05 - 09 Ocak 2015 GCM Forex Haftaya Bakış Analizi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

“Piyasalar geçen hafta neleri konuştu?”

Yılbaşı tatili nedeni ile daha az işlem gününün izlendiği Aralık ayının son haftası, 2015’in ilk işlem günü ile tamamlandı. Hacimlerin düşük kaldığı, ancak gerek haber akışı, gerekse makro-ekonomik göstergeler ile varlık fiyatlarında sert değişimlerin izlendiği bir dönemin geride kaldığını ifade edebiliriz.

Geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmelerini daha detaylı incelemek için tıklayınız.

“Yeni haftada ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Türkiye – Enflasyon Oranı (CPI); Yeni haftanın ilk işlem gününde yurtiçi piyasalarda yeni yılın ilk enflasyon oranı verisi gündemde olacak. Aralık ayına ait bilgiler verecek rakamlar, TCMB’nin faiz kararları konusunda da ipuçları sunabileceği için dikkatle takip edilecek. Merkez Bankası, enflasyonda belirgin bir iyileşme görülene kadar para politikasında sıkı duruşun korunacağı ifadesini son toplantısında yinelemişti. Kasım ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşen yıllık CPI datası ise %9.15 seviyesine çıktı ve fiyat istikrarı konusunda çok olumlu sinyaller vermedi. Yayımlanacak datalar arasında özellikle yıllık TÜFE’nin piyasa beklentilerinden farklı bir rakama işaret etmesi halinde Türk Lirası ve BIST-100 endeksinde, TCMB’nin para politikasına ilişkin adımlara ait beklentilerin fiyatlanması ile sert değişimler gözlenebilir.

İngiltere – Yapı PMI; Geride kalan haftanın son işlem günündeki imalat göstergesinin arından, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) faiz beyanatı öncesinde izlenecek rakamlar arasında yapı PMI verisi de bulunuyor. Sterlin’in hassas olduğu PMI verileri arasında dikkat çeken ve inşaat sektöründeki gelişmeler hakkında bilgi verecek olan data, piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek. Eylül ayı için yayımlanan 64.2 seviyesindeki rakam, yılın en yüksek ikinci göstergesi ve aynı zamanda son 8 ayın da en iyi datasıydı ancak, ilgili verinin Ekim ve Kasım ayılarında gerilediği görüldü. Beklentinin üzerindeki bir yapı PMI, Sterlin’e yükselişler getirebilecekken, tahminin altındaki rakamlar ada ülkesinin para biriminin değerinde kayıplara yol açabilir.

Euro Bölgesi – Almanya Öncü Enflasyon Oranı (CPI); Haftanın ilerleyen günlerinde Euro Bölgesi geneli için açıklanacak enflasyon rakamı öncesinde, parasal birliğin en büyük ve önemli ekonomisi için yayımlanacak CPI verisi, piyasaların büyük bir merakla takip edeceği datalar arasında yer alıyor diyebiliriz. Euro Bölgesi öncü enflasyon oranına ilişkin beklentilerin şekillenmesine ve bu paralelde Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası adımların ait fiyatlamaların yapılmasına neden olabilecek rakam, Euro ve kıtanın borsalarında sert fiyat değişimlerine neden olabilir. Beklentinin üzerinde gerçekleşecek Almanya’nın öncü enflasyon oranı Euro’da yükselişlere zemin oluşturabilecekken, tahminin altında kalacak rakamlar, kıtanın ortak para biriminde kayıplara neden olabilir.

Avustralya – Ticaret Dengesi; Ekim ayında, ihracatta gerçekleşen yükseliş ile piyasa beklentilerinden daha dar bir açığa işaret eden Avustralya’nın ticaret dengesi rakamları, Salı sabahı küresel piyasaların mercek altına alacağı makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Ekim rakamlarına göre kıta ülkesi, ilgili dönemde ihracatta %2 artış, ithalatta ise %2 gerileme kaydetti ve ticaret açığı 1,323 milyar Avustralya Doları olarak gerçekleşti. Kasım ayına ait bilgiler verecek yeni ticaret dengesi rakamlarının piyasa tahminlerinden farklı gerçekleşmesi halinde ülkenin para biriminde ciddi fiyat değişimleri izlenebilir.

Euro Bölgesi – Hizmetler PMI; Çin için açıklanan rakamın ardından Salı günü içerisinde piyasalar, Euro Bölgesi ve üye ülkelerinden gelecek hizmetler PMI verilerini izlemeye devam edecekler. İspanya, İtalya, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin sonrasında Euro Bölgesi’nin geneli için hesaplanan data yayımlanacak. Kasım’da 51.1 seviyesine gerileyen Euro Bölgesi hizmetler PMI verisi, öncü rakama göre Aralık’ta 51.9 olarak gerçekleşti. Parasal birliğin ekonomisindeki aktivitelerin hızına ilişkin bilgiler verecek ilgili PMI verileri, kıtanın ortak para birimi üzerinde etkili olabilir.

İngiltere – Hizmetler PMI; İngiltere ekonomisinin önemli kalemleri içerisinde en büyük paya sahip olan hizmet sektörü adına bilgiler verecek PMI verisi, haftanın dikkat çeken makro-ekonomik göstergeleri arasında yer alıyor. İki aylık bir gerileme döneminden sonra Kasım ayında yükseliş kaydeden hizmet PMI verisi, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) Perşembe günkü faiz beyanatı öncesinde Sterlin’de sert fiyat değişimlerinin izlenmesine yol açabilir. Aralık ayına ait açıklanacak söz konusu göstergenin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi halinde Sterlin’de yükselişler zemin bulabilecekken, tahmini yakalayamayacak rakamlar ülkenin para biriminde aşağı yönlü baskı oluşturabilir.

Kanada – RMPI; Hammaddeler Fiyat Endeksi (Raw Materials Price Index) olarak bilenen Kanada’nın RMPI göstergesi, haftanın ilerleyen günlerinde ülke için açıklanacak önem derecesi yüksek rakamlar öncesinde Kanada Doları’nda etkili olabileceği için yakından izlenen veriler arasında yer almaktadır. İmalatçılar tarafından satın alınan hammaddelerin fiyatındaki değişimi gösteren endeks, bir enflasyon datası olarak incelenmektedir. Emtia fiyatlarında görülen son geri çekilmeler paralelinde RMPI göstergesi de geride kalan 4 dönemdir azalışa işaret ediyor. Ekim ayında ilgili endeks %-4.3 ile yükseliş tahminlerinin aksine yine gerilemişti. Kasım ayına ait bilgiler verecek ilgili makro-ekonomik datanın beklentinin üzerinde açıklanması halinde Kanada Doları’nda yükselişler izlenebilecekken, RMPI’ın öngörülenden daha fazla düşüş kaydetmesi ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.

ABD – ISM İmal Olmayan PMI; Geriden kalan haftanın son iş gününde açıklanan imalat endeksi sonrasında, Cuma günü gelecek istihdam raporuna ait beklentileri yönlendirebilecek bir başka ABD verisi de, ISM imal olmayan PMI olarak dikkat çekiyor diyebiliriz. Ağustos ayında 59.6 ile Şubat 2011’den bu yana görülen en yüksek seviyesine çıkan endeks, Eylül ve Ekim dönemlerinde gerilemiş, Kasım’da ise yeniden yükselişe geçmişti. ISM imal olmayan PMI endeksinin Aralık ayında beklentinin üzerinde gerçekleşmesi, Cuma günü gelecek ABD verilerinin de olumlu bir performans gösterebileceği düşüncesine destek olarak Dolar’da yukarı yönlü hareketlere zemin oluşturabilecekken, öngörülenin altında kalacak rakamlar kayıplara yol açabilir.

Euro Bölgesi – Almanya İşsizlik Değişimi; Euro Bölgesi’nin öncü enflasyon oranı öncesinde yayımlanacak, parasal birliğin en büyük ekonomisine sahip Almanya’nın istihdam rakamları, Euro üzerinde etkili olabileceği için yakından izlenecek. Ülkenin %6.6 olan işsizlik oranında herhangi bir değişiklik gerçekleşmemiş olması öngörülüyor. Son iki aydır azalan işsizliğin ise Kasım’da da azalacağı tahmin ediliyor. İşsizlik değişimi verisinin bu paralelde, ilgili dönemde işsizliğin 6 bin kişi daha azalmaya işaret etmesi bekleniyor. İstihdam verileri öncesinde Almanya’dan açıklanacak perakende satış verisini de dikkate almak, yatırımcılar için faydalı olacaktır. Söz konusu rakamların yayımlanmasının ardından kıtanın ortak para biriminde fiyat değişimleri izlenebilir.

Euro Bölgesi – Öncü Enflasyon Oranı (CPI); Euro Bölgesi’ndeki zayıf ekonomik aktivitelerin bir göstergesi olduğu düşünülen düşük enflasyon oranı, bu hafta piyasaların kritik makro-ekonomik verileri arasında yer alacak. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası kararlarında etkili olabilen enflasyon verisine ilişkin Aralık ayı için yayımlanacak öncü data, kıtanın ortak para biriminde sert hareketlerin görülmesine neden olabilir. Euro Bölgesi enflasyon oranı bir yıldan fazla bir süredir %1 seviyesinin altında seyrediyor ve bu durumun Bölge’de deflasyon riskini artırabileceği düşünülüyor. Eylül’de %0.3 ile Ekim 2009’dan bu yana görülen en düşük düzeye gerileyen rakam Ekim ayında belli-belirsiz bir toparlanma ile %0.4 seviyesine çıkmıştı. Ancak Kasım döneminde enflasyon oranı yine %0.3’e geriledi. İlgili gösterge halen daha Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivitelerin zayıf ve talebin düşük olduğuna işaret ediyor. Aralık dönemi için açıklanacak olan öncü enflasyon oranının beklentinin üzerinde gerçekleşmesi Euro’da yukarı yönlü hareketleri destekleyebilecekken, tahminin altına inecek bir rakam, ECB’nin para politikasını daha fazla genişletmek zorunda kalacağı beklentisi ile ilgili para biriminde kayıplara neden olabilir. Piyasa beklentileri CPI verisinin %0.0 ile Ekim 2009’dan bu yana görülen en düşük seviyeye gerileyeceği yönünde.

ABD – ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimi; Aralık ayında ABD ekonomisinin ne büyüklükte bir özel sektör istihdamı sağlayabildiğini gösterecek ADP verisi, tarım endüstrisi dışındaki sektörler adına bilgi verecek haftanın kritik göstergeleri arasında yer alıyor. Cuma günü yayımlanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde, ilgili rakama ait beklentileri şekillendirebilecek ADP tarım dışı istihdam değişimi göstergesi, son 6 aydır 200 bin seviyesinin üzerinde gerçekleşiyor. Dolar’da sert fiyat değişimlerinin görülmesine yol açabilecek datanın piyasa beklentisini aşması halinde, ABD’nin para biriminde önemli yükselişler izlenebilecekken, tahminlerin altında kalacak bir data, aşağı yönlü hareketlerin görülmesine neden olabilir.

ABD – Ticaret Dengesi; Ekim ayında ithalatın rekor seviyeye çıkması ile beklentilerin üzerinde gerçekleşen ABD’nin ticaret açığı sonrasında, dünyanın en büyük ekonomisinin Kasım dönemi dış ticaret rakamları piyasaların izleyeceği göstergeler arasında yer alıyor. Piyasa beklentilerinin, açığın bu kez bir miktar gerileyeceği yönünde olduğu görülüyor. Ticaret dengesi ile aynı anda açıklanacak olan ADP tarım dışı istihdam değişimi verisinin piyasalara olan etkisini birlikte değerlendirmek daha faydalı olacaktır. Ancak, Cuma günü yayımlanacak ABD’nin istihdam rakamları öncesinde yatırımcılar ADP verisine bir miktar daha fazla önem verebilirler.

Kanada – Ivey PMI; “Richard Ivey School of Business” tarafından yaklaşık 175 Kanadalı satın alma yöneticisine yapılan bir anket sonucu oluşturulan ve kısaca Ivey PMI olarak isimlendirilen Kanada’nın ilgili göstergesi, ülke ekonomisindeki ilerleyişe ilişkin önemli bilgiler verdiği düşünüldüğü için yakından izlenen bir makro-ekonomik göstergedir. Son beş aydır, PMI verileri için gelişime işaret eden 50 seviyesinin üzerinde gerçekleşen data, Eylül ayında 58.6’ya yükselerek önemli bir sıçrama kaydetmişti. Ekim ayında ise hayal kırıklığı yaratan rakam Kasım döneminde yeniden yükselişe geçti. Ivey PMI göstergesinin beklentinin üzerinde açıklanması, petrol fiyatlarındaki gerileme ile son haftalarda düşüş kaydeden Kanada Doları’nda değer kazanımlarını destekleyebilecekken, tahminin altında kalacak rakamlar, ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.

ABD – FOMC Toplantı Tutanakları; ABD Merkez Bankası’nın (FED) iki gün süren ve 17 Aralık’ta tamamlanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının yayımlanacak tutanakları, küresel piyasalar için haftanın en önemli gelişmeleri arasında değerlendirilebilir. Banka, ilgili toplantıda, faiz artırımı konusundaki sözlü yönlendirmesinden “considerable time” ifadesini çıkararak, bunun yerine “patient” kelimesini eklemişti. FED Başkanı Yellen, kararların yayımlanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında söz konusu ifade değişikliğinin bir para politikası değişimi anlamına gelmediğini ve bu iki ifadenin birbirleri ile tutarlı olduğunu söyledi. Ayrıca FED’in para politikasında önümüzdeki “birkaç toplantıda” “normalleşmeye” başlamasının düşük bir ihtimal olduğunu belirten Başkan, gelen bir soru üzerine “birkaç toplantının” “iki” anlamına geldiğinin altını çizdi. 2014’ün son FOMC toplantısının yayımlanacak ayrıntılı tutanaklarında piyasalar, FED’in ilk faiz artırımının ne zaman ve nasıl bir tempoda olacağına ilişkin ipuçları arayacaklar. FED’in ağırlıklı olarak 2015 ortalarında faiz artışına gitmesi bekleniyor. Piyasalar, tutanakların satır aralarında, FED’in daha yakın bir tarihte faiz artışına gideceğine yönelik ipuçları bulduğunu düşünürse, Dolar’da sert yükselişler izlenebilir. Ancak, Banka’nın faiz artırımını daha ileri bir tarihte gerçekleştireceği yönünde tahminler, ilgili tutanaklardan çıkacak sonuçlar ile birlikte güç kazanırsa ABD’nin para biriminde değer kayıpları öne çıkabilir.

Çin – Ticaret Dengesi; Perşembe sabahı Asya piyasaları tarafında dikkatler dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin’in ticaret dengesi rakamlarında olacak. Kasım ayında 54.47 milyar Dolarlık ticaret fazlası ile rekor kıran Çin’in ihracatı, geride kalan yılın aynı ayına göre %4.7 artış kaydetti. İthalat ise aynı dönem için, petrol öncülüğünde emtia fiyatlarındaki gerilemenin etkisi ile %6.7 düşüşe işaret etti. Hem ihracat, hem de ithalattaki değişim oranları böylece beklentilerin altında gerçekleşti. Her ne kadar Çin’in ithalatındaki gerileme emtia fiyatlarındaki düşüşten etkilense de, ülkede üretimin azaldığı ve dolayısı ile dış dünyadan olan talebin de düşüş kaydettiği şeklinde yorumlandı. Bu paralelde Çin’in ticaret fazlası rekor kırmış olsa da, ilgili rakamların çok olumlu bir tabloya işaret ettiğini söylemek güç. Aralık ayına ait açıklanacak yeni ticaret dengesi verilerinin beklentilerden farklı gerçekleşmesi halinde, piyasaların risk algısında, Çin’in önemli ticaret ortakları olan Yeni Zelanda ve Avustralya’nın para birimlerinde, altın, bakır ve petrol gibi emtia fiyatlarında, gelişen ve gelişmiş ülke borsalarında değişimler izlenebilir.

Euro Bölgesi – Almanya Fabrika Siparişleri; Euro Bölgesi’ndeki zayıf ekonomik aktivitelerden 2014 yılı içerisinde olumsuz etkilenen Almanya’nın Kasım ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi, haftanın son işlem gününde Avrupa tarafı için izlenecek rakamlar arasında yer alıyor diyebiliriz. Ekim ayında %2.5 artışa işaret ederek tahminlerin üzerinde bir performans gösteren ilgili data, kıtanın ortak para birimi olan Euro’nun değerinde değişiklikler görülmesine neden olabileceği için yakından takip edilecek.

Euro Bölgesi – Perakende Satışlar; Yeni yılda da dikkatlerin yoğun bir şekilde üzerinde olacağı Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin açıklanacak perakende satış rakamları, bu hafta piyasaların kıta ekonomisindeki ilerleme adına izleyeceği makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Ekim ayında %0.4 artış gösteren perakende satışlar, piyasa beklentilerinin altında kalmıştı. Kasım dönemine ait yeni verinin tahminlerden farklı bir rakama işaret etmesi halinde kıtanın ortak para birimi Euro’da fiyat değişimleri izlenebilir.

İngiltere – Merkez Bankası Toplantısı; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) yılın ilk toplantısında alacağı kararlarda bir değişiklik yapması beklenmese de, küresel piyasa katılımcılarının, BOE’nin beyanatını yakından takip edeceklerini ifade edebiliriz. 375 milyar Sterlin toplam parasal genişleme ve %0.50 seviyesinde olan politika faiz oranında yeni bir adım öngörülmüyor. Ada ülkesinde her ne kadar istihdam verileri tatmin edici bir tablo ortaya koysa da, gerilemeye devam eden enflasyon oranının, BOE’nin faiz artışını geciktirebileceği düşünülüyor. Yine de piyasalarda BOE’nin artık yavaş yavaş faiz artırımına yaklaştığı düşüncesinin ağırlıkta olduğunu ifade edebiliriz. BOE Başkanı Mark Carney’nin ifadelerini incelediğimizde, Banka’nın bundan sonraki politika değişikliğinin faiz artırımı yönünde, ancak kademeli ve sınırlı olacağının ipuçlarını alıyoruz. Her ne kadar BOE’den bir sürpriz beklenmese de, olası bir adım atılması halinde Sterlin’de sert fiyat hareketleri izlenebileceği için yayımlanacak kararları dikkatle takip etmek Sterlin yatırımcıları için faydalı olacaktır.

ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta 298 bin Amerikalının işsizlik maaşı için başvuruda bulunduğuna işaret eden istihdam talepleri verisi, beklentinin altında olumlu açıklanmıştı. 3 Ocak ile biten haftada ise 291 bin Amerikalının işsizlik sigortasından yararlanma adına başvuruda bulunmuş olması bekleniyor. Verinin tahminden farklı olarak gerçekleşmesi, ABD’nin para birimi değerinde değişikliklere neden olabileceği için ilgili gösterge yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Avustralya – Perakende Satışlar; Emtia fiyatlarında son aylarda görülen değişimler ve ülkenin en önemli ticaret ortağı olan Çin’deki gelişmeler ile piyasalar tarafından yakından takip edilen Avustralya’nın perakende satış rakamları, Cuma sabahı mercek altında yer alacak makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Eylül ve Ekim aylarında beklentilerin üzerinde artışlar kaydeden perakende satışlar, bu kez Kasım ayında ülke ekonomisinin gidişatına ait bilgiler verecek. Piyasa beklentilerinin dışında bir perakende satış değişiminin görülmesi halinde ülkenin para biriminde fiyat değişimleri izlenebilir.

Çin – Enflasyon Oranı (CPI); Haftanın dördüncü işlem gününde açıklanacak ticaret dengesi göstergelerinden sonra piyasaların dikkati Çin tarafında, enflasyon rakamları üzerinde olacak. Kasım ayında %1.4’e gerileyerek son 5 yılın en düşük seviyesine gerileyen enflasyon oranı, 2014’ün ortalarından itibaren başlattığı düşüşünü devam ettirmişti. %2’nin altında kalmaya devam eden Çin’in enflasyon oranının Aralık ayındaki durumunu gösterecek rakamın piyasa beklentilerinden farklı gerçekleşmesi halinde, piyasaların risk algısında, Çin’in önemli ticaret ortakları olan Yeni Zelanda ve Avustralya’nın para birimlerinde, altın, bakır ve petrol gibi emtia fiyatlarında, gelişen ve gelişmiş ülke borsalarında değişimler izlenebilir.

Euro Bölgesi – Almanya Ticaret Dengesi; Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya’dan haftanın son işlem gününde açıklanacak sanayi üretimi ve ticaret dengesi rakamları, kıta ekonomisi adına bilgiler verecek. Ekim ayında, 20.6 milyar Euro fazla veren ülkenin dış ticaret dengesi, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmişti. Ancak söz konusu fazlalığın, ihracat ve ithalatın azaldığı ilgili dönemde, ithalatın daha fazla düşüş kaydetmesinden kaynaklandığını ifade edebiliriz. Ekim döneminde aylık bazda ihracat %0.5, ithalat ise %3.1 düşüş kaydetti. Kasım ayına ait bilgiler verecek yeni rakamlar, haftanın son işlem gününde kıtanın ortak para birimi üzerinde etkili olabilir.

İngiltere – İmalat Üretimi; İngiltere’nin toplam sanayi üretiminin yaklaşık %80’ini oluşturan imalat üretimi, sanayi üretimi rakamı ile birlikte bu hafta İngiltere için izlenecek önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Aynı anda açıklanacak sanayi ve imalat üretimi dataları, yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecekken, İngiltere’nin üretim sektörünün yapısı nedeni ile imalat tarafındaki rakamın daha yakından takip edildiğini ifade edebiliriz. Söz konusu veriler, ada ülkesinin para biriminde ve FTSE-100 endeksinde değişimler görülmesine neden olabilir.

Kanada – İstihdam Değişimi – Yapı İzinleri; Yapı izinleri ve işsizlik oranı ile aynı anda açıklanacak olan Kanada’nın istihdam değişimi verileri, ABD’den gelecek kritik veriler ile de çakışıyor. Bu paralelde, küresel piyasalar ağırlıklı olarak dünyanın en büyük ekonomisinin istihdam raporuna odaklanacağı için, Kanada’nın göstergelerinin bir miktar gölgede kalabileceğini söyleyebiliriz. Ancak yine de ülkenin para birimindeki fiyat değişimleri ve Kanada Merkez Bankası’nın (BOC) ilerleyen aylardaki para politikası stratejisi adına ipuçları verebilecek ilgili veriler göz ardı edilmemelidir. Ekim ayında tahminlerin altında bir artış kaydeden yapı onayları Kasım dönemine ait bilgiler verecekken, Kasım’da, yükseliş beklentilerinin aksine azalan istihdam değişimi ise Aralık ayına ilişkin olarak açıklanacak. Ülkenin Kasım dönemi işsizlik oranı ise son olarak %6.6 seviyesinde gerçekleşmişti. Beklentilerden daha iyi bir tablo ortaya koyacak ilgili veri seti, Kanada Doları’na yükselişler getirebilecekken, olumsuz rakamlar ülkenin para biriminde baskı yapabilir.

ABD – Tarım Dışı İstihdam Değişimi; Haftanın en önemli makro-ekonomik göstergesi olarak tanımlayabileceğimiz ABD’nin tarım dışı istihdam değişimi (TDİ) verisi, Dolar’ın yönünü belirleyebileceği için bu ay da piyasalar tarafından çok yakından takip edecek. 28 Ocak’ta tamamlanacak olan ABD Merkez Bankası’nın (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında alınacak kararlara ilişkin piyasa beklentilerini şekillendirebilecek TDİ, borsa endekslerinden emtia fiyatlarına, tahvil faizlerinden paritelere kadar birçok değişken üzerinde etkili olabilir. TDİ ile birlikte açıklanacak olan, ortalama kazan saatlik kazançlar ve işsizlik oranı gibi önemli rakamlar yine ABD ekonomisi adına dikkatle takip edilecek ancak, özellikle Dolar’a, ağırlıklı olarak TDİ göstergesi yön verebilir. Kasım ayına ilişkin TDİ, 321 bin Amerikalının tarım sektörü dışında ilgili dönem içerisinde istihdam edildiğini gösterirken, piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde gerçekleşmişti. Aralık ayında ise 241 bin kişilik bir istihdam artışı sağlanmış olması bekleniyor. Tarım dışı istihdam değişiminin tahminin üzerinde açıklanması halinde, FED’in faiz artırımına yaklaşacağı beklentisi güç kazanarak Dolar’da yükselişler izlenebilir. Verinin öngörülenin altında kalması durumunda ise, Banka’nın olası bir faiz artırımı için aceleci davranmayacağı beklentisi zemin bularak, ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.

Önemli NOT: Analizler içerisinde söz edilen beklentiler ve ekonomik verilere ilişkin beklenti rakamları, 2 Ocak 2015 tarihinde saat 17:00’da tamamlanan çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Beklentiler analist ve ekonomistlere yapılan yeni anketler, ya da piyasa dinamiklerindeki farklılaşmalar sonucu haftanın ilerleyen günlerinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle hafta içerisinde GCM Forex Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan günlük analizlerde güncellenebilecek beklenti ve beklenti rakamlarını takip etmeniz önem taşımaktadır.

EURUSD ANALİZİ

Avrupa ve ABD Merkez Bankalarının gerçekleştirdiği stratejiler ile 2014 yılını negatif kapatan EURUSD paritesi, yeni yılın ilk - haftanın ise son işlem gününde mevcut düşüşlerini devam ettirerek 1,2008 seviyesine kadar geriledi.

Uzunca bir süredir EURUSD paritesi için 34 günlük üssel hareketli ortalamanın öneminden ve bu ortalama altındaki negatif baskının devam etmesi gerektiğinden söz etmiştik. Şu sıralar 1,2330 seviyesinde hareket eden bu ortalama altında orta vadeli negatif baskı devam ettiğine dair düşüncemizde herhangi bir değişiklik yoktur. Paritenin 34 günlük üssel hareketli ortalama altındaki hareketlerine devam etmesi, psikolojik bir destek olarak kaydettiğimiz 1,2000 seviyesinin test edilerek mevcut düşüşler tamam mı devam mı sorusunun cevabı için karar verilmesine katkı sağlayabilir.

Kısa vadeli olarak incelediğimizde ise kırılan kanalın alt noktası olarak belirlenmiş 1,2140 seviyesi önem arz etmektedir. Parite eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse yukarıda da ifade ettiğimiz gibi psikolojik bir destek olarak kaydettiğimiz 1,2000 seviyesinin test edilerek tekrar karar verilmesine katkı sağlanabilir. Bu bağlamda da yaşanılacak olası tepki alımları (1,2140 ve 1,2330 seviyeleri altında kaldığı müddetçe) satış fırsatı olarak değerlendirilmelidir.

Yükselişlerde yer almak isteyen Forex katılımcılarının 1,2000 seviyesinden gerçekleştireceği olası dönüşü ya da kırılan kanalın alt noktası olan 1,2140 seviyesi üzerindeki hareketleri takip etmelidir.

Makro-ekonomik anlamda haftayı değerlendirdiğimizde ise piyasaların gözü haftanın son işlem gününde ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam (TDI) verisinde olacaktır. Ancak haftanın hemen hemen her günü makro-ekonomik anlamda zengindir ve bu nedenle de parite haftanın genelinde sert hareketlere maruz kalabilir. Akılda kalan haftanın en önemli verileri ise (TDI verisi dışında), Aralık ayında gerçekleşen FOMC toplantısının tutanakları, Euro bölgesi PMI ile CPI rakamları ve son olarak da ABD’den ISM İmal Olmayan PMI verisi dikkatle takip edilmelidir.

Destek: 1,2000-1,1870-1,1765
Direnç: 1,2140-1,2260-1,2360

GBPUSD ANALİZİ

34 günlük üssel hareketli ortalama, uzunca bir süredir düşüş trendini destekleyen en önemli göstergelerden birisi olarak analizlerimiz içerisinde yer almaktadır. Bu düşünce yapısı devam etmekle birlikte şuanda 1,5668 seviyesinde güncelliğini korumaktadır. Paritenin bu haftaki hareketlerini incelediğimizde 1,5619 seviyesinden başlayan düşüşlerin 1,5396 seviyesine kadar devam ettiğini ve haftanın son işlem gününde şu sıralar 1,5400 seviyesine yakın seyrini sürdürdüğünü görmekteyiz.

Yeni haftayı değerlendirdiğimizde 34 günlük üssel hareketli ortalama önemini korumakla birlikte bu ortalama altında negatif baskının devam etme ihtimali güçlüdür. Bu bağlamda da 34 günlük üssel hareketli ortalama altında kaldığı müddetçe yaşanılacak olası yükselişler, satış fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Eğer bu tutum devam ederse bu haftanın dip noktası 1,5396 seviyesi altında hareketler gözlemlenebilir. Böyle bir düşünce yapısı ile 1,5355 ve 1,5285 seviyeleri hedeflenebilir. 1,5668 öncesindeki ilk bariyerlerse 1,5485 ve 1,5585 olarak belirlenmiştir.

Destek; 1,5355-1,5285-1,5190
Direnç; 1,5485-1,5585-1,5668

USDTRY ANALİZİ

USDTRY paritesi 26 Aralık haftasını 2,3184 seviyesinden kapatmıştı. Geride bıraktığımız haftada paritede 2,36 seviyesine yaklaşıldı.

Salı günü sene sonu işlemleri ile 2,3511 seviyesi görüldü, haftanın son işlem günü doların değer kazandığı, dolar endeksinin 91 seviyesine yaklaştığı bir gün oldu, paritede 2,3580 seviyesi görüldü.

Önümüzdeki hafta ABD’den gelecek veriler, özellikle tarım dışı istihdam ve işsizlik rakamları dolar değerlemesi açısından önemli olacak. Beklentilerden yüksek gelebilecek veriler dolara değer kazandırabilecek. Fed faiz artırımı konusunda sabırlı olsa da güçlenen ekonomi dolara güç katacaktır.

TL tarafında pazartesi günü açıklanacak enflasyon rakamları önemli olacak. Enflasyonda düşüş Merkez Bankası’nın faiz indirimi için (düşmeye devam eden petrol fiyatları ile) fırsat olarak değerlendirebilir algısı güç kazanabilir fakat bu noktada kurun seviyesi de göz ardı edilmemeli. 2,35 seviyesi üzerinde TL’yi daha değersiz kılabilecek bir faiz indirimi gelir mi izleyeceğiz.

2,3066 seviyesi paritede önemli bir destek bölgesi. Bu seviye altına inilirse 2,28 seviyesine kadar bir geri çekilme beklenebilir. Yükselişte ilk direnç olarak 2,3605 seviyesi görülüyor. Bu seviye aşılırsa 2,3850 seviyesi bir sonraki direnç bölgesi olabilir.

Destek: 2,3066-2,2800-2,2500
Direnç: 2,3605-2,3850-2,4138

EUR/TRY ANALİZİ

Paritede tatil nedeniyle sakin takvim verilerine karşın, yılsonu hareketliliğinin etkisini hissettirdiğini gördük. Haftalık grafiği incelediğimizde, yeni yıla 50 haftalık üssel hareketli ortalamanın (güncel seviyesi 2,8960) desteklediği düşüş kanalında girildiğini görüyoruz. Söz konusu hareketli ortalama altında, düşüş baskılarının etkinliğini koruması beklenebilir. Olası satışlarda kanal alt bölgesi hedeflenebilir. Paritede kanal ortasında sınırlı kalabilecek fiyatlamaları yukarı yönelmesi durumunda, bu tutumun kanal aşılana dek yeni satış baskısıyla karşılanabileceği unutulmamalıdır. Kalıcı bir beklenti için, paritenin trend dışındaki kalıcılığı takip edilmelidir. Bu da 50 haftalık üssel hareketli ortalama üzerindeki günlük kapanışlarla sağlanabilir.

Destek: 2,8050 – 2,7830 – 2,7500
Direnç: 2,8585 – 2,8860 – 2,8960

USD/JPY ANALİZİ

Yeni yılın son işlem günlerinde, Yen’e olan talepte artış görmemize karşın, haftanın son iş gününde Dolar endeksinin 9 yılın zirvesine ulaşması sonrasında paritenin tekrar 120,80 seviyesine yaklaştığını görmekteyiz. Önümüzdeki süreçte, son 8 işgününün dip noktasını oluşturan 119,45 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 120,80 seviyesinin geçilmesi, 121,60 seviyesine yönelik isteği artırabilir. Bu süreçte özellikle 120,80 seviyesi üzerinde gerçekleşebilecek günlük kapanışlar, kalıcı olma isteğini gösterebilir.

Paritede 120,80 bariyerinin aşılamaması önümüzdeki günlerde kısa vadeli tepki satışlarını da destekleyebilir. Ancak grafikte görüldüğü üzere, olası geri çekilmeler 119,45 seviyesi ile sınırlı kaldığı müddetçe yeni alım baskılarıyla karşılaşılması söz konusudur.

Destek: 120,05 – 119,45 – 118,80
Direnç: 120,80 – 120,60 – 122,65

EUR/JPY ANALİZİ

Paritede son 3 iş günü boyunca alt sınır olan 144,75 seviyesinin kırılamadığını görmekteyiz. Aynı zamanda 50 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde bulunan bu nokta, potansiyeli toparlanma seviyeleri arasında bulunmaktadır. Önümüzdeki süreçte 144,75 seviyesi üzerinde tutunma çabası sürdükçe, yükseliş baskısının ağırlık kazanması beklenebilir. 147,78 seviyesinden başlayan düşüşün devam edebilmesi için ise 144,75 seviyesinin kırılması gerekmektedir. Bu gelişme kısa vadede düşüş baskısını destekleyebilecek olsa da, kalıcı beklentiler için söz konusu seviye altındaki günlük kapanışlar takip edilmelidir.

Destek: 144,75 – 143,80 – 143,10
Direnç: 145,60 – 146,60 – 147,30

AUD/USD ANALİZİ

Paritede düşüş trendinin kırılmasının ardından, son 6 yılın dip bölgelerine yaklaşıldığını görmekteyiz. Önümüzdeki süreçte, güncelliğini yitiren düşüş kanalının alt noktası olan 0,8300 seviyesi altında, düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 0,8015 seviyesi hedeflenebilir. Söz konusu seviyenin kırılması durumunda ise 0,7715 seviyesine yönelik satış baskısı destek kazanabilir. Paritede göreceli güç endeksine (RSI) baktığımızda aşırı satış bölgesinin hemen üzerinde bir seyir görülmektedir. Bu şart tek başına yeterli olmamasına karşın, olası tepki alımlarında izlenmesi faydalı olabilir. Kalıcı bir yükseliş beklentisi için, kanala dönebilecek fiyatlamalar takip edilmelidir.

Destek: 0,8015 – 2,7830 – 2,7715
Direnç: 2,8220 – 2,8300 – 2,8400

USD/CAD ANALİZİ

Dolar’ın değer kazanımının ön plana çıktığı haftada, USD/CAD paritesinin son 6 yılın zirvesine ulaştığını görüyoruz. Önümüzdeki süreçte, genel görünüm 1,1560 seviyesi üzerinde yükseliş beklentisi yönündedir. Ancak daha kısa vadeli olarak, 1,1680 seviyesi üzerinde kalma çabası, yükseliş beklentisini destekleyebilecek kısa vadeli unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Paritede olası gerilemeler 1,1680 altında gerçekleşebilecek günlük kapanışlarla ortaya çıkabilecek olsa da, söz konusu çekilmeler 1,1560 seviyesi ile sınırlı kaldığı müddetçe yeni alım baskıları oluşabilir.

Destek: 1,1680 – 1,1560 – 1,1465
Direnç: 1,1780 – 1,1880 – 1,1980

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrolde 115 dolar seviyesinden başlayan düşüşte 60 dolar civarında işlemler bir süre devam edince, bu bölgenin dengelenme bölgesi olma ihtimali vardı. Tek koşul olarak gün sonu kapanışların 60 dolar seviyesi üzerinde olması gerektiğinden önceki bültenlerimizde bahsetmiştik.

Geçen haftayı 57,96 seviyesinden kapatan brentte bu hafta işlemler 60 dolar seviyesi altında gerçekleşti ve yeni düşük seviye 55,45 dolar seviyesi olarak görüldü.

Arz tarafında sorun yok ve talepte artış yokken doların değer kazanması da brenti aşağı yönde baskılıyor.

Kısa bir dönem destek görevi gören 60 dolar seviyesi son durumda en yakın direnç durumunda. Gün sonu kapanışların 60 dolar üzerinde taşınması tekrar 60-64 dolar aralığının kısa vadeli de olsa dengelenme bölgesi olmasına imkan verebilir. Fakat 60 dolar altındaki seyirde ana hedef 50 dolar seviyesi olarak görülüyor. Ara destekler olarak 54 ve 52 dolar seviyelerinden bahsetmek mümkün.

Destek: 54,00-52,00-50,00
Direnç: 60,00-64,00-68,00

HAM PETROL ANALİZİ

2014’ün ikinci yarısında Ham Petrol’ün Jeopolitik risklerden dolayı düşüşe geçtiğini ve mevcut düşüşlerin devam ettiğini görmekteyiz. Kritik seviyeleri teker teker kırarak satıcılı seyrini sürdüren Ham Petrol fiyatı için şuanda bulunduğu mevcut bölgenin dip mi değil mi olduğu sorgulanmaktadır. Bu konuda trendi görmemizi sağlayan en önemli göstergelerden RSI indikatörünü inceleyerek cevap bulabiliriz.

Aylık grafikte 1992 yılından itibaren gerçekleşen hareketleri incelediğimizde RSI göstergesinin 19,51 seviyesinde DİP, 81,45 seviyesinde ise TEPE noktası olduğu görülmektedir. Şuan ki güncel seviyenin 25,62 olduğu düşünüldüğünde Ham Petrol için henüz bir DİP seviyede olduğu söylenemez. Ancak şu da bir gerçek ki RSI göstergesinin 30 seviyesi altında olması, “Aşırı Satış” bölgesi olması nedeniyle olası tepkisel hareketleri de göz ardı etmemek gerekmektedir.

“HamPetrolAylik grafiği eklenecek”

Kısa vadeli olarak 4 saatlik grafiği incelediğimizde uzunca bir süredir Ham Petrol fiyatının 50 periyotluk üssel hareketli ortalama altında hareketlerine devam ettiğini görmekteyiz. Bu ortalamanın şuan ki güncel seviyesi, bu haftanın zirve noktası olan 55,10 olarak kaydedilmiştir. Ham Petrol fiyatı eğer 50 periyotluk üssel hareketli ortalama altında hareketlerine devam ederse aşağı yönlü hareketlerini 52,00 seviyesi altına taşıyabilir. Bu tutum 50,00 başta olmak üzere 48,00 seviyesinin de hedeflenmesine katkı sağlayabilir. 55,10 öncesindeki ilk bariyer ise 53,90 olarak belirlenmiştir.

Yükselişlerde yer almak isteyen Forex katılımcılarının 50,00 seviyesinden gerçekleştireceği olası dönüşü ya da 50 periyotluk üssel hareketli ortalama üzerinde art arda iki defa 4 saatlik kapanış gerçekleştirmesini takip etmelidir.

Destek: 52,00-50,00-48,00
Direnç: 53,90-55,10-56,50

ALTIN ANALİZİ

Altında aşağı yönde baskı devam ediyor. Önceki haftayı 1195 dolar seviyesinden tamamlayan altın bir kez daha 1180 dolar seviyesi altında işlem görüyor.

Doların değer kazanımı, dolar endeksinin yükselişi altının 1200 dolar üzerinde kalmasına izin vermiyor. Önümüzdeki hafta gelecek ABD verileri beklentilerden yüksek açıklanırsa altın aşağı yönde baskıyı daha fazla hissedebilir.

Orta vade teknik görünümde bir değişiklik yok. Altın 50 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının altında işlem görüyor. 1180 doların altında işlem görmek ise geri çekilmenin devamı olabileceğini düşündürtüyor. Son günlerin kısa vadeli desteği 1170 dolar seviyesinde. Bu seviye altına gün sonu kapanışlarla inilirse 1150 seviyesinde ara destek olsa da ana hedef 1131 dolar desteği olabilir. Aşağı yönde baskının hafiflediğinden bahsedebilmek için 1200 dolar seviyesi üzerinde kapanışlar olduğunu görmek gerek.

Destek: 1170-1150-1130
Direnç: 1200-1215-1230

GÜMÜŞ ANALİZİ

Gümüş son dönemde 15,50-16,30 dar aralığındaki hareketinden uzaklaşmadı. Geçen haftayı 16,05 seviyesinden kapatan gümüş hafta içinde en düşük 15,52 en yüksek 16,45 seviyelerini gördü.

Grafikte kırmızı çizgi ile gösterilen 50 günlük hareketli ortalama seviyesi altında işlemler devam ediyor. 50 günlük ortalama seviyesi aşılmadığı sürece aşağı yönde baskının hafiflediğinden bahsetmek güç. 16,18 seviyesini günlük bazda ilk direnç olarak görüyoruz. Bu seviye aşılabilirse bir sonraki direnç 16,78 seviyesinde. Aralık ayının ortasından bu yana 15,50 seviyesi destek olarak çalıştı. 15,50 desteğinin kırılması durumunda geri çekilme 14,70 seviyesine doğru devam edebilir.

Destek: 15,50-15,25-14,70
Direnç: 16,18-16,78-17,30

DAX30 ANALİZ

8353 seviyesinden başlatılan yukarı yönlü çıkışlar 10097,40 seviyesinde sınırlandıktan sonra endeks hareketlerini incelediğimizde tepki satışların ağırlık kazandığını görmekteyiz. Bu düşünce yapısı fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 9225 seviyesine kadar sürse de devamını getiremedi. Endeksin bu bölgeden tekrar dönüş gerçekleştirmesi de tepki satışları sonlandı düşüncesini de güçlendirdi.

Bu haftaki hareketleri incelediğimizde ise bu düşünce yapısı ile hareket eden endeks, fibonacci %76,4’lük düzeltme noktası olan 9685 seviyesine yaklaştı ancak henüz bir kırılma sağlanamadı.

· Fibonacci %76,4’lük düzeltme noktası: 9685

· Fibonacci %61,8’lik düzeltme noktası: 9431

· Fibonacci %50,0’lık düzeltme noktası: 9225

Yukarıdaki destek noktaları, mevcut tepki satışlarında daha önce test edilen önemli seviyeler olarak kaydedilmiştir. Endeksin bu seviyeler üzerinde kalması (özellikle de Fibonacci %50,0’lık düzeltme noktasında) yukarı yönlü çıkışların devam edebilmesi için önem arz etmektedir. Bu bağlamda da 9225 üzerinde kaldığımız müddetçe yaşanılacak olası geri çekilmeler ALIŞ fırsatı olarak değerlendirilebilir. Böyle bir düşünce yapısı ile 9960 – 10097 seviyeleri yeniden hedeflenmek istenebilir.

Destek: 9685-9431-9225
Direnç: 9840-9960-10097

S&P500 ANALİZ

S&P500 endeksinin son iki haftalık hareketleri incelediğimizde yükselişlerini 2088 ile sınırlı kaldığını ve bu bölgeden tepki satışlarına maruz kalarak 2045 – 2088 arasında hareketlerine devam ettiğini görmekteyiz.

Genel görünüm olarak 1958 destek noktası üzerinde pozitif seyrin devam ettiğini ifade edebiliriz. Bu seviye aynı zamanda 40 haftalık üssel hareketli ortalama olarak önemini güçlendirmektedir. Endeksin bu seviye üzerindeki hareketler, yükseliş trendinde kanalın üst noktası olan 2125 bariyerine doğru yeni bir hareketi tetikleyebilir.

Kısa vadeli olarak endeks hareketlerini incelediğimizde tepki satışı tamam mı devam mı sorusunun cevabını aramaktayız. Bu hususta 2045 destek noktası dikkatle takip edilmelidir. Endeks eğer 2045 destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse son iki haftanın test ettiği tepe nokta olan 2088 üzerinde hareketler gerçekleştirebilir. Bu tutum orta vadeli hedef noktası olan 2125 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Tepki satışının devam edeceğini düşünen Foreks işlemcisi ise 2045 seviyesi altındaki hareketleri takip etmelidir.

Destek: 2045-2015-1985
Direnç: 2088-2105-2125

GCM Forex Haftalık Bülteni Hazırlayanlar:

Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “USDTRY, Brent Petrol, Altın ve Gümüş Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, Ham Petrol, Dax30 ve S&P500 Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURJPY, AUDUSD, EURTRY ve USDCAD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Altın, Avro, Avustralya Doları, Crude Oil, Dax30, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Döviz, Emtia, Endeks, Erdoğan TURAN, EURUSD, Euro, EURTRY, Foreks Eğitimi, Foreks Makaleleri, Foreks, Forex Analizleri, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Forex Yorumları, Forex, FX, GBPUSD, Gold, Haftalık Emtia Analizleri, Haftalık Endeks Analizleri, Haftalık Forex Analizleri, Haftalık Parite Analizleri, Ham Petrol, Kudret AYYILDIR, Parite, S&P500, Sermet Doğan, Standart and Poor's, Sterlin, Türk Lirası, Umut TUNCER, Yen, AUDUSD, EURJPY, USDJPY, USDTRY, Brent Petrol, Gümüş, Silver

Risk Açıklaması: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” http://www.gcmforex.com/hakkimizda/risk-bildirim-formu/

ücretsiz üye olun

1191 kere okundu

Faruk Şener ile Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

Faruk ŞENER ile
Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz