14 Kasım 2014 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Günün ikinci yarısında yayımlanan ve merakla beklenen ABD’den perakende satış rakamları, Dolar’da dikkat çekici fiyat değişimlerinin izlenmesine neden oldu. Ekim ayında tahminlerin üzerinde bir canlılık yaşandığına işaret eden ilgili makro-ekonomik göstergeler sonrasında, ABD’nin para birimindeki değer kazanımları varlık fiyatlarında yönü belirleyici oldu. Günün devamında dünyanın en büyük ekonomisi için açıklanacak rakamlar izlenmeye devam edilecek.

“Perakende satışlar beklentinin üzerinde arttı”

ABD’deki ekonomik aktivitelerin yaklaşık üçte ikisini oluşturan perakende sektörüne ilişkin açıklanan olumlu veriler, parite ve emtia fiyatlarının hareketlenmesine neden oldu. Ekim ayında %0.2’lik bir artış kaydettiği öngörülen perakende ve çekirdek perakende satışların, %0.3 oranında yükselmiş olduğunun görülmesi, Dolar endeksinin yukarı yönlü hareketlerine zemin oluşturdu. Bunun yanında ithalat fiyatlarının da beklendiği kadar düşüş kaydetmemesi olumlu verilere bir yenisini ekledi. Söz konusu rakamlar ile birlikte ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışını ötelemeyeceği beklentisi, Dolar’a alımlar getirdi. Bu paralelde EUR/USD paritesi düşüş kaydederken, Altın fiyatlarında da gerileme izlendi.

“TCMB anketi yayımlandı”

Merkez Bankası’nın hazırladığı beklenti anketinin Kasım ayı sayısında, Türkiye’nin 2015 büyüme oranı beklentilerinin düştüğü görülürken, enflasyon tahminleri ise yükseliş kaydetti. Bu yıl sonu büyüme beklentisi %3.2 değişmedi, ancak TCMB’nin anketine göre 2015 yılı büyüme tahmini %3.6’dan %3.5’e geriledi. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise önceki ankete göre yükselirken, %9.16’dan %9.22’ye yükseldi.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Piyasaların en dikkat çekici hareketi perakende satış rakamlarından sonra Dolar’daki yükselişti diyebiliriz. Altın ve EUR/USD paritesinde düşüşlere temel oluşturan ABD verisinin Dolar’a getirdiği alımlar, Türk Lirası karşısında ise hissedilmedi. USD/TRY paritesi dün gelen olumlu cari denge rakamlarının ardından elde ettiği kazanımlara tutunma çabasında. Avrupa endekslerinde, sabah saatlerinde yayımlanan büyüme verilerinin karışık bir görünüme işaret ettiği düşüncesinin ağırlık kazanması baskı yapıyor. Yen, Japonya’da satış vergisi artırımının erteleneceği ve ülkede erken seçime gidilebileceği spekülasyonları ile değer kaybetmeye devam ediyor. Sterlin de, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) açıklamaları sonrasında faiz artış tarihinin 2015’in ikinci yarısına bırakılacağı düşüncesini oluşturması ile güç kaybeden para birimleri arasında yer alıyor. Son aylarda önemli bir düşüş kaydeden petrol fiyatlarında ise 4 yılın en düşük fiyat seviyelerinden gelen yükselişler izleniyor. Irak’tan Libya’ya kadar yetkililerin, 27 Kasım’daki OPEC toplantısı öncesinde gerileyen petrol fiyatları konusunda görüşmeler yaptığının basına yansıması, OPEC’in ilgili toplantıda üretim miktarını kısabileceği düşüncesi adına umut verdi. Bu paralelde emtianın fiyatında toparlanmalar izlendi.

Günün devamında ABD’den gelecek makro-ekonomik göstergeler ve piyasaların kapanışına doğru FED üyesi Fisher’ın konuşması izlenecek. Hafta sonu Avustralya’da gerçekleştirilecek G-20 zirvesi ve Pazar günü Yeni Zelanda’dan açıklanacak perakende satış rakamları ise, varlık fiyatlarının yeni haftaya önemli fiyat değişimleri ile başlamasına neden olabileceği için yakından izlenecek. Ayıca Pazartesi sabahı Japonya’nın büyüme oranı verisi de kritik bir konumda yer alıyor.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

ABD – Öncü Michigan Hassasiyeti; ABD ekonomisinin yaklaşık %70’i harcamalara dayandığı için, tüketicilerin ülke ekonomisinin geleceğine ilişkin düşünceleri büyük önem taşımaktadır. Gelecek aylara ilişkin olumlu beklentiler içerisinde olan tüketiciler daha fazla harcama yapma eğiliminde iken, olumsuz düşüncede olan tüketiciler ise tasarruf eğilimlerini yükseltirler. ABD ekonomisi için ise halkın tüketime yatkın olması ekonomik yapısı itibari ile daha olumlu bir gelişmedir. Michigan Üniversitesi’nin yaklaşık 500 tüketiciye sorduğu sorular sonucu hazırladığı anketin sonuçları, bir endeks haline getirilerek, ABD’de tüketicilerin ekonomiye olan güvenlerinin derecesini görmemizi sağlar. Genellikle ayın son Cuma günü yayımlanan nihai rakam öncesinde ilgili ayın ortalarında açıklanan öncü gösterge, piyasalarda nihai rakam göre daha fazla etkili olabilen bir veri olarak değerlendirilebilir. Ekim ayında 84.9 olarak açıklanan Michigan hassasiyeti verisinin Kasım ayına ait öncü datasının 87.3 ile önceki aya göre artış gerçekleşmesinin beklendiği görülüyor. Rakamın tahminin üzerinde açıklanması halinde Dolar’da yükselişler izlenebilecekken, öngörülenin altındaki datalar ABD’nin para biriminde düşüşlere yol açabilir.

Japonya – Büyüme Oranı (GDP); Yılın ikinci çeyreğinde %1.8 daralan Japonya ekonomisinde, ilgili yavaşlamanın, büyük ölçüde Nisan ayında artırılan satış vergisinden kaynaklandığı biliniyor. 2014’ün üçüncü çeyreğine ait Pazartesi sabahı erken saatlerde açıklanacak büyüme oranı, Yen’de ve Nikkei-225 endeksinde sert fiyat değişimlerinin görülmesine neden olabileceği için dikkatle izlenecek. Söz konusu verinin bir kat daha önemli olmasının nedenlerinden birisinin ise geride kalan hafta içerisinde basına yansıyan haberler olduğunu söyleyebiliriz. Japonya Başbakanı Abe, daha önce 2015’in Ekim ayında bir kez daha yükseltilmesi planlanan satış vergisinin artış tarihini ertelemek istiyor. Gerekirse bunun için Aralık ayında erke seçime gideceği de piyasalarda yer alan söylentiler arasında. Pazartesi günü yayımlanacak GDP verisinin, vergi artışını ertelemek için Abe’nin elini ne kadar güçlendireceği, yatırımcıların yakından izleyeceği bir faktör olacak.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

14 Kasım 2014 Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

16:55 USD Öncü Michigan Hassasiyeti (Kas) 87,3 86,9

17:00 USD İşletme Stokları (Aylık) (Eyl) 0,3% 0,2%

17:30 USD Doğal Gaz Stokları 37B 91B

23:00 USD FOMC Üyesi Fisher Konuşması

15 Kasım 2014 Cumartesi

Zaman Haber

G-20 Toplantısı

16 Kasım 2014 Pazar

Zaman Haber Beklenti Önceki

G-20 Toplantısı

23:45 NZD Perakende Satışlar 0,8% 1,2%

23:45 NZD Çekirdek Perakende Satışlar 1,0% 1,2%

17 Kasım 2014 Pazartesi

Zaman Haber Beklenti Önceki

01:50 JPY Büyüme Oranı (GDP) 0,5% -1,8%

EURUSD ANALİZ

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde Dolar Endeksinde yaşanılan değer kazançlarının EURUSD paritesindeki negatif baskıyı desteklediğini görmekteyiz. Gün içerisinde 1,2480 direncine yaklaşan ancak bu bariyeri geçemeyerek satıcılı seyrini güçlendiren parite ABD seansı öncesinde 1,2400 seviyesine yaklaştı ve şu sıralar 1,2410 seviyesine yakın hareketlerini sürdürmektedir. Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,2480 bariyeri önemini korumaktadır. Parite eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü hareketlerini 1,2360 seviyesine kadar taşıyabilir. Ancak bu konuda Dolar Endeksinin desteğini sürdürmesi şart. Yani endeks yükselişlerini sürdürürse EURUSD paritesi de düşüşlerine kaldığı yerden devam edebilir. Makro-ekonomik anlamda günün kalanını değerlendirdiğimizde ise Michigan Hassasiyeti ve FOMC üyesi Fischer açıklamaları dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,2510
Destek:
1,2390-1,2360-1,2320
Direnç: 1,2450-1,2580-1,2510

GBP/USD ANALİZ

Düşüş trendinin kendisini her fırsatta hissettirmesi nedeniyle aşağı yönlü baskıların devam ettiği GBPUSD paritesinde, haftanın son işlem gününün bu bölümüne kadarki sürecinde 1,5720 direnci altında negatif baskısını devam ettirdiğini ve 1,5606 seviyesini test ettiğini görmekteyiz. Teknik anlamda 1,5675 bariyeri altında negatif baskının devam ettiğini ifade edebiliriz. Bu baskı ile 1,5600 seviyesinde parite yeniden karar aşamasına geçebilir. Özellikle de 1,5600 seviyesi altındaki hareketler, yeni satış baskısının oluşumuna katkı sağlayabilir. 1,5675 öncesindeki ilk bariyer 1,5645 olarak belirlenmiştir. Makro-ekonomik anlamda günün kalanını değerlendirdiğimizde ise Michigan Hassasiyeti ve FOMC üyesi Fischer açıklamaları dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,5675
Destek; 1,5600-1,5550-1,5500
Direnç; 1,5645-1,5675-1,5720

USD/TRY ANALİZ

Her ne kadar Dolar gün içi değer kazansa da USDTRY kurunun yukarı yönlü çıkışlarda isteksiz oluşu Dolar & Türk Lirası mücadelesinin çekişmeli olduğunu görmemizi sağlamaktadır. USDTRY kuru gün içerisinde yukarı yönlü çıkışlarını 2,2480 seviyesine kadar çıkarsa da 2,2540 direnci altında negatif baskısına devam etmektedir. Bollinger bandının orta noktası olarak belirlediğimiz 2,2370 destek noktası da mevcut düşüşler devam edece mi etmeyecek mi sorusunu sormamıza katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda da günün kalanında 2,2370 ve 2,2540 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 2,2540
Destek
: 2,2370-2,2290-2,2195
Direnç: 2,2480-2,2540-2,2640

USD/JPY ANALİZİ

Dolar endeksinin haftanın son iş gününde gösterdiği güçlü tutum, perakende satış verilerinin de desteğiyle birlikte göstergenin yaklaşık 4,5 yılın en yüksek seviyelerine ulaşmasına katkı sağladı. Bunun da etkisiyle, USD/JPY paritesinde sert yükselişler gerçekleştiğini gözlemledik. Günün kalanında, ABD gelişmelerinin takibi sürdürülmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, kırmızı ile belirttiğimiz yükseliş trendinin güncel sınırını oluşturan 116,07 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe, yukarı yönlü baskıların ön planda olma çabasını koruması beklenebilir. Olası alımlarda 116,90 ve 117,44 hedeflenebilecek seviyeler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede aşağı yönlü beklenti oluşturabilmek için, 116,07 seviyesinin altında gerçekleşebilecek fiyat hareketlerine ihtiyaç duyulabilir. 116,07 seviyesine kadar olası düşüşler yeni alım fırsatları oluşturabilirken, bu seviyenin kırılması tepki satışlarının etkinliğini artırmasına neden olabilir.

Pivot: 116,07
Destek:
116,45 - 116,07 – 115,73
Direnç: 116,90 – 117,44 – 117,92

AUD/USD ANALİZİ

AUD/USD paritesinde takibini sürdürdüğümüz kanal içerisinde yatay bir seyir dikkat çekmesine karşın, teknik beklentilerin ABD perakende satış rakamlarıyla destek bulması sonucu tepki satışlarının ön plana çıktığını gördük. Günün kalanında, ABD gelişmelerinin takibi ve kanalın güncelliği önem kazanmaktadır.

Teknik olarak incelediğimizde, kanal orta noktası olan 0,8716 seviyesi altında kalındığı müddetçe, aşağı yönlü baskıların etkili olabileceğine yönelik beklentimizi korumaktayız. Bu süreçte, kanalın alt bölgesini oluşturan 0,8643 – 0,8680 aralığının olası satışlara verebileceği tepki kritiktir. Şu ana kadar bu bölgede sınırlanan satış baskısı, bandın kırılmasıyla birlikte netlik kazanabilir.

Paritede yukarı yönlü beklentiler, kanalın güncelliğini koruma çabası ile ilişkilidir. Bu nedenle gerek alım gerek satım yönlü stratejilerde mavi ile belirttiğimiz bandın takibi önemlidir. 0,8643 seviyesinin sınırlayıcı hareketleri, paritenin tekrar kanal yönlü fiyatlamalar yapmasına neden olabilir.

Pivot: 0,8716
Destek:
0,8643 – 0,8613 - 0,8574
Direnç: 0,8680 – 0,8725 – 0,8760

EUR/TRY ANALİZİ

Dolar endeksindeki yükselişi destekleyen ABD verileri sonrasında, Euro’dan çıkışların hız kazandığını gördük. Bu gelişmelerle birlikte de, teknik beklentimiz olan aşağı yönlü baskıların ön plana çıkma çabası dikkat çekti. Günün kalanında, ABD gelişmeleri ön plana çıktığı için takibi önem kazanmaktadır.

Parite 2,8000 seviyesi altında kaldığı müddetçe, aşağı yönlü baskıların ağırlık kazanabileceğine dair beklentimiz sürmektedir. Olası satışlarda 2,7850 seviyesinin kırılması, 2,7700 ve 2,7550 seviyelerinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Paritede yukarı yönlü beklenti oluşturabilmek için 2,8000 seviyesinin aşılması gerekmektedir. Bu şartla birlikte 2,8200 – 2,8300 bandına yönelik fiyatlamalar ön plana çıkabilir. Ancak 2,8000 seviyesi aşılana dek, olası yükselişlerin yeni satış fırsatı oluşturabileceği unutulmamalıdır.

Pivot: 2,8000
Destek: 2,7850 – 2,7700 – 2,7550
Direnç: 2,8000 – 2,8100 – 2,8200

USD/CAD ANALİZİ

USD/CAD paritesini incelediğimizde, Dolar endeksini önemli ölçüde yükselten ve yaklaşık 4,5 yılın zirvesine çıkaran verilere rağmen, Kanada verilerinin de olumlu görünümüyle birlikte kararsız bir seyir karşımıza çıkıyor. Günün kalanında, ABD tarafındaki gelişmeler paritenin yön arayışında etkili olabileceği için takip edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, 1,1335 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 1,1385 ve 1,1420 seviyeleri hedeflenebilecek noktalar olarak karşımıza çıkarken, bu bölgenin aşılması son yılların zirve noktası olan 1,1465 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Paritede düşüş yönlü beklentiler 1,1335 seviyesinin kırılmasıyla ağırlık kazanabilecekken, bu süreçte yeşil renkle belirttiğimiz trendin sınırı olan 1,1295 seviyesi hedeflenebilir. Ancak kalıcı beklentiler oluşturabilmek için, 1,1295 seviyesi altındaki günlük kapanışa ihtiyaç duyulmaktadır.

Pivot: 1,1335
Destek:
1,1335 – 1,1295 – 1,1260
Direnç: 1,1385 - 1,1420 – 1,1465

HAM PETROL ANALİZ

Haftanın son işlem gününde düşüşlerini 73,25 ile sınırlandırarak tepki alımları gerçekleştirmek isteyen Ham Petrol, mevcut tepkisini bu zamana kadarki süreçte 74,75 seviyesine kadar devam ettirdi ve şu sıralar günün zirvesine yakın seyrini sürdürmektedir. Tepki alımları her ne kadar etkili gibi görünse de kısa vadeli beklentimizde herhangi bir değişikliği gerektirmemiştir. 75,50 ve 76,40 gibi bariyerler, aşağı yönlü baskının devam edebilmesi anlamında kritik bir önem taşımaktadır. Ham Petrol eğer bu bariyerler altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 73,25 – 72,20 desteklerine doğru devam ettirebilir.

Pivot: 76,40
Destek: 73,25-72,20-71,00
Direnç: 75,50-76,40-77,50

ALTIN ANALİZ

Dolar endeksi, haftanın son işlem gününde önemli yükselişler kaydederek kıymetli madenlerde satış baskısının oluşumunu destekledi. 1163 seviyesinden başlatılan aşağı yönlü baskı ile gün içi 1146 seviyesine yaklaşılsa da ilk etapta 1146 seviyesi kırılmadı. Şu sıralar 1150 seviyesine yakın seyrini sürdüren Altın için 1163 direnci günün kalanındaki en önemli seviyedir. Altın eğer bu bariyerler altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1146 altına taşıyabilir. Bu da 1138 – 1130 desteklerinin gündeme gelmesini sağlayabilir.

Pivot: 1163
Destek: 1146-1138-1130
Direnç: 1157-1163-1170

DAX30 ANALİZİ

Son zamanlarda yaşanılan yükselişler sonrasında tepki satışlarını hızlandıran ve bu nedeniyle 9180 seviyesine kadar gerileyen endeks, haftanın son işlem gününde şu sıralar 9238 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Endekste düşüşler sona erdi mi sorusunun cevabını aramaktayız. Bu bağlamda da 9315 direnci dikkatle takip edilmelidir. Endeks eğer 9315 direncini geçebilirse tepki satışlarına kaldığı yerden devam edebilir ve bu tutum 9440 ve 9530 seviyelerinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Ancak düşüş trendinde kanalın üst noktası olarak ifade edebileceğimiz 9315 direncinin geçilmemesi durumunda ise satıcılı seyri yeniden istekli olabilir. Bu da 9180 desteğinin aşağı yönlü kırılmasına katkı sağlayarak 9095 seviyesinin hedeflenme ihtimallerini güçlendirebilir. Bu bağlamda da 9315 direnci günün kalanında dikkatle takip edilmelidir.

Pivot : 9315
Destek:
9180-9095-9025
Direnç: 9265-9315-9380

S&P500 ANALİZİ

Dax30 endeksi gibi S&P500 endeksinde de gün içi tepki satışları devam etmektedir. 2038,50 ile 2031,60 arasında hareketlerini sürdüren endeks için ABD seansı açılışı sonrası hareketler dikkatle takip edilmelidir. Teknik olarak 2026 önemlidir. Endeks eğer tepki satışlarına devam etmek istiyorsa 2026 destek noktasını aşağı yönlü kırması gerekmektedir. Aksi takdirde yukarı yönlü hareketler yeniden 2043 seviyesine doğru hareketleri tetikleyebilir. Bu bağlamda da günün kalanında 2026 desteği dikkatle takip edilmelidir.

Pivot : 2026
Destek:
2031,60-2026-2020
Direnç: 2038,50-2043-2050

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol, Altın, S&P500 ve Dax30 Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, USDCAD, AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1225 kere okundu

Faruk Şener ile Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

Faruk ŞENER ile
Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
BÜYÜTEÇ
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz