İşkolik Olmak, İşkolizm ve İşkolizmden Kurtulmanın Yolları

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
İşkolik Olmak, İşkolizm ve İşkolizmden Kurtulmanın Yolları

Çalışma hayatında, kabul görmek, onaylanmak ve saygı duyulması için sektörel alanda uzmanlaşmanın yanı sıra çok çalışkan olmak da gerekiyor.

Ancak günümüzde zaman eskiden olduğundan çok daha hızlı akıyor. İletişim kanallarının gelişmesiyle birlikte zamanı planlamak da zorlaşıyor. Ve sonuç olarak çok çalışmak ile işkolik olmak arasındaki sınırı çizmek neredeyse imkansızlaşıyor.

İşkolizm çağımızın hastalığı… Hayatını çalışmaktan ibaret sanan birey kendine olduğu kadar çevresine de zarar verebiliyor. Zamanla sadece çalıştığı süre boyunca mutlu olan, işi ile evli bu bireyler önce kendi sonra sevdikleri insanları ihmal ederek, hayatı sürekli ıskalayarak yaşamaya başlıyor. Peki, nedir bu işkolizm? Çok çalışmak işkolik olmak ile eş değerde midir?

Bireyin kim olduğu, ne yaptığı ve sonuçta elde ettikleri ile değer gördüğü günümüz koşullarında işkolikler bu üç değer yargısı arasındaki dengeyi kuramadıkları için çok çalışan bireylerden ayrılırlar. Çalışkan olanlar işkoliklere oranla çok daha sağlıklı bakış açısına sahiptirler. İşkoliklerin en sıklıkla yaptığı hataların başında; yapılan ile elde edilen arasında kim olduklarını da unutmaları gelir. İşkolikler işleri ile evlidirler. Bu evlilik bağı işkolikler için öylesine güçlüdür ki kendilerinden önce iş hayatlarının gelmesini normal karşılarlar. Kendilerini unutarak hayatlarının odak noktasına işlerini yerleştirirler. Duygu yoğunluğu, işkolikler için sadece çalıştıkları süre boyunca geçerlidir. İşkolikler genelde duygu ve hayattan beklentilerini iş yaşantısının ardına saklanarak perdelerler. Mükemmeliyetçi yapıları işkolikleri bitip tükenmez mükemmeliyetçilik arayışına sürükler. Neticede de orada kaybolurlar. Eş, çocuk, özel hayat, önemli günler, aile toplantıları gibi kavramlar işkolikler için önem listenin son sıralarında sıralanır. İşkoliklerin dur noktası yoktur. Ki işkolikleri çok çalışan bireylerden ayıran en temel özellik de budur. Çok çalışan bireyler nerede, ne zaman durulması gerektiğini bilirler. Çok çalışan bireylerin iş dışında da bir hayatları vardır ve işkoliklere oranla bu hayatı yaşamayı tercih ederler. Çok çalışan bireyler iş dışı hayatlarını etkin değerlendirirlerken işkolikler bu zamanlarda dahi kafaları işle meşkul olanlardır.

İşkolik olmak başta keyifli ve zararsız gibi hissedilse de zamanla özel hayat kadar iş hayatı ve çalışılan şirket için de tehlikeli sonuçlar yaratır.

İşkolizm Ya Da İşkolik Olmanın Sonuçları

  • İşkolizm ya da işkolik olmak sosyal ilişkilerinin bozulmasına neden olur.
  • İşkolik olmak bireyin kendine zaman ayırmaması anlamına gelir ki bu da zamanla hayattan kopmaya ve kişisel gelişimin sekteye uğramasına neden olur.
  • İşkolik bireylerin evlilik hayatları zamanla bozulur ve evliliklerinin parçalanmasına neden olur.
  • İşkolik olmak zamanla depresyon, yorgunluk ve dolayısıyla da huzursuzluğa yol açar.
  • İşkolik bireylerde strese bağlı sağlık sorunlarına sıklıkla rastlanır.
  • İşkolik bireyler günlük hayatta gerekli geri beslenmeyi yaşayamadıkları için zamanla yaratıcılık ve üretkenlik düşer sonuçta da hata yapma olasılıklarında artış görülür.

Tüm bu olumsuz gelişmeler iş hayatının her şeyin önünde tutan birey için işini kaybetmeye kadar giden ciddi sorunlara gebedir.

İşkolizmi Yenmek, İşkolik Olmadan da Çalışma Hayatında Başarılı Olmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar

İşkolizm zamanla oluşan iş hayatındaki korkularınızla beslenen ve bir süre sonrada yaşama biçimine dönüşen bir durumdur. Bu da demek oluyor ki küçük bir takım çabalarla işkolizmin önüne geçebilmek mümkün.

Peki, ne yapmalısınız?

Öncelikle işkolik olduğunuzu kabul edin ve sizi bu noktaya sürükleyen gerekçelerinizi gözden geçirin. İş yerinde kabul görme problemi mi yaşıyorsunuz? Ya da gerçekleştirdiğiniz çalışmalarda onaylanmak mı istiyorsunuz? Yeteri oranda saygı görmediğinizi mi düşünüyorsunuz? Öncelikle tüm bu endişelerin bir gün istediğiniz noktada çözümleneceğini bilmenizde yarar var. Her şeye, hemen ve hep birlikte sahip olamazsınız. Ayrıca hedefiniz bu kazanımlarsa bunlara hayatınızın diğer evrelerinde de sahip olabilirsiniz. Aile ya da arkadaş çevrenizde de saygı, onay ve kabul görebilirsiniz. İşte bu yüzden iş-yaşam dengesini doğru kurmalısınız.

İş-Yaşam dengesi nasıl kurulur?

  • İşi işte, hayatı hayatın içinde yaşamayı prensip edinmelisiniz. İş bittiği anda hayatınız başlar. İşin bittiği noktada halen işi düşünerek zaman geçirmek sizin hayatınızdan çalar.
  • Özel hayat, aile ve arkadaşlar önemlidir. Onlara gereken önemi vermeye özen gösterin. İşi ilişkilerinize, ilişkilerinizi işe taşımayın.
  • Hayır demeyi öğrenin. Yaptığınız bir planı, sizin için önemli olan bir günü ya da randevuyu yaşamanızdan sizi alı koyacak her türlü göreve hayır deyin. Hiçbir şey sizin hayatınızdan ya da planlarınızdan daha önemli, daha acil olamaz. Acil olan hiçbir iş de son dakika da aktarılmaz.
  • Spor yapın. Yeni hobiler edinin. Başlangıçta iç disiplini kurmak zor olacağı için sizi zorlayacak programlı aktivitelere yazılmak iyi çözüm olacaktır. Sizi takip eden bir spor salonu idealdir.
  • Yardım isteyin. Sonuçta yaşadığınız sizin hayatınız olsa da onu yaşamaya yeni başladınız. Bu noktada deneyimsiz ve tecrübesiz olmanız doğaldır. Arkadaş ve ailenizden size yardım etmelerini isteyin.
  • Doğru ve dengeli beslenmek önemlidir. İşkolik olduğunuz zamanlarda atladığınız öğünleri ve bunun neden olduğu problemleri hatırlayın. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunduğuna göre siz de beslenmenize dikkat edin.
  • Tatile çıkın. Fırsat bulduğunuz her an uzaklaşın. Hafta sonu tatilleri, bayram ve benzeri resmi tatillerde küçük seyahat planları yapın.
  • İş dışı hayatınız için de ajanda tutun. Özel ve önemli günleri not alın, hatırlatıcılardan yararlanın ve tıpkı iş hayatınızda olduğu gibi unutmamanızı sağlayacak detayları hayatınızda kurgulayın!
  • Hatasız kul olmaz! Unutmayın ve kendinizi affetmeyi öğrenerek hatalarınızdan ders alarak ilerleyin.
  • Dinlenmeyi tembellik addetmeyin. Tıpkı yemek yemek, su içmek gibi dinlenmenin de bir ihtiyaç olduğunu kabul edin.

Eğer kendi kendinize yardım etmekte zorlanıyorsanız profesyonel yardım almayı deneyin. Bu noktada bir yaşam koçu ve/veya psikolog ideal bir destekleyici olabilir. Profesyonel bir kişi tarafından yaşantınızın değerlendirilmesi ve gerekli çıkış yollarının birlikte bulunması önemli bir deneyimdir. Tekrar hatırlatmakta fayda var, işkolik olmak ya da işkolizm bir kader değildir. Sonradan gelişmiş ve çeşitli temelleri olan bir problemdir. Bunu aşmak zordur ama imkansız değildir. Bu nedenle vakit kaybetmeden önerilerimize kulak vermeli ya da profesyonel destek almalısınız.

Kaynak : makalemarketi.com

ücretsiz üye olun

35148 kere okundu

Etiketler:

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz