18 - 22 Ağustos 2014 GCM Forex Haftaya Bakış Analizi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

“Piyasalar geçen hafta neleri konuştu?”

Geride bıraktığımız haftada, küresel ekonominin toparlanma sürecindeki açıkları gösteren makroekonomik verilerin yanı sıra, son dönemlerde etkisini artıran jeopolitik gelişmelerin de etkili olduğu başlıklar karşımıza çıktı. Özellikle major ekonomilerde, merkez bankalarının üzerindeki faiz baskısını azaltan veriler, endekslerdeki yükselişi desteklerken, Rusya – Irak ve Filistin gündemine dair ağırlıklı olarak olumlu gelişmeler pozitif algıya destek sağladı. Yurtiçi piyasalarda ise ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasındaki belirsizlik ve kredi derecelendirme kuruluşlarının ilgili açıklamaları ön plandaydı.

Küresel piyasalarda Salı günü başlayan olumsuz takvim verileri, borsa endekslerini destekleyici bir algı ortaya çıkardı. Özellikle dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de, FED’in üzerindeki ilk faiz artırımına dair baskısı azaltmasıyla birlikte, küresel olarak endekslerde alımların ön plana çıktığını gördük. Gerek istihdam, gerek üretim ve satışla ilgili veriler olsun, beklentilerin altında kalan rakamların Dolar’ı kısa vadede zayıflattığını, ancak borsa endekslerindeki pozitif seyirle birlikte, Dolar endeksinde düşüşlerin sınırlı kaldığını gördük. Endeks, şu haftanın son iş gününde, yaklaşık bir yılın zirve bölgesine yakın seyrini sürdürüyor.

Asya piyasalarını incelediğimizde, FED’in faiz artırımına dair baskı altında olmadığını işaret eden verilerle birlikte Mart ayından bu yana en yüksek kazancını elde etti. Aynı süreçte yurtiçi rakamlarının da olumsuz gelmesiyle, piyasalarda ek teşviklerin uygulanabileceğine dair beklentiler oluştu. USD/JPY paritesinin de, bu gelişmelerle birlikte Ağustos ayında ilk yükseliş ağırlıklı haftalık kapanışı gerçekleştirmek üzere olduğunu ifade edebiliriz.

Euro Bölgesi’nde toparlanma sürecinin sekteye uğraması, Rusya ile olan yaptırım süreciyle birlikte yaranın derinleşmesine neden oldu. Bölge’nin lider ekonomisi Almanya’da, haftanın ikinci günü ZEW endeksiyle birlikte olumsuz rakamlar gelmeye başladı. Euro, major para birimleri karşısında güç kaybederken, borsa endeksleri küresel anlamda merkez bankalarının gevşek para politikalarından kolay çıkış yapamayacakları beklentisiyle alıcılı seyretme çabasındaydı. Özellikle hem ülkesel, hem Bölgesel bazda büyüme verilerinin beklentiyi karşılamaması, Almanya için tehlike sinyallerinin artmasına neden oluyor. Avrupa’nın diğer büyük ekonomisi olan İngiltere’de ise Merkez Bankası (BOE) Başkanı Carney’in enflasyon sunumu takip edildi. Carney, güçlü veri serisinin sürmesi durumunda faiz artışının gerekli olabileceği, ancak olası artışın kademeli uygulanacağı yönündeki açıklamaları etkili oldu.

Yurtiçi piyasalarda, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında yeni başbakanın kim olacağına dair belirsizlik fiyatlamalar üzerinde hafta boyunca etkisini hissettirdi diyebiliriz. Görev için, Ak Parti’nin önde gelen isimlerinin oluşturduğu kalabalık bir liste bulunurken, yeni ismin 27 Ağustos’taki olağanüstü kongrede belirlenmesi bekleniyor. Aynı gün gerçekleşecek olan PPK toplantısı ise belirsizliği artıran unsurlar arasında. Diğer yandan kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları, BİST100 endeksinde hafta boyunca oluşan yükseliş çabası üzerinde baskı oluşturdu. S&P ve Moody’s açıklamalarında, kısaca 2015 genel seçimleri öncesi belirsizliğin giderilemeyeceği yer aldı. Ayrıca yeni başbakanın belirlenmesi ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonlanmasına rağmen, TCMB üzerindeki baskı ve politik belirsizliğin sürdüğü müddetçe, kredi notuna dair de kesinliği oluşamayacağı belirtildi.

Jeopolitik gelişmeler, geride bıraktığımız haftada pozitif algının ön plana çıkmasına neden oldu. Ukrayna gündeminde her ne kadar haftanın son iş gününde gergin açıklamalar yapılsa da, hafta boyunca herhangi bir aksiyonun yaşanmaması, diplomasi alanındaki ilerlemeler tansiyonu düşürdü. Irak’ta ise ABD’nin IŞİD’e karşı müdahalesi, Bölge’nin istikrara kavuşması yönünde bir adım olarak algılandı. ABD ve İran’ın onayladığı yeni adayla birlikte, Maliki yapıcı konuşmalar eşliğinde görevini terk etti. Diğer yandan AB ülkeleri dışişleri bakanları, haftanın son iş gününde, bölgedeki Kürt yönetimine silah desteği sağlamanın bir seçenek olarak değerlendirildiği de belirtildi. Gazze tarafında hafta başında başlayan 3 günlük ateşkesin uzatılması ise, Filistin’e dair şiddetin azalmasıyla birlikte rahatlamaya neden oldu. Bu gelişmelerle birlikte, küresel olarak endeksleri destekleyen başlıklar arasına jeopolitik kanadı da dahil edebiliyoruz.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

İngiltere – Enflasyon Oranı (CPI); İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) Çarşamba günü yayınlanacak son toplantısının tutanakları öncesinde açıklanacak olan ada ülkesinin enflasyon oranı verisi, Sterlin üzerinde sert hareketlerin görülmesine neden olabilecek haftanın önem derecesi yüksek ilk makro-ekonomik göstergesi olarak dikkat çekiyor. Haziran ayında beklentilerden daha büyük bir oranda yükseliş kaydederek %1.9’a çıkan CPI datasının Temmuz için %1.8 olarak açıklanması bekleniyor. Verinin beklentinin altında kalması BOE’nin faiz artıracağı tarihi öteleyebileceği düşüncesi ile Sterlin’de kayıplara neden olabilecekken, tahminin üzerindeki rakamlar, ülkenin para biriminin değer kazanmasını sağlayabilir.

ABD – Yapı Ruhsatları; Konut başlangıçları ve enflasyon oranı rakamları ile aynı anda açıklanacak olan yapı ruhsatları verisi, ABD’nin konut piyasasına ilişkin bilgiler vereceği için yakından izlenecek makro-ekonomik göstergeler arasında bulunuyor. Son iki aydır beklentilerin ve 1 milyon seviyesinin altında kalan datanın bu kez Temmuz ayında 1 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Finansal varlıklar üzerindeki etkisinin, enflasyon ve konut başlangıçları ile birlikte değerlendirilmesinin faydalı olacağı veri, Wall Street endeksleri ve Dolar üzerinde fiyat değişimlerine neden olabilir.

ABD – Enflasyon Oranı (CPI); Çarşamba günü yayınlanacak Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantı tutanakları öncesinde, ABD Merkez Bankası’nın (FED) yakından izlediği göstergelerden biri olan enflasyon oranı rakamları, piyasaların gündemindeki önemli veriler arasında yer alacak. CPI datalarının, konut verileri ile birlikte yayınlanacağını unutmamak faydalı olacaktır. FED’in değerlendirmelerine göre Banka’nın yüksek enflasyon konusundaki endişelerinin çok yüksek olmadığının görülmesi dikkat çekmişti. Ayrıca FED, enflasyon oranlarının düşük kalmayı sürdürmesinin, Banka’nın para politikasını sıkılaştırmasını yavaşlatacağı şeklinde yorumlanan ifadelere de yer vermişti. Bu nedenler dolayı açıklanacak CPI verileri, ABD Merkez Bankası’nın para politikalarına ilişkin beklentilerin fiyatlanmasına neden olabilecek rakamlar arasında yakından izlenmeli.

İngiltere – BOE Toplantı Tutanakları; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) Ağustos ayı başında gerçekleştirdiği toplantısının yayınlanacak tutanakları, Para Politikası Komitesi’nin (MPC) özellikle politika faizi konusundaki düşüncelerinin değişip değişmediği açısından yakından izlenecek. Ülkedeki bazı ekonomistlere göre, 9 üyeli MPC içerisinde 1 üyenin geride kalan toplantıda faizin artırılması yönünde oy kullanmış olabileceği düşünülse de, anketlere göre bu olasılık şimdilik çoğunluk tarafından yakın bir ihtimal olarak görülmüyor. Yine de yayınlanacak tutanakların satır aralarında, toplam parasal genişlemenin ve faiz oranının değiştirilmeme kararının nasıl şekillenen bir oylama sonucu alındığı yakından izlenecek. Ayrıca ada ülkesinin ekonomisine ilişkin yapılan değerlendirmeler de, BOE tutanaklarında dikkatle analiz edilerek ve Sterlin üzerinde sert hareketlerin görülmesine neden olabilir.

ABD – FOMC Toplantı Tutanakları; ABD Merkez Bankası’nın (FED) son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının yayınlanacak olan tutanakları, haftanın en yakından izlenecek gelişmeleri arasında yer alıyor. FED’in ilerleyen aylarda para politikası tarafında atabileceği adımlar için ipuçlarının alınabileceği kayıtlarda, Banka’nın özellikle ilk faiz artırımının zamanı konusundaki duruşu incelenecek başlıklar arasında öne çıkıyor. Söz konusu toplantısında FED, aylık tahvil alımlarını beklentiler paralelinde 10 milyar Dolar azaltarak, politika faiz oranında ise bir değişikliğe gitmemişti. Ayrıca, enflasyonun uzun dönemli hedeflerin altında kaldığı ifadesinin, enflasyonun %2 hedefine yaklaştığı şeklinde değiştirilen değerlendirme dikkat çekerken, faiz konusunda ise büyük farklılıkların olmadığı görülmüştü. Banka’nın Başkanı Janet Yellen’ın Jackson Hole’de sempozyumunda yapması beklenen konuşmasının öncesinde FED’in faiz oranını ne zaman artıracağına yönelik beklentilerin şekillenmesini sağlayabilecek tutanaklar, Dolar’ın değerinde sert fiyat değişimlerinin görülmesine yol açabilir.

Çin – HSBC Öncü İmalat PMI; Asya-Pasifik tarafından gelecek rakamlar arasında haftanın öne çıkan makro-göstergesinin Çin’in imalat PMI veri olduğunu ifade edebiliriz. Son iki aydır, PMI verileri için kritik olan ve sektörde genişlemeye işaret eden 50 seviyesinin üzerine çıkan, HSBC’nin hazırladığı imalat sektörüne ilişkin PMI datası, ülkenin ekonomisine ait olumlu ipuçları vermişti. Ağustos ayının öncü datası olacak rakam, son üç aydır da beklentilerin üzerinde gerçekleşiyor. HSBC öncü imalat PMI, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi Çin’in önemli ticaret ortaklarının para birimlerinin yanında, gelişmekte olan ülken varlıklarından, bakır ve petrol fiyatlarına kadar birçok finansal araç üzerinde etkili olabilir.

Euro Bölgesi – Öncü İmalat PMI; Euro Bölgesi için Perşembe günü, imalat ve hizmet sektörlerine ilişkin PMI verilerinin açıklanacağı önemli bir gün olacak diyebiliriz. Fransa, Almanya ve ardından Euro Bölgesi geneli için yayınlanacak PMI rakamları, Birlik ekonomisindeki gidişata ilişkin bilgiler verebilecekken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da para politikasında atacağı adımların fiyatlanmasını sağlayabilir. Söz konusu veri setinin beklenti rakamlarından genel olarak daha iyi bir tablo ortaya koyması halinde Euro’da yükselişler izlenebilecekken, tahminlerin karşılamayacak datalar ise kıtanın ortak para biriminde düşüşlere yol açabilir. Özellikle Fransa ve Almanya’nın imalat PMI verilerinin piyasa katılımcılarının merceği altında olacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

İngiltere – Perakende Satışlar; Sterlin üzerinde sert fiyat değişimlerinin görülmesine neden olabilen İngiltere’nin perakende satışlar verisi, ada ülkesinin ekonomik performansı hakkında ipuçları verecek haftanın önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeleri arasında yer alıyor. Haziran ayında, önceki aya göre %0.1 artışa işaret ederek tahminin altında kalan perakende satışların Temmuz’da ise %0.4’lük bir yükseliş kaydetmesi bekleniyor. Rakamın öngörülen rakamı aşması halinde Sterlin’de yükselişler izlenebilecekken, tahminlerin altındaki datalar ise ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.

ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta 311 bin Amerikalının işsizlik maaşına başvuruda bulunduğuna işaret eden istihdam talepleri verisi, beklentinin küçük bir miktar üzerinde açıklanmıştı. 16 Ağustos ile biten haftada ise 299 bin Amerikalının işsizlik sigortasından yararlanmak için başvuruda bulunmuş olması bekleniyor. Verinin tahminden farklı olarak gerçekleşmesi, ABD’nin para birimi değerinde değişikliklere neden olabileceği için yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

ABD – Mevcut Ev Satışları; Salı günün yayınlanan konut verilerinin ardından ABD’nin emlak piyasasına ilişkin dikkatler, mevcut ev satışları datasında olacak. Haziran’da 5.04 milyon olarak yayınlanan gösterge, 7 ay sonra yeniden 5 milyon satış seviyesinin üzerine çıkarak, dünyanın en büyük ekonomisinin konut piyasasına ilişkin olumlu sinyaller vermişti. Ancak ABD’de genel olarak konut sektörünün karışık sinyaller vermeye devam ettiğini ifade edebiliriz. Philadelphia FED imalat endeksi ile aynı anda açıklanacak olan mevcut ev satışları verisinin piyasalara olan etkisinin bu gösterge ile birlikte değerlendirilmesi faydalı olacaktır. Mevcut ev satışları rakamı, Wall Street endeksleri ve Dolar üzerinde etkili olabilir.

ABD – Philadelphia FED İmalat Endeksi; Philadelphia Merkez Bankası’nın bölgesindeki yaklaşık 250 imalatçıya yapılan bir anket sonucu oluşturulan endeks, piyasaların yakından izlediği bir ekonomik veri olarak öne çıkmaktadır. ABD genelindeki imalat sektörünün bir öncüsü olarak değerlendirilen rakam, son 5 aydır beklentilerin üzerinde gerçekleşerek olumlu bir çizgi ortaya koymuştur. Özellikle Temmuz ayında, düşüş beklentilerine rağmen endeksin yükseliş kaydetmesi dikkat çekmişti. Rakamın Mart 2011’den bu yana gördüğü en yüksek seviyesi olan 23.9 düzeyinden, Ağustos ayında bir miktar geri çekilmesi bekleniyor. Philadelphia FED imalat endeksinin beklentinin üzerinde açıklanması Dolar’da yukarı yönlü hareketler izlenmesini sağlayabilecekken, tahminlerin altında kalacak datalar, ABD’in para biriminde düşüşlere yol açabilir.

Jackson Hole Sempozyumu; Bu haftanın merakla beklenen gelişmelerinin başında, ABD’de yapılacak olan Jackson Hole toplantısının yer aldığını rahatlıkla ifade edebiliriz. Kansas City FED’in her yıl Wyomig’de düzenlediği Jackson Hole Sempozyumu’nun 3 gün sürmesi bekleniyor. Toplantıya dünyanın dört bir yanından katılacak olan merkez bankası yetkilileri, ekonomi bakanları, akademisyenler ve finansal piyasa katılımcılarının yapacağı açıklamalar, finansal enstrümanlar üzerinde sert fiyat değişimlerinin görülmesine neden olabilir. Tüm gün içerisinde ABD’de yapılacak röportajlar ve söyleşiler birçok farklı ulustan televizyon kanalında yayınlanacak. Özellikle dünyanın önemli ve büyük merkez bankalarının başkanlarından gelecek açıklamalar, ilgili ülkelerin para birimlerinin yanında borsa endekslerinde de yönü tayin edebilir. Dolayısı ile haftanın en dikkat çeken gelişmesinin Jackson Hole Sempozyumu olduğunu ifade edebiliriz. Özellikle ABD ve Avrupa Merkez bankalarının başkanlarının yapacağı konuşmalar merakla beklenecek.

ABD – FED Başkanı Yellen’ın Konuşması; Çarşamba günü yayınlanacak Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) son toplantısının tutanakları sonrasında küresel piyasalarda dikkatler ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın konuşmasına çevrilecek. Yellen’ın özellikle FED’in fazi artışının zamanlaması konusundaki değerlendirmeleri ise yatırımcıların odak noktasında yer alacak. Aslında Başkan’ın her ne kadar daha önceki konuşmalarındaki duruşundan daha farklı bir tavır içerisinde olması beklenmese de, FED’in para politikalarında atacağı adımlar adına önceki yıllarda düzenlenen Jackson Hole toplantılarında ipuçları vermesinin, konuşmanın önemini bir miktar daha önemli kıldığı düşünülüyor. FED’in, 2015 ortalarında ilk faiz artırımını yapacağı beklentilerinin yeninden şekillenmesine neden olabilecek Yellen’ın ifadeleri, Dolar’da sert hareketlerin görülmesine neden olabilir.

Euro Bölgesi – ECB Başkanı Drahgi Konuşması; ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın konuşması sonrasında dikkatler Jackson Hole Sempozyumu’nda, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’ye çevrilecek. Meslektaşı Yellen gibi Draghi’nin de, “İşgücü piyasası dinamiklerinin yeniden değerlendirilmesi” başlıklı bir konuşma gerçekleştirmesi bekleniyor. Mario Draghi’nin, ECB’nin para politikalarına değinmesi halinde Euro’da sert fiyat değişimleri görülebilir. Dolayısı ile haftanın en merak edilen gelişmeleri arasında Draghi’nin kullanacağı ifadelerin yer aldığını söyleyebiliriz.

Önemli NOT: Analizler içerisinde söz edilen beklentiler ve ekonomik verilere ilişkin beklenti rakamları, 15 Ağustos 2014 tarihinde saat 17:00’da tamamlanan çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Beklentiler analist ve ekonomistlere yapılan yeni anketler, ya da piyasa dinamiklerindeki farklılaşmalar sonucu haftanın ilerleyen günlerinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle hafta içerisinde GCM Forex Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan günlük analizlerde güncellenebilecek beklenti ve beklenti rakamlarını takip etmeniz önem taşımaktadır.

EUR/USD ANALİZİ

EURUSD paritesi, bu hafta 1,3330 destek noktasından almış olduğu güçle tepki alımlarını 1,34**’lü seviyelere kadar taşısa da 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 1,3423 direncini geçememiştir. 1,3423 – 1,3330 seviyeleri arasında gerçekleşen bant hareketi ile haftayı tamamlaması beklenilen EURUSD paritesi şu sıralar 1,3400 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir.

Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,3550 direnci altında orta vadeli olarak düşüş trendinin devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Ancak burada sorulması gerekilen soru, mevcut düşüş trendinde düzeltme yükselişleri gerçekleşecek mi olarak belirlenmiştir. Bu aşamada 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 1,3423 bariyeri önem arz etmektedir.

· EURUSD paritesi eğer 1,3423 üzerinde hareketler gerçekleştirebilirse tepki alımlarının 1,3464 ve 1,3550 seviyelerine kadar devam etmesi beklenilmektedir. Bu tutum kısa vadeli alıcıları ilgilendirdiği gibi orta vadeli satıcılar için de önemli bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

· EURUSD paritesi eğer 1,3423 direnci altında kalmayı sürdürürse ilk etapta 1,3330 destek noktasına doğru gerileyerek tepki alımları devam mı tamam mı sorusunun cevabını bulmamıza katkı sağlayabilir. 1,3330 seviyesi altındaki hareketler satış baskısının devamı için önemli teyit niteliği taşımaktadır. Böyle bir durumda 1,3290 – 1,3245 gibi yeni hedefler belirtilebilir. Aksi takdirde bir hafta daha 1,3330 – 1,3423 arası bant hareketi devam edebilir

Yeni hafta içerisinde 1,3423 ve 1,3330 seviyelerinin dikkatle takip edilmesine ilişkin hazırlamış olduğumuz çalışma yukarıdadır. Bu açıklamalar ilaveten gerek Euro gerekse ABD bölgesini ilgilendiren makro-ekonomik gelişmeler dikkatle takip edilmelidir. Özellikle de FED başkanı Janet Yellen’in Jackson Hole’de gerçekleştireceği konuşma dikkatle takip edilmelidir.

NOT: EURUSD paritesinde 1,3330 seviyesi altındaki hareketler fibonacci expansion %161,8 olan 1,3082 seviyesinin hedeflenmesi açısından önemlidir. Bu bağlamda da özellikle 1,3330 bu hafta dikkatle takip edilmelidir.

Destek; 1,3290-1,3245-1,3200
Direnç; 1,3464-1,3500-1,3550

GBP/USD ANALİZİ

“Parite için 89 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6887 seviyesi altında devam ettireceği günlük kapanış, aşağı yönlü baskıların sürmesi açısından önemlidir. Böyle bir durumda 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6640 desteğine doğru aşağı yönlü baskılar görebiliriz.”

Yukarıdaki açıklamayı geçtiğimiz hafta, haftalık raporumuzda sizlerle paylaşmış ve özellikle de aşağı yönlü baskıların devam edebilmesi hususunu vurgulamıştık. GBPUSD paritesi 89 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6887 seviyesi (geçtiğimiz haftaki ortalama değeri) altında gerçekleştirmiş olduğu satıcılı seyrini 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6640 seviyesine yaklaşarak beklentimiz doğrultusunda hareketlerin oluşmasına katkı sağladı. (Hafta içerisinde 1,6656 seviyesi test edildi)

Bundan sonraki süreçte GBPUSD paritesinde ne yapmalıyız?

GBPUSD paritesinde 1,7190 seviyesinden başlatılan ve 1,6656 seviyesine kadar devam edilen düşüşler sonrasında 1,6640 desteği üzerinde kalma çabası, acaba tepki alımları mı oluşuyor sorunu sormamızı sağladı. Bu bağlamda da 200 günlük üssel hareketli ortalama bundan sonraki süreçte dikkat etmemiz gereken kritik bir destek noktası olarak karşımıza çıkmaktadır.

· GBPUSD paritesi, günlük kapanışlarını 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6640 üzerinde sürdürürse tepki alımları ( düzeltme yükselişleri ) bir müddet etkili olmak isteyebilir. Bu tutum, paritenin 89 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6866 seviyesine kadar hareket gerçekleştirmesine katkı sağlayabilir.

· GBPUSD paritesi, günlük kapanışlarını 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6640 altında gerçekleştirirse, 1,7190 seviyesinden başlatılan satıcılı seyrin devam etme isteği güçlenebilir. Bu tutum, paritenin 1,6460 seviyesine kadar gerilemesine katkı sağlayabilir.

Bu bağlamda da bundan sonraki süreçte gerek yeni işlem stratejileri için gerekse mevcut işlem stratejilerimizde yeni bir aksiyon alabilmek için günlük kapanışları dikkatle takip etmeliyiz. Art arda iki gün gerçekleşecek günlük kapanış teyit özelliği taşıyabilir.

Destek; 1,6640 - 1,6550 – 1,6460
Direnç; 1,6735 - 1,6810 - 1,6866

USD/TRY ANALİZİ

11-15 Temmuz haftası parite için oldukça hareketli bir hafta oldu. Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları piyasa beklentisi doğrultusunda geldikten sonra çok kısa süren iyimserlikte TL değer kazanıp paritede 2.1345 seviyesine kadar gerileme yaşandı. Pazartesi öğleden sonra başlayıp Cuma gününe kadar devam eden süreçte 3 rating şirketinin Türkiye ile ilgili açıklamaları TL’deki iyimserliği tersine çevirdi. Bu arada USD genel olarak gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazandığı bir haftayı geride bıraktı, TL kendi kulvarındaki para birimlerinden daha fazla tahrip görse de ayrışmadı.

İç piyasada yeni hükümetin ne şekilde olacağı, ekonomi yönetiminde değişiklik olup olmayacağı belirsizlik olarak devam ediyor. Bunun yanında ABD’den gelen her iyi veri doları değerli kılıyor. Fed’in faiz artırım sürecine dair beklentiler 2015 yılının değişik dönemlerine yayılmış olsa da her iyi veri bu beklentiyi öne çekme tedirginliği yaşatıyor. Piyasalar 22 Ağustos’ta Jackson Hole’da Yellen’ın önümüzdeki döneme dair ipucu verip vermeyeceğine odaklanmış durumda.

Paritede 2,1525 seviyesi ile 2,1720 seviyesi arasında bir sıkışma söz konusu. 2.15 seviyesi altına veya 2.17 seviyesi üzerine sarkmalar henüz kalıcı değil. 2.1525 seviyesi altına inilmesi durumunda 200 günlük basit ortalama seviyesi olan 2.1360 seviyesi ilk destek bölgesi olabilir. Bu seviye altında 50 günlük ortalama tekabül eden 2.1258 seviyesi ikinci destek olarak kabul edilebilir. Gün sonu kapanışlar 2.1720 seviyesi üzerine çıkarsa 2.20 seviyesine kadar kayda değer bir direnç göremiyoruz. 8 Ağustos tarihinde bir gün görülmüş olan 2.1874 seviyesi minör bir direnç olarak kabul edilebilir.

Destek: 2.1520-2.1360-2.1258
Direnç: 2.1725-2.1874-2.2000

USD/JPY ANALİZİ

USDJPY paritesinde 100,75 – 101,20 aralığı, her fırsatta test edilen ancak kırılamayan önemli bir bölge olarak karşımıza çıkmaktadır. Son zamanlarda gerçekleştirdiği düşüşleri alışlarla desteklediğini izlediğimiz USDJPY paritesinde özellikle Yen’in değer kayıplarını sürdürmesi, USDJPY paritesinin yukarı yönlü çıkışlarını devam ettirmesi açısından önemli bir gelişme olarak kaydedilmiştir.

Pariteyi teknik olarak değerlendirdiğimizde gerek kritik bölge gerekse son yaşanılan yükselişlerin başlangıç noktası olan 101,50 desteği yukarı yönlü çıkışların devamı için önemli bir sinyal olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak mevcut yükselişlerin teyit kazanabilmesi için son zamanların tepe noktaları 102,85-103,10 aralığı üzerinde hareketlere ihtiyaç vardır. Parite eğer bu bölge üzerinde günlük kapanış gerçekleştirebilirse 105,45 seviyesine doğru yeni bir alış rallisi başlayabilir. Aksi takdirde 103,10 – 100,75 arasında bir müddet daha dalgalı bir seyir izlenebilir.

Destek: 101,95 – 101,20 – 100,75
Direnç: 103,10 – 104,00 – 104,65

EUR/JPY ANALİZİ

Uzun bir süredir (13 Mayıs 2014 tarihinden beri) devam eden düşüş trendinde geçtiğimiz hafta Cuma gününden itibaren başlayan tepki alımları paritenin düşüş trendinde kanalın üst noktasına yaklaşmasına katkı sağladı. Özellikle de bugün gerçekleştirilen tepki alımları ile 137,60 seviyesine kadar çıkış gerçekleştiren parite de 137,70 – 138,05 aralığının kritik bir bölge olduğunu ifade edebiliriz.

· EURJPY paritesi eğer düşüş trendini devam ettirmek istiyorsa bu bölge altında günlük kapanışlarını sürdürmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda düşüş trendinde kanalın alt noktası olarak kaydettiğimiz 135,70 yeniden hedeflenmek istenebilir.

· EURJPY paritesi eğer düşüş trendini sonlandırmak istiyorsa bu bölge üzerinde art arda iki gün günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda düşüş trendinin sonlandığını ifade edebilir ve 140,05 seviyesine doğru başlayacak yeni bir alış rallisinden söz edebiliriz.

Bu nedenle de EURJPY paritesi için yukarıda ifade ettiğimiz kritik bölge bu hafta dikkatle takip edilmelidir.

Destek: 136,85 – 136,35 – 135,70
Direnç: 138,05 – 138,65 – 139,25

HAM PETROL ANALİZİ

Ham Petrol fiyatı, jeopolitik risklerle birlikte son zamanlarda gerçekleştirmiş olduğu düşüşlerini bu hafta da Avrupa ve ABD borsalarında yaşanılan hareketlerle devam ettirdi. Uzun bir süredir üzerinde ısrarla durduğumuz ve özellikle de orta vadeli alıcıları ilgilendiren 96,00 seviyesinin bugün itibariyle altında hareketler gerçekleştirdiğini görmekteyiz. 24 Haziran 2012 tarihinden itibaren devam eden yükseliş trendinde kanalın alt noktası ve aynı zamanda da 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 96,00 seviyesi altında 95,25 seviyesini test eden ham petrol şu sıralar 95,86 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir.

96,00 desteği kırıldığı için artık yükseliş trendi bitti diyebilir miyiz?

Haftalık grafikte orta vadeli işlemcileri ilgilendiren ve 200 haftalık basit hareketli ortalama ile çevrelenmiş bir trendden bahsederken sadece bir defaya mahsus kırılma ile trend değişti demek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Bu bağlamda da özellikle haftalık grafikte çalışmalarımızı sürdürdüğümüz için haftalık kapanışlara dikkat etmemiz gerekmektedir. Bugünkü kapanışın 96,00 seviyesi üzerinde mi yoksa altında mı olduğu dikkatle takip edilmelidir.

· Ham Petrol, eğer 96,00 seviyesi altında haftalık kapanışlarını sürdürürse aşağı yönlü baskılar uzun vadeli alıcıları ilgilendiren kanalların alt noktalarını test etmesine katkı sağlayabilir. Bu da 91,15 ve 85,50 olarak belirlenmiştir.

· Ham petrol fiyatı eğer yeniden yukarı yönlü çıkış sağlar ve 96,00 seviyesi üzerinde haftalık kapanış gerçekleştirebilirse mevcut düşüşlerin tuzak olduğu konusunda önemli bir düşünce oluşabilir ve bu tutum ham petrolün yeniden yukarı yönlü atak başlatmasına katkı sağlayabilir.

Kritik bir kapanış izlerken özellikle de bu hafta sonu gerçekleşecek fiyat değişimleri beklentilerimizin de değişmesini sağlayabilir. Rollover olarak adlandırdığımız kontrat değişimleri nedeniyle özellikle fiyat farklılıklarına dikkat etmemiz gerekmektedir. Özellikle fiyatların aşağı yönlü açılması yukarıda ifade ettiğimiz aşağı yönlü hedeflerin gerçekleşmesi açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda da hem haftalık kapanış hem de yeni haftaya açılış seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.

Rollover tarihlerini görmek için tıklayınız.
Rollover hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Destek: 93,60 – 91,15 – 89,45
Direnç: 96,85 – 98,65 – 100,00

ALTIN ANALİZ

Altın Cuma gününe kadar 1300 dolar seviyesi üzerinde kalmayı başardı fakat haftanın son işlem gününde tekrar 1295 seviyesine doğru geri çekildi. Her ne kadar borsa endeksleri son düşüşlerinden sonra toparlanma eğilimine girse de, Cuma günü öğle saatlerine kadar 1300 dolar üzerinde kalabilmek toparlanmaya işaret edebilecekti fakat tekrar 1300 dolar altına inmek yaşanan yükselişlerin kalıcı olamadığını bir kez daha teyit etti.

50 günlük basit ortalama 1304 seviyesinden geçiyor. Bu seviye altında gün sonu kapanışlar yapmak 1285 desteğine doğru geri çekilme ihtimaline güç katıyor. 1304 dolar seviyesi altında kapanışlar 200 günlük ortalamanın da geçtiği 1285 seviyesine doğru geri çekilmenin öncülü.

1330 dolar seviyesi aşılmadan güçlü bir yükselişten bahsedemiyoruz.

1285 seviyesini orta vadeli destek olarak kabul edebiliriz. Gün sonu kapanışlar 1285 seviyesinin de altına iniyorsa yeni hedef 1240 dolar seviyesi olabilir.

Destek: 1297-1285-1240
Direnç: 1331-1344-1360

DAX30 ANALİZ

“ Düzeltme Hareketlerine Dikkat!”

3 Haziran 2013’den beri devam eden yükseliş trendinin sonlanması sonrasında 40 haftalık basit hareketli ortalama olan 9515 seviyesi altında satıcılı seyrini 8900 seviyesine kadar devam ettiren DAX30 Endeksi bu hafta mevcut düşüş trendi içerisinde tepki alımları gerçekleştirerek yukarı yönlü çıkışlarını 9260 seviyesi üzerine taşıdı ve şu sıralar 9305 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir.

Bu hafta gerçekleştirilen yukarı yönlü hareketlerin mevcut düşüş trendi içerisindeki tepki alımları olduğu düşünüldüğünde kısa vadeli alıcılar için fırsat olduğu görülse de orta vadeli satıcılar için yeniden trend pozisyonları gerçekleştirmek için önemli bir takipten geçilmesi gerektiğini ifade edebiliriz. Endeks eğer 9050 destek noktası üzerinde kalabilirse tepki alımlarının 9380 ve 40 haftalık basit hareketli ortalama olan 9515 seviyelerine taşıyabilir. Bu tutum kısa vadeli alıcılar için önemli bir kazanç olsa da orta vadeli satıcılar piyasaya yeniden katılabilir. Çünkü düşüş trendi devam etmektedir.

Destek: 9195-9050-8885
Direnç: 9380-9515-9667

S&P500 ANALİZ

“Yükseliş trendi gücünü koruyor”

Uzun bir süredir endeks için yükseliş trendinden bahsetmekte ve özellikle de bazı bölgelerin kritik bir önem taşıdığını sizlerle paylaşmaktayız. S&P500 endeksi 11 Kasım 2012 tarihinden itibaren yükseliş trendi içerisinde devam etmekte, 34 haftalık basit hareketli ortalama da ilgili tarihten itibaren mevcut yükselişleri desteklemektedir. Şu sıralar mevcut yükseliş trendini incelediğimizde kanalın alt noktası 1890, 34 haftalık basit hareketli ortalama ise 1880 olarak belirlenmiştir.

Endeks için uzun bir süredir sözünü ettiğimiz yükseliş trendi devam edecek mi sorusunu geçtiğimiz hafta haftalık raporumuzda sorgulamış ve yükseliş trendinde kanalın alt noktası ve 34 haftalık basit hareketli ortalamanın dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirtmiştik.

S&P500 endeksi 1890 destek noktasından toparlanarak yükseliş trendinin gücü hakkında bize önemli sinyaller verdi ve hafta içerisinde özellikle de bugün 1959 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdi.

Bundan sonraki süreçte S&P500 endeksi gerek yükseliş trendinde kanalın alt noktası gerekse 34 haftalık basit hareketli ortalama üzerinde hareketlerini sürdürürse rekor seviye olarak kayıtlarımıza geçen 1985 seviyesini geçerek yeni rekor seviyelere imza atma düşüncesi piyasalar da etkisini gösterebilir. Bu bağlamda da 11 Kasım 2012 tarihinden itibaren yükseliş trendi nedeniyle yaşanılacak olası geri çekilmeler alış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Destek: 1942-1918-1890
Direnç: 1959-1972-1985

GCM Forex Haftalık Bülteni Hazırlayanlar:

Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN – ”USDTRY ve Altın Analizi”

Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDJPY, EURJPY, Ham Petrol, Dax30 ve S&P500 Analizi”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - ” Makro-Ekonomik Gelişmeler”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

ücretsiz üye olun

1261 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz