Barter sistemi ve faydaları

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Barter sistemi ve faydaları

Tanım olarak Barter "takas" anlamına gelir. Ekonomi ve ticaret sisteminde ise Barter terimi, sıradan takas işlemlerinden daha ötede, etkin bir ticari sistemi ifade etmektedir.

Barter´ı ana hatlarıyla, satın alınan mal ve hizmetin bedelinin, üretilen mal ve hizmet ile ödendiği bir finansman sistemi olarak özetleyebiliriz. Barter uygulamalarına katılmak için öncelikle herhangi bir işletmenin Barter Ortak pazarına üye olması gerekmektedir. Kısaca Barter Sistemi, firmaların bir araya gelerek oluşturduğu bir pazardır ve Barter Ortak Pazarı´nı oluşturan tüm firmaların mal arzları ve talepleri ile işlemektedir. Bu anlamda herhangi bir ticari ya da emtia borsasından farklı görünmemektedir. Oysa ki Barter, farklı ticari işlemlerinde olduğu komplike bir pazardır. Barter Sistemi ile çalışan üye bir firma, Barter Ortak Pazarı´ndan satın aldığı malların ve hizmetlerin bedelini, ürettiği veya pazarlamasını yaptığı ürünleri Barter Ortak Pazarı´nda satarak öder. Barter Pazarı´na ürün satan firma, bedelini, Barter Pazarı´nda satışa sunulmuş mallar ve hizmetler listesinden dilediğini satın alarak tahsil eder. Barter firmaları arz ya da taleplerini Barter Ortak Pazarı´na sunar.

Ekonomi de "trampa"da denilen (ki trampa ekonomisi paranın değerinin hızla düştüğü enflasyonist ülkelerde hep olumsuz anılır) bu tip takas yönteminin üst düzeyde yapılanmış bir modeli olan Barter, bir mal ve hizmet değeri ölçüsünde pazarlandığı etkin bir finansman aracıdır . Fiyatı alıcı ve satıcı karşılıklı belirler. Barter şirketi ise bu sistemde alıcı ve satıcıyı bir araya getiren bir düzenleyici veya hakem gibidir. Örneğin Barter şirketi serbest piyasa sistemi içinde işlemlerin gerçekleşmesini denetler. Bu sayede barter sistemine üye herhangi bir firmaya, ürün ya da hizmetini piyasaya arz ettiği fiyattan daha yüksek bir fiyatla satmasına izin vermez. Eğer barter sistemi dahilinde yapılacak bir satışta yüksek fiyat isteyen firmalar tespit edilirse Barter Şirketi tarafından bu firma ya da firmalar uyarılır. Buna rağmen yine de yüksek fiyat stratejisine devam ederler ise firma Barter üyeliğinden ihraç edilir.

Satışların gerçekleştirilebilmesi için bazı prosedürlerin uygulanması gerekmektedir. Örneğin üye firmalar ürün ya da hizmetlerini alıcı firmalara satabilmeleri için Barter Şirketinden satış yapabilme yetkisi olan provizyon kodu almaları gerekir. Provizyon kodu alınmadan yapılan satışların tahsilatında ihtilaf olursa Barter Şirketi sorumluluk kabul etmez. Üye firma işlem yapacağı esnada Barter Şirketi tarafından Barter ortak pazarından hangi oranda ürün alabileceği ve yine hangi oranda satış yapabileceğini belirten öneride bulunur. Burada yaratılmak istenen amaç, üye firmaların ürünleri ile ödeme yapabilecekleri oranda alım yapmaları ve ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri oranda satış yapmalarını sağlamaktır.

Barter işlemlerinde kredi olanakları da mevcuttur. Örneğin alım esnasında kullanılan Barter kredisi, üye firmalara verilen bir mal ve hizmet kredisidir. Firmalar ihtiyaçları olan mal veya hizmeti barter sisteminde satın alırlar ve bedelini ürünleri ile ödeyecek durumda değillerse on iki ay sonunda nakit olarak öderler.

Barter´ın faydaları

  • Barter ile etkin stok satış yöntemine kavuşulur. Barter sistemi, özellikle stok eritme sıkıntısı yaşayan, firmaları rahatlatır, gereksiz stok maliyetlerinden kurtarır. Firma, bu stokları satması karşılığında nakit ödeyerek aldığı ürün ve hizmetleri barter ortak pazarından para ödemeksizin satın alabilir.
  • Atıl kapasiteyi değerlendirmede etkin bir yöntemdir. Firmaların bilançolarında amortisman, personel gideri, faturalar ve benzeri sabit giderleri her zaman için söz konusudur. Buna rağmen firmalar, ancak satış yapabildikleri oranda üretim yapabilmekte, bu da sabit giderlerin birim maliyetini artıran bir unsur olmaktadır. Barter sistemine üye firmalar, tam olarak kullanamadıkları kapasitelerinin bir kısmını barter ortak pazarında değerlendirerek atıl kapasitelerini harekete geçirebilir ve bu yolla hem sabit giderlerinin birim maliyetini düşürebilir, hem de üretim için gerekli finansmanın bir kısmını sağlamış olurlar.
  • Barter, rekabetin yıkıcı etkilerini önler. Barter sisteminde arz-talep dengesi gözetildiğinden aynı ürünü üreten fazla sayıda firmaya sistemde yer verilmez. Kısaca, barter sistemine üye olan bir firma, kendi sektöründe faaliyet gösteren çok fazla rakiple karşılaşmaz.
  • Barter, üyelerine faizsiz kredi olanağı sağlar. Barter sistemine üye firmalar, 12 aya kadar %0 faizle USD üzerinden ürün ve hizmet kredisi kullanabilirler.
  • Barter satış yönetimi ve nakit akışı için kolaylık sağlayan bir finansman sistemidir. Barter Sistemi ile ürün satın alan firma nakit ödeme yapmaz; sisteme Amerikan Doları ile borçlanır ve borcunuzu uzun vadede ödersiniz. İhtiyaçlarını Barter ortak pazarından karşılayarak borçlanan firma öncelikle stoktaki ürünlerini pazara sunarak geri ödeme yapar. Böylelikle hem stok maliyetinden kurtulur, hem de aynı oranda cirosunu artırarak kâr eder. Stoklardaki ürün, ek hiç bir gider olmaksızın (telefon, personel, tanıtım-reklam, vb.) barter sistemi ile satıldığından normal satışlara oranla daha yüksek bir kâr marjı gerçekleşmektedir.
  • Barter ile müşteri yelpazesi genişlemektedir. Barter üyeleri hiç tanımadıkları ve normal şartlarda satış yapma olanağına sahip olmadıkları alıcılarla karşılaşarak alım-satım yapabilmektedirler.
  • Barter sisteminde üyeler barter şirketi güvencesinde satış yapmaktadırlar. Barter şirketi onayı ile satış yaptıklarında alacaklarının garantörü Barter Şirketi´dir. Satış yaptıkları firma iflas etse bile alacaklarını sistem üyesi diğer firmaların ürünlerinden satın alarak tahsil edilebilmektedir. Yani tahsilat garantisi güvencededir
  • Pazarlama ve reklam gibi etkinliklerde maliyet sıfırdır. Üye firmanın ürünleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler sistematik bir şekilde Barter Bilgi Bankasına kaydedilmektedir. İnternet üzerinden işleyen barter sistemi programı ile bilgi ve detaylar, sistem üyesi bütün firmaların kullanımına sunulmaktadır. Arz ile ilgili bilgilerin her an güncellenebilir olması üye firmaya ürünlerinin tanıtımında bir yıl boyunca ücretsiz kullanabileceği dinamik barter pazarını sunmaktadır.
  • Yerel Barter Şirketi uluslararası pazarlarda barter sistemini birlikte uygulamak için anlaşma imzaladığı diğer yurtdışı barter şirketleriyle, dünyanın her yerinde barter ticaret yapan binlerce üyenin taleplerini bir araya getirebilmektedir. Bu sayede hem kolay ve etkin bir ihracat olanağına kavuşmakta hem de Barter üyeleri Interneti yoluyla diğer ülkelerdeki barter sistemi üyelerini tanıma ve dış ticaret riskleriyle karşılaşmadan ihracat yapma olanağına ulaşmaktadırlar.
ücretsiz üye olun

48334 kere okundu

Etiketler:
Satış / Pazarlama
ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
BÜYÜTEÇ
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz