14 Kasım 2014 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Wall Street endekslerinin dünü yükseliş ile tamamlamasının ardından bu sabah Asya borsalarında da alımların etkili olduğu görülüyor. Japonya’da satış vergisi artırımının erteleneceği spekülasyonları piyasalara olumlu yansırken, politika yapıcıların acıkmaları ve hafta sonu gerçekleştirilecek G-20 zirvesin öncesinde Asya seansında Dolar yükseliş kaydetti. Haftanın son işlem günü makro-ekonomik veri akışı açısından oldukça yoğun geçecek. Avrupa’dan gelecek önemli rakamlar sonrasında dikkatler ABD için yayımlanacak datalara çevrilecek.

“FED’de görüş ayrılığı”

Dün Washington’daki bir konferansta konuşma yapan ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen para politikasına değinmedi. Ancak basına yansıyan diğer Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin konuşmaları, Banka içerisindeki fikir ayrılıklarını ortaya koydu. Bu hafta içerisinde, faiz artırımının erken yapılması gerektiğini savunan Philadelphia FED Başkanı Plosser, dünkü konuşmasında enflasyon hedefine ulaşılamamasından çok fazla endişe edilmemeli değerlendirmesinde bulundu. Minneapolis FED Başkanı Kocherlakota ise, önümüzdeki yıl faiz artırımına gidilirse, bunun FED’i enflasyon hedefini yakalayabilmekten uzaklaştıracağını söyledi. Kocherlakota, bu gibi bir durumda FED’in taahhütlerine bağlı kalmadığı düşüncesi ise Bankaya olan güvenin azalabileceği endişesi taşıdığını ifade etti.

“Yen 7 yılın en düşüğünde”

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) 31 Ekim’deki toplantısında para politikasını sürpriz bir şekilde daha fazla genişletme kararı alması, Yen’de kayıpların izlenmesine neden olmuştu. Bunun yanında aynı gün, hükümetin emeklilik yaptırım fonu içerisinde hisse senetleri payının artırılacağını açıklaması, ülkenin para biriminde baskının armasına yol açan bir faktör olarak öne çıkmıştı. İçinde bulunduğumuz hafta içerisinde ise Yen’deki bu kayıpların, hükümetin vergi artışını erteleme kararı alacağı spekülasyonu ile hızlandığını görüyoruz. Başbakan Shinzo Abe’nin, eğer erteleme kararı alınmazsa bir erken seçime gideceği söylentileri de piyasalarda etkili olan haberler arasında. Haftanın son işlem gününde kayıplarını genişleten Yen, Dolar karşısında 116,00’nın üzerine çıkarak 7 yılın en düşük seviyesine geriledi.

“Dolar yükselişe geçti”

FOMC yetkililerinden gelen acıkmaların yanında, Yen’deki kayıpların devam etmesi ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinden Noyer’in, ECB’nin gerektiğinde devlet tahvilleri satın almasının problem olmayacağını ifade etmesi, hafta sonu Avustralya’da gerçekleştirilecek G-20 zirvesi öncesinde Dolar’da yukarı yönlü hareketlere destek veren faktörler olarak öne çıktı. Avrupalı para birimlerinin yanında Yen’in hükümete ilişkin söylentiler ile kayıplarını artırması, Dolar endeksinin Asya seansı ile birlikte yükselişlerine zemin oluşturdu.

“Petrol kayıplarına devam etti”

OPEC’in 27 Kasım’daki toplantısında petrol üretimini kısmayacağı beklentisi ve ilerleyen dönemlerde dünya petrol arzının, talepten fazla olacağı düşüncesi, emtianın fiyatında baskı yapmaya devam ediyor. Son fiyat değişimlerinin daha dikkat çekici olduğunu ifade edebiliriz. Brent petrol 77,20 civarına gerilerken, Batı Teksas tipi ham petrol ise 73,75 seviyelerine kadar geriledi. Son 4 yılın en düşük fiyat düzelerindeki hareketlerin kayıplarının genişletmesi, enerji şirketlerinin hisse senetlerine baskı yapıyor.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

İngiltere Merkez Bankası’nın enflasyon raporu sonrasında Sterlin değer kaybetmeye devam ediyor. Euro ise ECB’nin geniş kapsamlı devlet tahvilleri almaya yaklaşabileceği beklentisi ile düşüş gösterirken, Japonya’da vergi artışının ertelenebileceği spekülasyonlar ülkenin para birimine baskı yapıyor. Sterlin, Euro ve Yen’deki kayıplar, Dolar’da yükselişleri destekleyen bir görünüm ortaya koyuyor. Petrol fiyatlarında ise Haziran ayından bu yana süren ve son haftalarda hızlanan düşüşler devam ediyor. Özellikle OPEC toplantısında üretimin azaltılma kararı alınmayacağı beklentisi ağırlıklı olarak fiyatlara yansıyor.

Günün ilk yarısında Euro Bölgesi ve üye ülkelerinden gelecek kritik büyüme oranları izlenecek. Sonrasında ise Euro Bölgesi’nin enflasyon oranı yatırımcıların merceği altında olacak. Öğleden sonra ise gözler ABD’den gelecek önem derecesi yüksek makro-ekonomik verilerde olacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Euro Bölgesi – Büyüme Oranı (GDP); Euro Bölgesi ekonomisinin toparlanmakta güçlük çektiğine ilişkin göstergelerin ve spekülasyonların yoğunlaştığı bir dönem içerisinde yayımlanacak olan parasal birliğin büyüme oranı verisi, haftanın son işlem günündeki dikkat çeken datalar arasında yer alıyor. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, Euro Bölgesi geneli için açıklanacak rakam öncesinde, ülkelerin farklı kuruluşları tarafından Fransa, Almanya ve İtalya gibi önemli ekonomiler adına GDP verisinin yayımlanacak olmasıdır. Sabah saatlerinde gelecek ilgili büyüme verileri ile beklentilerin şekillenmesi ve yatırımcılar tarafından bunların fiyatlara yansıtılması halinde, TR saati ile 12:00’da açıklanacak Euro Bölgesi GDP rakamına piyasalar tepki vermeyebilir. Dolayısı ile gün içerisinde açıklanacak datalar ve ilgili dataların fiyatlara yansıması yakından izlenmelidir.

· 08:30 – Fransa GDP

· 09:30 – Almanya GDP

· 11:00 – İtalya GDP

· 12:00 – Euro Bölgesi GDP

Yukarıda yer alan sıra ile Euro Bölgesi’nin ve en büyük ilk üç ekonomisinin büyüme dataları görülebilir. Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin açıklanacak söz konusu rakamlar, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ilerleyen aylardaki para politikası kararlarını etkileyebileceği için önem taşımaktadır. Euro Bölgesi ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %0.0 GDP ile büyüme kaydedememişti. Yayımlanacak veri setinin piyasa beklentilerin daha iyi bir tablo çizmesi halinde Euro’da yukarı yönlü hareketler zemin bulabilecekken, tahminlerden daha kötü rakamlar kıtanın ortak para biriminde kayıplara yol açabilir.

NOT: Avrupa Komisyonu bünyesinde faaliyet göstergen Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), GDP verisi için açıklanacak bu dönemki data ile daha önce 1995 olarak kullandığı baz yılı 2010 olarak değiştirecek. Bu da veriş serisinde, düşük bir ihtimal olsa da farklı rakamların izlenmesine yol açabilir. Bu nedenle yatırımcıların Euro Bölgesi büyüme verisinin piyasa olan etkilerini izlerken daha dikkatli olmaları faydalı olacaktır.

Euro Bölgesi – Enflasyon Oranı (CPI); Euro Bölgesi büyüme verisi ile aynı anda açıklanacak olan ortak para birimini kullanan ülkeler geneline ait enflasyon oranı, piyasaların merceği altındaki makro-ekonomik göstergeler arasında yer alacak. Ekim ayına ait nihai rakam olarak söz konusu dataya ait öncü gösterge 31 Ekim’de yayımlanmıştı ve %0.4 olarak duyurulmuştu. Piyasalar, enflasyonda son 5 yılın dip seviyesinden bir dönüş olabileceğine işaret eden ilgili CPI verisinde bir revize yapılıp yapılmayacağını inceleyecekler. Piyasa beklentileri rakamın %0.4 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Büyüme oranı ile aynı anda açıklanacağı için, CPI datasının piyasa olan etkisinin, her iki veride dikkate alınarak incelenmesi daha faydalı olacaktır.

Kanada – İmalat Satışları; Kanada için açıklanacak imalat satışları verisi, ülkenin para birimi değerinde sert değişikliklere neden olabileceği için yakından izlenecek göstergeler arasında yer alıyor. Temmuz ayında, nakliye-taşıma teçhizatlarındaki %10.3 oranındaki artış dikkat çekerken, motorlu araçlar, havacılık ürünleri ve havacılık parçalarındaki yükselişler, ilgili dönemde imalat satışlarının %2.5 artış kaydederek beklentileri aşmasında önemli rol oynamışlardı. Temmuz’daki bu güçlü rakamın ardından ise Kanada’nın ilgili verisi Ağustos ayında %3.3 daralmaya işaret etti. İmalat satışlarının Eylül’de %1.3 yükseliş kaydedeceği tahmin ediliyor. Verinin beklentinin altında kalması halinde Kanada Doları’nda değer kayıpları izlenebilecekken, öngörülenden daha fazla artış gösterecek satışlar, ülkenin para biriminde yükselişlere zemin oluşturabilir.

ABD – Perakende Satışlar; ABD’deki toplam ekonomik aktivitelerin yaklaşık 3’te 2’sinin oluşturan perakende satışlar, dünyanın en büyük ekonomisindeki ilerlemeyi görebilme adına piyasalar tarafından yakından izlenmektedir. Eylül ayında piyasa beklentilerinden daha fazla düşüş kaydeden perakende ve çekirdek perakende verileri, istihdamdaki artışın maaşlara tam olarak yansımadığına ilişkin ipuçları vermişti. Açıklanacak yeni veri ile Ekim ayında perakende satışların %0.2 artış göstermesi beklenirken, otomobil satışları hariç tutularak hesaplanan çekirdek veri için de, yine aynı oranda artış göstereceği tahminleri mevcut. ABD ekonomisi için önemli olarak değerlendirebileceğimiz söz konusu verilerin beklentileri aşması halinde Dolar’da yükselişler destek bulabilecekken, öngörüleri karşılayamayacak datalar ABD’nin para biriminde kayıplara yol açabilir.

ABD – Öncü Michigan Hassasiyeti; ABD ekonomisinin yaklaşık %70’i harcamalara dayandığı için, tüketicilerin ülke ekonomisinin geleceğine ilişkin düşünceleri büyük önem taşımaktadır. Gelecek aylara ilişkin olumlu beklentiler içerisinde olan tüketiciler daha fazla harcama yapma eğiliminde iken, olumsuz düşüncede olan tüketiciler ise tasarruf eğilimlerini yükseltirler. ABD ekonomisi için ise halkın tüketime yatkın olması ekonomik yapısı itibari ile daha olumlu bir gelişmedir. Michigan Üniversitesi’nin yaklaşık 500 tüketiciye sorduğu sorular sonucu hazırladığı anketin sonuçları, bir endeks haline getirilerek, ABD’de tüketicilerin ekonomiye olan güvenlerinin derecesini görmemizi sağlar. Genellikle ayın son Cuma günü yayımlanan nihai rakam öncesinde ilgili ayın ortalarında açıklanan öncü gösterge, piyasalarda nihai rakam göre daha fazla etkili olabilen bir veri olarak değerlendirilebilir. Ekim ayında 84.9 olarak açıklanan Michigan hassasiyeti verisinin Kasım ayına ait öncü datasının 87.3 ile önceki aya göre artış gerçekleşmesinin beklendiği görülüyor. Rakamın tahminin üzerinde açıklanması halinde Dolar’da yükselişler izlenebilecekken, öngörülenin altındaki datalar ABD’nin para biriminde düşüşlere yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 EUR Almanya GDP (çeyreklik) (3. Çeyrek) 0,1% -0,2%

11:00 EUR İtalya GDP (çeyreklik) (3. Çeyrek) -0,1% -0,2%

12:00 EUR Çekirdek CPI (Yıllık) (Eki) 0,7% 0,7%

12:00 EUR CPI (Yıllık) (Eki) 0,4% 0,4%

12:00 EUR GDP (çeyreklik) (3. Çeyrek) 0,1% 0,0%

14:30 TRY Yıl Sonu TÜFE Tahmini (TCMB Anketi) 9,16%

15:30 USD Çekirdek Perakende Satışlar (Aylık) (Eki) 0,2% -0,2%

15:30 USD Perakende Satışlar (Aylık) (Eki) 0,2% -0,3%

15:30 CAD İmalat Satışları (Aylık) (Eyl) 1,3% -3,3%

16:55 USD Öncü Michigan Hassasiyeti (Kas) 87,5 86,9

17:00 USD İşletme Stokları (Aylık) (Eyl) 0,3% 0,2%

17:30 USD Doğal Gaz Stokları 37B 91B

23:00 USD FOMC Üyesi Fisher Konuşması

EURUSD ANALİZ

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde Dolar Endeksinin 87,50 desteği üzerinde kalma isteğinin endeks üzerindeki pozitif baskıyı desteklediğini, buna karşın EURUSD paritesinin 1,2510 seviyesi altındaki satıcılı seyrini sürdürdüğünü görmekteyiz. Parite bu hafta ne zaman 1,2500-10 bariyerlerine yaklaşsa, gerçekleştirmiş olduğu satışlarla dikkat çekmekteydi. Dün de bu baskıların bir tanesine şahit olduk. Yukarı yönlü çıkışlarını 1,2490 seviyesine kadar devam ettiren ancak 1,2500-10 direnci altında kalmayı sürdüren parite, mevcut düşüş baskısı etkisi ile yeniden 1,2430 bölgesine dönüş gerçekleştirdi. Şu sıralar da 1,2430 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Haftanın son işlem gününü teknik anlamda değerlendirdiğimizde 1,2500-10 bariyerleri önemini korumaktadır. Parite bu bariyerler altında kaldığı müddetçe 1,2360 desteğine yeniden ulaşmak isteyebilir. 1,2360 öncesindeki ilk önemli destek noktası da 1,2420 olarak belirlenmiştir. Parite 1,2420 altında hareketler gerçekleştirebilirse daha net satışlar gerçekleştirebilir. Yükselişlerde yer almak isteyen Forex katılımcıları 1,2510 direncinin geçilmesini beklemelidir.

Pivot: 1,2510
Destek:
1,2420-1,2390-1,2360
Direnç: 1,2480-1,2510-1,2550

GBP/USD ANALİZ

Dolar endeksinde yaşanılan yukarı yönlü atağı fırsat bilerek mevcut düşüşlerini devam ettiren GBPUSD paritesi 1,5720 desteğini aşağı yönlü kırarak satıcılı seyrini hızlandırdı ve bu tutum paritenin haftanın son işlem gününde 1,5650 seviyesine yaklaştırmış oldu. Uzunca bir süredir ( 22 Temmuz 2014’den beri ) 27 günlük üssel hareketli ortalamanın düşüş trendini desteklediğini ifade etmekteyiz. Dün 1,5995 olarak belirlediğimiz ortalama bugün 1,5970 olarak önemini korumaktadır. Yani, GBPUSD paritesi 27 günlük üssel hareketli ortalama altında kaldığı müddetçe düşüş trendini devam ettirmek istemektedir. İki gün önce 1,5940 seviyesine kadar yükselmesi ve kritik ortalama altında kalması ile başlayan satış baskısı, tepki alımının sona erdiğini görmemizi sağlayan en önemli gelişmedir.

Haftanın son işlem gününü teknik anlamda değerlendirdiğimizde 1,5720 bariyeri önemini korumaktadır. Parite eğer bu bariyer kalmayı sürdürürse 1,5500 desteğine ulaşmak isteyebilir. 1,5500 öncesindeki en önemli destek noktası da 1,5650 olarak belirlenmiştir. Parite 1,5650 altında hareketler gerçekleştirebilirse daha net satışlar gerçekleştirebilir. Yükselişlerde yer almak isteyen Forex işlemcileri ise 1,5720 direncinin geçilmesini beklemelidir.

Pivot: 1,5720
Destek; 1,5650-1,5600-1,5550
Direnç; 1,5690-1,5720-1,5760

USD/TRY ANALİZ

2,2720 ve 2,2640 bariyerleri altında kalarak aşağı yönlü baskısını sürdüren ve bu baskı ile bollinger bandın orta noktasını test eden USDTRY kuru, bandın orta noktasından gerçekleştirmiş olduğu kısmi yükseliş sonrası şu sıralar 2,2450 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Bollinger bandının orta noktasından dönüş gerçekleştiren USDTRY kuru yükselişlerine kaldığı yerden devam mı edecek yoksa yeni düşüşler öncesinde güç kazanmak için tepki hareketi mi gerçekleştiriyor sorusunun cevabını aramaktayız. Bu bağlamda da 2,2540 direncine dikkat etmemiz gerekiyor. Kur, eğer 2,2540 direnci altında kalmayı devam ettirirse aşağı yönlü baskı 2,2370 altına sarkabilir. Bu da 2,2040 için önemli bir adım olabilir. 2,2540 direncinin geçilmesi durumunda ise yeni bir yükseliş rallisi düşüncesi yer alabilir, bandın üst noktası olan 2,2720 direncine doğu hareketler teyit kazanabilir. Bu bağlamda da 2,2540 direnci dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 2,2540
Destek
: 2,2370-2,2290-2,2195
Direnç: 2,2450-2,2540-2,2640

USD/JPY ANALİZİ

Dolar endeksinin haftanın son iş gününe sert yükselişle başlaması ile birlikte, USD/JPY paritesinin de birçok varlık gibi bu hareketten etkilendiğini gördük. Bu tutumla paritenin 7 yılın zirvesinde rekor tazelediğini de gördük. Bugün, veri açısından haftanın en yoğun günü karşımıza çıkıyor. Avrupa’da büyüme rakamları ve sonrasında ABD perakende satış verisi paritede etkili olabilecek öne çıkan göstergeler arasında yer almaktadır.

Teknik olarak incelediğimizde, 116,07 seviyesinin aşılması sonrasında, günün başlangıç noktasında bulunan 115,73 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe, yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 116,45 ve 116,90 seviyeleri hedeflenebilecek noktalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede 7 yılın rekor seviyesindeki görünümde aşağı yönlü beklenti oluşturabilmek için, Dolar endeksindeki olası geri çekilmenin de desteği alınmalıdır. Bu şart sağlandığı taktirde, 115,73 seviyesinin kırılması, tepki satışlarının etkisini artırmasında önemli bir faktör olabilir.

Pivot: 115,73
Destek:
116,07 – 115,73 – 115,36
Direnç: 116,45 – 116,90 – 117,44

AUD/USD ANALİZİ

Dolar endeksinin sert yükseliş tutumuyla güne başlamasının ardından, AUD/USD paritesinde dün başlayan tepki satışlarının etkisini artırdığını gördük. Kanalın alt bölgesine kadar ulaşan parite, sınırı oluşturduğunu belirttiğimiz 0,8680 – 0,8643 aralığını test etmiş bulunmaktadır. Gün içerisinde, Avrupa ve ABD rakamlarının yanı sıra, Dolar endeksinin tavrı dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, kanal orta noktasından bulunan ve günün başlangıç seviyesini oluşturan 0,8725 seviyesi altında kalındığı müddetçe, satış baskısının ağırlık kazanması beklenebilir. Olası satışlarda mavi ile belirttiğimiz kanalın alt bölgesini oluşturan alanın kırılması, aşağı yönlü baskılara netlik kazandırabilir. Bu şartla birlikte 0,8613 ve 0,8574 seviyeleri hedeflenebilecek noktalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede yükseliş yönlü beklentiler için, kanalın aktif olarak çalışmasını sürdürmesi gerekmektedir. 0,8680 – 0,8643 seviyelerinin oluşturduğu bölgenin sınırlayıcı etkisiyle kanalın güncelliğini koruma çabası oluştuğu taktirde, alımlar tekrar aktif hale gelebilir ki bu da 0,8725 seviyesinin yeniden hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Pivot: 0,8725
Destek:
0,8643 – 0,8613 - 0,8574
Direnç: 0,8680 – 0,8725 – 0,8760

EUR/TRY ANALİZİ

Veri açısından haftanın en kritik sürecine girdiğimiz günde, Euro Bölgesinden sabah saatlerinde açıklanacak büyüme verileri ve TSİ 12:00’de açıklanacak olan enflasyon rakamları, etkisini hissettirebilecek göstergeler arasında yer almaktadır ve bu nedenle muhakkak takip edilmesi gerekmektedir.

Teknik olarak incelediğimizde, mavi ile belirttiğimiz 2,8300 – 2,8200 bandının altındaki düşüş baskısıyla birlikte, 2,8000 seviyesinin altına inildiğini görmekteyiz. Açıklanacak veriler, baskının teyidi veya 2,8000 – 2,8300 bandına tekrar dönüş gerçekleşme kararlarında etkili olabileceği için önemlidir. Gün içerisinde, 2,8000 seviyesi altında kalındığı müddetçe, yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 2,7850 seviyesinin kırılması, 2,7700 ve 2,7550 seviyeleri hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Paritede veri ve Dolar endeksi desteği, yukarı yönlü hareketlere katkı sağladığı taktirde, 2,8000 seviyesinin tepkisi önemlidir. Bu seviyenin aşılması durumunda, tekrar 2,8000 – 2,8300 aralığının güncelliğini koruma çabasına yönelik hareketlerle yükseliş baskısı etkili olabilir.

Pivot: 2,8000
Destek: 2,7850 – 2,7700 – 2,7550
Direnç: 2,8000 – 2,8100 – 2,8200

USD/CAD ANALİZİ

Dolar endeksinin yükselişi ve Kanada Dolarının zayıf tutumu ile birlikte, haftanın son iş gününde paritenin tekrar 1,14 bölgesine yaklaşma çabası karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde, Dolar endeksini etkileyebilecek Avrupa verileri ve sonrasında ABD perakende satış rakamları pariteyi etkileyebilecek ana başlıklar arasında. ABD verileri ile aynı anda açıklanabilecek Kanada imalat satış rakamları da, dikkatle takip edilmesi gereken göstergeler arasında bulunuyor.

Teknik olarak incelediğimizde, günün dip noktası olan 1,1365 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe, yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 1,1420 ve 1,1465 seviyesi hedeflenebilecekken, bu bölgenin aşılması durumunda yukarı yönlü baskı netlik kazanabilir. Bu şart sağlandığı taktirde, 5 yılı aşkın süredir en yüksek seviyeye de ulaşılmış olacaktır.

Paritede veri yoğunluğunun aşağı yönlü fiyat hareketlerini desteklemesi durumunda, günün dip noktası olan 1,1365 seviyesinin bu baskıya tepkisi dikkatle izlenmelidir. Seviye kırılmadığı müddetçe, 1,1365 – 1,1465 aralığındaki hareketler destek görebileceği gibi, seviyenin kırılması durumunda tepki satışları netlik kazanabilir.

Pivot: 1,1365
Destek:
1,1365 – 1,1335 – 1,1295
Direnç: 1,1420 – 1,1465 – 1,1505

HAM PETROL ANALİZ

79,45 ve 78,25 bariyerleri altında kalarak aşağı yönlü baskının devam ettiği Ham Petrol fiyatı, gerçekleştirmiş olduğu satış baskısı ile birlikte 75,90 seviyesini aşağı yönlü kırdı ve bu tutum satıcılı seyri hızlandırdı. Gerçekleştirdiği düşüşlerle birlikte 73,74 seviyesine kadar gerileyen Ham Petrol, şu sıralar günün dip noktasına yakın hareketlerini sürdürmektedir.

Teknik olarak Ham Petrol fiyatını incelediğimizde 76,40 bariyeri önem arz etmektedir. Ham Petrol fiyatı eğer 76,40 bariyeri altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 72,50 seviyesine kadar taşıyabilir. Bu bağlamda da 76,40 direnci altında kaldığı müddetçe yaşanılacak olası yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Yükselişlerde yer almak isteyen Foreks işlemcileri ise 76,40 bariyerinin üzerindeki hareketleri takip etmelidir.

Pivot: 76,40
Destek: 73,50-72,50-71,00
Direnç: 74,50-75,50-76,40

ALTIN ANALİZ

1146 – 1170 arası kısa, 1130 – 1180 arası ise orta vadeli bant hareketlerinin devam ettiği bir hafta içerisindeyiz. Özellikle 1170 bariyerini geçemeyen bir kıymetli maden var karşımızda. Hafta içerisinde 1170 bölgesine defalarca yaklaşsa da bu bariyeri geçemeyen Altın, aşağı yönlü baskılarını 1156 – 1153 seviyelerine taşıdı. Haftanın son işlem gününe geldiğimizde ise şu sıralar 1155 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir.

Kısa vadeli olarak 1146 – 1170 arası bant hareketi devam etmektedir. 1146 desteğinin aşağı yönlü kırılması ile satıcılı seyir daha da güçlenebileceği gibi 1146 seviyesinden gerçekleştirilecek olası dönüşler sonrasında bant içi hareketler yeniden etkisini hissettirebilir. Ancak tepki alımlarının devam edebilmesi için 1146 desteğinden dönüş sağlaması yeterli değildir. Daha net istek için 1170 üzerindeki hareketler incelenmelidir. Bu bağlamda da bant noktaları kritik bir önem taşımaktadır. Genel görünüm 1170 direnci altında aşağı yönlü baskıların devam etmesi şeklindedir.

Pivot: 1170
Destek: 1146-1138-1130
Direnç: 1163-1170-1180

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9278
En yüksek : 9308
En düşük : 9165
Kapanış : 9250

50 günlük basit hareketli ortalama : 9288
200 günlük basit hareketli ortalama: 9505

Endeks 50 günlük ortalama seviyesinin altında kalmaya devam ediyor. Gün sonu kapanışlar 9300 seviyesi altında olduğu sürece 9080 seviyesine kadar geri çekilme beklenebilir. Tekrar 50 günlük ortalama üzerine çıkılırsa tekrar 9400 seviyesi hedef olabilir. Bugün biten haftanın en önemli verileri açıklanacak, büyüme ve TÜFE rakamları açıklanacak.

Pivot : 9241
Destek:
9150-9080-8900
Direnç: 9300-9500-9800

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 2033
En yüksek : 2043
En düşük : 2026
Kapanış : 2035

50 günlük basit hareketli ortalama : 1968
200 günlük basit hareketli ortalama: 1921

Endeks 2050 hedefine yakın. 2010 seviyesi kısa vadeli ana destek, bu seviye üzerinde kalındığı sürece, geri çekilmeler yaşansa da yeni zirve ihtimali korunabilir. Bugün ABD tarafında sakin haftanın en yoğun veri akışı var. Perakende satışlar verisinde geçen aya göre daha yüksek seviyeler bekleniyor. Michigan tüketici güven endeksinde de yükseliş beklentisi mevcut. B uğun Fed’den Bullard konuşacak.

Pivot : 2034
Destek:
2030-2025-2018
Direnç: 2039-2044-2050

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, USDCAD, AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1171 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz