6 Kasım 2014 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Cumhuriyetçilerin Senato’da çoğunluğu sağlaması ve olumlu istihdam verileri ile dün Wall Street endekslerinde görülen yükselişin ardından, bugün Asya borsalarında Çin ekonomisinde büyüme hızının azaldığı yönündeki kaygılar, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bugünkü toplantısı öncesinde baskı yapıyor. Diğer taraftan kazançlarına tutunmaya çalışan Dolar endeksinde Asya seansının ikinci yarısında görülen düşüşler parite ve emtia fiyatlarında etkili oldu. küresel piyasalar içi kritik geçecek iki günlük maratonun ilki bugün makro-ekonomik göstergeler ve politika yapıcıların açıklamaları ile başlayacak.

“ABD’de yeni rekorlar”

Cuma günü yayımlanacak ABD’nin istihdam raporu öncesinde, hafta içerisinde yapılan ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’nden sonra Cumhuriyetçilerin Senato’da da çoğunluğu sağlaması piyasalara olumlu yansıdı. Şirket bilançoları ile yükseliş kaydeden Avrupa borsalarının ardından ABD özel sektör istihdamının da tahminlerin üzerinde gelmesi, Dow Jones’da tüm zamanların en yüksek seviyelerinin görülmesine zemin oluşturdu. Ancak bu sabah Asya tarafında yükseliş yerini kayıplara bıraktığını görüyoruz. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de büyümenin hız kestiği yönündeki spekülasyonlar gündemde yer alırken ECB’nin bugünkü para politikası toplantı sonuçları öncesinde endekslerde baskı hissedildi. Bu sabah Avrupa borsalarının da güne satıcılı bir seyir ile başlaması bekleniyor.

Asya tarafında bu sabah açıklanan Avustralya’nın istihdam verileri dikkat çekti. İşsizlik oranı Ekim’de değişmezken, Eylül datası bu sabah yayımlanan rapor ile %6.1’den %6.2’ye revize edildi. İstihdam değişimi ise geride kalan ay içerisinde piyasa beklentilerinden daha fazla Avustralyalının istihdam edildiğini gösterdi. Bu rakamların yanında, Çin Devlet Konseyi’nin büyümedeki yavaşlamanın önüne geçmek için ithalatı destekleme kararı aldığı yönündeki haberler basına yansıdı.

“Petrol 3 yılın dibinden yükseldi”

Son aylar içerisinde gerek yüksek arz, gerekse düşük kalacağı düşünülen talep ile aşağı yönlü hareketlerini hızlandıran petrol fiyatlarında, OPEC üyelerinin düşen fiyatlara rağmen üretimi azaltma kararı alamayacakları beklentisi etkili olmuştu. Emtianın fiyatında dün Avrupa seansının ikinci yarısında başlayan yükselişler daha sonra da devam ederken, ham petrol üç yılın en düşük fiyat düzeylerinden toparlanma sağlamış oldu. Dün ABD verilerine göre stokların beklentiden daha az artış göstermesi ve Libya’da ana petrol alanının kapanması gibi temel faktörler yükselişlere zemin oluşturdu.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Dolar endeksinin son yükselişleri sonrasında bu sabah saatlerinde kaydettiği geri çekilmeler, parite ve emtia fiyatları üzerinde etkili oldu. EURUSD ve GBPUSD gibi paritelerde bu paralelde Avrupa seansı öncesinde yön yukarı görülüyor ancak, ECB’nin toplantısı öncesinde gün içerisinde bu görünümün değişebileceğini unutmamak gerekiyor. Yen’de kayıplar Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) para politikası adımlar ve Banka’nın Başkanı Kuroda’nın bu haftaki konuşmaları ile sürüyor. Altın Dolar’daki aşağı yönlü hareketlere rağmen baskı altında kalmaya devam ederken, USDTRY paritesi gelişmekte olan ülke varlıklarındaki kayıplar eşliğinde 2,24 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Haftanın dördüncü gününe geldiğimizde piyasaları yoğun bir ekonomik veri akışının beklediğini ifade edebiliriz. Aynı zaman da İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının açıklamaları önem taşıyor. Günün en önemli olayının ECB Başkanı Draghi’nin konuşması olabileceğini söylemekte fayda var. diğer yandan ABD’de bilanço sezonu sürüyor. Öne çıkan ABD şirketlerinin yılın üçüncü çeyreğine ait bilançolarına ilişkin bilgi için tıklayınız.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Euro Bölgesi – Almanya Fabrika Siparişleri; Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi için son aylarda Avrupa adına pek iç açıcı veriler gelmiyor. Almanya’nın, kıta ekonomisinin itici gücü olması beklenirken, gerek Ukrayna’daki gelişmelerin getirdiği belirsizlik, gerekse Euro Bölgesi’nin zayıf ekonomik görünümü, söz konusu güçlü ekonominin baskı altında kalmasına neden oldu. Ağustos’ta aylık bazda %5.7 daraldığı görülen Almanya fabrika siparişleri de, bu olumsuz görünüm içerisinde gelen veriler arasında yer almıştı. Eylül ayında ise, fabrika siparişlerinin, önceki dönemde görülen derin daralma sonrasında %2.2 artış kaydetmesi bekleniyor. İlgili beklentinin altında kalacak ya da aşacak rakamlar kıtanın ortak para biriminde, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası beyanatı öncesinde fiyat değişimlerinin gerçekleşmesine yol açabilir.

İngiltere – İmalat Üretimi; İngiltere’nin toplam sanayi üretiminin yaklaşık %80’ini oluşturan imalat üretimi, sanayi üretimi rakamı ile birlikte ülkenin Merkez Bankası’nın (BOE) para politikası beyanatı öncesinde izlenecek önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Aynı anda açıklanacak sanayi ve imalat üretimi dataları, yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecekken, İngiltere’nin ekonomik yapısı nedeni ile imalat tarafındaki rakamın daha yakından takip edildiğini ifade edebiliriz. Söz konusu veriler, ada ülkesinin para biriminde ve FTSE-100 endeksinde değişimler görülmesine neden olabilir.

İngiltere – Merkez Bankası Toplantısı; Haftanın dikkat çekici gelişmeleri arasında yer alan İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) para politikası beyanatı, küresel piyasalar tarafından yakın mercek altına alınacak. Banka’nın toplam parasal genişleme ve politika faiz oranında bir değişiklik yapması beklenmiyor. Ancak, son aylarda BOE’nin Para Politikası Komitesi’ndeki (MPC) üyelerin faiz artışı konusunda görüş ayrılığına düşmesi, para politikası kararlarının daha yakından izlenmesine neden oluyor. 9 üyeli MPC’de 2 üye, politika faiz oranında 25 baz puan artış yapılması gerektiği görüşünü savunuyor. Ancak oylama sonuçlarının detayları Kasım ayının ilerleyen aylarında yayımlanacak toplantının tutanaklarında görülebilecek. BOE’den sürpriz gelme ihtimali piyasalarda düşük bir ihtimal olarak görülse de, olası bir faiz artırımı kararının Sterlin’de sert yükselişler izlenmesine yol açabileceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Euro Bölgesi – Merkez Bankası Toplantısı; Her ayın ilk haftasında olduğu gibi piyasaların Avrupa cephesinde dikkatler yine Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası beyanatında olacak. Euro Bölgesi ekonomisine destek verme amacı ile Haziran ve Eylül aylarında atılan önemli para politikası adımlarının ardından Banka’nın yeni bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. ECB Başkanı Draghi daha önce, faiz oranı tarafında yapılabilecek değişikliklerin sona erdiğini ifade ederek, politika faizinde daha fazla indirim yapılamayacağının sinyalini vermişti. Banka’nın Kasım ayı toplantısında diğer faiz oranları da dahil olmak üzere %0.05 seviyende bulunan politika faizinde bir değişiklik beklenmiyor. Mevduat ya da marjinal faiz oranı tarafında ise olası değişiklikler piyasalarda sürpriz olarak algılanabilir.

Faiz beyanatının ardından dikkatler ECB Başkanı Draghi’nin, basın konferansındaki değerlendirmelerine çevrilecek. Ekim ayı içerisinde varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) alımlarına başlayan ECB’nin düşük kalamaya devam eden enflasyon, deflasyon riski ve VDMK alımlarının büyüklüğü konularında sergileyeceği tavra ilişkin Drahgi’nin değerlendirmeleri, kıta borsalarında ve Euro’da sert fiyat değişimlerinin izlenmesini sağlayabilir.

ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta 287 bin Amerikalının işsizlik maaşı için başvuruda bulunduğuna işaret eden istihdam talepleri verisi, beklentinin üzerinde olumsuz açıklanmıştı. 1 Kasım ile biten haftada ise 285 bin Amerikalının işsizlik sigortasından yararlanma adına başvuruda bulunmuş olması bekleniyor. Verinin tahminden farklı olarak gerçekleşmesi, ABD’nin para birimi değerinde değişikliklere neden olabileceği için yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Kanada – Ivey PMI; Geride kalan hafta açıklanan Ağustos ayında ait büyüme verisinin beklentilerin aksine ekonomide daralmaya işaret etmesinin ardından, Kasım ayının ilk işlem haftası Kanada için önemli bir ekonomik takvim içeriyor. Bu paralelde gelecek olan rakamlar arasında Ivey PMI göstergesi de yakından izlenecek rakamlar arasında sayılabilir. Son üç aydır, PMI verileri için gelişime işaret eden 50 seviyesinin üzerinde gerçekleşen data, Eylül ayında 58.6’ya yükselerek önemli bir sıçrama kaydetmişti. Daha düşük bir tempoda olsa da Ivey PMI’ın Ekim ayında yukarı yönlü hareketine devam etmesi bekleniyor. Verinin 59,2 olan beklentinin altında kalması halinde Kanada Doları’nda kayıplar izlenebilecekken, rakamın tahminleri aşması halinde ülkenin para biriminde kayıplar öne çıkabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 EUR Alman Fabrika Siparişleri (Aylık) (Eyl) 2,2% -5,7%

10:00 GBP Halifax HPI (Aylık) (Eki) 0,5% 0,6%

EUR Eurogroup Toplantısı

11:30 GBP İmalat Üretimi (Aylık) (Eyl) 0,3% 0,1%

11:30 GBP Endüstriyel Üretim (Aylık) (Eyl) 0,5% 0,0%

EUR Fransa 10-Yıllık Tahvil İhalesi

EUR İspanya 10-Yıllık Tahvil İhalesi

14:00 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme (Kas) 375B 375B

14:00 GBP Faiz Oranı Beyanatı (Kas) 0,50% 0,50%

14:45 EUR Faiz Oranı Bildirisi (Kas) 0,05% 0,05%

15:30 CAD Yapı Ruhsatları (Aylık) (Eyl) 5,2% -27,3%

15:30 USD İstihdam Talepleri 285K 287K

17:00 CAD Ivey PMI (Eki) 59,2 58,6

17:30 USD Doğal Gaz Stokları 86B 87B

17:30 GBP NIESR GDP Tahmini %0,7

20:30 USD FOMC Üyesi Powell Konuşması

EURUSD ANALİZ

Haftanın ilk üç işlem gününde ISM İmalat PMI, Ticaret Dengesi, ISM İmal Olmayan PMI ve ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimi verilerine odaklanan piyasalar için bugün ve yarın kritik bir gün. Çünkü piyasalar, her ayın ilk haftası Perşembe ve Cuma günü gelecek makro-ekonomik verilere odaklanmaktadır. Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin gerçekleştireceği basın açıklaması, yarın ise ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam ile İşsizlik Oranı verileri, yatırımcıların pür dikkat takip ettiği veriler olarak bilinmektedir.

EURUSD paritesini teknik anlamda incelediğimizde haftanın ilk işlem günü test etmiş olduğu 1,2440 seviyesinden başlattığı tepki alımlarını 1,2500 seviyesi üzerinde sürdürdüğünü ve şu sıralar 1,2526 seviyesinde hareketlerine devam ettiğini görmekteyiz. Daha önce kısa vadeli yükseliş trendi olarak devam eden kanalın kırılan alt bölgesi olan 1,2540, şuanda güncel çıkışlarla birlikte kanalın alt noktası olarak görülen 1,2578 bariyerleri EURUSD paritesi için önem arz etmektedir. Tepki alımları tamam mı devam mı sorusunun cevabını aradığımız bir ortamda özellikle bu bariyerler dikkatle takip edilmelidir. Genel görünüm 1,2578 direnci altında negatif baskının devam etmesi şeklindedir. Tepki alımlarında yer almak isteyenler ise 1,2578 direncinin geçilmesini takip etmelidir.

Pivot: 1,2578
Destek:
1,2500-1,2470-1,2435
Direnç: 1,2540-1,2578-1,2630

GBP/USD ANALİZ

1,5975 – 1,6020 aralığının önemli bir bölge olduğunu özellikle de bu bölge içerisinde satıcıların aktif bir şekilde yer alabileceğine ilişkin açıklamalarımızı gerçekleştirmiş olduğumuz akşam analizimiz sonrasında GBPUSD paritesi hareketlerini incelediğimizde, 1,5996 seviyesinden başlatılan düşüşlerin 1,5953 ile sınırlı kalması sonrasında tekrar yükseliş kaydettiğini görmekteyiz. Şu sıralar 1,5987 seviyesine yakın seyrini sürdüren parite de bu bölgenin güncelliğini yitirdiğini, başka bir bölgenin önem kazandığını görmekteyiz.

1 saatlik grafiği incelediğimizde 1,5953 seviyesini 1,6045 – 1,5890 seviyeleri arasındaki bandın kontrol noktası olarak ifade edebiliriz. Parite eğer 1,5953 seviyesi üzerinde kalmayı sürdürürse 200 saatlik üssel hareketli ortalama olan 1,6010 ve daha önce sonlanan yükseliş trendinde kanalın alt noktası olan 1,6045 bariyerlere doğru ilerleyebilir. Aksi takdirde yani paritenin düşüşlerini 1,5953 seviyesi altında devam ettirmesi durumunda ise satıcılı seyir kaldığı yerden devam etmek isteyebilir ve bandın alt noktasına doğru ilerleyebilir.

NOT: GBPUSD paritesi 1,5953 seviyesi üzerinde kalarak 1,6045 direncine kadar yükselse bile satıcılar hala daha aşağı yönlü bir düşünce yapısında olup, bir o kadar da tetikte bekliyor olacaktır. Çünkü 1 saatlik grafikte sonlanan yükseliş trendinde kanalın alt noktası olan 1,6045 ve günlük grafikte 27 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6085 bariyerleri, yeni satış baskısı için kritik bir önem taşımaktadır.

Pivot: 1,5953
Destek; 1,5953-1,5913-1,5867
Direnç; 1,6010-1,6045-1,6085

USD/TRY ANALİZ

2,1885 seviyesi üzerinde kalarak yukarı yönlü önemli sinyaller kaydeden ve 2,22 seviyesi üzerinde de bu çıkışları teyit eden bir görüntü ile hareketlerini sürdüren USDTRY kuru, gün içi çıkışlarını 2,25 seviyesine yaklaştırdı ve şu sıralar 2,2431 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Genel anlamda yükselişlerin devam etmesini beklediğimiz kurda bu çıkışların daha da netleşebilmesi için daha önce sonlanan yükseliş trendinde kanalın alt noktası olarak kaydedilen 2,2540 seviyesinin geçilmesine ihtiyaç vardır. Kur eğer bu bariyeri geçebilirse yukarı yönlü hareketler daha istekli olabilir. Bu da 2,2940 seviyesine doğru gerçekleşecek olası hareketleri tetikleyebilir. Bu bağlamda da gün içi 2,2540 direnci dikkatle takip edilmelidir. Genel görünüm ise 2,2195 desteği üzerinde yükseliş baskısının devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot: 2,2195
Destek
: 2,2400-2,2300-2,2195
Direnç: 2,2540-2,2675-2,2810

USD/JPY ANALİZİ

Küresel piyasalarda kritik gündemin ön plana çıktığı haftanın ikinci yarısında, USD/JPY paritesinin hareketli bir başlangıç gerçekleştirdiğini görüyoruz. Dolar endeksindeki düşüşle destek bulunsa da, teknik beklentilerin güncelliğini koruduğunu söyleyebiliriz. Gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası kararları ve ardından ABD verileri parite açısından öne çıkan veriler olmakla birlikte, Dolar endeksindeki hareketlerin de takibi sürdürülmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, 114,05 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe, gün içerisinde yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 114,55 seviyesinin aşılması, 115,00 ve 115,51 seviyelerinin hedeflenebilmesi için gerekli baskıyı oluşturabilir.

Günün başlangıç saatlerinde etkisi olan tepki satışlarına yönelik bir beklenti oluşturabilmek için, 114,05 seviyesinin kırılmasına yönelik ihtiyaç sürmektedir. Bu şartla birlikte 113,80 ve 113,40 seviyelerine yönelik kısa vadeli düşüşler gerçekleşmesi olasıdır.

Pivot: 114,10
Destek:
114,05 – 113,80 – 113,40
Direnç: 114,55 – 115,00 – 115,51

AUD/USD ANALİZİ

Dolar endeksinin Avrupa piyasaları açılışı öncesi geri çekilmesiyle birlikte, Dolar’ın değer kaybına paralel olarak AUD/USD paritesinde de kısa vadeli yükseliş hareketinin etkili olduğunu gördük. Avustralya istihdam rakamları sonrasında, yoğun küresel veri takvimi dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, 0,8675 seviyesi altında kalındığı müddetçe düşüş baskısının etkili olabileceğine dair beklentimizi sürdürmekteyiz. Olası satışlarda, 0,8600 seviyesinin kırılması, 0,8550 seviyesinin hedeflenmesi için gerekli koşulu sağlayabilir. Bu süreçte daha kalıcı beklentiler oluşturabilmek için ise 0,8550 seviyesinin altındaki fiyat hareketlerine ihtiyaç bulunmaktadır.

Paritede kısa vadeli yükselişin devam etme çabası için 0,8550 seviyesinin etkinliğini koruma tutumunu sürdürmesi gerekmektedir. Bu şart ile birlikte 0,8640 ve 0,8675 seviyeleri hedeflenebilecek olsa da, tepki alımlarının ana hareket olarak değerlendirilebilmesi için 0,8675 seviyesi üzerindeki fiyatlamalara ihtiyaç bulunabilir.

Pivot: 0,8675
Destek:
0,8600 - 0,8550 – 0,8500
Direnç: 0,8640 – 0,8675 – 0,8700

EUR/TRY ANALİZİ

Bugün gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası beyanatı öncesi, paritede 2,8000 seviyesinin aşıldığını ancak kritik bölge içerisindeki hareketlerin sürdüğünü görüyoruz. Gün içerisinde, ECB kararları ve öncesinde de bu kararlara yönelik fiyatlamalara karşı temkinli olunmalıdır.


Teknik olarak incelediğimizde, 2,8000 – 2,8200 aralığı dışında gerçekleşebilecek fiyat hareketlerinin, yoğun gündemle birlikte bu alanın dışına çıkıp çıkmayacağı önem kazanabilir. İchimoku bulutunun alt sınırını oluşturan 2,8200 seviyesi aşağı yönlü baskıların ön plana çıkma eğilimini taze tutmakla birlikte, 2,8000 seviyesinin kırılması bu tutumu destekleyebilir.

Paritede hafta ortasında 2,8000 seviyesinin test edilip yeni iş gününde aşılması sonrası, alımlarda kalıcılık bekleyebilmek için 2,8200 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketler önem kazanmaktadır. 2,8200 seviyesinin aşılmasıyla birlikte 2,8350’ye kadar fiyat hareketleri görebiliriz. Kalıcı beklentiler için ise 2,8200 seviyesi üzerindeki günlük kapanış etkili olabilir.

Pivot: 2,8200
Destek: 2,8000 –2,7850 – 2,7700
Direnç: 2,8200 – 2,8350 – 2,8450

USD/CAD ANALİZİ

Dolar’ın haftanın dördüncü gününe değer kaybıyla başlamasına karşın, kısa vadeli düşüşlerin kalıcılığını destekleyebilecek önemli bir düşüş gerçekleşmemesi nedeniyle, tepki satışları sonrasında beklentimizde bir değişiklik bulunmadığını ifade edebiliriz. Ancak verilerin yoğunlaştığı ve önem kazandığı süreçte, öne çıkan rakamların takibi kritik rol oynayabileceği için dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, son üç günün dip noktası olan 1,1370 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe, yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 1,1430 ve 1,4670 seviyeleri hedeflenebilecekken, daha kalıcı beklentiler için yaklaşık son 5 yılın zirve seviyesi olan bu bariyerin aşılması gerekmektedir.

Paritede rekor seviyelerin aşılamaması sonrası gerçekleşmesi beklenene tepki satışlarında 1,1370 ve 1,1340 seviyeleri hedeflenebilir. Ancak 1,1340 seviyesi kırılmadığı müddetçe, gerek yükseliş gerek yatay bir düzlem oluşabilecekken, tepki satışlarından devamlılık bekleyebilmek için 1,1340 seviyesinin kırılması gerekmektedir.

Pivot: 1,1340
Destek:
1,1370 - 1,1340 - 1,1295
Direnç: 1,1430 – 1,1467 – 1,1505

HAM PETROL ANALİZ

75,90 seviyesini test ettikten sonra toparlanan ve bu toparlanma ile 79,35 seviyesine kadar yükselen Ham Petrol fiyatı, haftanın son iki işlem gününe geldiğimizde şu sıralar 78,90 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Genel görünüm negatif olmakla birlikte kısa vadeli tepki alımı tamam mı devam mı sorusunun cevabını aramaktayız. Özellikle son dip noktalar 79,45 – 79,77 bölgesi, bu konuda dikkatle takip edilmesi gerekilen bir bölgedir. Ham Petrol, eğer tepki alımlarını sürdürmek istiyorsa bu bölgenin dışına çıkması gerekmektedir. Böyle bir durumda 81,00 seviyesine doğru atak gerçekleştirebilir. Aksi takdirde yeniden satış baskısı oluşması ve tekrar 75,90 seviyesine doğru gerilemesi beklenebilir.

Pivot: 79,77
Destek: 77,50-76,50-75,90
Direnç: 79,77-81,00-81,80

ALTIN ANALİZ

Satıcılı seyrini 1138 seviyesine kadar devam ettirdikten sonra toparlanan ve bu toparlanma ile 1145 seviyesinde çıpalanan Altın için bugün ve yarınki makro-ekonomik gelişmeler dikkatle takip edilmelidir. Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin gerçekleştireceği basın açıklaması, yarın ise ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam ile İşsizlik Oranı verileri, kıymetli madenler üzerinde sert hareketlerin oluşumunu tetikleyebilir. Özellikle de son düşüşlerden sonra bu düşüş devam edecek mi etmeyecek mi sorusunun cevabı için güncel gelişmeler dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak Altın fiyatını incelediğimizde 1161 direnci güncelliğini korumaktadır. Altın eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse 1138 desteğini aşağı yönlü kırmak isteyecektir. Bu da 1130 – 1120 gibi desteklerin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Tepki alımlarında yer almak isteyenler ise 1161 direncinin geçilmesine odaklanmalıdır. Böyle bir durumda da 1177 seviyesine doğru tepki isteği oluşabilir.

Pivot: 1161
Destek: 1138-1130-1120
Direnç: 1152-1161-1168

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9259
En yüksek : 9329
En düşük : 9220
Kapanış : 9305

50 günlük basit hareketli ortalama : 9312
200 günlük basit hareketli ortalama: 9507

DAX30 ECB toplantısını 9300 seviyesi üzerinde kalarak karşılamaya çalışıyor. Toplantı sonrasında piyasaları bozacak kararlar gelmezse endeksin 9500 seviyesine kadar yükselme potansiyeli var. Ancak son dört işlem gününde 50 günlük ortalamanın direnç olarak çalıştığını görüyoruz. Önce bu seviye aşılmalı, 50 günlük ortalama üzerine çıkılamıyorsa endekste zayıflama sinyalleri artabilir. 9080 seviyesi en yakın güçlü destek bölgesi.

Pivot : 9284
Destek:
9150-9080-8900
Direnç: 9312-9500-9785

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 2004
En yüksek : 2020
En düşük : 2003
Kapanış : 2018

50 günlük basit hareketli ortalama : 1964
200 günlük basit hareketli ortalama: 1913

Endeks için 2000 seviyesi üzerinde kalındığı sürece yeni zirve denemeleri senaryosunu koruyoruz. 2020 seviyesi üzerinde gün sonu kapanışlar yaşanırsa yeni hedef 2050 seviyesi olabilir. 2000 seviyesi altına sarkması durumunda ilk destek 1985 seviyesinde.

Pivot : 2013
Destek:
2014-2009-2001
Direnç: 2023-2027-2035

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, USDCAD, AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia

ücretsiz üye olun

1061 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz