27 Kasım 2014 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

ABD’nin “Şükran Günü” nedeni ile tatil olduğu haftanın dördüncü gününde küresel piyasalar kritik OPEC toplantısına odaklandı. Avrupa endeksleri Almanya’dan gelen istihdam verileri ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları ile yükseliş kaydederken, ECB’nin varlık alımlarını genişleteceği söylentileri kıtadaki devlet tahvili faizlerinin rekor seviyelere gerilemesine yol açtı. Günün devamında piyasalarda OPEC’ten gelecek açıklamalar büyük bir dikkatle izlenecek.

“Avrupa endekslerinde yön yukarı”

Güne Almanya borsası dışında karışık bir görünüm ile başlayan Avrupa endekslerinde, kıtanın en güçlü ekonomisinin istihdam piyasasına ilişkin rakamlar yukarı yönlü hareketlerin destek bulmasını sağladı. Almanya’da işsizlik %6.6 ile rekor seviyeye gerilerken, önceki döneme ait data aşağı yönlü revize edildi. İşsizlik ise Ekim ayında tahminlerde daha fazla azaldı. Bu veri setinin ardından günün ikinci yarısında yayımlanan rakamlarda enflasyon oranı Almanya’da değişmeyerek beklenti paralelinde %0.0 olarak açıklandı. ECB’nin devlet tahvillerini de alarak para politikasını daha da genişletebileceği spekülasyonu ile birlikte Almanya’nın verileri, Avrupa borsalarındaki yükselişlere öncülük etti. Diğer taraftan Almanya, Portekiz ve Fransa gibi ülkelerde tahvil faizleri ECB’ye ilişkin söylentiler ile rekor düşük seviyelere geriledi.

“Draghi Helsinki’de konuştu”

Finlandiya ziyaretini sürdüren ECB Başkanı Mario Draghi’nin yapmış olduğu değerlendirmeler gün içerisinde basına yansıdı. Fin Parlamentosu’nu ziyareti sırasında, enflasyonun gelecek aylarda mevcut düşük seviyelere yakın seyredeceğini ifade eden Dragi’nin ifadeleri sonrasında Euro’da değer kayıpları izlendi. Sonrasında Finlandiya Merkez Bankası’nın Helsinki’deki organizasyonunda mikrofonların arkasına geçen ECB Başkanı, ECB’nin teşvik konusundaki görüşmelerinin tüm varlıkları kapsadığını belirtti. Banka’nın devlet tahvillerini de alarak, gerektiğinde para politikasını daha fazla genişletebileceği söylentileri, piyasaların gündem başlıkları arasında yer aldı.

“Dikkatler OPEC toplantısında”

Bugün Viyana’da bir araya gelen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) üye ülkelerin yetkilileri, petrol üretim miktarında bir değişiklik yapılıp yapılmayacağını değerlendiriyorlar. Küresel piyasalar, son aylarda arz fazlalığı nedeni ile önemli bir düşüş kaydeden petrol fiyatlarında etkili olabilecek OPEC kararlarını büyük bir merakla bekliyor. Petrol fiyatları son 4 yılın en düşük seviyelerinde işlem görüyor. OPEC toplantısına ilişkin daha fazla bilgi için tıklayınız.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Draghi’nin açıklamaları ile Euro bugün Avrupa seansının başlamasından itibaren Dolar karşısında değer kaybetti. EUR/USD paritesi son kayıpları sonrasında ise bir miktar toparlandı. Euro’daki kayıplar ile beslenen Dolar endeksi ise, ABD’nin para biriminin Sterlin ve Türk Lirası karşısında değer kazanmasına destek oldu. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) toplantı tutanaklarında, üyelerin, son haftalarda hızlı kayıplar yaşayan Yen konusunda endişeli olduklarının görülmesi ile ülkenin para birimi değer kazanmıştı. Bugün Yen’in Dolar karşısında bir miktar değer kaybettiği görüldü. Altın, dün ABD’den gelen veriler sonrasında yaşadığı salınımlardan sonra nispeten daha sakin bir seyir izliyor. Petrol fiyatları, son 4 yılın en düşüğünde artık OPEC toplantısını bekliyor.

Günün devamında ekonomik veri akışı, ABD’nin tatil olmasının da etkisi ile zayıf. Ancak dikkatler OPEC toplantısından gelecek kararlara çevrilmiş durumda ve özellikle petrol fiyatları ile emtia bağlantılı para birimleri bu paralelde günün devamında sert değişiklikler gösterebilir. Asya tarafında Japonya’dan gelecek makro-ekonomik göstergeler öne çıkarken özellikle enflasyon datası yakından izlenecek. Yeni Zelanda’da ise işletme güveni yatırımcıların merceği altında olacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Japonya – Enflasyon Oranı (CPI); Japon hükümetinin Nisan ayında satış vergisini artırmasının ardından %1.3 seviyesinden %3’lü rakamların üzerine çıkan, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) yakından takip ettiği ulusal çekirdek enflasyon oranı, bu hafta piyasaların yakından izleyeceği veriler arasında yer alacak. Cuma sabahı uzak doğu ülkesinden, hane halkı harcamaları, işsizlik oranı, sanayi üretimi ve perakende satışlar gibi önemli makro-ekonomik göstergeler yayımlanacak. Bu rakamlar arasında, BOJ’un para politikası kararlarında etkili olabilecek enflasyon oranı dikkat çekiyor. Son hafta içerisinde Japonya’dan gelen haberler küresel piyasaların gündeminde ilk sıralarda yer alırken, ilgili CPI datası, ülkenin para birimi üzerinde etkili olabilecek bir gösterge olarak öne çıkıyor. Rakamın beklentinin altında gerçekleşmesi Yen’de kayıplara neden olabilecekken, tahminin üzerindeki datalar ülkenin para birimine yükselişler getirebilir.

Yeni Zelanda – ANZ İşletme Güveni; Yaklaşık 1,500 işletmeye yapılan bir anket sonucu oluşturulan ANZ verisi, imalat, inşaat, perakende, tarım ve hizmet sağlayıcı şirketlerin verdiği cevaplar sonrasında oluşturulan bir endekstir. Yeni Zelanda ekonomisindeki ilerleyişe ve beklentilere ilişkin bilgiler verdiği için piyasa katılımcıları tarafından izlenen önemli göstergeler arasında yer almaktadır. Ekim ayına kadar art arda 7 dönem düşüş kaydederek Şubat’taki 70.8 seviyesinden, Eylül’de 13.4’e gerileyen işletme güveni, ülke ekonomisine ilişkin pek de iç açıcı bir tablo ortaya koymamıştı. Ancak, “sıfır” seviyesinin altındaki rakamların daralmaya işaret ettiği ANZ verisi geride kalan ay 26.5 seviyesine çıkarak, ülke ekonomisi adına olumlu bir sinyal vermişti. Kasım dönemi için hazırlanacak söz konusu rakam, ülkenin para biriminde sert hareketlerin görülmesine neden olabileceği için Cuma sabahı piyasaların gündemindeki veriler arasında yer alacak.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

27 Kasım 2014 Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

17:00 OPEC Basın Konferansı

23:45 NZD Yapı Uygunlukları (Aylık) (Eki) -12,2%

28 Kasım 2014 Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

01:30 JPY Hane Halkı Harcamaları (Yıllık) (Eki) -4,8% -5,6%

01:30 JPY Ulusal Çekirdek CPI (Yıllık) (Eki) 2,9% 3,0%

01:30 JPY Tokyo Çekirdek CPI (Yıllık) (Kas) 2,3% 2,5%

01:30 JPY İşsizlik Oranı (Eki) 3,6% 3,6%

01:50 JPY Endüstriyel Üretim (Aylık) (Eki) -0,4% 2,9%

01:50 JPY Perakende Satış (Yıllık) (Eki) 1,5% 2,3%

02:00 NZD ANZ İşletme Güveni (Kas) 26,5%
02:05 GBP GfK Tüketici Güveni (Kas) -1 -2

EURUSD ANALİZ

Sabah ve gün ortası analizimizde Dolar Endeksi ile EURUSD paritesinin birlikte incelenmesi gerektiğini, endekste 87,40, EURUSD paritesinde ise 1,2550 seviyesinin önemli olduğunu vurgulamıştık.

Günün bu zamana kadarki sürecinin incelediğimizde Dolar endeksinin 87,40 seviyesi üzerinde yukarı yönlü çıkışına devam ettiğini, bu düşüncenin de EURUSD paritesinin 1,2550 seviyesi altındaki hareketleri tetiklediğini görmekteyiz.

“DolarEndeksi grafiği eklenecek”

ABD seansı açılışı öncesinde EURUSD paritesini incelediğimizde 1,2480 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Aşağı yönlü baskıların devam ettiği EURUSD paritesinde 1,2550 bariyeri altında 1,2440 seviyesinin test edilme ihtimalinin güçlü olduğunu ifade edebiliriz. Satıcılı seyrin daha da agresif olabilmesi için 1,2440 desteğinin aşağı yönlü kırılması gerektiği unutulmamalıdır. Günün kalanında yaşanılacak olası yükselişler 1,2550 direnci altında negatif düşünce yapısı ile değerlendirilebilir.

Pivot: 1,2550
Destek:
1,2440-1,2400-1,2360
Direnç: 1,2520-1,2550-1,2600

GBP/USD ANALİZ

GBPUSD paritesi 1,5740 bariyerini geçtikten sonra tepki alımı düşüncesini 1,5825 seviyesine kadar sürdürmüş ancak devamını getirememiştir. Bu dönüş 34 günlük üssel hareketli ortalamanın baskısı olarak nitelendirilebilir mi sorusunun cevabını aramaktayız. Özellikle de 24 Temmuz 2014 tarihinden beri devam eden düşüş trendini destekleyen bu ortalama, mevcut düşüşlerin kaldığı yerden devam etmesine ilişkin önemli bir sinyaller verecek mi? Bu sorunun cevabını vermek için aceleci davranmamak önemlidir. Çünkü burada olası bir dönüşte son zamanların dip noktası 1,5590 seviyesini hedeflemek yerine daha alt bölgeler (1,5250 – 1,5000 gibi) hedeflenebileceği için orta ve uzun vadeli satıcıların aceleci davranmaması gerekmektedir. Günlük kapanış ve bu kapanışın 1,5740 üzerinde olup olmaması dikkatle takip edilmelidir.

Kısa vadeli olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,5835 bariyeri önem arz etmektedir. Parite eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısına devam etmek isteyebilir. Bu da 1,5740 seviyesinin yeniden kritik bir destek olmasını sağlayabilir. 1,5740 seviyesi altındaki hareketler ise satıcılı seyrin gün içi daha da agresif olmasını sağlayabilir. Bu bağlamda da günün kalanında 1,5835 ve 1,5740 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,5835
Destek; 1,5740-1,5700-1,5660
Direnç; 1,5770-1,5805-1,5835

USD/TRY ANALİZ

Dün gerçekleştirmiş olduğu satıcılı seyrini 2,2088 seviyesine kadar taşıyan USDTRY kuru bugün yukarı yönlü çıkışını tekrar kanalın alt bölgesine doğru taşıdı ancak bu çıkışta başarılı olamadı. 2,2180 ve 2,2280 bariyerleri önemini korumakla birlikte kurun bu bariyerler altında kalmayı sürdürmesi, aşağı yönlü baskıların devam edebilmesi açısından önemlidir. Eğer bu şart sağlanırsa 2,1890 seviyesine doğru yeni bir hamle görebiliriz. Yükselişlerde yer almak isteyenler2,2280 direncinin geçilmesine odaklanmalıdır.

Pivot: 2,2280
Destek
: 2,2088-2,2010-2,1890
Direnç: 2,2180-2,2280-2,2360

USD/JPY ANALİZİ

USD/JPY paritesinde 117,20 seviyesi üzerinde görülen tepki alımlarının şu ana kadar 117,60 seviyesi altında sınırlı kaldığı görülmektedir. Bu süreçte 117,20 – 117,60 aralığının sürme çabası ve bu bölgeden olası çıkış önemlidir. Belirttiğimiz bandın sürme çabası, düşüş trendini sorgulayabilir. Günün kalanında, 117,60 seviyesi altında kalındığı müddetçe düşüş beklentisi ağırlık kazanabileceği gibi, olası satışlarda 117,20 seviyesinin kırılması trendi destekleyici unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede kısa vadeli yükselişin devam etme isteği, 117,60 seviyesi üzerinde kalış çabasıyla destek kazanabilir. 117,60 seviyesi üzerinde arka arkaya gerçekleşebilecek her saatlik kapanış düşüş trendinin de sona ermesiyle birlikte yükseliş baskılarına netlik kazandırabilir.

Pivot: 117,60
Destek:
117,20 117,00 - 116,80
Direnç: 117,60 – 117,80 - 118,00

AUD/USD ANALİZİ

AUD/USD paritesinde günün başlangıcında görülen yükseliş sonrasında bir miktar geri çekilme görülmektedir. Günün kalanında, 0,8620 seviyesi altıda hareketler sürdüğü müddetçe aşağı yönlü baskıların ağırlık kazanması beklenebilir. Olası satışlarda 0,8546 seviyesinin kırılması düşüş baskılarına netlik kazandırabilir.

Paritede yükseliş beklentisi oluşturabilmek için 0,8620 seviyesi üzerinde gerçekleşebilecek arka arkaya iki adet 4 saatlik kapanış gerekebilir. Bu şartla birlikte 0,8700 seviyesine yönelik tepki alımları etkinlik kazanabilir.

Pivot: 0,8620
Destek:
0,8546 – 0,8512 – 0,8480
Direnç: 0,8585 – 0,8620 – 0,8657

EUR/TRY ANALİZİ

Paritede gün boyunca oldukça yatay bir düzlemde hareketlerin gerçekleştiği görülmektedir. Günün kalanında, 2,7752 seviyesi altında kalındığı müddetçe düşüş baskılarının ön planda olabileceğine dair beklentimiz sürmektedir. Olası satışlarda 2,7600 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin kırılması durumunda 2,7545 ve 2,7470 seviyelerine yönelik hareketler gerçekleşebilir.

Paritede tepki alımlarına yönelik bir beklenti oluşturabilmek için, 2,7752 seviyesi üzerinde gerçekleşebilecek arka arkaya iki adet 4 saatlik kapanış görülmelidir. Bu şartla birlikte 2,7825 ve 2,7900 bölgesine doğru kısa vadeli hareketler gerçekleşebilir.

Pivot: 2,7752
Destek: 2,7600 – 2,7545 – 2,7470
Direnç: 2,7690 - 2,7752 – 2,7825

USD/CAD ANALİZİ

USD/CAD paritesinde tepki alımlarının etkili olduğu süreçte, gün ortasının ardından kanal yönünde fiyatlamaların etkinlik kazandığını söyleyebiliriz. Günün kalanında, kanalın güncel üst sınırı olan 1,1296 seviyesi altında kalındığı müddetçe, aşağı yönlü baskıların ağırlık kazanması beklenebilir. Olası satışlarda 1,1225 ve 1,1190 seviyeleri hedeflenebilecek önemli noktalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede yükseliş beklentisi oluşturabilmek için, 1,1225 seviyesinin sınırlayıcı etkisi sonrası kanal üst bölgesini hedefleyebilecek kısa vadeli hareketler izlenmelidir. Kalıcı beklentiler için ise 1,1296 seviyesi üzerinde gerçekleşebilecek arka arkaya iki adet 4 saatlik kapanışa yönelik ihtiyaç sürmektedir.

Pivot: 1,1296
Destek:
1,1225 – 1,1190 – 1,1162
Direnç: 1,1258 – 1,1296 – 1,1355

HAM PETROL ANALİZ

“OPEC açıklamalarına Dikkat!”

TR saati ile 17:00’da açıklama yapması beklenilen OPEC ile ilgili ayrıntılı raporumuza ulaşmak için tıklayınız.

Basın açıklaması öncesinde Ham Petrol fiyatını incelediğimizde aşağı yönlü baskının devam ettiğini görmekteyiz. 73,60 seviyesi günün kalanındaki en önemli seviye olmakla birlikte, ham petrolün bu bariyer altındaki hareketleri 71,80 – 71,00 seviyelerinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. OPEC toplantısından çıkacak olan sonuç ise Ham Petrol’de daha agresif hareketleri tetikleyebilecekken hedef noktasının 75,45 mi yoksa 70,00 mi olacak sorusunun cevabını bulmamızda önemli katkı sağlayacaktır. 73,60 direnci de bu bağlamda kritik bir kontrol noktasıdır. 73,60 seviyesi öncesindeki ilk bariyerse 72,90 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 73,60
Destek: 71,80-71,00-70,00
Direnç: 73,60-74,20-74,75

ALTIN ANALİZ

1255 seviyesinden başlayan ve 1131 seviyesine kadar devam eden düşüşler sonrasında tepki alımları gözlemlediğimiz Altın, sırasıyla fibonacci %61,8, %50 ve son olarak da %38,2’lik düzeltme noktalarını test ederek önemli bir adım attı. Fibonacci %38,2’lik düzeltme noktası olan 1208 direncinden gerçekleştirmiş olduğu dönüşle de tepki alımı sonlandı mı sorusunu sormamızı sağlamıştır. Konu ile ilgili gerek trend çizimleri gerekse RSI indikatörü bu düşünceyi desteklemekle birlikte 1208 direnci kritik bir seviye olarak karşımızdadır. Altın eğer 1208 seviyesi altında kalmayı başarırsa hem tepki alımı sonlandı düşüncesi güncelliğini koruyacaktır hem de aşağı yönlü baskılar ile 1186 seviyesi altında hareket ihtimali güçlenecektir. Ancak burada bilinmesi gerekilen en önemli husus, Altın fiyatının uzunca bir süredir 1208 – 1186 arasında bant hareketi gerçekleştirmesidir. Özellikle de bandın dışındaki hareketler yeni işlem stratejileri ve düşünce yapıları oluşması anlamında önem arz etmektedir.

Hafta sonunda gerçekleşecek İsviçre referandumu sonucunu bekleyen Altın, sonuç ile birlikte daha sert hareketlere maruz kalabilir. Bu da yukarıdaki karar mekanizmasında daha etkin rol alınmasını sağlayabilir. Bu nedenle de 30 Kasım’da sonuçlanması beklenilen referandum önemlidir.

Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde 1208 direnci önemini korumaktadır. Altın’ın bu bariyerler altındaki hareketleri, 1186 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. 1208 öncesindeki ilk bariyer ise 1203 olarak belirlenmiştir. Tepki alımlarının devam edebilmesi içinse 1208 direncinin geçilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Pivot: 1186
Destek: 1192-1186-1178
Direnç: 1203-1208-1216

DAX30 ANALİZİ

50 günlük basit hareketli ortalama : 9274
200 günlük basit hareketli ortalama: 9518

Bugünkü makro verilerde tüketici güveninde hafif bir artış, işsizlikte beklentiden daha düşük rakamlar görüldü. Endeks bülten saatine kadar en düşük 9920, en yüksek 9994 seviyelerini gördü. 10000 seviyesine ulaşıldı demek mümkün, yükselişin devamında hedef 10050 zirvesi. 9900 seviyesi üzerinde gün sonu kapanışlar yaşandığı sürece eski zirve en yakın hedef olarak kalabilecek. 9900 seviyesi altında kapanışlarda 9800 seviyesine kadar geri çekilme izlenebilir.

Pivot : 9916
Destek:
9900-9800-9510
Direnç: 10000-10050-10100

S&P500 ANALİZİ

50 günlük basit hareketli ortalama : 1980
200 günlük basit hareketli ortalama: 1932

Endeks en düşük 2068, en yüksek 2074 seviyelerini gördü. İşlemle çok dar bir aralıkta gerçekleşiyor.SP500 için bugün ilk destek 2069 seviyesinde. Gün içinde 2069 seviyesi altına inilirse bir sonraki desteği 2063 seviyesinde görüyoruz. 2072 seviyesi ise ilk gün içi direnç olarak duruyor. Gün 2072 seviyesinde üzerinde kalındığı sürece 2078 seviyesi hedef olarak kalabilir.

Pivot : 2069
Destek:
2069-2067-2063
Direnç: 2072-2074-2078

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, USDCAD, AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1417 kere okundu

Faruk Şener ile Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

Faruk ŞENER ile
Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz