24 Şubat 2015 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Yunanistan gelişmelerinin ve merkez bankalarından gelen açıklamaların yakından izlendiği küresel piyasalarda, günün devamında yine politika yapıcıların değerlendirmeleri ve makro-ekonomik gelişmeler dikkat çekiyor. Yoğun gündem arasında piyasaların ağırlıklı olarak ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın konuşmasına odaklandığını ifade edebiliriz. Yurtiçinde de TCMB’nin faiz beyanatının yankıları sürüyor.

“Eurogroup reform listesini değerlendiriyor”

Yunanistan’ın, Cuma günü Euro Bölgesi’ndeki ortakları ile sağlanan uzlaşma zeminin ardından ilettiği reform listesi, Avrupalı yetkililer tarafından genelde iyimser karşılandı. Almanya Maliye Bakanı’nın, ülkenin Parlamentosu’na bu hafta içerisinde Yunanistan’ın borç programının uzatılmasının gündeme alınması yönünde bir mektup yolladığı haberlerinin yanında, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun reform listesini yeterince kapsamlı bulduğunu açıklaması, anlaşmanın sağlanma ihtimalini artırdı diyebiliriz. AB Komisyonu ayrıca, reform listesi üzerinde bir çalışma yaptıktan sonra değerlendirmesini Eurogroup’a bir mektup ile gönderdiğini belirtti. Almanya Ekonomi Bakanı ise Yunanistan için “ihtiyatlı iyimser” olduğunu söyledi. Eurogroup Başkanı, Yunanistan’ın kurtarma programının uzatılması için gerekli reform listesini bugün 15:00’da başlayan toplantı ile görüşeceklerini söylemişti. Tamamlanan toplantı sonrasında Eurogroup maliye bakanları Yunanistan’ın reform planını ve mevcut kurtarma programının 4 ay daha uzatılmasını onayladı. Bundan sonraki süreç içerisinde üye ülkelerin kendi parlamentolarında ilgili anlaşmayı onaylamaları gerekiyor. AB yetkilisi Moscovici, Yunanistan ile varılan anlaşmanın, yakın bir krizden kaçınılmasını sağladığını söyledi.

Yunanistan hükümeti, reform listesi ile devam eden ya da tamamlanmış özelleştirmelerden geri dönülmeyeceğini ve insani krize yapılacak devlet harcamalarının bütçeye zarar vermeyeceği taahhüdünü verdi. Çipras hükümetinin vaatlerinden olan asgari ücretlerin hemen artırılması yerine ise kademeli bir artış gerçekleşeceği belirtildi.

“TCMB ve diğer merkez bankaları”

Bugün hem iç, hem de dış piyasalarda merkez banklarından gelen açıklamaların yakından izlendiğini ifade edebiliriz. İngiliz Parlamentosu’nun Hazine Komitesi’ne, daha önceden açıklanan enflasyon raporunun sunumunu yapan İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney ve ekibinden, ülkenin para biriminde sert hareketlere neden olabilecek bir açıklama gelmedi. Carney, Kamuoyunun enflasyon beklentileri, BOE’nin %2 olan orta vadeli hedefi ile genel olarak tutarlı şeklinde konuştu. Sonrasında ise dikkatler yurtiçine çevrildi. TCMB her üç ana faiz oranında da indirim kararı alırken, bir hafta vadeli repo faiz oranı olan politika faizini 25 baz aşağı çekerek, %7.50’ye getirdi. Banka ayrıca, piyas beklentileri paralelinde koridorun üst bandı olan borç verme faizini de %11.25’den %10.75’e çekti. Alt bant ise 25 baz puan indirildi. Kararların yayımlanmasının ardından Türk Lirası, beklentilerden genel olarak daha az indirim yapılmış olması nedeni ile değer kazandı. Sonrasında ise Dolar karşısında, açıklama öncesindeki seviyelerine geri döndü. Günün ikinci yarısında beklenen bir başka gelişme ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin konuşmasıydı. Frankfurt’ta ECB’nin bir organizasyonunda söz alan Başkan, 25 Kasım’da dolaşıma girecek yeni 20 Euro’luk banknotlara ilişkin konuştu. Draghi, ECB’nin para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunmadı.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Avrupa seansının ilk yarısında yükseliş kaydeden Dolar endeksi, düne benzer bir şekilde günün ikinci yarısında yine bir miktar geri çekildi. Piyasaların FED Başkanı Yellen’ın gelecek konuşmasına odaklanması ile endekslerde görülen sakin ve yatay seyir ile Dolar endeksinde de Başkan’ın değerlendirmelerini bekleyen bir tutum var. Janet Yellen’ın, son yayımlanan Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantı tutanaklarına rağmen daha şahin açıklamalarda bulunabileceği düşüncesi, ABD’nin para birimine destek veren temel faktör diyebiliriz. Türk Lirası, TCMB’nin politika faizini 25 baz ile ölçülü bir şekilde indirmesi sonrasında anlık olarak değer kazandı. Tahmin edildiği kadar inmeyen faiz önce USD/TRY’de düşüşlere yol açarken, Yellen’ın konuşması öncesinde bu gerileme uzun sürmedi. Gram altında da Lira’daki değişimler paralelinde TCMB kararları ile önemli değişimler izlendi. Spot atlın ise Dolar endeksindeki hareketler ile yön aradı diyebiliriz. Japon Yeni, Yellen öncesinde ABD’nin para birimi karşısında değer kaybedenler arasında öne çıktı. İki ülkenin merkez bankalarının para politikalarının önemli ölçüde ayrışması, USD/JPY paritesini yukarı taşıyor. Bu sabah Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın (RBNZ) yaptığı bir anketin, yılın ilk çeyreğindeki ülkede enflasyon beklentilerinin %1.8’e gerilediğini göstermesi, Yeni Zelanda ve Avustralya para birimlerine düşüş getirmişti. Her iki para biriminin de, AB Doları karşısında Avrupa seansı içerisinde baskı altında kalmaya devam ettiğini ifade edebiliriz. Petrol tarafında ise global arz fazlası konusu halen gündemde. Bugün akşam Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) stok rakamları, yarınki resmi veriler öncesinde emtianın fiyatına yön verebilir. OPEC’in Haziran ayındaki planlanan toplantısı öncesinde erken bir toplantı yapabileceği söylentileri, yapılan karşı açıklamalar ile zayıfladı. Baskı altında kalmaya devam eden ABD tipi ham petrolde Avrupa seansının ikinci yarısı civarında tepki yükselişleri izlendi.

Günün devamında piyasaların Janet Yellen’ın konuşmasına odaklanacaklarını ifade edebiliriz. Bunun yanında onaylanan kredi programının ardından Eurogroup tarafından Yunanistan için gelebilecek olası açıklamalar varlık fiyatlarında etkili olabileceği için mercek altında kalmaya devam edecek. Ayrıca ABD’den gelecek makro-ekonomik veriler arasında tüketici güveninin dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Günün sonlarına doğru Kanada Merkez Bankası (BOC) Başkanı Poloz’un ve Asya seansı içerisinde Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) Başkanı Wheeler’ın konuşmaları önem taşıyor. Ayrıca API’nin petrol stok rakamları gündemde yer alacak. Asya cephesinde ayrıca Avustralya ve Çin için yayımlanacak datalar piyasalarda etkili olabilir.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

ABD – CB Tüketici Güveni; ABD ekonomisinin yaklaşık %70’i harcamalara dayandığı için, tüketicilerin ülke ekonomisinin geleceğine ilişkin düşünceleri büyük önem taşımaktadır. Gelecek aylara ilişkin olumlu beklentiler içerisinde olan tüketiciler daha fazla harcama yapma eğiliminde iken, olumsuz düşüncede olan tüketiciler ise tasarruf eğilimlerini yükseltirler. ABD ekonomisi için ise halkın tüketime yatkın olması ekonomik yapısı itibari ile daha olumlu bir gelişmedir. The Conference Board (CB) tarafından yaklaşık 5 bin tüketiciye sorulan sorular sonucunda hazırlanan tüketici güveni verisi, ülke ekonomisinin ilerleyişine ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul edilmektedir. Ocak ayında piyasa beklentilerini aşan söz konusu gösterge tahminlerin üzerinde gerçekleşirken, son 7,5 yılın en yüksek seviyesine tırmanmayı başarmıştı. İlgili tüketici güveni verisinin Şubat ayında beklenti rakamını aşması halinde Dolar’da yukarı yönlü hareketler öne çıkabilecekken, tahminin altındaki datalar, ABD’nin para biriminde kayıplara neden olabilir.

ABD – FED Başkanı Yellen’ın Konuşmaları; ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın bu hafta, Senato’nun Bankacılık Komitesi’ne ve Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komisyonu’na para politikası yarıyıl sunumlarını yapması bekleniyor. Haftanın en önemli gelişmeleri olarak değerlendirebileceğimiz Yellen’ın söz konusu bu konuşmalarında, FED’in ilerleyen aylardaki para politikası adımlarına yönelik ipuçları yer alabileceği için başta Dolar olmak üzere birçok finansal aracın fiyatında sert hareketler izlenebilir. Yellen’ın özellikle Salı günkü Senato Bankacılık Komitesi sunumu ve ardından Komite üyelerinden gelecek sorulara vereceği cevaplar büyük bir önem taşıyor. Geride kalan hafta yayımlanan Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) son toplantısının tutanaklarında yer alan ifadeler, FED’in, faiz oranı artışını Haziran ayının sonrasına bırakabileceği yönündeki beklentilerin ağırlık kazanmasına neden olmuştu. Ancak Başkan’ın konuşmalarında sürpriz bir şekilde bu beklentinin yeniden şekillenmesini sağlayacak ifadeler yer alırsa, Dolar’da yeni fiyatlamalar sert bir şekilde gerçekleşebilir. Bu paralelde piyasalar, yılın ikinci ayını bitirmeye hazırlandığı hafta içerisinde Yellen’ın konuşmaları ile yön arayabilir.

Kanada – BOC Başkanı Poloz’un Konuşması; Kanada ekonomisi, ülke ihracatının en büyük kalemi olan petrolün fiyatında son aylarda görülen kayıpların ardından zorluklar yaşadı diyebiliriz. Ülkenin para birimi bu süreç içerisinde önemli düşüşler kaydederken, Kanada Merkez Bankası (BOC) da, ekonomiye destek olabilme adına son toplantısında politika faiz oranını düşürme kararı aldı. Londra’daki Western Üniversitesi’nde konuşacak olan BOC Başkanı Stephen Poloz’un kullanacağı ifadeler de bu paralelde oldukça yakından izlenecek diyebiliriz. Başkan’ın, BOC’un para politikalarına değinmesi halinde Kanada Doları’nda sert fiyat değişimleri izlenebilir. TR saati ile 21:00’da başlaması planlanan konuşmanın metni, Merkez Bankası’nın web sitesinden gün içerisinde daha önceden basına servis edilebileceği için, bu konu hakkında dikkatli olmanın faydalı olacağını ifade edebiliriz.

Yeni Zelanda – RBNZ Başkanı Wheeler Konuşması; Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın (RBNZ) Salı sabahı yayımlanan enflasyon anketi sonuçlarında, halkın enflasyon oranına ilişkin beklentisinin gerilemeye devam ettiği görüldü. Her ne kadar RBNZ’nin 11 Mart’taki toplantısında faiz indirimine gitmesi beklenmese de, enflasyon beklentilerinin gerilemesi, Banka’yı, faiz indirimine gidilebileceği yönünde daha açık ifadeler kullanmaya itebilir. Bu düşüncelerin netleşmesini sağlayabilecek RBNZ Başkanı Graeme Wheeler’in Çarşamba sabahı yapacağı konuşması büyük bir önem taşıyor diyebiliriz. Başkan, Parlamento’nun Seçilmiş Komitesi’ne, RBNZ’nin yıllık raporunun sunumunu yapacak.

Çin – HSBC Öncü İmalat PMI; 2014 Mayıs döneminden itibaren altı ay boyunca, PMI verileri için bir eşik olan 50 seviyesinin üzerinde gerçekleştikten sonra, Aralık ve Ocak dönemlerinde yeniden daralmaya işaret eden Çin’in imalat PMI datasına ait öncü gösterge, yeni haftanın önemli rakamları arasında değerlendirilebilir. 2 Mart’ta yayımlanacak nihai rakamın öncüsü olacak HSBC ve Markit’in birlikte hazırladığı data, global ekonomik büyümeye ilişkin spekülasyonların arttığı son dönemler içerisinde, dünya ekonomisinin itici güçlerinden olan Çin’e ait değerli bilgiler verecek. Rakamın beklentilerden farklı gerçekleşmesi halinde, piyasaların risk algısında, Çin’in önemli ticaret ortakları olan Yeni Zelanda ve Avustralya’nın para birimlerinde, bakır ve petrol gibi emtia fiyatlarında, gelişen ve gelişmiş ülke borsalarında değişimler izlenebilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

24 Şubat 2015 Salı

Zaman Haber Beklenti Önceki

16:00 EUR ECB Başkanı Draghi Konuşması

16:45 USD Öncü Hizmetler PMI (Şub ) 54,5 54,2

17:00 USD CB Tüketici Güveni 99,6 102,9

17:00 USD FED Başkanı Yellen Konuşması

21:00 CAD BOC Başkanı Poloz Konuşması

23:30 USD API Ham Petrol Stokları 14,300M

25 Şubat 2015 Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

01:40 NZD RBNZ Başkanı Wheeler Konuşması

02:30 AUD Tamamlanmış İnşaat İşi (çeyreklik) -0,8% -2,2%

02:30 AUD Ücret Fiyat Endeksi (çeyreklik) 0,7% 0,6%

03:45 CNY HSBC Öncü İmalat PMI (Şub ) 49,6 49,7

EURUSD ANALİZİ

Haftanın ikinci işlem gününde EURUSD paritesinin 1.1455 – 1.1270 arasındaki bant hareketine devam ettiğini görmekteyiz. Gün içerisinde gerçekleştirmiş olduğu aşağı yönlü baskısını 1.1295 seviyesine kadar sürdüren ancak kritik 1.1270 desteğini aşağı yönlü kıramayan EURUSD, ABD seansı açılışı öncesinde şu sıralar 1.1325 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Günün kalanını değerlendirdiğimizde 1.1455 – 1.1270 arasındaki bant hareketinin devam ettiğini, 1.1365 bariyerinin ise mevcut bant hareketinde önemli bir kontrol noktası olarak dikkat edilmesi gerektiği şeklindedir. EURUSD paritesi eğer 1.1365 direnci altında kalmayı sürdürürse kritik bandın alt noktası olan 1.1270 desteğini aşağı yönlü kırmak isteyebilir. Böyle bir durumda 1.1180 seviyesine doğru yeni bir düşünce gündeme gelebilir. Yükseliş beklentisi içerisinde olan Forex katılımcıları ise 1.1270 seviyesinden gerçekleştirilecek olası dönüşü ya da 1.1365 direncinin geçilmesini beklemelidir.

Makro-ekonomik anlamda günü değerlendirdiğimizde ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’in TR saati ile 17:00’da gerçekleştireceği konuşma önemlidir. Özellikle de Mart ayındaki kritik FOMC tutanakları öncesinde Faiz konusunda Şahin & Güvercin tavır konusunda bir sinyal verip vermeyeceği, mevcut toplantı içeriğinde gözlemlenecektir. Bu tutum, Dolar Endeksi başta olmak üzere EURUSD ve Altın üzerinde sert hareketlerin oluşmasına katkı sağlayabilir.

Pivot: 1.1365
Destek: 1.1270-1.1220-1.1180
Direnç: 1.1365-1.1400-1.1455

GBPUSD ANALİZİ

Gün içerisinde İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Carney’in açıklamalarına rağmen sert hareketler gözlemleyemediğimizde GBPUSD paritesinin 1.5478 – 1.5310 arasındaki bant hareketini sürdürdüğünü görmekteyiz. Özellikle de kısa vadeli yükseliş rallisinde tamam mı devam mı sorularını sorduğumuz bir dönemde paritenin 1.5478 direncindeki baskısı dikkat çekicidir. Bu bağlamda da 1.5478 direnci haftanın en önemli seviyesi olarak bilinmektedir. Kısa vadeli olarak incelediğimizde ise mevcut yükseliş içerisinde herhangi bir tepki satışı gerçekleşecek mi sorusunun cevabını aramaktayız. 1.5400 seviyesi de bu konuda bize önemli sinyaller verebilir. Aynı zamanda da 1.5478 – 1.5310 arasındaki bandın kontrol noktası olduğu düşünüldüğünde bandın alt noktası mı yoksa üst noktası mı hedeflenecek sorusunun cevabını bulmamıza katkı sağlayabilir. Bu nedenle de günün kalanında 1.5400 kontrol noktası kritik bir önem taşımaktadır.

Pivot: 1.5400
Destek; 1.5400-1.5370-1.5340
Direnç; 1.5478-1.5525-1.5595

USDTRY ANALİZİ

TCMB’den merakla beklenilen Faiz kararı açıklandı. Kararı özetleyecek olursak TCMB, üst bantta 50, alt bantta 25 ve politika faiz oranlarında 25 baz puan indirime gitti. Kararın USDTRY kuru üzerindeki etkisi incelediğinde 2.4610 – 2.4870 arasında hareketlerin gerçekleştiğini, ABD seansı açılışı öncesinde ise şu sıralar 2,4780 seviyesine yakın seyrini sürdürdüğünü görmekteyiz.

Günün kalanını değerlendirdiğimizde 55 periyotluk basit hareketli ortalama, hala daha önemini korumakla birlikte 2.4635 seviyesinde güncelliğini korumaktadır. Yani kur eğer bu ortalama üzerinde hareketlerini sürdürürse yukarı yönlü çıkışlarına kaldığı yerden devam edebilir. Bu tutum günün zirve noktası olan 2.4870 seviyesinin tekrar test edilmesine katkı sağlayabilir. Kur da trendin kısa vadeli olarak değişebilmesi yani düşüş baskısının etkili olabilmesi içinse 55 periyotluk basit hareketli ortalama altında gerçekleşecek art arda 4 saatlik kapanışa ihtiyaç vardır.

Pivot: 2.4635
Destek
: 2.4710-2.4635-2.4525
Direnç: 2.4820-2.4915-2.5000

EURTRY ANALİZİ

“TCMB kararları sonrasında FED Başkanı Yellen açıklamaları önemli”

TCMB’nin faiz oranlarındaki indirim kararı ardından, TSİ 17:00’de FED Başkanı Yellen’ın Senato Bankacılık Komitesi’ne yapacağı sunum kritik öneme sahip. Faiz artırım süreci ile ilgili ipuçları aranacak konuşmada, Dolar’ın Euro ve gelişmekte olan ülke para birimlerinden Türk Lirası için nasıl bir etki oluşturacağını takip edeceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde faiz kararı ardından anlık sert fiyatlamalar görsek de, alışılagelen seviyelere tekrar dönüldüğünü görüyoruz. Günün kalanında, 2,7915 seviyesi üzerinde yükseliş beklentimiz korunmaktadır. Gerçekleşebilecek alımlarda 2,8120 seviyesi aşılabilecekken, yükseliş baskısının kalıcı olma isteğinin bu bölgede gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlarla teyit oluşturabileceğini sabah analizimizde belirtmiştik. Bu durumda 2,8425 seviyesine yönelik istek artabilir. Gerçekleşebilecek geri çekilmelerde ise 2,7915 seviyesi üzerinde yükseliş baskısı ön planda olabilecekken, bu seviyenin kırılması 2,7700 – 2,7800 bandının gündeme gelmesine neden olabilir. Ancak, bu yönde kalıcı beklentiler için, 2,7700 seviyesi altında peş peşe ve en az iki adet olmak üzere gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu şartla birlikte 2,7400 seviyesine ulaşma isteğini destekleyebilecek baskı oluşabilir.

Pivot: 2,7915
Destek:
2,7915 – 2,7800 – 2,7700
Direnç: 2,8120 – 2,8200 – 2,8300

USDJPY ANALİZİ

“Gözler Yellen ve paritedeki 4 saatlik kapanışlarda!”

Paritede 118,80 seviyesi üzerinde destek bulan yükseliş tutumunun 119,40 seviyesini aştığını ve bu bölgede seyrin sürdüğünü görüyoruz. Günün kalanında, özellikle paritenin bu bölgede kalıcı olma isteğini gösterebilecek 4 saatlik kapanışlar ve bu faktörü temel olarak derinden etkileyebilecek FED Başkanı Yellen açıklamaları takip edilecektir. Yellen’ın faiz artırımı sürecine ilişkin kullanabileceği ifadeler paritede tekrar 118,35 – 119,40 bandının gündeme gelip gelmeyeceği sorusunun cevabında etkili olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, genel eğilimi yükseliş trendi içerisinde olan paritenin, 119,40 seviyesini aştığını görmekteyiz. Günün kalanında, 119,40 seviyesi üzerinde tutunma çabası devam ettiği müddetçe yukarı yönlü baskıların etkili olması beklenebilir. Bu durum temel faktörlerle desteklendiği taktirde yukarıda 119,95 ve 120,50 kritik seviyeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Paritede 119,40 seviyesi üzerinde tutunamaması ve bu seviye altında gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar, tekrar 118,80 ve 118,35 seviyelerinin bant hareketinin etkisiyle hedeflenmesine neden olabilir. Dikkat edilmesi gereken, fiyatlamaları hareketlendirebilecek Yellen açıklamaları ve sonrasında netleşebilecek seyrin temkinli bir şekilde takibinin gerçekleştirilmesidir.

Pivot: 119,40
Destek:
119,40 – 118,80 – 118,35
Direnç: 119,65 – 119,95 – 120,50

EURJPY ANALİZİ

EURJPY paritesinde gün içerisinde yükseliş baskısının etkili olduğu süreçte, temel gelişmeler açısından oldukça kritik bir takvim karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde ECB Başkanı Draghi ve FED Başkan’ı Yellen’ın konuşmaları gerçekleşecek. Burada özellikle Yellen’ın Senato Bankacılık Komitesi’ne yapacağı sunum önemli olacaktır.

Teknik olarak incelediğimizde, düşüş ve yükseliş trendleri arasındaki bölgede orta nokta konumundaki 134,40 seviyesinin güncelliğini koruduğunu ve gün içerisinde yükseliş baskısını desteklediğini görüyoruz. Net bir tablo için 133,60 – 135,90 bölgesi dışındaki 4 saatlik kapanışların gerektiğini belirttiğimiz paritede, 134,40 seviyesi üzerindeki seyrin yukarı yönlü baskıyı bir adım öne taşıması beklenmektedir. Gerçekleşebilecek alımlarda 135,90 seviyesi üzerinde oluşabilecek 4 saatlik kapanışlar, yükseliş baskısının devamlılığı açısından önem taşımaktadır. Bu şart sağlanamadığı taktirde olası geri çekilmelerde 134,40 seviyesi tekrar hedeflenebilecekken, aşağı yönlü beklentilerde kalıcılık için de yükseliş trendinin güncel sınırı olan 133,60 seviyesi altındaki fiyatlamalar izlenmelidir.

Pivot: 134,40
Destek: 135,00 – 134,40 – 133,60
Direnç: 135,90 – 136,75 – 137,65

AUDUSD ANALİZİ

Paritede uzun süreden bu yana gördüğümüz yatay hareketlerde, etkili başlıkların dikkatle izlenmesi gereken bir döneme giriyoruz. Bugüne baktığımızda, TSİ 17:00’de başlayacak Yellen açıklamaları Dolar üzerindeki etkileri nedeniyle dikkatle takip edilmesi gereken gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır.

Teknik olarak incelediğimizde, 0,7850 – 0,7880 bölgesinin (gri) her test edilişi sonrasında düşüş baskısını desteklediğini bir aya yakın süredir görmekteyiz. Genel görünümün aşağı yönlü eğilimini sağladığı bu bölgenin, gün içerisinde 0,7810 seviyesi tarafından desteklenmesi beklenmektedir. Gerçekleşebilecek satışlarda 0,7720 seviyesinin kırılması düşüş baskısına netlik kazandırabilecekken, bu seviye altında gerçekleşebilecek her 4 saatlik kapanış aynı zamanda söz konusu baskının kalıcı olma isteğini de gösterebilir. Gerçekleşebilecek olası toparlanmalarda ise 0,7810 seviyesi hedeflenebilir. Ancak bu seviyenin aşılması durumunda, yükseliş başladı şeklinde bir yorum yanlış olabilir, çünkü genel görünüm hala 0,7850 – 0,7880 bandı tarafından desteklenmektedir. Bu bölge üzerinde 4 saatlik kapanışlar görülmeden de etkili bir yükseliş beklentisi elde etmek kısa vadeli yükselişler dışında söz konusu görülmemektedir.

Pivot: 0,7810
Destek:
0,7750 – 0,7720 – 0,7675
Direnç: 0,7780 – 0,7810 – 0,7850

USDCAD ANALİZİ

Dolar içerikli varlıklar için oldukça önemli gelişmelerden birine yaklaşmış durumdayız. TSİ 17:00’de FED Başkanı Yellen’ın gerçekleştireceği sunum, Dolar üzerindeki etkisi nedeniyle USDCAD paritesinin etkili hareketlere maruz kalmasına neden olabilir. Bu nedenle teknik faktörlerin yanında, açıklamaların da takibi önem taşımaktadır.

Teknik olarak incelediğimizde, yükseliş trendi içerisinde 1,2535 seviyesi üzerinde yukarı yönlü baskının etkili olabileceğine dair beklentimiz korunmaktadır. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 1,2655 seviyesinin aşılması yukarı yönlü isteği netleştirebilecekken, kalıcılık için 1,2655 üzerindeki 4 saatlik kapanış veya kapanışlar takip edilmelidir. Bu şartın sağlanamaması sonrası olası geri çekilmelerde 1,2535 seviyesi hedeflenebilir. Bu seviyenin kırılması durumunda oluşacak tablo dikkatle değerlendirilmelidir. Çünkü genel yükseliş tutumunu destekleyen 1,2325 – 1,2375 bandı altında kalıcılık sağlanamadığı müddetçe, teknik olarak etkili bir düşüş beklentisi söz konusu olamayabilir. Ancak 1,2535 seviyesinin kırılmasının, yükseliş baskısını zayıflatarak kısa vadeli düşüş baskısını destekleyebilme potansiyeli bulunmaktadır.

Pivot: 1,2535
Destek:
1,2535 – 1,2490 – 1,2440
Direnç: 1,2655 – 1,2700 – 1,2760

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrol bülten saatine kadar en düşük 58,05 en yüksek 60,26 seviyelerini gördü. 58,40 desteği üzerinde kalma çabası devam ediyor. 58,40 seviyesi üzerinde gün sonu kapanışlarla kalındığı sürece tekrar yukarı yönde hareketler yaşanabilir. Grafikte kırmızı çizgi ile gösterilen 50 günlük hareketli ortalama (59,07) diğer bir destek bölgesi. 50 günlük ortalamanın ve 58,40 seviyesinin altına inilmesi halinde 54 dolara doğru geri çekilme beklenebilir. Günlük periyotta ilk direnç 64 dolar seviyesinde.

Bugün için saatlik grafikte ilk destek olarak 58,34 seviyesinden ilk direnç olarak 59,61 seviyesinden bahsetmiştik. Gün içinde 58,34 desteğinin hemen altından 59,61 direncine doğru bir yükseliş izlendi. Son durumda 60,25 direncinin test edildiğini görüyoruz. Günün geri kalan kısmında 60,25 seviyesi aşılırsa 61,31 seviyesi hedeflenebilir. 57,70 seviyesi altına inilmesi halinde ise 56,64 seviyesi hedef olabilir.

Pivot: 59,32
Destek:
58,34-57,70-56,64
Direnç: 60,25-61,31-62,14

HAM PETROL ANALİZİ

48.65 seviyesinden toparlanan ve bu toparlanma ile gün içerisinde 50,30 seviyesini test eden Ham Petrol fiyatı, ABD seansı açılışı öncesinde şu sıralar 49.95 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Kısa vadeli olarak düşüş trendi içerisinde hareketlerine devam eden Ham Petrol için aşağı yönlü baskıların kanalın üst noktası olan 50.95 direnci altında kalmayı sürdürmesi durumda devam edeceğini, kanalın alt noktası olan 46.55 seviyesine doğru bu düşünceyi devam ettirmek isteyeceğimizi ifade edebiliriz. 50.95 direncinin geçilmesi durumunda ise kısa vadeli düşüş trendi sonlanabileceği gibi tepki alımı düşüncesi 52.65 direncinin yeniden gündeme gelmesini sağlayabilir. TR saati ile 17:00’da ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’in gerçekleştireceği konuşma ve bu konuşmanın mevcut düşüş trendini destekleyip destelememesi anlamında önemlidir. Bu bağlamda da ilgili açıklamalarla birlikte 50.95 direnci dikkatle takip edilmelidir. Genel görünüm, düşüş trendinin devam etmesi şeklindedir.

Pivot: 50.95
Destek: 48.65-47.95-47.25
Direnç: 50.95-51.75-52.65

ALTIN ANALİZİ

Uzunca bir süredir Altın fiyatı için aşağı yönlü baskıların devam edeceğine ilişkin düşüncelerimizi paylaşıyor, yaşanılacak kısa vadeli yükselişlerin orta ve uzun vadeli olarak satış fırsatı yönündeki düşüncelerimizi sizlere aktarıyorduk. Bu düşünce yapımızda herhangi bir değişikliğe gitmediğimizi ve güncel olarak kanal seviyelerinin geçerliliğini koruduğunu ifade edebiliriz. 1211.20 direnci, mevcut düşüş trendinde kontrol noktası olarak kritik bir öneme sahipken 1205 seviyesi de günün kalanında dikkatle takip edilmesi gerekilen bir bariyer olarak kaydedilmiştir. Altın fiyatı eğer bu bariyerler altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını kanalın alt noktası olan 1187 desteğine kadar taşıyabilir. 1187 desteğinin kırılması durumunda ise satıcılı seyir daha da agresifleşebilir. ABD seansı açılışı öncesinde Altın şu sıralar 1197 seviyesine yakın seyrinin sürdürmektedir. Günün kalanında makro-ekonomik anlamda ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’in gerçekleştireceği konuşma önem arz etmektedir. Özellikle de Faiz Artırımı konusundaki tavrı kıymetli madenler için kritik bir öneme sahiptir. Bu bağlamda da TR saati ile 17:00’da başlayacak konuşma dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1211.20
Destek: 1192.50-1187.00-1178.00
Direnç: 1205.00-1211.20-1217.30

GÜMÜŞ ANALİZİ

Gümüş analiz saatine kadar en düşük 16,17 en yüksek 16,36 seviyelerini gördü, oldukça dar bir aralıkta hareket edildi. Gümüş 16,18 seviyesindeki günlük desteği üzerinde kalmaya devam ediyor. 16,18 desteği altına inilirse bir sonraki destek 15,50 seviyesi olarak görülüyor. 16,70 seviyesi ise ilk direnç bölgesi. Gün sonu kapanışla 16,70 seviyesi üzerine çıkılabilirse 17,20 seviyesi hedef olabilir. Teknik açından gümüşte yükseliş anlamında zayıf görüntü, uzun vadede düşüş trendi devam ediyor. Kısa vadeli görünüm de zayıf fakat 16,18 desteği üzerinde olmak kısa mesafeli yükseliş beklentilerini canlı tutabilir. Grafikte kırmızı çizgi ile gösterilen 50 günlük hareketli ortalama üzerinde çıkılması ise bu beklentiye güç katabilir.

Sabah bülteninde bugün için saatlik grafikte ilk destek 16,17 ilk direnç 16,45 seviyeleri olarak ifade edilmişti. Bülten saatine kadar ilk destek-direnç aralığında işlemler devam ederken 16,17 desteğine dokunuldu. Günü geri kalan kısmında ilk destek ve direnç seviyeleri geçilir, yükselişle 16,59 seviyesi aşılırsa 16,83 seviyesi hedef olabilir. 16,03 seviyesinin altına inilmesi halinde ise 15,79 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 16,33
Destek : 16,17-16,03-15,79
Direnç : 16,45-16,59-16,83

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “Brent Petrol ve Gümüş Analizi
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, EURJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Risk Açıklaması: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” http://www.gcmforex.com/hakkimizda/risk-bildirim-formu/

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizl.eri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1104 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz