22 Ocak 2015 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda dikkatler artık tamamen Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kritik faiz beyanatına çevrilmiş durumda. Dün Wall Street endeksleri ECB’nin para politikasını genişleteceği beklentileri ile yükseliş kaydederken bu sabah Asya borsalarında daha temkinli, yatay hareketler izleniyor. ABD’de üretimin azalmaya başlayacağı yönündeki spekülasyonlar ve yetkili isimlerden gelen açıklamalar ile petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlerin izlenmesi de ABD’li hisse senetlerine destek oldu. Dünya Ekonomik Forumu Davos’ta devam ederken, uluslararası piyasalarının bugün ECB’yi odak noktasına alacağını ifade edebiliriz.

“ECB’nin parasal genişlemesi basına mı sızdı?”

Dün akşam saatlerinde, adının açıklanmasını istemediği belirtilen bir ECB yetkilisinin Banka’nın parasal genişlemesine ilişkin bilgiler verdiği iddia edildi. Basına yansıyan haberlere göre Banka, aylık 50 milyar Euro tutarında tahvil alımını içeren bir parasal genişleme programını 2016 yılına kadar uygulayacağını açıklamaya hazırlanıyor. Basına sızan ilgili haber ile birlikte Euro tarafında önemli fiyat değişimleri izlenirken, bilgilerin parça parça yayınlanması da volatiliteyi artırdı. Piyasalarda ECB’nin 500 milyar Euro’nun üzerinde varlık alımı beklentileri ağırlık kazanmışken, Banka’nın Mart ayından önce alımlara başlamayacağı haberi, 2016’ya kadar alım gerçekleştirileceği için piyasa beklentilerinin altında bir rakama işaret etti. Bu paralelde Euro tarafında öncelikle yükselişlerin daha ağırlıkta olduğu görülürken, kıtanın ortak para biriminde dalgalanmalar da gerçekleşti diyebiliriz. Altın ise, ECB’nin piyasaya daha düşük miktarda likidite sağlayacağı düşüncesi ile ilk tepki olarak geriledi. Piyasalarda, ECB’nin sağlayacağı bol likidite ile sarı madenin alternatif yatırım aracı olarak talebinin artabileceği düşüncesi yukarı yönlü hareketleri desteklemişti. Diğer yandan bugün ECB’nin Yönetim Kurulu’na sunulacak dosyayı gördüğünü ifade eden iki Banka yetkilisinin, 2016’nın sonuna kadar 1.3 trilyon Euro tutarında bir program teklifi yapılacağını iddia ettikleri belirtildi.

“Bir sürpriz karar da Kanada’dan”

Kanada Merkez Bankası’nın (BOC) dün düşük petrol fiyatlarını gerekçe göstererek politika faiz oranını beklenmedik bir şekilde 25 baz aşağı çekmesi piyasalarda yankı buldu. Banka, 2010 yılından bu yana %1.0 seviyesinde olan oranı %0.75’e indirirken, petrol fiyatlarında son aylarda görülen düşüşün ülkenin büyüme ve enflasyon görünümünü olumsuz etkileyeceği değerlendirmesinde bulundu. Her ne kadar BOC’un para politikasına ilişkin değişiklik sinyalleri vermesi zaten beklense de, faiz indirimine gideceği piyasalarda tahmin edilmiyordu. BOC’un kararının ardından ülkenin para biriminde sert değer kayıpları izlendi. diğer taraftan, en büyük ihracat kalemi petrol olan Kanada’dan bu şekilde bir haber gelmesi sonrasında diğer, emtia-bağlantılı (commodity-linked) para birimlerinde de kayıplar izlendi. Özellikle Asya-Pasifik ülkelerinden Avustralya ve Yeni Zelanda’nın para birimlerinde, BOC’un kararları sonrasında aşağı yönlü baskı görüldü.

“Petrol, üretim beklentilerini izliyor”

Son aylardaki düşüşü ile dikkat çeken petrol fiyatlarında, global piyasalarda arzın talepten fazla olacağı dönemin uzun süreceği beklentileri etkili olmuştu. Özellikle ABD’deki kaya petrolü üreticisi şirketlerin de global üretime katılmaları, emtianın fiyatında baskı yaparken, petrol Haziran ayından bu yana ciddi değer kayıpları yaşadı. Diğer yandan Avustralyalı dev madencilik şirketi BHP’nin, ABD’deki kaya petrolü kulelerinin %40’ını bu mali yılın sonlarına doğru kapatacağını açıklaması gündemdeki haberler arasın yer aldı. ABD tarafında düşük petrol fiyatlarının üreticileri zorlayarak arzın azalmana yol açacağı beklentileri ise dün petrol fiyatlarında bir miktar yükseliş izlenmesine neden olmuştu. Emtianın fiyatı bugünkü ECB’nin beyanatı öncesinde nispeten daha sakin görülüyor.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Küresel piyasalarda dikkatler ECB’nin üzerinde diyebiliriz. Dün Banka’dan sızdığı iddia edilen ECB’nin parasal genişlemesine ilişkin bilgiler Euro tarafında sert hareketlerin izlenmesine neden olmuştu. Diğer taraftan Dolar endeksi de Avrupa’nın ortak para birimindeki fiyat değişimlerinden etkilenirken, Altın ise basına yansıyan haberler sonrasında aşağı yönlü baskı altında kaldı. Piyasaların öngördüğü miktara yakın ancak bir miktar altında kalan ECB’nin sağlayacağı düşünülen likidite haberleri sonrasında sarı maden düşüşler kaydetti. Kanada Doları ise BOC’un sürpriz faiz indirim kararı ile gerilerken, beraberinde özellikle Asya-Pasifik para birimlerinin de, kendi ülke merkez bankalarının faiz indirebileceği düşüncesi sonrasında değer kaybetmesine yol açtı. Sterlin İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) toplantı tutanaklarında faiz artırımı isteyen üyelerin bu isteklerinden vazgeçtiğinin görülmesi ile gerilemişti. Sonrasında ise ada ülkenin para biriminde Dolar karşısında toparlanmalar görüldü.

Piyasaların odak noktasında bugün ECB yer alacak. Bunun yanında Davos’tan gelecek açıklamalar ve ABD şirket bilançoları varlık fiyatlarında etkili olabilir.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Dünya Ekonomik Forumu (WEF); Her yıl olduğu gibi dünyanın dört bir yanından, merkez bankası yetkilileri, başbakanlar, ekonomi-maliye-ticaret bakanları ve iş dünyası liderlerinin katılımı ile İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilecek olan Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum - WEF), bu yılda dikkatleri üzerinde toplayacak. Yaklaşık doksan farklı ülkeden yetkili isimleri bir araya getirecek zirve bu yıl 21-24 Ocak tarihleri arasında yapılacak. Zirvedeki birçok toplantının-panelin basına açık yapılmasının yanında, liderlerin ve merkez bankası başkanlarının da arasında bulunduğu isimler gün içerisinde farklı basın organlarına röportaj verebilmektedir. Dolayısı ile ekonomi takvimlerinde yer almayan birçok açıklama basına yansıyarak, sürpriz zamanlarda varlık fiyatlarında etkili olabileceği için, ilgili tarihler arasında piyasa katılımcılarının daha dikkatli olmasının fayda sağlayacağını ifade edebiliriz. Davos Zirvesi olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu’nun ilgili tarihlerdeki programına göz atmak için tıklayınız.

Türkiye – İmalat Güveni; Haftanın dördüncü işlem gününün ilk yarısında küresel piyasaların ekonomik veri akışının oldukça sınırlı kaldığı görülüyor. Ancak yurtiçinde, TÜİK ve TCMB’nin ortak çalışması ile hazırlanan tüketici güveni endeksi, piyasaların gündemindeki önemli başlıklar arasında yer alacak diyebiliriz. Aralık ayında, Kasım dönemine göre %1.3 gerileyerek yılın en düşük seviyesine düşen endeks, 67.7 olarak açıklanmıştı. Yeni rakamın yönüne göre yurtiçi piyasalar yön arayışı içerisinde olabilir.

Euro Bölgesi – Merkez Bankası Toplantısı; Küresel piyasalar için Ocak ayının en kritik gelişmelerinden birinin, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) merakla beklenen bu yılki ilk toplantısının olacağını ifade edebiliriz. Bugün bir araya gelecek ECB yetkililerinin Euro Bölgesi’ndeki ekonomik zayıflık nedeni ile para politikasını genişletmesi beklenirken, özellikle olası tahvil alımlarının büyüklüğüne, cinsine ve alım şekline ilişkin açıklamalar büyük bir önem taşıyor diyebiliriz. ECB’nin para politikasındaki yol haritası birçok varlığın fiyatında etkili olabileceği son derece kritik bir konumda yer alıyor.

Piyasalar öncelikle ECB tarafından TR saati ile 14:45’de yapılacak olan faiz beyanatını görecek. Banka’nın negatif alandaki mevduat faizinde ve %0.05 ile tarihi düşük seviyede olan politika faiz oranında bir değişiklik yapması beklenmiyor. Ancak ECB, para politikasını genişletme kararını ilgili faiz beyanatı ile birlikte yapabileceği için piyasalar söz konusu bildirimi oldukça büyük bir dikkatle takip edecekler. 15:30’da başlayacak olan basın konferansına kadar piyasalarda (Euro başta olmak üzere) volatilitenin arttığı görülebilir.

Sonrasında ise gözler Banka’nın Başkanı Mario Draghi’nin konuşmasına çevrilecek. Başkan öncelikle alınan kararların gerekçelerini açıklayacak ve sonrasında ise basın mensuplarının sorularını yanıtlayacak. Söz ettiğimiz gibi ECB’nin, son gelen makro-ekonomik göstergeler (Özellikle %-0.2 ile Ekim 2009’da bu yan tüketici fiyatlarının ilk kez düştüğünü gösteren veri) sonrasında geniş tabanlı bir parasal genişleme programı açıklaması bekleniyor.

Avrupa Adalet Divanı’nın bilirkişisi tarafından geride kalan hafta içerisinde yapılan açıklamalar ve İsviçre Merkez Bankası’nın son adımları sonrasında ECB’nin ülke tahvillerinin alımını da içeren bir varlık alım programı kararı alması yönünde olasılığın yükseldiği düşünülüyor. Basına sızan haberlere göre, ECB üyeleri üç farklı varlık alım stratejisi üzerinde tartışacak. Bunlardan ilki, üye ülke merkez bankalarının ECB'deki hisseleri oranında devlet tahvili satın alınması, ikincisi, ECB'nin sadece AAA seviyesinde kredi notuna sahip ülkelerin kaliteli tahvillerini satın alması ve sonuncusu ise devlet tahvili alımının ulusal merkez bankaları tarafından gerçekleştirilmesi. Bu seçeneklerin üyeler arasında ayın başlarında düzenlenen bir akşam yemeğinde gündeme getirildiği ifade edilmişti. Dün, ECB’nin aylık 50 milyar Euro büyüklüğünde, 2016’ya kadar sürecek ve devlet tahvillerinin de satın alınacağı bir parasal genişleme açıklayacağı yönünde haberler basına yansıdı. Ayrıca Banka’nın varlık alımlarına Mart ayından önce başlamayacağının da sızan bilgiler arasında yer aldı. İlgili söylentiler ile akşam saatlerinde kıtanın ortak para biriminde sert fiyat değişimleri izlendi. Piyasa beklentilerine göz attığımızda ECB’nin toplam 500 milyar Euro’nun üzerinde bir program açıklayacağına yönelik tahminlerin hafta içerisinde öne çıktığını görmüştük.

ECB’nin toplantı sonrasında beklentilerden daha güçlü bir parasal genişleme programı açıklaması halinde kıtanın ortak para biriminde değer kayıpları izlenebilecekken, yetersiz kalacağı ve miktarca yeterli seviyede tahvil alımları içermediği düşünülecek bir programın açıklanması halinde ise Euro’da yükselişler zemin kazanabilir.

ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta 316 bin Amerikalının işsizlik maaşı için başvuruda bulunduğuna işaret eden istihdam talepleri verisi, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmişti. 17 Ocak ile biten haftada ise 301 bin Amerikalının işsizlik sigortasından yararlanma adına başvuruda bulunmuş olması bekleniyor. Verinin tahminden farklı olarak gerçekleşmesi, ABD’nin para birimi değerinde değişikliklere neden olabileceği için ilgili gösterge yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

10:00 EUR İspanya İşsizlik Oranı (4. Çeyrek) 23,6% 23,7%

10:00 TRY Türkiye Tüketici Güveni (Oca) 67,7

Dünya Ekonomik Forumu (WEF)

11:00 GBP BOE Üyesi Miles Konuşması

11:25 GBP BOE Üyesi Fisher Konuşması

11:30 GBP Kamu Sektörü Net Borçlanması (Ara) 9,2B 13,4B

13:00 GBP CBI Endüstriyel Sipariş Beklentileri (Oca) 6 5

14:45 EUR ECB Faiz Oranı Beyanatı 0,05% 0,05%

15:30 EUR ECB Basın Konferansı

15:30 USD İstihdam Talepleri 301K 316K

16:00 USD Ev Fiyat Listesi (Aylık) (Kas) 0,4% 0,6%

17:00 EUR Tüketici Güveni (Oca) -11 -11

17:30 USD Doğalgaz Stokları -231B -236B

18:00 USD Ham Petrol Stokları 2,617M 5,389M

EURUSD ANALİZİ

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) dün akşam saatlerinde basına sızan açıklamalarında, 2016 yılına kadar aylık 50 milyar Euro’luk parasal genişleme miktarını planladığını ancak bu planın Mart ayından önce başlamayacağını duyurması ile birlikte EURUSD paritesinde sert dalgalanmalara şahit olduk. Önce 1.1564 seviyesine kadar gerileme ve ardından gerçekleştirmiş olduğu 1.1680 hamlesi ile önemli bir dalgalanma yaşayan EURUSD paritesi belirli bir zaman sonra normal seyrine geri döndü ve aşağı yönlü baskılarına kaldığı yerden devam etti. Gün içerisinde her ne kadar 34 periyotluk üssel hareketli ortalama olan 1.1635 ve düşüş trendinde kanalın üst noktası 1.1650 üzerine çıkış gerçekleştirse de 4 saatlik kapanışın gerçekleşmemesi, paritedeki düşüş trendinin devam etmesine katkı sağladı.

Bu bağlamda da yeni işlem gününde 34 periyotluk üssel hareketli ortalama olan 1.1635 ve düşüş trendinde kanalın üst noktası 1.1650 üzerinde 4 saatlik kapanış gerçekleşmediği müddetçe parite için negatif beklentimiz devam etmektedir.

ECB’den dün sızan bilgiler sonrasında bugün 15:30’da gerçekleşecek basın açıklaması ve Draghi’nin basın açıklamasındaki sözleri dikkatle takip edilmelidir. EURUSD paritesinin mevcut düşüşlerine kaldığı yerden devam mı edecek yoksa bu düşüşlerin herhangi bir düzeltmesi mi oluşacak sorusunun cevabı için Draghi’nin açıklamaları dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1.1650
Destek: 1.1540-1.1500-1.1460
Direnç: 1.1650-1.1705-1.1775

GBPUSD ANALİZİ

İngiltere’den gelen haberler eşliğinde önemli hareketler kaydeden GBPUSD paritesi, bu hareketlerini 1.5273 – 1.5033 bandı arasında sürdürmeye devam etmektedir. Parite için negatif beklenti devam etmekle birlikte kısa vadeli belirlemiş olduğumuz bant noktaları kritik bir önem taşımaktadır. Genel görünüm ise gerek 1.5273 gerekse 34 günlük üssel hareketli ortalama olan 1.5377 dirençleri altında negatiftir.

Vadeyi biraz daha kısaltır ve güne dönecek olursak şu sıralar 1.5135 seviyesine yakın hareketlerine devam eden parite de 1.5195 direnci önem arz etmektedir. Parite eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskılarını 1.5073 ve 1.5033 olarak devam ettirebilir. 1.5195 öncesindeki ilk bariyer ise 1.5160 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1.5195
Destek; 1.5110-1.5073-1.5033
Direnç; 1.5160-1.5195-1.5235

USDTRY ANALİZİ

TCMB Faiz Kararı günü gerçekleştirdiği yükseliş sonrasındaki kar relizasyonunu dün de sürdürmeye çalışan ancak 2.3230 destek noktası üzerinde kaldığı için devam ettiremeyen USDTRY, yeni işlem gününde 2.3450 seviyesi çevresinde işlem görmektedir.

Genel görünüm olarak 2.3230 destek noktası önemli bir seviye olmakla birlikte kurun bu seviye üzerindeki hareketleri, pozitif beklentimizi desteklemektedir. Böyle bir durumda 2.3603 üzerinde hareket imkanı da piyasa tarafından beklenilebilir. 2.3230 öncesindeki ilk destek noktası ise 2.3350 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 2.3230
Destek
: 2.3350-2.3230-2.3140
Direnç: 2.3515-2.3603-2.3775

EURTRY ANALİZİ

Parite açısından en önemli gelişme ECB kararları ve Draghi’nin konuşması olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle teknik beklentileri yorumlarken söz konusu gelişmenin etkileri de dikkatle takip edilmelidir. Ek olarak Avrupa piyasalarının tutumu ve işlem hacmi nedeniyle açılışı takip etmek önem kazanıyor. Paritede tekrar 50 periyotluk basit hareketli ortalama ve yukarda 2,7280 – 2,7360 bandı arasında bir hareket alanı görüyoruz. Gün içerisinde bu bandın dışında gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar, beklentilerin şekillenmesinde etkili olabilir. 2,7360 – 2,7280 bandı üzerinde peş peşe iki adet 4 saatlik kapanış sağlanamadığı müddetçe düşüş baskısı öne çıkabilir. Ancak netlik için güncel seviyesi 2,7015 olan 50 periyotluk üssel hareketli ortalama altındaki peş peşe 4 saatlik kapanış takip edilmelidir. Öte yandan hareketli ortalama üzerindeki ısrarcı tavır yükseliş beklentisini taze tutan unsur olarak görülüyor. Ancak burada da, beklentinin ağırlık kazanabilmesi için 2,7280 – 2,7360 bandı üzerindeki 4 saatlik kapanışlar takip edilmelidir.

Pivot: 2,7015
Destek:
2,7015 – 2,6900 – 2,6700
Direnç: 2,7280 – 2,7360 – 2,7635

USDJPY ANALİZİ

Paritede bir yandan kritik ECB gündemi, bir yandan Yen fiyatlamaları nedeniyle karar aşamasından çıkışın net bir şekilde sağlanamadığını görüyoruz. Aşağıda 117,90, yukarıda 50 günlük basit hareketli ortalamanın (güncel seviyesi 118,75) oluşturduğu karar bölgesi dışında gerçekleşebilecek hareketler, özellikle günlük kapanışlar gerçekleştirebildiği taktirde beklentileri önemli ölçüde şekillendirebilir. Gün içerisinde, 117,90 seviyesi üzerinde kalma çabası 50 günlük basit hareketli ortalamanın hedeflenmesi için gerekli desteği sağlayabilir. Yükselişlerin devamlılığı için önemli koşul ise, belirttiğimiz gibi hareketli ortala üzerindeki kalıcı hareketler olarak karşımıza çıkıyor. 117,90 seviyesinin kırılması durumunda ise 117,20 seviyesi hedeflenebilecek önemli bir nokta konumunda.

Pivot: 117,90
Destek:
117,90 - 117,20 – 116,80
Direnç: 118,30 – 118,75 – 119,25

EURJPY ANALİZİ

Bugün gerçekleşecek ECB kararları ve Draghi açıklamaları öncesi, paritedeki temkinli hareketlerin sürmesi nedeniyle 55 saatlik üssel hareketli ortalamadan net bir ayrışma yaşanabildiğini söyleyemeyiz. Gün içerisinde kritik gündemi bekleyen Avrupa piyasalarının açılışını da takip etmek önem kazanmaktadır. 55 saatlik üssel hareketli ortalama (güncel seviyesi 136,60) üzerinde yükseliş baskısının etkili olması söz konusudur. Bu hareketin daha etkin gözlemlenebilmesi için 137,65 seviyesinin üzerindeki kapanışların takip edilmesi gerekmektedir. Öte yandan 55 saatlik üssel hareketli ortalama altında gerçekleşebilecek saatlik kapanışlar, tekrar düşüş trendinin etkinlik kazanmasına ve 135,82 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Pivot: 136,60
Destek: 136,60 – 135,82 – 134,70
Direnç: 137,25 – 137,65 – 138,15

AUDUSD ANALİZİ

Avustralya Doları’ndaki değer kaybının da etkisiyle birlikte, paritenin 0,8030 desteğine yaklaştığını görmekteyiz. Gün içerisinde, 0,8150 seviyesi altında aşağı yönlü baskının etkili olması beklenebilir. Dolar endeksinin de bu tutumu desteklemesi ve 0,8030 seviyesinin kırılması durumunda, söz konusu baskı netlik kazanabilir. Diğer yandan 2009 yılından beri en düşük seviye olan 0,8030’un kırılamaması, tepki alımlarına yönelik düşüncesi destekleyebilir. Ancak 34 ve 50 günlük üssel hareketli ortalamalar güncelliğini koruduğu müddetçe, söz konusu yükselişlerin tepki hareketi olacağı ve yeni düşüş baskısıyla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.

Pivot: 0,8150
Destek:
0,8030 - 0,7980 – 0,7940
Direnç: 0,8100 – 0,8150 – 0,8220

USDCAD ANALİZİ

Kanada Merkez Bankası’nın faiz oranındaki 25 baz puanlık indirim kararı ardından, USD/CAD paritesinin sert bir şekilde 1,20’lerden 1,24’lere ulaştığını gördük. Bu sert yükseliş sonrası bir toparlanma gerçekleşebilir mi, yoksa yeni taban bu bölgede mi oluşacak sorularının cevapları kritik öneme sahiptir. Gün içerisinde, aynı zamanda günün dip bölgesinde bulunan 1,2320 seviyesi üzerinde yükseliş baskısı etkili olabilir. Olası alımlarda 1,2400 seviyesi üzerinde gerçekleşebilecek her 4 saatlik kapanış, geri çekilme isteğinin azalmasına ve yükseliş baskısının netlik kazanmasına katkı oluşturabilecek etkiyi yaratabilir. Öte yandan, 1,2320 seviyesi altında gerçekleşebilecek fiyatlamalar geri çekilme görmemize neden olabilir. Ancak bu süreçte unutulmaması gereken, sert yükseliş sonrası bu tür bir tutumun doğal karşılanması gerektiği ve 50 periyotluk üssel hareketli ortalamaya kadar gerçekleşebilecek geri çekilmelerin yeni alım baskısıyla karşılaşabileceğidir.

Pivot: 1,2320
Destek:
1,2320 - 1,2260 - 1,2205
Direnç: 1,2400 – 1,2450 – 1,2530

BRENT PETROL ANALİZİ

OPEC Genel Sekreteri EL Bedri, petrol fiyatlarının varil başına 20 dolara gerilemeyeceğini, Haziran'dan bu yana yaşanan düşüşün küresel arz ve talep ilişkisi ile açıklanamayacağı için fiyatların toparlanacağını belirtti. OPEC dışındaki üreticilerin küresel arz fazlası nedeniyle üretimlerini düşürme konusunda önce adım atmaları gerektiğini belirtti. Rusya ise OPEC ile beraber hareket ederek petrol üretiminde kesintiyi planlamadıklarını açıkladı.
Diğer bir OPEC üyesi Irak'tan Petrol Bakanı Adil Abdül Mehdi, petrol fiyatlarının tabana ulaştığını savundu.

Brent petrolde 45-50 dolar aralığında işlemler devam ediyor Kısa vadede 50 dolar seviyesi direnç olmaya 45 dolar seviyesi destek olmaya devam ediyor. Gün sonu kapanışlar 50 dolar seviyesi üzerinde gerçekleşirse 54 dolar seviyesine doğru yükseliş yaşanması mümkün. 45 dolar seviyesi altına inilmesi durumunda 40 dolar seviyesi psikolojik destek olarak ifade edilebilir.

Bugün saatlik grafikte ilk destek 48,34 ilk direnç 49,13 seviyelerinde. Gün içi işlemlerde 49,52 seviyesi geçilirse 50,18 seviyesi hedeflenebilir. 47,95 seviyesi altına inilmesi halinde 47,29 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 48,81
Destek:
48,34-47,95-47,29
Direnç: 49,13-49,52-50,18

HAM PETROL ANALİZİ

Ham Petrol kısa vadeli olarak sakin bir seyrini sürdürmekte ve bu sakinlik, fiyatın 55 periyotluk üssel hareketli ortalama olan 47.85 seviyesi çevresinde devam etmesini sağlamaktadır. Yeni işlem gününde şu sıralar 47.45 seviyesine yakın hareketini sürdüren Ham Petrol için negatif baskı devam etmektedir. Her ne kadar RSI göstergesi desteği ile zayıf bir ilerleme kaydeden ham petrol, bu tutumunu 49.60 ve 51.25 bariyerleri altında sürdürmektedir.

Ham Petrolün bu bariyerler altındaki yükseliş hareketlerinin zayıf bir görüntü çizmesi ve 55 periyotluk üssel hareketli ortalama çevresinde seyir gerçekleştirmesi de mevcut düşüş baskısının gücü hakkında bize önemli sinyaller vermektedir.

Bu bağlamda da 49.60 ve 51.25 dirençleri geçilmediği müddetçe Ham Petrol fiyatı için tepki alımlarını konuşmak doğru bir yaklaşım değildir. Fiyatın bu bariyer altında kalma isteği son zamanların dip noktası olarak kabul ettiğimiz 44.20 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Pivot: 49.60
Destek: 46.80-45.90-44.20
Direnç: 48.00-49.60-51.25

ALTIN ANALİZİ

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) dün akşam saatlerinde basına sızan açıklamalarında, 2016 yılına kadar aylık 50 milyar Euro’luk parasal genişleme miktarını planladığını ancak bu planın Mart ayından önce başlamayacağını duyurması ile birlikte Altın fiyatında önemli bir satış baskısı gerçekleşti. Bu baskı 1305.60 bariyerini geçemeyen Altın’ın 1284.16 seviyesine kadar gerilemesine katkı sağladı.

· 34 saatlik üssel hareketli ortalama: 1292.10

· 100 saatlik üssel hareketli ortalama: 1279.25

Yukarıda yer vermiş olduğumuz iki kritik ortalamanın Altın fiyatı üzerindeki etkisini uzun bir zamandır görmektesiniz. Dün Altın’da yaşanılan ser düşüşler ve bu düşüşlerle 34 saatlik üssel hareketli ortalama altındaki hareketleri dikkat çekicidir. Ancak bu tutum düşüşler devam edecek tarzda bir anlayışın oluşmasına neden değildir. 100 saatlik üssel hareketli ortalama önemi güncel olmakla birlikte yükselişler sonlandı diyebilmemiz için bu ortalama altında art arda saatlik kapanışa ihtiyaç vardır. Aksi takdirde yeniden 1305.60 bariyeri hedeflenebilir.

Pivot: 1279.25
Destek: 1284.80-1279.25-1271.00
Direnç: 1296.00-1305.60-1310.00

GÜMÜŞ ANALİZİ

Gümüşte grafikte yeşil çizgi ile gösterilen 200 günlük hareketli ortalama seviyesi geçildi, 18,50 direncine yaklaşıldı fakat aşılamadı. Gün sonu kapanışlarla 200 günlük hareketli ortalama seviyesi üzerinde kalınırsa orta vade yükselişin devamı beklenebilir. Bu durumda 18,50 direncinin de aşılmasıyla 20,40 seviyesi hedeflenebilir. Kısa vadede 17,70 seviyesi destek, 18,50 seviyesi direnç olarak ifade kabul edilebilir.

Bugün saatlik grafikte ilk destek 17,95 ilk direnç 18,28 seviyelerinde. Gün içi işlemlerde 18,44 seviyesi geçilirse 18,72 seviyesi hedeflenebilir. 17,79 seviyesi altına inilmesi halinde 17,51 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 18,15
Destek:
17,95-17,79-17,51
Direnç: 18,28-18,44-18,72

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “Brent Petrol ve Gümüş Analizi
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, EURJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Risk Açıklaması: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” http://www.gcmforex.com/hakkimizda/risk-bildirim-formu/

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1170 kere okundu

Faruk Şener ile Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

Faruk ŞENER ile
Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz