16 Aralık 2014 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasaların gündeminde petrol fiyatlarındaki gerileme ile birlikte Rusya’nın finansal araçlarındaki fiyat değişimleri ve gelişen ülke varlıkları yer almaya devam ediyor. Avrupa endekslerinde dalgalı seyir sonrasındaki kayıplar öne çıkarken, Türk Lirası ve Rus Rublesi Dolar karşısında tarihi düşük seviyelere geriledi. Her iki ülkenin merkez bankasından da gün içerisinde açıklamalar yapıldı. Diğer taraftan, ABD’den gelen makro-ekonomik göstergeler günün ikinci yarısında yakından izlenirken, yine ABD tarafından imalat PMI verisinin yatırımcıların merceği altında olacağını ifade edebiliriz.

“Petrol gerilimi devam ediyor”

Haziran ayından bu yana devam eden petrol fiyatlarındaki kayıplar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretim miktarını azaltmaya yaklaşmaması ile hız kazanmıştı. Arz tarafındaki söz konusu gelişmelerin yanında bu sabah Çin için açıklanan imalat PMI verisinin yedi ayın en düşüğüne gerilediğinin görülmesi, enerji talebinin de cansız kalacağı beklentilerinin ağırlık kazanmasına neden oldu. Petrol fiyatları bu paralelde son 5.5 yılın en düşük seviyelerindeki kayıplarını genişletmeye devam etti. Batı Teksas tip ham petrol 54 Dolar’ın altını görürken, Brent petrol 59 Dolar’ın altına geriledi. Petrol fiyatlarındaki bu görünüm özellikle Rusya tarafında yankı buldu.

“Rus Rublesi’nde yeni rekor düşük seviyeler”

Dünyanın önde gelen enerji ihracatçısı ülkelerinden olan Rusya, şimdilik petrol fiyatlarındaki gerilemeden en çok zarar gören ülke olarak dikkat çekiyor. Ülkenin para birimi dün Dolar karşısında rekor düşük seviyelere geriledikten sonra Rusya Merkez Bankası (CBR) sürpriz bir şekilde gece geç saatlerde faiz oranlarını yükseltmişti. Ancak sonrasında, petrol fiyatlarındaki kayıpların devam etmesi ile Ruble’deki kan kaybı da devam etti ve USDRUB paritesi bugün rekorunu genişletti ve tarihinde ilk kez 78 seviyesinin üzerini gördü. Bugün ise CBR Başkan Yardımcısı’ndan, faiz artırımını yeni adımların izleyeceği yönünde bir açıklama geldi. Başkan Yardımcısı aynı zamanda, bugün %12 değer kaybeden borsa ve döviz kurundaki durumun kritik olduğu değerlendirmesinde bulundu. Rusya’daki bu hareketlilik, gelişmekte olan ülke varlıklarında da etkili olurken, içeri de Türk Lirası da Dolar karşısında yeni rekor seviyelere geriledi.

“Lira’da kayıpları TCMB sınırladı”

Piyasalarda düşen petrol fiyatlarının getirdiği gerilim, Rusya öncülüğünde genel olarak gelişen ülke varlıklarına da sıçramıştı. Bu paralelde Türk Lirası’ndaki izlenen kayıplar bugün de devam etti ve USDTRY paritesi 2,4138 ile yeni tarihi zirvesini yaptı. Bu sırada Merkez Bankası’ndan ise bir açıklama geldi. TCMB, iç piyasalardaki döviz talebini bir miktar azaltabilme adına farklı bir adım atarak, “Enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının T.C. başbakanlık hazine müsteşarlığı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından doğrudan karşılanması uygun görülmüştür” şekilden duyuru yaptı. Banka ilgili uygulamanın yarından itibaren başlayacağını belirtirken, USDTRY paritesinde yükselişlerin sınırlandığı görüldü.

“Makro-ekonomik veriler”

Piyasaların petrol ve gelişen ülke varlıkları gündeminin yanında yatırımcılar önemli ülkelerden açıklanan makro-ekonomik göstergeleri izlediler. Güne kayıplar ile başlayan Avrupa endeksleri sonrasında olumlu PMI dataları ile yönünü yukarı çevirirken, artan petrol baskısı borsaların yeniden satışa dönmesine yol açtı. Euro ise Almanya ve Euro Bölgesi verilerinin iyi gelmesi sonrasında, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) üzerindeki para politikasını genişletme konusundaki baskının azalacağı düşüncesi ile yükseliş kaydetti. Günün devamında ise ve Kanada’dan gelen rakamlar izlendi. ABD’de konur dataları tahminlere yakın açıklanırken, Kanada’da ise tahmin edildiğinden daha fazla düşen imalat satışları dikkat çekti. İngiltere’de ise son 12 yılın en düşüne gerileyen enflasyon oranı sonrasında Sterlin’de görülen düşüşler, Dolar endeksindeki kayıplar ile yerini yükselişlere bıraktı.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Petrol fiyatlarındaki devam eden düşüş, Ruble ve diğer gelişen ülke para birimlerinde baskı yaptı. Merkez banaklarından gelen açıklamalar her ne kadar söz konusu para birimlerindeki kayıpları sınırlasa da, piyasalarda günün devamında bu varlıkları yakından izlemeye devam edecekler. Euro Bölgesi’ndeki iyi gelen veriler ile destek bulan kıtanın ortak para birimi, Dolar endeksini aşağı çeken temel faktörler arasında yer aldı. ABD’nin para biriminde hız kesen kayıplar, son olarak parite ve emtia fiyatlarında etkili oluyor. Altın fiyatlarında da Dolar endeksinin yansımaları izlenirken, Japon Yeni, küresel piyasaların güvenli liman talebini artırması ile değer kazandı.

Günün devamında piyasalar, petrol ve gelişen ülke varlıklarındaki değişimleri izlemeye devam edecek. Ayrıca ABD piyasalarının açılması ile Dolar tarafındaki hareketler de yakın mercek altında olacak. Bu paralelde ülkenin imalat PMI verisi gündemde yer alacak diyebiliriz.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

ABD – Öncü İmalat PMI; Her ne kadar ABD ekonomisi için ISM Enstitüsü’nün hazırladığı PMI verileri daha yakından izlense de, Markit tarafından sunulan aynı göstergeler, yatırımcılar tarafından dikkate alınan ve Dolar üzerinde etkili olabilecek bir rakam diyebiliriz. Ekim ayında 55,9 olarak gerçekleşen imalat PMI datası, Kasım döneminde ise yükseliş beklentilerine rağmen, öncü verilere göre 54,7 ile bir gerileme göstermemişti. Sonrasında ise rakam 54,8’e revize edildi. ABD’nin üretim sektörü adına bilgiler verecek ilgili makro-ekonomik göstergenin beklentinin üzerinde açıklanması halinde Dolar’da yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, tahminlerin altında kalacak bir rakam, ABD’nin para biriminde düşüşlere yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

16 Aralık 2014 Salı

Zaman Haber Beklenti Önceki

16:45 USD Öncü İmalat PMI (Ara) 56,1 54,8

23:45 NZD Cari Hesap (çeyreklik) (3. Çeyrek) -5,32B -1,07B

17 Aralık 2014 Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

01:50 JPY Ticaret Dengesi (Kas) -0,99T -0,98T

EURUSD ANALİZİ

EURUSD paritesinde haftanın ikinci işlem gününde hareketli bir seans izlemeye devam ediyoruz. Euro Bölgesi’nden gelen olumlu veriler ve güvenli liman talebinin artması ile Japon Yeni’ndeki yükselişler, Dolar endeksinin gerilemesine neden olurken, hem Avrupa kıtasının ortak para birimindeki yukarı yönlü hareketler hem de Dolar’daki kayıplar ile EURUSD paritesi önemli bir yükseliş gerçekleştirdi. Gün içerisinde fiyatın 1,2480 üzerinde tutunması halinde yukarı yönlü hareketlerin devam ederek, günün en yüksek seviyesi olan 1,2570 civarını test etmesi beklenebilir. Ancak daha önceki analizlerimizde de söz ettiğimiz gibi, paritede yükselişlerinin kalıcı olabilmesi için 34 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde iki günlük kapanışlar yapabilmesi gerekmektedir. Diğer taftan paritenin yeninden 1,2480 seviyesinin altına dönmesi halinde kayıplar ivmelenebilir.

Pivot: 1,2480
Destek:
1,2526-1,2480-1,2440
Direnç: 1,2570-1,2615-1,2675

GBP/USD ANALİZİ

Dolar endeksinin sert düşüş yaşamasıyla birlikte GBP/USD paritesinde alımların ön plana çıktığını gördük. Dolar endeksindeki toparlanma tutumunun paritede trendi destekleyebilecek unsur olması nedeniyle, göstergenin dikkatle takibi önemlidir. Pariteyi incelediğimizde düşüş trendini desteklemekte olan 34 günlük üssel hareketli ortalamanın güncel seviyesinin 1,5775’te oluştuğu görülüyor. Bu seviye altında kalındığı müddetçe, düşüş baskısının tekrar ön plana çıkabileceğine dair beklentimiz sürmektedir.

Dolar endeksinin düşüş tutumunu sürdürmesiyle birlikte 34 günlük üssel hareketli ortalamanın aşılması, kısa vadeli tepki alımlarını desteklese de, kalıcı bir beklenti için bu bölgede gerçekleşebilecek günlük kapanışlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Pivot: 1,5775
Destek: 1,5690 – 1,5635 – 1,5590
Direnç: 1,5775 – 1,5825 – 1,5865

USD/TRY ANALİZİ

Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybıyla birlikte, USD/TRY paritesinin en yüksek seviyesine ulaştığını (2,4140) gördük. Zirve sonrasında geri çekilmelerle birlikte, tekrar toparlanmanın hangi ölçüde etkili olabileceği ile ilgili gözlemimiz sürmektedir.

Teknik olarak değerlendirdiğimizde, 2,3430 – 2,3500 bölgesi üzerindeki geri çekilmeler, kabul edilebilir derecede olmakla birlikte yeni yükselişleri destekleyebilecek potansiyele sahiptir. Bu bölge üzerinde tutunma çabası, daha kalıcı bir yükseliş beklentisini karşımıza çıkabilir. Olası yükselişlerde 2,3815 ve 1,3950 hedeflenebilecek önemli seviyeler olarak görülmektedir.

Paritede geri çekilmeler sonrası mavi ile belirttiğimiz bandın altındaki saatlik kapanışlar ise, tepki satışlarının gün içerisinde etkili olmasına neden olabilir. Ancak bunun için arka arkaya en az iki adet saatlik kapanış gerekmektedir.

Pivot: 2,3430
Destek: 2,3600 – 2,3500 – 2,3430
Direnç: 2,3600 – 2,3815 – 2,3950

EUR/TRY ANALİZİ

Rusya’daki gelişmelerin de etkilediği piyasalarda, gelişmekte olan ülke para birimlerinin sert değer kaybının devam ettiği görülmektedir. Bununla birlikte, paritenin 3,0000 seviyesini de geçerek son 9 ayın en yüksek seviyelerine ulaştığını söyleyebiliriz. Bu görünüm sonrasında geri çekilmelerle birlikte, tekrar toparlanma hareketinin etkilerini gözlemlemekteyiz.

Teknik olarak incelediğimizde, 2,9200 – 2,9300 bandı olası toparlamalar açısından önemini korumaktadır. Bu bölge üzerinde tutunma çabası, paritenin geri çekilmesini engellemenin yanı sıra, yeni yükselişler için de taban görevi görebilir. Olası yükselişlerde 2,9800 ve 3,0000 seviyeleri hedeflenebilecek önemli noktalar konumunda bulunuyor.

Paritede geri çekilmeler 2,9200 – 2,9300 bölgesi üzerinde sınırlı kaldığı müddetçe yükseliş baskısının ön plana çıkması söz konudur. Etkili bir düşüş beklentisi için, söz konusu bant altındaki günlük kapanışlar önem kazanmaktadır.

Pivot: 2,9300
Destek:
2,9560 – 2,9440 - 2,9300
Direnç: 2,9800 – 3,0000 – 3,0170

USD/JPY ANALİZİ

Paritede Dolar endeksinin kayıpları ve özellikle Yen’deki kazançlarla birlikte 115,50 seviyesinin üzerinde sınırlı kalan bir düşüş gördük. Günün kalanında, 116,45 seviyesi altında düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 115,50 seviyesine yönelik hareketler gerçekleşebilir.

Dolar endeksindeki toparlanmanın şiddetini artırması 116,45 seviyesi üzerindeki hareketleri destekleyebilir. Ancak, 117,00 – 117,43 bandı aşılana dek, söz konusu bu yükselişlerin tepki hareketi olarak değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Pivot: 116,45
Destek:
115,80 – 115,50 – 115,15
Direnç: 116,45 – 116,75 – 117,00

AUD/USD ANALİZİ

Paritede Dolar endeksindeki kayıpların da etkisiyle birlikte görülen yükselişe rağmen, trendin güncel sınırı olan 0,8265 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanamamış ve düşüşler ön plana çıkmıştır. Günün kalanında, 0,8265 seviyesi güncelliğini koruduğu müddetçe aşağı yönlü baskıların ağırlığını hissettirmesi beklenebilir. Olası satışlarda 0,8200 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin kırılması aşağı yönlü etkinin artmasına katkı sağlayabilir.

Pivot: 0,8265
Destek:
0,8200 – 0,8160 – 0,8125
Direnç: 0,8265 – 0,8315 – 0,8355

USD/CAD ANALİZİ

USD/CAD paritesinde takibini sürdürmekte olduğumuz yükseliş trendi (yeşil) 1,1595 seviyesinin desteğiyle güncelliğini korumaktadır. Bu seviye üzerinde tutunma çabası sürdüğü müddetçe yükseliş baskılarının ön plana çıkması beklenebilir. Trendin devamlılığı açısından gerekli olan yükselişlerde, 1,1675 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin aşılması yeni zirveler için zemin oluşturabilir.

Paritede 1,1595 seviyesi altında gerçekleşebilecek saatlik kapanış veya kapanışlar, tepki satışlarının etkinliğini artırmasına neden olabilir.

Pivot: 1,1595
Destek:
1,1630 - 1,1595 – 1,1550
Direnç: 1,1675 – 1,1725 – 1,1775

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrol bülten saatine kadar en düşük 58,49 en yüksek 61,17 seviyelerini gördü. Son durumda 60 dolar desteğinin altında işlemler devam ediyor. Günlük periyotta 60 dolar destek olarak kabul edilebilir. Gün sonu kapanışlarla 60 dolar seviyesinin de altına inilirse 52 dolar seviyesine kadar güçlü bir destek görülmüyor. Sabah bülteninde günün ilk desteği olarak ifade ettiğimiz 59,76 seviyesi altına inildi. Günün geri kalan kısmı için 58,92 seviyesinin altına inilmesi durumunda bir sonraki hedef 57,53 seviyesi olabilir. Gün içi ilk direnç ise 61,45 seviyesinde. 62,29 seviyesinin aşılması durumunda ilk hedef 63,66 seviyesi olabilir.

Pivot : 61,47
Destek:
59,76-58,92-57,53
Direnç: 61,45-62,29-63,68

SILVER ANALİZİ

Gümüşte 16,07 seviyesi etrafında bir süre seyrettikten sonra 16,39 direncine ulaşıldı. 16,64 seviyesi aşılmaya çalışıldı fakat şu an için son işlemler 16,39 direncinin altında devam ediyor. Gün sonu kapanışlarla 16,18 seviyesi altına inilmesi durumunda bir sonraki destek 15,25 seviyesinde görülüyor. Yükseliş için güç biriktirme çabasının geçerli olabilmesi için gün sonu kapanışlar 16,00 seviyesi üzerinde olmalı. Günün geri kalan kısmı için ilk destek 15,89 seviyesi olarak görülüyor. 16,64 seviyesinin aşılması durumunda 17,05 seviyesi hedeflenebilir. 15,64 seviyesi altına inilmesi halinde ilk hedef 15,23 seviyesi olabilir.

Pivot : 16,42
Destek:
15,89-15,64-15,23
Direnç: 16,39-16,64-17,05

ALTIN ANALİZİ

Altın 1197 seviyesinden atakla 1223 seviyesine kadar bir yükseliş yaşadı. Günün ilk direnci olarak sabah bülteninde ifade ettiğimiz 1200 seviyesi aşıldı, 1208 seviyesi aşılırsa hedef olarak 1220 dolar seviyesine işaret etmiştik, bu seviyeye de ulaşıldı. 50 günlük hareketli ortalama (1207) seviyesinin altında işlem görmek yükseliş görüntüsünü teknik anlamda tehlikeye sokan bir durum. O yüzden yükselişin devamını için 50 günlük ortalama üzerinde olmak yükseliş için pozitif. Gün sonu kapanışlarla 1207 seviyesi üzerinde kalınabilirse bir kez daha 1220 direnci test edilebilir.

Pivot : 1202
Destek:
1200-1180-1175
Direnç: 1208-1220-1240

CRUDE OIL ANALİZİ

Ham petrol bültenin yazıldığı saate kadar en düşük 53,93 en yüksek 56,19 seviyelerini gördü. Son durumda işlemler günün ilk destek bölgesi olarak ifade ettiğimiz 54,66 seviyesi etrafında gerçekleşiyor. Düşüş aralık vermeden devam ediyor. Henüz düşüşün sona erdiğine dair bir sinyal görülmüyor. Günün geri kalan kısmı için ilk destek 54,66 seviyesinde 53,68 seviyesi altına inilirse bir sonraki hedef 52,05 seviyesi olabilir. Gün içi ilk direnç ise 56,63 seviyesinde. 57,61 seviyesinin aşılması halinde 59,24 seviyesi hedeflenebilir.

Pivot : 56,68
Destek:
54,66-53,68-52,05
Direnç: 56,63-57,61-59,24

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “Brent Petrol, WTI, Altın ve Gümüş Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler, Ekonomik Takvim ve EURUSD Analizi”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “GBPUSD, USDTRY, EURTRY, USDJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1372 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz