22 Ocak 2015 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasaların merakla beklediği Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bugünkü para politikası açıklamaları güne damgasını vuran gelişme olarak öne çıktı. Banka, piyasa beklentilerinden daha büyük bir parasal genişleme programı açıklarken, Euro’da sert kayıplar izlendi. Dolar endeksi on bir yılın en yüksek seviyesindeki yükselişlerini hızlandırırken, ECB’nin piyasalara likidite sağlayacak programı ile altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketler dikkat çekti. Günün devamında ABD tarafından gelecek makro-ekonomik göstergeler ve ECB kararlarının, devam edebilecek varlık fiyatlarındaki değişimler üzerindeki yansımaları yakından takip edilecek.

“ECB’den kritik ‘genişleme’ kararı”

Küresel piyasaların merakla beklediği ECB’nin para politikası beyanatı bugün gerçekleşti. Banka, faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmazken, devlet tahvil alımlarını da içeren geniş tabanlı bir parasal genişleme programı açıkladı. ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşması ile birlikte kıtanın ortak para birimi Euro’da sert kayıplar izlenirken, Altın ise yükseliş kaydetti. Dolar endeksinde de yukarı yönlü hareketler izlendi.

Başkan Draghi, ECB’nin, Mart ayından başlayarak Eylül 2016’ya kadar devam edeceğini ifade ettiği parasal genişleme kapsamında aylık 60 milyar Euro tutarında varlık alımı yapılacağını söyledi. Başkan, tahvil alımları uygulanması yönündeki kararın gerekçesi olarak petrol fiyatlarındaki düşüşü ve Euro Bölgesi’ndeki enflasyon oranına değinirken, yıllık enflasyonun düşük petrol fiyatları beraberinde önümüzdeki aylarda çok zayıf veya negatif kalmaya devam edeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Draghi devlet tahvilleri alımını detaylandırırken, her devlet tahvili ihracının %25’inden ve her bir ihraççının ihracının %33’ünden fazlasını almayacaklarını dile getirdi. Bunun yanında, Başkan tarafından Avrupa kurumları tarafından ihraç edilecek tahvilin, yeni alımların %20’sini oluşturacağı açıklandı. Alınacak tahvillerin vadesi ise 1 ile 30 yıl arasında değişecek. ECB ayrıca daha önceden uygulamaya koyduğu TLTRO operasyonlarından geri kalan 6 tanesi için fiyatlamayı değiştirme kararı alırken, faizin, operasyon tarihindeki refinansman oranına eşit olacağının altı çizildi.

ECB’nin parasal genişleme programının yaklaşık 1.1 trilyon Euro tutarında, yani piyasalardaki “en az 500 milyar Euro’luk” şeklindeki tahmininin üzerinde olması, Euro’da sert kayıpların izlenmesine neden oldu. Avrupalı ülkelerin tahvil faizlerinde ise rekor düşük seviyeler görüldü.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Piyasanın en çok dikkat çeken hareketi ECB ile gelen Euro’nun kayıpları olduğunu ifade edebiliriz. Avrupa’nın ortak para birimi Dolar karşısında son on bir yılın en düşük seviyesine yaklaşırken, Dolar endeksi ise hızlı yükselişler kaydetti. Sterlin ise güçlenen ABD’nin para birimi karşısında gerilerken, Altın, ECB’nin piyasalar sağlayacağı bol likiditenin alternatif yatırım araçlarına olan talebi artıracağı beklentisi ile yükseldi. Türk Lirası da, ECB kararlarının Türkiye ekonomisine olumlu yansıyacağı düşüncesi ile Dolar endeksindeki ivmelenmeye rağmen dirençli bir görünüm ortaya koydu. Petrol tarafında ise ilk olarak Dolar’daki yükselişlerin baskı yaptığı görüldü.

Günün devamında ABD’den gelen olumsuz istihdam ve tahminlerden fazla artan konut fiyat endeksi verilerinin sonrasında yine gözler ilgili ülkeden gelecek rakamlarda olacak. Diğer taraftan ABD’de devam eden bilanço sezonu, Davos’tan gelebilecek açıklamalar ve ECB kararlarının devam edebilecek piyasalara yansıması yakın mercek altında olacak. Asya seansının başlaması ile birlikte ise Çin’den gelecek PMI verisi yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecek.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Dünya Ekonomik Forumu (WEF); Her yıl olduğu gibi dünyanın dört bir yanından, merkez bankası yetkilileri, başbakanlar, ekonomi-maliye-ticaret bakanları ve iş dünyası liderlerinin katılımı ile İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilecek olan Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum - WEF), bu yılda dikkatleri üzerinde toplayacak. Yaklaşık doksan farklı ülkeden yetkili isimleri bir araya getirecek zirve bu yıl 21-24 Ocak tarihleri arasında yapılacak. Zirvedeki birçok toplantının-panelin basına açık yapılmasının yanında, liderlerin ve merkez bankası başkanlarının da arasında bulunduğu isimler gün içerisinde farklı basın organlarına röportaj verebilmektedir. Dolayısı ile ekonomi takvimlerinde yer almayan birçok açıklama basına yansıyarak, sürpriz zamanlarda varlık fiyatlarında etkili olabileceği için, ilgili tarihler arasında piyasa katılımcılarının daha dikkatli olmasının fayda sağlayacağını ifade edebiliriz. Davos Zirvesi olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu’nun ilgili tarihlerdeki programına göz atmak için tıklayınız.

Çin – HSBC Öncü İmalat PMI; 2014 Mayıs döneminden itibaren altı ay boyunca PMI verileri için bir eşik olan 50 seviyesinin üzerinde gerçekleştikten sonra, 49.6 ile Aralık’ta yeniden daralmaya işaret eden Çin’in imalat PMI datasına ait öncü gösterge, yeni haftanın önemli rakamları arasında değerlendirilebilir. 2 Şubat’ta yayımlanacak nihai rakamın öncüsü olacak HSBC ve Markit’in hazırladığı data, global ekonomik büyümeye ilişkin spekülasyonların arttığı son dönemler içerisinde, dünya ekonomisinin itici güçlerinden olan Çin’e ait değerli bilgiler verecek. Rakamın beklentilerden farklı gerçekleşmesi halinde, piyasaların risk algısında, Çin’in önemli ticaret ortakları olan Yeni Zelanda ve Avustralya’nın para birimlerinde, bakır ve petrol gibi emtia fiyatlarında, gelişen ve gelişmiş ülke borsalarında değişimler izlenebilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

22 Ocak 2015 Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

17:00 EUR Tüketici Güveni (Oca) -11 -11

17:30 USD Doğalgaz Stokları -231B -236B

18:00 USD Ham Petrol Stokları 2,617M 5,389M

23 Ocak 2015 Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

03:35 JPY Öncü İmalat PMI (Oca) 52,0

03:45 CNY Çin HSBC Öncü İmalat PMI(Oca) 49,5 49,6

EURUSD ANALİZİ

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) dün akşam saatlerinde basına sızan açıklamalarından sonra bugün gözler Başkan Draghi’nin konuşmasındaydı. ECB Başkanı Draghi konuşmasına “2014 Mart ayından başlayacak ve 2016 Eylül ayında sonlanması beklenilen varlık alım programını aylık 60 milyar Euro olacak şekilde” başladı. Devam eden açıklamalarla birlikte EURUSD paritesinde sert satış baskısı oluştu ve geçtiğimiz hafta test edilen 1.1460 seviyesine yeniden yaklaşmış oldu.

EURUSD paritesi ile ilgili uzunca bir süredir 34 periyotluk üssel hareketli ortalama ve mevcut düşüş trendinde kanalın üst noktasının önemli olduğunu, paritenin bu bariyerler altındaki hareketlerine devam etmesi durumunda satıcılı seyrin sürmesi gerektiğini ifade etmiştik. Parite bugün 1.1650 seviyesinden gerçekleştirdiği düşüşlerle bu düşüncenin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu.

Genel anlamda parite hareketlerini incelediğimizde düşüş trendinde kanalın üst noktası ve aynı zamanda da 34 periyotluk üssel hareketli ortalama olan 1.1620 bariyeri önemli bir seviye olmakla birlikte paritenin bu seviye altında kalmayı sürdürmesi 1.1375 seviyesine doğru yeni bir düşüş rallisini destekleyebilir.

Kısa vadeli olarak günü değerlendirdiğimizde ise 1.1565 seviyesi önemlidir. Parite eğer 1.1565 direnci altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskını 1.1460 seviyesi altına taşıyabilir. Bu bağlamda da yaşanılacak olası yükselişler 1.1565 direnci altında kaldığı müddetçe negatif olarak değerlendirilebilir. 1.1565 öncesindeki ilk bariyerse 1.1515 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1.1565
Destek: 1.1460-1.1420-1.1375
Direnç: 1.1515-1.1565-1.1620

GBPUSD ANALİZİ

1.5273 – 1.5033 arasındaki bant hareketine devam eden GBPUSD paritesinin gün içerisinde 1.5200 – 1.5115 arasında seyrini sürdürdüğünü görmekteyiz. ECB başkanı Draghi’nin açıklamaları ile birlikte aşağı yönlü baskıların 1.5115 seviyesine kadar devam ettiğini gözlemlediğimiz parite de aşağı yönlü baskı devam etmektedir.

Genel görünüm olarak 1.5273 direnci, günün kalanını değerlendirdiğimizde ise 1.5200 seviyesi altında negatif baskı devam etmektedir. Parite eğer bu bariyerler altında kalmayı sürdürürse 1.5115 desteğini aşağı yönlü kırmak isteyebilir ve bu tutum 1.5033 desteğine doğru yeni bir hamlenin oluşmasına katkı sağlayabilir Bu bağlamda da yaşanılacak olası yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Pivot: 1.5200
Destek; 1.5115-1.5073-1.5033
Direnç; 1.5200-1.5235-1,5273

USDTRY ANALİZİ

Gün içerisinde aşağı yönlü tepki satışlarını 2.3314 seviyesine kadar sürdüren ancak 2.3230 desteğini aşağı yönlü kıramadığı için devam ettiremeyen USDTRY kuru, ECB başkanı Draghi’nin gerçekleştirdiği basın açıklaması sonrasında şu sıralar 2.3377 seviyesinde seyrini sürdürmektedir. Teknik olarak günün kalanını değerlendirdiğimizde 2.3230 desteği güncelliğini korumakla birlikte bu seviye üzerinde pozitif seyrin devam ettiğine ilişkin düşüncemiz ön plandadır. Kur eğer bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü çıkışlar kaldığı yerden devam etmek isteyebilir. Bu da yeniden 2.3600 seviyesinin test edilmesini sağlayabilir. Tepki satışlarının daha da agresif olacağına inanan Foreks işlemcisinin 2.3230 desteğinin aşağı yönlü kırmasını beklemesi önem arz etmektedir.

Pivot: 2.3230
Destek
: 2.3230-2.3140-2.3085
Direnç: 2.3440-2.3515-2.3603

EURTRY ANALİZİ

ECB Başkanı Draghi’nin beklentinin üzerinde bir varlık alım miktarı açıklaması ile birlikte Euro’da değer kayıpları ön plana çıktı. Bununla birlikte EUR/TRY paritesinin 2,7435 seviyesine kadar çıkardığı fiyatlamasının 2,6820 seviyesine ulaştığını gördük. Günün kalanında, 50 periyotluk basit hareketli ortalama (güncel seviye 2,7015) altında aşağı yönlü baskının etkili olması beklenebilir. Bu şartın korunamaması ve 50 periyotluk basit hareketli ortalama üzerinde gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlarda, 2,7280 ve 2,7435 seviyesinin oluşturduğu bölge karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu bölge aşılamadığı müddetçe, yükseliş beklentilerinin genel görünüme dahil olamayacağını söyleyebiliriz.

Pivot: 2,7015
Destek:
2,6815 – 2,6580 – 2,6410
Direnç: 2,7015 – 2,7280 – 2,7435

USDJPY ANALİZİ

Paritenin orta ve uzun vadeli yükseliş isteğine karşın, kısa vadede 50 günlük basit hareketli ortalama (güncel seviyesi 118,72) ve 117,90 seviyesinin oluşturduğu bölgenin sınırlayıcı etkisinin buna engel olduğunu görüyoruz. Günün kalanında, 117,90 seviyesi altında aşağı yönlü baskının etkili olması beklenebilir. Ancak belirttiğimiz orta ve uzun vade görünümü nedeniyle, gündem ve Dolar endeksi takibinin bu beklentide yakından sürdürülmesi gerekmektedir. Paritede yükseliş baskısı 117,90 seviyesinin geçilmesiyle ağırlık kazanabilecek olsa da, kalıcı bir beklenti oluşturabilmek için 50 günlük basit hareketli ortalama üzerinde gerçekleşebilecek günlük kapanışa ihtiyaç olduğunu ifade edebiliriz.

Pivot: 117,90
Destek:
117,20 – 116,80 – 116,35
Direnç: 117,90 – 118,35 – 118,72

EURJPY ANALİZİ

ECB Başkanı Draghi’nin varlık alım büyüklüğünü açıklaması sonrasında zayıflayan Euro ile birlikte, EUR/JPY paritesinde sert bir satış baskısı oluştuğunu gördük. Günün kalanında, 135,80 seviyesi altında söz konusu baskının etkisini koruması beklenebilir. Olası satışlarda 134,70 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin kırılması durumunda parite Ekim 2014 tarihinden bu yana en düşük bölgeye gerilemiş olacak. Gün içerisinde gerçekleşebilecek toparlanmalar 135,80 seviyesi ile sınırlı kaldığı müddetçe yeni satış baskısı oluşabilir. Ancak bu seviyenin geçilmesi durumunda 136,60 seviyesine yönelik baskı destek kazanabilir.

Pivot: 135,80
Destek: 134,70 – 134,10 – 133,70
Direnç: 135,80 – 136,60 – 137,25

AUDUSD ANALİZİ

Gün içerisindeki fiyatlamalara baktığımızda, aşağıda 0,8030, yukarıda 0,8150 seviyeleri arasında sıkışan bir görünüm söz konusu. Günün kalanında, 0,8150 altında aşağı yönlü baskının etkili olabileceğine dair beklentimiz korunmaktadır. Olası satışlarda 0,8030 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin kırılması söz konusu baskıya destek oluşturabilir. 0,8030 seviyesinin kırılamaması ile görülen kısa vadeli yükselişler 0,8150 seviyesiyle sınırlı kaldığı müddetçe yeni satış baskısı oluşabilir. Bu şartın korunamaması durumunda ise tepki alımları 0,8225 seviyesini hedefleyebilir.

Pivot: 0,8150
Destek:
0,8030 - 0,7980 – 0,7940
Direnç: 0,8100 – 0,8150 – 0,8225

USDCAD ANALİZİ

USD/CAD paritesinin dün gösterdiği sert yükseliş ardından, toparlanma evresinin yatay düzeyde oluştuğunu görüyoruz. 1,2320 – 1,2400 bandı içerisinde devam etmekte olan fiyatlamalarda, yükseliş baskısının ön planda olması beklenebilir. Bu tutum, 1,2400 seviyesi üzerinde 4 saatlik kapanışlarla birlikte destek kazanabilir. Diğer yandan görülebilecek geri çekilmelerde 1,2320 seviyesi altında arka arkaya iki adet 4 saatlik kapanış, 1,2205 seviyesinin hedeflenmesine neden olabilir.

Pivot: 1,2320
Destek:
1,2320 - 1,2260 - 1,2205
Direnç: 1,2400 – 1,2450 – 1,2530

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrol analizin yazıldığı saate kadar en düşük 48,48 en yüksek 50,42 seviyelerini gördü. Brent petrolde 45-50 dolar aralığında işlemler devam ediyor. 50 dolar seviyesi üzerine çıkma denemeleri izleniyor fakat kısa vadede 50 dolar seviyesi direnç olmaya devam ediyor. 45 dolar seviyesi de kısa vadeli güçlü destek görünümünde. Gün sonu kapanışlar 50 dolar seviyesi üzerinde gerçekleşirse 54 dolar seviyesine doğru yükseliş yaşanması mümkün. 45 dolar seviyesi altına inilmesi durumunda 40 dolar seviyesi psikolojik destek olarak ifade edilebilir.

Sabah bülteninde belirttiğimiz 49,13-49,52-50,18 dirençlerine sırayla ulaşıldı ancak 50,18 seviyesinden gelen satışla son durumda 49,13 direncinin altına inildiğini görüyoruz. Geri çekilmenin devamında ilk destek 48,34 seviyesi olarak görülüyor. 47,95 seviyesi altına inilmesi halinde 47,29 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 48,81
Destek:
48,34-47,95-47,29
Direnç: 49,13-49,52-50,18

HAM PETROL ANALİZİ

ECB Başkanı Draghi’nin gerçekleştirdiği konuşmaya odaklanan piyasalarda sakin bir şekilde seyrini sürdüren Ham Petrol’ün kısmi bir hareketlenme gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Gün içerisinde yukarı yönlü çıkışını 49,06 seviyesine kadar sürdüren ancak kritik 49.60 ve 51.25 bariyerlerini geçemeyen Ham Petrol, yeniden satış baskısına maruz kaldı ve şu sıralar 47.63 seviyesinde seyrini sürdürmektedir.

Günün kalanını değerlendirdiğimizde 49.60 ve 51.25 dirençleri geçilmediği müddetçe Ham Petrol fiyatı için tepki alımlarını konuşmak doğru bir yaklaşım değildir. Fiyatın bu bariyer altında kalma isteği son zamanların dip noktası olarak kabul ettiğimiz 44.20 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Pivot: 49.60
Destek: 46.80-45.90-44.20
Direnç: 49.60-51.25-52.60

ALTIN ANALİZİ

Altın fiyatı 5 Ocak 2015 tarihinden beri 100 saatlik üssel hareketli ortalama üzerinde seyrini sürdürmektedir. ECB başkanı Draghi’nin gerçekleştirmiş olduğu basın toplantısı ile birlikte 100 saatlik üssel hareketli ortalamadan destek alarak yükselişlerini 1303.86 seviyesine kadar sürdüren Altın, 1305.60 – 1279.50 arasında sıkışık seyrini sürdürmektedir. Bir yandan 100 saatlik üssel hareketli ortalama üzerinde olması kısa vadeli yükselişleri desteklerken, diğer yandan da 1305.60 bariyerini geçememesi mevcut yükselişler sonlandı mı sorusunu sormamızı sağlamaktadır. Bu bağlamda da daha net karar verebilmek için 1305.60 – 1279.50 bandının dışındaki hareketleri takip etmeliyiz.

Pivot: 1305.60
Destek: 1279.50-1271.00-1264.00
Direnç: 1305.60-1310.00-1320.00

GÜMÜŞ ANALİZİ

Gümüş gün içi işlemlerde en düşük 17,90 en yüksek 18,35 seviyelerini gördü. Grafikte yeşil çizgi ile gösterilen 200 günlük hareketli ortalama seviyesi üzerinde kalma çabası devam ediyor. Gün sonu kapanışlarla 200 günlük hareketli ortalama seviyesi üzerinde kalınırsa orta vade yükselişin devamı beklenebilir. Bu durumda 18,50 direncinin de aşılmasıyla 20,40 seviyesi hedeflenebilir. Kısa vadede 17,70 seviyesi destek, 18,50 seviyesi direnç olmaya devam ediyor.

Günün geri kalan kısmı için saatlik grafikte ilk destek 17,95 seviyesi olmaya devam ediyor. Gün içi ilk direnç olarak kabul ettiğimiz 18,28 seviyesine ulaşıldı. 18,44 seviyesi geçilirse 18,72 seviyesi hedeflenebilir. 17,79 seviyesi altına inilmesi halinde 17,51 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 18,15
Destek:
17,95-17,79-17,51
Direnç: 18,28-18,44-18,72

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “Brent Petrol ve Gümüş Analizi
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, EURJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Risk Açıklaması: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” http://www.gcmforex.com/hakkimizda/risk-bildirim-formu/

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1155 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz