16 - 20 Haziran 2014 GCM Forex Haftaya Bakış Analizi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

“Piyasalar geçen hafta neleri konuştu?”

Geride kalan hafta küresel piyasalarda, haftaya damgasını vuran Irak’taki gelişmeler varlık fiyatları üzerinde etkili oldu. Pazartesi günü Asya ülkeleri ile endekslerde başlayan olumlu hava, ekonomik veri akışının nispeten zayıf olduğu haftanın ilk üç işlem gününde öne çıkarken, sonrasında ise Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Musul’u ele geçirmesi ile yerini jeopolitik risklerin getirdiği endişelere bıraktı.

Çin’in ticaret dengesi ve Japonya’nın tahminlerin üzerindeki büyüme verisi, piyasaların haftaya global ekonomik büyümeye ilişkin olumlu bir şekilde başlamasına destek vermişti. Asya tarafının önem derecesi yüksek yoğun verilerine rağmen Avrupa ve ABD’de ekonomik takvimin çok yoğun olmaması, bu havanın korunmasına destek sağlarken, hafta ortasında Dünya Bankası’nın raporunda global ekonomik büyüme tahminlerini düşürdüğünün görülmesi, iyimserlerin azalmasına neden olan başlıklar arasında yer aldı. Son iki işlem günüde ise IŞİD’in Irak’taki faaliyetlerinin getirdiği kaygılar varlık fiyatları üzerinde yönü belirleyici ana faktör olarak dikkat çekti. Bu paralelde Altın fiyatları güvenli varlık talebinin artması ise yükseliş kaydederken, petrol fiyatları arz yönlü endişeler ile yukarı yönlü hareketlerini ivmelendirdi. İçeride ise, Türk tır şoförlerinin ve Türk konsolosluğu diplomatlarının Musul’da rehin olarak alınması, borsada ve Türk Lirası’nda etkili oldu. Bu süreçte rehinelerin akıbetine ilişkin bilgi kirliliğinin yaşanması ve doğrulanamayan açıklamaların basında yer alması, varlık fiyatlarının da dalgalanmasına neden oldu. ABD tarafında ise hafta boyunca ekonomik veriler ve yine Irak gelişmelerinin gündemi meşgul ettiğini ifade edebiliriz.

Haftanın dikkat çeken diğer gelişmeleri arasında Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın (RBNZ) beklentiler paralelinde faiz artırmasının ardından yaptığı açıklamalar ile ülkenin para biriminde görülen hareketleri değerlendirebiliriz. RBNZ, yeni faiz artırımlarının gelebileceği yönünde ipuçları verirken, Sterlin’de de Carney’nin açıklamaları sonrasında yükselişlerin hız kazandığı görüldü. İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, faiz artışının piyasa beklentilerinden daha önce bir tarihte yapılabileceğini söylemişti. Japonya tarafında ise ülkenin Merkez Bankası (BOJ) beklentiler doğrultusunda para politikasını değiştirmedi.

Yeni 5 günlük işlem döneminde piyasalarda gözeler yine Irak’taki gelişmelerde olacakken, bir yandan da merkez bankalarından gelecek açıklamalara odaklanılacak. Özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı çok yakından takip edilecekken, Euro Bölgesi ve ABD’den açıklanacak makro-ekonomik göstergeler öne çıkacak.

“Haftanın Fırsatı; ABD – FOMC Toplantısı”; Haftanın merakla beklenen en önemli gelişmeleri arasında Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının öne çıktığını ifade edebiliriz. Diğer FOMC toplantılarına kıyasla daha fazla önem taşıdığı düşünülen Haziran ayı toplantısında, FED’in ABD ekonomisine ilişkin projeksiyonları ve Banka’nın Başkanı Janet Yellen’ın basın konferansı, tüm dünya tarafından dikkatle takip edilecek. İki gün sürecek olan toplantının karar metninin Çarşamba günün TSİ 21:00’da yayınlanması bekleniyor. Bu noktada özellikle faiz açıklamaları ve ekonomik tahminler mercek altında olacakken, FED üyelerinin faiz oranı beklentileri de yakından izlenecek. FED’in politika faiz oranında bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, parasal genişlemenin ise 10 milyar Dolar azaltılacağı düşünülüyor. Sonrasında ise TSİ 21:30’da dikkatler FED Başkanı’nın üzerinde olacak. Basın konferansında Yellen’ın özellikle gazetecilerden gelecek sorulara vereceği cevaplar piyasalarda volatilitenin artmasına yol açabilir. Analistlere yapılan anketlere göz atıldığında, FED’in bu yılsonuna kadar parasal genişlemesini tamamen bitirmesi ve gelecek yılın ortalarında faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Bu algıyı değiştirebilecek FOMC toplantısından çıkacak sonuçlar ve Yellen’ın ifadeleri, Dolar’da ve dolayısı ile birçok finansal araç fiyatında sert hareketlere yol açabilir.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Türkiye – TCMB Başkanı Başçı’nın Konuşması; Haftanın ilk işlem günü küresel piyasalarda ekonomi takvimi nispeten zayıf görülse de, iç piyasalarda gündem yoğun olacak. Son üç dönemdir çift hanelerde olduğu görülen üç aylık işsizlik oranı verisi, ekonomik aktivitelerin seyri açısından yakından takip edilecekken, bu rakamın yayınlanmasının ardından bütçe dengesi, gündemdeki maddeler arasında yer alacak. Ayrıca, Pazartesi günü TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın Konya’da, “para politikaları” başlıklı bir sunum yapması bekleniyor. Başkan’ın konuşmaları, 24 Haziran’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde TL varlıklarında sert hareketlerin görülmesine neden olabilir.

Euro Bölgesi – Enflasyon Oranı (CPI); Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) son toplantısında attığı adımlar, kıtanın ortak para birimi Euro’da son derece etkili olmuştu. Bunun yanında haftanın ilk işlem günüde yayınlanacak olan nihai enflasyon oranı verisinin öncü rakamı, 3 Haziran’da %0.5 olarak açıklanırken, Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivitelerin zayıf kalmaya devam ettiği sinyalini vermişti. Yine %0.5’e işaret etmesi beklenen verinin tahminden farklı açıklanması, ECB’nin para politikası tarafında atacağı adımlara ilişkin düşünceleri etkileyebileceği için yakından izlenecek.

ABD – Sanayi Üretimi; Kapasite kullanım oranı ile aynı anda yayınlanacak olan ABD’nin sanayi üretimi verisi Mayıs ayına ilişkin bilgiler verecek. Şubat ve Mart aylarında tahminlerin üzerinde bir artış kaydeden söz konusu makro-ekonomik gösterge, Nisan’da ise %-0.6 oranında üretimin azaldığına işaret ederek olumsuz bir tablo çizmişti. Datanın, bu kez %+0.6 olan tahminden farklı açıklanması halinde talep yönlü değerlendirmeler ile ham petrol fiyatları, Wall Street endeksleri ve Dolar etkilenebileceği için, dünyanın en büyük ekonomisinin sanayi üretimi haftanın takip edilecek verileri arasında yer alıyor.

İngiltere – Enflasyon Oranı (CPI); Hafta içerisinde İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney’nin faizin daha yakın bir tarihte artırılabileceği yönündeki ifadeleri, Sterlin’de sert yükselişlerin görülmesine neden olmuştu. Mart ayına kadar üst üste 6 ay düşüş kaydeden CPI verisi ise Nisan ayına ilişkin olarak %1.8 ile yükselişe geçerken, enflasyonun düşmeye devam edeceği endişelerini bir miktar kırmıştı. Rakamın,%1.7 olan beklentinin üzerinde açıklanması, BOE’nin bu yıl içerisinde faiz artışı yapabileceği düşüncesini destekleyebilecekken, ada ülkesinin para biriminde de yükselişlere destek olabilir. Tahminin altında kalacak rakamlar ise Sterlin’de kayıplara yol açabilir.

Euro Bölgesi – Alman ZEW Ekonomik Kanısı (CPI); Son 5 aydır beklentilerin altında kalan, Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya için açıklanan ZEW verisi, piyasalarda yakından takip edilen datalar arasında yer almaktadır. Euro Bölgesi’ne ilişkin olumsuz ekonomik görünüm ve Ukrayna’ya ilişkin belirsizlikler, endeksin Ocak ayındaki 61.7 seviyesinden, son olarak Mayıs ayında 33.1’e kadar gerilemesinde önemli rol oynadı. Kurumsal yatırımcılara yapılan anket sonucu oluşturulan ZEW Enstitüsü’nün hazırladığı ekonomik hassasiyet verisinin 35.2 olan beklentinin altında açıklanması halinde Euro’da değer kayıpları görülebilecekken, verinin tahminlerin aşması, kıtanın ortak para biriminde yükselişlere zemin oluşturabilir.

ABD – Yapı Ruhsatları; ABD’de konut piyasasına ilişkin karışık sinyaller veren ekonomik datalar, ülkede ekonominin yolunda gittiği yönündeki iyimserliğin önündeki engeller arasında yer alıyor. Enflasyon oranı (CPI) ve konut başlangıçları verileri ile aynı anda açıklanacak olan yapı ruhsatları verisinin 1.07M olan beklentiden farklı gerçekleşmesi halinde Wall Street endekslerinde ve Dolar’da değer değişimleri izlenebilir. Söz konusu verinin piyasalara etkisini, CPI ve konut başlangıçları rakamlarını da dikkate alarak değerlendirmek faydalı olacaktır.

ABD – Enflasyon Oranı (CPI); Aylık bazda izlenen çekirdek enflasyon oranı verisi ABD’de, geride kalan son 15 içerisinde ya %0.1, ya da %0.2 olarak gerçekleşti. CPI ise son olarak %0.3’lük bir artışa işaret etmişti. Ekonomik aktivitelerin canlılığı konusunda bilgi verebilecek rakamların beklentileri aşması, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısı öncesinde Dolar’a yükseliş getirebilecekken, beklentileri karşılamayacak rakamlar, ABD’nin para biriminde kayıplara yol açabilir. CPI dataları ile birlikte aynı anda yayınlanacak olan konut verileri de, piyasaların merceği altında olacağı için bu rakamları da izlemek faydalı olacaktır.

İngiltere – BOE Toplantı Tutanakları; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) faiz oranı ve toplam parasal genişleme programlarında değişiklik yapmadığı 5 Haziran’daki toplantısının ayrıntılı tutanakları, bu hafta piyasaların gündemindeki önemli gelişmeler arasında yer alıyor. Carney’nin faiz artışı konusundaki son değerlendirmelerine rağmen, faiz oranı ve parasal genişlemenin değiştirilmeme kararlarının oy birliği ile alınmış olması bekleniyor. Tutanaklarının satır aralarından alınacak ipuçları ve oylama sonuçlarının farklı gerçekleştiğinin görülmesi Sterlin’de sert hareketlerin görülmesine yol açabilir.

İsviçre – Merkez Bankası Toplantısı; Haftanın dikkat çeken gelişmeleri arasında İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) toplantısının da yer aldığını ifade edebiliriz. Banka Mart ayındaki son toplantısında, %0.0-0.25 olan politika faiz oranını değiştirmezken, 2011 Eylül ayında uygulamaya başladığı EUR/CHF paritesindeki minimum kur hedefini de 1.20’de sabit bırakmıştı. SNB ayrıca Mart ayı toplantısında İsviçre ekonomisinin 2014 yılında %2.0’lık bir büyüme kaydedeceğini tahmin etmişti. Banka’nın Haziran toplantısında para politikalarında herhangi bir değişiklik yapması beklenmezken, bunun dışında çıkacak kararlar piyasalar tarafından sürpriz olarak değerlendirilerek, Frank’ta sert hareketlerin görülmesine yol açabilir.

İngiltere – Perakende Satışlar; Nisan ayına ilişkin perakende satışlar verisinde %1.3 ile tahminlerin çok üzerinde bir rakamın okunması, Sterlin’de sert hareketlerin görülmesine neden olmuştu. İngiltere ekonomisi için önemli olan ve ada ülkesinin varlık fiyatlarında etkili olabilen söz konusu rakamın, son yükselişi sonrasında Mayıs ayında %0.5’lik bir düşüşe işaret etmesi bekleniyor. Tahminin üzerinde gerçekleşecek veriler Sterlin’de yine yukarı yönlü hareketleri destekleyebilecekken, perakende satışların beklentiden daha büyük bir daralma göstermesi, ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.

ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta 317 bin Amerikalının işsizlik maaşına başvuruda bulunduğuna işaret eden istihdam talepleri verisi, tahminlerin üzerinde olumsuz bir tablo çizmişti. 14 Haziran ile biten haftada ise 316 bin Amerikalının işsizlik sigortasına başvurmuş olması bekleniyor. Verinin tahminden farklı olarak gerçekleşmesi, ABD’nin para birimi değerinde değişikliklere neden olabileceği için yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

ABD – Philadelphia FED İmalat Endeksi; Philadephia’daki yaklaşık 250 imalatçıya yapılan anket sonucu oluşturulan söz konusu endeks, Şubat ayındaki beklenmeyen sert düşüşü sonrasında bir yükseliş ivmesi yakalamıştı. Mayıs ayında ise gerileyen Philadephia FED imalat endeksi, tahmin edildiği kadar düşmeyerek olumlu bir tablo çizmişti. Verinin Haziran’da yine bir miktar düşüş kaydetmesi bekleniyor. Rakamın 14.3 olan beklentinin üzerinde açıklanması Dolar’a yükselişler getirebilecekken, öngörülenden daha fazla bir daralmaya işaret edecek rakamlar, ABD’nin para biriminde kayıplara yol açabilir.

Japonya – BOJ Başkanı Kuroda Konuşması; Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) para politikasında bir değişikliğe gitmediği geride kalan toplantısının ardından, Banka’nın Başkanı Kuroda’nın Cuma günü Tokyo’da yapacağı konuşma yakından izlenecek. Başkan’ın kuracağı cümleler Nikkei endeksi ve ülkenin para biriminde sert hareketlere yol açabilir. BOJ’un basın konferansında Kuroda, enflasyon hedeflerine yakın olmadıklarını ve bu hedeflere ulaşılana dek para politikasının genişlemeci kalacağını ifade etti. Başkan’ın, Tokyo’daki konuşmasında para politikalarına değinmesi halinde Yen’de fiyat değişimleri izlenebilir.

Önemli NOT: Analizler içerisinde söz edilen beklentiler ve ekonomik verilere ilişkin beklenti rakamları, 13 Haziran 2014 tarihinde saat 17:30’da tamamlanan çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Beklentiler analist ve ekonomistlere yapılan yeni anketler, ya da piyasa dinamiklerindeki farklılaşmalar sonucu haftanın ilerleyen günlerinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle hafta içerisinde GCM Forex Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan günlük analizlerde güncellenebilecek beklenti ve beklenti rakamlarını takip etmeniz önem taşımaktadır.

EUR/USD ANALİZİ

Haziran ayının ilk haftasında piyasalar, Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararı ve Başkan Draghi’den gelen açıklamalarla birlikte ABD’den gelen Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verilerine odaklanmıştı. Sonuçların EURUSD paritesi üzerindeki etkisini incelediğimizde önce 1,3500 seviyesine kadar düşüş, ardından 1,3675 seviyesine kadar yükseliş gerçekleşmişti. Paritenin özellikle yukarı yönlü çıkışı sonrasında bu haftaki hareketlerin ne yönde olacağı merakla bekleniyordu. EURUSD paritesi bu hafta geçtiğimiz haftanın dip noktası 1,3500 seviyesine yaklaştı ancak yine bu destek noktasını kıramayarak 1,3580 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdi. Şu sıralar 1,3535 seviyesi çevresinde seyrini sürdürmektedir.

Peki, bu süreçten sonra EURUSD paritesinde nasıl bir strateji planlamalıyız?

Bu soruyu kısa ve orta vadeli olarak ayrı ayrı cevaplamamız gerekmektedir. Orta vadeli olarak EURUSD paritesini incelediğimizde haftalık grafikte yer alan kanal içi hareketler 1,4000 – 1,3405 arasında devam etmektedir. 1,4000 seviyesinden başlatılan satıcılı seyrin 1,3405 değil de 1,3500’den dönüş gerçekleştirmesi dikkat çekicidir. Bu bağlamda da acaba dönüş gerçekleşerek 1,4000 seviyesini mi test edeceğiz sorusunun cevabını aramaktayız. Bu konuda da özellikle son 3 haftanın tepe noktası olan 1,3675 seviyesi karşımıza çıkmaktadır. EURUSD paritesi eğer 1,3675 seviyesi üzerine çıkarsa uzunca bir süredir devam eden kanal içi hareketler nedeniyle 1,4000 seviyesi yeniden gündeme gelecektir. 1,3675 direncinin altında kalması durumunda ise hala daha 1,3405 desteği gündemimizde yer almaya devam edecektir. 1,3405 seviyesi haftalık grafikte 200 haftalık basit hareketli ortalama olarak önemli bir yer edinmektedir.

“1 no’lu grafik eklenecek”

Kısa vadeli olarak EURUSD paritesini incelediğimizde ise uzunca bir süredir (5 Eylül 2013 tarihinden beri) devam eden ve trend göstergesi olarak kullandığımız 150 günlük basit hareketli ortalama, 21 Mayıs 2014 tarihinden beri parite de satış baskısının devam etmesi yönündeki düşüncelerimizi güçlendirmektedir. Şuanda da bu ortalama güncel olarak 1,3705 seviyesinde olduğu düşünülürse 1,3705 seviyesi altında kaldığımız müddetçe aşağı yönlü baskıların devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Böyle bir durumda son iki haftanın dip noktası 1,3500 seviyesi hedeflenme ihtimali kuvvetlenebilir. 1,3500 destek noktasının aşağı yönlü kırılması durumunda ise 1,3405 yeni hedef olarak gündemimizde yer alabilir.

Destek: 1,3500 – 1,3405 – 1,3295
Direnç: 1,3587 – 1,3675 – 1,3775

GBP/USD ANALİZİ

12 Kasım 2013 tarihinden itibaren devam eden orta vadeli yükseliş trendi 1,6780 seviyesinin aşağı yönlü kırılması sonrasında sonlanma aşamasına gelmişti. Ancak trendin devamlılığı için önemli bir gösterge olan ve 7 Ağustos 2013 tarihinden itibaren etkisini net bir şekilde hissetmiş olduğumuz 89 günlük basit hareketli ortalamanın kırılamaması, GBPUSD paritesinin yeniden yükselmesine neden oldu ve bu yükseliş paritenin psikolojik bir bariyer olan 1,70 seviyesine yaklaşmasına neden olmuştur.

Teknik olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 89 günlük basit hareketli ortalama olan 1,6735 destek noktası üzerinde kısa vadeli yükseliş baskısı devam etmektedir. Ancak vadeyi biraz daha büyüterek uzun vadeli olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,7000 seviyesi çevresinin tehlikeli bir bölge olduğunu görmekteyiz.

“2 no’lu grafik eklenecek”

Aylık grafiği incelediğimizde 1 Ekim 2008 tarihinden beri GBPUSD paritesinin 1,7050 bariyeri altında kaldığını görmekteyiz. Parite, 6 Mayıs 2014 tarihinde 1,6995 seviyesini, 13 Haziran 2014 tarihinde ise 1,6990 seviyesini test etmiş ancak 1,7050 direncini geçememiştir. Yani 1,7050 direnci bir türlü geçilememektedir. Bu bağlamda da uzun vadeli ayı piyasası hala daha etkindir.

Peki, bundan sonraki süreçte nelere dikkat etmemiz gerekir?

Öncelikle hangi vadede işlem gerçekleştirdiğimizi bilmemiz gerekmektedir. Kısa vadeli yükseliş trendinde uzun vadeli düşüş trendini dikkate almak ya da uzun vadeli düşüş trendinde kısa vadeli yükselişleri dikkate almak doğru bir yaklaşım değildir. Bu nedenle de gerek günlük gerekse aylık grafikler detaylıca incelenerek nihai kararlar alınması yatırım stratejisi anlamında önemlidir.

Özetlersek; GBPUSD paritesi 1,7050 direnci altında kaldığı müddetçe uzun vadeli düşüş baskısına, 1,6735 destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe de kısa vadeli yükseliş baskısına maruz kalma düşüncelerimiz devam etmektedir.

NOT: Uzun vadeli olarak düşüş trendinin sonlanabilmesi için 1,7050 seviyesi üzerinde aylık, kısa vadeli yükseliş trendinin sonlanabilmesi için de 89 günlük basit hareketli ortalama altında günlük kapanışa ihtiyaç vardır. Bu şartlar sağlanmadığı müddetçe parite bir müddet daha 1,7050 ile 89 günlük basit hareketli ortalama arasında seyrini sürdürmek isteyebilir.

Destek; 1,6775-1,6690-1,6620
Direnç; 1,6880-1,6920-1,7050

USD/TRY ANALİZİ

27 Ocak 2014 tarihinden itibaren devam eden orta vadeli düşüş trendi, 2,1130 seviyesinin üzerinde günlük kapanış (art arda 2 gün) gerçekleşmesi nedeniyle sonlanma aşamasına gelmiştir. 2,0615 destek noktasından gerçekleştirilen dönüşler, Musul ile ilgili son zamanlarda yaşanılan gelişmelerin BİST-100 endeksi üzerindeki satış baskısı nedeniyle güç kaybı gördüğümüz Türk Lirası, USDTRY kurunun yükselmesine katkı sağladı ve haftanın son işlem gününde 2,13 seviyesi test edildi. Şuanda da kurun 2,1200 seviyesi üzerinde hareketlerine devam ettiğini görmekteyiz.

2,1130 seviyesi, orta vadeli düşüş trendinde kanalın üst noktası ve aynı zamanda da 19 Eylül 2013 tarihinden itibaren trend göstergesi olarak kur tahmini yapmamıza katkı sağlayan 55 günlük üssel (exponential) hareketli ortalama olarak daha önceki analizlerimizde sizlerle paylaşmıştık. Bu ortalamanın üzerinde gerçekleştirilen günlük kapanışlara ilaveten haftalık kapanışın da 2,1130 seviyesi üzerinde gerçekleşmesi, mevcut değişikliğin teyidi olarak ifade edilebilir. Bu yüzden de haftalık kapanış dikkatle takip edilmelidir. Kurun 2,1130 seviyesi üzerinde haftayı kapatması durumunda 2,1530 ve 2,1760 gibi seviyelerin hedeflenme ihtimalinin güçlü olduğunu ifade edebilir ve bundan sonraki süreçte de 2,0615 seviyesi üzerinde yükseliş baskısı devam etmektedir beklentimizi paylaşabiliriz. 2,1130 seviyesi altında haftalık kapanış gerçekleşmesi durumunda ise yeni haftanın günlük kapanışları dikkatle takip edilmelidir.

Destek: 2,0925 – 2,0750 - 2,0615

Direnç: 2,1350 – 2,1530 - 2,1760

USD/JPY ANALİZİ

USD/JPY paritesindeki hareketler üzerindeki etkenlere baktığımızda, ana başlığın Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikası karar ve açıklamaları olduğu haftada, teknik açıdan oldukça kritik bölgelerde hareketlerin sürdüğünü ifade edebiliriz. Hafta başında çeyreklik büyüme rakamının beklenenden olumlu sonuçlanmasıyla birlikte, BOJ’un mevcut teşvik programını genişleteceğine dair beklentiler zayıflamıştı. Bu gelişmenin de etkisiyle haftanın son işlem gününe kadar USD/JPY paritesinde düşüş baskılarının hakim olduğunu gördük. Banka’nın genişleyici para politikalarında ek adımlar atmadığı ve Kuroda’nın açıklamalarının gerçekleştiği haftanın son işlem günündeyse, paritedeki kayıpların bir miktar toparlandığını söyleyebiliriz.

Haftalık grafiği incelediğimizde 34 haftalık üssel (exponential) hareketli ortalamanın da desteklemekte olduğu yükseliş trendinin güncelliğini koruduğunu görüyoruz. 100,75 – 101,20 bandının pariteye oluşturduğu desteğin sürmesine ek olarak, mor renkle belirttiğimiz ve 102,85’le desteklenen aşağı yönlü eğimin meydana getirdiği sıkışıklık dikkat çekmektedir. 1 yıldır sürmekte olan yükseliş trendinin alt noktası olan bandın üzerinde yükseliş baskısının sürmesi beklenebilir. Hafta boyunca 102,20 seviyesinin geçilmesi, 102,85 seviyesinin hedeflenmesine katkıda bulunabilir. Ek olarak daha kalıcı yükselişler için 102,85 seviyesinin geçilmesi gerekmektedir.

102,85’in düşüş eğimini uzun bir süredir desteklemesi dikkat çekiyor. Seviyenin geçilememesi nedeniyle tepki satışlarının devreye girme ihtimali artış gösterebilir. Düşüşlerde 100,75 – 101,20 hedeflenebilir. Ancak düşüş baskılarında kalıcılık bekleyen forex katılımcılarının, bandın alt noktası olan 100,75 altında gerçekleşebilecek günlük kapanışı takip etmeleri gerekmektedir.

Destek: 101,20 – 100,75 - 99,95
Direnç: 102,85 – 103,40 – 104,10

EUR/JPY ANALİZİ

Paritede hafta boyunca gerçekleşen fiyatlamaların yoğun bir kısmının Japonya tarafındaki gelişmelerden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Japonya Merkez Bankası’nın haftanın son işlem günü gerçekleştirdiği para politikası toplantısı öncesinde, ek genişleyici politikaların uygulanmayacağı beklentisiyle birlikte Yen’in major para birimleri karşısında değer kazandığını görmüştük. Euro tarafında fiyatlamaların da negatif olmasıyla birlikte, EUR/JPY paritesi Şubat 2014’ten beri en dip seviyesini görmüş oldu. Irak gündeminden de etkilenen Avrupa piyasaları nedeniyle, ekonomik göstergelerin yanı sıra, piyasaların dikkati bölge gelişmelerinde de olacaktır.

Teknik olarak incelediğimizde, güncel seviyesi 140,80 olan 27 haftalık basit (simple) hareketli ortalamanın desteklemekte olduğu kanalın kırıldığını görmüştük. Mor renkle belirttiğimiz düşüş trendinin etkileriyle birlikte, 27 haftalık hareketli ortalama altında düşüş baskılarının ağırlık kazanması beklenebilir. Düşüşlerde 137,45 seviyesinin kırılması durumunda, yeşil renkle belirttiğimiz kanalın alt bölgelerine doğru hareketlenmeler görülebilir.

Not: 27 haftalık basit hareketli ortalamanın desteklediği kanalın kırılmasına rağmen, yeşil renkle belirttiğimiz daha uzun vadede süren trend devam ettiği sürece, düşüşlerin “tepki satışı” niteliğinde olduğu unutulmamalıdır.

Düşüş eğimiyle birlikte kanal içerisinde görülen aşağı yönlü hareketlerin, 137,45 seviyesinde şu ana kadar sınırlı kalması dikkat çekiyor. Bu bölgenin geçilememesiyle devreye girebilecek tepki satışlarının, 27 günlük hareketli ortalamayı geçmesi durumunda, yükseliş kanalına tekrar dönme çabası oluşabilir. Bu durumda alımların tekrar netleşmesi olasıdır.

Destek: 137,45 – 136,20 – 135,40
Direnç: 139,30 – 140,05 – 140,80

HAM PETROL ANALİZİ

Ham petrolde, hem ekonomik göstergeler, hem de jeopolitik gerilimlerle birlikte fiyatlamaların gerçekleştiği kritik bir haftayı geride bıraktık. Hafta ortasına kadar geçen süreçte ABD stok verilerinin fiyatlandığını görmüştük. Fakat hafta ortasında gündeme düşen Irak gelişmeleriyle birlikte fiyat teknik açıdan kritik bir seviyeyi aşarak 9 ayın zirvesine ulaştı. Önümüzdeki hafta piyasalarda Irak gerilimine dair gündem ve ABD stoklarındaki değişimin etkili olması beklenebilir.

Haftalık grafiği incelediğimizde, 200 haftalık basit (simple) hareketli ortalamanın da (95,00) desteklemekte olduğu yükseliş kanalının güncelliğini koruduğunu görüyoruz. Kanal içerisinde 9 aydır geçilemeyen 105,20 bariyerinin aşılmasıyla beraber alımlar hız kazanmıştı. Yeşil renkle belirttiğimiz daha kısa vadede devam etmekte olan yükseliş kanalının da etkisiyle, 105,20 seviyesinin üzerinde yükseliş baskılarının ağırlık kazanması beklenebilir. Yükselişlerde iki kanalın kesişimi olarak belirtebileceğimiz 110,70 seviyesinin hedeflenmesi olasıdır.

Jeopolitik gelişmelerin eşliğinde sert yükselişlerin gerçekleştiği haftada, iki trend hareketinin de yukarı yönlü olması nedeniyle, fiyatın 105,20 üzerinde kaldığı müddetçe satış yönlü stratejileri arka plana atmak faydalı olabilir. Bu bölgeye doğru gerçekleşebilecek tepki satışları sonrası yukarı yönlü dönüşler, alıcıları için yeni fırsatlar oluşturabilir.

Not: 15 Haziran 2014 tarihinde Ham Petrol’de rollover gerçekleşeceği için yeni haftanın açılışında fiyat farklılıklarına dikkat edilmelidir.

Destek: 105,20 – 102,65 – 100,40
Direnç: 108,15 – 110,70 – 112,35

ALTIN ANALİZİ

Haziran ayının ilk haftasında piyasalar, Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararı ve Başkan Draghi’den gelen açıklamalarla birlikte ABD’den gelen Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verilerine odaklanmıştı. Sonuçların Altın fiyatını üzerindeki etkisini incelediğimizde 1240 destek noktasından güç alarak yukarı yönlü tepki alımlarının devam etmesi şeklindeydi. Bu haftaki hareketler de geçtiğimiz hafta başlayan tepki alımlarının devam etmesine yönelikti ve bu düşünce ile birlikte altın fiyatı haftanın son işlem günü 1277 seviyesini test etti. Ancak bu yükselişler, Altın fiyatındaki negatif beklentimizde herhangi bir değişiklik oluşumuna katkı sağlamadı. Çünkü gerek orta gerekse uzun vadeli olarak hala daha negatif baskı devam etmektedir.

Peki, grafikler bize nasıl fısıldıyor?

Teknik olarak Altın fiyatını incelediğimizde 1295 ve 1330 seviyelerinin bundan sonraki süreçte kritik bir önem taşıdığını, orta vadeli düşüş trendinin devamı ve üçgen formasyonunun aktif bir şekilde sürdürülebilmesi için bu bariyerler altında kalması gerektiğini ifade edebiliriz. Altın fiyatı eğer belirlemiş olduğumuz bu bariyerler altında kalmayı sürdürürse 1180 seviyesine doğru yeni bir hareketlilik planı oluşabilir. Özellikle de son zamanlarda test edilen ancak kırılamayan 1240 desteğinin aşağı yönlü kırılması ile satış baskısı gücünü yeniden gösterebilir. Bu bağlamda da Altın ile ilgili işlem stratejileri oluşturacak Forex katılımcılarının yukarıda belirlemiş olduğumuz bariyerlere doğru gerçekleştirilecek olası yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirmeleri ya da 1240 destek noktasının aşağı yönlü kırılması sonrasında mevcut hedefe odaklanmaları şeklinde strateji oluşturabiliriz.

Kısa vadeli olarak tepki alımları 1240 destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe devam edebilir. Bu tutum 1277 seviyesi sonrasında 1295 ve 1330 olarak devam edebilir. Ancak burada unutulmaması gereken husus kısa vadeli yaşanılacak olası yükselişlerin orta ve uzun vadeli olarak yeniden satış baskısına maruz kalma düşüncesi olarak ifade edebiliriz. Bu nedenle de vadelere göre işlem seçenekleri risk algımızı en iyi şekilde yönetmemize katkı sağlayabilir.

Destek: 1256-1240-1218
Direnç: 1277-1295-1315

DAX30 ANALİZ

3 Haziran 2013 tarihinden itibaren yükseliş trendinde hareketlerine devam eden ve her fırsatta yaşanılacak olası geri çekilmelerin alış fırsatı olması gerektiği hususundaki ifadelerimizi sizlerle paylaşmış olduğumuz Dax30 endeksi bu hafta psikolojik bir seviye olan 10.000 direncini geçti ve 10035 seviyesini test etti. Haftanın son işlem gününde de şu sıralar 9925 seviyesinde seyrini sürdürmektedir.

40 haftalık basit hareketli ortalama, endeks için uzun bir süredir trend göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır ve şuan ki güncel seviyesi 9335 olarak belirlenmiştir. Yani uzun vadeli olarak 9335 destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe Dax30 endeksi bu haftanın zirve noktası olan 10035 seviyesini geçmek isteyebilir.

Kısa vadeli olarak incelediğimizde ise son iki haftanın dip noktası olarak belirttiğimiz 9865 desteği endeks için kritik bir destek noktasıdır. Aynı zamanda da kontrol noktası olarak da ifade edebileceğimiz bu seviye üzerinde kaldığımız bu haftanın zirve noktası olan 10035 seviyesini geçmek isteyebilir. 10035 seviyesinin geçilmesi durumunda ise yükseliş trendinde kanalın üst noktası olan 10500 yeni hedef seviyemiz olarak belirlenmiştir. Endekste yeniden satış baskısı oluşabilmesi için 9865 desteğinin aşağı yönlü kırılması gerektiğini unutmayalım. Ancak bu şart sağlanabilirse 9780 ve 9655 seviyeleri gündeme gelebilir.

Destek: 9865-9780-9655
Direnç: 10035-10155-10310

S&P500 ANALİZ

11 Kasım 2012 tarihinden itibaren yükseliş trendinde hareketlerine devam eden ve her fırsatta yaşanılacak olası geri çekilmelerin alış fırsatı olması gerektiği hususundaki ifadelerimizi sizlerle paylaşmış olduğumuz S&P500 endeksi bu hafta da psikolojik bir destek noktası olan 1900 seviyesi üzerinde kalarak yukarı yönlü hareketlerini devam ettirdi ve hafta içerisinde 1954,25 seviyesine kadar yükseldi. Şu sıralar 1932,75 seviyesinde hareketini sürdürmektedir.

34 haftalık basit hareketli ortalama endeks için uzun bir süredir trend göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır ve şuan ki güncel seviyesi 1836 olarak belirlenmiştir. Yani uzun vadeli olarak 1836 destek noktası üzerinde yeni rekor seviyelerinin test edilme potansiyeli güçlüdür.

Kısa vadeli olarak incelediğimizde ise son iki haftanın dip noktası olarak belirttiğimiz 1913 seviyesi endeks için kritik bir destek noktasıdır. Aynı zamanda da kontrol noktası olarak da ifade edebileceğimiz bu seviye üzerinde kaldığımız müddetçe yukarı yönlü hareketlerin devam etme ihtimali güçlüdür ve bu tutum endeksin 1955 seviyesine kadar yükselişini destekleyebilir. 1955 bariyerinin geçilmesi durumunda ise yükseliş trendinde kanalın üst noktası olan 1980 seviyesi hedeflenmek istenebilir. Endekste yeniden satış baskısı oluşabilmesi için 1913 desteğinin aşağı yönlü kırılması gerektiğini unutmayalım. Ancak bu şart sağlanabilirse 1895 ve 1865 seviyeleri gündeme gelebilir.

Destek: 1895-1880-1865
Direnç: 1955-1980-2000

GCM Forex Haftalık Bülteni Hazırlayanlar:
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Dax30, S&P500 ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Haftalık Parite ve Emtia Analizi, GCM Forex, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Umut TUNCER, Foreks, Forex, Forex Analizleri, Forex Makaleleri, Forex Yorumları, Teknik Analiz, Temel Analiz, EUR/USD Analiz, GBP/USD Analiz, USD/TRY Analiz, USD/JPY Analiz, Ham Petrol Analiz, Altın Analiz,

ücretsiz üye olun

1121 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz