17 - 21 Kasım 2014 GCM Forex Haftaya Bakış Analizi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

“Piyasalar geçen hafta neleri konuştu?”

Küresel piyasalar için Kasım ayının ikinci haftası varlık fiyatlarında kritik seviyelerin test edildiği bir işlem dönemi olarak geride kaldı. Para birimlerinden, emtia ve borsa endekslerine kadar birçok varlık, makro-ekonomik gelişme ve beklentiler ile yön aradı. Özellikle İngiltere ve Japonya’dan gelen haberler, ilgili ülkelerin para birimlerinde dikkat çekici fiyat değişimlerine yol açarken, petrol fiyatlarında düşüş devam etti. Dolar endeksindeki değişimler de finansal araçların fiyatına yöne veren bir faktör olarak yakından izlendi. Geride kalan haftanın öne çıkan başlıklarını, aşağıdaki gibi özetleyebiliriz;

--Pazartesi--

· Piyasalar 10 Kasım tarihinde haftaya Çin’den gelen veriler ile başladı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin ticaret fazlası Ekim’de beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, Pazartesi sabahı enflasyon oranının tahminler paralelinde 5 yılın en düşük seviyesinde kalmaya devam ettiği görüldü.

· Türkiye’nin sanayi üretimi Eylül’de %1.7 oldu.

· Euro Bölgesi’nde yatırımcı güveni beklendiği kadar toparlanmadı. (Önceki:-13.7, Beklenti:-6.9, Açıklanan:-11.9)

· Kanada’da konut başlangıçları verisi Eylül ayında 200 bin olan beklentinin altında, 184 bin olarak açıklandı.

--Salı--

· Avustralya’nın NAB işletme güveni, düşmeye devam etti. (Önceki:5, Açıklanan:4)

· ABD tahvil piyasasında “Gaziler Günü” tatili nedeni ile işlem yapılmadı.

· Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın (RBNZ) Finansal İstikrar Raporu yayımlandı. İlgili raporun sunumunu yapan RBNZ Başkanı Wheeler, ülkenin para biriminin, “değerinin üzerinde” olmaya devam ettiğini söyledi. Raporda, mortgage kredisi kısıtlamalarının gevşetilmeyeceğinden söz edilirken bunun nedenleri ise, artan göç eğilimi ve düşük faizlerin konut fiyatlarını yükseltebilmesi olarak sıralandı.

--Çarşamba--

· Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyesi Plosser, faiz oranlarının erken artırılmasının, geç artırılmasından daha iyi olacağını söyledi.

· İngiltere’de işsizlik oranı, düşüş beklentilerinin aksine %6.0 seviyesinde kaldı. Ortalama kazançlar endeksi ise beklentilerin üzerinde artış kaydetti.

· İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) yayımlanan, yılın son enflasyon raporu sonrasında Sterlin’de sert kayıplar izlendi. BOE büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ederken, enflasyonun ise düşmeye devam edeceğini ifade etmesi, Banka’nın faiz artırımını 2015’in ikinci yarısından önce yapmayacağı beklentisinin oluşmasına neden oldu. Daha önce gelecek yılın ilk yarısında artırıma gideceği tahminlerinin bu şekilde değişiklik göstermesi, Sterlin’deki düşüşlere temel oluşturdu.

--Perşembe--

· Çin için sabah saatlerinde yayımlanan makro-ekonomik göstergeler tahminlerin altında kalırken, sanayi üretimi Ekim’de %7.7 yükseliş kaydederek beklentileri yakalayamadı.

· Türkiye’nin cari açığı Eylül’de 2.5 milyar Dolar olan beklentilerin altında 2.22 milyar Dolar olarak gerçekleşti.

· ABD’nin istihdam talepleri verisi, öngörülerin üzerinde olumsuz açıklandı.

· FED Başkanı Janet Yellen Washington’daki konuşmasında para politikasına değinmedi.

· FOMC üyesi Plosser, enflasyon hedefinin yakalanamamasının büyütülmemesi gerektiğini söyledi.

· FOMC üyesi Kocherlakota, gelecek yıl faiz artışı yapılırsa, bunun FED’i enflasyon hedefinden uzaklaştıracağını, bunun da Banka’ya olan güveni azaltacağını ifade etti.

--Cuma—

· Hafta boyunca düşüş kaydeden petrol fiyatları kayıplarını genişleterek 4 yılın en düşük seviyesi civarında işlem görmeye devam etti. OPEC’in 27 Kasım’daki toplantısında petrol üretimini azaltmayacağı beklentisi ve arzın ilerleyen dönemlerde talepten fazla olacağı tahmini, emtianın fiyatında baskı yapmaya devam etti.

· Avrupa’da yılın üçüncü çeyreğine ait büyüme verileri açıklandı. Fransa %0.3 ile beklentinin üzerinde, Almanya %0.1 ile tahminler paralelinde büyüme kaydetti. İtalya’nın büyüme oranı ise yine %-0.1 ile öngörüldüğü gibi gerçekleşti. Euro Bölgesi geneli ise %0.2 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydederken, ilgili ekonomiye ait enflasyon oranı ise %0.4 seviyesinde gerçekleşti.

· ABD’nin perakende ve çekirdek perakende satış verileri tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Rakamların yayımlanmasının ardından Dolar’da yükselişlerin hız kazandığı görüldü.

· ABD’den Michigan hassasiyeti verisi, tüketici güvenin Temmuz 2007’den bu yana en yüksek seviyesine çıktığına işaret etti. 89,4 olarak açıklanan öncü rakam beklentinin üzerinde gerçekleşti.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Japonya – Büyüme Oranı (GDP); Yılın ikinci çeyreğinde %1.8 daralan Japonya ekonomisinde, ilgili yavaşlamanın, büyük ölçüde Nisan ayında artırılan satış vergisinden kaynaklandığı biliniyor. 2014’ün üçüncü çeyreğine ait Pazartesi sabahı erken saatlerde açıklanacak büyüme oranı, Yen’de ve Nikkei-225 endeksinde sert fiyat değişimlerinin görülmesine neden olabileceği için dikkatle izlenecek. Söz konusu verinin bir kat daha önemli olmasının nedenlerinden birisinin ise geride kalan hafta içerisinde basına yansıyan haberler olduğunu söyleyebiliriz. Japonya Başbakanı Abe, daha önce 2015’in Ekim ayında bir kez daha yükseltilmesi planlanan satış vergisinin artış tarihini ertelemek istiyor. Gerekirse bunun için Aralık ayında erken seçime gideceği de piyasalarda yer alan söylentiler arasında. Pazartesi günü yayımlanacak GDP verisinin, vergi artışını ertelemek için Abe’nin elini ne kadar güçlendireceği, yatırımcıların yakından izleyeceği bir faktör olacak.

Türkiye – İşsizlik Oranı; Perşembe günü yapılacak TCMB toplantısı öncesinde, Türkiye ekonomisinin gidişatına ilişkin bilgiler verecek işsizlik oranı verisi, yurtiçi piyasalarda yakından izlenecek. İlgili rakamın bir saat sonrasında ise bütçe dengesi rakamları takip edilecek. İki dönemdir yükselen işsizlik oranı son olarak %9.8 seviyesinde açıklandı ve çift haneli rakamlara yeniden yaklaştı. Türk Lirası ve BIST-100 endeksi, işsizlik oranının sonucuna göre sert fiyat değişimleri gösterebilirler.

ABD – New York FED İmalat Endeksi; New York’ta bulunan yaklaşık 200 imalatçıya yapılan anket sonucu oluşturulan endeks, ABD ekonomisinin ilerleyişine ilişkin ipuçları verdiği için yakından takip edilmektedir. Ekim ayında beklentilerden çok daha fazla gerileyen New York FED imalat endeksi, “sıfır” seviyesinin üzerinde “gelişen şartlara” işaret etmeye devam etmektedir. Eylül’deki 27.5 seviyesinden Ekim ayında 6.2’ye düşen endeks, halen daha iyileşen şartlara işaret etse de, ilgili gerileme olumsuz yönde dikkat çekmişti. Verinin beklentinin üzerinde açıklanması halinde Dolar’da yükselişler izlenebilecekken, tahminleri yakalayamayacak bir data ABD’nin para biriminde düşüşlere zemin oluşturabilir.

Euro Bölgesi – ECB Başkanı Draghi’nin Konuşması; Bu hafta iki kez konuşma yapması planlanan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin ilk beyanatı, haftanın ilk iş gününde Brüksel’de Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi’nin önünde gerçekleşecek. Euro Bölgesi ekonomisinin son durumu ve bu paralelde ECB’nin para politikası adımlarına ilişkin Komisyon’a bilgi verecek Draghi’nin kullanacağı cümleler büyük bir önem taşıyor. ECB’nin varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) alım programı ve ilgili programın büyüklüğüne ilişkin ifadeler, Euro’da sert fiyat değişimlerinin görülmesine neden olabilir. Ayrıca Euro Bölgesi’ndeki yüksek işsizlik ve ekonomik aktivitelerin cansız olduğu ipucunu veren enflasyon oranı hakkından Draghi’nin nasıl değerlendirmelerde bulunacağı da yatırımcıların merceği altında olacak. ECB’nin para politikasını daha da genişletebileceği beklentisinin, Draghi’nin konuşması ile desteklenmesi halinde kıtanın ortak para biriminde kayıplar izlenebilecekken, Başkan’ın yeni önlemlerden uzak bir tavır ortaya koyması, Euro’da yukarı yönlü hareketlere destek olabilir.

Avustralya – RBA Toplantı Tutanakları; Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) 4 Kasım’da gerçekleştirdiği toplantısının Salı sabahı yayımlanacak tutanakları, RBA Başkanı Stevens’ın yapacağı konuşma öncesinde Asya piyasalarının önemli başlıkları arasında yer alacak. Ayın başındaki ilgili toplantı sonrasında RBA’nın Çin ile ilgili yorumlarını bir miktar değiştirdiği görülmüştü. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde rakamların son aylarda yavaşlamaya işaret ettiği söylemi, RBA tarafından geri çekilirken, yerel ekonomi için son gelen olumlu enflasyon oranının altı çizildi. Politika faiz oranını bir süre daha düşük tutmaya devam edeceği düşünülen Banka’nın son toplantısının tutanaklarında, Avustralya Doları’nın yönü, istihdam piyasasına ait değerlendirmeler ve konut fiyatlarındaki değişimin öne çıkması bekleniyor.

Avustralya – RBA Başkanı Stevens’ın Konuşması; Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) sabah saatlerinde yayımlanan toplantı tutanaklarının ardından dikkatler Banka’nın Başkanı Glenn Stevens’ın konuşmasına çevrilecek. Avustralya Ekonomik Gelişmeler Komitesi’nin yıllık akşam yemeği etkinliğine katılacak Stevens’ın para politikalarına değinmesi halinde ülkenin para biriminde sert fiyat değişimleri gerçekleşebilir. Bu paralelde Başkan’ın kullanacağı ifadeler büyük bir önem taşımaktadır. Stevens’ın, RBA’nın politika faiz oranı ve Avustralya Doları’nın değerine ilişkin olası yorumları, yatırımcıların merceği altındaki konular arasında yer alacak.

İngiltere – Enflasyon Oranı; Geride kalan hafta yayımlanan İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) yılın dördüncü enflasyon raporunun ardından, ada ülkesi için açıklanacak CPI verisi Sterlin için oldukça büyük bir dikkatle izlenecek. BOE, enflasyonda aşağı yönlü eğilimin devam edebileceğinin altını çizerken, enflasyon tahminlerini de aşağı yönlü revize etti. BOE Başkanı Carney, enflasyon raporunun sunumunu yaparken, enflasyonun, Banka’nın hedefi olan %2.0 seviyesine hızlı bir şekilde geleceği beklentisi içerisinde olmadıklarını söyledi. Carney CPI hedefine 18-20 ayda değil, yaklaşık 3 yılda ulaşılacağının da altını çizdi.

Eylül ayında beklentilerden daha hızlı bir düşüş kaydederek %1.2 seviyesine gerileyen İngiltere’nin enflasyon oranı, son üç aydır aşağı yönlü bir eğilim içerisinde. Ekonomik aktivitelerin yavaşladığı yönünde yorumlanan enflasyon oranındaki bu hareket, BOE’nin faiz artıracağı tarihe ilişkin beklentinin ötelenmesine neden oluyor. İlgili makro-ekonomik göstergenin beklentinin altında açıklanması, BOE’nin faiz artırmak için acele etmeyeceği düşüncelerini perçinleyerek Sterlin’de kayıplara neden olabilecekken, tahminlerin üzerinde açıklanacak bir CPI datası, tersi bir etki ile ada ülkesinin para biriminde yükselişlere destek olabilir.

Euro Bölgesi – Almanya ZEW Ekonomik Hassasiyeti; Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisinden son aylarda pek iç açıcı veriler gelmiyor. Almanya, gerek Avrupa’daki zayıf ekonomik görünüm, gerekse Ukrayna’daki jeopolitik gerilim nedeni ile olumsuz bir tablo çizmeye devam ediyor. Yaklaşık 275 kurumsal yatırımcıya sorulan soruları içeren bir anket sonucunda, Alman ZEW Enstitüsü tarafından hazırlanan ekonomik hassasiyet verisi ise, ülke ekonomisindeki söz konusu aşağı yönlü görünümü destekliyor. İlgili rakam, Ekim ayında, 22 ay sonra ilk kez negatif seviyede açıklanırken, anket katılımcılarının yaklaşık iki yıl sonra karamsar tarafa geçtiğine işaret etti. Açıklanacak Alman ZEW ekonomik hassasiyet verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi halinde Euro’da yükselişler izlenebilecekken, öngörülenin altında kalacak datalar, kıtanın ortak para biriminde kayıplara yol açabilir.

ABD – Enflasyon Oranı (PPI); Perşembe günü açıklanacak tüketici fiyat endeksi (TÜFE-CPI) öncesinde, dünyanın en büyük ekonomisinde ait bilgiler verecek üretici fiyat endeksi (ÜFE-PPI) rakamları, piyasaların merceği altında yer alacak önemli datalar arasında yer alacak. ABD’deki üretici fiyatlarındaki artış aylık bazda, son iki yıldır %1 seviyesinin altında gerçekleşiyor. Gıda, enerji ve ticaret kalemlerinin hariç tutularak hesaplandığı çekirdek PPI göstergesinde de durum pek farklı değil. İstihdam verilerinin nispeten toparlanma içerisinde olduğu bir dönemde, piyasalarda dikkatler ABD Merkez Bankası’nın (FED) yakından izlediği diğer faktör olan enflasyon üzerinde yoğunlaşabilir. Bu paralelde hafta içerisinde CPI datalarından önce gelecek PPI rakamları, ABD Merkez Bankası’nın (FED) atacağı adımlar konusunda beklentileri şekillendirebilir. Tahminlerin üzerinde açıklanacak üretici fiyat endeksleri Dolar’da yükselişlere zemin oluşturabilecekken, öngörülenin altındaki datalar ABD’nin para biriminde baskı oluşturabilir.

Japonya – Merkez Bankası Toplantısı; İki gün sürecek ve Çarşamba sabahı tamamlanacak olan Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) para politikası beyanatı, yeni haftada piyasaların gündemindeki önemli başlıklardan bir tanesi olacak. 30-31 Ekim’de yapılan toplantı sonrasında sürpriz bir şekilde para politikasını genişletme kararı alan Banka, piyasaları oldukça şaşırtmıştı. BOJ bundan sonra, parasal tabanda 80 trilyon Yen’lik genişleme hedefleyeceğini açıklarken, bu ifade daha önce “60 trilyondan 70 trilyon Yen’e çıkarılma” yönündeydi. Banka aynı zaman gayrimenkul yatırım ortaklığı hisselerini ve ETF alımlarını 3 katına çıkaracağını duyurdu. BOJ’un kararlarını yayımlamasının ardından ülkenin para birimi Dolar karşısında son 6 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Japonya Merkez Bankası’nın bu adımları sonrasında yeni toplantısında herhangi bir para politikası değişikliğine gitmesi beklenmiyor. Ancak büyüme verilerinin yankıları ile birlikte ülke hükümetinin erken seçime ve vergi artışının artırılmasına ilişkin değerlendirmeleri, BOJ’un açıklamalarının da desteği ile piyasaları hareketlendirebilir. Ayrıca para politikası beyanatından sonra BOJ Başkanı Kuroda’nın kullanacağı cümleler de Nikkei-225 endeksi ve Yen üzerinde sert fiyat değişimlerine yol açabilir.

İngiltere – BOE Toplantı Tutanakları; Geride kalan hafta İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) yayımladığı enflasyon raporu ve Banka’nın Başkanı Mark Carney’nin açıklamaları, Sterlin’de sert kayıpların izlenmesine neden olmuştu. 6 Kasım’da yapılan BOE toplantısının açıklanacak ayrıntılı tutanakları, Banka’nın büyüme ve enflasyon konularındaki değerlendirmeleri sonrasında yakından izlenecek. Özellikle, politika faiz oranını değiştirmeme kararının Para Politikası Komitesi (MPC) içerisinde nasıl bir oylama ile alındığı merak konusu olacak. 9 üyeli MPC’nin 2 üyesi, son üç toplantıda faiz oranının 25 baz puan artırılması yönünde oy kullanmıştı. Banka’nın İngiltere ekonomisine ilişkin görüşünün daha karamsar olduğu izlenimini veren enflasyon raporu ile BOE üyelerinin faiz konusunda bir fikir değişikliğine gidip gitmeyecekleri takip edilecek. Eğer ilgili 2 üyeden biri veya ikisinin de faiz artışı oylarını geri çektiği görülürse, Sterlin’de son izlenen kayıplar derinleşebilir. Ancak yine iki üyenin faiz artışı yönünde oy kullandığının görülmesi halinde ada ülkesinin para biriminde zayıf da olsa bir miktar yükseliş gerçekleşebilir. Oylama sonuçlarının yanında, tutanakların satır aralarında İngiltere ekonomisine ve para politikasına ilişkin değerlendirmeler de yakından izlenmeli.

ABD – Yapı Ruhsatları; İstihdam ve enflasyon verilerindeki ilerlemenin yanında ABD Merkez Bankası’nın (FED) yakından izlediği rakamlar arasında, konut piyasasına ilişkin makro-ekonomik göstergeler de yer almaktadır. Son üç aydır art arda bir milyon yeni ruhsatın çıktığına işaret eden yapı verisi, yeni bir binanın inşaatına başlanmadan önce alınan izin sayısını gösterdiği için, öncü bir veri olarak izlenmektedir. Ekim ayında 1,04 milyon ruhsat alındığını göstermesi beklenen verinin tahminlerden farklı gerçekleşmesi halinde Wall Street endeksleri ve Dolar’da fiyat değişimleri izlenebilir.

ABD – FOMC Toplantı Tutanakları; Haftanın en önemli gelişmeleri arsında yer alacak ABD Merkez Bankası’nın (FED) 29 Ekim’de tamamlanan Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısının yayımlanacak tutanakları, küresel piyasalar tarafından büyük bir dikkatle takip edilecek. 29 Ekim’de alınan kararların açıklanmasının ardından Dolar, önemli bir değer kazanımı kaydetmişti. FED, 15 milyar Dolar tutarındaki aylık tahvil alımlarını bitirme kararı aldığını duyururken, istihdam piyasasına ilişkin de diğer toplantılarına göre daha iyimser konuşmuştu. Banka’nın, yapacağı açıklamalar ile erken bir faiz artışına gitme konusunda piyasaları rahatlatacağı beklentisi de, 29 Ekim’deki beyanat ile boşa çıkmış oldu. İlgili toplantının açıklanacak ayrıntılı tutanakları, FED’in faiz konusunda ilerleyen dönemlerde nasıl bir yol haritası izleyeceğine ışık tutabilir. Tutanakların satır aralarından, FED’in 2015 ortasından daha yakın bir tarihte faiz artışına gidebileceği yönünde çıkarımlar yapılırsa, Dolar’da önemli yükselişler izlenebilir. Ancak FED’in yılın ilk yarısında faiz artırmayacağı ve artırım için aceleci davranamayacağı yönünde bir izlenim alınması halinde ABD’nin para biriminde kayıplar zemin bulabilir.

Çin – HSBC Öncü İmalat PMI; Son beş aydır PMI verileri için bir eşik olan 50 seviyesinin üzerinde gerçekleşen Çin’in imalat PMI datasına ait öncü gösterge, haftanın en kritik rakamları arasında değerlendirilebilir. 1 Aralık’ta yayımlanacak nihai rakamın öncüsü olacak HSBC’nin hazırladığı data, global ekonomik büyümeye ilişkin spekülasyonların arttığı son dönem içerisinde, dünya ekonomisinin itici güçlerinden olan Çin’e ait değerli bilgiler verecek. Rakamın beklentilerden farklı gerçekleşmesi halinde, piyasaların risk algısında, Çin’in önemli ticaret ortakları olan Yeni Zelanda ve Avustralya’nın para birimlerinde, bakır ve petrol gibi emtia fiyatlarında, gelişen ve gelişmiş ülke borsalarında değişimler izlenebilir.

Euro Bölgesi – Öncü İmalat PMI; Çin ile başlayan PMI verileri, önemli Avrupa ülkeleri için açıklanacak aynı göstergeler ile günün ilerleyen saatlerinde açıklanmaya devam edecek. Fransa ve Almanya’nın yanında Euro Bölgesi geneli için yayımlanacak imalat ve hizmetler PMI dataları, Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından da yakından izlendiği için, Euro’da sert hareketlerin görülmesine neden olabilir. Avrupa tarafında günün önem derecesi yüksek ilk verisi olacak Fransa’nın öncü imalat PMI göstergesi, kıtanın ortak para biriminde daha etkili olabilir. Sonrasında ise dikkatler ağırlıklı olarak Almanya’nın üretimi hakkında bilgi verecek olan imalat PMI rakamında olacak. İlgili veri setinin beklentilerin altında bir tablo ortaya koyması halinde Euro’da düşüşler, tahminleri aşacak olumlu rakamlar görülmesi durumunda ise yükselişler izlenebilir.

İngiltere – Perakende Satışlar; İngiltere’deki ekonomik aktivitelerin hızını görebilme adına yakından izlenen perakende satışlar verisi, ada ülkesinin Ekim ayındaki performansına ilişkin bilgiler verecek. Eylül ayında %-0.3 ile beklentilerden daha fazla daralan perakende satışlar, İngilizlerin ilgili dönemde market ve mağazalardan nispeten daha uzak durduğuna işaret etti. Geride kalan ay içerisinde ise perakende satışlarda %0.4’lük bir artış gerçekleşmesinin beklendiği görülüyor. İlgili rakamın beklentiyi aşması halinde Sterlin’de yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, öngörüleri karşılamayacak datalar, ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.

Türkiye – Merkez Bankası Toplantısı; Yurtiçinde yeni haftanın en önemli gelişmelerinden birinin, TCMB’nin Kasım ayı toplantısından çıkacak sonuçlar olacağını ifade edebiliriz. Son olarak Temmuz ayında politika faizini indirme kararı alan TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK), son üç aydır %8.25 seviyesinde olan oranda değişiklik yapmıyor. PPK, enflasyon oranı belirgin bir şekilde iyileşene kadar para politikasını sıkı tutmaya devam edeceği ifadesini korumaya devam ediyor. 2014 yılı içerisinde faiz politikasında yeni bir adım atmayacağı düşünülen TCMB’nin alacağı kararlar ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeleri, Türk Lirası ile birlikte yurtiçi finansal araç fiyatlarının sert hareketler göstermesine yol açabilir.

ABD – Enflasyon Oranı (CPI); Üretici fiyat endeksi rakamlarının yayımlanmasının ardından ABD’de enflasyon tarafında gözler tüketici fiyatlarına çevrilecek. Dünyanın en büyük ekonomisinde yıllık enflasyon Haziran ayındaki %2.1 seviyesinin ardından düşüşler kaydederek nihayetinde Eylül ayında %1.7 olarak gerçekleşti. Aylık bazdaki CPI ve çekirdek CPI rakamları ise son 3-4 aydır %0.1 civarında oluşuyor. Ekim ayına ilişkin açıklanacak CPI verisinin, petrol fiyatlarındaki gerilemenin de etkisi ile %-0.1 olarak okunacağı tahmin ediliyor. Gıda ve enerji kalemlerini dışarda bırakarak hesaplanan çekirdek CPI datasının ise %0.2 artışa işaret etmesi bekleniyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) yakından izlediği makro-ekonomik göstergeler arasında yer alan enflasyon oranının beklentilerin altında kalması Dolar’a kayıplar getirebilecekken, tahminleri aşacak rakamlar ise ABD’nin para biriminde yükselişlere zemin oluşturabilir.

ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta 290 bin Amerikalının işsizlik maaşı için başvuruda bulunduğuna işaret eden istihdam talepleri verisi, beklentinin üzerinde olumsuz açıklanmıştı. 15 Kasım ile biten haftada ise 286 bin Amerikalının işsizlik sigortasından yararlanma adına başvuruda bulunmuş olması bekleniyor. Verinin tahminden farklı olarak gerçekleşmesi, ABD’nin para birimi değerinde değişikliklere neden olabileceği için ilgili gösterge yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

ABD – Philadelphia FED İmalat Endeksi; New York FED’in hazırladığı imalat endeksinin ardından haftanın dördüncü işlem günüde gözler, Philadephia FED tarafından açıklanacak olan ve ABD’nin üretim sektörüne ilişkin ipuçları verebilecek rakama çevrilecek. Ağustos ayında28.0 ile Mart 2011’den bu yana görülen en yüksek seviyeye tırmanan Philadephia FED imalat endeksi, daha sonrasında ise düşüşler kaydetti ve son iki ay içerisinde geriledi. Kasım ayına ait rakamında yine düşüşe işaret etmesi bekleniyor. Verinin 18.9 olan beklentinin üzerinde gerçekleşmesi halinde Dolar’da yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, tahminlerden daha fazla düşüşe işaret edecek datalar, ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir. Philadephia FED imalat endeksinin, ABD’nin öncü imalat PMI verisinden 15 dakika sonra, mevcut ev satışları ile aynı anda açıklanacağını bilmek fayda sağlayacaktır. Philadephia verisinin piyasa olan etkisini değerlendirirken, diğer rakamlar da dikkate alınabilir.

Türkiye – S&P Değerlendirmesi; Haftanın son işlem gününde yurtiçi piyasalarda gözler kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye değerlendirmesine de olacak. S&P’nin Türkiye için kredi notunda ve görünümünde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor ancak yapılacak açıklamalar varlık fiyatlarında etkili olabilir. Kuruluşun mevcut not seviyesi BB+ ve görünüm ise “negatif” şeklinde.

Euro Bölgesi – ECB Başkanı Draghi’nin Konuşması; Hafta başında Brüksel’deki Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi’ndeki sunumunun ardından, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi haftanın son işlem günüde bu kez Frankfurt’ta bir konuşma gerçekleştirecek. 24. Avrupa Bankacılık Kongresinde mikrofonların arkasına geçecek Draghi’nin “Yeniden Biçimlenen Avrupa” başlıklı bir konuşma yapması bekleniyor. Başkan’ın ECB’nin para politikalarına değinmesi halinde Euro’da sert fiyat değişimleri izlenebilir.

Kanada – Enflasyon Oranı (CPI); Son iki aydır beklentilerin üzerinde açıklanan Kanada’nın aylık bazdaki enflasyon ve çekirdek enflasyon verileri Ekim ayına ilişkin bilgiler verecek. Ülkenin aynı zamanda önemli ihracat kalemlerinden biri olan petrol fiyatlarında gerileme ile geride kalan ay CPI verisinin %-0.3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutularak hesaplandığı aylık çekirdek CPI datasının ise, Eylül ayındaki yükselişe paralel, %0.2’lik bir artış görüleceği tahmin ediliyor. Rakamların beklentileri karşılamaması halinde Kanada Doları’nda kayıplar izlenebilecekken, öngörüleri aşacak datalar ülkenin para biriminde yukarı yönlü hareketleri destekleyebilir.

Önemli NOT: Analizler içerisinde söz edilen beklentiler ve ekonomik verilere ilişkin beklenti rakamları, 14 Kasım 2014 tarihinde saat 18:00’da tamamlanan çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Beklentiler analist ve ekonomistlere yapılan yeni anketler, ya da piyasa dinamiklerindeki farklılaşmalar sonucu haftanın ilerleyen günlerinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle hafta içerisinde GCM Forex Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan günlük analizlerde güncellenebilecek beklenti ve beklenti rakamlarını takip etmeniz önem taşımaktadır.

EURUSD ANALİZİ

Kasım ayının ilk iki haftasını geride bırakıyoruz. Dolar Endeksinde yaşanılan yukarı yönlü çıkışların EURUSD paritesi üzerinde satış baskısını destekleyici etki EURUSD paritenin 1,2400 seviyesine yakın hareketler gerçekleştirmesini sağlamaktadır.

EURUSD paritesindeki mevcut düşüş baskısı devam edecek mi?

Bu sorunun cevabını Dolar Endeksinin son durumu ile birlikte cevaplamak gerekmektedir. Çünkü Dolar’ın Euro ile kıyaslamasının ne aşamada olduğunun en net cevabı Dolar Endeksindedir. Eğer endeks yükselişlerine sürdürür ve 88,10 seviyesi üzerinde hareketlerini sürdürmeyi başarırsa bu tutum EURUSD paritesinin aşağı yönlü baskısına devam etmesine katkı sağlayacaktır. Böyle bir durumda 200 aylık basit hareketli ortalama olan 1,2226 ve kanalın alt noktası olan 1,2180 seviyeleri test edilebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gerekilen husus ise olası düşüşlerde bu seviyelerde önemli bir baskının oluşabilme düşüncesidir. Çünkü 2005 Kasım – 2008 Nisan döneminde başlayan ve uzun yıllardır etkisini hissettiren kanal içi hareketlerde bu bölge tepki hareketi için önemli bir dönüş noktasıdır.

Peki, nasıl bir strateji gerçekleştirmeliyiz?

Burada dikkat edilmesi gerekilen husus, karakteristik özelliğinizin size hangi vadede işlem stratejisi oluşturacağını söylemesidir. Yani kısa vadede işlem stratejisi oluşturacaksanız yukarıda ifade ettiğimiz seviyeleri hedefleyebilirsiniz. Ancak orta ve uzun vadeli işlem stratejisi oluşturacaksanız ilgili seviyelerden gerçekleştirilecek olası dönüşler için dikkatli ve sabırlı olmalıyız.

Yukarıdaki açıklamalar sonrasında EURUSD paritesinin kısa vadeli son durumunu inceleyerek analizimizi sonlandırabiliriz. Daha önceki hareketleri incelediğimizde 1,2357 seviyesi son zamanların dip noktasıdır. 1,2470 seviyesine yakın hareket eden EURUSD paritesinde satıcılı seyrin bir adım daha önde olabilmesi için 1,2357 desteğinin kırılması gerekmektedir. Bu şart sağlanırsa yukarıdaki seviyeler hedeflenebilir. Aksi takdirde 1,2510 seviyesi test edilebileceği gibi tepki alımları tamam mı devam mı sorusu gündeme gelebilir. Özellikle bu tarz bir düşünce yapısı için 1,2510 üzerinde günlük kapanışa ihtiyaç vardır.

Destek: 1,2357-1,2250-1,2180
Direnç: 1,2510-1,2630-1,2750

GBP/USD ANALİZİ

Uzunca bir süredir GBPUSD paritesi için bazı hareketli ortalamaların önemli olduğunu ve bu ortalamalara göre trend hareketlerinin şekillendiğini sizlerle paylaşmıştık. Günlük grafikteki analizlerimizde özellikle yükseliş trendinin etkisini hissettirdiği zamanlarda 89 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde yükseliş beklentimizin devam ettiğini vurgulamış ve bu düşüncemizi 13 Ağustos 2014 tarihinde sonlandırmıştık. Ancak bu tarihten sonra ortalamanın etkisini yitirmesi ve gerçekleşen trend değişikliği sonrasında 89 rakamının 27 olarak revize edilmesi sonrasında yeni bir başlangıç oluştuğunu gördük. Yine günlük grafik ve bu sefer ki ortalamamız 27 günlük üssel hareketli ortalama oldu. 27 günlük üssel hareketli ortalama, 13 Ağustos 2014 tarihinden beri düşüş trendini desteklemekte ve günümüzde de net bir şekilde etkisini hissetmekteyiz.

Buraya kadar olan bölüm trendi görmemizi sağlayan araçların çeşitli kombinasyonlarla mevcut değişiklere kolayca adapte olabileceğimizi aktarma amaçlı açıklanmıştır. Bundan sonraki ifadelerimizde GBPUSD paritesinin nasıl bir yol haritasında ilerlemesine ilişkin görüşler olacaktır.

GBPUSD paritesinin son hareketlerini incelediğimizde 27 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,5965 direnci altında negatif baskısına devam ettiğini görmekteyiz. Bu hafta paritenin 1,5940 seviyesini görmesi ve bu ortalama altında günlük kapanışını sürdürüyor olması, özellikle tepki alımı sonlandı mı düşüncesinin güçlenmesini sağlamıştır. Zaten hali hazırda oluşan düşüşler ve 1,5600 seviyesi altındaki hareketler bu güçlenmeyi net bir şekilde kanıtlamıştır. Bu bağlamda da yaşanılacak olası yükselişlerin 27 günlük üssel hareketli ortalama altında kaldığı müddetçe negatif olarak değerlendirilmesi gerektiği hususu güncelliğini korumaktadır. Parite bu ortalama altında kaldığı müddetçe aşağı yönlü baskısını 1,5420 seviyesine kadar taşıyabilir. Aksi takdirde 1,5720 seviyesi test edilebileceği gibi tepki alımları tamam mı devam mı sorusu gündeme gelebilir. Özellikle bu tarz bir düşünce yapısı için 1,5720 üzerinde günlük kapanışa ihtiyaç vardır.

Destek; 1,5590-1,5490-1,5420
Direnç; 1,5720-1,5850-1,5965

USDTRY ANALİZİ

USDTRY kuru 2,2195 seviyesinden başlatmış olduğu yükselişlerini kanalın üst noktası olan 2,2850 seviyesine kadar devam ettirdikten sonra çıkışlarını sonlandırdı ve yeniden satış baskısına maruz kaldı. Bu baskı ile birlikte yeniden 2,2400 seviyesi altında hareketlerine devam eden USDTRY kurunda yeni haftada gözler PPK toplantısı ve kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin değerlendirmesinde olacaktır. Özellikle bu gelişmeler USDTRY kurunda tepki satışları tamam mı devam mı sorusunun cevabı için belirleyici olacaktır.

Teknik olarak kur hareketlerini incelediğimizde 2,2195 destek noktası önemini korumaktadır. Kanal içi hareketlerin devam etmesi, özellikle de yükseliş trendinin etkisinin güçlü olması nedeniyle yukarı yönlü yeni hareketler görülebilir. Ancak tepki satışları nerede sonlanır sorusunun cevabını aramaktayız. 2,2195 seviyesi öncesindeki ilk destek noktası da haftanın dip noktası 2,2340 seviyesi olarak belirlenmiştir.

Destek: 2.2340-2.2195-2.2040
Direnç: 2,2670-2,2850-2,3065

USD/JPY ANALİZİ

Dolar endeksinin yükselişini sürdürdüğü haftada, USD/JPY paritesinin de yukarı yönlü maratonunu dördüncü haftasında taşıdığını görüyoruz. Hafta içerisinde özellikle Japonya’da satış vergilerindeki artışın ertelenebileceğine yönelik beklentilerin Yen üzerindeki negatif etkileri gözlenirken, ABD tarafında ise Dolar endeksinin yükselişindeki en etkili sürecin Cuma günü beklenti üzerindeki artan perakende satış rakamlarıyla sağlandığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte, USD/JPY paritesi son 7 yılın en yüksek seviyesinde rekor tazelemiş oldu. Önümüzdeki hafta, hafta sonu gerçekleşecek G20 toplantısına ilişkin açıklamalar ve haftanın ilk iş günü açıklanacak olan Japonya öncü büyüme rakamıyla birlikte, daha yoğun bir gündeme gireceğimizi ifade edebiliriz.

Teknik olarak incelediğimizde, 110,60 seviyesinin aşılması sonrasında yükselişin daha agresif bir tutum sergilediğini görebiliyoruz. Dolara ilişkin beklentilerin ağırlıklı olarak fiyatlandığı ve zayıf Yen’in buna katkı sağladığı süreçte, 114,50 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe yükseliş baskısının ön plana çıkması beklenebilir. Olası alımlarda 115,90 üzerinde kalıcılığın da sağlayabileceği destek ile 117,90 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin aşılması durumunda 119,92 seviyesine kadar bir potansiyel oluşabilir.

Paritede düşüş yönlü beklentiler için temel gelişmeler ve Dolar endeksinin dikkatle takip edilmesi, bu göstergelerden teyit sağlanması gerekmektedir. Yeni zirve arayışının etkisiz kalması ile destek bulabilecek bu tutumda 115,90 seviyesinin kırılması 114,50 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilecekken, 114,50 seviyesinin kırılmasına kadar varabilecek bir tutumda, tepki satışlarının etkinlik kazanması olasıdır.

Destek: 115,90 – 114,50 – 113,20
Direnç: 117,90 – 119,92 – 121,40

AUD/USD ANALİZİ

Geçtiğimiz hafta paritede gerçekleşen sert düşüş sonrasında, bu hafta genel görünümün yataya yakın olduğunu söyleyebiliriz. Çin spekülasyonları ile beslenen Pasifik para birimlerinin etkisi ile Dolar endeksinin mücadelesinde tam bir yön belirlenememesi, bu tutumda etkili oldu. Önümüzdeki hafta, gerek Avustralya gerek ABD’de merkez bankaları toplantı kayıtlarının da içinde bulunduğu önemli takvim verileri, paritede oluşturabileceği etkiler nedeni ile dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, 200 haftalık üssel (exponential) hareketli ortalama ve kırmızı renkle belirttiğimiz düşüş baskısını destekleyen teknik göstergelerin güncelliğini koruduğunu görüyoruz. Önümüzdeki süreçte, son iki haftanın zirve noktası olan 0,8760 seviyesi altında kalındığı müddetçe, aşağı yönlü baskıların etkili olması beklenebilir. Bu süreçte, 0,8530 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin kırılması paritenin son 4 yılın rekor seviyelerine gerilemesine ve satış baskısının yoğunlaşmasına katkı sağlayabilir.

Paritede yukarı yönlü beklenti oluşturabilmek için, 0,8530 – 0,8760 aralığındaki fiyat hareketlerinin üst bant noktasından çıkış çabası görülmelidir. 0,8760 seviyesinin aşılmasıyla gerçekleşebilecek bu tutumda, 0,8900 seviyesini hedefleyebilecek tepki alımları ağırlık kazanabilir. Ancak bu süreçteki kısa vadeli hareketlerde, Dolar endeksi ve veri desteğinin sağlanması gerekliliği bulunmaktadır.

Destek: 0,8530 - 0,8400 - 0,8320
Direnç: 0,8760 - 0,8900 - 0,9000

EUR/TRY ANALİZİ

Hafta boyunca oldukça zayıf bir veri akışıyla karşılaştığımızı söyleyebileceğimiz süreçte, öne çıkan hareketlerin en yoğun diyebileceğimiz Cuma günü gerçekleştiğini ifade edebiliriz. Euro Bölgesi büyüme rakamlar ve diğer yandan ABD perakende satış rakamları sonrasında gördüğümüz tablo, sert değer kazanımı gerçekleştiren Dolar endeksi ve zayıflayan Euro olarak karşımıza çıktı. Bununla birlikte, hafta boyu bant hareketi görülen EUR/TRY paritesinde 2,8000 seviyesinin kırıldığını ve satışların ön plana çıktığını gördük.

Teknik olarak incelediğimizde, mor renk ile belirttiğimiz yükseliş trendinin kırılması sonrası görülen aşağı yönlü baskıyı takip ediyoruz. Kırmızı renk ile belirttiğimiz baskı eşliğindeki aşağı yönlü fiyatlamaların, 2,8300 seviyesi altında kalan paritede etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda, 2,7700 seviyesinin kırılması durumunda, 2,7150 seviyesine yönelik fiyatlamaların bir yılın ardından tekrar gündeme gelmesi olasıdır.

Paritede yukarı yönlü beklentiler, uzun vadede devam etmekte olan yükseliş trendi (yeşil) ve kırmızı kanalın güncelliğini koruma çabasıyla gerçekleşebilecek alımlarla ilişkilidir. 2,7700 seviyesinin sınırlayıcı etkisiyle ön plana çıkabilecek alımlarda 2,8300 seviyesi hedeflenebilecekken, kalıcı beklentiler için bu seviyenin aşılması gerekmektedir.

Destek: 2,7700 – 2,7430 – 2,7150
Direnç: 2,8000 – 2,8300 – 2,8640

USD/CAD ANALİZİ

Haftanın gerek veri, gerekse fiyat hareketleri açısından en etkili günü Cuma günüydü. Bu süreçte, hem Kanada, hem de ABD’de aynı anda açıklanan verileri takip ettik. Kanada’da imalat satışlarındaki sert artış ve ABD’de perakende satışların beklentinin üzerinde yükselişiyle birlikte, paritede çekişmenin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Genel duruma baktığımızda ise, haftanın açılışı seviyesine oldukça yakın fakat pozitif tutuma sahip bir parite görmekteyiz.

Teknik olarak incelediğimizde, uzun vadeli yükseliş kanalı (kırmızı) ve bu kanal içerisinde daha kısa vadeli bir oluşum (yeşil) görmekteyiz. Bu kanalın orta bölgesinde bulunan 1,1230 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe, yükseliş baskısının ön planda olabileceğine dair beklentimiz sürmektedir. Olası alımlarda kanal üst noktası olan 1,1450 seviyesi hedeflenebileceği gibi, uzun vadeli kanalın sınırı olan 1,1600 seviyesini test edebilme potansiyeli için 1,1450 seviyesinin aşılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

Paritede aşağı yönlü beklentiler için, kısa vadeli kanalın güncelliğini koruma çabası görülmelidir. 1,1450 seviyesinin aşılamamasıyla destek bulabilecek bu tutumda 1,1230 seviyesi hedeflenebileceği gibi, kanal alt bölgesini hedefleyebilecek kısa vadeli hareketler için bu seviyenin kırılması gerekmektedir.

Destek: 1,1230 – 1,1150 – 1,1075
Direnç: 1,1450 – 1,1600 – 1,1730

HAM PETROL ANALİZİ

ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Enerji Bilgi İdaresi (EIA), bu yıl ve 2015 için petrol fiyatı tahminlerini düşürdü. Bugün yayınladığı aylık kısa vadeli enerji görünüm raporunda, global arzın artacağı beklentilerine işaret eden EIA, 2014 yılı için ortalama petrol fiyatı tahminini 97,72 dolar/varilden 95 dolar/varile ve 2015 tahminini 94,58 dolar/varilden 77,75 dolar/varile indirdi. Brent petrolü için ise 2014 tahminin 104,42 dolar/varilden 101,04 dolar/varile ve 2015 tahminini 101,67 dolar/varilden 83,42 dolar/varile çekti.

Kritik OPEC toplantısı öncesinde Enerji Bilgi İdaresinden gelen bu açıklamalar, özellikle de arzın artacağına ilişkin beklentilerin ifade edilmesi, Ham Petrol fiyatının aşağı yönlü baskısına devam etmesi anlamında önemli katkılar sağlamıştır. Bu tutum Ham petrol fiyatının hafta içerisinde 73,25 seviyesine kadar gerilemesini sağladı.

Ham Petrol fiyatını teknik olarak incelediğimizde gerek kısa gerekse orta vadeli olarak aşağı yönlü baskıların devam ettiğini görmekteyiz. Uzun vadeli bir grafik ile hareketleri incelediğimizde ise mevcut düşüşleri ve gidebilecek olası hedefleri hareketli ortalamalar ile ifade edebilmek mümkün. Özellikle temel makro-ekonomik gelişmeler Ham Petrol fiyatındaki mevcut düşüşleri desteklemeye devam ederse 1999 yılından itibaren devam eden yükselen kanalın alt noktası olan 50,00 – 45,00 bölgesini test etme ihtimali yeni yıl ile birlikte kuvvetlenebilir. Ancak şuanda bu tür bir düşünce yapısında olmamalıyız. Kasım ayının son haftasında gerçekleşecek OPEC toplantısı ve sonucunda çıkacak olan kararlar, ham petrol fiyatı üzerindeki etkisi incelendikten sonra tekrar gözden geçirilmelidir.

Kısa vadeli olarak Ham Petrol fiyatını incelediğimizde bu hafta 79,80 – 78,25 bölgesinde karar aşamasına geçerek tepki alımlarının hacimsiz kalmasını sağlayan bir görüntü çizdi. Bu nedenle de yeni haftada bu bölge önemini koruyacaktır. Ham Petrol fiyatı eğer bu bölge altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 200 aylık üssel hareketli ortalama olan 67,37 seviyesine kadar taşıyabilir. Tepki alımı beklentisi içerisinde olan Forex işlemcisi de 200 aylık üssel hareketli ortalamayı takip etmelidir.

Destek: 73.25-69,50-67,37
Direnç: 75,35-77,30-78,25

ALTIN ANALİZİ

· FED’in faiz artırıma yönelik Şahin tavrı,

· ABD borsalarının yukarı yönlü yeni rekor hedeflerini sürdürmesi,

· Dolar Endeksinin yükselişlerine devam etmesi,

· ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranının 2,20 üzerinde toparlanması ve yeniden güvenilir liman düşüncesi ile seyrini sürdürmesi,

· Fiziki Altın talebinde bir önceki dönemlere göre önemli ölçüde gerileme,

Yukarıda sizlere aktarmış olduğumuz açıklamalar, Altın fiyatının aşağı yönlü baskısına devam etmesine ve 1180 seviyesinin aşağı yönlü kırılmasına katkı sağlayan en önemli gelişmeler olarak bilinmektedir. 1180 seviyesinin aşağı yönlü kırılması sonucunda özellikle aşağı yönlü seviyelerde revizeler olduğunu, 2015 yılı içerisinde 1000$ seviyesinin altında rakamların hedeflenme potansiyellerinin piyasalarda fısıldandığını görmekteyiz.

Peki, altın fiyatı gerçekten de 1000$ seviyesi altına gerileyecek mi?

Bu sorunun cevabını verirken özellikle belirleyici faktörün FED’in faiz artırıma giderken ve faiz artırdıktan sonra gerçekleştireceği stratejilere bağlayabiliriz. FED’in para politikası kararlarının kıymetli madenler üzerindeki etkisine göre Altın fiyatında dip hangi bölgededir sorusuna cevap verilebilir.

Teknik anlamda Ons Altın fiyatını incelediğimizde 1180 ve mevcut düşüş trendinde kanalın üst noktası olan 1255 bariyerlerinin önemli olduğunu, bu seviyeler altındaki hareketlerin düşüş trendini desteklediğini ve 1052 seviyesine doğru oluşacak yeni hareketleri tetikleyebileceğini ifade edebiliriz.

Tepki alımları ile 1200 seviyesi üzeri hareketler görülebilir mi?

Bu sorunun cevabını ABD’den gelecek olan veriler ve bu verilerin FED’in faiz artırıma ilişkin Şahin & Güvercin tavrında hangi tarafta olduğunu görerek ifadelendirebiliriz. Eğer ABD’den olumsuz veriler açıklanır, FED üyeleri ya da FED başkanı güvercin bir tavra bürünürse Altın fiyatı 1180 seviyesi üzerinde tepki alımlarını sürdürerek 1200 – 1230 ve 1255 bariyerlerine yaklaşmak isteyebilir. Aksi takdirde yani ABD’den olumlu verilerin devam etmesi ve buna ilişkin FED üyeleri ya da FED başkanının Şahin tavrını devam ettirmesi durumunda da Altın yukarı yönlü çıkışlarda istekli kalarak ilgili hedefe doğru önemli adımlar atmak isteyebilir.

Özetlersek teknik ve temel beklentileri birlikte değerlendirdiğimizde düşüşlerin 1052 seviyesine kadar devam etme potansiyelinin olduğunu, bu hedef öncesinde de tepki alımı olup olmayacağını sorgulayabilmemiz içinse güncel gelişmeler + 1180 direncinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini ifade edebiliriz.

NOT: Gün içi işlem stratejisi oluşturmak isteyen Forex işlemcileri günlük analizlerdeki destek – direnç seviyelerini yakın dan takip etmelidir. Bu analizdeki destek-direnç aralıkları orta vadeli işlemciler için açık bırakılmıştır.

Destek: 1130-1095-1052
Direnç: 1180-1200-1230

DAX30 ANALİZ

Geçtiğimiz hafta Dax30 endeksi için, 45 haftalık üssel hareketli ortalama olan 9320 seviyesinin önemli olduğunu, endeksin bundan sonraki süreçte yükselişlerine devam edip etmeyeceği konusunda haftalık kapanışın dikkatle takip edilmesi gerektiğini bildirmiş ve haftalık kapanışı takip etmiştik.

Endeks geçtiğimiz haftayı kritik 9320 seviyesi altında ancak bu bölgeye yakın gerçekleştirdi. (Geçtiğimiz hafta endeks 9283 seviyesinde haftayı kapattı) Bu hafta ise 9165 – 9398 seviyeleri arasında hareketler gerçekleştirdi ve şu sıralar 9250 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Dax30 endeksi işlemcileri ne yapmalıdır?

Bu sorunun cevabı için 45 haftalık üssel hareketli ortalamadan yardım almamız gerekiyor. Geçtiğimiz hafta 45 haftalık üssel hareketli ortalamaya yakın olsa da yine de bu seviye altında haftayı kapatan endeks eğer bu hafta da 45 haftalık üssel hareketli ortalama altında haftalık kapanış gerçekleştirirse art arda 2 hafta kapanışı görmüş olacağız ve bu tutum düşüşlerin devam etmesi açısından önem arz etmektedir. Böyle bir düşünce teyit edilmesi durumunda 150 haftalık üssel hareketli ortalama olan 8385 seviyesine doğru yeni bir hareket görebiliriz.

45 haftalık üssel hareketli ortalama üzerinde gerçekleştirilecek haftalık kapanışta ise piyasalar kararsız kalacaktır. Bu da bir sonraki haftalık kapanışın önemli olmasını sağlayabilir. Özellikle bu tür zamanlarda psikolojik faktörler de devreye girdiği için teyit almak için art arda iki kapanışa ihtiyaç vardır. Yükselişlerin devam edebilmesi içinse bu hafta ve bundan sonraki haftalık kapanışın 45 haftalık üssel hareketli ortalama üzerinde olması gerektiği unutulmamalıdır. Böyle bir durumda da 10055 seviyesi yeniden gündemimizde yer alabilir.

Bu bağlamda da endeksin bu hafta hangi seviyede kapanış yapacağı sorusunun cevabı, önümüzdeki haftanın yol haritası olması nedeniyle dikkatle takip edilmelidir.

Destek: 9100-8870-8640
Direnç: 9420-9610-9815

S&P500 ANALİZ

S&P500 endeksini incelediğimizde yükseliş trendinde kanalın alt noktası olan 1978 ve bu haftanın dip noktası olan 1995 destek noktası üzerinde pozitif beklenti devam etmektedir. Endeks eğer bu destek noktaları üzerinde kalmayı sürdürürse yükselişlerini ilk hedefimiz 2035 seviyesi üzerine taşıyabilir. Böyle bir durumda 2050 ve 2067 gibi seviyeleri hedeflenebilir

Geçtiğimiz haftaki bültenimizde S&P500 endeksinde yükseliş baskının devam ettiğine ilişkin açıklamalar gerçekleştirmiş ve bu açıklamalar ilaveten hedeflerimizi belirtmiştik.

Endeks bu hafta 2020 seviyesinden başlatmış olduğu yukarı yönlü çıkışlarını 2043 seviyesine kadar devam ettirdi ve şu sıralar 2034 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

S&P500 endeksi yaklaşık 5 hafta önce önemli bir düşüş kaydetmişti ve bu düşüş sonrasında endeks beklentileri biranda negatife çevrilmişti. Teknik olarak da bu düşüş desteklenirken ABD’de 3. Çeyrek şirket bilanço sonuçlarının açıklanmaya başlaması ile birlikte bu düşüncelerin değiştiğini, endekse olan güvenin tekrar geldiğini görmekteyiz. 1810 seviyesinden toparlanan endeks önce 1890 daha sonra da 1978 seviyesini yukarı yönlü geçerek önemli çıkışlar kaydetti.

Teknik olarak endeks hareketlerini incelediğimizde yükseliş beklentiler yeni rekor düşünceleri ile devam etmektedir. Bu bağlamda da S&P500 endeksi eğer 2015 desteği üzerinde kalmayı başarırsa yükselişlerini 2067 seviyesine kadar taşıyabilir. Piyasalarda yılsonu hedef beklenti seviyesi ise 2080 olarak belirlenmiştir. Tepki satışları düşüncesinde yer alabilmek için endeksin 2015 desteğinin kırılması beklenmelidir. Böyle bir durumda tepki düşüncesi 2000 ve 1978 seviyelerine taşınabileceği gibi bu hamle gerçekleşse bile yükseliş trendi güncelliğini koruyor olacaktır.

Destek: 2015-2000-1978
Direnç: 2050-2067-2080

GCM Forex Haftalık Bülteni Hazırlayanlar:

Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol, Altın, Dax30 ve S&P500 Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, AUDUSD, EURTRY ve USDCAD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, AUDUSD, EURJPY, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1372 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz