Nokia Uygulama Mağazası indirme sayısında Türkiye Avrupa'da birinci, Dünyada ikinci

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Nokia Uygulama Mağazası indirme sayısında Türkiye Avrupa'da birinci, Dünyada ikinci

Nokia mağazadan uygulama indirme sayısının 50 milyonu aştığı Türkiye, haftalık 2,2 milyon indirmeyle, dünyada Hindistan’dan sonra ikinci, Avrupa’da ise birinci sırada.

Nokia mağazadan uygulama indirme sayısının 50 milyonu aştığı Türkiye, haftalık 2,2 milyon indirmeyle, dünyada Hindistan’dan sonra ikinci, Avrupa’da ise birinci sırada.

Türkiye’de Nokia mağazadan yapılan toplam indirme sayısı 50 milyonu geçerken, haftalık indirme oranı ise 2,2 milyona ulaştı. Türkiye, bu rakamlarla, dünyada Hindistan’dan sonra ikinci, Avrupa’da ise birinci sırada yer alıyor. Nokia Türkiye Servisler ve Çözümler Müdürü Salih Özkan, Nokia’nın artık yalnızca bir cep telefonu markası olmadığını, mağaza üzerinden sunduğu uygulamalarla zengin bir kullanıcı deneyimi sunduğunu ve Türk Nokia kullanıcılarının birer uygulama tüketicisi haline geldiğini söylüyor. Ayrıca, mağazada şubat ayı itibariyle kredi kartı faturalaması başladı. Böylece, yerel uygulama geliştiriciler, artık ücretli uygulamalarını Türk tüketicisine de sunabiliyor.

Nokia uygulama mağazası, dünya çapında son bir yılda yaklaşık 8 kat büyüdü. Mağazadan her gün indirilen uygulama sayısı 5 milyonu buldu. Dünya çapında mağaza kataloğu, 200 milyon Symbian kullanıcısının uygulamalara daha fazla ilgi göstermesi ve haftada yaklaşık 1000 uygulamanın eklenmesi ile birlikte bugün 40 binden fazla uygulama içeriyor. 41 ülkeden 158 geliştirici, uygulamalarıyla bir milyonluk indirme sınırını aşmayı başardı.

Nokia’nın geliştiricilere sunduğu ve yerel pazarlara uyarlanan gelir kaynakları, 36 pazarda 112 operatörle, entegre operatör faturalaması yapılmasını sağlıyor. Böylece, Nokia en yakın rakibine göre 25 katın üzerinde daha fazla operatör faturalama entegrasyonu gerçekleştiriyor. Mağazada entegre operatör faturalamayla tüketici işlemleri 4 kat arttı. Bu durum, Nokia’nın uygulama içi (in-app) faturalama ve reklamlara yönelik beta programlarıyla birleşerek, Symbian geliştiricileri için daha fazla gelir kaynağı sağlıyor.

Türkiye’den başarı örnekleri

“Fetih Lite” oyunuyla global bir başarı kazanan Cohous, şu anda 7 uygulamayla mağazada yer alıyor. “Bul Karayı Al Parayı”, “Fetih”, “Davul Zurna” ve “İstila” gibi oyunları olan şirketin uygulamaları 6 aylık sürede yaklaşık 500 bin kez indirildi. Cohous istatistikleri, mobil uygulamalarda küresel düşünmenin ne kadar etkili olacağını gösteriyor. 30 farklı ülkeye ulaşan Cohous uygulamalarının en popüler olduğu ülkeler arasında Hindistan, Brezilya, Tayland ve Vietnam gibi uzak yerler de var.

Türkiye’den 27 yaşındaki iki genç girişimci, Ertuğrul Yılmaz ve Çağdaş Tatlıcı, geliştirdikleri Alışveriş Robotu uygulamasıyla tüketicilerin aradıkları ürünün en uygun fiyata hangi mağazada (online ve fiziksel) satıldığını bulma sürelerini neredeyse saniyelere indiriyor. 2010 Etohum–Nokia fonunu kazanan üç girişimciden biri olan Alışveriş Robotu’nun Nokia telefonlar için geliştirilen bir uygulaması bulunuyor.

Dünyadan başarı örnekleri

Singapur merkezli geliştirici Breakdesign, Nokia Symbian ve Series 40 cihazları kullanan oyuncular için, bağımsız mobil oyun topluluğu sitesi Barking Seed’i kurdu. Breakdesign, yalnızca bir yılda 6,5 milyonu aşkın indirmeye ve 170’ten fazla ülkede 70 binin üzerinde üyeye ulaştı. Barking Seed üzerinde sunulan en önemli Flash oyunları arasında “That Roach Game South Africa”, “Ninjani–Emperors Revenge” ve “Dawn of the Fly Chapter 1 ve 2” bulunuyor.

Danimarka merkezli Syntonetic tarafından yaratılan Moodagent, akıllı bir mobil müzik uygulaması. Müziği otomatik olarak seçmek ve kullanıcının ruh haline uygun müzik listeleri oluşturmak için bulut tabanlı teknolojilerden yararlanıyor. Bugüne kadar Nokia Moodagent kullanıcılarının sayısı mağazada 4 milyonu aştı. Moodagent bulutundaki Nokia kullanıcı parçalarının toplam sayısı ise 4 milyarı geçti.

ücretsiz üye olun

13321 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz