12 Haziran 2014 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalar Musul’daki gelişmeleri takip etmeye devam ederken, ABD tarafından açıklanan makro-ekonomik göstergeler haftanın dördüncü gününde yatırımcıların gündeminde yer aldı. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından kaçırılan Türk rehinelerin akıbetine ilişkin çelişkili haberler basında yer alırken, günün devamında yetkililer tarafından konuya ilişkin yapılacak açıklamalar yakından izlenecek.

“BIST-100, Irak’tan gelen haberler ile dalgalanıyor”

IŞİD’in Musul’daki Türk konsolosluğuna saldırarak diplomatları rehin almasının ardından BIST-100 endeksinde %3’in üzerinde kayıplar izlenmişti. Yeni güne yine satışlar ile başlayan borsa gün içerisinde gelen haberler ile dalgalı bir seyir izledi. Türk yetkililerin açıklamalarından askeri bir operasyona yönelik sinyaller alınmaması kayıpları sınırlandırırken, IŞİD yetkilisi olduğu iddia edilen kişilerden yapılan açıklamalarda rehinelerin serbest bırakılacağının belirtildiği basında yer aldı. Ancak Kuzey Irak Parlamentosu milletvekillerinden ise “Rehinelerin serbest bırakıldığı doğru değil” şekilde açıklamalar geldi. BIST’e baktığımızda ise konuya ilişkin gerilimin yumuşaması ile pozitif rakamlar görülürken, Türk Lirası da önceki kayıplarının bir kısmını geri aldı. Günün devamında konuya ilişkin açıklamalar izlenecekken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Genel Kurmay Başkanı Nejdet Özel ile 17:00’da görüşmesi bekleniyor.

“Perakende satışlar tahminlerin altında”

ABD tarafından bugün açıklanan rakamlar piyasalarda etkili oldu. İstihdam talepleri verisi tahmin edilenden daha fazla Amerikalının işsizlik sigortasından yararlanmak için başvuruda bulunduğuna işaret ederken olumsuz bir tablo ortaya koydu. Diğer taraftan Mayıs ayında perakende ve çekirdek perakende satışlar rakamları beklentinin altında kalarak, Dolar’daki değer kayıplarına temel oluşturdu. Verilerin yayınlanmasının ardından Dolar endeksinde düşüşler görülürken, Sterlin, Euro ve altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketler izlendi.

“Emtialar haberler ile yön arıyor”

Gerek Ukrayna tarafındaki gelişmeler, gerekse ABD ekonomisine ilişkin olumsuz makro veriler, altında yükselişleri destekleyen etkenler arasında yer aldı. Bunun yanında değerli madenlerde platinde bugün sert hareketler izlendi. Dünya platin üretiminin büyük bir kısmını yapan Güney Afrika’daki maden şirketleri ile işçiler arasında uzun zamandır süren anlaşmazlığın çözümüne yakın olunduğu yönündeki haberler, emtianın fiyatın sert düşüşler görülmesine neden oldu. Petrol fiyatları ise ABD’de stokların azalmaya devam etmesi ve Musul olaylarından destek alarak yükselişlerine hız verdi.

Günün devamında ekonomik veriler ile birlikte merkez bankası başkanlarından gelecek açıklamalar yakından izlenecek. Asya senası ise yoğun geçecekken, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) politika beyanatı ve Çin’in sanayi üretimi dikkatle takip edilecek.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Japonya – Merkez Bankası Toplantısı; Japonya’da Nisan ayında devreye giren satış vergisi artışının ekonomik aktiviteleri olumsuz yönde etkileyerek, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) ekonomiyi canlandırma yolundaki hedeflerini zora sokacağı yönündeki spekülasyonlar, son aylarda piyasaların gündeminde oldukça fazla yer almıştı. Ancak Nisan ayında ülkedeki enflasyonun son 23 yılın en yüksek seviyesine çıktığının görülmesi, yakın bir tarihte BOJ’un para politikasını genişletebileceği yönündeki beklentilerinin ötelenmesine katkı sağlayan faktörler arasında yer aldı. Banka’nın Başkanı Kuroda’nın son konuşmalarına göz attığımızda, BOJ’un gerektiğinde harekete geçmeye hazır olduğu yönündeki ifadelerinde bir değişiklik yapmayarak, yakın bir tarihte ek teşvikler uygulanabileceğine ilişkin ipuçları da vermediğini görüyoruz. Banka’nın, iki gün sürecek ve haftanın son işlem gününde tamamlanacak olan toplantısında, yeni adım atmasının beklenmediğini ifade edebiliriz. BOJ’un para politikasını genişletmeye yakın olduğu yönündeki sinyaller sürpriz olarak algılanarak Yen’de değer kayıpları görülmesine yol açabilir. Buna karşılık, yayınlanacak toplantı kararları veya basın konferansında Başkan Kuroda’nın, Banka’nın ek teşvik önlemleri uygulamaktan uzaklaştığı yönünde ipuçları alınması halinde, ülkenin para biriminde değer kazanımları izlenebilir.

Çin – Sanayi Üretimi; Piyasaların risk algısına yön verebilecek dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’e ait sanayi üretimi verisinin, haftanın son işlem gününde sabit varlık yatırımları ve perakende satış rakamları ile birlikte açıklanması bekleniyor. Her üç veri de yakından izlenecekken, bakır ve altın gibi emtia fiyatlarından, global endeksler ve gelişmekte olan ülke varlıklarının fiyatına kadar etkili olabilecek sanayi üretimi göstergesinin öne çıktığını söyleyebiliriz. Nisan ayında %8.7’lik artış ile tahminin altında kalan söz konusu veri, Çin’in %7.5 olan büyüme hedefini yakalama konusunda zorluklar yaşayabileceğine işaret etmişti. Sanayi üretiminin %8.8 olan tahminden farklı bir performans göstermesi halinde Avustralya ve Yeni Zelanda gibi, Çin’in sıkı ticaret ortakları olan ülkelerin para birimlerinde de sert hareketler izlenebilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

12 Haziran 2014 Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

17:00 USD İşletme Stokları (Aylık) 0,4% 0,4%

17:30 USD Doğal Gaz Stokları (Aylık) 111B 119B

18:15 CAD Kanada Merkez Bankası (BOC) Başkanı Poloz Konuşması

23:00 GBP İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Carney Konuşması

13 Haziran 2014 Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

JPY Japonya Merkez Bankası (BOJ) Toplantısı

07:30 JPY Endüstriyel Üretim (Aylık) -2,5% -2,5%

08:30 CNY Çin Endüstriyel Üretim (Yıllık) 8,8% 8,7%

08:30 CNY Çin Perakende Satışları (Yıllık) 12,3% 11,9%

08:30 CNY Çin Sabit Varlık Yatırımı (Yıllık) 17,1% 17,3%

EURUSD ANALİZ

Haftanın son işlem gününe yaklaştığımızda EURUSD paritesinin 1,3556 ve 1,3587 bariyerleri altında negatif baskısına devam etme düşüncesinde hareketini sürdürmektedir. Gün içerisinde 1,3548 seviyesine kadar yükselse de bu çıkışlarını devam ettiremeyen parite ABD borsaları açılışı öncesinde 1,3541 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. TSI ile 15:30’da ABD’den gelen Perakende Satışlar ve İstihdam Talepleri verisinin olumsuz sonuçlanması ile parite de kısmi olarak yukarı yönlü bir çıkış oluşsa da EURUSD paritesi tekrar aşağı yönlü hareketlerini devam etme düşüncesi ile seyrini sürdürmektedir. Bu bağlamda da 1,3556 ile 1,3587 seviyeleri altında kaldığı müddetçe düşüş baskısı devam etmek isteyebilir.

Pivot: 1,3556
Destek:
1,3500-1,3460-1,3420
Direnç: 1,3556-1,3587-1,3615

GBP/USD ANALİZ

Dolar endeksinin ilk etapta negatif baskıya maruz kalması ve akabinde ABD’den gelen olumsuz Perakende Satışlar ve İstihdam Talepleri verisi ile birlikte yukarı yönlü çıkışını 1,6841 seviyesine kadar devam ettiren parite şu sıralar yön tayini konusunda önemli sınavdan geçmektedir. GBPUSD paritesi 1,7000 mi yoksa 1,6690 seviyesini mi test edecek sorusunun cevabını aramaktayız. Burada özellikle 1,6850 – 1,6880 gibi kritik seviyeler dikkat çekici. Özellikle bu bariyerler satıcıların tekrar iştahını kabartabilir ve bu nedenle de alıcıların biraz daha temkinli & sabırlı olması gerekmektedir. Bu nedenle de gün içerisinde 1,6850 – 1,6880 seviyesinin olası testinde alıcılardan ziyade satıcılar tekrar harekete geçebilir. İlaveten günün dip noktası olarak ifade ettiğimiz 1,6785 destek noktası da günün kalanında alıcıların etkili bir şekilde hareketlerini sürdürmesi için güçlü bir bariyer olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle de günün kalanında 1,6785 – 1,6880 arasında hareketlerin devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot: 1,6785
Destek; 1,6810-1,6785-1,6745
Direnç; 1,6850-1,6880-1,6920

USD/TRY ANALİZ

Musul ile yaşanan gelişmelerde özellikle kamyon şoförlerinin serbest bırakıldığına dair yapılan spekülatif açıklamalar neticesinde 2,1237 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyrini 2,0987 seviyesine kadar taşıyan USDTRY kuru ABD seansı açılışı öncesinde 2,10 seviyesi üzerinde hareketlerine devam etmektedir.

USDTRY kuru Musul ile ilgili yaşanılan bu gelişmelerle birlikte düşüş trendinde kanalın üst noktası olarak sizlerle paylaşmış olduğumuz 2,1130 seviyesini geçerek trend sonlandı mı sorusunu sormamıza neden oldu. Düşüş trendinde kanalın üst noktası ve aynı zamanda da 55 günlük üssel (exponential) hareketli ortalama olan 2,1130 seviyesine göre gerçekleştirilecek günlük kapanışlar USDTRY kurunda trend sonlandı mı yoksa devam mı ediyor sorusunu sormamıza neden olabilir. Bu bağlamda da özellikle trend sorgusu içerisinde olan işlemcilerin sabırlı olması ve bugün ile yarınki günlük kapanışın sonucunu beklemesi gerektiğini ifade edebiliriz.

Kısa vadeli olarak USDTRY kurunu incelediğimizde tekrardan yukarı yönlü bir hareketin oluşma ihtimaline karşı günün kalanında 2,0960 destek noktası önemini korumaktadır. Eğer kur bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yeniden 2,1130 seviyesi üzerinde işlem görmek isteyebilir. Günün kalanında satıcılı seyrin devam edeceğine inanan Forex katılımcılarının ise 2,0960 destek noktasını aşağı yönlü kırılmasını takip etmelidir.

Pivot: 2,0960
Destek: 2,0960-2,0880-2,0790
Direnç: 2,1130-2,1240-2,1350

USD/JPY ANALİZİ

USD/JPY paritesinde, yarın gerçekleştirilecek olan Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantısı öncesi satışların ağırlık kazandığını gördük. ABD verilerinin olumsuz sonuçlarından sonra da yarına odaklı hareketlerle birlikte sakin bir görünüm oluştuğu eklemek gerekiyor.

Teknik olarak incelediğimizde, düşüş kanalı içerisinde hareketlerini sürdüren parite için, 102,20 seviyesi altında düşüş baskılarının hakim olabileceğine dair beklentimizi korumaktayız. Düşüşlerde güncel seviyesi 101,64 olan 155 günlük üssel (exponential) hareketli ortalama hedeflenebileceği gibi, bu seviyenin kırılması durumunda kanal alt bölgelerinin hedeflenmesi olasıdır.

Kısa vadede baktığımızda, 155 günlük hareketli ortalamanın pariteyi destekleyici nitelikteki görünümüne bağlı olarak, bu bölgenin üzerinde gerçekleşebilecek dönüşlerin alımları cesaretlendirmesi olasıdır. Gün içinde düşüş baskılarına kaynak oluşturan 102,20 seviyesinin geçilmesi durumunda, tepki alımlarının 102,85’i hedeflemesi muhtemeldir.

Pivot: 102,20
Destek:
101,70 – 101,20 – 100,75
Direnç: 102,20 – 102,40 – 102,85

EUR/JPY ANALİZİ

Yarın gerçekleşecek Japonya Merkez Bankası toplantısı öncesinde Yen’in değer kazanmasına bağlı olarak, EUR/JPY paritesinde aşağı yönlü hareketlerin ağırlık kazandığını gördük.

Teknik olarak incelediğimizde, 200 günlük basit (simple) hareketli ortalamanın (138,65) da desteklemekte olduğu yükseliş kanalının kırılması sonrasında tepkileri takip etmeyi sürdürüyoruz. Kırılan kanalın alt noktası olan 138,65 altında, düşüş baskılarının hakim olması beklenebilir. Düşüşlerde günün dip noktası olan 137,80 seviyenin kırılması satışlara netlik kazandırabilir. Özellikle bu bölgede gerçekleşebilecek günlük kapanış, satışlar için cesaretlendirici nitelikte olabilir.

Kanalın kırılması sonrası gerçekleşen satışların, 137,80 bölgesinde takılması dikkat çekmektedir. Paritenin bu bölge üzerinde kalmaya devam etmesi, kanal içerisini hedefleyebilecek alımların devreye girmesine imkan sağlayabilir. Buna bağlı gerçekleşebilecek yükselişlerde 138,65 seviyesinin geçilmesi, alımların netlik kazanmasına yol açabilir.

Pivot: 138,65
Destek:
137,80 – 137,20 – 136,53
Direnç: 138,65 – 139,32 – 140,15

HAM PETROL ANALİZİ

Dünyanın en büyük ikinci petrol üreticisi Irak’ın Musul kentinde çıkan olayların, petrol arzına yönelik endişeleri beslediğini gördük. Ana başlığın Irak olduğu ve sert hareketlerin gerçekleştiği ham petrol fiyatının, 106,50 seviyesini test ederek 19 Eylül 2013’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını gördük.

Ham petrol analizlerimizde uzun bir süredir 105,20 seviyesi ve öneminden bahsetmekteyiz. Yükseliş kanalı içerisinde oldukça güçlü bir direnç seviyesi oluşturan 105,20 seviyesinin kırılmasıyla beraber alımların hız kazandığını da gördük. Bundan sonraki süreçte, fiyatın 105,20 üzerinde kaldığı müddetçe, yukarı yönlü baskıların ağırlık kazanması beklenebilir. Gün içerisinde test edilen 106,50 seviyesinin geçilmesi 108,18 seviyesinin hedeflenmesine yardımcı olabilir.

Yükseliş kanalının içerisinde 105,20 etkisinin kalkmasıyla beraber gerçekleşen yükseliş hareketinde satış yönlü işlemlerde ısrarcı olmamak gerektiğini belirtmiştik. Makro verilerle desteklenen sert yükselişler sonrası gerçekleşebilecek toparlanmalarda, 105,20 seviyesinin takibi ve bu kritik bölgeden gerçekleşebilecek yukarı yönlü dönüşler alım fırsatı olarak karşımıza çıkabilir.

Pivot: 105,20
Destek:
105,20 – 103,65 – 102,17
Direnç: 106,50 – 108,18 – 110,60

ALTIN ANALİZ

1256 destek noktasından güç alarak tepki alımlarını devam ettirmek isteyen Altın fiyatı olumsuz gelen ABD verileri ile bu çıkışını sürdürerek 1268 seviyesine yaklaştığını gözlemledik.(1,6782) Bu süreçten sonra özellikle tepki alımları devam edecek mi sorusunun cevabını aramaktayız ve 1268 direnci bu konuda bize önemli sinyaller verebilir. Tepki alımının devamı için Altın fiyatının 1256 destek noktası üzerinde kalması ve 1268 direncini geçmesi gerekmektedir. Bu şart ile 1277 ve 1290 seviyeleri gündemimizde yer alabilir. Aksi takdirde yani 1256 destek noktasının aşağı yönlü kırılması durumunda ise mevcut tepki alımları sonlandı mı spekülasyonu ile 1250 ve 1240 gibi önemli seviyeler yeniden test edilmek istenebilir. Bu bağlamda da günün kalanında 1256 ve 1268 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1256
Destek:
1256-1250-1240
Direnç: 1268-1277-1290

DAX30 ANALİZİ

Analizin yazıldığı saate kadar DAX30 en yüksek 9970, en düşük 9934 seviyelerini gördü. Endeks 9900-10000 seviyeleri arasında denge bulmaya çalışıyor. Gün sonu kapanış 9900 seviyesi altında olmadığı sürece belirttiğimiz aralıkta işlemlerin devamı beklenebilir. 9900 seviyesi altında günlük kapanışlar 9800 seviyesine doğru geri çekilmeyi gündeme getirebilecektir. 9950 seviyesi üzerinde kapanışlarla tekrar 10000 seviyesine doğru hareketlenme beklenebilir.

Pivot : 9962
Destek
: 9900-9800-9710
Direnç: 9974-10000-10030

S&P500 ANALİZİ

SP500 1947 1941seviyeleri arasında işlem görüyor. 1950 seviyesi üzerine çıkılamazsa bir süre 1938-1945 aralığında sıkışma devam edebilir. Gün sonu kapanışlar 1938 seviyesi altında gerçekleşirse aşağıda ilk destek 1923 seviyesinde. 1950 seviyesi üzerinde gün sonu kapanışlar gerçekleşmediği sürece aşağı yönlü baskı devam edebilir.

Pivot : 1943
Destek:
1938-1923-1914
Direnç: 1945-1954-1960

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Günlük Parite ve Emtia Analizi, GCM Forex, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER, Foreks, Forex, Forex Analizleri, Forex Makaleleri, Forex Yorumları, Teknik Analiz, Temel Analiz, EUR/USD Analiz, GBP/USD Analiz, USD/TRY Analiz, USD/JPY Analiz, Ham Petrol Analiz, Altın Analiz,

ücretsiz üye olun

1078 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz