12 - 16 Mayıs 2014 GCM Forex Haftaya Bakış Analizi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

“Piyasalar geçen hafta neleri konuştu?”

Geride kalan hafta küresel piyasalarda merkez bankası başkanlarının açıklamaları ve makro-ekonomik göstergeler gündemin üst sıralarındaki ana başlıklar olarak dikkat çekti. Ukrayna tarafındaki gelişmeler risk primlerinin takip edilmesi açısından yine yakından izlenirken, Asya-Pasifik ülkelerinde de önem derecesi yüksek veriler yatırımcıların merceği altında yer aldı.

Haftaya, Ukrayna’nın doğusunda yaşanan çatışmaların şiddetlenmesi ve Çin’den, beklentilerin altında açıklanan imalat PMI verisinin baskısı ile başlayan piyasalar, görece daha güvenli olduğu düşünülen varlıklara olan talebini artırarak başladı. Bu paralelde altın ve Japon Yeni gibi araçlar değer kazanırken, diğer finansal enstrümanlar haftanın ilerleyen günlerinde merkez bankalarından gelecek açıklamalar öncesinde daha sakin bir seyir izledi.

Geçen hafta Asya ülkeleri için açıklanan ekonomik veriler, piyasalarda oldukça fazla yer aldı. Avustralya Merkez Bankası (RBA) yaptığı toplantısında politika faiz oranını değiştirmezken, kıta ülkesinden gelen olumlu işsizlik oranı rakamları dikkat çekti. Ekonomisi nispeten daha olumlu bir tablo çizen Yeni Zelanda’da da ise düşüş tahminlerinin aksine işsizlik oranında bir değişiklik görülmedi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de ise dış ticaret rakamları tahminleri aşarken, enflasyon oranının 18 ayın en düşük seviyesine gerilemesi, ülkede büyümenin hız kaybettiği düşüncesini destekledi.

Haftanın en önemli gelişmeleri arasında FED Başkanı Janet Yellen’ın Kongre ve Senato’daki komitelere yaptığı sunumların yer aldığını ifade edebiliriz. Başkan’ın genişlemeci para politikalarına destek veren açıklamaları ABD endekslerine olumlu yansıdı. Ancak piyasaların odak noktasında bu hafta Avrupalı merkez bankalarının beyanatları yer aldı.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) para politikasında öngörüler paralelinde bir değişiklik yapmazken, dikkatler Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Başkanı Draghi’nin konuşmalarına çevrildi. ECB’nin %0.25 olan faiz oranını değiştirmemesinin ardından kürsünün arkasına geçen Draghi, alınan kararların gerekçelerini açıkladı. Ekonomik gidişatın, tahminleri doğrultusunda ilerlediğini ifade eden Başkan’ın söylemleri sonrasında Euro önce değer kazanırken, soru-cevap kısmına geçilmesi ile kıtanın ortak para biriminde sert değer kayıpları izlendi. Bunun temel nedeni ise Draghi’nin, ECB’nin Mayıs için açıklanacak veriler sonrasında bir karar alabileceğini ifade etmesiydi. Piyasa katılımcıları, Draghi’nin konuşmalarını, Banka’nın Haziran ayında faiz indirebileceği yönünde bir ipucu olarak yorumlarken, Euro, birçok ülke para birimi karşısında değer kaybetti.

Haftanın öne çıkan bu gelişmelerinin yanında Ukrayna’da tansiyonun düşüp düşmeyeceğine yönelik beklentiler piyasalarda dalgalanmaların yaşanmasına neden olan faktörler arasında yer aldı. Yurt içinde ise Dolar tarafındaki düşüşler ile birlikte hafta içerisinde USD/TRY paritesi yılın en düşük seviyelerine gerilerken, TCMB’den faiz indirimi beklentilerinin bir miktar ötelenmesi ve küresel gelişmeler Türk Lirasına destek veren başlıklar olarak dikkat çekti. TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın sunumunu yaptığı enflasyon raporunda ise Banka’nın yılsonu enflasyon tahminini yükselttiği görüldü.

Yeni haftaya döndüğümüzde önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergelerin, yine gelişmiş ülke ekonomilerini takip etme adına gündemde yer alacağını ifade edebiliriz. Bunun yanında Pazar günü Ukrayna’da Rus ayrılıkçıların yapmayı planladığı federal devlet referandumu piyasalarda gerilimi artırabilir. Ayrıca Pazartesi günü Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının Rusya’ya uygulanan yaptırımları görüşmek üzere bir araya gelecek olmaları, Ukrayna’nın belirttiği ve Çarşamba günü ülke genelinde başlatılması planlanan diyalog ve bunun yanında yuvarlak masa toplantısı, gelecek haftaki ekonomik gelişmeler ile birlikte Avrupa’nın doğusunun yine gündemde kalmasını sağlayabilir.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Çin – Sanayi Üretimi; Son iki aydır %9’un üzerinde artış göstermesi beklenen dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in sanayi üretimi verisi, her iki ay için de bu tahminin altında gerçekleşti. Büyümesinin hız kestiğine yönelik düşünceler canlı kalmaya devam eden Asya ülkesinden gelecek rakam, endüstriyel üretimde kullanılan metal fiyatlarından, bu ürünleri ithal ettiği ülkelerin para birimlerine kadar birçok varlık üzerinde etkili olabilir. Ayrıca gelişmekte olan ülke piyasalarında ve risk iştahında belirleyici olabilir. Çin’in sanayi üretimindeki artışın bu kez %8.9 olan beklentinin altında kalması Avustralya gibi Asya-Pasifik ülkelerinin para birimlerinde kayıplara yol açabilecekken, tahminleri aşacak bir rakam yükselişlere zemin oluşturabilir.

Euro Bölgesi – Alman ZEW Ekonomik Kanısı; Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya için, ZEW Enstitüsü tarafından açıklanacak endeks, haftanın önem derecesi yüksek ve Euro üzerinde etkili olabilecek veriler arasında yer alıyor. Son 4 aydır düşüş gösteren ekonomik kanı verisi, ZEW ekonomistlerinin yaptığı açıklamaya göre, Euro Bölgesi’ndeki zayıf ekonomik aktiviteleri ve Ukrayna konusundaki belirsizliği yansıtıyor. Rakamın 41.3 olan tahminin üzerinde açıklanması kıtanın ortak para biriminde yukarı yönlü hareketlere destek verebilecekken, beklentilerin altında kalacak veri, Euro’da kayıplara yol açabilir.

ABD – Perakende Satışlar; Soğuk kış mevsimin ABD’de ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilemesinin ardından Mart ayına ilişkin açıklanan perakende ve çekirdek perakende satış rakamları beklentilerin üzerinde bir artışa işaret etmişti. Nisan ayına ait bilgiler verecek ve bu hafta açıklanacak olan söz konusu rakamlar, ABD ekonomisinin yılın ikinci çeyreğine nasıl bir tempoda başladığına ilişkin ipuçları vereceği için piyasa katılımcıları tarafından yakıdan izlenecek. Dataların genel olarak olumlu bir tablo oluşturması Dolar’a yükseliş getirebilecekken, beklentilerin altında kalacak veriler, ABD’nin para biriminde kayıplara yol açabilir. Perakende ve çekirdek perakende satışlar verilerinin birbirlerinden zıt açıklanmaları halinde ise piyasalarda kararsız hareketler izlenebilir. Perakende satışlar için beklentinin %0.5, otomobil satışları hariç tutularak hesaplanan çekirdek perakende rakamında ise tahminin %0.6 olduğu görülüyor.

Yeni Zelanda – RBNZ Başkanı Wheeler Konuşması; Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın (RBNZ) Finansal İstikrar Raporu ve sonrasında Banka’nın Başkanı Graeme Wheeler’ın yapacağı konuşma, ülkenin varlık fiyatlarında sert hareketlere yol açabileceği için Asya tarafından bu hafta dikkatle izlenecek gelişmeler arasında öne çıkıyor. Yılda iki kez yayınlanan Finansal İstikrar Raporu, RBNZ’nin büyüme, enflasyon ve ekonomik duruma ilişkin görüşlerini yansıttığı için, Banka’nın faiz oranı konusunda atacağı adımlar hakkında öngörüler oluşturulabilmesini sağlayabilir. Başkan Wheeler da, raporun sunumu yapmak için kürsünün arkasına geçecek. Söz konusu basın konferansının ardından ise Yeni Zelanda’dan perakende satış rakamları yatırımcıların merceği altında yer alacak.

İngiltere – İşsizlik Oranı; Alacaklı sayım değişimi verisi ile aynı zamanda açıklanacak olan işsizlik oranı rakamı, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) Enflasyon Raporu ve Banka’nın Başkanı Mark Carney’nin sunumu öncesinde piyasalarda sert hareketlerin görülmesine yol açabilir. BOE’nin faiz artırımı için daha önceden eşik olarak belirttiği %7.0’lık oran, daha sonra Mark Carney tarafından ileriye yönelik rehberlik politikası çerçevesinde, işsizliğin tahminlerden daha hızlı bir düşüş kaydetmesi ile yumuşatılmıştı. Başkan, işsizlik oranının %7.0’ın altına gerilemesinin, faiz oranını artırmak için bir tetikleyici olmadığının altını her fırsatta çizmeye çalışmıştı. Yine de piyasalar söz konusu istihdam verisini dikkatle izlemeye devam etmektedirler. İşsizlik oranı verisini incelerken, alacaklı sayım değişimi verisini de dikkate almak faydalı olacakken, bu rakamların yayınlanmasından bir saat sonra Mark Carney’nin Enflasyon Raporu sunumunun başlayacağını da unutmamak gerekiyor.

İngiltere – Merkez Bankası Enflasyon Raporu; Yılın her çeyreğinde İngiltere Merkez Bankası (BOE) tarafından yayınlanan Enflasyon Raporu, sunumu Banka’nın Başkanı tarafından yapılan ve Sterlin üzerinde sert hareketlerin görülmesine neden olabilen önemli bir faktör olarak dikkate alınmaktadır. BOE’nin gelecek iki yıla ilişkin enflasyon ve ekonomik büyüme projeksiyonlarının yayınlandığı rapor, bir basın konferansı ile açıklanacak. İçeriğindeki rakamlar ve BOE’nin İngiliz ekonomisine yönelik görüşlerinin yanında, Mark Carney’nin kullanacağı ifadeler de büyük önem taşımaktadır. Raporun, Sterlin için haftanın en önemli gelişmelerinin başında yer aldığını ifade edebiliriz.

ABD – Enflasyon Oranı (PPI); Her ne kadar ABD Merkez Bankası’nın yakından izlediği (FED) enflasyon verisi tüketici fiyat endeksi (TÜFE - CPI) olsa da, üretici fiyat endeksinin de (ÜFE - PPI) dikkatle takip edildiğini söyleyebiliriz. Son aylarda çok olumlu bir tablo çizmeyen PPI verisi, geride kalan ay %0.5 yükseliş kaydederek bu görünümü bir miktar kırmıştı. Nisan ayına ilişkin açıklanacak söz konusu makro-ekonomik göstergeye ilişkin beklentinin ise bu kez %0.2 artış yönünde olduğu görülüyor. Verinin tahmin edilen rakamdan farklı gerçekleşmesi halinde Dolar’da fiyat değişimleri izlenebilir.

Japonya – Büyüme Oranı (GDP); Japonya ekonomisi geride kalan yılın son çeyreğinde %0.3’lük bir büyüme kaydederek beklentinin altında bir performans gösterirken, bu rakam daha sonra %0.2’ye revize edilmişti. Asya’nın en büyük ikinci ekonomisinde bu yılın ilk çeyreğine ilişkin açıklanacak GDP verisinin ilk tahmini olacak rakama ilişkin öngörü ise, %1.0 ile daha güçlü bir büyüme olacağı beklentisini yansıtıyor. Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kuroda’nın konuşması öncesinde açıklanacak datanın beklentinin altında kalması Yen’de değer kayıplarının görülmesine neden olabilecekken, tahminleri aşacak bir GDP verisi yükselişleri destekleyebilir.

Japonya – BOJ Başkanı Kuroda Konuşması; Tokyo’daki Colombia Business School’da bu hafta bir konuşma yapması beklenen Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda’nın, para politikalarına değinmesi halinde Japon varlıklarında sert hareketler gözlemlenebilir. Bu paralelde Kudroda’nın konuşmasının yatırımcılar tarafından dikkatle izleneceğini belirtebiliriz. BOJ’un üzerinde artan, ek parasal teşvikler uygulanması yönündeki baskılar, son aylarda Japonya gündeminin üst sıralarındaki başlıklar arasında yer alıyor. Dolayısı ile Başkan’ın parasal genişleme konusundan söz etmesi halinde Yen’de sert fiyat değişimleri izlenebilir.

Türkiye – Çeyreklik İşsizlik Oranı; Son iki aydır çift haneli rakamlara yükselerek %10’un üzerine çıkan Türkiye’nin üç aylık işsizlik oranı, 2013 ortalarından bu yana genel olarak bir yükseliş eğilimi içerisinde bulunuyor. Bütçe dengesi rakamlarından bir saat önce açıklanacak işsizlik oranı verisinin beklentinin dışında gerçekleşmesi Türk Lirası üzerinde etkili olabileceği için, yatırımcıların merceği altında yer alacak rakamlar arasında olduğu söylenebilir.

Euro Bölgesi – Enflasyon Oranı (CPI); 30 Nisan’da yayınlanan öncü rakamı %0.5’den %0.7’ye yükselen Euro Bölgesi’nin CPI verisine ilişkin nihai rakam 15 Mayıs Perşembe günü açıklanacak. Dataya herhangi bir revizenin gelmesi beklenmiyor ve Nisan ayında Euro Bölgesi’nin enflasyon oranının %0.7 olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yakından izlediği CPI verisinin beklentinin altında kalması halinde Euro’da kayıplar görülebilecekken, tahminin üzerinde gerçekleşecek veri, kıtanın ortak para biriminde yükselişlere destek olabilir.

Euro Bölgesi – Büyüme Oranı (GDP); Enflasyon oranı ile aynı anda yayınlanacak Euro Bölgesi’nin yılın ilk çeyreğine ilişkin öncü büyüme oranı, Fransa, Almanya ve İtalya gibi parasal birliğin büyük ekonomilerinin GDP verilerinden sonra aynı gün içerisinde yayınlanacak. Beklentinin %0.4 olduğu görülüyor. Euro Bölgesi’nin resesyondan çıkışından bu yana büyümesini 4. çeyreğe taşıması beklenirken, verinin tahminlerin altında gerçekleşmesi Euro’da kayıplara yol açabilir. Öngörünün üzerindeki rakamlar ise kıtanın ortak para birimine yükseliş yönlü hareketler getirebilir. Veri, önemli Euro Bölgesi ülkelerinin GDP rakamları sonrasında ve enflasyon oranı datası ile aynı anda yayınlanacağı için yatırımcıların bu rakamların etkisini de dikkate alması faydalı olacaktır.

ABD – Enflasyon Oranı (CPI); PPI verisinden sonra Perşembe günü yayınlanacak CPI rakamları, piyasaların ABD tarafından dikkatle takip edeceği önemli makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Aylık bazda enflasyon oranının %0.3 yükseliş kaydetmesi beklenirken, son 14 aydır %0.1 ya da %0.2 olarak gerçekleşen gıda ve enerji fiyatları hariç tutularak hesaplanan çekirdek CPI verisinde ise beklenti %0.2. Her iki verinin de tahminlerden daha yüksek açıklanması halinde Dolar’da ekonomik aktivitelerin arttığı yönünde beklentiler ile yükseliş gözlemlenebilecekken, öngörülen rakamların altında kalan enflasyon verileri ABD’nin para biriminde düşüşlere yol açabilir.

ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta 319 bin Amerikalının işsizlik maaşına başvuruda bulunduğunu gösteren istihdam talepleri verisi, beklentilerin altında olumlu açıklanmıştı. 10 Mayıs ile biten hafta içerisinde ise 321 bin yeni başvurunun yapılmış olacağı tahmin ediliyor. Verinin beklentiden farklı olarak açıklanması ABD’nin para biriminde değişikliklere neden olabileceği için yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

ABD – Philadelphia FED İmalat Endeksi; Philadelphia Merkez Bankası’nın bölgesinde yer alan yaklaşık 250 imalatçıya yapılan anket sonucu oluşturulan endeks, ABD ekonomisine yönelik öncü göstergelerden kabul edildiği için yakından izlenmektedir. Nisan ayına ilişkin, ayın ortalarında açıklanan veri tahminlerin oldukça üzerinde gerçekleşirken piyasalarda da olumlu karşılanmıştı. Philadelphia FED tarafından hazırlanan endeksin Mayıs ayı için ise 13.9 olarak açıklanması bekleniyor. Rakamın beklentinin üzerinde gerçekleşmesi Dolar’a yükseliş getirme eğilimi içerisinde olabilecekken, tahminlerin altında kalacak veri, ülkenin para biriminde düşüşlerin görülmesine yol açabilir.

ABD – FED Başkanı Yellen Konuşması; Geride kalan hafta Kongre ve Senato’da yaptığı sunumlarda ABD Merkez Bankası’nın (FED) genişlemeci para politikalarına destek veren Janet Yellen, faiz artırımı konusunda da FED’in bir takvimi olmadığını belirtmişti. Cuma günü, Ulusal Küçük İşletmeler haftası kapsamında Washington’da bir konuşma yapması beklenen FED Başkanı’nın para politikalarına değinmesi halinde Wall Street endekslerinde ve Dolar’da sert değişimler izlenebilir.

ABD – Yapı İzinleri; ABD’de istihdam ve imalat sektörlerinin ivmelendiğine yönelik ipuçları ekonomik veriler üzerinden izlenirken, konut rakamlarının tahminlerin altında kalması, inşaat ve emlak sektörlerinde sorunların nispeten daha fazla olduğu yönünde değerlendirildi. Soğuk hava koşullarının ABD ekonomisine verdiği zararın makro göstergelerden arınmaya başlamasına rağmen, konut piyasasına ilişkin yatırımcıları rahatlanacak rakamlar, yayınlanan veriler üzerinde okunamadı. Bu görünüm içerisinde açıklanacak olan yapı ruhsatları verisine ilişkin beklentinin bu kez 1.01 milyon olarak açıklanması bekleniyor. Söz konusu datanın tahminlerden farklı açıklanması halinde hem ABD borsalarında hem de Dolar üzerinde sert fiyat hareketleri gözlemlenebilir.

ABD – Öncü Michigan Hassasiyeti; Michigan Üniversitesi tarafından hazırlanan ve yaklaşık 500 tüketiciye yapılan anket sonucu oluşturulan ekonomik hassasiyet endeksi, ekonomisinin yaklaşık %70’i harcamalara dayalı olan ABD için dikkatle takip edilen göstergeler arasında yer almaktadır. Geride kalan ay 82.6 ile beklentileri aşan data olumlu bir tablo çizmişti. Bu kez tahminlerin, verinin 84.7’lik bir rakam ile Kasım 2012’den bu yana görülen en yüksek seviyesinde açıklanması yönünde. Michigan hassasiyetinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi Dolar’da yukarı yönlü hareketlere zemin oluşturabilecekken, öngörüleri karşılamayacak rakamlar ABD’nin para biriminde değer kayıplarına yol açabilir.

Önemli NOT: Analizler içerisinde söz edilen beklentiler ve ekonomik verilere ilişkin beklenti rakamları, 9 Mayıs 2014 tarihinde saat 17:30’da tamamlanan çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Beklentiler analist ve ekonomistlere yapılan yeni anketler, ya da piyasa dinamiklerindeki farklılaşmalar sonucu haftanın ilerleyen günlerinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle hafta içerisinde GCM Forex Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan günlük analizlerde güncellenebilecek beklenti ve beklenti rakamlarını takip etmeniz önem taşımaktadır.

EUR/USD ANALİZİ

Dolar endeksinde yaşanılan kısa vadeli tepki satışları, Euro bölgesinden gelen olumlu PMI verileri ve son olarak da Avrupa merkez bankası başkanı Mario Draghi’nin basın toplantısının açılışında gerçekleştirdiği pozitif konuşmalar, EURUSD paritesini bu hafta 1,40 seviyesine yaklaştırdı. Başkan Draghi’nin Euro’nun değerlenmesi ile ilgili riskleri ifade ederken Haziran ayı için olası müdahaleye hazırız açıklaması, EURUSD paritesinin yeniden satış baskısına maruz kalmasını sağlayarak kritik 1,4020 direncinin geçilmesi engelledi. 1,3993 seviyesinden başlayan satış baskısı da EURUSD paritesini haftanın son işlem gününde 1,3766 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu.

EURUSD paritesi, uzunca bir süredir üzerinde ısrarla durmuş olduğumuz yükseliş trendinin alt noktasına bugün ulaştı. Bundan sonraki süreçte yeniden yükselişler devam mı edecek yoksa 07 Temmuz 2013 tarihinden itibaren etkisini hissettiğimiz yükseliş trendi sonlanacak mı sorusunun cevabını aramaktayız.

§ Yükselişlerin devam edebilmesi için 07 Temmuz 2013’den beri etkisini hissettiğimiz “Yükseliş Trendinin” aktif bir şekilde devam etmesi önemlidir. Bu nedenle de mevcut trendde kanalın alt noktası olan 1,3775 üzerinde gerçekleşecek haftalık kapanış yükselişlerin devam etmesi açısından önemlidir. Böyle bir durumda 1,4020 direnci yeniden gündemimizde yer alabilir.

§ Düşüşlerin devam edebilmesi içinse 07 Temmuz 2013’den beri etkisini hissettiğimiz “Yükseliş Trendinin” sonlanması gerekmektedir. Bu nedenle de mevcut trendde kanalın alt noktası olan 1,3775 altında gerçekleşecek haftalık kapanış yükseliş trendinin sonlanması açısından önemlidir. Böyle bir durumda 1,3472 desteği gündemimizde yer alabilir.

Destek: 1,3665-1,3592-1,3472

Direnç: 1,3890-1,4020-1,4250

GBP/USD ANALİZİ

ECB başkanı Mario Draghi ve FED başkanı Janet Yellen’in bu haftaki açıklamaları, İngiltere ve Euro bölgesinden gelen PMI rakamlarının parite üzerindeki etkisini incelendiğinde GBPUSD paritesinin 1,70 seviyesine yaklaştığını ve akabinde satış baskısına maruz kalarak 1,6835 seviyesine kadar gerilediğini görmekteyiz.

GBPUSD paritesi 19 Ekim 2008 tarihinden itibaren 1,7050 seviyesi altında her fırsatta satış baskısına maruz kalmış ve bu tutumunu uzunca bir süredir devam ettirmektedir. Bu hafta da 1,70 seviyesinin test edilmesi ardından gerçekleşen satış baskısı, uzun vadeli düşüş baskısının güçlü olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.

Peki, bu dönüşler satış baskısının devamı için yeterli midir?

Haftalık grafiği incelediğimizde 1,7050 – 1,6760 arasının kritik bir bölge olduğunu görmekteyiz. Bu bağlamda da uzun vadeli düşüşlerin daha da etkin bir şekilde devam edebilmesi için 1,6760 destek noktası altında haftalık kapanışa ihtiyaç vardır. Ancak bu şart sağlanırsa düşüşlerden bahsedebilir ve 1,6460 – 1,6255 gibi seviyeleri konuşabiliriz.

“1 no’lu grafik eklenecek”

Kısa vadeli olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde ise;

12 Kasım 2013 tarihinden itibaren GBPUSD paritesi yükseliş trendinde hareketlerine devam etmekte ve günümüzde de bu trend etkisini sürdürmektedir. 89 günlük basit hareketli ortalama da bu trendi destekler nitelikte hareketlerine devam etmekte ve şuanda da bu ortalama 1,6655 seviyesinden geçmektedir.

Yükselişlerin devam edebilmesi için 12 Kasım 2013’den beri etkisini hissettiğimiz “Yükseliş Trendinin” aktif bir şekilde devam etmesi önemlidir. Bu nedenle de mevcut trendde kanalın alt noktası olan 1,6760 üzerinde kaldığımız müddetçe parite için yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir.

NOT: GBPUSD paritesi şuanda 1,6845 seviyesi yakınlarında hareketlerine devam etmektedir. Forex işlemcilerinin mevcut yükseliş trendinde yer alabilmesi için 1,6760 seviyesine doğru gerçekleşecek olası geri çekilmeleri kısa vadeli alış fırsatı olarak değerlendirmesi önemlidir. Ancak GBPUSD paritesi 1,6760 destek noktasını aşağı yönlü kırarsa, mevcut alışlarda ısrar edilmemesi gerekmektedir. Çünkü uzun vadeli satıcılar bu destek noktasının olası kırılmasında yeniden harekete geçebilir.

Destek; 1,6760-1,6655-1,6560

Direnç; 1,6920-1,7050-1,7200

USD/TRY ANALİZİ

Merkez Bankası’nın faizde bir değişiklik yapmamasından sonra başlayan kurdaki aşağı yönlü hareket pariteyi 2.08 destek bölgesine kadar devam etti, Perşembe günü 2.0666 seviyesi haftanın en düşük seviyesi olarak görüldü.

TL’de değerlenme ne kadar sürecek sorusunun cevabını ararken karşı tarafta, dolar cephesinde neler yaşanıyor bakmak gerek. Fed cephesinde yeni bir şey yok. Yellen piyasaları bozmayacak tutum sergilemede hassas. Doları değerli kılacak hamleler için vakit var denebilir. ABD verileri izlenmeye devam edilecek, ceri tarafında ekonominin güçlendiğine dair işaretler arttıkça gelişen ülke para birimlerinin tedirgin olması anlaşılabilir. Mayıs ayında Fed toplantısı yok, şimdilik veri takviminin rutininde seyir görmek şaşırtıcı olmayacak.

İçeride TL’nin yönünü tayin edecek en önemli gelişme TCMB tarafından olabilir. 22 Mayıs’ta Merkez Bankası toplantısı var. Toplantıda faiz indirim kararı gelecek mi izleyeceğiz. Son durumda enflasyonun mayıs ayında zirve yapacağı beklentisi Merkez’i faiz indiriminde frenlerken kurun geri çekilmesi elini kuvvetlendirecek. Faiz indirimi sözkonusu olursa paritede tekrar 2.10 seviyesi üzerine çıkılabilir.

Grafikte yeşil çizgi ile gösterilen 200 günlük hareketli ortalama 2.09 seviyesinden geçiyor. Paritenin 2.09 seviyesi altında olması, günlük kapanışların bu seviye altında gerçekleşmesi aşağı yönlü hareketin devamını teknik anlamda getirebilir.

Destek bölgesi olarak 2.08 seviyesinin altında olmak ise mevcut durum değişmezse paritenin 2.00 seviyesine kadar gerileme ihtimalini canlı tutacaktır.

Destek seviyesi olan 2.08 seviyesi ve hareketli ortalama seviyesi olan 2.09 seviyesi, 2.08-2.09 bölgesinin güçlü bir destek bölgesi olduğuna işaret ediyor. Destek bölgesinden yukarı yönde başlayacak hareketlerde 2.10 seviyesi ilk direnç seviyesi olabilir.

Destek: 2,0800 - 2,0500 – 2,0300

Direnç: 2.0900 - 2.1000 - 2.1500

USD/JPY ANALİZİ

Hafta boyunca USD/JPY paritesinde genel anlamda jeopolitik gerilimler ve merkez bankaları kararlarıyla hareketler gerçekleştiğini gördük. Ukrayna sorunuyla ilgili gelişmelerin yanı sıra, Avrupa ve Amerika merkez bankalarının para politikası kararları fiyatlamalara etki eden ana başlıklardı.

Paritede, daha önceki süreçlerde uzun vadeli hareketlerde etkili olan 101,20 seviyesine yakın hareketlerin sürdüğünü görüyoruz. Mevcut yükseliş kanalını da göze aldığımızda, bu bölgenin oldukça kritik olduğunu söyleyebiliriz. USD/JPY için 21 Ekim 2012 tarihinden bu yana destek konumunda olan 34 haftalık üssel (exponential) hareketli ortalamanın yükseliş kanalı alt noktası konumunda güncelliğini sürdürmesi paritenin yön arayışındaki etkenlerden en önemlisini oluşturuyor. Yükseliş kanalının devamı sebebiyle, paritenin 101,20 üzerinde kaldığı ve haftalık kapanışın bu bölgede yapıldığı süreç içinde, yukarı yönlü baskıların hakim olması beklenebilir. Bu durumda hafta boyunca sıkça önemini vurguladığımız ve kısa vadede düşüş baskılarına kaynak oluşturan 102,85 seviyesi hedeflenebilir.

USD/JPY paritesinin aşağı yönlü hareket potansiyeline baktığımızda ise, haftalık kapanışın 101,20 altında gerçekleşmesi durumunda düşüş baskılarının yeni haftayla birlikte ön plana çıkma çabası oluşabileceğini söyleyebiliriz. Ek olarak, 101,20 seviyesinin önümüzdeki hafta beklentilerimizi yönlendirebilmesi için ise, seviyenin altında 2 gün art arda günlük kapanış gerçekleşmesi gerekmektedir.

Destek: 101,40 – 100,75 – 99,95

Direnç: 102,15 – 102,85 – 103,75

EUR/JPY ANALİZİ

EUR/JPY paritesi için geride bıraktığımız hafta ortasına kadarki süreçte, yatay hareketlerin gerçekleştiğini görmüştük. Fakat Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin, düşük enflasyona karşı Haziran ayında tedbir almaya hazır olduklarını belirtmesinden sonra Euro’da sert değer kayıpları yaşandı. EUR/JPY paritesinin de bu gelişmeyle birlikte düşüş baskılarına teslim olduğunu gördük.

Haftalık grafiği incelediğimizde, 30 Eylül 2012 tarihinden bu yana yükselişi destekleyen 25 haftalık basit (simple) hareketli ortalamanın (140,80) , aynı zamanda kırmızı renkle belirttiğimiz kanalın da alt noktası konumunda çalıştığını görüyoruz. Fakat “Draghi” etkisiyle birlikte düşen paritede kanal kırılmış durumda. Oldukça etkili olan hareketli ortalamanın kırılması sonucu haftalık kapanışın bu bölgede (140,80 altında) gerçekleşmesi durumunda, yeni haftada düşüş baskılarının etkili olması beklenebilir. Böyle bir durumda 138,72 önemli bir hedef konumundadır.

Yükselişlerin tekrar gündemimize gelebilmesi için ise, haftalık kapanışın 140,80 üzerinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Önümüzdeki hafta 140,80 seviyesinin geçilmesi durumunda ise, kanal içine dönüş çabalarıyla birlikte alımların ön plana çıkması ihtimaller arasındadır.

Destek: 139,90 – 138,72 – 137,67

Direnç: 140,80 – 142,00 – 143,48

HAM PETROL ANALİZİ

Ham petrolde, geride bıraktığımız haftanın ortasına kadar, ABD stoklarındaki artışın düşük olacağı yönündeki fiyatlamalarla birlikte seviyenin yukarı çıktığını görmüştük. Çarşamba günü açıklanan stok verisiyle birlikte ise, beklentilerin ötesinde, stoklarda bir azalma olduğunu gösteren rakamlarla karşılaştık. Bu gelişmenin, ham petrol fiyatında hafta boyunca hakim olan yükselişte en önemli etken olduğunu söyleyebiliriz. Ek olarak, Ukrayna’da süren gerilim de yükselişe katkı sağlamış durumda.

Teknik olarak incelediğimizde, 200 haftalık basit (simple) hareketli ortalamanın, uzun bir süredir ham petrol fiyatındaki yükselişlere destek oluşturduğunu görüyoruz. Mevcut kanal içinde, Bollinger orta bandı üzerinde bulunan 98,79 seviyesi ise, 8 haftadır destek görevi görmektedir. Bununla birlikte, fiyatın 98,79 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe, yukarı yönlü baskıların sürmesi beklenebilir. Yükselişlerde 102,35 seviyesinin geçilmesi durumunda baskıların netlik kazanması olasıdır.

Düşüş yönlü beklentisi olan forex katılımcılarının ise, 98,79 seviyesinin altında gerçekleşebilecek haftalık kapanışı görmeleri gerekmektedir. Bu yöndeki beklentilerin önümüzdeki haftada oluşabilmesi için ise, 98,79 seviyesi altında gerçekleşebilecek 2 günlük art arda günlük kapanışı beklemekte yarar bulunuyor.

Destek: 98,79 – 96,21 – 94,10

Direnç: 102,35 – 105,28 – 108,15

ALTIN ANALİZ

Altın için dengeleri değiştirecek bir hafta olmadı. Fed ve ECB’den gelen açıklamalar ne 1300 bölgesinin üzerine çıkılmasını ne de 1280 desteğinin aşağı yönde geçilmesini sağlamadı.

Altın fiyatı için önemli olan birkaç başlığa bakarsak oralarda da ciddi bir kırılmadan bahsedemiyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizi 2.56 seviyesine kadar geriledikten sonra 2.62’ye çok yakın, SP500 endeksi hala zirvesine yakın ve zirveden çok uzaklaşılmıyor. Riskli varlıklardan bahsetmek hala güç. Bu durumda altın fiyatını yukarı yönde desteklemek için geriye fiziki talep veya kaldıraçlı piyasalardaki işlemler kalıyor. Bu taraftan da altın ciddi talep görüyor diyemiyoruz.

Grafikte yeşil çizgi 200 günlük hareketli ortalamayı gösteriyor, 1300 dolar seviyesinde. Kırmızı çizgi ile de 50 günlük ortalamayı görüyoruz, 1313 dolar seviyesinde. Altının bu iki ortalama altında kalması düşüş beklentilerini canlı tutuyor. 1300 seviyesi aşılmadan ve üzerinde günlük kapanışlar gerçekleşmeden altın için pozitif olmak zorlaşıyor. Tel iyi haber 1800 dolar seviyesinden başlayan düşüş trendi üzerinde kalınması. Kabaca 1260 dolar altına inilirse tekrar düşüş tremdi içine dönüşmüş olacak.

1275 seviyesi kısa vadeli destek durumunda, Nisan ayı başından bu yana bu bölge altına sarkma olsa da altın 1275 üzerinde kalabildi. 1275 seviyesi öncesinde 1285 seviyesinde ufak bir destek daha mevcut. 1250 desteği ise en önemli seviye. 1250 seviyesi altına iniliyorsa eski dip bölgesine doğru geri çekilme beklenebilir.

Destek: 1285-1275-1250

Direnç: 1310-1315-1330

DAX30 ANALİZ

Dax30 endeksi 3 Haziran 2013 tarihinden itibaren yükseliş trendinde hareketlerine devam etmekte ve bu trend günümüzde de etkisini sürdürmektedir. Son zamanlardaki hareketlerini incelediğimizde 40 haftalık basit hareketli ortalamanın önemli bir trend göstergesi olduğunu görebiliyoruz. Şuanda bu ortalama 9141 seviyesinden geçmektedir ve yükselişlerin devamı için önemli bir seviyedir.

Genel görünüme baktığımızda 9141 destek noktası üzerinde orta vadeli olarak yükseliş beklentimizin devam ettiğini ifade edebiliriz. Dax30 endeksi eğer 9141 destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü hareketlerine 9800 bariyeri ile devam etmek isteyebilir.

Kısa vadeli olarak incelediğimizde son iki haftanın dip noktası olarak belirttiğimiz 9385 seviyesi endeks için kritik bir destek noktasıdır. Aynı zamanda da kontrol noktası olarak da ifade edebileceğimiz bu seviye üzerinde 9800 direncini hedefleme ihtimali güçlüdür. Endekste yeniden satış baskısı oluşabilmesi için 9385 seviyesinin kırılması gerektiğini unutmayalım. Ancak bu şart sağlanabilirse 9141 destek noktası hedeflenebilir.

Destek: 9495-9385-9141

Direnç: 9677-9800-9950

S&P500 ANALİZ

11 Kasım 2012 tarihinden itibaren S&P500 endeksi yükseliş trendinde hareketlerine devam etmekte ve günümüzde de bu trend etkisini sürdürmektedir. 34 haftalık basit hareketli ortalama da bu trendi destekler nitelikte hareketlerine devam etmekte ve şuanda da bu ortalama 1805 seviyesinden geçmektedir.

Yükselişlerin devam edebilmesi için 11 Kasım 2012’den beri etkisini hissettiğimiz “Yükseliş Trendinin” aktif bir şekilde devam etmesi önemlidir. Bu nedenle de mevcut trendde kanalın alt noktası olan 1815 üzerinde kaldığımız müddetçe parite için yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir.

Tek başına 1815 seviyesi mevcut yükselişlerin devamı için yeterli değildir. Çünkü S&P500 endeksi uzun bir süredir 1892 direncini geçememektedir. Bu nedenle de yükselişlerin devam edebilmesi için 1815 seviyesi üzerinde kalmasına ilaveten 1892 direnci üzerinde de hareketler gerçekleştirmesi önemlidir. (1892 üzerinde gerçekleşecek günlük kapanış, yükseliş teyidi için önemlidir) Eğer bu şart sağlanırsa 1900, 1915 ve 1940 seviyeleri gündemimizde yer alabilir. Aksi takdirde bir müddet daha 1892 – 1815 arasında hareketler görebiliriz.

Kısa vadeli olarak S&P500 endeksi incelediğimizde 1892 – 1815 bandının devam ettiğini, 1845 desteğinin ise kontrol noktası olduğunu ifade edebiliriz. Endeks için bandın alt mı yoksa üst noktası mı test edilecek sorusunun cevabı kontrol noktasına göre belirleyebiliriz.

Destek: 1845-1830-1815

Direnç: 1875-1892-1900

GCM Forex Haftalık Bülteni Hazırlayanlar:

Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN - “USDTRY ve Altın Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, Dax30 ve S&P500 Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - ”USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Haftalık Parite ve Emtia Analizi, GCM Forex, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER, Foreks, Forex, Forex Analizleri, Forex Makaleleri, Forex Yorumları, Teknik Analiz, Temel Analiz, EUR/USD Analiz, GBP/USD Analiz, USD/TRY Analiz, USD/JPY Analiz, Ham Petrol Analiz, Altın Analiz,

ücretsiz üye olun

1151 kere okundu

Faruk Şener ile Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

Faruk ŞENER ile
Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz