Kervan yolda Düzülürmüş

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Girişimciliğin çok konuşulmaya başlaması ile birlikte oluşan "Girişimcilik Cangılı" ında bir çok yazı insanların kafasını karıştırmaya yönelik gibi gelmeye başladı bana, ama en çok ilgimi çeken ve tepki duyduklarım ise baştan sağma ele alınan konular ve 'laf olsun torba dolsun' misali saptamalar.

Öncelikle beni rahatsız eden şey girişimciliğin tanımının sürekli innovatif bir yeniliğe doğru çekilmesi. Evet, hızla değişen ve değişim hızının da giderek arttığı dünyada innovasyon, yeni fikirler, sorun olduğunun farketmediğimiz sorunlara getirilen çözümler her zaman girişimcilik içerisinde daha fazla yer almaya devam edecektir.

TDK yaptığı girişimci tanımı hem evrensel hem de güncel bir tanım :
"girişimci
isim
1. isim Üretim için bir işe girişen, kalkışan kimse, müteşebbis
2. Ticaret, endüstri vb. alanlarda sermaye koyarak girişimde bulunan kimse, müteşebbis"

Bu tanımdan yola çıktığımız zaman, süpermarketten 300 metre ilerideki sokağa manav dükkanı açan da, herhangi bir konuda henüz var olmayan, ama insanların yaşamını kolaytıracak bir çözüm getiren web sitesini kuran da GİRİŞİMCİdir.

Sermayenin nereden geldiği, ne kadar olduğu hiç bir şekilde önemli değil.

İkinci takıldığım konu ise yaratılan bazı karmaşalar ki son zamanlarda bunun ekseni 'İş Planı' olmaya başladı ve anlamsız bir şekilde iş planının zaman kaybı olduğu gibi bir sonuca doğru çekilmeye başlandı ve bu yönde tavsiyeler çoğalmaya başlandı.

Bazıları eski bir atasözünü kullanıyor ; "Kervan yolda düzülür"

Buna karşılık aşağıdakileri de tabi ki hatırlamak gerek :

Alexander Graham Bell
Başarının sırrı herşeyden önce hazırlıktır.

George S. Patton
Üzerinde hemen çalışılabilecek iyi bir plan, haftaya hazır olacak mükemmel bir plandan daha iyidir.

Sun Tzu
Kazanan savaşçılar, önce kazanır, sonra savaşa giderler, kaybedenler ise önce savaşa giderler ve sonra nasıl kazanacaklarını düşünürler

Richard Nixon
İsyan, spontane bir patlamadır, savaş ise önceden planlamadır.

James Thurber
Bazı soruların ne olduğunu bilmek,tüm cevapları bilmekten daha iyidir.
Daha önce defalarca kullandığım Alis Harikalar Diyarında'ndaki alıntıyı bir daha kulanmak istiyorum :

Alis : Lütfen bana hangi yoldan gitmem gerektiğini söylermisiniz ?
Kedi : Nereye varmak istediğine bağlı.
Alis : Farketmez.
Kedi : O zaman hangi yoldan gideceğin de farketmez.
O sırada açıklamasına devam eden Alis : … yeterki bir yere varayım.
Kedi : Yeteri kadar yürüdüğün zaman bir yere varırsın zaten.

Yukarıdakileri toparladığımız zaman ortaya çıkan aslında "kervanı yolda düzmeye çalışan, kervanını yolda düzdürür" e dönüşüyor kanımca.

Zaten her zaman, her yerde söylenen planların yapıldığı andan itibaren yanlış olduğu değilmi ?
Ama neden yanlış, nasıl düzeltilir veya düzeltilmeli, illa yapılan plana sadık kalmak uğruna iş mi batırılmalı gibi konuları irdelemek yerine, iş planı zaman kaybıdır, işletmeciler sadece var olan ve bilinen işleri yönetebilirler, ve işletmeciler esnek olmadıkları için girişimci olamazlar gibi hem anlamsız, hem kafa karıştırıcı yorumlarla girişimcilik cangılı içerisindeki karmaşayı, neden olduğunu anlamadığım bir sebepten dolayı, iyice karıştırmaya çalışıyorlar gibi geliyor bana.

4115 kere okundu


Etiketler:

1954 doğumlu olan Tufan Karaca, Kadıköy Maarif Koleji’nden mezun olduktan sonra eğitimini Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 45yıllık profesyonel yaşamının 20 yılını dokuz farklı ülkede, uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.

İş dünyasında edindiği deneyimleri eğitim alanına da taşıyarak, Yeditepe Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerde dersler vermiştir. Halen yönetim danışmanı olarak kariyerini sürdüren Karaca, yönetim eğitimleri ve stratejik danışmanlık hizmetleri sunarak, modern iş yönetimi ilkelerini ve trendlerini kurumlara aktarmaktadır.

Yönetim alanındaki uzmanlığını kaleme aldığı “Girişimciler için Kolay ve Hızlı İş Planı Hazırlama”, “Career Management In a Disrupted World “, “Yeni Dünya Düzeninde Kariyer Yönetimi”, “Arts Entrepreneurship: How to Craft Your Creative Business Model”, “Sanatta Girişimcilik - YARATICI İŞ MODELİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ? “gibi kitaplarıyla geniş bir kitleyle buluşturan Karaca, girişimcilik, stratejik esneklik ve VUCA gibi güncel yönetim konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

ücretsiz üye olun
Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz