6 Mart 2015 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda haftanın son işlem gününe merakla beklenen ABD’nin istihdam raporu damgasını vurdu. Piyasa beklentilerinden çok daha iyi gelen dünyanın en büyük ekonomisinin rakamları sonrasında Dolar endeksinde sert yükselişler izlenirken, ABD’nin para birimi hemen hemen tüm paritelerde değer kazandı ve spot altında önemli kayıplar izlendi. İç piyasalarda kur ve merkez bankası politikalarına ilişkin açıklamalar etkili olurken, Avrupa kanadında, günün ilk yarısında yayımlanan makro-ekonomik göstergelerin ardından Yunanistan’a ilişkin açıklamalar gündemde yer buldu.

“ABD’nin istihdam piyasası rayında”

Tüm dünyanın meraklar beklediği ABD’nin tarım dışı istihdam değişim ve işsizlik oranı verileri bugün açıklandı. Rakamlar, dünyanın en büyük ekonomisinin tarım sanayi dışında Şubat ayında 295 bin Amerikalıyı istihdam ettiğini gösterirken, ilgili data 240 bin olan tahminlerin oldukça üzerinde gerçekleşti. Bazı analistler ülkede son zamanlarda yaşanan soğuk havalar nedeni ile istihdam artışının azalacağı düşüncesini taşıyorlardı. Ocak ayına ait daha önce 257 bin olarak açıklanan veri ise, bugün yayımlanan rapor ile 239 bine revize edildi. İşsizlik oranı da yine %5.6 olan tahminin altında, %5.5 olarak gerçekleşerek beklentilerden daha hızlı bir düşüş kaydetti. Bu rakamlar ile aynı anda açıklanan ABD’nin ticaret açığı ve ortalama saatlik kazançlar verileri beklentilerden kötü geldi. Ancak güçlü istihdam datalarının Dolar’da yükselişlere önem bir destek olduğu gördük.

İstihdam verileri ne anlatmalı?

Piyasalar bu rakamları gördükten sonra, ABD Merkez Bankası’nın (FED) Haziran ayında faiz artıracağı yönündeki düşüncesini kuvvetlendirdi diyebiliriz. Dolar’daki değer kazanımlarının, FED’in olumlu istihdam rakamları ile faiz artışını Haziran sonrasına ertelemeyeceği yönündeki beklentilerin bir yansıması olduğunu ifade edebiliriz. Tabi ki Haziran’da Banka’nın, 2006’dan sonraki ilk faiz artışını yapacağını söylemek yine de güç olsa da, en azından yapılan fiyatlamalar, piyasaların bu ihtimalin bir miktar daha arttığını düşündüğüne işaret ediyor. Ancak özellikle 18 Mart’ta tamamlanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak kararlar güçlü istihdamın FED’i faiz artırımı için köşeye sıkıştırmaya başlaması ile bir kat daha önem kazandığını ifade edebiliriz.

“Yurtiçinde kur tartışması”

Küresel piyasalar ABD ve Avrupa’daki gündemi izlerken, yurtiçinde ise bugün Türk Lirası’nın değerine ilişkin yetkililerden gelen açıklamalar basında yer aldı. TCMB Başkanı Erdem Başçı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın kendisinden görüşme talep ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolar’a aşırı yatırım yapanların yaya kalabileceğini ifade etti. Erdoğan’ın açıklamalarından sonra 2,58 seviyesini altına gevşeyen USD/TRY paritesi, ABD tarafından gelen istihdam verilerinin beklentilerden iyi gelmesi sonrasında yeniden 2,63 seviyesinin üzerine tırmandı.

“Yunanistan daha fazla bono ihraç etmek istiyor”

Yunanistan Başbakanı Çipras, hükümet olarak finansman açığını kapatmak için daha fazla kısa vadeli hazine bonosu ihraç etmek istediklerini açıkladı. Başbakan ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) buna karşı çıkması halinde büyük bir sorumluluk altına girmiş olacağını söylerken, ECB’nin hala boyunlarında bir ilmek tuttuğu benzetmesini yaptı. Çipras, Euro Bölgesi’nden ayrılmak istemediklerini, çünkü Avrupa’yı sevdiklerini de sözlerine ekledi. Ülke 11 Mart’ta 1 milyar Euro tutarında 3 ay vadeli bono ihraç edecek.

Diğer taraftan, geçtiğimiz haftalarda Eurogroup’a, mevcut kredi programının uzatılması için başvuruda bulunan Yunanistan için Almanya Maliye Bakanlığı, Atina’nın reform planını uygulamaya erken başlaması halinde, erken ödeme yapılmasının mümkün olduğunu ifade etti. Ödemelerin ne kadar hızlı olacağının Yunanistan’a bağlı olduğu belirtildi. Pazartesi günü yapılacak Eurogroup toplantısında Yunanistan’ın bir dizi reform önlemini Avrupalı ortakları için detaylandırması bekleniyor.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

ABD’den istihdam raporunun yayımlanmasının ardında Dolar endeksindeki yükselişler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile bir miktar gevşeyen kuru yeniden alevlendirirken, USD/TRY paritesi 2,63 üzerini bir kez daha yakaladı. Spot altın kuvvetlenen Dolar ile gerilerken, gram altın ise güçlü Dolar ve değer kaybeden Türk Lirası arasında kalarak sert salınım hareketleri gösterdi ancak genelde geriledi. Dolar; Euro, Yen ve Sterlin gibi önemli para birimlerin karşında değer kazandı. EUR/USD 11 buçuk yılın en düşük seviyesini görürken, USD/JPY ise yılın en yüksek seviyesine tırmandı. Dolar’daki değer kazanımlarının ağırlıklı olarak Euro’dan çıkışlara yol açması, Avrupa’nın ortak para biriminin Sterlin karşısında 7 yılın en düşük seviyesindeki gerilemesini genişletmesine neden oldu. Wall Street endekslerinin güne, FED faiz artışı beklentilerinin ağrılık kazanması ile satıcılı bir başlangıç yapacağı tahmin ediliyor.

Günün devamında ekonomik takvim nispeten zayıf bir veri akışı içeriyor. Ancak tarım dışı istihdam değişimi verisinin varlık fiyatlarına yansıması izlenmeye devam edilecek. Baker Hughes’un ABD’deki sondaj kulelerine ilişkin yayımlaması beklenen verilerin sonrasında, hafta sonu Çin’den Pazartesi sabahı ise Japonya’dan gelecek makro-ekonomik göstergeler gündemde olacak. Ayrıca ABD bu hafta sonu yaz saati uygulamasına geçecek.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

ABD – Baker Hughes Sondaj Kulesi Sayısı; Geride kalan yılın haziran ayından bu yana petrol fiyatlarında görülen sert düşüşler, üretim maliyetleri nispeten yüksek olan ABD’li kaya petrolü üreticilerini zor durumda bıraktığı biliniyor. İlgili emtianın fiyatının halen daha görece düşük seviyelerde olması, ABD’deki bazı şirketlerin üretimlerini azaltmasına ve petrol çıkardıkları sondaj kulelerinin faaliyetlerini durdurmasına neden olmayı sürdürüyor diyebiliriz. Önemli petrol servis şirketlerinden biri olan Baker Hughes’un rakamlarına göre 27 Şubat ile biten haftada ABD’de sondaj kulesi sayısı 43 adet azalarak 1267’ye geriledi. Yayımlanacak sondaj kulesi sayısının hızlı bir şekilde azalmaya devam ettiğinin görülmesi halinde, arzın azalacağı yönündeki düşünceler ağırlık kazanarak petrol fiyatlarında yükseliş izlenmesine neden olabilir. Tersi durumda ise emtianın fiyatında aşağı yönlü hareketler görülebilir.

ABD – Yaz Saati Uygulaması; 8 Mart 2015 tarihinde Amerika kıtası, yaz saati uygulamasına geçerek saatlerini bir saat ileri alacak. Avrupa kıtası ise yaz saatine 29 Mart’ta geçeceği için, üç hatalık bir süreç içerisinde iki kıta arasında 1 saatlik uyumsuzluk olacak. Örneğin, alışık olduğumuz gibi TR saati ile 15:30’da açıklanan makro-ekonomik veriler, ilgili süre içerisinde 14:30’da gelecek. Aynı zamanda, Avrupa saatine göre ABD piyasalarının açılış ve kapanış saatlerinde de birer saat kayma olacak. Yatırımcıların bu konu hakkında bilgi sahibi olması fayda sağlayacaktır.

Çin – Ticaret Dengesi; Hafta sonu Asya gündemi tarafında dikkatler dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin’den gelecek verilerde olacak. Ocak ayında 60.0 milyar Dolarlık ticaret fazlası veren Çin’in ihracatı, geride kalan yılın aynı ayına göre %3.3 artış kaydetti. İthalat ise aynı dönem için, petrol öncülüğünde emtia fiyatlarındaki gerilemenin etkisi ve zayıf iç talep ile %19.9 düşüşe işaret etti. Her ne kadar Çin’in ithalatındaki gerileme emtia fiyatlarındaki düşüşten etkilense de, ülkede üretimin azaldığı ve dolayısı ile dış dünyadan olan talebin de düşüş gösterdiğine işaret etti diyebiliriz. Şubat ayına ait açıklanacak yeni ticaret dengesi verilerinin beklentilerden farklı gerçekleşmesi halinde, piyasaların risk algısında, Çin’in önemli ticaret ortakları olan Yeni Zelanda ve Avustralya’nın para birimlerinde, altın, bakır ve petrol gibi emtia fiyatlarında, gelişen ve gelişmiş ülke borsalarında değişimler izlenebilir.

NOT: İlgili verinin açıklanma tarihinde, kaynak kuruluş tarafından önceden bildirilmeksizin değişiklikler yapılabilmektedir.

Japonya – Büyüme Oranı (GDP); Geride kalan yılın son çeyreğinde dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin nasıl bir performans gösterdiğine ilişkin bilgiler verecek Japonya’nın büyüme oranı yatırımcıların merceği altında yer alacak. 16 Şubat’ta yayımlanan öncü göstergesi %0.9 olan tahminlerin altında kalan çeyreklik GDP verisi, %0.6 olarak yayımlanmıştı. Japon ekonomisi 2014’n üçüncü çeyreğinde ise daralmıştı. Hükümetin ve ülkenin Merkez Bankası’nın (BOJ) ekonomiyi destekleme adına atacakları olası adımlara ilişkin beklentileri şekillendirebilecek söz konusu göstergenin açıklanmasının ardından Yen ve Nikkei-225 endeksinde önemli değişiklikler görülebilir. Yayımlanan rakamlar nihai datalar olacak.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

06 Mart 2015 Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

20:00 USD Baker Hughes Sondaj Kulesi Sayısı 1267

22:00 USD Tüketici Kredisi (Aylık) (Oca) 14,7B 14,8B

08 Mart 2015 Pazar

Zaman Haber Beklenti Önceki

CNY Ticaret Dengesi 60,0B

09 Mart 2015 Pazartesi

Zaman Haber Beklenti Önceki

01:50 JPY Büyüme Oranı (Çeyreklik) %0.6

EURUSD ANALİZİ

Piyasaların merakla beklediği Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verileri açıklandı. Olumlu gelen ABD verileri, Dolar Endeksinin sert yükseliş gerçekleştirmesini sağlarken, EURUSD paritesi de bu tutumdan net bir şekilde etkilendi. Haberin açıklanması sırasında 1.0980 seviyesine yakın seyir gerçekleştiren EURUSD, haberin ardından yaklaşık 110 pip’lik bir düşüş kaydederek 1.0869 seviyesini test etti. ABD seansı açılışı öncesinde şu sıralar 1.0860 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

1 no’l grafik eklenecek

Günün kalanını değerlendirdiğimizde 1.0945 direnci önemli bir seviye olmakla birlikte aşağı yönlü baskıların kaldığı yerden devam edebilmesi için dikkatle takip edilmelidir. Parite eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1.0780 seviyesine kadar taşıyabilir. 1.0945 öncesindeki ilk bariyerse 1.0915 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1.0945
Destek: 1.0860-1.0820-1.0780
Direnç: 1.0915-1.0945-1.0985

GBPUSD ANALİZİ

89 ve 34 günlük üssel hareketli ortalamalar altında günlük kapanışlar gerçekleştirerek aşağı yönlü baskı konusunda önemli sinyaller veren GBPUSD paritesi, aşağı yönlü baskılarını 1.5195 seviyesi altına sarkıtarak gün içerisinde 1.5078 seviyesine kadar geriledi. ABD seansı açılışı öncesinde günün dip noktasına yakın hareketler gerçekleştiren parite de 1.5130 seviyesi önemli bir bariyer olarak kaydedilmiştir. Parite eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1.4950 seviyesine kadar devam ettirmek isteyebilir.

Pivot: 1.5130
Destek; 1.5065-1.5025-1.4985
Direnç; 1.5130-1.5195-1.5265

USDTRY ANALİZİ

Yurtiçinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile birlikte önemli bir gerileme kaydeden USDTRY kuru düşüşlerini 2.5727 ile sınırlandırırken ABD’den gelen olumlu Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verisi ile birlikte önemli bir yükseliş kaydederek gün içerisinde 2.6351 seviyesini test etti. Günün kalanını makro-ekonomik anlamda değerlendirdiğimizde 2.6025 destek noktası önemli bir seviye olmakla birlikte yukarı yönlü çıkışların devamı için dikkatle takip edilmelidir. Kur eğer bu seviye üzerinde kalmayı başarırsa yukarı yönlü hareketlerini 2.6345 seviyesi üzerine taşıyabilir. Bu tutum 2.6480 ve 2.6600 bölgesine doğru yeni bir hareketin tetiklenmesine katkı sağlayabilir. Tepki satışlarının tekrar etkili olmasını bekleyen Forex yatırımcısı ise 2.6025 desteğinin aşağı yönlü kırılmasını takip etmelidir.

Pivot: 2.6025
Destek
: 2.5890-2.5725-2.5585
Direnç: 2.6345-2.6480-2.6600

EURTRY ANALİZİ

Yurtiçindeki gelişmelerle birlikte Türk Lirası’nda değer kazanımları, EURTRY paritesinde tekrar kanala dönüş gerçekleşmesine katkı sağladı ve tepki olarak nitelendirdiğimiz bu hareket, trendin alt noktası olan 2,8130 seviyesini test ederek tekrar kanalın üst bölgesine hareketlendi. Genel görünüme baktığımızda, gerek yurtiçi gelişmeler gerekse ABD istihdam rakamlarının yol açtığı hareketlilik ardından, 2,8130 seviyesi üzerinde yükseliş beklentileri sürmekle birlikte, bu tutumun tekrar netlik kazanabilmesi için kanalın üst bölgesi olan 2,8600 seviyesi üzerindeki fiyatlamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Olası geri çekilmelerde ise, 2,8500 seviyesinin kırılması, kanal alt bölgesinin hedeflenmesine neden olabilir. Ancak başta belirttiğimiz gibi, 2,8130 seviyesi üzerinde yükseliş beklentisi korunmakla birlikte, bu bölgeyle sınırlı kalabilecek düşüşler yeni alım baskısıyla karşılaşabilir ve bu görünüm, 2,8600 seviyesi üzerinde isteğini artırabilir.

Pivot: 2,8500
Destek:
2,8500 – 2,8370 – 2,8270
Direnç: 2,8600 – 2,8700 – 2,8920

USDJPY ANALİZİ

ABD’de istihdam rakamlarının beklentiden çok daha güçlü bir görünüm sergilemesi ile birlikte Dolar’ın sert değer kazanımına maruz kaldığını gördük. Bunun da etkisiyle birlikte, 120,80 seviyesini de aşan hareketler karşımıza çıktı. Günün kalanında, 120,25 seviyesi üzerinde bir seyir görülebilecekken, bu durumun yukarı yönlü baskıyı bir adım önde tutması beklenmektedir. Sabah analizimizde, aşılan her seviye üzerinde gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışın söz konusu seviyenin önemini artırabileceğinden bahsetmiştik. Bu nedenle, günün kalanında, 120,50 seviyesinin de yukarı yönlü tutumu destekleyebileceği unutulmamalıdır. Olası geri çekilmelerde 120,50 ve 120,25 seviyeleri hedeflenebilir.

Pivot: 120,25
Destek:
120,50 – 119,95 – 119,50
Direnç: 121,20 – 121,50 – 121,85

EURJPY ANALİZİ

EURJYP paritesinde kanal hareketinin kırılmasına neden olan düşüş baskısını takip ediyoruz. Günün kalanında, 131,85 seviyesi altında etkili olması beklenen düşüş baskısıyla birlikte 131,00 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin kırılması 130,15’e yönelik isteği artırabilir. Olası toparlanmalarda 131,85 seviyesinin aşılamaması yeni düşüş baskısını destekleyebilecekken, kanala dönüş, paritede tepki alımlarını teknik olarak destekleyebilecek faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pivot: 131,85
Destek: 131,00 – 130,50 – 130,15
Direnç: 131,85 – 132,30 - 132,80

AUDUSD ANALİZİ

AUDUSD paritesinde güçlü ABD verileriyle birlikte aşağı yönlü baskının destek bulduğunu gördük. Günün kalanında, 0,7850 seviyesi altında düşüş beklentimiz korunmaktadır. Gerçekleşebilecek satışlarda 0,7740 seviyesinin kırılması, aşağı yönlü isteği artırabilecekken, bölgede gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar bu isteğin kalıcı olma çabası hakkında fikir verebilir. Olası toparlanmalarda 0,7790 seviyesinin aşılması tepki oluşumlarını desteklese de, 200 periyotluk üssel hareketli ortalama (güncel seviyesi 0,7875) ile 0,7850 seviyesinin oluşturduğu bölge altında kalan tüm yükselişlerin yeni satış baskısıyla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.

Pivot: 0,7850
Destek:
0,7740 – 0,7700 – 0,7650
Direnç: 0,7790 - 0,7815 – 0,7850

USDCAD ANALİZİ

ABD istihdam rakamlarının Dolar’a değer kazandırması sonrasında USDCAD paritesinin net bir şekilde 1,2500 seviyesi üzerinde tutunma çabasını gördük. Günün kalanında, 1,2500 seviyesi üzerinde yükseliş beklentisi bulunmakla birlikte, söz konusu baskı mavi ile belirttiğimiz düşüş trendinin güncel sınırı olan 1,2590 seviyesinin aşılmasıyla destek kazanabilir. Yükseliş baskısının kalıcı olma isteği ise bölgede gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlarla karşımıza çıkabilir. Ancak, 1,2590 seviyesinin aşılamaması, düşüş trendinin kısa vadeli aşağı yönlü baskıyı ortaya çıkarmasına neden olabilir. Bu durumda, 1,2500 seviyesine yönelik hareketler gerçekleşebilecek olsa da, bunun tepki kaynaklı olabileceği unutulmamalıdır. Genel görünüm, kısa vadede 1,2500, daha uzun vadede ise 1,2325 – 1,2375 bölgesi üzerinde güncelliğini korumaktadır.

Pivot: 1,2500
Destek:
1,2545 – 1,2500 – 1,2440
Direnç: 1,2590 – 1,2625 – 1,2660

BRENT PETROL ANALİZİ

Son 3 işlem gününde brent petrolde gün içi işlem aralığı oldukça daraldı. Bülten saatine kadar en düşük 60,54 en yüksek 61,26 seviyeleri görüldü. 50 günlük hareketli ortalaması üzerinde seyreden brent petrol dar işlem aralığında yükseliş denemeleri yapıyor. Saatlik grafikte alçalan üçgen görüntüsünde 59,50 seviyesi taban, zirveler aşağıda. Günlük periyotta 58-63 dolar aralığında işlemler devam ediyor. Brent petrolün 50 günlük hareketli ortalama seviyesi üzerindeki seyri kısa vadeli yükseliş beklentilerini canlı tutuyor.50 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 59,54 seviyesini günün ilk destek seviyesi olarak kabul edebiliriz. Kısa vadeli güçlü destek ise 58 dolar seviyesinde. Destek seviyesi altında gün sonu kapanışlar 54 dolar seviyesine doğru geri çekilmeyi sağlayabilir. 62,97 seviyesi en yakın zirve, aşılması halinde 64 dolar seviyesindeki hedefe hızlıca gidilebilir.

Bugün için sabah bülteninde belirttiğimiz saatlik grafikte ilk direnç seviyesi olan 61,07 seviyesine ulaşıldı fakat üzerinde kalınamadı. Son durumda pivot seviyenin de altında işlemler devam ediyor. 60,26 seviyesi önümüzdeki saatler için ilk destek bölgesi. Günün geri kalan kısmında saatlik kapanışlarla 61,47 seviyesi aşılırsa 62,14 seviyesi hedeflenebilir. Yine saatlik kapanışla 59,86 seviyesinin altına inilmesi halinde ise 59,19 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 60,75
Destek:
60,26-59,86-59,19
Direnç: 61,07-61,47-62,14

HAM PETROL ANALİZİ

Haftanın son işlem gününde beklenen TDI ve İşsizlik Oranı verileri açıklandı. Olumlu gelen veriler sonrasında piyasalarda sert hareketler gözlemlesek de Ham Petrol ilke etapta sert hareketler gerçekleştirmedi ancak daha sonra aşağı yönlü baskılarını kanalın alt noktası olan 50.50 desteğini kırarak 50.00 seviyesine yaklaştırdı.

Günün kalanını değerlendirdiğimizde 51.45 ve 49.60 seviyeleri önem arz etmektedir. Mevcut kırılma sonrasında aşağı yönlü baskılar devam edecek mi sorusunun cevabı için 49.60, kırılmaya rağmen yükseliş trendi etkisini koruyacak mı sorusunun cevabı içinse 51.45 seviyesi dikkatle takip edilmelidir. O halde günün kalanındaki işlem stratejilerimizi 51.45 üzerinde ya da 49.60 altındaki fiyatlamalarda gerçekleştirmemiz, riskimizi minimize etmek adına önemlidir.

Pivot: 51.45
Destek: 49.60-48.65-47.80
Direnç: 51.45-52.45-53.40

ALTIN ANALİZİ

Uzunca bir süredir Altın fiyatı ile ilgili negatif baskının devamına ilişkin düşüncelerimizi belirtmiş (1306 seviyesi altında negatif şeklinde) aşağı yönlü baskıların 1157 – 1121 seviyelerine kadar devam edeceğine ilişkin grafik çalışmalarımızı sizlerle paylaşmıştık. Altın fiyatı haftalık grafikte alçalan üçgen formasyonu içerisinde seyrini sürdürürken bir yandan da ilgili hedeflere doğru hamlelerine devam ettirmekteydi. Son zamanlarda 1223 – 1190 arasında sıkışık seyrini sürdüren Altın, tepki alımı gerçekleştirmek isteyen kısa vadeli alıcıların iştahını kabartmış gibi görünse de ABD’den gelen olumlu TDI verisi 1190 seviyesinin altında hareketler gerçekleştirmesine katkı sağladı. 15:30’da ABD’den gelen veriler sonrasında Altın fiyatının 1178 seviyesini test ettiğini gözlemledik.

Bundan sonraki süreçte de aşağı yönlü beklentilerin devamına ilişkin düşüncelerimiz öne plandadır. Günün kalanını değerlendirdiğimizde 1201 seviyesi altında negatif baskının devamına ilişkin düşünceler ön plandadır. Altın fiyatının bu bariyer altındaki hareketleri yukarıda ifade etmiş olduğumuz 1157-1121 bölgesinin hedeflenmesi anlamında önem arz etmektedir. 1201 öncesindeki ilk bariyer ise 1192 olarak kaydedilmiştir.

Pivot: 1201.00
Destek: 1178.00-1168.00-1157.00
Direnç: 1185.00-1192.00-1201.00

GÜMÜŞ ANALİZİ

Gümüş beklentilerden yüksek gelen tarım dışı istihdam verisi ile 16,08 desteğinin altına sarkmış durumda. Analiz saatine kadar en düşük 15,83 en yüksek 16,21 seviyeleri görüldü. Şubat ayının son haftasından bu yana devam eden 16,08-16,75 aralığından aşağı yönde hareketle çıkılıyor olabilir. Bunun için gün sonu kapanışı görmek gerek Grafikte yeşil çizgi ile gösterilen 50 günlük hareketli ortalamayı (16,70) günlük periyotta ilk direnç olarak kabul edilebilir. 50 günlük ortalama üzerinde gün sonu kapanışlar gerçekleşmeden kalıcı yükseliş beklentilerinin korunması güç olabilir diyorduk, ancak son data ile desteklerin test edildiğini izliyoruz. Gün sonu kapanışların 16,08 seviyesi altına olması 15,50 seviyesine doğru geri çekilmeyi gündeme getirebilir.

Bugün için saatlik grafikteki destekler kırılmış görülüyor. Önümüzdeki saatlerde 15,98 seviyesi üzerine çıkılırsa gün içi düşüşe bir tepkiden bahsedilebilir ancak günlük bazda kapanışın 16,08 seviyesi altında olması yükseliş beklentilerini güçsüz kılacaktır.

Pivot : 16,23
Destek:
15,50-15,20-14,70
Direnç: 16,25-16,41-16,72

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “Brent Petrol ve Gümüş Analizi
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, EURJPY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Risk Açıklaması: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” http://www.gcmforex.com/hakkimizda/risk-bildirim-formu/

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizl.eri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1301 kere okundu

Faruk Şener ile Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

Faruk ŞENER ile
Bayi Yönetiminde Sık Sorulan Sorular

ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
BÜYÜTEÇ
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz