Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Hesapkurdu.com’un düzenlediği habere göre Motorlu Taşıtlar Vergisi, motorlu kara taşıtlarının doğaya salmış olduğu emisyon oranına, aracın yaşı ve koltuk sayısına göre Gelir İdaresi Başkanlığı tarafında her yıl tutarları belirlenen bir taşıt vergisidir. Bu belirleme ölçütleri arasında vergiye en fazla etkisi olan emisyon oranıdır.

Emisyon oranı, motorun silindir hacmi (motor gücü) ile doğru orantılı olarak azalıp, artar. Bu sebeple motor gücü düşük olan araçlar daha az vergi öder.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Ek süreler tanınmadığı sürece Motorlu Taşıtlar Vergisi ocak ve temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit olarak ödenmektedir. Bu tarihlerin geçirilmesi durumunda günlük olarak gecikme faizi uygulanır. Ayrıca yasal olarak tanınan sürelerin sonunda ödeme yapılmaması halinde ise haciz işlemi de yapılmaktadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Araç Yaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Model Yılı Aracın Yaşı Otomobil MTV Yaş Aralığı
2013 1 1-3
2014 2 1-3
2015 3 1-3
2016 4 4-6
2017 5 4-6

Motorlu Taşıtlar Vergisi için yaş hesaplaması model yılı baz alınarak yapılır. Bu hesaplama işleminde içinde bulunulan yılda hesaba katılır. Örneğin model yılı 2013 olan bir aracın 2017 yılında vergi hesaplama yaşı 5'tir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Borcu Olan Araç Satılabilir mi?

Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu olan araç satılamaz ve muayeneden geçmez. Bundan dolayı aracınızla ilgili resmi bir işlem yapmak istiyorsanız, aracınızın vergi borcu olup olmadığını öğrenmenizde fayda var. Öte yandan aracınızın muayeneden geçmesi için geçerliliği devam eden bir trafik sigortasına da sahip olması gerekir. Aracınızın trafik sigortasının bitmesine kalan günü ise Hesapkurdu.com’un trafik sigortası sorgulama sayfasından öğrenebilirsiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Borç Sorgulaması ve Ödemesi Nasıl Yapılıyor?

Aracınızın vergi borcunu Gelir İdaresinin Başkanlığının internet sitesi üzerinden, plaka, TC kimlik numarası ve araç tescil tarihi ile anında sorgulayıp, kredi kartı ile ödeyebilirsiniz. Bunun yanında neredeyse tüm bankaların şubeleri ile internet bankacılığı üzerinden de ödeyebilir, bankanın kampanyası kapsamında taksitlendirme de yapabilirsiniz.

Kamyonetlerin Bir Kısmının Vergi Hesaplaması Panel Van Olarak Yapılır

Ruhsatta kamyonet olarak geçmesine rağmen arka kısmında oturma yeri bulunan taşıtların vergi hesaplaması panel van olarak yapılır. Özetle eğer aracınız kamyonet olarak geçiyor ve 5 kişilik oturma koltuğuna sahipse motorlu taşıtlar vergisi hesaplamanız panel van olarak yapılır. Ayrıca panel van olarak baz alınan araçların kamyonetlere göre vergisi de daha yüksektir.

ücretsiz üye olun

3381 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBİTEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz