5 Aralık 2014 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda, dün ECB’den gelen açıklamaların ardından dikkatler bugün ABD için yayımlanacak istihdam raporuna çevriliyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin konuşmasında parasal genişlemeyi gelecek yılın başlarında değerlendireceklerini söylemesi, kıtanın ortak para birimi Euro’da yükselişleri tetiklerken, Dolar’da ve borsalarda aşağı yönlü fiyat değişimlerine neden olmuştu. Bugün ise piyasalar, varlık fiyatlarında yönü belirleyebilecek olan ABD’nin istihdam göstergelerine odaklanacak.

“Piyasalarda Draghi etkisi”

Faiz oranlarında bir değişiklik yapmayan ancak, büyüme ve enflasyon oranlarını aşağı yönlü revize eden ECB’nin dünkü beyanatından sonra Draghi’nin açıklamaları, küresel piyasalarda son derece etkili oldu. Parasal genişlemenin artırılması konusunda açık kapı bırakacağı yönündeki beklentileri boşa çıkararak, söz konusu değerlendirmelerin ECB tarafından gelecek yılın başlarında yapılacağını ifade eden Başkan, Euro’da yükselişlere zemin oluşturmuştu. Avrupa ve ABD endekslerinde ise Draghi’nin konuşmasının baskı yarattığını ifade edebiliriz.

“Japonya’da emeklilik fonu revize edilebilir”

Dünyanın en büyük emeklilik fonu olan, Japonya’daki hükümet emeklilik yatırım fonunun (GPIF), hisse senetlerine erişim kurallarını genişleterek revizyona gidileceği haberleri ülke basınındaki haberler arasında yer aldı. 127 trilyon Yen büyüklüğündeki fonun yaklaşık ay önce hisse senetlerine yatırımını genişleten bir plan açıklanmıştı. Bunun sonrasında GPIF Başkanı Mitani’nin konuya ilişkin değerlendirmeleri Japonya varlıklarına olumlu yansımış olarak görülüyor. Her ne kadar Nikkei endeksi yataya yakınsa da, Yen, Dolar karşısında 120 seviyesine kadar geriledi. USD/JPY paritesi 2007 Temmuz ayından bu yana ilk kez 120 düzeyinin üzerini gördü.

“Suudi Arabistan, Pazar payını koruma konusunda ciddi”

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 27 Kasım’daki toplantısında petrol üretim miktarının azaltılmaması görüşünün savunucularından Suudi Arabistan, dün petrol fiyatlarında indirime gittiğini açıklamıştı. Hükümetin petrol şirketi Aramco, Ocak ayı için Asya satış fiyatını Aralık ayına göre varil başına 1,50-1,90 Dolar indirerek, dünya piyasasındaki Pazar payını koruyabilmek için rekabetçi bir strateji izleyeceğinin ipuçlarını verdi. Aramco, ABD’ye olan satışlarını ise aralık ayına göre 0,10-0,90 Dolar indirme kararı aldığını duyurdu. OPEC’in kararlarından ardından önemli bir düşüş kaydeden petrol fiyatları sonrasında ise bir miktar toparlanarak yataya yakın bir seyir izlemeye başlamıştı. Suudilerden gelen haberler sonrasında emtianın fiyatında aşağı yönlü hareketlerin bir miktar daha baskın hale geldiği görüldü.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Piyasalarda tüm dikkatler ABD’den gelecek tarım dışı istihdam verisine çevrilmişken, varlık fiyatlarında Draghi’nin etkisi sonrasında bekleyiş havasının etkili olduğunu ifade edebiliriz. Euro, ECB açıklamaları sonrasında ABD’nin para birimi karşısında elde ettiği kazanımların bir kısmını daha sonra geri verirken, Dolar endeksinde de benzer bir toparlanma izlendi. Altın fiyatları Dolar’daki gerilemenin etkisi ile dün hafif yükseliş kaydederken, sonrasında yine yatay hareketlerin öne çıktığını ifade edebiliriz. Yen, Japonya’da GPFI’nin hisse senetleri yatırım kurallarının gevşetilebileceği haberleri ile kayıplarını genişletirken, USD/TRY paritesi bugün Moody’s’in Türkiye değerlendirmelerini açıklaması öncesinde ağırlıklı olarak Dolar’daki değişimler ile yön aradı.

Haftanın son işlem gününde öncelikle Almanya, İsviçre ve Euro Bölgesi geneli için yayımlanacak rakamlar izlenecek. Öğleden sonra ise Kanada ve ABD’den gelecek makro-ekonomik göstergeler dikkatle takip edilecekken, özellikle ABD’nin tarım dışı istihdam değişimi verisi dikkat çekiyor. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin açıklamaları ve ABD’nin fabrika siparişleri ile günü tamamlaya hazırlanacak küresel piyasaların yanında, içeride ise Moody’s’in Türkiye değerlendirmesine ilişkin fiyatlamalar varlıklara yön verebilir.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Euro Bölgesi – Almanya Fabrika Siparişleri; Euro Bölgesi’ndeki zayıf ekonomik aktivitelerden 2014 yılı içerisinde olumsuz etkilenen Almanya’nın Ekim ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi, haftanın son işlem gününde Avrupa tarafı için önemli rakamlar arasında yer alıyor diyebiliriz. Eylül ayında %0.8 artışa işaret ederek tahminlerin altında bir performans gösteren ilgili data, kıtanın ortak para birimi olan Euro’nun değerinde değişiklikler görülmesine neden olabileceği için yakından izlenecek.

Euro Bölgesi – Büyüme Oranı (GDP); Yılın ikinci çeyreğinde, %0.0’lık GDP verisi ile büyüme kaydedemediği görülen Euro Bölgesi, 14 Kasım’da yayımlanan öncü rakama göre üçüncü çeyrekte, bir önceki üç aylık döneme göre %0.2 oranında büyüdü. Bu data, %0.1 olan piyasa beklentilerinin üzerinde yayımlandı. Üçüncü çeyreğe ilişkin nihai rakam olarak ilgili büyüme oranı, kıtanın ortak para birimi Euro’da fiyat değişimlerine neden olabilir.

Kanada – İstihdam Değişimi; Kanada için yoğun bir ekonomik takvime sahip Aralık ayının ilk haftası, Cuma günü yayımlanacak rakamlar ile birlikte yine önemli verilerin izleneceği bir işlem dönemi olacak. Ticaret dengesi ve işsizlik oranı ile aynı anda açıklanacak olan ülkenin istihdam değişimi verileri, ABD’den gelecek kritik veriler ile de çakışıyor. Bu paralelde, küresel piyasalar ağırlıklı olarak dünyanın en büyük ekonomisinin istihdam raporuna odaklanacağı için, Kanada’nın göstergelerinin bir miktar gölgede kalabileceğini söyleyebiliriz. Ancak ülkenin para birimindeki fiyat değişimleri ve Kanada Merkez Bankası’nın (BOC) ilerleyen aylardaki para politikası stratejisini adına ipuçları verebilecek ilgili veriler göz ardı edilmemelidir. Beklentilerden daha iyi bir tablo ortaya koyacak veri seti, Kanada Doları’na yükselişler getirebilecekken, olumsuz rakamlar baskı yapabilir.

ABD – Tarım Dışı İstihdam Değişimi; Haftanın en önemli makro-ekonomik göstergesi olarak tanımlayabileceğimiz ABD’nin tarım dışı istihdam değişimi (TDİ) verisi, Dolar’ın yönünü belirleyebileceği için bu ay da piyasalar tarafından çok yakından takip edecek. 17 Aralık’ta tamamlanacak olan ABD Merkez Bankası’nın (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında alınacak kararlara ilişkin piyasa beklentilerini şekillendirebilecek TDİ, borsa endekslerinden emtia fiyatlarına, tahvil faizlerinden paritelere kadar bir çok değişken üzerinde etkili olabilir. TDİ ile birlikte açıklanacak olan, ticaret dengesi ve işsizlik oranı gibi önemli rakamlar yine ABD ekonomisi adına dikkatle takip edilecek ancak, özellikle Dolar’a, TDİ verisi, ağırlıklı olarak yön verebilir. Ekim ayına ilişkin TDİ, 214 bin Amerikalının ilgili dönem içerisinde tarım sektörü dışında istihdam edildiğini gösterirken, piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmişti. Kasım ayında ise 231 bin kişilik bir istihdam sağlanmış olması bekleniyor. Tarım dışı istihdam değişiminin tahminin üzerinde açıklanması halinde, FED’in faiz artırımına daha yakın olacağı beklentisi güç kazanarak Dolar’a yükselişler getirebilir. Verinin öngörülenin altında kalması durumunda ise, Banka’nın olası bir faiz artırımı için aceleci davranmayacağı beklentisi zemin bularak, ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.

ABD – Fabrika Siparişleri; ABD’nin istihdam verilerinin ardından yayımlanacak olan Ekim ayı fabrika siparişleri datası, haftanın son işlem günüde piyasaların gündemindeki makro-ekonomik göstergeler arasında yer alacak. Ağustos ve Eylül dönemlerinde azalışa işaret eden fabrika siparişleri, son üç aydır da piyasa beklentilerinin altında gerçekleşiyor. Ekim ayında ise siparişlerde bir değişiklik olmasının beklenmediğini görüyoruz. Tarım dışı istihdam değişimi verisi sonrasında piyasaların fabrika siparişleri rakamlarına olan hassasiyeti azalabilir. Ancak yine de verinin varlık fiyatlarına olası etkilerini yakından izlemek de fayda var. Geride kalan hafta yayımlanan dayanıklı ve çekirdek dayanıklı mal siparişlerine ait verilerin revize edilebileceği fabrika siparişleri göstergesi yatırımcıların merceği altında yer alacak.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 EUR Alman Fabrika Siparişleri (Aylık) (Eki) 0,6% 0,8%

10:00 CHF Yabancı Döviz Rezervi 460,4B

11:30 GBP Tüketici Enflasyon Beklentileri 2,8%

12:00 EUR Büyüme Oranı (GDP) 0,2% 0,2%

15:30 USD Tarım Dışı İstihdam Değişimi (Kas) 231K 214K

15:30 USD İşsizlik Oranı (Kas) 5,8% 5,8%

15:30 USD Ortalama Saatlik Kazançlar (Aylık) (Kas) 0,2% 0,1%

15:30 USD Ticaret Dengesi (Eki) -41,3B -43,0B

15:30 CAD İstihdam Değişikliği (Kas) 5,3K 43,1K

15:30 CAD İşsizlik Oranı (Kas) 6,6% 6,5%

15:30 CAD Ticaret Dengesi (Eki) 0,4B 0,7B

15:45 USD FOMC Üyesi Mester Konuşması

17:00 USD Fabrika Siparişleri (Aylık) (Eki) 0,0% -0,6%

21:45 USD FOMC Üyesi Fischer Konuşması

EURUSD ANALİZİ

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde EURUSD paritesinin dünkü ECB basın açıklaması ile birlikte önemli çıkışlar kaydettiğini ve bu çıkışların 1,2455 ile sınırlı kaldığını görmekteyiz. Kanalın üst noktası olarak belirlediğimiz 1,2460 direncini geçemeyen ve yeniden satış baskısına maruz kalan EURUSD paritesinde bugün gözler ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam (TDI) ve İşsizlik Oranı verilerindedir.

231 bin olarak pozitif bir beklenti içerisinde olduğumuz TDI verisinde, olumsuz olarak sonuçlanan ADP TDI verisi düşündürücü, olumlu olarak sonuçlanan ISM PMI ve ISM Non PMI verileri de destekleyici niteliktedir.

Korelasyonları incelediğimizde ADP verisinin 0,55 ile diğerlerinden yüksek ve pozitif bir korelasyona sahip olması, bugünkü TDI sonucunun olumsuz gelme ihtimalinin de bir adım daha önde olmasını sağlamaktadır. Ayrıca TDI verisi olumsuz sonuçlansa bile 200 bin altın mı yoksa üzerinde mi olacağı da ayrıca incelenmelidir. Çünkü 200 bin üzerinde gelecek olası olumsuz rakam, piyasalar tarafından çok da olumsuz algılanmayabilir. Bu bağlamda da TDI verisi sonucu tüm piyasa katılımcıları tarafından dikkatle takip edilecektir.

EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde tepki alımları tamam mı devam mı sorusunu sorduğumuz bir ortamda 1,2460 direnci dikkat çekmektedir. Parite eğer 1,2460 direnci altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskılar yeniden 1,2280 seviyesine doğru devam edebilir. Tepki alımlarının devam edebilmesi içinse 1,2460 direncinin geçilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Pivot: 1,2460
Destek:
1,2350-1,2320-1,2280
Direnç: 1,2390-1,2420-1,2460

GBP/USD ANALİZİ

Yukarı yönlü çıkışlarını 1,5725 seviyesine kadar devam ettiren ancak sürdüremeyen GBPUSD paritesi, bu bölgeden başlatmış olduğu satıcılı seyrini 1,5630 seviyesine yaklaştırdı ve şu sıralar bu bölgeye yakın hareketlerini sürdürmektedir.

Teknik anlamda GBPUSD paritesini incelediğimizde aşağı yönlü baskının devam etme ihtimalinin güçlü olduğunu, ancak bu isteğin daha da güçlenebilmesi için 1,5585 desteğinin aşağı yönlü kırılmasına ihtiyaç olduğunu ifade edebiliriz. Genel görünüm, 1,5725 direnci altında negatif baskının devam etmesi şeklindedir. Yükselişlerde yer almak isteyen Forex katılımcısı, 1,5725 üzerindeki hareketleri takip etmelidir. Böyle bir durumda 34 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,5819 seviyesine doğru yeni bir hareketlilik görülebilir.

Pivot: 1,5725
Destek; 1,5625-1,5585-1,5540
Direnç; 1,5660-1,5690-1,5725

USD/TRY ANALİZİ

Yukarı yönlü çıkışını 2,2440 seviyesine kadar devam ettirdikten sonra sınırlanan ve akabinde gerçekleştirdiği satıcılı seyir ile bollinger bandının orta noktasına tekrar yaklaşan USDTRY kuru, haftanın son işlem gününde şu sıralar 2,2335 seviyesinde seyrini sürdürmektedir.

Bugün piyasaların gözü ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisinde, kulağı ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys’ten gelecek not açıklamasında olacaktır. Kritik iki gelişme sonucunun TRY’li kurlarda sert hareketlere neden olabileceği düşünüldüğünde USDTRY kurunun günü hareketli geçirme ihtimali de böylelikle güçlenmiş oldu.

Teknik olarak USDTRY kurunu incelediğimizde kanal içi hareketlerin devam ettiğini görmekteyiz. 2,2440 seviyesi, dünün zirvesi olarak bugünün en önemli seviyesi konumunda karşımızdadır. USDTRY eğer 2,2440 direncini geçemezse aşağı yönlü baskılarını 2,2170 seviyesine kadar devam ettirebilir. Yükselişlerin devam etmesi durumunda ise 2,2440 direncinin geçilmesi beklenilmelidir.

Pivot: 2,2440
Destek
: 2,2280-2,2170-2,2040
Direnç: 2,2440-2,2515-2,2660

EUR/TRY ANALİZİ

Paritede dün Draghi’nin konuşmasının etkilerini net bir şekilde görmüştük. Euro’nun değer kazanımıyla birlikte 2,7820 seviyesine kadar bir yükseliş gerçekleşse de, bu bölgede kalıcılı sağlanamamasıyla tekrar 2,77 altına düşen hareketler görmekteyiz. Günün kalanında Almanya fabrika sipariş rakamları öğleden önce öne çıkarken, öğleden sonra gözler ABD tarım dışı istihdam rakamlarında olacaktır.

Teknik olarak incelediğimizde, 4 saatlik kapanışların 2,7710 – 2,7755 bölgesi üzerinde gerçekleşememesiyle birlikte alımların kalıcılık sağlayamadığını görmekteyiz. Gün içerisinde, 2,7710 seviyesi altında kalındığı müddetçe düşüş baskılarının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 2,7620 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin kırılması aşağı yönlü baskılara netlik kazandırabilir.

Paritede yükseliş yönlü beklenti veri desteğiyle sağlanabileceği gibi, olası yükselişlerde 2,7710 – 2,7755 bölgesi hedeflenebilir. Ancak tepki alımlarında daha kalıcı bir etki gözlemleyebilmek için, bu bölge üzerinde arka arkaya gerçekleşebilecek iki adet 4 saatlik kapanış ihtiyacı sürmektedir.

Pivot: 2,7710
Destek: 2,7620 – 2,7540 – 2,7465
Direnç: 2,7710 – 2,7755 – 2,7820

USD/JPY ANALİZİ

Paritede oldukça hareketli bir günü geride bıraktıktan sonra, ABD tarım dışı istihdam değişimi verisiyle yeni bir süreç piyasaları bekliyor. Veriye ilişkin beklenti ve sonuç, paritede sert hareketlerin gerçekleşmesine neden olabileceği için gelişmelerin muhakkak dikkatle takip edilmesi gerekmektedir.

Teknik olarak incelediğimizde, kapanışlar açısından son iki günün dip noktası olan 119,60 seviyesi üzerinde kalma çabası sürdüğü müddetçe, yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 120,25 seviyesinin aşılması, son 7 yılın zirvesinde yeni rekorların görülmesine neden olabilecek unsurdur. Ayrıca bu şart sağlandığı taktirde yukarı yönlü yeni ataklar oluşabilir.

Paritede düşüş yönlü beklentiler 119,60 seviyesi altında tutunma çabasıyla etkili olabilir. 119,60 seviyesi kırıldığı taktirde 119,15 seviyesine yönelik fiyatlamalar oluşabilir.

Pivot: 119,60
Destek:
119,90 119,60 – 119,15
Direnç: 120,25 – 120,45 – 120,85

EUR/JPY ANALİZİ

ECB Başkanı Draghi’nin konuşması sonrasında Euro’da değer kazanıcı görülmesinin ardından, tepki satışlarının gerçekleştiğini ve EUR/JPY paritesinde de bunun etkili olduğunu gördük. Ancak bu satışların sınırlı kaldığı 148,08 seviyesi üzerinde tutunma çabası sürdüğü müddetçe, yükseliş baskılarının etkili olması beklenebilir. Bu süreçte olası yükselişlerde 148,82 seviyesinin aşılması 149,50’lere doğru yeni bir atağı destekleyebilir.

Paritede düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek 148,08 seviyesinin kırılması görülmelidir. Bu sürece kadar olası düşüşler yeni alım fırsatı oluşturabilecekken, bu şart sağlandığı taktirde 147,40 seviyesine yönelik tepki satışları gerçekleşebilir.

Pivot: 148,08
Destek: 148,40 –148,08 – 147,70
Direnç: 148,82 – 149,15 – 149,50

AUD/USD ANALİZİ

ECB Başkanı Draghi konuşması sonrasında birçok paritenin sert hareketlere maruz kaldığı gördük. AUD/USD paritesinde de tepki alımları ön plana çıkmış olsa da, haftanın son iş gününe düşüşle başlandığını söyleyebiliriz. Gün içerisinde en kritik süreç olan ABD tarım dışı istihdam değişimi verisi dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak değerlendirdiğimizde, bollinger orta bandı üzerinde bulunan 0,8420 seviyesi altında, düşüş baskılarının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 0,8355 seviyesinin kırılması, kanal alt noktası olan 0,8315 seviyesinin hedeflenmesinde etkili olabilir.

Paritede yükseliş beklentileri 0,8355 seviyesinin sınırlayıcı etkisiyle görülebilir. Bu şart sağlandığı taktirde 0,8420 seviyesine yönelik tepki satışlarına görülebilir.

Pivot: 0,8420
Destek:
0,8355 – 0,8315 – 0,8275
Direnç: 0,8393 – 0,8420 – 0,8450

USD/CAD ANALİZİ

USD/CAD paritesi açısından yine yoğun bir süreçle karşı karşıya bulunmaktayız. TSİ 15:30’da her iki ülkeden de açıklanacak olan istihdam ve ticaret rakamları, paritede sert hareketlere neden olabileceğinden dikkatle takip edilmelidir. Veriler öncesinde güne sakin başlayan paritenin sınırlı da olsa yükseliş çabası görülmektedir.

Teknik olarak incelediğimizde 1,1325 seviyesi üzerinde tutunma çabası sürdüğü müddetçe, yükseliş baskılarının etkili olabileceği yönündeki beklentimizi sürdürmekteyiz. Olası alımlarda 1,1420 ve 1,1465 seviyesi hedeflenebilir. Kanal içerisinde daha net beklentiler oluşturabilmek için sınırlayıcı etkisi net bir şekilde görülen 1,1465 seviyesinin aşılması gerekmektedir.

Paritede düşüş yönlü beklentiler, kanal içerisinde bant aralığına sıkışmış paritenin 1,1325 seviyesini kırmasıyla ön plana çıkabilir. Bu şartla birlikte 1,1255 seviyesine kadar düşüş gerçekleşebilecekken, daha kalıcı beklentiler için bu seviyenin kırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Pivot: 1,1325
Destek:
1,1360 - 1,1325 – 1,1290
Direnç: 1,1420 – 1,1465 – 1,1535

BRENT PETROL ANALİZİ

Brentte 70 dolar altındaki seyir tekrar 67 dolara doğru düşüş ihtimalini kuvvetlendiriyor. 50 periyotluk hareketli ortalama (grafikte kırmızı çizgi) üstüne çıkılmadığı sürece aşağı eğilimin devamı beklenebilir. Günlük bazda 71 dolar üzerine çıkılması durumunda 73 dolar seviyesine doğru hareket yaşanması ihtimali canlı kalabilecektir. Bugün için ilk destek seviyesi 68,96 seviyesinde görülüyor. 68,48 seviyesi altına inilmesi durumunda 67,68 bölgesi hedeflenebilir. Yükselişlerde ilk direnç 69,93 seviyesinde. 70,41 seviyesinin aşılması ile de 71,21 seviyesi hedef olabilir.

Pivot : 69,60
Destek:
68,96-68,48-67,68
Direnç: 69,93-70,41-71,21

HAM PETROL ANALİZİ

Geçen hafta Cuma gününden beri 69,70 bariyeri altında negatif baskısına devam etmekte olan Ham Petrol, yükselişlerini hafta içerisinde bu bariyer altında sınırlandırdı ve haftanın son işlem gününde şu sıralar 66,51 seviyesinde seyrini sürdürmektedir.

Genel görüntü olarak 69,70 direnci altında negatif baskının devam ettiği Ham Petrol de kısa vadeli görüntü olarak da 68,15 bariyeri dikkatle takip edilmelidir. Ham Petrol fiyatı eğer bu bariyerler altında kalmayı sürdürürse son zamanların dip noktası 63,70 desteğini tekrar test etmek isteyebilir. Bu bağlamda da 68,15 ve 69,70 bariyerleri altında kaldığımız müddetçe yaşanılacak olası yükselişler, satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Yükselişlerin devam edebilmesi içinse gün içi 68,15, genel görünüm olarak da 69,70 direncinin geçilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Pivot: 68,15
Destek: 66,15-65,00-63,70
Direnç: 67,00-68,15-68,85

ALTIN ANALİZİ

Pazartesi günü gerçekleştirilen yükseliş ve test etmiş olduğu 1221 sonrasında sakin sürecini devam ettiren Altın da, kısa vadeli tepki alımları mı yoksa orta ve uzun vadeli düşüş baskısı mı etkili olacak sorusunun cevabını aramaktayız. Yukarı yönlü çıkışların isteksiz ve hacimsiz olması, mevcut satış baskısı ihtimalini bir adım daha ön plana çıkartmaktadır. Bu bağlamda da 1221 direnci kritik bir öneme sahiptir.

Günü değerlendirdiğimizde 1221 – 1191 arasında bant hareketi devam etmektedir. Ayrıca ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi de gün içerisinde bant noktalarının hedeflenmesine neden olabilir. Özellikle de 1221 direncinin olası geçilmesi, tepki alımlarının 1235 – 1255 bölgesine doğru ilerlemesine kaktı sağlayabilir.

Pivot: 1191
Destek: 1198-1191-1184
Direnç: 1213-1221-1235

GÜMÜŞ ANALİZİ

Gümüşte dünkü işlemlerde 16,65 seviyesi görüldü. Günlük bazda 16,65-16,75 bölgesi aşılabilirse yükselişin devamıda 17,50 seviyesi hedef olabilir. Bugün için ise ilk destek seviyesi 16,34 seviyesinde görülüyor. 16,26 seviyesi altına inilmesi durumunda 16,11 seviyesinden geçen bugünün önemli desteği test edilebilir. Yükselişlerde ilk direnç 16,52 seviyesinde. 16,60 seviyesinin aşılması durumunda 16,75 seviyesi denenebilir. Grafikte 50 periyotluk ortalama altına inildiği, 200 periyotluk ortalamaya yaklaşıldığı görülüyor. 200 periyotluk ortalama altına inilmesi durumunda yükseliş beklentileri kırılabilir.16,27 seviyesinden geçen ortalamayı da destek olarak kabul edebiliriz. 16,40 seviyesinden geçen 50 periyotluk ortalama direnç görevi görebilir.

Pivot : 16,47
Destek:
16,34-16,26-16,11
Direnç: 16,52-16,60-16,75

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “Brent Petrol ve Gümüş Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURJPY, EURTRY, USDCAD ve AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://analiz.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, EURJPY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1630 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz