15 Aralık 2014 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Kritik gelişmelerin beklendiği Kasım ayının üçüncü haftası küresel piyasalar için oldukça sert fiyat değişimleri ile başladı. ABD Merkez Bankası’ndan (FED) hafta ortasında gelecek açıklamalar öncesinde Dolar endeksinde yukarı yönlü hareketler izlenirken, özellikle gelişen ülke varlıklarında sert kayıplar izlendi. Türk Lirası ABD’nin para birimi karşısında son olarak Ocak ayında gördüğü seviyelere kadar gerilerken, Rus Rublesi ile birlikte Dolar karşısında en çok eriyen para birimleri arasında yer aldı. Günün devamında ABD piyasalarının açılışı ile fiyat değişimlerinin yönü izlenmeye devam edilecekken, dünyanın en büyük ekonomisi için açıklanan makro-ekonomik göstergeler gündemde olacak.

“Gelişen ülke para birimleri düştü”

Haftanın ilk işlem gününde en çok dikkat çeken fiyat değişimleri gelişmekte olan ülke para birimlerinde gerçekleşti diyebiliriz. Çarşamba günkü Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) beyanatı öncesinde, yapılacak açıklamalarda FED’in faiz artırımına yakınlaştığına yönelik ipuçları alınacağına dair spekülasyonlar Dolar endeksinde yukarı yönlü hareketlere temel oluşturdu. Bu paralelde, Dolar karşısında gelişen ve gelişmiş ülkelerin para birimleri değer kaybederken, Türk Lirası ve Rus Rublesi’ndeki geri çekilmeler öne çıktı. USDTRY Ocak ayından bu yana ilk kez 2,34 seviyesini aşarken, Ruble Dolar karşısında yeni rekor düşük seviyelerini gördü. Yurtiçinde tahminlerden daha fazla yükselen işsizlik oranı ve siyasi belirsizliğin artacağı beklentileri, TRY’deki kayıplarda etkili olan diğer faktörler olarak öne çıktı. Ruble ise, Rusya’nın önemli ihracat kalemlerinden olan petrol fiyatlarındaki gerilemenin devam edeceği söylentileri ile kayıplarını genişletti. Bu fiyat değişimlerinin sonrasında ABD’nin New York imalat endeksinin beklenmedik bir şekilde negatif olarak açıklanması, Dolar’da geri çekilmelere neden olurken, ilgili para birimlerinde de bir miktar toparlanma çabasına destek oldu.

“Petrol ve borsalar”

Haftaya aşağı yönlü bir başlangıç yapan petrol fiyatları sonrasında, yaklaşık 5,5 yılın en düşük seviyelerinden gelen alımlar ile yönünü yukarı çevirmişti. Libya’da iki önemli ihracat terminalinin güvenlik nedeni ile kapatıldığı haberleri de yükselişe destek verirken, Avrupa seansı içerisinde emtianın fiyatında kazanımların sınırlandığı görüldü. Avrupa borsalarında hem yükseliş kaydeden petrol, hem de geride kalan haftaki sert düşüşler sonrasında gelen alımlar ile yükseliş izlenirken, Wall Street endekslerinin de güne pozitif alanda başlayacağı bekleniyor. ABD ekonomisinin global çapta bir yavaşlama ile başa çıkabileceği spekülasyonlarının ülke borsalarında yükselişlere temel oluşturacağı düşünülüyor. Ayrıca yükseliş kaydeden petrol fiyatlarının enerji şirketlerini bir miktar rahatlatacağı tahmin ediliyor.

“New York imalat endeksinden sürpriz”

New York bölgesi ve civarındaki imalat sektörünün canlılığını ölçmek için New York FED tarafından hazırlanan endeks, bugün açıklanan rakamlara göre piyasa beklentilerinden çok farklı gerçekleşti. Aralık ayında yükseliş kaydetmesi beklenen veri gerileyerek -3,6 seviyesinde açıklandı. İki yılın en düşük düzeyine işaret eden bu rakam sonrasında Dolar endeksinde görülen yükselişler hız kesti. FOMC öncesinde ABD ekonomisi adına olumsuz bir gösterge olarak değerlendirilen New York imalat endeksi sonrasında piyasalarda dikkatler ülkenin sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı datalarına çevrildi. Rakamlar beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Petrol fiyatlarındaki değişimler ve ilgili emtianın fiyatına ilişkin beklentiler yine küresel piyasalarda en çok konuşulan başlıklar arasında öne çıkıyor. Endeksler tarafında etkili olan söz konusu gündemin yanında özellikle Dolar endeksi ve gelişen ülke para birimleri de dikkat çekiyor. Türk Lirası ve Rus Rublesi öncülüğünde, FOMC toplantısı öncesinde gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybetti. İlgili kayıpların sonrasında ABD’nin olumsuz imalat endeksinin düşüşleri sınırladığını ifade edebiliriz. Dolar endeksinde de yükselişlerin durmasına temel oluşturan faktör ilgili makro-ekonomik gösterge olarak dikkat çekiyor. Ayrıca petrol ihraç eden ülkelerden Kanada ve Norveç gibi ülkelerin de para birimlerinde gün içerisinde genel olarak kayıplar izlendi. Rehine krizi ile gerilerek haftaya başlayan ve emtia üreticisi olan Avustralya’nın para birimi, ülkenin bütçe açığının derinleştiğinin görülmesi sonrasında Avrupa seansı ile Dolar karşısında kayıplarını hızlandırdı. Japon Yeni, ülkesinden gelen seçim sonuçları ve ekonomik veriler ile dalgalı bir seyir izlerken, altın ABD Doları’ndaki fiyat değişimleri ile genel olarak baskı altında kaldı. Gelişmiş ülke para birimleri arasında ise Sterlin’in ABD’nin para birimi karşısındaki kayıpları, İngiltere’nin bu haftaki yoğun ekonomik takvimi öncesinde dikkat çekti.

Günün devamında ABD’den gelen sanayi üretimi datası sonrasında, Asya seansındaki gündem öne çıkıyor. Avustralya’dan Japonya ve Çin’e kadar gelecek açıklama ve rakamların, varlık fiyatlarında etkili olabilecek önem seviyesine sahip olduğu söylenebilir.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Avustralya – RBA Toplantı Tutanakları; Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) 2 Aralık’taki toplantısının bu hafta Salı sabahı yayımlanacak tutanakları, ülkenin para birimindeki seyir açısından önem taşıdığı için küresel piyasalarda oldukça yakından izlenecek diyebiliriz. RBA’nın Kasım ayındaki toplantısının tutanakları açıklandığında, Banka’nın genel çerçevede öncekine göre farklı bir tutum içerisinde olmadığı görülmüştü. Banka tarafından değerinin halen daha yüksek olduğu düşünülen Avustralya Doları’ndan duyulan rahatsızlık bir kez daha dile getirilirken, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Ekim ayında para politikasını genişletme yönünde attığı adımların, kıta ülkesinin para birimine değer kazandırma riskinin de altı çizilmişti. Ayrıca Çin’in konut piyasasındaki belirsizliğin Avustralya ekonomisi için olumlu bir gelişme olmadığı belirtildi ve faizlerin bir süre daha sabit bırakılmasının uygun bulunduğu ifade edildi. 2 Aralık’taki toplantı sonrasındaki karar metninde ise, emtia fiyatlarındaki düşüş ile birlikte toparlanmak zorlanan ekonomide, istihdam artışının desteklenmesi gerekliliği vurgulanmıştı. Toplantının yayımlanacak tutanaklarında piyasalar, Avustralya’nın yanında Japonya ve Çin ekonomileri ile birlikte emtia fiyatlarına ilişkin değerlendirmeleri yakından izleyerek, RBA’nın gelecek para politikası adımları adına ipuçları almaya çalışacaklar.

Çin – HSBC Öncü İmalat PMI; Son altı aydır PMI verileri için bir eşik olan 50 seviyesinin üzerinde gerçekleşen Çin’in imalat PMI datasına ait öncü gösterge, yeni haftanın önemli rakamları arasında değerlendirilebilir. 2 Ocak’ta yayımlanacak nihai rakamın öncüsü olacak HSBC ve Markit’in hazırladığı data, global ekonomik büyümeye ilişkin spekülasyonların arttığı son dönemler içerisinde, dünya ekonomisinin itici güçlerinden olan Çin’e ait değerli bilgiler verecek. Rakamın beklentilerden farklı gerçekleşmesi halinde, piyasaların risk algısında, Çin’in önemli ticaret ortakları olan Yeni Zelanda ve Avustralya’nın para birimlerinde, bakır ve petrol gibi emtia fiyatlarında, gelişen ve gelişmiş ülke borsalarında değişimler izlenebilir. Bu verinin nihai rakamının 2 Ocak 2015’te açıklanması planlanıyor.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

15 Aralık 2014 Pazartesi

Zaman Haber Beklenti Önceki

17:00 USD NAHB Konut Piyasası İndeksi (Ara) 59 58

16 Aralık 2014 Salı

Zaman Haber Beklenti Önceki

02:30 AUD RBA Para Politikası Toplantı Tutanakları

03:35 JPY Öncü İmalat PMI (Ara) 52,3 52,0

03:45 CNY Çin HSBC Öncü İmalat PMI (Ara) 49,8 50,0

EURUSD ANALİZİ

Haftaya sert fiyat değişimleri ile başlayan varlık fiyatlarına paralel bir şekilde EURUSD paritesinde de günün geri kalan kısmında önemli sayılabilecek hareketler izledik. Dolar endeksinde genel olarak görülen yükseliş, paritede baskı yapan temel faktör olarak öne çıkarken, uzun süredir devam eden düşüş kanalının içerisindeki görünümünü de sürdürdü. Fiyatın, 34 günlük üssel hareketli ortalama ile desteklenen ve kanalın üst noktası olan 1,2480 seviyesinin altında kaldığı sürece satış baskısı altında kalacağı beklentisinin geçerli olduğunu ifade edebiliriz. Aşağı yönlü hareketlerin ivmelenebilmesi için ise günün en düşük seviyesi olan 1,2415 desteğinin kırılması gerekmektedir. Bu seviyenin kırılması ile 1,2360 ve 1,2290 test edilmek istenebilir. Eğer EURUSD paritesi 1,2415 seviyesinden tepki alımları yaşarsa fiyat, gün içerisinde 1,2480 bariyerine doğru hamle yapmak isteyebilir.

Pivot: 1,2480
Destek:
1,2415-1,2360-1,2290
Direnç: 1,2480-1,2530-1,2570

GBP/USD ANALİZİ

Paritede yaklaşık 6 aydır süren düşüş tutumunun 34 hareketlik üssel hareketli ortalamayla desteklendiğini görmekteyiz. Günün kalanında, hareketli ortalamanın güncel seviyesi olan 1,5778 ve günün zirvesi olan 1,5745 seviyelerinin oluşturduğu bölge önemini korumaktadır. Orta ve kısa vadeli kritik seviyelerin oluşturduğu bu alanın altında düşüş baskısının etkili olması beklenebilir.

Veri yoğunluğunun yaşandığı süreçte olası tepki alımları, önemini belirttiğimiz 1,5745 – 1,5778 aralığı altında kaldığı müddetçe yeni satış fırsatları oluşturabilir. Bu nedenle yükselişlerde ilgili eşik aşılana dek yüksekten satma stratejileri ön plana çıkabilir.

Pivot: 1,5745
Destek: 1,5650 – 1,5605 – 1,5580
Direnç: 1,5700 - 1,5745 – 1,5778

USD/TRY ANALİZİ

Hafta ortasında gerçekleşecek olan FOMC beyanatı öncesinde gelişmekte olan ülke para birimlerindeki kayıpları, USD/TRY paritesinde de etkili olmaktadır. Gün içerisinde 2,3423’e kadar ulaşan paritenin, ABD açılışı öncesinde 2,3300 bölgesinde seyrettiğini görüyoruz. Günün kalanında, 2,3100 seviyesi üzerinde yükseliş baskılarının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 2,3425 seviyesinin hedeflenmesi olasıdır.

Paritede sert yükseliş sonrası olası tepki satışlarının ölçüsü önemlidir. Özellikle 3,3425 seviyesinin aşılamamasıyla destek bulabilecek geri çekilmeler, 2,3100 seviyesi üzerinde sınırlı kaldığı sürece yeni alımlara yol açabilecekken, 2,31 seviyesinin kırılması tepki satışlarının etkisini artırabilir.

Pivot: 2,3100
Destek: 2,3200 – 2,3100 – 2,3000
Direnç: 2,3300 – 2,3360 – 2,3425

EUR/TRY ANALİZİ

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıplarının öne çıktığı gün içerisinde, EUR/TRY paritesinin 2,9130’lara kadar sert bir şekilde tırmandığını gördük. Bu tutum sonrasında, yükselişlerin mi yoksa geri çekilmelerin mi ön planda olduğu dikkatle takip edilmelidir. Söz konusu yükseliş tutumunun, parite 2,8815 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 2,9130 ve 2,9250 hedeflenebilecek önemli bir bariyeri oluşturmaktadır. Söz konusu bölgenin aşılması ve burada gerçekleşebilecek günlük kapanış, kalıcı bir yükseliş potansiyelini canlandırabilir.

Paritede sert yükseliş sonrası geri çekilmeler 2,8715 seviyesi üzerinde sınırlı kaldığı müddetçe yeni yükseliş baskılarına dönüşebilir. Aksi durumda tepki satışlarının etkisini artırması olasıdır.

Pivot: 2,8715
Destek:
2,8900 - 2,8715 – 2,8530
Direnç: 2,9130 – 2,9250 – 2,9400

USD/JPY ANALİZİ

USD/JPY paritesinde gün içerisindeki hareketliliğe karşın 55 periyotluk üssel hareketli ortalamanın güncelliğini koruduğu görülmektedir. Buna bağlı olarak hareketli ortalama üzerinde bulunan 119,10 seviyesi önemini artırmaktadır. Günün kalanında, bu seviye altında düşüş baskılarının etkili olması beklenebilir.

Paritede yükseliş beklentisi 55 periyotluk üssel hareketli ortalama üzerinde arka arkaya gerçekleşebilecek iki adet 4 saatlik kapanışla teyit edilebilir. Bu şart sağlandığı taktirde 120,00 hedeflenebilecek önemli bir seviye olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pivot: 119,10
Destek:
118,40 - 118,10 – 117,85
Direnç: 119,10 – 119,40 – 120,00

AUD/USD ANALİZİ

Paritede düşüş trendini destekler nitelikte, yükselişlerin yeni satışlara dönüştüğü bir süreci geride bıraktık. Günün kalanında, trendin sınırı olarak belirleyebileceğimiz 0,8265 seviyesi altında aşağı yönlü baskıların ön planda olması beklenebilir. Olası satışlarda 0,8200 seviyesinin kırılması düşüş baskısına netlik kazandırabilecek bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede rekor düşüş seviyelerdeki fiyatın 0,8200 seviyesini kıramaması, tepki alımlarına destek olabilir. Ancak bu tutum gün boyunca olduğu gibi 0,8265 seviyesi altında kaldığı müddetçe yeni satış baskıların doğurabilir.

Pivot: 0,8265
Destek:
0,8200 – 0,8160 – 0,8125
Direnç: 0,8265 – 0,8315 – 0,8355

USD/CAD ANALİZİ

Paritede yükseliş trendinin İchimoku indikatörü eşliğinde güncelliğini koruduğu görülmektedir. Ek olarak gün içerisinde daha kısa vadeli bir yükseliş trendinin daha oluşumu (yeşil) gözlemlenmiştik. Buna bağlı olarak, trendin güncel sınırı olan 1,1547 seviyesi üzerinde yükseliş baskılarının etkinliğini koruma çabası ortaya çıkabilir. Olası alımlarda 1,1610 seviyesinin aşılması, son yılların rekor seviyelerine ulaşılmasının yanında, yukarı yönlü yeni atakları destekleyebilir.

Paritede 1,1547 seviyesinin kırılması ancak 1,1516 seviyesinin desteklediği trende tepki satışlarını destekleyebilir. Daha etkili bir beklenti için bu kırmızı renkle belirttiğimiz trendin altındaki fiyatlamalar dikkate alınmalıdır.

Pivot: 1,1547
Destek:
1,1547 - 1,1516 – 1,1485
Direnç: 1,1610 – 1,1640 – 1,1675

BRENT PETROL ANALİZİ

Brent petrol 61,04-63,44 aralığında işlem gördü. Cuma günü kapanışına göre yüksek seviyelerde seyir devam ediyor. Libya'nın iki önemli petrol ihracat terminaline saldırı haberinin yükselişte etkisi var. Günlük kapanışla 64 doların üzerine çıkılması durumunda çok kısa vadeli de olsa düşüşte duraksamadan bahsetmek mümkün olabilecek. Aksi takdirde 60 dolara doğru geri çekilmenin devamı beklenebilir. Günün geri kalan kısmı için 63,76 seviyesi önemli bir diren. Gün sonu kapanış 62,08 seviyesi üzerinde gerçekleşirse yukarı yönlü hareket beklentisi ertesi güne taşınabilir. 60,81 seviyesi bugün için güçlü ilk destek bölgesi diyebiliriz.

Pivot : 62,14
Destek:
60,81-60-17-59,13
Direnç: 62,72-63,76-64,00

HAM PETROL ANALİZİ

Ham petrolde bülten saatine kadar en düşük 56,46 en yüksek 58,99 seviyeleri görüldü. Gün içinde 58,68 direncine ulaşıldı, bu seviyeden geri hareketle son durumda 58,07 direnci altında işlemler devam ediyor. Geri çekilme devam ederse günün geri kalan kısmı için ilk önemli destek 56,86 seviyesinde görülüyor. Gün sonunda 58,68 seviyesi üzerinde bir kapanış yarına yükselişin devamı beklentilerini canlı tutabilir. 59,67 seviyesi günün en kuvvetli direnç seviyesi durumunda.

Pivot : 58,11
Destek:
56,86-56,26-55,26
Direnç: 58,07-58,68-59,67

ALTIN ANALİZİ

Dünya borsalarının net yön göstermediği günde altın 1218 desteğinden 1208 desteğine doğru geri çekildi. Günlük periyotta 1210 seviyesini ve 1208 seviyesinden geçen 50 günlük hareketli ortalamayı destek bölgeleri olarak kabul ediyoruz. Sabah bülteninde 1214 dolar seviyesi altına inmek 1208 seviyesini ilk hedef bölge durumuna getirebilir demiştik, bu hedefe ulaşıldı. 1210 dolar seviyesi altındaki gün sonu kapanışlar altının 1200-1180 bölgesine geri dönmesine sebep olabilir. Uzun vadeli düşüş trendinin sona erdiğini söyleyebilmek içinse 1245 seviyesinden geçen 200 günlük hareketli ortalamanın aşıldığını görmek gerek. Günün geri kalan kısmı için 17,08 seviyesi güçlü bir direnç.

Pivot : 1221
Destek:
1214-1208-1200
Direnç: 1226-1229-1236

GÜMÜŞ ANALİZİ

Altındaki geri çekilmeye paralel gümüş de gün içi ana desteğine kadar geriledi. 16,94 seviyesinden başlayan geri çekilmede 16,76 seviyesinden geçen gün içi güçlü destek bölgesine kadar düşüş yaşandı. 50 saatlik hareketli ortalamanın (16,95) altına inilmesi son yükselişin güç kaybettiği şeklinde yorumlanabilir. 16,73 seviyesinden geçen 200 periyotluk hareketli ortalamanın altına gerilemesi durumunda ise 16,18 seviyesindeki destek bölgesine doğru geri çekilme yaşanabilir.

Pivot : 17,04
Destek:
16,87-16,76-16,18
Direnç: 17,08-17,14-17,26

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “Brent Petrol, WTI, Altın ve Gümüş Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler, Ekonomik Takvim ve EURUSD Analizi”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “GBPUSD, USDTRY, EURTRY, USDJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1104 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz