Kapasite kullanım oranının şirketlere etkisi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Kapasite kullanım oranının şirketlere etkisi

Kapasite kullanım oranındaki değişimler firmaların maliyet, karlılık ve nakit akışlarında önemli değişimlere yol açtığı için yakından takip edilmesi gereken göstergelerden birisidir.

Global kriz başlamadan önceki dönemlere baktığımızda Türk imalat sanayi kapasite kullanım oranları genel olarak 80 seviyeleri civarında gerçekleşmiş. Kriz başladıktan sonra bu oranlar 60 seviyesine kadar düşmüştü.

Bu durum birçok şirketi zor durumda bırakmış ve ödemeler aksamıştı. Evdeki hesaba göre üretimin bu kadar düşeceği hesaplanmadığı için kimi şirketler yatırım yapmış olması nedeniyle, kimisi de etkin tahsilat politikası izlemediği için nakit dengelerini tutturamadılar.

Bu durumda bilindiği gibi çekler yazılmaya başlarken tarihinden önce çek tahsilleri yaşandı. Nakit Dengesi bozulan firmalar olduğu gibi piyasadan çekilmek zorunda kaldılar. Aralarında karlılığı iyi olan çok eski firmalar da vardı.
Kaynak www.tcmb.gov.tr

Kapasite kullanım oranındaki değişimler firmaların maliyet, karlılık ve nakit akışlarında önemli değişimlere yol açtığı için yakından takip edilmesi gereken göstergelerden birisidir. Son dönemlerde 75 seviyesinin üzerinde kalmakta zorlandığını yukarıdaki grafik de bize söylemektedir. Bu durumda verimlilik hesabını iyi yapmalıyız.

Tüm birimleri daha iyi koordine edilmesi gerekmektedir. Kapasite kullanım oranı düştüğü takdirde nakit planlaması daha önemli bir hale gelecektir. Çünkü yüksek cirolara göre planlanan ödemeler vadesi geldiğinde düşük ciro seviyelerindeyken yapılamayabiliyor. Yukarıdaki grafik bize önümüzdeki dönemde çok yüksek bir kapasite kullanım oranlarına ulaşılamayabileceğini bize gösteriyor.

Bu durumda tam kapasite çalışmayan firmaların kapasite artırıcı yatırımların getireceği maliyet ve nakit ödeme yükümlülüğünü iyi analiz etmeleri gerekiyor.

Bence ilk olarak muhasebenizden borç ve alacak vade ve yaşlandırma raporlarını isteyerek işe başlayın. Bu verileri alamıyorsanız ne nakit planlaması yapabilirsiniz nede firmanın önümüzdeki dönemde nereye gidebileceğini net görebilirsiniz.

ücretsiz üye olun

12931 kere okundu

Etiketler:

1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. CNBC-E, TRT, SKYTÜRK,vb televizyon kanallarında ekonomi ile ilgili programlara katılarak güncel verileri yorumlamıştır. 

Muhtelif gazete ve dergilerde ekonomi ile ilgili yazıları yayınlanmıştır. Bankalarda bankacılık eğitimi vermiştir. Uludağ İhracatçılar Birliği, İTKİB, KOSGEB, EBSO, Eskişehir Sanayi Odası, MÜSİAD, İSİAD gibi kurumlarda Global krizin şirketler üzerine etkileri ve şirketlerin alması gereken tedbirler, Faiz ve kur riskinden korunma yolları gibi konularda seminerler vermiştir.

Terrapinn tarafından birleşik Arap Emirliklerinde düzenlenen Funds World Middle East 2007 konferansına Türkiye’den konuşmacı olarak davet edilmiştir. 

Chicago Mercantile Exchange tarafından düzenlenen Currency futures yarışmasında “the Best Mega Trader” seçilmiştir. ABD’de Futures Options sertifika programına katılmıştır. Fransa’da SNCF’de Fransız demiryolu işletmeciliğini incelemiştir. 

SPK ileri düzey lisans belgesine sahiptir. 

Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir.

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBİTEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz