5 Şubat 2015 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasaların gündeminde Yunanistan’ın borçları konusunda Avrupalı ülkeler ile gerçekleştirdiği görüşmeler yer almaya devam ederken, merkez bankalarına ilişkin haberlerin etkisi ve ABD ekonomisi için yayımlanan makro-ekonomik göstergeler izlendi. Avrupa’nın ortak para birimi Euro’daki fiyat değişimleri varlık fiyatları tarafında öne çıkan başlık olarak önemini korurken, kıtadaki borsalarda yataya yakın negatif bir seyir izleniyor.

“Merkez bankalarının etkisi”

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), Yunanistan’ın yatırım yapılabilir seviyenin altındaki tahvillerini bundan sonra teminat olarak kabul etmeyeceğini duyurması sonrasında Euro’da önemli değer kayıpları izlenmişti. Bugün ise Avrupa Komisyonu’nun Euro Bölgesi büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ederek ECB’nin genişlemeci para politikasının gelecek dönemlerdeki olası etkileri hakkında olumlu ifadeler kullanması sonrasında kıtanın ortak para biriminde yukarı yönlü hareketler izlendi. Basında yer alan bazı haberlerde ise İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) kendi para biriminin değerini düşürme adına yaptığı müdahaleler de Euro’daki hareketlerde etkili oldu. İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) bugün tamamlanan para politikası toplantısı sonrasında toplam parasal genişleme ve faiz oranında beklendiği gibi bir değişiklik yapmadı. Diğer taraftan dün yasal karşılık oranını düşürdüğünü duyuran Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) bu adımı piyasalarda yankı bulmaya devam ediyor.

“Almanya-Yunanistan görüşmesinden sonuç çıkmadı”

Bugün bir araya gelen Alman ve Yunanistan maliye bakanları, sağladıkları temaslar sonrasında bir basın toplantısı düzenlediler. Bakanlar, Berlin’deki konuşmalarında her konuda uzlaşma sağlayamadıklarını belirtirken, Yunan Bakan, halklarının kendilerine verdiği görevler çerçevesinde önerilerini masaya koyma fırsatı istediklerini ifade etti. Voroufakis ayrıca Alman Bakan ile “uzlaşmamak üzere” anlaştıklarını söyledi. Bugünkü toplantıdan somut bir adım çıkmadığı görülürken, Mayıs ayına kadar sürmesi beklenen görüşmeler piyasalar tarafından da yakından izlenecek. Avrupa tarafında bugün ayrıca, Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı ile görüşmeleri bekleniyor. Merkel ve Hollande’ın yarın ise Rusya ile görüşmek için bu ülkeye geçmeleri bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise Ukrayna’daki çatışmaların sona erdirilmesi adına adımlar atılacağını umduğunu dile getirdi.

“ABD verileri izlendi”

Bugün ABD ekonomisi için açıklanan makro-ekonomik göstergelerde istihdam talepleri verisi piyasa beklentilerinin altında olumlu bir tablo çizerken, ülkenin ticaret açığı ise tahminleri aştı. 46,56 milyar Dolar olarak gerçekleşen dış ticaret açığında, ihracatın Aralık ayında %0.8 gerilemesi, ithalatın ise 2,2 artması etkili oldu. Tarım dışı verimlilik ve birim emek maliyetleri ise yine yayımlanan veri seti içerisinde olumlu açıklanan rakamlar arasında kendisine yer buldu. Aynı zamanda açıklanan Kanada’nın ticaret dengesi rakamlarında ise ülkenin tahminlerden daha düşük bir açık verdiği görüldü.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Piyasaların gündeminde Yunanistan’a ilişki gelişmeler gündemde yer alırken, yarın ABD’nin kritik verileri öncesinde piyasaların merkez bankalarını yakından izlediğini söyleyebiliriz. Euro, ekonomiye ilişkin olumlu beklentiler ile ECB’nin açıklaması sonrasındaki kayıplarını silerken, Dolar endeksi ise günün ilk saatlerinde yaşadığı düşüşünü sürdürdü. Sterlin tarafında ise dünkü hizmetler PMI verisinin getirdiği yükselişlerin günün ikinci yarısında ada ülkesinin para birimine destek vermeye devam ettiğini görüyoruz. Türk Lirası Dolar karşısında rekor düşük seviyelere geriledikten sonra ABD’nin para birimindeki geri çekilmeler ile nefes alırken, Yen ve Altın gibi görece daha güvenli olduğu düşünülen varlıklar risk algısının değişmesi ile kayıplar yaşadı. Petrol ise ABD’de artmaya devam eden stoklar paralelinde kaydettiği dünkü düşüşlerini, Çin’in ekonomisine destek vermeye devam edeceği söylentilerinin getirdiği beklenti ile bir miktar toparlandı.

Günün devamında ekonomik takvim veri akışının nispeten sakin olduğunu ifade edebiliriz. ABD şirket bilançoları cephesinde bugün Twitter’ın faaliyet sonuçlarını açıklaması bekleniyor. ABD’de bilançosunu açıklayacak dikkat çeken şirketlere ait detaylı bilgi için tıklayınız. Asya seansında ise Avustralya’nın çeyreklik para politikası beyanatı gündemde yer alacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Avustralya – Para Politikası Beyanatı; Salı sabahı tamamlanan toplantısının ardından faiz oranı beyanatını gerçekleştiren Avustralya Merkez Bankası (RBA), Cuma sabahı ise, yılda dört kez yaptığı çeyrek dönem para politikası açıklamasında bulunacak. Son olarak Kasım’da yayımlanan çeyreklik beyanatta RBA, Çin gayrimenkul piyasasındaki yavaşlamayı ve değerinin üzerinde bulunduğunu düşündüğü Avustralya Doları’nı risk kaynakları olarak açıklamıştı. Banka, %2.5 seviyesinde bulanan politika faiz oranının seviyesini uygun bulurken, ülkenin büyüme tahminlerinde de bir değişikliğe gitmemişti. (RBA 7 Kasım Avustralya büyüme tahminleri; 2014-%2.5, 2015-%2.5-3.5 aralığı, 2016-%2.75-4.25 aralığında) Son aylarda gerileyen petrol fiyatları ile emtia grubunun da değer kaybetmesi, ekonomisi büyük ölçüde emtia ihracatına bağlı olan kıta ülkesi için çok olumlu gelişmeler değildi. Bu paralelde de Banka Salı günü politika duruşunu yumuşatarak faiz indirimine gitti. RBA’dan, global ve ülke ekonomisindeki son değişiklikler ile yapacağı değerlendirmeler, ABD Doları karşısında yaklaşık son beş yılın en düşük seviyelerine gerileyen Avustralya Doları’nın ilerleyen dönemlerde yönünü belirleyebilir. Dolayısı ile Salı günkü faiz beyanatının ardından Banka’nın bu açıklamalarını da yakından takip etmek faydalı olacaktır.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

05 Şubat 2015 Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

17:30 USD Doğalgaz Stokları -119B -94B

06 Şubat 2015 Cuma

Zaman Haber

Tüm Gün Yeni Zelanda bankaları “Waitangi Günü” nedeniyle kapalı

02:30 AUD RBA Para Politikası Beyanatı

EURUSD ANALİZİ

55 ve 89 periyotluk üssel hareketli ortalama çevresinde hareketlerine devam eden ve mevcut yükseliş trendi tamam mı devam mı sorusunun cevabını aramaya çalışan Dolar Endeksi, ABD seansına kadar ki süreçte mevcut ortalamalara yakın hareketlerini sürdürmektedir.

1 no’lu grafik eklenecek.

Kritik TDI verisine 1 gün kala EURUSD paritesi gün içerisinde 1.1305 seviyesinden başlatmış olduğu yükselişlerini 1.1455 seviyesine kadar sürdürdüğünü ancak devamını getiremediğini görmekteyiz. Son saatlerdeki hareketlerde ise 1.1455 – 1.1370 arasındaki bant hareketi dikkat çekicidir. Özellikle de yukarı yönlü çıkışlarında yeniden 1.1540 direnci test edilecek mi sorusunun cevabını aramaktayız. Bu bağlamda da yukarıda belirtmiş olduğumuz bant noktaları (özellikle de 1.1455) dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1.1455
Destek: 1.1370-1.1305-1.1260
Direnç: 1.1455-1.1500-1.1540

GBPUSD ANALİZİ

Düşüş trendi sonlandı mı?

24 Temmuz 2014 tarihinden beri GBPUSD paritesi 34 günlük üssel hareketli ortalama altında satıcılı seyrini sürdürmüş, her fırsatta bu ortalama testi sonrasında satış baskısına maruz kalmıştır. Gün içerisinde 34 günlük üssel hareketli ortalama olan 1.5263 seviyesi test edildi hatta bu bariyer üzerinde önemli yükselişler gerçekleştirerek 1.5313 seviyesini zirve noktası olarak kaydetti. Bu bağlamda da ortalama üzerindeki hareketler, mevcut düşüşlerin sonlandığına ilişkin bir sinyal mi? Bu sorunun cevabını incelemek için tıklayınız.

Kısa vadeli olarak GBPUSD paritesini değerlendirdiğimizde 1.5222 destek noktasının önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe Fibonacci Expansion oranlarına ulaşmak isteyeceğini ifade edebiliriz. 1.5222 öncesindeki ilk destek noktası ise 1.5250 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1.5222
Destek; 1.5250-1.5222-1.5190
Direnç; 1.5325-1.5365-1.5425

USDTRY ANALİZİ

2.3920 desteğinden almış olduğu güç ile yükseliş trendini sürdüren ve yeni rekor seviyelere imza atan USDTRY kuru, mevcut yükselişlerini 2.4677 seviyesine kadar devam ettirdikten sonra kar realizasyonuna maruz kaldı ve bu tutum gün içi 2.4354 seviyesinin test edilmesine neden oldu. ABD seansı açılışı öncesinde şu sıralar 2.4430 seviyesi çevresinde hareketlerine devam eden kur için yükseliş trendi devam etmektedir ve 50 periyotluk basit hareketli ortalama, mevcut yükselişlere katkı sağlamaktadır. Şu sıralar bu ortalama 2.4040 seviyesinden geçmektedir. Günün kalanını değerlendirdiğimizde ise 2.4330 desteği önemli bir seviye olmakla birlikte tepki satışları tamam mı devam mı sorusunun cevabı için dikkatle takip edilmelidir. Genel görünüm 2.4330 destek noktası üzerinde yükselişlerin devam etmesi şeklindedir.

Pivot: 2.4330
Destek
: 2.4330-2.4230-2.4140
Direnç: 2.4520-2.4677-2.4800

EURTRY ANALİZİ

Paritenin dün test ettiği 2,8100 bölgesinden gerileme yaşanmasına rağmen, kırmızı ile belirttiğimiz yükseliş trendinin güncelliğini koruduğunu görüyoruz. Günün en düşüğü olan 2,7770 ile trendin sınırı olan 2,7650 seviyesinin oluşturduğu bölge (gri) üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Gerçekleşebilecek alımlarda 2,7915 seviyesinin aşılması 2,8100 seviyesine ulaşma çabasını etkin kılabilir. Olası geri çekilmeler gri bölge ile sınırlı kaldığı müddetçe trendin korunması sayesinde yeni alım baskısı oluşabilir. Söz konusu bölgenin altına sarkmalarda ise 2,7435 seviyesi takip edilebilir.

Pivot: 2,7650
Destek:
2,7770 – 2,7650 – 2,7510
Direnç: 2,7915 – 2,8000 – 2,8100

USDJPY ANALİZİ

Hareketlerin oldukça sınırlı kaldığı USD/JPY paritesinin mavi ile belirttiğimiz 117,20 – 118,80 bandına dönüş gerçekleştirdiğini görüyoruz. Günlük kapanış bant içerisinde kaldığı müddetçe, fiyatlamaların bu bölgede kalma çabasının etkili olabileceği düşüncemiz korunuyor. Günün kalanında 117,20 seviyesinin önemli sürmekle birlikte, bu seviye üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Yükselişlerde 118,30 ve 118,80 kritik eşikler olup, kalıcı beklentiler için 118,80 seviyesi üzerinde günlük kapanışa ihtiyaç duyulmaktadır. Gerçekleşebilecek düşüşlerde 117,20 seviyesinin kırılması 116,80 seviyesine yönelik potansiyeli canlandırabilir, ancak bu bölgede de etkili bir tepki satışı baskısı için 117,20 seviyesi altında günlük kapanış görülmelidir.

Pivot: 117,20
Destek:
117,20 – 116,80 – 116,40
Direnç: 117,90 – 118,30 – 118,80

EURJPY ANALİZİ

Paritenin oldukça kritik bir bölgede hareketini sürdürdüğü görülüyor. Bir yandan son dönemde önemli bir seviye konumuna gelen 134,15, diğer yandan düşüş trendine düne kadar istikrarlı bir destek sağlayan 55 periyotluk üssel hareketli ortalama bölgesinde yoğunlaşan bir fiyatlama söz konusu. Günün kalanında, 134,15 seviyesi altında gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar, tekrar düşüş baskısının ön plana çıkmasına neden olabilir. Olası satışlarda 55 periyotluk üssel hareketli ortalama altında 133,60 seviyesinin kırılması aşağı yönlü baskıya netlik kazandırabilir. 134,15 seviyesi üzerinde gerçekleşebilecek kapanışlarda ise 135,35 seviyesine yönelik tepki alımları ağırlık kazanabilir. Genel görünüm 200 periyotluk üssel hareketli ortalama altında düşüş eğilimini koruduğu için, gerçekleşebilecek tepki hareketlerine temkinli yaklaşılmalıdır.

Pivot: 134,15
Destek: 133,60 – 132,84 – 132,30
Direnç: 134,70 – 135,35 – 135,75

AUDUSD ANALİZİ

Paritede görülen yükselişe karşın, 50 periyotluk üssel hareketli ortalama (güncel seviyesi 0,7840) güncelliğini korumaktadır. Buna bağlı olarak söz konusu seviye altında düşüş baskısının etkili olması beklentimiz sürüyor. Olası satışlarda 0,7800 seviyesinin kırılması ve burada gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanış, düşüş baskısının tekrar etkinlik kazanmasına katkı sağlayabilir. Paritenin günün kalanında gri ile belirttiğimiz 0,7840 – 0,7880 bölgesine dahil olması yükseliş veya düşüş beklentileri için bir fikir vermemekle birlikte karar aşamasını ifade etmektedir. Bu nedenle tepki alımlarının etki kazanabilmesi için 0,7880 seviyesi üzerindeki peş peşe iki adet 4 saatlik kapanışı takip etmek gerekebilir. Bu durumda dahi, ana düşüş hareketinin 200 periyotluk üssel hareketli ortalama tarafından destek gördüğünü ve olası yükselişin yeni satış baskısıyla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.

Pivot: 0,7840
Destek:
0,7800 – 0,7720 – 0,7660
Direnç: 0,7840 – 0,7880 – 0,7925

USDCAD ANALİZİ

Dolar endeksinin değer kaybının da destek verdiği düşüşle birlikte, USD/CAD paritesinin tekrar 50 periyotluk üssel hareketli ortalama (güncel seviyesi 1,2490) sarktığını görüyoruz. Günün kalanında, söz konusu seviye altında 4 saatlik kapanışların sürmesi, 1,2390 seviyesine ulaşma isteğini destekleyebilir. Genel görünümün 100 periyotluk üssel hareketli ortalama (1,2345) üzerinde yükseliş tutumunu koruması nedeniyle, bu ortalama altında kapanışlar gerçekleşene dek gerçekleşebilecek düşüşlerin yeni alım baskısıyla karşılaşabileceği unutulmamalıdır. Ancak alım yönlü baskılar, bu süreçte 50 periyotluk üssel hareketli ortalama üzerindeki 4 saatlik kapanışla ön plana çıkabilir.

Pivot: 1,2490
Destek:
1,2430 – 1,2390 – 1,2345
Direnç: 1,2490 – 1,2540 – 1,2600

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrol bülten saatine kadar en düşük 53,04 en yüksek 56,16 seviyelerini gördü. Sabah bülteninde belirttiğimiz gün içi ilk direnç seviyesine ulaşıldı.

58,40 seviyesindeki dirence ve 50 günlük hareketli ortalamasına ulaşan brent petrol bu seviyeleri aşamadı ve 54 dolar desteğine doğru geri çekildi. Gün sonu kapanışlarla 54 dolar seviyesi altına inilirse bir sonraki ara destek 52 dolar ana destek 50 dolar seviyesinde görülüyor. 58,40 seviyesinin aşılması halinde yukarıda 64 dolar seviyesi hedef olabilir.

Günün geri kalan kısmı için 55,74 seviyesi direnç olmaya devam ediyor. 56,99 seviyesi geçilirse 59,17 seviyesi hedeflenebilir. İlk destek ilk destek 53,23 seviyesinde görülüyor. 51,98 seviyesi altına inilmesi halinde ise 49,84 seviyesi düşüşteki hedef olabilir.

Pivot : 55,33
Destek:
53,23-51,98-49,84
Direnç: 55,74-56,99-59,17

HAM PETROL ANALİZİ

43.57 seviyesinden başlayan yukarı yönlü çıkışların düzeltme satışlarının fibonacci retracement %61.8 seviyesinden dönüş gerçekleştirdiğine ilişkin düşüncenin ön planda olduğu bir ortamda Ham Petrol ile ilgili yeniden yükselişler devam edecek mi sorusunun cevabını aramaktayız. 47.44 seviyesi üzerinde yükselişlerine kaldığı yerden devam etmek isteyen Ham Petrol, eğer bu tutumunu sürdürebilirse 49.84 ve 51.32 gibi rakamlara ulaşmak isteyebilir. Bu tutum, mevcut tepki satışlarının sona erdiğini ve kısa vadeli yükseliş baskısının devam edebilmesi adına önem arz etmektedir. Bu bağlamda da 47.44 desteği günün kalanında dikkatle takip edilmelidir. (ABD seansı açılışı öncesi Ham Petrol fiyatında günün dip noktası 47.36 olarak belirlenmiştir.)

Pivot: 47.36
Destek: 48.64-47.44-45.96
Direnç: 49.84-51.32-53.71

ALTIN ANALİZİ

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde Altın fiyatının düşüş trendi içerisinde hareketlerine devam ettiğini görmekteyiz. Kritik TDI verisi öncesinde Altın fiyatının 1278.50 – 1273.90 bölgesi altında hareketlerine devam ettiğini görmekteyiz. Bu aralık, mevcut düşüş trendinin devam edebilmesi için önemli bir bölge olmakla birlikte aşağı yönlü baskıların kanalın alt bölgesi olan 1254.70 – 1251.88 bölgesine gerilemesine katkı sağlayabilir. Bu bağlamda da yaşanılacak olası yükselişler, 1278.50 – 1273.90 bölgesi altında kaldığı müddetçe negatif olarak değerlendirilebilir 1251.88 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise satıcılı seyir daha da istekli olabilir.

Pivot: 1278.50
Destek: 1258.60-1251.88-1244.25
Direnç: 1266.00-1273.90-1278.50

GÜMÜŞ ANALİZİ

Gümüş 17,23 ve 17,09 desteklerinin altına indikten sonra 17,23 seviyesi üzerinde kalmaya çalışıyor. Şu ana kadar en düşük 16,91 en yüksek 17,45 seviyeleri görüldü.

Gümüşte 50 ve 200 günlük hareketli ortalamalar arasında seyir devam ediyor. Günlük periyotta en yakın destek 17,20 en yakın direnç 17,70 seviyelerinde. Bugün 17,20 desteğine tekrar inildi, 50 günlük ortalamanın da altına sarkıldığını izledik. 17,70 seviyesi aşılırsa 18,50 seviyesi hedeflenebilecek. 17,20 seviyesi altına inilmesi halinde geri çekilme 16,70 seviyesine kadar devam edebilecek.

Günün geri kalan kısmında ilk destek 17,23 ilk direnç 17,51 seviyelerinde. Gün içi işlemlerde 17,65 seviyesi geçilirse 17,88 seviyesi bir sonraki yüksek hedef olabilir. 17,09 seviyesinin altına inilmesi halinde 16,86 seviyesi hedeflenebilir.

Pivot : 17,38
Destek:
17,23-17,09-16,86
Direnç: 17,51-17,65-17,88

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “Brent Petrol ve Gümüş Analizi
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, EURJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Risk Açıklaması: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” http://www.gcmforex.com/hakkimizda/risk-bildirim-formu/

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1249 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz