8 Ekim 2014 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda Federal açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) son toplantısının bugün yayımlanacak tutanakları öncesinde varlık fiyatları, yatırımcıların global ekonomik büyümeye ilişkin değerlendirmeleri ile yön arıyor. Dolar haftanın ilk iş günündeki kayıpları sonrasında bir miktar toparlanırken, borsalarda ise satışların ağırlıkta olduğu görülüyor. Yeni günde piyasalarda tutanaklara ilişkin beklentiler, jeopolitik gündem ve açıklanacak makro-ekonomik veriler etkili olabilir.

“IMF büyüme beklentisi”

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) dünya ekonomisinin büyüme tahmini düşürmesi küresel piyasalarda borsa endekslerinde kayıp getirirken, hükümet bonolarına ise talebin armasına neden oldu. Wall Street dünü %1.5’in üzerinde satış ağırlıklı tamamlarken, bu sabah Asya’da da düşüşler etkili oluyor. IMF’nin küresel büyüme hedefini aşağı çekmesi, nispeten daha güvenli görülen finansal enstrümanların talebinin artmasını saplağı.

“FOMC tutanakları bekleniyor”

Geride kalan hafta açıklanan ABD’nin istihdam verileri ile yükselen Dolar, yeni haftaya, bu kazançların abartılı olduğu spekülasyonları ile düşüş ile başlamıştı. Bugün yayımlanacak FOMC toplantı tutanaklarında, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırım zamanı ve hızına ilişkin alınabilecek ipuçları öncesinde Dolar’da yukarı yönlü hareketler izleniyor. Asya seansına yukarı yönlü destek bularak başlayan Dolar endeksindeki fiyat değişimleri paralelinde parite ve emtia fiyatlarında da yön arayışı olduğu görülüyor.

Hafta ortasına geldiğimizde, yatırımcılar, Kanada ve İngiltere’den gelecek konut verileri sonrasında dikkatlerini FOMC tutanaklarına çevirecekler. Bayram tatilinden dönecek iç piyasalar için ise Kobani’deki gerilim nedeni ile gösterilerin tonundaki artış dikkat çekiyor. Ölenlerin olduğu gösteriler yurtiçi varlıklarda baskı yapabilecekken, FOMC tutanaklarından çıkacak sonuçlar ve gün içerisinde buna ilişkin beklentiler varlık fiyatlarında etkili olabilir.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Kanada – Konut Başlangıçları; Yapı izinleri verisinden sonra Kanada’nın konut piyasasına ilişkin bu hafta takip edilecek rakamlar arasında, konut başlangıçları göstergesi de izlenecek datalar arasında yer alıyor. 4 ay sonra ilk kez Ağustos’ta beklentilerin altında kalan konut başlangıçları sayısı, Eylül ayına ait bilgiler verecekken, rakamın tahminlerden farklı gerçekleşmesi halinde Kanada Doları’nda fiyat değişimleri izlenebilir.

ABD – FOMC Toplantı Tutanakları; ABD Merkez Bankası’nın (FED) 17 Eylül’de tamamlanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının yayımlanacak tutanakları, yeni haftanın en dikkat çekici gelişmeleri arasında yer alıyor. Son toplantısından sonra yapılan açıklamada FED, beklendiği gibi tahvil alımlarını 10 miyar Dolar azaltırken, faiz oranını değiştirmemişti. Merakla beklenen sözlü yönlendirmeden ise “considerable time” ifadesi çıkarılmazken, FOMC üyelerinin faiz artışlarının 2015 yılında, Haziran toplantısına göre daha hızlı olacağını düşündüklerinin görülmesi, Dolar’da yukarı yönlü harketlere destek sağlamıştı. Faiz oranının değiştirilmemesi kararına üyelerden Fisher ve Plosser’ın muhalefet etmesi de, toplantının dikkat çeken noktaları arsında yer aldı. İlgi toplantının yayımlanacak tutanaklarında piyasalar, faiz artışının zamanı ve hızına ilişkin yeni ipuçları almaya çalışacaklar. Piyasalarda genel fikir birliğinin 2015’in ortalarında FED’in ilk faiz artışını yapacağı yönünde olduğu düşünüldüğünde, bu tarihin daha yakın, ya da daha uzak bir beklentiye revize edilmesine yol açabilecek, tutanakların satır aralarındaki olası ifadeler Dolar’da sert fiyat değişimlerine neden olabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

10:00 GBP Halifax HPI 0,2% 0,1%

15:15 CAD Konut Başlangıçları 195K 192K

17:30 USD Ham Petrol Envanterleri 1,533M -1,363M

20:01 USD 10-Yıllık Tahvil İhracı

21:00 USD FOMC Toplantı Tutanakları

EURUSD ANALİZ

Haftanın üçüncü işlem gününe geldiğimizde EURUSD paritesinin tepki alımlarını 1,2683 seviyesine kadar sürdürdüğünü, şu sıralar ise 1,2635 seviyesinde seyrettiğini görmekteyiz. 4 saatlik grafikte düşüş trendinin üst noktası ve aynı zamanda da 89 periyotluk üssel hareketli ortalama olan 1,2715 seviyesine yaklaşan (1,2683 seviyesi test edildi) ancak geçemeyen EURUSD paritesinde, tepki alımları sona mı erdi sorusu sorulmaktadır. Daha önceki analiz çalışmalarımızda EURUSD paritesindeki yükselişlerin tepkisel olduğunu, özellikle 1,2715-1,2745 bölgesinin olası düşüşler için önemli fırsatlar olduğunu sizlerle paylaşmıştık. Paritenin bu bölge öncesinde dönmesi, sabırlı olmayan işlemcilerin temkinli olması gerektiği bir gün olarak karşımıza çıkmaktadır. Olası tepki alımlarının yeniden devam etmesi durumunda 1,2715 dikkatle takip edilmelidir. İchimoku indikatöründe bulutun içinde yer alması nedeniyle de 1,2715 seviyesi test edilmeyebilir düşüncesi günün ilerleyen saatlerinde daha sıklıkla düşünülebilir. Bu bağlamda da olası dönüşlerde 1,2570 desteği dikkatle takip edilmelidir. EURUSD paritesi eğer 1,2570 desteğini aşağı yönlü kırabilirse satıcılı seyir daha da hızlanabilir ve bu tutum kritik 1,2480 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Bu bağlamda da günün en önemli seviyeleri 1,2715 ve 1,2570 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,2715
Destek:
1,2600-1,2570-1,2540
Direnç: 1,2683-1,2715-1,2765

GBP/USD ANALİZ

Dolar endeksinde yaşanılan tepki satışlarının gerek EURUSD gerekse GBPUSD paritesinde tepki alımlarına yol açtığını haftanın ilk iki işlem günündeki hareketlerden görebiliyoruz. 86,85 seviyesinden başlatılan tepki satışlarının 85,59 ile sınırlanması sonrasında yükseliş trendinin alt noktası olan 85,55 seviyesinden toparlanan ve yukarı yönlü çıkışlarını devam ettirmeye çalışan Dolar Endeksi şu sıralar 85,92 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Endeksin 85,55 desteği üzerinde kalma isteği, yükselişlerin devam etmesine katkı sağlayabilir. Bu da EURUSD ve GBPUSD paritelerindeki tepki alımlarının sona ermesi anlamına gelebilir.

1 no’lu grafik eklenecek

GBPUSD paritesini 4 saatlik grafikte incelediğimizde 1,6130 bariyerinin önemli olduğunu ifade edebiliriz. Bu bariyer aynı zamanda da kısa vadeli düşüş trendinde kanalın üst noktası olarak kritik bir önem taşımaktadır. Tepki alımları bitti mi sorusunun cevabı için 1,6130 bariyeri dikkatle takip edilmelidir. Şu sıralar 1,6060 seviyesinde hareketlerini sürdüren parite de 1,6130 seviyesi altında tepki alımlarının sona erdiğine dair beklentiler güçlenmişken, aşağı yönlü baskının da bu doğrultuda sürme ihtimali de gündemimizde yer alabilir. Bu bağlamda da 1,6130 bariyeri günün en önemli seviyesidir.

Pivot: 1,6130
Destek; 1,6030-1,5990-1,5950
Direnç; 1,6090-1,6130-1,6170

USD/TRY ANALİZ

Kurban bayramı nedeniyle haftanın ilk iki işlem gününde yurtiçi piyasaların tatilde olması nedeniyle yurtdışı piyasaların etkisi ile hareketlerini sürdüren USDTRY kuru bu zaman içerisinde yükselişlerini 2,3066 ile sınırlandırarak tepki satışlarına maruz kaldı ve bu tutum kurun 2,2631 seviyesine kadar gerilemesine katkı sağladı. Bu düşüş sonrasında tekrar toparlanan ve şu sıralar 2,2790 seviyesinde hareketlerine devam eden USDTRY kurunda 2,2630 desteği üzerinde yükseliş beklentimiz devam etmektedir. Bu seviye aynı zamanda da 13 günlük üssel hareketli ortalama olarak son zamanlardaki en önemli trend göstergesi görüntüsünde karşımıza çıkmaktadır. Kur eğer 2,2630 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse son zamanların zirve noktası olan 2,3066 seviyesine yaklaşmak isteyebilir. Aşağı yönlü baskının devam edeceğini düşünen Forex katılımcılar ise 2,2630 desteğinin aşağı yönlü kırılmasını takip etmelidir.

NOT: Yurtiçi piyasaları Kurban bayramı nedeniyle tatilken sınırdaki hareketlilik ve bu hareketlilik nedeniyle Türkiye’nin olası kara operasyonlara katılıp katılmayacağına ilişkin olası açıklamalar yurtiçi piyasaları üzerinde etkili olabilir. Bu bağlamda da bugün yurtiçi açılışında sınır tarafındaki olası açıklamalar dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 2,2630
Destek
: 2,2720-2,2630-2,2467
Direnç: 2,2885-2,2950-2,3066

USD/JPY ANALİZİ

Dolar endeksinin hafta ortasına kadarki süreçte düşüş gerçekleştirmesine rağmen mevcut trendin güncelliğini koruması, USD/JPY paritesinde ise buna paralel bir görünümün karşımıza çıkmasıyla birlikte yükseliş beklentilerinin korunduğunu görüyoruz. Gün içerisinde zayıf veri akışı nedeniyle gerek gündem ve Dolar endeksi takibi, gerekse piyasa açılışlarında oluşabilecek fiyatlamalar dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, yeşil renkle belirttiğimiz yükseliş trendinin bir ayı aşkın süredir ilk kez test edildiğini görüyoruz. Ancak hafta ortasında, paritenin toparlanma çabasıyla birlikte trendin korunduğunu ve trendin güncel sınırını oluşturan 108,00 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe de, korunma çabasının etkili olabileceğini ifade edebiliriz. Olası alımlarda 120 periyotluk basit (simple) hareketli ortalama üzerinde bulunan 108,46 seviyesinin aşılması, yukarı yönlü fiyatlamaların netlik kazanmasına olanak sağlayabilir.

Paritede düşüş yönlü beklenti oluşturmak için, 108,46 seviyesinin yükseliş baskısına etkisi takip edilmelidir. Bu seviyenin aşılamamasıyla birlikte oluşabilecek tepki satışlarında 108,00 seviyesi hedeflenebilecekken, daha kalıcı beklentiler için bu seviye altındaki arka arkaya en az iki adet 4 saatlik kapanışın gerçekleşmesine ihtiyaç bulunmaktadır.

Pivot: 108,00
Destek:
108,00 – 107,72 – 107,38
Direnç: 108,46 – 108,76 – 108,05

EUR/JPY ANALİZİ

EUR/JPY paritesinde haftanın ortasına kadar gerçekleşen fiyatlamalarda satış ağırlıklı bir görünümün hakim olduğunu, yeni güne başlarken ise yatay bir seyir izlendiğini görüyoruz. Gün içerisinde zayıf veri akışı nedeniyle özellikle Avrupa piyasaları açılışı sonrası fiyatlamalara dikkat edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, hafta ortasından bu yana fiyatlamaların orta noktası olarak ifade edebileceğimiz 137,28 seviyesi altında kalındığı müddetçe, düşüş baskılarının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 136,33 ve 135,77 seviyeleri önemli destek noktaları durumundadır. Özellikle 135,77 seviyesinin kırılması durumunda satış baskısının netlik kazanması beklenebilir.

Paritede yükseliş yönlü beklenti oluşturabilmek için tepki alımlarına yönelik takip gerçekleştirilmelidir. Son bir ayın en düşük seviyelerinde seyreden paritede toparlanmaya yönelik tepki hareketleri, rekor düşük seviyelerin kırılamamasıyla birlikte destek bulabilir. Olası alımlarda 138,28 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin aşılması 138,00 seviyesine doğru fiyatlamaları destekleyebilir.

Pivot: 137,28
Destek:
136,33 – 135,71 – 135,22
Direnç: 137,28 – 137,65 – 138,00

USD/CHF ANALİZİ

Dolar endeksinin haftanın ilk iki iş gününde yaşadığı düşüş ardından, yeni güne toparlanma çabasıyla başlangıç yaptığını görüyoruz. Bu görünümle birlikte USD/CHF paritesinde alımların ön planda olduğunu ifade edebiliriz. Gün içerisinde zayıf veri akışı nedeniyle Avrupa piyasalarının açılışıyla oluşabilecek fiyatlamalara ve bu süreç içerisinde Dolar endeksi hareketlerine dikkat etmek gerekmektedir.

Teknik olarak incelediğimizde, kırmızı renk ile belirttiğimiz yükseliş trendi dahilinde, yeşil ile belirttiğimiz kısa vadeli trendin ve 55 periyotluk üssel (exponential) hareketli ortalama (0,9550) desteğiyle güncelliğini koruduğunu görüyoruz. Gün içerisinde, güncel sınırı oluşturan 0,9550 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımların 0,9595 seviyesini aşmasıyla birlikte söz konusu yükseliş baskısının netlik kazanması muhtemeldir.

Paritede aşağı yönlü beklenti oluşturabilmek için mevcut direnç seviyelerinin etkileri ilk etapta takip edilmelidir. Seviyenin geçilememesiyle oluşabilecek tepki satışları, Dolar endeksinin hareketleriyle destek bulduğu taktirde 0,9550 seviyesi hedeflenebilecekken, daha kalıcı beklentiler için hareketli ortalama üzerinde bu bariyerin altındaki 4 saatlik kapanış takip edilmelidir.

Pivot: 0,9550
Destek: 0,9550 - 0,9514 - 0,9477
Direnç: 0,9595 – 0,9624 – 0,9653

USD/CAD ANALİZİ

USD/CAD paritesinde hafta başında yaşanan sert kayıp sonrasında toparlanmaya yönelik fiyatlamaların etki kazandığını görmüştük. Hafta ortasına geldiğimizde, zayıf veri akışıyla birlikte gündem ve piyasa açılışlarıyla birlikte oluşabilecek fiyatlamalara dikkat edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, 50 günlük basit (simple) hareketli ortalamayla (1,0984) destek bulan yükseliş trendinin güncelliğini koruduğunu görüyoruz. Gün içerisinde, günün de dip noktası olan 1,1146 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 1,1222 ve 1,1276 seviyeleri karşımıza çıkmaktadır.

Paritede düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek için tepki satışlarına yönelik hareketler takip edilmelidir. Olası satışlarda 1,1146 seviyesinin kırılması durumunda 1,1108 seviyesine kadar fiyatlamalar gerçekleşebilecekken, daha etkili düşüş hareketi bekleyebilmek için bu seviyenin de kırılması gerekmektedir.

Pivot: 1,1146
Destek:
1,1146 - 1,1108 – 1,1070
Direnç: 1,1222 – 1,1276 – 1,1347

HAM PETROL ANALİZ

200 haftalık basit hareketli ortalama olan 96,41 seviyesi altında hareketlerine devam ederek uzun vadeli alıcılar için kritik bir önem taşıyan 86,00 desteğine doğru hareketlerini sürdüren Ham Petrol fiyatı haftanın üçüncü işlem gününde 87,75 seviyesinde seyrini sürdürmektedir. Kısa ve Orta vadeli düşüş baskısının devam ettiği Ham Petrol de uzun vadeli olarak trend değişecek mi sorusunun cevabını aramaktayız. Bu bağlamda da özellikle haftalık kapanışlar dikkatle takip edilmelidir.

Kısa vadeli olarak Ham petrol fiyatını incelediğimizde 90,40 bariyeri altında negatif baskının devam ettiğini görmekteyiz. Ham Petrol, eğer 90,40 seviyesi altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını uzun vadeli alıcılar için kritik bir seviye olarak belirlediğimiz 86,00 seviyesine kadar devam ettirebilir. Gün içi yükseliş baskısının devam edeceğini düşünen Forex katılımcılarının ise 90,40 bariyerinin geçilmesini beklemelidir.

Pivot: 90,40
Destek: 87,23-86,00-85,09
Direnç: 88,17-89,40-90,40

ALTIN ANALİZ

1180 seviyesinden gerçekleştirmiş olduğu dönüş ile düşüşler bitti mi sorusunu sormamızı sağlayan Altın, haftanın ilk iki işlem gününde 1215 seviyesine doğru tepki alımlarını sürdürdü ve şu sıralar 1211 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Teknik anlamda Altın fiyatını incelediğimizde mevcut düşüş trendi içerisindeki tepki alımlarını sürdürdüğünü görmekteyiz. Bu tutum 1241 seviyesine doğru olası tepki hareketlerinin oluşmasına katkı sağlayabilir. Ancak trend içerisindeki düzeltme hareketleri yatırımcılar için önemli bir alım fırsatı mı yoksa satış fırsatı mı sorusunun cevabını kısa & orta vadeli işlemci stratejilerine göre şekillenmelidir. Gün içi işlemleri değerlendirmek isteyen Traderlar 1180 destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe tepki alımlarında yer alabilir. Bu da 1224 – 1232 seviyelerinin test edilmesi için önemli bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Altın fiyatında aşağı yönlü beklenti içerisinde olan Forex işlemcileri ise 1241 direncinden gerçekleştirecek olası dönüşleri ya da 1180 desteğinin kırılmasına odaklanmalıdır.

Pivot: 1202
Destek: 1202-1192-1180
Direnç: 1215-1224-1232

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9172
En yüksek : 9180
En düşük : 9008
Kapanış : 9009

50 günlük basit hareketli ortalama : 9443

200 günlük basit hareketli ortalama: 9569

Endeks 200 günlük hareketli ortalamasını aşağı kırdıktan sonra düşüş hareketi hızlandı ve 8900 bölgesine tekrar geri dönüldü. Sert geri çekilmede en yakın güçlü destek 8900 seviyesinde. Bugün için ise 9000-8960 ara desteklerinden bahsetmek mümkün. 8900 seviyesi altında günlük kapanışlarda 8750 seviyesi hedef olabilir. Yükselişlerde ise ilk zorlanılacak seviye 9160 bölgesinde.

Pivot : 9065
Destek
: 9000-8960-8900
Direnç: 9160-9170-9235

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 1953
En yüksek : 1955
En düşük : 1925
Kapanış : 1928

50 günlük basit hareketli ortalama : 1968

200 günlük basit hareketli ortalama: 1900

Endeks 50 günlük ortalaması altına indikten sonra 1900 desteğine doğru hareketi hızlandı, 1970 seviyesinden geçen ortalama tekrar geçilmeyi denendi fakat geçilemedi, artık bu seviye önemli bir direnç bölgesi durumunda. 1970 seviyesi öncesinde 1950 direncinden bahsetmek mümkün. 1900 seviyesi hem temmuz ayı dibi hem de 200 günlük ortalama seviyesi. O yüzden 1900 seviyesi önemli bir destek. Bu seviye altına inilirse yükseliş trendinin devamı sorgulanmaya başlayacaktır.

Pivot : 1936
Destek:
1920-1912-1900
Direnç: 1937-1945-1960

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURJPY, USDCAD, USDCHF Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, USDCHF, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1313 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz