Kobilere Kriz Dönemi Önerileri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Kobilere Kriz Dönemi Önerileri

Asla panik yok. Hemen küçülme kararı vermeyin, bu sizi altı ay rahatlatır. Ortalık sakinleşince tekrar eski performansınızı yakalamanız ve kaybettiğiniz kalifiye personeli bulmanız çok daha uzun sürecektir.

• Döviz açığınız veya kur riskiniz yoksa, kredi kapatmaya kalkmayın. Bir süre sonra şirkette gereksiz bir nakit daralmasına sebep olmayın.

• Ar-Ge’yi durdurmayın. Yarın piyasa rahatladığında elinizde talep görecek ürünlerle piyasada hızlı çıkış yakalayabilirsiniz.

• Eğitimleri asla ertelemeyin. Personele yatırıma ara vermek kriz sonrası işinizi kolaylaştırmaz.

• Kriz yönetiminin şirketinizin enerjisini negatif yönde etkilemesine izin vermeyin.

Çalışanların motivasyon düşüklüğü krizden daha fazla hasar verir.

• Uzun vadeli yatırım kararlarına, güncel finansal krizlerin etkilemesine izin vermeyin. Yarın kriz bittiğinde daha çok para kazanacağınızı unutmayın.

• Kriz kahinlerinin karamsar tablolarına inanmayın. Onlar her hafta aynı tahminleri yapıyorlar. Sizin göstergeniz global ölçekte daha uzun vadeli ve objektif değerlendirmeler olsun.

• Zarar ettiğiniz halde krizden önce çıkmak konusunda tereddüt ettiğiniz işlerden kriz zamanında da çıkmakta tereddüt etmeyin .Çıkın ve bunu fırsat olarak görün.

• Borçlanma ve büyüme politikalarınızı krizlere endekslemeyin.

• Krizde büyüme fikrine çok inanmayın. Bu çok kolay bir iş değil. Ancak krizden sonrası için mevcut pozisyonu korumaya gayret edin. Ortalık yanarken sadece “kriz var büyüyelim şimdi” hayaliyle yatırım yapmak, önce sizi yakabilir.

• Aracınızla otoyolda hızla giderken sis bulutunun içine girdiğinizde ne yapmanız gerekiyorsa aynısını yapın. Hızınızı biraz azaltın, farlarınızı açın, dikkatinizi arttırın, araçtakilerle konuşmayı bırakın, yol çizgilerini ve işaretlerini daha dikkatli takip edin. Kimseyi araçtan indirmeye, aracı sağ çekip beklemeye, araçtakileri tedirgin etmeye gerek yok. Sis açıldığında yola eski hızla devam edip ulaşacağınız yere sadece biraz geç kalmış olacaksınız o kadar.

Finansal krizlerde ne yapılmayacağı hakkında söylenecek şeyler oldukça fazla. Yapılması gereken ise sakin, tutarlı ve sabırlı olmak.

Her krizin yapısı, büyüklüğü ve etkilediği sektörler farklı olmakla beraber her şirketinde krizlere karşı geliştirdiği kalkanlar farklı olabilir. Yukarıdaki öneriler bazı şirketlerde pozitif etki yapabileceği gibi, krizin veya şirketin durumuna göre negatif sonuçlarda doğurabilir. O sebeple bunları sadece öneri olarak değerlendirmekte fayda var. Türkiye’deki Kobi patronu esasen kendi değişkenlerini ve tüm çevresel etkileri masaya yatırarak en doğru kararı verebilecek düzeyde gelişmiş seviyede olduğuna inanmaktayız.

ücretsiz üye olun

8881 kere okundu

Etiketler:

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz