18 Şubat 2015 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda, Yunanistan’ın bugün mevcut kurtarma planının süresinin uzatılması konusunda başvuruda bulunacağı yönündeki haberler varlık fiyatlarına yön veren ana başlık olarak dikkat çekiyor. Wall Street endeksleri ilgili spekülasyonun etkisi ile seans sonlarına doğru yükselişlerini hızlandırırken, Asya borsaları da bu sabah ABD’yi izliyor. Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve Ukrayna gelişmeleri, Yunanistan gündeminin yanında yakından izlenirken, bugün, gelişmiş ülkeler için yayımlanacak makro-ekonomik göstergeler ile ABD Merkez Bankası’nın (FED) son yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanakları izlenecek.

“Yunanistan başvuruyu yapmayı kabul edecek mi?”

Geride kalan günler içerisinde Yunanistan ile Avrupalı ülkelerin, gerçekleştirilen temaslara rağmen bir uzlaşma sağlayamadıklarını görmüştük. Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan’ın mevcut kurtarma programının uzatılması için başvuruda bulunması gerektiği konusunda ısrarcı davranırken, Yunan yetkililer ise, ilgili planın daha öncesinden getirmiş olduğu kemer sıkma önlemlerini daha fazla uygulamak istemedikleri için buna yanaşmamışlardı. İki taraf arasında bu nedenle görüşmeler tıkanma noktasına gelmişti. Almanya maliye bakanı ve Yunanistan Başbakanı Çipras’ın dünkü açıklamaları da, uzlaşma sağlanabileceğine ilişkin ümitleri bir miktar kırarken, yine piyasalar eninde sonunda bir uzlaşma zemini yakalanacağı düşüncesi ağırlık kazanmıştı.

Dün akşam saatlerinde Brüksel’de konuya yakın kaynaklar tarafından verildiği iddia edilen bası bilgiler, piyasalarda olumlu bir hava oluşmasına yeninden katkı sağladı. Bu habere göre, şartlar konusunda hala daha müzakereler devam etse de, Yunanistan’ın bugün, mevcut kredi programının süresinin uzatılması için başvuruda bulunacağı belirtiliyor. İki taraf arasında anlaşmazlığı ortadan kaldırabilecek bu tür bir adımın fiyatlara yansıması ile global borsalarda yükselişler izleniyor. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) acil likidite fonu (ELA) olarak bilinen kredi mekanizmasını bugün, Yunan bankaları için uygulamaya devam edip etmeyeceğine ilişkin bir karar alması bekleniyor. Ayrıca Avrupa cephesinde, ateşkes sağlanmış olmasına rağmen, Ukrayna’nın doğusundaki çatışma haberleri gündemde yer almaya devam ediyor.

“BOJ’da değişiklik yok”

İki gün süren toplantısı bu sabah tamamlanan Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) merakla beklenen para politikası kararları açıklandı. BOJ, parasal tabanı yıllık 80 trilyon Yen’e çıkarma ve faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı. Piyasalarda ağırlıklı olarak Banka’nın herhangi bir değişikliğe gitmesinin beklenmediği görülüyordur. Bundan sonra ise dikkatler, BOJ Başkanı Kuroda’nın, düzenlenecek basın toplantısında kullanacağı ifadelere çevrilecek. Son günlerde, BOJ’un, daha fazla değer kaybedecek Yen’in güvene ve ekonomiye zarar verme endişesi taşıdığı yönündeki haberler basına yansımıştı. Kuroda’nın ilgili konuya ilişkin tavrı, BOJ’un para politikası konusundaki adımlarına ilişkin ipuçları verebileceği için dikkatle izlenecek. Başkan’ın konuşması sırasında Yen’de sert fiyat değişimleri izlenebilir.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Dün Yunanistan’a ilişkin umutlar ile Euro’da görülen yükseliş seyri, Dolar endeksinde baskı oluşturan bir faktör olarak öne çıktı. Önce gerileyen endeks ise sonrasında toparlanmaya çalışsa da, Yunanistan ile kreditörleri arasında uzlaşma sağlanacağı yönündeki beklentiler, Avrupa’nın ortak para biriminde düşüşlerin sınırlı kalmasına destek oldu. Diğer taraftan emtia fiyatlarında, özellikle değerli metallerde izlenen aşağı yönlü hareketler dikkat çekti. ABD seansının açılışı öncesinde altın, gümüş ve platin baskı altında kalırken, uluslararası piyasalarda yaşanan fon hareketlerinden kaynaklandığı düşünülen emtia piyasasındaki fiyat değişimleri sonrasında Wall Street seansı içerisinde hareketlerin nispeten daha sakin gerçekleştiği gözlendi. Dün emtia fiyatlarındaki kayıplar eşliğinde, petrol tarafında da geri çekilmeler hız kazanmıştı. Sonrasında ise düşük fiyatların ABD tarafındaki arzı kısacağı ve Libya’nın üretimini etkileyen çatışmaların sürüyor olması, petrol fiyatlarının kayıplarını silmesine katkı sağladı.

İngiltere’den gelecek haberlerin önem taşıdığı Avrupa seansı içerisinde piyasalar, Yunanistan’ın kurtarmanın uzatılması için başvuruda bulunup bulunmayacağını mercek altına alacaklar diyebiliriz. Ayrıca ECB’nin Yunanistan için acil likidite fonu adına alacağı karar ve ülkede yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi dikkat çekiyor. Akşam saatlerinde ise gözler ABD tarafında çevrilecek ve özellikle FOMC tutanaklarından çıkacak sonuçlar analiz edilecek.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

İngiltere – Ortalama Kazançlar Endeksi; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) son toplantısının tutanakları ile birlikte aynı anda yayımlanacak olan ada ülkesinin istihdam göstergeleri, hafta ortasına gelindiğinde piyasaların yakından izleyeceği rakamlar arasında yer alıyor. %5.8 ile son altı yılın en düşük seviyesinde kalmaya devam eden işsizlik oranı, işsizlik haklarından yararlanmak için başvuranların sayısındaki değişimi gösteren alacaklı sayım değişimi ve ortalama kazançlar endeksi, İngiltere’de istihdam piyasasının ilerleyişi hakkında yatırımcılara bilgiler verecek. Bu makro göstergeler arasında ise artık, BOE’nin yönlendirmeleri ile alacaklı sayım değişimi ve ortalama kazançlar endeksinin Sterlin’deki fiyat değişimlerinde daha etkili olduğunu ifade edebiliriz. Dolayısı ile her üç veriyi de dikkatle izlemek gerekiyor olsa da, özellikle BOE’nin faiz artırım kararlarında etkili olabilecek ve Banka’nın üzerinde değerlendirmeler yaptığı bilinen, ücretlerdeki artışa ilişkin ipuçları sunabilecek “ortalama kazançlar endeksini” yakından analiz etmekte fayda olacağını ifade edebiliriz. Kasım döneminde geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinden bu yana görülen en hızlı seviyeye gelen ortalama kazançlar endeksinin, beklentinin altında gerçekleşmesi Sterlin’de kayıplara yol açabilecekken, tahminin üzerine çıkacak bir veri, ada ülkesinin para biriminde yükselişleri destekleyebilir.

İngiltere – BOE Toplantı Tutanakları; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) 5 Şubat’ta tamamlanan para politikası toplantısının yayımlanacak tutanakları, istihdam verileri ile birlikte İngiltere’nin finansal araçlarında ve Sterlin’de sert fiyat değişimlerine neden olabileceği için piyasa katılımcıları tarafından yakından takip edilecek. Özellikle, politika faiz oranını değiştirmeme kararının Para Politikası Komitesi (MPC) içerisinde nasıl bir oylama ile alındığı merak konusu olacak. 9 üyeli MPC’nin 2 üyesi, art arda beş toplantı boyunca faiz oranının 25 baz puan artırılması yönünde oy kullandıktan sonra, enflasyon oranının İngiltere’de on beş yılın en düşük seviyesine gerilemesi ile Ocak ayındaki toplantıda bu görüşlerini geri çekmişlerdi. Oy dağılımında bir değişikliğin görülmesi ada ülkesinin para biriminde sert hareketlere neden olabilir. Oylama sonuçlarının yanında, tutanakların satır aralarında İngiltere ekonomisine ve para politikasına ilişkin değerlendirmeler de yakından izlenmeli.

Kanada – Toptan Satışlar; Eylül ayında %1.8’lik bir artış kaydeden Kanada’daki toptan satışlar datası, piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde bir performans gösterdikten sonra Ekim döneminde sadece %0.1 yükseliş, Kasım’da ise %0.3 düşüşe işaret etmişti. Toptan satışlar verisi ülke ekonomisindeki ilerleyişi görebilme adına piyasalar tarafından dikkatle izlenecek rakamlar arasında yer alıyor. Eylül dönemindeki güçlü verinin arkasında, özellikle inşaat materyalleri ve malzeme alt sektörlerindeki satışın %5.5’lik rekor artışının yer aldığı görülmüştü. Ekim ayında ise bu güçlü rakamların ardından daha muhafazakar bir büyüme izlendi. Aralık dönemine ilişkin bilgiler verecek olan Kanada’nın ilgili göstergesinde toptan satışların hacmindeki değişim, son aylarda petrol fiyatlarındaki gerileme ile düşüş kaydeden ülkenin para birimi değeri üzerinde etkili olabilir.

ABD – Yapı Ruhsatları; İstihdam ve enflasyon verilerindeki ilerlemenin yanında ABD Merkez Bankası’nın (FED) yakından izlediği rakamlar arasında, konut piyasasına ilişkin makro-ekonomik göstergeler de yer almaktadır. Son altı aydır art arda bir milyonun üzerinde yeni ruhsatın çıktığına işaret eden yapı verisi, yeni bir binanın inşaatına başlanmadan önce alınan izin sayısını gösterdiği için, öncü bir veri olarak izlenmektedir. Aralık ayında 1,03 milyon ruhsat alındığını gösteren verinin Ocak dönemi için yayımlanacak datasının tahminlerden farklı gerçekleşmesi halinde, Wall Street endeksleri ve Dolar’da fiyat değişimleri izlenebilir. İlgili veri ile birlikte aynı anda konut başlangıçları ve üretici fiyat endekslerinin de yayımlanacak olması, bu göstergeleri birlikte değerlendirmenin faydalı olmasını sağlayabilir.

ABD – Enflasyon Oranı (PPI); 26 Şubat’ta açıklanacak tüketici fiyat endeksi (TÜFE-CPI) öncesinde, dünyanın en büyük ekonomisinde ait bilgiler verecek üretici fiyat endeksi (ÜFE-PPI) rakamları, piyasaların merceği altındaki önemli göstergeler arasında yer alacak diyebiliriz. ABD’de üretici fiyatlarındaki değişim aylık bazda, iki yıldan daha uzun bir süredir %1 seviyesinin altında gerçekleşiyor. Gıda, enerji ve ticaret kalemlerinin hariç tutularak hesaplandığı çekirdek PPI göstergesinde de durum pek farklı değil. İstihdam verilerinin nispeten toparlanma içerisinde olduğu bir dönemde, piyasalarda dikkatler ABD Merkez Bankası’nın (FED) yakından izlediği bir diğer faktör olan “enflasyon” üzerinde yoğunlaşabilir. Bu paralelde, CPI datalarından önce gelecek PPI rakamları, ABD Merkez Bankası’nın (FED) atacağı adımlar konusunda beklentilere yön verebilir.

ABD – Sanayi Üretimi; Kapasite kullanım oranı verisi ile birlikte açıklanacak olan ABD’nin sanayi üretimi göstergesi, haftanın üçüncü işlem gününde dünyanın en büyük ekonomisindeki ilerleyişe ilişkin bilgiler verecek. Aralık ayında %0.1 gerileyen endüstriyel üretim, ham petrol, ABD borsa endeksleri ve Dolar üzerinde fiyat değişimlerinin görülmesine yol açabilir. Verinin, beklentinin altında kalması ABD’nin para biriminde aşağı yönlü hareketlere zemin oluşturabilecekken, öngörülen rakamın üzerindeki datalar yükselişlere destek olabilir.

ABD – FOMC Tutanakları; 28 Ocak’ta tamamlanan ABD Merkez Bankası’nın (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının yayımlanacak tutanakları, haftanın dikkatle izlenecek gelişmeleri arasında üst sıralarda bulunuyor diyebiliriz. Küresel piyasaların cevabını en çok merak ettiği, “FED ne zaman faiz artıracak” sorusuna ilişkin ipuçları aranacak tutanakların satır aralarında, yatırımcılar FED’in para politikasındaki değişimler adına detayları inceleyecekler. 28 Ocak’ta toplantının tamamlanmasının ardından yayımlanan karar metninde, FED’in faiz oranını artırmak için “sabırlı” olacağı yönündeki ifadesini korumaya devam ettiği ve ABD ekonomisinin sağlıklı bir hızda büyüdüğü değerlendirmesi dikkat çekmişti. Toplantı öncesinde ABD için açıklanan ekonomik göstergelerin nispeten daha zayıf bir tablo ortaya koymasına rağmen, FED’in, para politikası duruşunda bir değişiklik yapmaması, Dolar’da yukarı yönlü sert hareketlerin izlenmesine neden olmuştu. Bu paralelde Çarşamba akşamı, Banka’nın faiz artış zamanlamasına ilişkin ipuçları alabilmeyi umacak piyasalar, son FOMC toplantısının ayrıntılı kayıtlarını büyük bir dikkatle izleyecekler.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

CNY Çin Piyasaları “Bahar Festivali” Nedeniyle Kapalı

11:30 GBP Ortalama Kazanç Endeksi (Ara) 1,7% 1,7%

11:30 GBP Alacaklı Sayım Değişimi (Oca) -25,2K -29,7K

11:30 GBP BOE Politika Faiz Oranı Oylaması 0-0-9 0-0-9

11:30 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme Oylaması 0-0-9 0-0-9

11:30 GBP İşsizlik Oranı (Ara) 5,8% 5,8%

EUR Almanya 10 Yıllık Tahvil İhalesi

15:30 CAD Toptan Satışlar (Aylık) (Ara) 0,4% -0,3%

15:30 USD Yapı Ruhsatları (Oca) 1,08M 1,06M

15:30 USD PPI (Aylık) (Oca) -0,4% -0,3%

15:30 USD Çekirdek PPI (Aylık) (Oca) 0,1% 0,3%

15:30 USD Konut Başlangıçları (Oca) 1,07M 1,09M

16:15 USD Kapasite Kullanım Oranı (Oca) 79,9% 79,7%

16:15 USD Endüstriyel Üretim (Aylık) (Oca) 0,5% -0,1%

21:00 USD FOMC Toplantı Tutanakları

23:45 NZD PPI Girişi (çeyreklik) (4. Çeyrek) -0,2% -1,5%

EURUSD ANALİZİ

Haftanın üçüncü işlem günündeyiz. EURUSD paritesi 1.1455 – 1.1270 seviyesi arasındaki bant hareketine devam etmekte, 1.1370 ise mevcut bandın kontrol noktası olarak önemini korumaktadır. Bu bağlamda da bandın alt ya da üst noktası hesaplamaları içini kontrol noktası olan 1.1370 desteği günün en önemli destek noktasıdır. Ayrıca daha net hareket imkanı için bandın dışındaki hareketlere ihtiyaç vardır. Özellikle de kısa vadeli tepki alımlarının devam edebilmesi için 1.1455 direncinin geçilmesi gerektiğini unutmayalım.

Makro-ekonomik anlamda günü değerlendirdiğimizde günün ikinci yarısında ABD’den gelecek olan veriler kritik bir önem taşımaktadır. Ayrıca TR saati ile 21:00’da başlayacak FOMC toplantı tutanakları da günün en dikkat çekici gelişmeleri olarak kaydedilmiştir.

Pivot: 1.1455
Destek: 1.1370-1.1320-1.1270
Direnç: 1.1455-1.1485-1.1535

GBPUSD ANALİZİ

1.5440 seviyesine kadar yükseldikten sonra mevcut yükselişlerini sınırlandıran ve yükselen takoz formasyonunda kanalın alt noktası olan 1.5298 seviyesine yaklaşan bir görüntü çizen GBPUSD paritesi, yeni haftanın üçüncü işlem gününde şu sıralar 1.5354 seviyesinde seyrini sürdürmektedir. Genel görünümü incelediğimizde 1.5298 destek noktası, kanalın alt noktası olmakla birlikte mevcut yükselişlerin devam edebilmesi anlamında da kritik bir önem taşımaktadır. Parite eğer bu tutumu devam ettirebilirse gün içerisinde 1.5370 seviyesi üzerine çıkabilir ve bu tutum 1.5400 – 1.5440 seviyelerinin yeniden gündeme gelmesini sağlayabilir. Gün içi yükseliş beklentimiz sonlandı diyebilmemiz içinse 1.5298 destek noktasının kırılması gerektiğini unutmayalım.

Makro-ekonomik anlamda günü değerlendirdiğimizde günün ilk yarısı 11:30’da İngiltere’den gelecek haberlerle etkili bir başlangıç yapması beklenilen GBPUSD paritesi, günün ikinci yarısında ABD’den gelecek olan verilerle bu hareketine kaldığı yerden devam etmek isteyebilir. Ayrıca TR saati ile 21:00’da başlayacak FOMC toplantı tutanakları da günün en dikkat çekici gelişmeleri olarak kaydedilmiştir.

Pivot: 1.5298
Destek; 1.5333-1.5298-1.5250
Direnç; 1.5370-1.5400-1.5440

USDTRY ANALİZİ

Haftanın ilk işlem gününde USTRY kurunun mevcut yükseliş trendinin alt noktasını aşağı yönlü kırarak yükseliş trendinin sonlanmasına neden olmuş ancak satıcıların mevcut kırılış sonrasında agresif bir tutum içerisine giremediğini görmekteyiz. Bu tutum, kısa vadeli satıcıların agresif tutuma girmek istemeyişi mi yoksa gün içi alıcıların son çırpınışları mı şeklinde yorumlayabiliriz.

Kur hareketlerini incelediğimizde kırılan kanalın güncel alt noktası ve aynı zamanda da 50 periyotluk basit hareketli ortalama olan 2.4680 direnci önemini korumaktadır. Mevcut kırılış bir tuzak mı değil mi sorusunun cevabı için 2.4680 seviyesi dikkatle takip edilmelidir. 2.4680 direnci altındaki hareketlerin devamı satıcıların bir adım, 2.4680 seviyesi üzerindeki hareketler ise alıcıların bir adım önde olmasını ağlayabilir. Genel görünüm, satıcıların bir adım önde olduğu şeklindedir. 2.4680 öncesindeki ilk bariyer ise 2.4585 olarak kaydedilmiştir.

Pivot: 2.4680
Destek
: 2.4410-2.4290-2.4105
Direnç: 2.4585-2.4680-2.4825

EURTRY ANALİZİ

EURTRY paritesinin dünden bu yana gerçekleştirdiği yükselişe karşın henüz İchimoku bulutunun dışına çıkamadığı görülüyor. Gün içerisinde 2,7680 – 2,7800 bandı üzerinde kalma tutumunun destekleyebileceği yükseliş baskısı, bulutun üst sınırı olan 2,8100 seviyesi üzerindeki fiyatlamalarla netlik kazanabilir. Özellikle bu seviye üzerinde gerçekleşebilecek her 4 saatlik kapanış, tekrardan 2,8300 ve 2,8420 bölgesine ulaşma isteğini canlandırabilir.

Paritenin gün içerisinde olası geri çekilmeleri 2,7680 – 2,7800 bandı ile sınırlı kaldığı müddetçe yeni bir alım baskısı oluşabilir. Bu bölge altında gerçekleşebilecek peş peşe iki adet 4 saatlik kapanışta 2,7435 bölgesine ulaşma isteğini destekleyebilecek düşüş baskısı oluşabilir.

Pivot: 2,7800
Destek:
2,7950 – 2,7800 – 2,7680
Direnç: 2,8100 – 2,8200 – 2,8300

USDJPY ANALİZİ

USDJPY paritesinde 118,30 seviyesinde başlayan yükselişin 119,40 seviyesine dek ulaştığını gördük. Gün içerisinde, 118,30 seviyesi üzerinde yükseliş beklentimiz korunmakla birlikte, yükselişlerde 119,40 seviyesi hedeflenebilir. Gün içerisinde 119,40 seviyesinin aşılması yukarı yönlü baskıya netlik kazandırabilir. Buna ek olarak kalıcı beklentiler için 119,40 seviyesi üzerindeki günlük kapanış takip edilebilir. Paritede olası geri çekilmelerde 118,80 seviyesinin kırılması, bandın alt noktası olan 118,30 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Düşüş yönünde baskının etkinliğini artırabilmesi için 118,30 seviyesi altında peş peşe gerçekleşebilecek iki günlük kapanış ihtiyacı bulunmaktadır. Paritede görülebilecek düşüşlerde, yükseliş eğilimine sahip genel görünümün 115,50 seviyesiyle korunduğu süreçte, bu seviyede sınırlı kaldığı müddetçe olası düşüşlerin kısa vadeli olarak değerlendirilebileceği unutulmamalıdır.

Pivot: 118,30
Destek:
118,80 – 118,30 – 118,00
Direnç: 119,40 – 119,95 – 120,45

EURJPY ANALİZİ

EURJPY paritesinin karar bölgesi olarak belirlediğimiz 134,70 – 135,35 bandı üzerinde seyrettiği görülmektedir. Söz konusu bölge üzerinde yükseliş baskısının etkili olabileceğine dair beklentimiz sürmektedir. Gerçekleşebilecek alımlarda 136,75 seviyesi hedeflenebileceği gibi, bu seviye üzerinde gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanış, söz konusu baskının netlik kazanmasına yardım edebilir. Paritede olası düşüşlerde 134,70 seviyesi altında gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanış, 133,60 seviyesinin hedeflenmesine neden olabilir. Bunun dışında, paritenin gri bölgeye dahil olması tek başına beklentilerin yön bulabilmesi açısından yeterli değildir.

Pivot: 135,35
Destek: 135,35 – 134,70 – 134,00
Direnç: 136,20 – 136,75 – 137,00

AUDUSD ANALİZİ

AUDUSD paritesinde kısa vadeli tepki alımları neticesinde genel düşüş eğilimini desteklemekte olan 0,7840 – 0,7880 bölgesine bir adım daha yaklaşıldığını görmekteyiz. Gün içerisinde, gri ile belirttiğimiz bu bölge altında düşüş baskısının etkili olması beklenmektedir. Gerçekleşebilecek düşüşlerde 0,7795 ve 0,7760 seviyeleri hedeflenebileceği gibi, önemli olarak karşımıza çıkan seviye 0,7723’tür. Paritenin gün içerisinde olası yükselişi, gri bölge altında veya dahilinde kaldığı müddetçe yeni satış baskısı oluşabilir. Etkili bir yükseliş beklentisi için 0,7880 seviyesi üzerinde peş peşe olarak gerçekleşebilecek iki adet 4 saatlik kapanış ihtiyacı sürmektedir.

Pivot: 0,7880
Destek:
0,7795 – 0,7760 – 0,7723
Direnç: 0,7840 – 0,7880 – 0,7925

USDCAD ANALİZİ

USDCAD paritesinde ana hareketi destekleyen mavi yükseliş trendi ile kırmızı renkli düşüş trendinin mücadelesi devam ediyor. Paritede, orta ve uzun vadede devam etmekte olan yükseliş baskısının, gün içerisinde 1,2325 seviyesi üzerinde etkili olması beklenmektedir. Gerçekleşebilecek alımlarda kısa vadeli düşüş baskısı oluşturan trendin sınırı olan 1,2420 seviyesinin aşılması söz konusu baskıya netlik kazandırabilir. Özellikle 1,2420 üzerindeki kalıcı olma isteği, yukarı yönlü baskının etkinliğini destekleyebilir.

Paritede gerçekleşebilecek geri çekilmelerde, 1,2325 seviyesi altında peş peşe gerçekleşebilecek iki adet 4 saatlik kapanış 1,2250 ve 1,2160 seviyelerine ulaşmayı hedefleyebilecek düşüş baskısını canlandırabilir. Ancak, USDCAD paritesinin orta ve uzun vadede istikrarlı bir yükseliş sonrası ulaştığı bu bölgelerde, olası geri çekilmelerin düzeltme hareketi olma potansiyelinin bulunduğu unutulmamalıdır.

Pivot: 1,2325
Destek:
1,2325 – 1,2250 – 1,2160
Direnç: 1,2420 – 1,2490 – 1,2545

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrol haftanın ikinci işlem gününde 60,25-62,97 aralığında işlem gördü. 64 dolar hedefine yaklaşılıyor. Gün sonu kapanışlar 58,40 seviyesi üzerinde olduğu sürece 64 dolar hedefi korunabilir. 64 dolar seviyesinin aşılması halinde ise hedef 70 dolar seviyesi olabilecektir. 58,40 seviyesi ise en yakın destek konumunda.

Libya ve Mısır’ın Ortadoğu’da İslam devleti (IS) birliklerine saldırıları bölgede tansiyonun azalmadığının teyidi. IS tehdidi önümüzdeki on yıl için üretim dengeleri bozma, yatırımlara zarar verme tehdidi barındırıyor. Yeni yatırımlar pazarda dengenin korunması için ihtiyaç Fakat bu noktada ABD’nin büyük petrol üreticisi olma noktasına gelmesi imdada yetişiyor.

Bugün için saatlik grafikte ilk destek 61,47 ilk direnç 62,96 seviyelerinde. Gün içi işlemlerde 63,71 seviyesi aşılırsa 65,02 seviyesi hedeflenebilir. 60,72 seviyesi altına inilmesi halinde ise 59,41 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 61,81
Destek:
61,47-60,72-59,41
Direnç: 62,96-63,71-65,02

HAM PETROL ANALİZİ

54.30 seviyesinden başlatılan aşağı yönlü baskı ile 52.65 seviyesini aşağı yönlü kırarak TEPE Formasyonu konusunda önemli sinyaller veren Ham Petrol, bu düşüncesini 51.60 desteğini kıramayarak sürdüremedi. Ham Petrol, 51.60 destek noktasını aşağı yönlü kıramadığı için gerçekleştirdiği dönüşlerle yeniden 54.30 seviyesini hatta bu seviyeyi de geçerek gün içerisinde 54.86 seviyesini test etmiş oldu. Böylelikle TEPE Formasyonu konusunda henüz yeni bir etkinliğine başlamadan sonlanmış oldu.

Günü değerlendirdiğimizde 51.60 destek noktası güncelliğini korumakla birlikte Ham Petrol fiyatının bu destek üzerindeki seyri yükselişlerin devamı anlamına gelebilir. Bu tutum Ham Petrol için 55.05 başta olmak üzere 56.45 ve 57.55 seviyelerinin de hedeflenmesine katkı sağlayabilir. 51.60 öncesindeki ilk kritik destek noktası ise 52.90 olarak kaydedilmiştir. Gün içerisinde satıcılı seyrin daha istekli olacağını düşünen Foreks işlemcisi ise 51.60 desteğinin aşağı yönlü kırılmasını takip etmelidir.

Pivot: 51.60
Destek: 52.90-51.60-50.70
Direnç: 55.05-56.45-57.55

ALTIN ANALİZİ

Haftanın ikinci işlem gününde kıymetli madenlerde önemli satış baskıları oluştu. Bu baskı, Altın fiyatının gün içerisinde kanalın alt noktası olan 1204 seviyesine kadar gerilemesine katkı sağladı. Mevcut düşüş sonrasında sakin seyrini sürdürmeye ve tepki alımı gerçekleştirmeye çalışan Altın, yeni haftanın üçüncü işlem gününde şu sıralar 1210 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Teknik olarak Altın grafiğini incelediğimizde mevcut düşüş trendi etkisini sürdürmekle birlikte kanalın alt noktasından gerçekleştirdiği dönüş ile bazı düzeltme ihtimalleri gün içi etkili olabilir. Mevcut düşüş trendinin kontrol noktası olarak belirlediğimiz 1225 bariyeri, ilgili düzeltmelerin şiddeti ve isteği hakkında bize önemli sinyaller verebilir. 1225 öncesindeki ilk bariyer ise 1216.50 olarak belirlenmiştir. Genel görünüm, 1225 direnci altındaki olası düzeltmelerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi şeklindedir.

Pivot: 1225.00
Destek: 1204.00-1198.00-1193.00
Direnç: 1216.50-1225.00-1231.00

GÜMÜŞ ANALİZİ

Gümüş 17,20 direncinin üzerinde tutunamadı, gelen sert satışlarla aynı gün içinde 17,20 direnci üzerinden 16,70 desteği altına inildi. 16,70 seviyesi son durumda en yakın direnç durumuna geldi. Geri çekilmenin devamı halinde günlük periyotta ilk destek 16,18 seviyesinde görülüyor.

Baz metaller Çin’de bir hafta sürecek tatil öncesinde aşağı yönde baskı altında. Bunun yanında ABD ekonomisinin toparlanmasında yavaşlama işaretleri aynı zamanda sanayi metali olan gümüş için yükseliş anlamında iyi haber değil. BAD tüketici güveni yedi aydan sonra ilk defa şubat ayında düştü.

Bugün için saatlik grafikte ilk destek 16,22 ilk direnç 16,79 seviyelerinde. Gün içi işlemlerde 17,08 seviyesi aşılırsa 17,56 seviyesi hedef olabilir. 15,93 seviyesinin altına inilmesi halinde ise 15,45 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 16,70
Destek:
16,22-15,93-15,45
Direnç: 16,79-17,08-17,56

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “Brent Petrol ve Gümüş Analizi
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, EURJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Risk Açıklaması: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” http://www.gcmforex.com/hakkimizda/risk-bildirim-formu/

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizl.eri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1162 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz