28 Ekim 2014 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (FED) yarın tamamlanacak toplantısı öncesinde büyük şirketlere ilişkin haberler yakından izleniyor. Avrupa endekslerinin ardından Wall Street’te daha karışık bir görünüm var. Parite ve emtia fiyatları ise ABD için açıklanan makro-ekonomik göstergeler ile yön bulurken, yayımlanan rakamlar ile varlık fiyatlarında sert hareketler izlendi.

“Piyasalarda dikkatler FED’e çevrildi”

Yurtiçi piyasaların yarım gün mesai yaptığı haftanın ikinci işlem günüde piyasalarda dikkatler, yarın tamamlanacak olan Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısından çıkacak sonuçlara odaklandı. FED’in aylık tahvil alımlarını bitirmesinin beklendiği toplantının sonuçları öncesinde yatırımcılar ilk faiz artırımının zamanlamasına ve hızına ilişkin açıklamaları merakla bekliyorlar.

FOMC öncesinde Avrupa’da ilaç şirketlerinin olumlu bilançoları ile borsalar yükseliş kaydediyor. ABD endekslerinde ise daha karışık bir başlangıç yapılsa da, genelde yukarı yönlü hareketler etkili. Dow Jones %0.42 civarı artıda. Gelişen ülkelerde ise Çin’de serbest ticaret alanlarının genişletileceği spekülasyonları varlık fiyatlarına destek oluyor.

“Dolar veriler ile yön arıyor”

ABD’den bugün açıklanan ekonomik veriler, Dolar endeksinde, bu paralelde de parite ve emtia fiyatlarında sert hareketlere neden oldu. Önce açıklanan dayanaklı ve çekirdek dayanıklı mal siparişleri, yükseliş beklentilerinin aksine Eylül’de gerileme kaydederken, rakamların açıklanmasının ardından Dolar’da sert kayıplar izlendi. Ülkenin konut fiyatlarında ise Ağustos ayındaki artış, S&P/CS HPI verisine göre tahminlerden daha fazla geriledi. Ancak dayanıklı mal siparişleri dataları sonrasında ilgili konut verisinin ABD’nin para biriminde önemli bir etki yapmadığını ifade edebiliriz. Daha sonra ise dikkatler yine dünyanın en büyük ekonomisi için açıklanan tüketici güveni göstergesine çevrildi. Conference Board (CB) tarafından hazırlanan ilgili güven endeksi piyasa öngörülerinin üzerinde, 94.5 seviyesinde gerçekleşirken, son 7 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. (Kasım 2007’den bu yana) Açıklanan rakamın ardından bu kez Dolar endeksinde yükselişler izlenirken, dayanıklı mal siparişleri dataları sonrasında görülen kayıpların bir kısmı geri alındı. Bu paralelde Altında da kayıplar izlendi.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Piyasalarda artık FOMC toplantısından çıkacak sonuçların merakla beklendiğini ifade edebiliriz. Bu doğrultuda, ABD ekonomisine ilişkin gelen veriler, FED’e yönelik beklentilerin şekillenmesinde önemli bir rol oynarken, bugün yayımlanan ABD verilerinin ülkenin para birimi üzerindeki etkileri net şekilde görüldü. Majör pariteler ve Altın da bu paralelde yön aradı. Petrol fiyatlarında arz fazlalığının devam edeceği yönündeki beklentinin baskı yapmayı sürdürdüğünü söyleyebiliriz. Dün ve bu sabah ABD bası Teksas tipi ham petrolde görülen yükselişlerin, ABD seansının başlaması ile birlikte sınırlandığını ve kayıpların izlendiğini gördük.

Günün devamında ekonomik takvimdeki veri akışının zayıf olduğunu görüyoruz. İngiltere Merkez Bankası (BOE) üyelerinden Jon Cunliffe’in konuşması sonrasında Asya seansında Japonya ve Yeni Zelanda’dan gelecek veriler izlenecek. ABD’de ise bilanço sezonu devam ediyor. Facebook’a ilişkin bilanço sonuçlarına ait daha fazla bilgi için tıklayınız.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Yeni Zelanda – ANZ İşletme Güveni; Yaklaşık 1,500 işletmeye yapılan bir anket sonucu oluşturulan ANZ verisi, imalat, inşaat, perakende, tarım ve hizmet sağlayıcı şirketlerin verdiği cevaplar sonrasında oluşturulan bir endekstir. Yeni Zelanda ekonomisindeki ilerleyişe ve beklentilere ilişkin bilgiler verdiği için piyasa katılımcıları tarafından izlenen önemli göstergeler arasında yer almaktadır. Son 7 aydır art arda düşüş kaydederek Şubat’taki 70.8 seviyesinden, Eylül’de 13.4’e gerileyen işletme güveni, ülke ekonomisine ilişkin pek de iç açıcı bir tablo ortaya koymuyor. ANZ verisi için “sıfır” seviyesinin altındaki rakamlar, daralmaya işaret ediyor. Ekim dönemi için hazırlanacak söz konusu rakam, ülkenin para biriminde sert hareketlerin görülmesine neden olabileceği için Çarşamba sabahı piyasaların gündeminde yer alacak.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

28 Ekim 2014 Salı

Zaman Haber Beklenti Önceki

19:30 GBP BOE Üyesi Cunliffe Konuşması

29 Ekim 2014 Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

Türkiye’de piyasalar 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeni ile kapalı olacak

01:50 JPY Öncü Endüstriyel Üretim (Aylık) (Ağu) 2,3% -1,9%

02:00 NZD ANZ İşletme Güveni (Eki) 13,4%

EURUSD ANALİZ

Haftanın ikinci işlem gününde makro-ekonomik anlamda günün ikinci yarısındaki verilerin EURUSD paritesi üzerinde etkili olacağını beklemekteydik ve beklediğimiz gibi mevcut veriler parite üzerinde sert hareketlerin oluşumunu destekledi. TR saati ile 15:30’da ABD’den gelen Dayanıklı ve Çekirdek Dayanıklı Malların Siparişleri ile EURUSD paritesinin 1,2764 seviyesine kadar yükseldiğini, TR saati ile 16:00’da ABD’den gelen Tüketici Şartları verisi ile de EURUSD paritesinin 1,2720 seviyesine kadar gerilediğini gözlemledik.

“1 No’lu grafik eklenecek”

Kritik ABD verilerini geride bıraktıktan sonra gözlerin artık FOMC tutanaklarına odaklanacağını söyleyebiliriz. Yarın akşam tutanaklardan çıkacak olan sonuç, EURUSD paritesinin mevcut kısa vadeli tepki alımlarını devam ettirecek mi ettirmeyecek mi sorusunun cevabı için önem arz etmektedir.

Teknik olarak EURUSD paritesini 4 saatlik grafikte incelediğimizde gerek yükseliş gerekse düşüş kanalı içerisindeki kesişimlerine şahit olmaktayız. 1,2775 seviyesi de bu kesişimde önemli bir yere sahiptir. EURUSD paritesi eğer 1,2775 direncini geçemezse aşağı yönlü baskısına kaldığı yerden devam edebilir ve bu tutum 1,2680 seviyesinin yeniden hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Yeniden yukarı yönlü hareketlerde yer alabilmek içinse 1,2680 seviyesinden gerçekleşecek olası dönüşü ya da 1,2775 direncinin geçilmesine odaklanmalıdır.

Pivot: 1,2775
Destek:
1,2720-1,2680-1,2630
Direnç: 1,2775-1,2810-1,2845

GBP/USD ANALİZ

GBPUSD paritesi günün ilk yarısında 27 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6150 seviyesi altında negatif baskısına devam ederek günün en önemli bölgesi olarak belirlediğimiz 1,6080 seviyesine yaklaştı. 1,6086 seviyesine kadar gerileyen ancak bu gerileme sonrasında tekrar toparlanan parite, TR saati ile 15:30’da ABD’den gelen Dayanıklı ve Çekirdek Dayanıklı Malların Siparişleri verisi ile 27 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6150 seviyesi üzerine çıktı ve gün içi zirve noktası olarak 1,6181 seviyesini test etti. Bu çıkış sonrası hareketlerini sınırlandıran ve TR saati ile 16:00’da ABD’den olumlu gelen Tüketici Şartları verisi ile 27 günlük üssel hareketli ortalamaya tekrar ulaşan GBPUSD paritesi şu sıralar 1,6161 seviyesinde seyrini sürdürmektedir.

Kısa vadeli olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,6080 destek noktası üzerindeki tepki alımı düşüncesinin etkin bir şekilde devam ettiğini, böyle bir durumda yukarı yönlü çıkışların 1,6180 – 1,6210 bölgesine doğru ilerleme ihtimalinin güçlü olduğunu ifade edebiliriz. Düşüşlerde yer almak isteyen Foreks katılımcılarının 1,6080 seviyesinin aşağı yönlü kırılmasını ya da kısa vadeli yükselişlerde 1,6255 direncinden gerçekleşecek olası dönüşleri takip etmelidir.

NOT: GBPUSD paritesinin mevcut kısa vadeli düşüş trendini sonlandırması ve tepki alımlarına devam edebilmesi için 27 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6150 seviyesi üzerinde art arda iki gün günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu çıkışlar tuzak hareketi olarak değerlendirilebilir.

Pivot: 1,6080
Destek; 1,6150-1,6120-1,6080
Direnç; 1,6180-1,6210-1,6255

USD/TRY ANALİZ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle her ne kadar yurtiçi piyasaları tatil olsa da ABD’den gelen olumsuz Dayanıklı ve Çekirdek Dayanıklı Malların Siparişleri verisi, USDTRY kurunun kısa vadeli satışların devam etmesine katkı sağladı. Kur 2,2320 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyrini 1,2154 seviyesine kadar taşıdı ve şu sıralar günün dip notasına yakın seyrini sürdürmektedir.

Teknik olarak USDTRY kurunu incelediğimizde kısa vadeli düşüş trendi içerisinde kanalın alt noktası olan 2,2150 desteğinden tepki görmeye çalışan bir görüntü var karşımızda. USDTRY kuru eğer 2,2150 desteğinden tepki alımına maruz kalırsa mevcut düşüş trendinde kanalın üst bölgesi 2,2290 – 2,2340 aralığına kadar ilerleyebilir. Bu bölge kısa vadeli düşüş trendi devam edecek mi sorusunun cevabı için önem arz etmektedir. 2,2150 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise satıcılı seyir daha fazla kendisini hissettirmek isteyebilir. Bu da 2,1885 desteğine doğru olası hareketleri tetikleyebilir.

Pivot: 2,2290
Destek
: 2,2150-2,2030-2,1885
Direnç: 2,2220-2,2290-2,2340

USD/JPY ANALİZİ

ABD’de dayanıklı mal siparişlerinin, beklentinin aksine düşüşü işaret etmesiyle birlikte Dolar endeksinin sert kayıp yaşadığını ve USD/JPY paritesinin de trendi sorguladığını gördük. Diğer önemli rakam olan ABD tüketici güven endeksinin ise, 2007’den bu yana en yüksek seviyede açıklanması, Dolar’ın güç kazanmasına yönelik etki oluşturdu. Paritede, yarın açıklanacak FOMC kararlarına yönelik fiyatlamaların etkinlik kazanması olasıdır.

Teknik olarak incelediğimizde, verilere ilişkin tepki satışlarıyla birlikte trendin sorgulandığını, ancak 107,60 seviyesinin düşüş baskısında sınırlayıcı rolünü sürdürdüğünü gördük. Gün içerisinde, 107,60 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 108,06 ve 108,35 seviyeleri hedeflenebilecekken, bu bölgenin aşılması yükseliş baskısının daha aktif bir şekilde kendini göstermesine katkı sağlayabilir.

Paritede düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek için, 107,60 seviyesinin altındaki fiyatlamalara yönelik ihtiyaç sürmektedir. Bu şart sağlandığı taktirde, 107,35 seviyesine kadar fiyat hareketi gerçekleşebilecekken, daha kalıcı beklentiler için 107,60 seviyesi altında arka arkaya iki adet 4 saatlik kapanışın gerçekleşmesi gerekmektedir.

Pivot: 107,60
Destek:
107,60 – 107,35 – 107,10
Direnç: 108,06 – 108,35 - 108,73

AUD/USD ANALİZİ

AUD/USD paritesinde, beklentinin altında kalan ABD takvim verileri nedeniyle zayıflayan Dolar endeksinin etkilerini gördük. Dolar’daki zayıflamayla birlikte yükselen paritede, 0,8820 seviyesinin aşılmasıyla birlikte 0,8860 seviyesinin aşıldığını, ancak bu bölgede kalıcılık gerçekleşmediğini söyleyebiliriz. Bu tutumun, ABD’de tüketici güveni verisinin 2007 yılından beri en yüksek düzeye ulaştığını gösteren veriyle de destek bulduğunu gördük. Paritede, yarın açıklanacak FOMC kararlarına yönelik fiyatlamaların ağırlık kazanması beklenebilir.

Gün içerisinde, toparlanmanın sürmesine yönelik çabanın etkisiyle aşılan 0,8820 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe, yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 0,8860 ve 0,8900 seviyeleri karşımıza çıkmaktadır. Bu bölgenin aşılması durumunda ise, toparlanmanın dışında, yukarı yönlü fiyat hareketlerinin ana yönü oluşturmasıyla yükseliş baskısı netlik kazanabilir.

Paritede aşağı yönlü beklenti oluşturabilmek için, 2 haftayı aşkın süredir rekor seviye olarak karşımıza çıkan 0,8900 bölgesinin aşılamamasıyla birlikte oluşabilecek tepki hareketleri takip edilmelidir. Bu şartla birlikte 0,8820 seviyesine yönelik fiyat hareketleri gerçekleşebileceği gibi, seviyenin kırılmasıyla birlikte kırmızı renkle belirttiğimiz ana trende yönelik hareketler destek kazanabilir.

Pivot: 0,8820
Destek:
0,8820 – 0,8787 – 0,8750
Direnç: 0,8860 – 0,8900 – 0,8936

EUR/TRY ANALİZİ

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin, yarın açıklanacak FOMC para politikası kararları öncesinde değer kazanmasıyla birlikte, EUR/TRY paritesinde de aşağı yönlü fiyatlamaların etkinlik kazandığını gördük. Ancak hareketlerin sınırlı kalmasıyla birlikte, 2,8200 seviyesi üzerinde kalan bir parite karşımıza çıktı.

Teknik olarak incelediğimizde, 2,8450 seviyesi altında kalındığı müddetçe aşağı yönlü fiyatlamaların etkin olabileceğine dair beklentimizi korumaktayız .Olası satışlarda, günün dip bölgesinde bulunan 2,8200 seviyesinin kırılması, 2,8100 ve 2,7900 aralığının fiyatlanması için gerekli baskıya destek verebilir.

Paritede aşağı yönlü fiyat hareketinin teknik anlamda destek görmesine rağmen, düşüşlerin de sınırlı kalması dikkat çekmektedir. Bu tutum, paritede tepki alımlarına yönelik beklentiyi körüklemekle birlikte, 2,8200 seviyesi üzerinde tutunma çabasıyla da destek kazanabilir. Olası alımlarda 2,8450 seviyesi aşılana kadar, yeni satış fırsatları oluşabileceği için tepki hareketlerine katılırken temkinli olunmalıdır.

Pivot: 2,8450
Destek: 2,8250 –2,8100 – 2,8000
Direnç: 2,8450 - 2,8600 – 2,8700

USD/CAD ANALİZİ

Gün boyunca baskı oluştuğunu gördüğümüz USD/CAD paritesinde, Dolar’ın zayıflatıcı etkiye sahip ABD rakamlarıyla birlikte, satış çabasının destek gördüğünü söyleyebiliriz. Daha sonrasında, ABD’de tüketici güveninin, 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösteren rakamlarla birlikte de karışık bir görünüm karşımıza çıktı. Yarın açıklanacak FOMC kararları öncesi, fiyatlamalar bu gelişmeye odaklanabilir.

Teknik olarak incelediğimizde ise, kısa vadede oluşan düşüşe rağmen, 1,1180 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe yükseliş baskısının ağırlık kazanması beklenebilir. Olası alımlarda 1,1227 seviyesinin aşılması, 1,1270 – 1,1310 aralığının hedeflenmesi için gerekli katkıyı oluşturabilir.

Paritede tepki satışlarının veri desteği kazanması ve bir süredir rekor seviyelerin oluşturduğu baskıyla mücadele eden paritede, 1,1180 seviyesinin kırılması durumunda tepki satışlarının 1,1110 seviyesine kadar ulaşması söz konusudur. Daha kalıcı beklentiler için ise, 1,1180, yani trend altında gerçekleşebilecek günlük kapanış takip edilmelidir.

Pivot: 1,1180
Destek:
1,1215 - 1,1180 - 1,1155
Direnç: 1,1270 - 1,1310 – 1,1385

HAM PETROL ANALİZ

79,44 seviyesinden başlatılan yukarı yönlü atak ile kısa vadeli tepki alımlarına maruz kalan Ham Petrol fiyatı saatlik grafikte mevcut düşen trendde kanalın üst noktası olan 81,65 direncini geçemedi ve yeniden satış baskısına maruz kaldı. Ayrıca kısa vadeli olarak mevcut düşüş trendini destekleyen 200 saatlik üssel hareketli ortalamanın da 81,65 seviyesine yakın (81,95) seyrini sürdürmesi, Ham Petrol fiyatının yukarı yönlü çıkışlarını engelleyen en önemli gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda da gerek 81,65 gerekse 81,95 bariyerleri altında kaldığı müddetçe Ham Petrol fiyatında aşağı yönlü baskının devam etmesi beklenilmektedir. Böyle bir durumda daha önce test edilen 79,44 seviyesi yeniden test edilebilir. Satıcılı seyrin hızlanabilmesi için kısa vadeli tepki alımları için önemli bir destek noktası olan 80,70 seviyesinin aşağı yönlü kırılması gerekmektedir. Aksi takdirde 80,70 – 81,95 arasında günü tamamlayabiliriz.

Pivot: 81,95
Destek: 80,70-80,00-79,44
Direnç: 81,65-81,95-82,30

ALTIN ANALİZ

Altın fiyatı, haftanın ikinci işlem gününde TR saati ile 15:30’da ABD’den olumsuz olarak açıklanan Dayanıklı ve Çekirdek Dayanıklı Malların Siparişleri verisi ile sert yükselişler kaydetti. ABD’den gelen verilerin olumsuz sonuçlanması ile birlikte 1235 seviyesine kadar yükseliş gözlemlediğimiz Altın, bu çıkışına devam edemedi 1231 seviyesine yakın seyrine devam etmektedir.

TR saati ile 16:00’da ABD’den gelen Tüketici Şartları verisini incelediğimizde ise olumlu verinin Altın fiyatındaki mevcut düşüşü desteklediğini ve bu tutum ile aşağı yönlü hareketlerin 1228 seviyesine kadar geri çekildiğini gözlemledik.

Genel görünüm olarak günün kalanını değerlendirdiğimizde 1235 ve 1240 direnç noktaları önem arz etmektedir. Altın, bu bariyerler altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını yeniden 1222 desteğine kadar taşıyabilir. Yükselişlerde yer almak isteyen foreks katılımcıları ise 1240 direncinin geçilmesini beklemelidir. Böyle bir kırılış 1255 direncinin yeniden gündeme gelmesini sağlayabilir.

Pivot: 1240
Destek: 1222-1213-1204
Direnç: 1235-1240-1245

DAX30 ANALİZİ

50 günlük basit hareketli ortalama : 9333
200 günlük basit hareketli ortalama: 9521

Endeks bülten saatine kadar en düşük 8954, en yüksek 9054 seviyelerini gördü, 9080 direnci ile 8900 desteği arasında kalmaya devam ediyor. DAX30’un 9080 direnci aşıp 9300 seviyesine doğru hareketlenebilmesi için ya ECB’den gelecek risk iştahını artıracak haberlere veya iyi ekonomik verilere ihtiyaç var. Fed toplantısı sonrası piyasalar istediğini alırsa Alman borsasında olası pozitif etki ABD borsaları kadar hissedilmeyebilir. 8900 seviyesi altında en yakın destek 8775 seviyesinde. Teknik göstergeler; RSI endeks ile uyumlu, Stochastic aşırı alım bölgesinde, satış sinyali vermeye yakın.

Pivot : 8950
Destek:
8900-8775-8500
Direnç: 9080-9150-9350

S&P500 ANALİZİ

50 günlük basit hareketli ortalama : 1962
200 günlük basit hareketli ortalama: 1906

SP500 bülten saatine kadar 1956-1968 aralığında işlem gördü. Dayanıklı mal siparişleri verisi beklenenden kötü geldi, ABD büyümesine dair endişelere katkı yaptı. Endeks düşüşe başladığı noktaya geri döndü, bundan sonraki yükseliş için Fed’den piyasa dostu haberlere, daha makro-şirket verilerine ihtiyaç var. 50 günlük hareketli ortalama endeks için direnç olmaya devam ediyor. Gün sonu kapanışlar 1965 seviyesi üzerine taşınırsa endeks için 2000 zirvesi tekrar denenebilecek seviye olur. 1965 seviyesini aşamayan endeks için aşağıda en yakın güçlü destek 1900 bölgesi olarak görülüyor.

Pivot : 1955
Destek:
1930-1905-1890
Direnç: 1965-1985-2005

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, USDCAD, AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1107 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz