28 Nisan - 02 Mayıs 2014 GCM Forex Haftaya Bakış Analizi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

“Piyasalar geçen hafta neleri konuştu?”

Geride kalan haftaya küresel piyasalar, gelişmiş birçok ekonominin Pazartesi günü “Paskalya” tatili ile kapalı olmasının etkisi ile başladı. Ancak hafta içerisinde gerek ekonomik, gerekse jeopolitik faktörler ile birlikte varlık fiyatlarında sert hareketler izlendi. Yurtiçinde ise 23 tatili ile Çarşamba günü işlem yapılmazken, TCMB’nin faiz beyanatı merakla beklenen gelişmeler arasında yer aldı.

ABD’den geçen hafta açıklanan ekonomik verileri değerlendirdiğimizde, konut piyasasına ait rakamların yine karışık bir tablo çizdiğini, ancak genel anlamda toparlanmanın devam ettiğine işaret eden rakamlar izlediğimizi ifade edebiliriz. Özellikle dayanıklı mal siparişlerinin geriden kalan ay güçlü artış kaydettiğinin görülmesi dikkat çekerken, ülkenin büyük şirketlerine ilişkin genel olarak olumlu bilançolar açıklandı.

Avrupa tarafında ise Euro Bölgesi ve Almanya’nın güçlü PMI verileri gündemde yer alırken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları izlendi. Draghi, gerekmesi halinde Banka’nın parasal genişleme programı uygulayabileceği yönündeki görüşünü yinelerken, üyeler arasında geleneksel ve geleneksel olmayan politikaların uygulanması konusunda fikir birliği olduğunun altını çizdi. İçeride ise TCMB’nin temel faiz oranlarında değişikliğe gitmediği toplantısı gündemde yer alırken, kararın açıklanmasının ardından Lira’da değer kazanımları görüldü.

Asya-Pasifik cephesi de, bu hafta ekonomik veri akışı açısından yoğun olan kıtalar arasında yer aldı. Avustralya’nın enflasyon oranının beklentilerden daha fazla düşmesi ülkenin para biriminde sert düşüşlere yol açarken, Çin PMI verisi ülkede imalat sektörünün daralmaya devam ettiğine işaret etti. Yeni Zelanda Merkez Bankası ise beklentiler doğrultusunda politika faiz oranını 25 baz puan artırdı.

Haftanın dikkat çeken gelişmeleri arasında ise tansiyonun yeniden tırmandığı Ukrayna’ya ilişkin faktörler, finansal araç fiyatlarında etkili olduğu için dikkat çekti. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna sınırında yeni askeri tatbikatlar yaptığını açıklarken, Ukrayna hükümeti ülkesinin doğusunda devam ettirdiği anti-terör operasyonunda, 5 ayrılıkçının öldürüldüğünü duyurdu. Rus lider Putin, Ukrayna hükümetinin kendi halkına şiddet uygulamasının ‘sonuçları’ olacağını belirtirken, ABD’den de konuya ilişkin sert açıklamalar geldi. ABD’nin Dışişleri Bakanı Kerry’nin, Rusya’nın mevcut tutumunu devam ettirmesinin ‘pahalı bir hata’ olacağı açıklaması, altın başta olmak üzere birçok finansal araçta sert hareketler görülmesine neden oldu.

Önceki haftalara benzer şekilde geride kalan hafta da hem ekonomik ilerlemeye yönelik, hem de siyasi risklere ilişkin gelişmelerin fiyatlandığı bir işlem dönemi olarak geride kaldı. Yeni haftada ile piyasalar yılın ikinci çeyreğinin ilk ayını geride bırakmaya hazırlanacakken, ABD’den, Asya ve Avrupa’ya kadar yine birçok makro-ekonomik gösterge yatırımcıların takibinde yer alacak.

Yeni haftanın fırsatı: “ABD – Tarım Dışı İstihdam Değişimi”; Haftanın en önemli makro-ekonomik göstergesi olarak dikkat çeken ABD’nin tarım dışı istihdam değişimi (TDİ) verisi yine küresel piyasa katılımcıları tarafından dikkatle izlenecek ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikalarına ilişkin ipuçları vermesi beklenecek. Global endekslerin yanında, pariteler ve emtia fiyatlarında sert değişikliklere neden olabilecek söz konusu kritik makro-ekonomik gösterge, piyasalarda yeni beklentilerin oluşmasına ve fiyatlamalar yapılmasına zemin oluşturabilir. Aralık ve Ocak aylarında, ABD’deki sert kış şartlarının etkisi ile oldukça düşük gelen tarım dışı istihdam değişimi verisinde son aylarda iyileşmeler izlendi. Bu paralelde Nisan ayında TDİ rakamının 4 ay sonra ilk kez 200 bin seviyesinin üzerine çıkmasının beklendiğini görüyoruz. Tarım endüstrisi haricinde 211 bin Amerikalının geride kalan ay içerisinde iş bulmuş olmasının beklendiği görülen verinin, tahminin altında kalması halinde Dolar’da sert kayıplar izlenebilecekken, beklentileri aşacak bir TDİ rakamı ABD’nin para biriminde yükselişlerin görülmesini sağlayabilir.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

ABD – Beklemedeki Ev Satışları; Küresel piyasa katılımcıları, ABD ekonomisine ilişkin toparlanma sinyallerinin arttığına giderek daha fazla ikna olmaya başlarken, konut piyasasındaki gelişmeler ise henüz net sinyaller vermekten uzak görünüyor. Son haftalarda açıklanan veriler, emlak sektörüne ilişkin karışık ipuçları sunarken, daha çok, tahminlerin altında kalan rakamlar izlendi. Son olarak ise yeni ev satışları verisi tahminlerin oldukça altında açıklanmıştı. Haftanın ilk önem derecesi yüksek ekonomik verisi olacak beklemedeki ev satışları rakamına göz attığımızda, datanın son 8 aydır beklentileri yakalayamamasının dikkat çekici olduğunu ifade edebiliriz. Açıklanacak verinin %1.0 olan beklentiden farklı gerçekleşmesi halinde hem ABD borsaları hem de Dolar’da önemli fiyatlamalar gerçekleşebileceği için yatırımcıların konut verilerinde daha dikkatli olması fayda sağlayacaktır.

İngiltere – Büyüme Oranı (GDP); Son bir yıl içerisinde önemli bir ekonomik toparlanma performansı gösteren İngiltere’nin, bu yılın birinci çeyreğine ilişkin ilk tahmin olacak GDP verisi, Sterlin’in değerinde etkili olabileceği için dikkatle izlenecek makro-ekonomik göstergeler arasında dikkat çekiyor. Verinin, %0.9 olan beklentinin üzerinde açıklanması ada ülkesinin para biriminde sert yükselişler görülmesini sağlayabilecekken, tahminin altında kalacak rakamlar Sterlin’de kayıplara yol açabilir.

ABD – CB Tüketici Güveni; Ekonomisinin yaklaşık %70’i harcamalara, yani tüketime dayalı olan ABD ekonomisinde, tüketicilerin gelecek ekonomik koşullara ilişkin neler düşündüğü büyük bir önem taşımaktadır. The Conference Board tarafından yaklaşık 5 bin tüketiciye sorulan sorular sonucu oluşturulan bir ankete dayanan bu endeks, doğru bilgiler verdiği düşünülen göstergeler arasında yer alıyor. Endeksin, 82.9 olan beklentinin üzerinde açıklanması ABD ekonomisi için olumu algılanarak Dolar’a yükselişler getirebilecekken, öngörülen rakamın altındaki bir veri, kayıplara yol açabilir.

Japonya – Merkez Bankası Toplantısı; Son toplantısında para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmeyen Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) üzerinde, ek teşvik önlemleri alması yönündeki baskılar giderek artıyor. Nisan ayında devreye giren satış vergisi artışının büyümeyi aşağı yönlü etkileyebileceği düşünülürken, BOJ’un politikası olan, 2 yıl içerisinde %2 enflasyon oranına ulaşma hedefini de zora sokabileceği öngörülüyor. Son enflasyon rakamları incelendiğinde, ulusal çekirdek CPI verisinin beklentilerin altında kaldığı görüldü. Yapılan anket sonuçlarına göre Banka, Nisan ayındaki vergi artışlarının ekonomi üzerindeki etkisinin nasıl olduğunu gördükten sonra karar almayı tercih edecek ve eğer bir aksiyon alacaksa Haziran ayına doğru bunu gerçekleştirecek. Diğer taraftan BOJ Başkanı Kuroda’nın, para politikasının daha fazla genişletilip genişletilmeyeceğine ilişkin bir ipucu verebileceği de gündemdeki başlıklar arasında yer alıyor. BOJ’un görünüm raporunun da yayınlanacağı toplantı sonrasında, yatırımcıların, ek parasal genişleme uygulanabileceği yönünde ipuçları alması halinde Yen’de sert değer kayıpları görülebilecekken, BOJ’un bekle-gör stratejisine devam etmesi durumunda ise ülkenin para biriminde yükselişler izlenebilir.

Türkiye – Ticaret Açığı; Şubat ayında 5.1 milyar Dolar olarak gerçekleşen Türkiye’nin dış ticaret açığı son iki aydır beklentilerden daha iyi açıklandı. Aralık ayındaki 9.9 milyar Dolar seviyesinden Ocak ve Şubat dönemlerinde olumlu bir seyir gösteren rakamın beklentiden farklı gerçekleşmesi, Türk Lirası’nda sert değişimlere yol açabilir. Bu verinin yanında, TCMB’nin, söz konusu veri ile ayı zamanda yayınlanması beklenen enflasyon raporunu ve aynı gün 14:00’da açıklanması planlanan Para Politikası Komitesi’nin (PPK) son toplantısının tutanaklarını göz ardı etmemek faydalı olacaktır.

Euro Bölgesi – Öncü Enflasyon Oranı (CPI); Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikasında yapabileceği değişiklikleri öngörebilmek için son aylarda yakından takip edilen ekonomik göstergelerin başında, haftanın en önemli verileri arasında yer alan Euro Bölgesi’nin enflasyon oranın geldiğini ifade etmek yanlış olmayacaktır. Her ne kadar ECB, Euro Bölgesi’nde deflasyon riski olmadığını belirtse de, %0.5 ile çok düşük seviyelerde bulunan yıllık CPI verisi fiyat istikrarını tehdit eden unsurlar arasında değerlendiriliyor. %0.8’e yükselmesi beklenen enflasyon oranının tahminin altında kalması halinde, ECB’nin yakın bir tarihte parasal genişlemeye gidebileceği düşüncesi güç kazanabilir. Bu durumda kıtanın ortak para biriminde sert değer kayıpları izlenebilir. Ancak enflasyonun öngörülenin üzerinde bir artış kaydetmesi halinde, ECB’nin gevşek para politikaları uygulamak için aceleci davranmayacağı beklentisi fiyatlanabilir ve bu da Euro’da yükselişlerin izlenmesine neden olabilir.

ABD – ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimi; Cuma günü yayınlanacak istihdam raporu öncesinde açıklanacak ve ABD’deki özel sektör istihdamına yönelik bilgiler verecek ADP tarım dışı istihdam değişimi verisi, haftanın önem derecesi yüksek makro-göstergeleri arasında yer alıyor. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısı ve resmi tarım dışı istihdam değişimi verisi öncesinde söz konusu rakamın 3 ay sonra yeniden 200 bin seviyesinin üzerinde, 212 bin olarak açıklanması bekleniyor. FOMC kararlarının ve istihdam verilerinin fiyatlanmasına neden olabilecek verinin beklentinin üzerinde gelmesi Dolar’da yükselişlerin görülmesini sağlayabilecekken, tahminlerin altında kalacak rakamlar ABD’nin para biriminde düşüşlere yol açabilir.

ABD – Büyüme Oranı (GDP); 2014 yılının ilk çeyreğinde ABD ekonomisinin nasıl bir büyüme performansı göstereceğine yönelik ipuçları verecek GDP verisi, Ekonomik Analiz Bürosu’nun yayınlayacağı ilk tahmin rakamı olacağı için önem taşıyor. ABD’de son yılların en soğuk kış mevsiminin yaşanması nedeni ile ekonomik aktivitelerin bundan olumsuz etkilenmiş olması ve büyüme oranının bir miktar hız kesmiş olması bekleniyor. Önceki çeyrekte %2.6 büyüme kaydeden dünyanın en büyük ekonomisinin bu kez %1.1’lik bir oran ile yetineceği tahmin ediliyor. Rakamın öngörülenin altında gerçekleşmesi ülkenin para biriminde düşüşlere neden olabilecekken, beklentinin üzerindeki GDP verisi Dolar’a yükselişler getirebilir.

ABD – FOMC Toplantısı; Bu hafta küresel piyasaların merakla izleyeceği en önemli gelişmelerin başında, ABD’nin Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısının geldiğini söyleyebiliriz. Mart ayında bir araya gelen ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri, aylık tahvil alımlarının 10 milyar Dolar azaltılmasına karar verirken, faiz oranına ilişkin beklentilerini de yükseltmişlerdi. İki gün sürecek ve 30 Nisan’da sona erecek toplantıda alınan kararlar TSİ 21:00’da açıklanacak. Anketlere göz attığımızda ağırlıklı olarak FED’in parasal genişlemesini yine 10 milyar Dolar azaltmasının beklendiğini görüyoruz. Banka’nın tahvil alımlarını 10 milyar tutarında azaltmanın dışında yapacağı hamleler sürpriz olarak nitelendirilebilecekken, yayınlanacak karar metninde FED’in ABD ekonomisine ilişkin görüşlerinde kullanacağı ifadeler de yakından izlenecek. Ayrıca ilk faiz artırımının ne zaman yapılacağına yönelik açıklamaların gelmesi halinde piyasalarda yine dalgalanmalar görülebileceğini ifade etmek yanlış olmayacaktır. Paritelerden emtia fiyatlarına ve endekslere kadar birçok finansal araç üzerinde sert hareketlerin gerçekleşmesine neden olabilecek FOMC toplantısının sonuçları, küresel piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek.

Çin – İmalat PMI; Dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki imalat sektörüne ilişkin bilgiler verecek PMI verisi, Avustralya, Yeni Zelanda ve gelişmekte olan ülke varlıklarında sert hareketlerin görülmesine yol açabileceği için, haftanın yakından izlenecek göstergeleri arasında bulunuyor. Son dört aydır düşüş kaydeden imalat PMI verisinin Mart ayında bir miktar toparlanma göstermesi bekleniyor. Verinin 50.5 olan beklentiden farklı gelmesi, piyasaların risk iştahında değişikliklere yol açabilir.

İngiltere – İmalat PMI; Sterlin üzerinde sert fiyatlamaların yapılmasına neden olabilecek imalat PMI verisi, ada ülkesinin ekonomisi için yakından takip edilen göstergeler arasında yer alıyor. Son 11 aydır, PMI verileri için kritik kabul edilen 50 seviyesinin üzerinde bulunan ve imalat sektörünün genişlediğine işaret eden rakama ilişkin beklentinin bu kez 55.5 olarak açıklanacağı tahmin ediliyor. Verinin beklentinin üzerinde olumlu açıklanması Sterlin’de sert yükselişlere destek olabilecekken, tahminin altındaki rakamlar kayıplara yol açabilir.

ABD – FED Başkanı Janet’ın Yellen Konuşması; Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın bu hafta Washington’da yapması beklenen konuşması merakla beklenecek. Amerika’nın Bağımsız Bankacıları Topluluğu’nun yıllık politika zirvesinde katılacak Yellen’ın ifadeleri, FED’in ilerleyen aylarda para politikasında atabileceği adımlara ilişkin ipuçları verebilir. Başkan’ın faiz artırımı ve parasal genişlemenin kısılması konularında değerlendirmelerde bulunması halinde, Dolar’da ve dolayısı ile birçok finansal enstrümanın fiyatında değişiklikler görülebilir.

ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta 329 bin Amerikalının işsizlik maaşına başvuruda bulunduğunu gösteren istihdam talepleri verisi, beklentilerin üzerinde olumsuz açıklanmıştı. 26 Nisan ile biten hafta içerisinde ise 317 bin yeni başvurunun yapılmış olacağı tahmin ediliyor. Verinin beklentiden farklı olarak açıklanması ABD para biriminde değişikliklere neden olabileceği için yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

ABD – ISM İmalat PMI; Tarım dışı istihdam değişimi ve işsizlik oranı rakamları öncesinde ISM Enstitüsü tarafından açıklanacak imalat PMI verisi, istihdam piyasasına ilişkin datalara yönelik fiyatlamaların yapılmasına neden olabileceği için önem taşımaktadır. Geride kalan ay tahmin edildiği kadar yükselmediği görülen veri 53.7 olarak açıklanmıştı. Bu kez ise 54.2 ile 4 ayın en yükseğine çıkması bekleniyor. Yaklaşık 400 satın alma yöneticisine yapılan anket sonucu oluşturulan verinin öngörü rakamını aşması, istihdam raporuna ilişkin olumlu beklentilerin fiyatlanması ile Dolar’da yükselişler gerçekleşmesine zemin oluşturabilecekken, tahminin altındaki rakamlar ABD’nin para biriminde kayıplar oluşmasına yol açabilir.

İngiltere – Yapı PMI; İmalat sektörüne ilişkin yayınlanan verinin ardından İngiltere ekonomisine ait bilgiler verecek yapı PMI rakamı, Sterlin üzerinde sert değişimlere neden olabilecek bir başka gösterge olarak dikkat çekiyor. Son iki aydır tahminlerin altında kalan verin, Nisan ayında bir miktar gerilemiş olacağı öngörülüyor. Ada ülkesinin ekonomisinin önemli kalemleri arasında yer alan inşaat sektörünün sağlığı hakkında bilgi verecek yapı PMI verisinin 62.2 olan beklentiyi aşması Sterlin’e yükselişler getirebilecekken, verinin, tahminin altında kalması kayıplara neden olabilir.

ABD – İşsizlik Oranı; ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın, Banka’nın başkanlık görevine gelmesinin ardından, faiz oranı artışına ilişkin işsizlik oranı eşiği terk edilmişti. Yani FED, faiz artırımı için işsizlik oranını izlemeyi bırakacağını belirtmişti. Ancak yine de söz konusu makro-ekonomik verinin, piyasalar tarafından yakından izlenerek, dünyanın en büyük ekonomisindeki istihdam sektörünün sağlığı hakkında bilgi almak için kullanılmaya devam edildiğini ifade edebiliriz. Son iki aydır %6.6 olarak açıklanması beklenen gösterge, tahmincileri iki seferde de yanıltırken, Mart ayında %6.7 olarak açıklandı. İşsizlik oranında beklenti rakamının Nisan ayı için yine %6.6 olduğunu görüyoruz. Söz konusu rakamın, kritik tarım dışı istihdam değişimi verisi ile birlikte açıklandığını ve küresel piyasalarda genel olarak önce tarım dışı istihdam rakamının fiyatlandığını belirtmekte fayda var.

· 1 Mayıs Perşembe günü, ABD ve İngiltere dışında, büyük ekonomilere sahip birçok ülke “İşçi Bayramı” tatili nedeni ile kapalı olacak.

Önemli NOT: Analizler içerisinde söz edilen beklentiler ve ekonomik verilere ilişkin beklenti rakamları, 25 Nisan 2014 tarihinde saat 17:30’da tamamlanan çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Beklentiler analist ve ekonomistlere yapılan yeni anketler, ya da piyasa dinamiklerindeki farklılaşmalar sonucu haftanın ilerleyen günlerinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle hafta içerisinde GCM Forex Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan günlük analizlerde güncellenebilecek beklenti ve beklenti rakamlarını takip etmeniz önem taşımaktadır.

EUR/USD ANALİZİ

07 Temmuz 2013 tarihinden itibaren EURUSD paritesi yükseliş trendinde hareketlerine devam etmekte ve günümüzde de bu trend etkisini sürdürmektedir. 30 haftalık basit hareketli ortalama da bu trendi destekler nitelikte hareketlerine devam etmekte ve şuanda da 1,3678 seviyesindedir.

Yükselişlerin devam edebilmesi için 07 Temmuz 2013’den beri etkisini hissettiğimiz “Yükseliş Trendinin” aktif bir şekilde devam etmesi önemlidir. Bu nedenle de mevcut trendde kanalın alt noktası olan 1,3678 üzerinde kaldığımız müddetçe parite için yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir.

Tek başına 1,3678 seviyesi mevcut yükselişlerin devamı için yeterli değildir. Çünkü EURUSD paritesi uzun bir süredir 1,3960 direncini geçememektedir. Bu nedenle de yükselişlerin devam edebilmesi için 1,3678 seviyesi üzerinde kalmasına ilaveten 1,3960 direnci üzerinde de hareketler gerçekleştirmesi önemlidir. (1,3960 üzerinde gerçekleşecek günlük kapanış, yükseliş teyidi için önemlidir) Eğer bu şart sağlanırsa 1,4100 ve 1,4250 seviyeleri gündemimizde yer alabilir. Aksi takdirde bir müddet daha 1,3960 – 1,3678 arasında hareketler görebiliriz.

Kısa vadeli olarak EURUSD paritesini incelediğimizde de 1,3865 – 1,3785 arasında hareketlerine devam ettiğini görmekteyiz. Daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılması gerekmektedir. Özellikle de 1,3865 direncinin üzerinde hareketler gerçekleştirmesi kritik 1,3960 seviyesine yaklaşması açısından önemlidir.

Destek: 1,3785-1,3678-1,3550

Direnç: 1,3865-1,3960-1,4100

GBP/USD ANALİZİ

12 Kasım 2013 tarihinden itibaren GBPUSD paritesi yükseliş trendinde hareketlerine devam etmekte ve günümüzde de bu trend etkisini sürdürmektedir. 89 günlük basit hareketli ortalama da bu trendi destekler nitelikte hareketlerine devam etmekte ve şuanda da 1,6585 seviyesinde seyretmektedir.

Yükselişlerin devam edebilmesi için 12 Kasım 2013’den beri etkisini hissettiğimiz “Yükseliş Trendinin” aktif bir şekilde devam etmesi önemlidir. Bu nedenle de mevcut trendde kanalın alt noktası olan 1,6670 üzerinde kaldığımız müddetçe parite için yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir.

GBPUSD paritesi şuanda 1,6800 seviyesi çevresinde hareketlerine devam etmektedir. Forex işlemcilerinin mevcut yükseliş trendinde yer alabilmesi için 1,6670 seviyesine doğru gerçekleşecek olası geri çekilmeleri alış fırsatı olarak değerlendirmesi önemlidir.

Ancak bu sadece tek bir noktadan gerçekleşecek bir bakış açısıdır. Peki, GBPUSD paritesi geri çekilmeden yükseliş gerçekleşirse hangi seviyeye dikkat etmemiz gerekmektedir?

15 Kasım 2009 tarihinden beri GBPUSD paritesi 1,6840 direnci altında işlem görmektedir. Yakın tarihe geldiğimizde ise 17 Şubat 2014 tarihinden itibaren GBPUSD paritesi 1,6840 seviyesine yaklaştığı zaman satış baskısına maruz kalmaktadır.

Bu bağlamda da yükselişlerin devam edebilmesi için 1,6670 üzerinde kalmasına ilaveten 1,6840 direnci üzerinde de hareketler gerçekleştirmesi önemlidir.(1,6840 üzerinde gerçekleşecek günlük kapanış, yükseliş teyidi için önemlidir) Eğer bu şart sağlanırsa 1,7050 ve 1,7200 seviyeleri gündemimizde yer alabilir. Aksi takdirde bir müddet daha 1,6840 – 1,6670 arasında hareketler görebiliriz.

Destek; 1,6760-1,6670-1,6585

Direnç; 1,6840-1,6950-1,7050

USD/TRY ANALİZİ

TL için merakla beklenen TCMB faiz kararı açıklandı, faizde geç likidite penceresinde % 13,5 oranına inilmesi haricinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Politika faizi %10, faiz koridoru 8-12 aralığında kaldı. Faizde indirim olacağı beklentisi ile 2,12 seviyesinden 2,15 seviyesine kadar yükselen parite, değişiklik içermeyen son kararla 2,13 seviyesine doğru geri çekildi.

Merkez Bankası açıklamalarında dikkat çekici iki husus vardı: enflasyon vurgusu zayıftı ve artık faiz artırımı olmasına gerek yok açıklamaları kesin dille ifade edildi. MB haziran ayına kadar enflasyondaki yükselişin devam edeceği ifadesini açıklama metnine koymadı. Parasal sıkılaştırmanın mevcut risklerin enflasyon üzerindeki etkisini sınırladığı, kredi büyüme hızının yavaşladığı, ihracatın büyümeye olumlu etkisinin beklendiği açıklamalarda dikkat çeken başlıklardı.

TL için en önemli odak TCMB ve onun para politikası olacaksa, önümüzdeki dönemde Merkez’in ne yapabileceğine dair ipucu aranmaya devam edecek. Piyasa bu ipucunu da 30 Nisan’da Merkez Bankası’nın açıklayacağı enflasyon raporunda görebilir. MB enflasyonun bahar-yaz dönemi ile inişe geçeceğini düşünüyorsa ve enflasyon cephesinden faiz indirimi konusunda hareket alanı görüyorsa faiz indirim beklentisi canlı kalabilir.

Diğer tarafta Fed piyasaları uzun vadede faiz artırımına hazırlıyor görüntüsünde. Faiz artırımında aceleci olunmayacağı Fed yetkililerin ifadelerinden anlaşılabiliyor , bunun yanına konut sektöründen gelen son rakamlar da aceleci olunamayacağına işaret ediyor. 2 Mayıs Cuma günü tarım dışı istihdam rakamı açıklanacak, öncesinde de çeyreklik büyüme rakamı gibi önemli veriler var. Beklentilerden yüksek gelen veriler doları değerli kılabilir. Tersi durumda TL’nin ABD verileri tarafından desteklenmesi söz konusu olabilecek.

Grafikte 1,78 seviyesinden başlayan yükselen trendin altında günlük kapanışlar olması tekrar 2,08-2,10 aralığına geri dönüşü gündeme getirebilir. 2,17 seviyesi üzerine çıkılması durumunda yükseliş hızlanabilir. Bant olarak ifade etmek gerekirse geri çekilmelerde 2,08-2,17 bant aralığı, yükselişlerde 2,17-2,25 bant aralığı önemini koruyor.

Destek: 2,1200 – 2,1000 - 2,0800

Direnç: 2,1500 – 2,1800 – 2,2000

USD/JPY ANALİZİ

Geride bıraktığımız haftaya baktığımızda, özetle jeopolitik gerilimin artması ile Japonya’daki enflasyon sorununun parite üzerinde etkili olduğunu ifade edebiliriz. Yen’in güç kazandığı haftada, USD/JPY paritesinin yükselişler için kritik olan seviyelere yaklaştığını görmekteyiz.

Teknik olarak incelediğimizde ise, 34 haftalık üssel hareketli ortalamanın desteklemiş olduğu yükseliş kanalının güncelliğini koruduğunu söyleyebiliriz. Paritenin, Kasım 2013’ten bu yana düşüşlerin sınırlanmasına neden olan 101,20 seviyesi üzerinde kaldığı sürece, yukarı yönlü hareket etme potansiyeli sürmektedir. Bu potansiyelin aktif hale gelmesi ilk etapta 102,85 seviyesinin hedeflenmesini sağlayabilir. 102,85’in geçilmesi durumunda ise 104,25 seviyeleri tekrar gündeme gelebilecektir. Yükseliş trendinde son haftalarda yaşanan zayıflamanın etkisiyle tepki satışlarının cesaret bulma ihtimali de düşüş beklentilerine yardımcı olabilir. Ancak kısa vadede yaşanan sıkışık hareketlerin aşağı yönlü ağırlık kazanabilmesi için, 101,20 seviyesinin altında gerçekleşebilecek günlük kapanışı görmek gerekmektedir.

Destek: 101,20 – 100,20 – 99,14

Direnç: 102,85 – 104,11 – 105,45

EUR/JPY ANALİZİ

EUR/JPY paritesinde, 2 aydır 139,75 – 143,77 arasında kalan hareketler görmekteyiz. Yen’in güçlenmesiyle birlikte USD/JPY paritesinde yaşanan düşüşlere karşın, Euro’nun da değer kazanmasının EUR/JPY paritesindeki yatay hareketlerde etkili olduğunu ifade edebiliriz.

Haftalık grafiği incelediğimizde, yükseliş kanalının güncelliğini koruduğunu görmekteyiz. Dikkat etmemiz gereken kısım ise, trendin gücü hakkında destek almak için kullandığımız RSI indikatörünün (göreceli güç endeksi) yükseliş sürecinde trendle ayrışma yaşıyor olmasıdır. Bu süreçte, kanalın devam etmesi nedeniyle 139,75 seviyesinde bulunan 21 haftalık hareketli ortalama üzerinde, yukarı yönlü baskıların hakim olması beklenebilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 143,77 seviyesi hedeflenebilir. Diğer yandan yatay hareketlerin, 139,75 seviyesini kırması durumunda, RSI göstergesinin 53,30 seviyesinde bulunan desteği takip edilmelidir. Böyle bir durumda RSI ve fiyat hareketlerinin tekrar uyumlu ilerlemesi sonucu 135,41 seviyelerini hedefleyebilecek düşüş baskıları oluşabilir.

Destek: 139,75 – 138,30 – 137,00

Direnç: 142,33 – 143,77 – 145,67

HAM PETROL ANALİZ

Ham petrolde, hafta başından bu yana Ukrayna gerilimi boyunca aşırı fiyatlama endişeleriyle yaşanan tepki satışları sonucu, düşüş hareketlerinin ağırlık kazandığını gördük. Ham petrol fiyatında 24 Haziran 2012 tarihinden bu yana 200 haftalık hareketli ortalamanın desteklediği bir yükseliş kanalı bulunuyor. Orta ve uzun vadeli olarak, bu kanalın alt noktası olan 93,71 seviyesi üzerinde yukarı yönlü baskıların devam etmesi beklenebilir.

Bu kanal içinde, daha kısa vadeli bir yükseliş hareketi (pembe) görmekteyiz. Yükseliş kanalı içinde 105,20 seviyesinin geçilememesi nedeniyle gerçekleşen tepki satışları, kanal alt noktası olan 100,70 bölgesinde hareketlerini sürdürüyor. Kısa vadede yorumlayacak olursak, 100,70 seviyesinin altındaki haftalık kapanış, kanalın kırılmasıyla birlikte 98,57 ve 96,21 seviyelerinin test edilme potansiyelini destekleyebilir. Diğer yandan, kısa vadede yükselişi desteklemesi beklenen 100,70 seviyesinin üzerinde gerçekleşecek haftalık kapanış ise, alım yönlü işlemleri tekrar destekleyebilir.

Destek: 98,57 – 96,21 – 93,71

Direnç: 102,90 – 105,20 – 108,15

ALTIN ANALİZ

Haftalık bültenlerimizde ısrarla ifade ettiğimiz gibi, riskli varlıklardan çekinme söz konusu olmadıkça altın için yükselişler cılız kalmaya devam ediyor.

Jeopolitik risk, Rusya-Ukrayna gerginliği altın fiyatını destekleyen önemli bir başlık. Haftanın son iki işlem gününde Ukrayna’dan gerginliğin arttığına dair haberler gelse de altının tepkisi çok cılız. Bu durumda iki ihtimalden bahsedilebilir, ya Ukrayna gerginliği piyasalar tarafından risk olarak görülmüyor, ya da altın artık jeopolitik risklerden de destek alamıyor. İkinci olasılığı çok düşük bir ihtimal olarak görsek de Ukrayna konusu daha büyük sıcak çatışmaya dönüşmedikçe, arada tansiyon artsa da sorunun çözümü zamana yayılacak ve piyasalar bu gerginliği risk olarak görmek istemeyecek.

Riskli varlıklar tarafında ise önemli dünya endeksleri zirvelerine yakın seyretmeye devam ediyor. Yükselişlerin iç gücü zayıflıyor olsa da hisse senetleri piyasasında yatırımcı ilgisinde kırılmadan bahsetmek henüz mümkün değil. Borsa endeksleri yukarı- altın aşağı denklemi geçerliliğini koruyor. SP500 gibi endekslerde zayıflama sinyalleri artar, zirvelerinden geri çekilme hareketi başlarsa altın için 1300 dolar seviyesi üzerinde kalabilmek, 1320 seviyesine doğru hareket edebilmek mümkün olabilir.

ABD’den gelecek veriler, Ukrayna haberleri önümüzdeki hafta piyasayı şekillendirmeye devam edecek. Altın son dönemde 1800 seviyesinden başlayan düşüş trend çizgisinin etrafında seyrediyor. Altının 1300 dolar üzerinde olması psikolojik bir destek olabilir. Günlük kapanışlar 1300 seviyesi üzerinde olduğu sürece bir kez daha 1320 seviyesi denenebilir. 1300 seviyesi altına inişte 1285 – 1275 seviyeleri önemli destekler.

Destek: 1285-1275-1250

Direnç: 1305-1310-1320

DAX30 ANALİZ

Dax30 endeksi 3 Haziran 2013 tarihinden itibaren yükseliş trendinde hareketlerine devam etmekte ve bu trend günümüzde de etkisini sürdürmektedir. Son zamanlardaki hareketlerini incelediğimizde 9800 – 9080 arasındaki hareketler dikkat çekicidir. Özellikle de 9080 destek noktası yükseliş trendinde kanalın alt noktası olarak kaydedilmiştir. Bu destek noktası aynı zamanda da 40 haftalık basit hareketli ortalama olarak trend görünümünü desteklemiştir.

Genel görünüme baktığımızda 9080 destek noktası üzerinde orta vadeli olarak yükseliş beklentimizin devam ettiğini ifade edebiliriz. Dax30 endeksi eğer 9080 destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü hareketlerine 9800 bariyeri ile devam etmek isteyebilir.

Kısa vadeli olarak incelediğimizde bollinger bandının orta noktası olan 9440 seviyesi önemlidir. Endeksin düşüşlerine devam edebilmesi ve kanalın alt noktası olan 9080 seviyesine yaklaşabilmesi için 9440 seviyesi altında günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu şartla birlikte 9080 seviyesine yaklaşma ihtimali güçlenebilir. Aksi takdirde yeniden 9800 seviyesine doğru hareketler görebiliriz.

NOT: Şuanda Dax30 endeksi 9467 seviyesinde ve kontrol noktası olarak belirlediğimiz 9440 seviyesine çok yakındır. Bu nedenle de yeni karar verebilmek için daha dikkatli ve temkinli adımlar atmak önemlidir.

Destek: 9440-9320-9200

Direnç: 9550-9640-9800

S&P500 ANALİZ

11 Kasım 2012 tarihinden itibaren S&P500 endeksi yükseliş trendinde hareketlerine devam etmekte ve günümüzde de bu trend etkisini sürdürmektedir. 34 haftalık basit hareketli ortalama da bu trendi destekler nitelikte hareketlerine devam etmekte ve şuanda da 1795 seviyesindedir.

Yükselişlerin devam edebilmesi için 11 Kasım 2012’den beri etkisini hissettiğimiz “Yükseliş Trendinin” aktif bir şekilde devam etmesi önemlidir. Bu nedenle de mevcut trendde kanalın alt noktası olan 1795 üzerinde kaldığımız müddetçe parite için yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir.

Tek başına 1795 seviyesi mevcut yükselişlerin devamı için yeterli değildir. Çünkü S&P500 endeksi uzun bir süredir 1892 direncini geçememektedir. Bu nedenle de yükselişlerin devam edebilmesi için 1795 seviyesi üzerinde kalmasına ilaveten 1892 direnci üzerinde de hareketler gerçekleştirmesi önemlidir. (1892 üzerinde gerçekleşecek günlük kapanış, yükseliş teyidi için önemlidir) Eğer bu şart sağlanırsa 1900, 1915 ve 1930 seviyeleri gündemimizde yer alabilir. Aksi takdirde bir müddet daha 1892 – 1795 arasında hareketler görebiliriz.

Kısa vadeli olarak S&P500 endeksi incelediğimizde 1892 – 1795 bandının devam ettiğini, 1845 desteğinin ise kontrol noktası olduğunu ifade edebiliriz. Endeks için bandın alt mı yoksa üst noktası mı test edilecek sorusunun cevabı kontrol noktasına göre belirleyebiliriz.

Destek: 1845-1822-1795

Direnç: 1892-1900-1915

GCM Forex Haftalık Bülteni Hazırlayanlar:

Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN - “USDTRY ve Altın Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, Dax30 ve S&P500 Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - ”USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Haftalık Parite ve Emtia Analizi, GCM Forex, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER, Foreks, Forex, Forex Analizleri, Forex Makaleleri, Forex Yorumları, Teknik Analiz, Temel Analiz, EUR/USD Analiz, GBP/USD Analiz, USD/TRY Analiz, USD/JPY Analiz, Ham Petrol Analiz, Altın Analiz,

ücretsiz üye olun

1284 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz