü işlem gününde, paritenin kritik bölge olarak belirttiğimiz 102,72-102,85 bandının alt kısmında aşağı yönlü baskılara maruz kaldığını görmekteyiz. USD/JPY’nin, 12 gündür yükselişleri engelleyen 102,72 seviyesi altında kaldığı müddetçe düşüş eğilimini sürdürmesi beklenebilir. Bu durumda 102,10 ve 101,80 seviyelerinin hedeflenmesi muhtemeldir. Yükseliş beklentilerinin oluşabilmesi için ise, 102,72 seviyesinin geçilmesinin yanı sıra, kritik bölgenin üst noktası olan 102,85’in de geçilmesi gerekmektedir. Diğer yandan kısa vadede 102,38 seviyesinin geçilmesi, 102,72 bölgesinin tekrar test edilmesine yardımcı olabilir.

Pivot: 102,72

Destek: 102,10 – 101,80 – 101,30

Direnç: 102,38 – 102,72 – 103,43

EUR/JPY ANALİZİ

EUR/JPY paritesinin bollinger orta bandı üzerinde tutunma çabalarının sonuç vermediğini ve 141,30 bölgesine kadar düşüşler yaşandığını görüyoruz. Kanal alt bölgesine kadar düşen parite, daha sonra bir miktar yukarı çekilmeyle beraber 141,41 seviyelerinde hareketlerini sürdürüyor. TSİ 12:00’de Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin gerçekleştirmesi beklenen konuşma parite üzerinde etkili olabileceği için takip edilmelidir.

Paritenin bollinger orta bandında bulunan 141,64 seviyesi altında kaldığı müddetçe, aşağı yönlü baskıların hakim olması beklenebilir. Düşüşlerin devam edebilmesi için ise, 141,30 seviyesinin kırılması gerekmektedir. Bu durumda 140,97 seviyesinin hedeflenmesi muhtemeldir. Ancak 141,30 seviyesinin kanal alt noktası pozisyonunda da olması nedeniyle, paritenin bu seviyenin üzerinde kalması, alımların tekrar devreye girmesine yol açabilir. Bu durumda yukarı yönlü beklentileri tekrar gündeme getirebilmek için 141,64 seviyesi üzerinde 4 saatlik iki kapanış görmemiz gerekmektedir. Bu durumda 142,00 seviyesinin tekrar gündeme gelebileceğini ifade edebiliriz.

Pivot: 141,64

Destek: 141,30 – 140,97 – 140,63

Direnç: 141,64 – 142,00 – 142,62

HAM PETROL ANALİZİ

Hafta başında 103,80 seviyesinin geçilememesi nedeniyle gerçekleşen tepki satışlarıyla birlikte, ham petrol fiyatının kanal alt bölgesine yaklaşmasını sağlayan düşüşler yaşandığını görüyoruz.

Ham petrol fiyatının, uzun bir süre yukarı yönlü hareket çabalarına destek veren 102,95 seviyesi altında kaldığı müddetçe, düşüş baskılarının devam edebileceği yönündeki beklentimiz sürmektedir. Bu durumda 100,70 seviyesi hedeflenebilir. Ancak 100,70 aynı zamanda 9 Ocak 2014 tarihinden beri devam eden yükseliş kanalının alt noktası olması nedeniyle, düşüşlerin devam edebilmesi için bu seviyenin kırılması gerekmektedir. Bu durumda 99,80 ve 98,86 seviyeleri gündeme gelebilir.

Ham petrol fiyat için yükseliş yönlü beklentisi olan forex katılımcılarının ise, 102,95 seviyesinin geçilmesini görmeleri gerekmektedir. Diğer yandan kısa vadeli baktığımızda, gün içinde 101,94 seviyesinin geçilmesi de 102,95 seviyesine doğru hareketler görmemize neden olabilir.

Pivot: 102,95

Destek: 100,70 – 99,80 – 98,86

Direnç: 101,94 – 102,95 – 103,80

ALTIN ANALİZ

1277 destek noktasını test eden ancak bu desteği kıramayarak yeniden toparlanan Altın fiyatı 1286 seviyesinde çıpalanmış bir şekilde hareketlerini sürdürmektedir. Hatırlarsanız daha önceki analizlerimizde 1277 ve 1330 seviyesinin önemini vurgulamış ve özellikle de orta vadeli işlemcilerin bu seviyelere göre karar vermesi gerektiğini ifade etmiştik. Bu bağlamda da 1277 seviyesi altında günlük & haftalık kapanışlar olmadan satıcılar daha baskın dememiz doğru bir yaklaşım, 1330 seviyesi üzerinde altında günlük & haftalık kapanışlar olmadan da alıcılar daha baskın dememiz doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Orta vadeli olarak belirlediğimiz seviyeler dikkatle takip edilmelidir.

Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde 1294 direnci önemini korumaktadır. Eğer Altın 1294 direnci altında hareketlerine devam ederse 1277 destek noktasını yeniden test etmek isteyebilir. Aksi takdirde 1277 destek noktasından almış olduğu güç ile tepki alışlarını güçlendirmek isteyerek 1301 ve 1307 seviyeleri hedeflenebilir. Bu nedenle de 1294 seviyesi günün en önemli bariyeridir.

Pivot; 1294

Destek: 1277-1270-1261

Direnç: 1294-1301-1307

DAX30 ANALİZ

Dün açıklanan PMI rakamları hem Almanya hem Euro Bölgesi için beklentileri aştı. DAX en yüksek 9632 seviyesi, en düşük 9554 seviyesi görüldü. Gün sonu kapanış seviyesi 9576 olarak gerçekleşti. Bugün IFO endeksi ve Avrupa merkez bankası (ECB) Başkanı Draghi'nin açıklamaları beklenecek. Endekste gün sonu kapanışlar 9600 seviyesi üzerinde olabilirse 9700 ve 9800 seviyeleri tekrar denenmek istenebilir.9600 seviyesi altında kapanışlarla 9500 ve 9400 seviyeleri hedef olabilir. Saatlik grafikte ise ilk destek 9568, ilk direnç 9583 seviyelerinde.

Pivot: 9587

Destek: 9568-9561-9554

Direnç: 9583-9590-9597

S&P500 ANALİZ

Dün ABD'den gelen yeni ev satışları beklenenden düşük açıklanmış olsa da ABD endeksleri yükselmeye devam ediyor. Endeks 1800 seviyesindeki desteğinden başladığı yükselişte 1877 seviyesine kadar ulaştı. Bugün dayanıklı mal siparişleri ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileriyle endeksin seyri şekillenecek. Günlük kapanışlar için 1887 ve 1891 seviyeleri direnç bölgeleri, 1866 destek seviyesi olabilir. Saatlik bazlı grafikte ise endeks 1874-1876 aralığının üzerinde kaldığı sürece 1880-1887 aralığı ilk hedef olabilir. Saatlik kapanışla 1874 seviyesi altına inilirse 1870-1864 ilk destek seviyeleri olabilir.

Pivot: 1871

Destek: 1870-1864-1850

Direnç: 1880-1887-1891

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN - “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Günlük Parite ve Emtia Analizi, GCM Forex, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER, Foreks, Forex, Forex Analizleri, Forex Makaleleri, Forex Yorumları, Teknik Analiz, Temel Analiz, EUR/USD Analiz, GBP/USD Analiz, USD/TRY Analiz, USD/JPY Analiz, Ham Petrol Analiz, Altın Analiz,

ücretsiz üye olun

1355 kere okundu

Satış / Pazarlama
ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
DIŞ TİCARET
ÇALIŞMA HAYATI
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz