İşletmemin geleceği için icat çıkarmak

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
İşletmemin geleceği için icat çıkarmak

Geleceği tahmin etmenin en iyi yolu, onu icat etmektir. Bu düşündürücü ve “Peki nasıl olacak o iş?” sorusunu sorduran sözle başlayalım yazımıza!

İşletmelerin finansal sürdürülebilirliklerini sağlamak konusunda yaşadıkları tedirginlik pek çok kişi ve kuruluşun endişe ettiği bir konudur. Gelecekteki yükümlülüklerin nasıl finanse edileceği konusu belirsizlik yaratır. Yükümlülüklerle karşılaşma aşamasındaki ertelemeler veya genel iş süreçlerini yönetme tekniklerinin ne kadar etkili olacağı bilinmez.

İşletmelerin bu belirsizlikle başa çıkabilmeleri ve finansal sağlıklarını kontrol altında tutabilmeleri için öngörü kabiliyetlerine ihtiyaçları olduğu açıktır. Bu durum, işletmeleri yönetici kadrolarını düşünmeye ve strateji üretmeye yönlendirirken, danışmanlık desteği almak isteyenler ise gelecekteki değerlerini, risklerini ve avantajlarını çözecek bir "sihirli dokunuş" beklerler.

Ancak bu beklenti gerçekçi bir beklenti değildir. Yalnızca gerçekleşmiş sonuçlara dayanarak bir işletme için geleceği tahmin etmek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Çünkü işletmeler, sayısız sonuçla karşılaşma ihtimaline sahiptirler ve hangi sonucu seçeceklerine karar vermek, işletme için bir yönetimsel karar gerektirir.

İşletmeler alınan kararların sonuçlarına katlanmak ya da mükâfatlandırılmak kavramlarıyla karşı karşıya geleceklerini bilirler. İşletme sahibinin kişisel vizyonu ile işletmelerin oluşturdukları kurumsal vizyonu doğru, anlaşılabilir ve hayata geçirilebilir olduğunda bir başarı hikayesi çıkar. Aksi durumda alınan kararlar işletmenin sonunu hazırlar.

İşte tam bu noktada kararların doğru alınabilmesinin nasıl mümkün olunabileceği ile ilgili sorular karşımıza çıkmaktadır. İşletme sahibine büyük resmi görme ve daha büyük bir resim içinde işletmesini konumlandırması için ne sunulmalıdır? Şüphesiz bu sorunun cevabı da işletmenin çalışma kültürünün olgunluk derecesiyle ilgilidir. İşletmeler sürekli gelişmeyi, yenilenmeyi ve durumlarını anlayabilmeyi şiar edinmelidir. Buna göre stratejiler ve organizasyon yapıları inşa etmelidir. Ancak bu şekilde gelecekleri hakkında rota çizebilir, fırsatları görebilir veya risklere karşı hazırlıklı olabilirler. İşletmelerin yönetsel hafızalarına ekleyeceği bu yaklaşım kurumun olgunluk değerlendirmeleri ile saptanabilir. Günümüzde kurumsal risk yönetimi anlayışıyla yapılmaya çalışılan da bu yaklaşımın sadece bir unsurudur. Elbette tek başına kurumsal risk yönetimi yeterli olmayacaktır. Çünkü işletmelerin korunmaya olduğu kadar performansa ve performansı etkileyen unsurların inşasına da ihtiyacı vardır.

İşletmelerin geleceklerini planlama ve şimdiden yaşamaya başlamasıyla ilgili Dennis Gabor'un yaklaşımı işimize yarayabilir. Gabor'a göre, geleceği tahmin etmenin en iyi yolu, onu icat etmektir. Yani işletmeler, geleceklerini şekillendirebilmek için atılması gereken adımları atmaya başlamalıdırlar. Bu inovasyonla başlayan yeni bir ürün/hizmet sunumundan tutun da satış sonrası hizmete kadar giden tüm süreçlerin sürekli iyileşmesiyle mümkündür. Japonların Kaizen dedikleri’ de aslında budur. “Daha iyiye doğru gitmeyen bir şirket daha kötüye gidiyordur.”

İşletme sahiplerinin bu düşünceye yaklaşımı onların sürdürülebilir finansal sağlık hedeflerine uyumluluklarını da ortaya çıkaracaktır. Çünkü tüm bu süreçlerin aslında bir finansal karşılığı vardır. Doğru tedarikçiyle çalışma, kaliteli müşteriyi bulma, mükemmel ürünü yaratma, markaya olan güveni sağlama, inovasyonu besleme, performansı ödüllendirme aslında finansal sağlığın ayrılmaz unsurlarındandır.

Özetle, işletme sahipleri şu temel soruyu kendilerine sormalıdır. İşletmenizin finansal sağlığını korumak için atılması gereken adımları ne kadar önemsiyorsunuz? Gelecekteki belirsizlikleri öngörme ve onları yönetme sürecine dahil olmanız, işletmenizin sürdürülebilir bir finansal yapıya sahip olmasını sağlayabilir. Bu nedenle, geleceği icat etme yolunda ilk adımları atmanız ve gerekli önlemleri almaya başlamanız önemlidir. Unutmayın, işletmenizin güvenli ve sağlıklı bir geleceği için sizin atacağınız adımlar hayati önem taşımaktadır.

ücretsiz üye olun

159 kere okundu

Etiketler:

1987 yılında, Şubat ayında Nevşehir'de doğan İsmail Kahraman, 6 yaşından beri İstanbul'da yaşamaktadır. İlk ve ortaokuldan sonra ticaret meslek lisesinde öğrenim görmüş, ardından Ankara Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde ön lisans ve lisans eğitimini tamamlamıştır. Daha sonra Marmara Üniversitesi Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı'nda Yüksek Lisans eğitimini tamamlamıştır. Yüksek Lisans programında "Finansal Tablolarda Hile ve Hilenin Önlenmesi" isimli bir proje çalışmasında bulunmuştur. Evli ve 2 çocuk babası olan İsmail Kahraman, yaklaşık 17 yılı aşkın bir süredir mali işler alanında çeşitli görevlerde ve sorumluluklarda bulunmaktadır. 

2015 yılından beri mali müşavir olarak görev yapan İsmail Kahraman, aynı zamanda Adalet Bakanlığı'nda Konkordato Komiseri olarak da faaliyet göstermektedir. Çalışma hayatında birçok projede yönetici olarak görev alan Kahraman, bu projelerde muhasebe sistemlerinin kurulmasında ve işletilmesinde destek olmuş, ERP tabanlı şirket yönetim organizasyonlarının kurgulanması ve geliştirilmesi yönünde çalışmalara imza atmıştır. 

Mali yapılanma ve Stratejik yönetim alanında faaliyet gösteren Financial Consulting Office firmasının kurucusu olan İsmail Kahraman, şirketlerin kurumsallaşması ve şeffaf bir yapıda faaliyet göstermesini misyon edinmektedir. Kahraman, bu misyonun en iyi şekilde gerçekleşmesi için işletmelerde etkin ve yetkin insanların yetişmesi ile birlikte bir kurum kültürü oluşturulması gerektiğini savunmaktadır. 

Bu değerlerin ve çözümlerin tüm işletmelere sirayet etmesi maksadıyla FCO Akademi'yi kurmuş ve daha sonra tüm bu süreçleri birbirine bağlayan FCO markasını "Entegre Danışmanlık Ekosistemi" adı altında bir çatı olarak benimsemiştir. 

2023 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin FCO Akademi ile birlikte yürüttüğü TOBB Sürdürülebilir KOBİ'ler Programı'nın Direktörlüğünü üstlenmiştir. Bu programda 15 farklı konuda eğitim içerikleri KOBİ yöneticileri ve çalışanlarıyla paylaşılmıştır. 

Yine 2023 yılında finansal teknolojilere odaklanan çalışmalarla başlayan ve sonrasında işletmelerin fonksiyonel gelişimlerini ölçümleyen bir platform haline gelen "FİUPO" adında bir İş Zekası ve Veri Yönetim Platformunun kuruculuğunu ve analiz danışmanlığını üstlenmiştir. 

İsmail Kahraman'ın özel ilgi alanları ticaret, girişim modelleri ve şirket yönetim biçimleridir. Tüzel kimliklerde yöneticiliklerinin yanı sıra bireysel anlamda işletmeler için finansal sağlık konusunda yönetim danışmanlığı yapmaktadır.

Yazılara LinkedIn’de Abone Olun https://www.linkedin.com/build-relation/newsletter-follow?entityUrn=7025269155134070784

Kurumsal Web Sayfaları: www.fcoakademi.com  www.fcokurumsal.com  www.fiupo.com 

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz