30 Haziran - 04 Temmuz 2014 GCM Forex Haftaya Bakış Analizi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

“Piyasalar geçen hafta neleri konuştu?”

Haziran ayının son günleri küresel piyasalar için oldukça hareketli geçti. Hem Irak gündemi hem de gelişmiş ülkelere ilişkin makro-ekonomik gündem varlık fiyatlarına yön verirken, politika yapıcılardan gelen açıklamalar da piyasalarda yankı buldu.

ABD’li Wall Street endekslerinin önceki hafta gösterdikleri performans ve yeni haftanın ilk saatlerinde Çin’den gelen olumlu PMI verisi, piyasaların yeni 5 günlük işlem dönemine iyimser bir başlangıç yapmasını sağlamıştı. Ancak Pazartesi günü Euro Bölgesi ve üye ülkelerinden gelen imalat PMI verileri moralleri bozarken, ABD için açıklanan rakamlar ise yine aynı gün içerisinde, dünyanın en büyük ekonomisine ilişkin sevindirici datalara işaret etti. Karmaşık ve yoğun işleyen küresel piyasaların ilk iş günü bu şekilde başlarken, yatırımcıların bir kulağı da Irak’tan gelecek olası bir sürpriz haber ihtimali nedeni ile sürekli Orta Doğu’da kaldı.

ABD’deki gelişmeleri ayrıca ele alacak olursak, haftanın ilk günü yayınlanan tahminlerin üzerindeki olumlu veriler sonrasında, Salı günü de konut ve tüketici güvenine ilişkin rakamların iyi açıklanması, ABD Merkez Bankası’na (FED) ilişkin endişelerin gündeme gelmesine neden oldu. Sağlıklı ilerleyen bir ABD ekonomisi karşısında FED’in daha yakın bir tarihte faiz artırımına gidebileceği düşüncesi piyasalarda yer alırken, Wall Street endekslerinde kayıplar dikkat çekti. Ancak ABD için haftanın en dikkat çekici rakamının, yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme oranının (GDP) olduğunu ifade edebiliriz. İlk çeyreğe ilişkin daha önce %-1.0 olarak yayınlanan rakam, %-2.9’a revize edilirken, bu data nihai veri olarak kayıtlara geçti. Ayrıca %-2.9’luk daralma, son 5 yılın en kötü GDP verisiydi. Aynı anda açıklanan dayanıklı mal siparişleri ise Mayıs ayına ait rakamların tahminlerin altında kaldığına işaret etti. Ertesi gün (Perşembe) açıklanan kişisel harcamalar da piyasa beklentilerinin altında bir tablo ortaya koydu. Yine aynı gün St. Louis FED Başkanı Bullard’ın yapmış olduğu konuşma ise, FED’in daha yakın bir tarihte faiz artırımına gidebileceği endişelerinin fiyatlanmasına neden oldu.

Haftanın dikkat çekici fiyat değişimlerinin izlendiği Sterlin için de, yoğun bir işlem dönemi olduğunu ifade edebiliriz. İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney’nin enflasyon raporu sunumunda, Banka’nın faiz artırımına çok yakın olmadığı izleniminin edinilmesi, ülkenin para birimde kayıpların izlenmesine neden oldu. Ancak Perşembe günkü finansal istikrar raporu ile birlikte bir konuşma yapan Carney, bu kez konut fiyatlarındaki yükseliş için duydukları endişeleri dile getirince, Sterin’de yukarı yönlü hareketler, faiz artışı konusu ile birlikte güç kazandı. Başkan ayrıca haftanın son iş günü basına yansıyan konuşmasında politika faiz oranının bu yılın sonlarında ya da gelecek yılbaşında artırılabileceği değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca İngiliz ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde %0.8’lik bir büyüme kaydettiği haftanın son işlem günü yayınlanan veri ile teyit edildi.

Cuma günü öne çıkan rakamlar arasında, Japonya için açıklanan veri setinin de bulunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ülkede, Nisan ayında artırılan satış vergisinin etkileri görülüyor. Enflasyon oranı son 32 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, hane halkı harcamaları ise Mayıs ayında %8.0 geriledi. Enflasyondaki yüksek seyir, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) para politikasına ek teşvikler alma ihtimalini düşürdüğü için Yen’de yükselişlere yol açtı. Ayrıca Nikkei endeksindeki kayıplar da bu paralelde haftanın son işlem günüde ivmelendi.

Yeni haftaya geçerken piyasaları oldukça yoğun bir işlem döneminin beklediğini ifade edebiliriz. Özellikle, Cuma günü ABD’deki tatil nedeni ile istihdam raporunun Perşembe günü yayınlanacak olması, Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı ile birlikte haftanın dördüncü gününü oldukça önemli bir konuma taşımaktadır. İçeride ise hükümetin Cumhurbaşkanı adayı ve enflasyon rakamları mercek altında olacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Türkiye – Ticaret Dengesi; Nisan ayında 7.2 milyar Dolar ile beklentilerden daha büyük bir açığa işaret eden ticaret dengesi rakamları, ihracatın geçen yılın aynı ayına göre %7.9 arttığını, ithalatın ise %9.5 azaldığını göstermişti. Bu datalar ışığında dış ticaret açığının Nisan ayında %30.3 azaldığı görüldü. Mayıs ayına ilişkin açıklanacak olan rakamlar haftanın ilk iş gününde BIST-100 ve Türk Lirası üzerinde etkili olabilir.

Euro Bölgesi – Öncü Enflasyon Oranı (CPI); Euro Bölgesi’ndeki zayıf ekonomik aktivitelere işaret eden düşük seviyelerdeki enflasyon oranı, 5 Haziran’daki toplantısında Avrupa Merkez Bankası’nı (ECB) ekonomiyi canlandırabilmek adına bir dizi önlem almaya itmişti. %0.5 olarak açıklanan önceki öncü CPI, geride kalan ay içerisinde yayınlanan nihai rakam ile teyit edilmişti. Son 8 aydır %1.0 seviyesinin altında olan enflasyon oranının uzun süreli bir şekilde bu seyrini sürdürmesi, Euro Bölgesi’nde deflasyon riskini artıracağı için yakından takip edilmesi gereken bir data olarak dikkat çekiyor. ECB’nin de dikkatle izlediği verinin beklentinin altında kalması halinde Euro da değer kayıpları izlenebilecekken, rakamın tahminin üzerinde gerçekleşmesi kıtanın ortak para biriminde yukarı yönlü hareketlere zemin oluşturabilir.

ABD – Beklemedeki Ev Satışları; Geride kalan hafta açıklanan ABD’nin konut sektörü rakamlarını incelediğimizde, ev fiyatlarında beklentinin altında kalan yükselişlerin, ikinci el ve yeni ev satışlarında ise tahminlerin üzerinde rakamların dikkat çektiğini görmüştük. Hatta yeni ev satışları Mayıs ayında 504 bin satışa işaret ederek son 6 yılın en yüksek seviyesine yükselmişti. Haftanın ilk iş gününde ise beklemedeki konut satışları verisi, ABD’nin emlak piyasasına ilişkin vereceği bilgiler ile dikkatle takip edilecek ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Rakamın tahminlerden farklı gerçekleşmesi halinde Wall Street endekslerinde ve Dolar üzerinde fiyat değişimleri izlenebilir.

Japonya – Tankan İmalat Endeksi; Japonya’nın Tankan imalat endeksi, ülkenin büyük imalatçılarına yapılan bir anket sonucu oluşturulur ve Japon ekonomisindeki ilerlemeyi doğru bir şekilde yansıttığı düşünüldüğü için önemli makro göstergeler arasında değerlendirilmektedir. Çeyreklik bazda açıklanan endeks, son olarak Nisan ayında 17 seviyesinde gerçekleşmişti ve 19 olan beklentinin altında kalmıştı. Tankan imal olmayan endeks ise beklenti paralelinde yükselmiş ve 24 olarak açıklanmıştı. Haftanın ikinci, ayın ise ilk işlem gününde yayınlanacak rakamlar, Nikkei ve Yen üzerinde sert hareketlerin görülmesine neden olabileceği için yakından izlenecek.

Çin – HSBC İmalat PMI; 23 Haziran’da yayınlanan öncü verisi 50.8 ile beklentilerin üzerinde olumlu gerçekleşen Çin’in HSBC imalat PMI datası, ayın ilk iş günündeki rakam ile nihai şeklini almış olacak. Öncü gösterge, 5 ay sonra kritik 50 seviyesinin üzerine çıkarak, PMI verileri için önemli olan ve sektörde genişlemeye işaret eden tarafa çıkmıştı. (PMI verilerinde 50 seviyesinin üzerindeki rakamlar ilgili sektörde ilerlemeye işaret etmektedir) Nihai rakamda beklentiden farklı yapılacak revizeler, piyasaların risk algısında etkili olabileceği için yatırımcıların merceği altında olacak. Ayrıca söz konusu veri, gelişmekte olan ülke varlıklarında, Avustralya ve Yeni Zelanda para birimlerinde de sert hareketlere yol açabilir. HSBC tarafından hazırlanan bu rakamın 45 dakika öncesinde hükümetin imalat PMI verilerinin açıklandığının unutulmaması ve resmi dataların da yakından takip edilmesi önem taşımaktadır.

Avustralya – Merkez Bankası Toplantısı; Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) politika faiz oranını beklendiği gibi değiştirmediği Haziran ayı toplantısında, Banka’nın yaptığı açıklamalar dikkat çekmişti. Ekonomik aktivitelerin zayıflığından söz edilen önceki toplantıya göre Haziran ayında, ülke ekonomisinin gidişatına ilişkin daha ılımlı ifadeler kullanıldı. Bu paralelde de ülkenin para biriminde yükselişlerin güç kazandığı görüldü. Temmuz ayı toplantısında RBA’nın politika faiz oranında ve para politikalarında değişiklikler gerçekleştirmesi beklenmezken, yapılacak açıklamalar ve kıta ülkesinin ekonomisine ilişkin değerlendirmeler Avustralya Doları üzerinde etkili olabilir. Bu nedenle ülkenin varlıkları açısından Çin’den gelecek rakamlar ile birlikte RBA’nın duyuruları dikkatle izlenecek.

İngiltere – İmalat PMI; İngiltere’nin para birimi Sterlin üzerinde sert hareketlerin görülmesine neden olabilen imalat PMI verisi, ada ülkesi için bu hafta açıklanacak önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeler arasında bulunuyor. Haftanın ilerleyen günlerinde yayınlanacak olan yapı ve hizmetler PMI rakamlarına ilişkin beklentilerin de fiyatlanmasını sağlayabilecek imalat datası, küresel piyasa katılımcıları tarafından dikkatle izlenecek. Mayıs ayındaki rakam, 57.0 ile beklentilere yakın bir şekilde gerçekleşmişti. Salı günü yayınlanacak Haziran ayına ilişkin imalat PMI verisinin beklentiyi aşması halinde Sterlin’de yukarı yönlü hareketler görülebilecekken, rakamın tahminin altında kalması ada ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.

ABD – ISM İmalat PMI; ABD için haftanın ilerleyen günlerinde yayınlanacak kritik istihdam raporu öncesinde açıklanacak olan dünyanın en büyük ekonomisinin imalat PMI verisi ISM Enstitüsü tarafından duyurulacak. ABD’deki ekonomik gidişatın yönünü görebilmek ve dolayısı ile ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikası tarafında atacağı adımları tahmin edebilmek için yakından izlenen rakamlar arasında yer alan söz konusu gösterge, tarım dışı istihdam değişimi verisine ilişkin beklentilerin fiyatlanmasına neden olabilir. Bu paralelde, geride kalan ay 55.4 olarak açıklanan verinin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi halinde Dolar’da yükselişler görülebilecekken, tahminleri karşılamayacak datalar, ABD’nin para birimine kayıplar getirebilir.

İngiltere – Yapı PMI; İmalat PMI verisi sonrasında İngiltere ekonomisi için gözler inşaat sektörüne ilişkin açıklanacak yapı PMI verisine çevrilecek. Söz konusu gösterge, son 7 aydır 60 seviyesi ve üzerinde gerçekleşiyor. Ancak son 4 aydır arka arkaya oluşan düşüşler, aynı zamanda bu süre içerisinde imalat PMI verisinin beklentinin de altında kaldığı bir dönem olarak dikkat çekiyor. Rakam, Mayıs ayı için 60.0 olarak açıklanmıştı. Verinin beklentinin altında kalması Sterlin’e düşüşler getirebilecekken, öngörülen rakamı aşacak datalar ada ülkesinin para birimi için yükselişlere zemin oluşturabilir.

Euro Bölgesi – Büyüme Oranı (GDP); Yılın ilk çeyreğine ilişkin açıklanacak son rakam olacak Euro Bölgesi’nin büyüme oranı (GDP) verisi, Bölge’nin istatistik kuruluşu olan Eurostat tarafından daha önce %0.2 olarak açıklanmıştı. Ekonomik aktivitelerin zayıf kalmaya devam ettiğine yönelik düşünceler süren Euro Bölgesi’nin GDP verisinin beklentinin altında gerçekleşmesi Euro’da kayıplar görülmesine yol açabilecekken, tahmini aşacak rakamlar kıtanın ortak para biriminde yükselişlere destek olabilir.

ABD – ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği; ABD’de özel sektör istihdamındaki değişimin ne düzeyde gerçekleştiğini gösterecek olan ADP verisi, Perşembe günün yayınlanacak istihdam raporu öncesinde fiyatlamaların yapılmasını sağlayabileceği için yatırımcıların merceği altında yer alacak. Mayıs ayında 179 bin Amerikalının tarım sanayisi dışındaki özel sektörlerde istihdam edildiğine işaret eden rakam, piyasa beklentilerinin altında kalmıştı. Ayrıca Nisan ayına ilişkin veri de 220 binden 215’e revize edilmişti. Haziran ayı için açıklanacak ADP tarım dışı istihdam değişimi verisinin 206 bin olan beklentiyi aşması halinde Dolar’da yukarı yönlü hareketler ivme kazanabilecekken, altındaki rakamlar ise düşüşlere yol açabilir.

ABD – FED Başkanı Yellen’ın Konuşması; Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Washington’daki panelinde bir konuşma yapması beklenen ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın kullanacağı ifadeler piyasalar açısından büyük bir önem taşıyor. Başkan’ın, FED’in para politikalarına değinmesi halinde varlık fiyatlarında sert hareketler izlenebilir. Yellen, son olarak Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısından sonra yaptığı açıklamalarda faiz oranının olabildiğince uzun bir süre düşük seviyelerde tutulacağını ifade etmişti. Başkan’ın kullanması tercih edeceği her bir kelime büyük önem taşıdığı için tarım dışı istihdam değişimi öncesindeki bu konuşmayı haftanın en dikkat çekici gelişmeleri arasında değerlendirebiliriz.

Çin – İmal Olmayan PMI; Haftanın ilk günlerinde açıklanan imalat sektörüne ilişkin PMI verileri sonrasında, imalat sektörü dışında çalışan satın alma yöneticilerine yapılan anket sonucu oluşturulan imalat dışı PMI verisi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine ait bilgiler verecek önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeler arasında bulunuyor. Çin’in imal olmayan PMI verisi iki yılı aşkın bir süredir, genişlemeye işaret eden 50 seviyesinin üzerinde gerçekleşiyor. Son olarak 55.5 düzeyinde açıklanan rakamın, bu seviyeden artış ya da düşüş göstermesi küresel piyasalarda etkili olabileceği için dikkatle izlenmeli. Hükümetin yayınladığı bu rakamın 45 dakika sonrasında HSBC’nin Çin’e ilişkin hizmetler PMI verisi yayınlanacak.

Türkiye – Enflasyon Oranı (CPI); Son toplantısında politika faiz oranında piyasa beklentilerinin üzerinde bir indirime giden TCMB’nin para politikası kararlarında etkili olabilecek enflasyon oranı verisi, yurtiçi varlık fiyatlarındaki değişimlerde etkili olabilir. Yıllık bazdaki tüketici fiyat endeksi (ÜFE-CPI) son olarak %9.66’lık bir yükselişe işaret etmişti. TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın tahminine göre enflasyon oranı Haziran ayında zirve yapacak, sonrasında ise belirgin bir şekilde düşüş gerçekleştirecek. Yayınlanacak rakamların piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşmesi, TCMB’nin faiz indirimi konusunda elini zora sokacağı düşüncesi ile Türk Lirası’nda yukarı yönlü hareketlere neden olabilecekken, düşüşe işaret edecek rakamlar, daha şiddetli faiz indirimlerinin önünü açabileceği beklentisi ile Lira’da kayıplara neden olabilir.

İngiltere – Hizmetler PMI; İngiltere ekonomisinin en büyük kalemi olan hizmet sektörüne ilişkin açıklanacak PMI verisi, imalat ve yapı göstergelerinden sonra piyasaların merceği altında olacak. Söz konusu makro-ekonomik gösterge son 6 aydır 58 seviyesi civarında gerçekleşiyor. Mayıs ayında ise düşüş göstermesine rağmen, bu aşağı yönlü hareketi beklenen kadar büyük bir kayba işaret etmemişti. Haziran ayında düşüşe devam edeceği tahmin edilen hizmetler PMI verisinin, 58.1 olan beklentinin üzerinde gerçekleşmesi Sterlin’de yükselişlere destek verebilecekken, öngörülen rakamdan daha büyük bir düşüşe işaret edecek rakamlar ada ülkesinin para biriminde kayıplara neden olabilir.

Euro Bölgesi – Merkez Bankası Toplantısı; Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Haziran ayı toplantısında para politikası tarafında attığı adımlar, finansal araç fiyatlarında sert hareketlerin görülmesine neden olurken, piyasalarda da oldukça yankı bulmuştu. Banka, politika faiz oranını %0.15’e, mevduat faizini ise %-0.10’a çekmişti. Böylece ECB önemli merkez bankaları arasında negatif mevduat faiz oranı uygulamasına geçen ilk kurum olmuştu. Yayınladığı diğer önlemlerin de sonrasında ECB’nin Temmuz ayındaki toplantısında yeni bir adım atması beklenmiyor. Ancak basın konferansında konuşacak olan Banka’nın Başkanı Mario Draghi’nin son politika değişikliklerine ilişkin değerlendirmeleri ve Euro Bölgesi ekonomisine ait kullanacağı ifadeleri dikkatle izlenecek. Merak konusu olan ana başlık, ECB’nin eğer gerekirse ek önlemler alma konusundaki istekliliğin ne düzeyde olduğu. Draghi’nin, yeni bir faiz indirimine ilişkin düşüncesi ya da parasal genişleme gibi bir uygulamanın hayata geçirilebilme ihtimaline ilişkin yorumları, Euro’nun değerinde sert fiyat değişimlerine neden olabilir.

ABD – Tarım Dışı İstihdam Değişimi; Her ayın ilk haftasında genelde Cuma günü açıklanan ABD’nin tarım dışı istihdam değişimi verisi, bu kez ABD’de haftanın son işlem gününün “Bağımsızlık Günü” nedeni ile tatil olmasından dolayı Perşembe günü açıklanacak. Yani alışık olunanın dışında, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) toplantısı ve ABD’nin istihdam talepleri verisi ile aynı gün yayınlanacak. Bu faktör nedeni ile piyasa katılımcılarının ABD’nin istihdam raporu rakamlarını izlerken daha dikkatli olması gerekmektedir.

İlgili istihdam raporuna ilişkin beklentileri incelediğimizde işsizlik oranındaki %6.3’lük rakamda bir değişiklik olmasının beklenmediğini görüyoruz. Küresel piyasaların büyük bir dikkatle izlediği kritik tarım dışı istihdam değişimi verisinde ise Haziran ayı içerisinde 211 bin Amerikalının iş bulmuş olmasının beklendiğini görüyoruz. Bu tahmin, Mayıs ayına göre daha muhafazakar bir rakama işaret ediyor. Özellikle tarım dışı istihdam değişiminin 211K’nın üzerinde gerçekleşmesi halinde Dolar’da yükselişler izlenebilecekken, beklentinin altında kalacak datalar ABD’nin para biriminde düşüşlere neden olabilir. Rakamların açıklanması ile birlikte ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşmasının da başlayacağını belirtmekte fayda var.

ABD – ISM İmal Olmayan PMI; Cuma günü ABD’deki resmi tatil nedeni ile bu hafta tarım dışı istihdam değişimi verisinden sonra yayınlanacak ISM imal olmayan PMI verisi, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Başkanı Draghi’nin konuşması ve ABD’nin kritik istihdam verilerinin ardından varlık fiyatları üzerinde etkili olabilir. Ancak istihdam rakamları sonrasında ISM verisinin piyasalara etkisini bu hafta sınırlı kalabileceğini göz ardı etmemek gerekir.

Euro Bölgesi – Alman Fabrika Siparişleri; Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip ülkesi olan Almanya, gerek Ukrayna’nın getirdiği belirsizlik ortamı, gerekse Avrupa’daki zayıf ekonomik aktiviteler nedeni ile son aylarda pek parlak ekonomik veriler sunmuyor. Ancak buna rağmen Mayıs ayında %3.1’lik bir artış kaydeden ülkenin fabrika siparişleri, beklentilerin üzerinde olumlu bir tablo çizmişti. Bu güçlü rakam sonrasında ise ilgili makro-ekonomik veriye ait beklentilerin Haziran ayı için %-0.8 olması dikkat çekiyor. ABD piyasalarının haftanın son işlem gününde kapalı ve ekonomik veri akışının zayıf olması ile birlikte, Euro Bölgesi’nin itici gücünden gelecek bu rakamın beklentilerden farklı gerçekleşmesi halinde Euro’da fiyat değişimleri izlenebilir.

Önemli NOT: Analizler içerisinde söz edilen beklentiler ve ekonomik verilere ilişkin beklenti rakamları, 27 Haziran 2014 tarihinde saat 17:30’da tamamlanan çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Beklentiler analist ve ekonomistlere yapılan yeni anketler, ya da piyasa dinamiklerindeki farklılaşmalar sonucu haftanın ilerleyen günlerinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle hafta içerisinde GCM Forex Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan günlük analizlerde güncellenebilecek beklenti ve beklenti rakamlarını takip etmeniz önem taşımaktadır.

EUR/USD ANALİZİ

Haziran ayı içerisinde piyasalar;

· Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve Başkan Draghi’nin konuşmasına,

· ABD’den gelen Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verilerine,

· FOMC tutanakları ve başkan Yellen’in konuşmalarına,

· Ortadoğu ve Ukrayna’da yaşanılan gerilim ve olası savaş spekülasyonlarına odaklanmıştı.

EURUSD paritesini incelediğimizde ise 21 Mayıs 2014 tarihinden itibaren 150 günlük basit hareketli ortalama altında günlük kapanışlarını devam ettirerek negatif baskının devam etmesine katkı sağladığını görmekteyiz. Bu ortalama EURUSD paritesinde 5 Eylül 2013 tarihinden itibaren trendi görmemize katkı sağlayan en önemli gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır.

Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 150 günlük basit hareketli ortalama altında günlük kapanışlarına devam ettirdiği müddetçe kısa vadeli düşüşlerini devam ettirmek isteyebilir. Eğer bu şart sağlanırsa son zamanların dip noktası olarak ifade edilen 1,3500 seviyesi test edilmek istenebilir.

“1 no’lu grafik eklenecek”

Orta vadeli olarak baktığımızda ise kısa vadeli düşüşlere karşıt olarak yükseliş isteğini sürdürmektedir. Gerek 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 1,3412 gerekse mevcut yükseliş kanalının alt noktası olan 1,3470 seviyeleri paritenin yükselişlerine devam edebilmesi için kritik destek noktaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda da özellikle satıcılı seyrin orta vadeli de devam edebilmesi için yükseliş trendinin sonlanması gerekmektedir. Aksi takdirde yeniden yükselişler etkisini gösterebilir. 150 günlük basit hareketli ortalama üzerinde yapılacak günlük kapanış ise mevcut orta vadeli yükseliş trendinin güçlenmesine katkı sağlayabilir.

Bu nedenle de haftalık grafikte kanalın alt noktası olan 1,3470 ve günlük grafikte 150 günlük basit hareketli ortalama olarak ifade ettiğimiz 1,3710 seviyesi dikkatle takip edilmelidir.

NOT: Finans piyasaları her ayın ilk haftasında Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı ve Tarım Dışı İstihdam (TDI) verilerine odaklanmaktadır. Bu veriler Perşembe ve Cuma günleri gerçekleştiği için piyasa katılımcıları hem Perşembe hem de Cuma günlerine odaklanmaktadır. Ancak 4 Temmuz Cuma günü ABD’de Bağımsızlık günü olması nedeniyle Cuma günü açıklanması beklenen TDI verisi 3 Temmuz Perşembe günü yayınlanacaktır. Bu nedenle de 3 Temmuz 2014 – Perşembe günü paritede sert hareketlerin oluşma ihtimali güçlüdür.

Kritik iki verinin aynı güne denk gelmesi nedeniyle ayrı ayrı hazırlamış olduğumuz ECB ve TDI webinar çalışmalarını aynı gün içerisinde sizlere aktaracağız. Bu bağlamda da GCM Forex Başanalisti Kudret Ayyıldır ve GCM Forex Analisti Sermet Doğan’ın ortak webinar çalışmasında ECB ve TDI verilerinin piyasa üzerindeki etkisi konuşulacaktır. Sınırlı kontenjandaki bu webinara katılmak için tıklayınız.

Destek; 1,3575-1,3470-1,3400
Direnç; 1,3710-1,3800-1,3920

GBP/USD ANALİZİ

İngiltere Merkez Bankası (BOE) başkanı Mark Carney’in göreve geldiği andan itibaren gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar ve para politikası kurulu ile alınan stratejilerle birlikte değer kazanan Sterlin, GBPUSD paritesinin karar aşamasına gelmesine katkı sağladı.

GBPUSD paritesini aylık grafikte incelediğimizde 1 Ekim 2008 tarihinden beri GBPUSD paritesinin 1,7050 bariyeri altında kapanış gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Parite, Haziran ayı içerisinde 1,7050 seviyesi üzerinde 1,7061 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirse de 1,7050 seviyesi üzerinde herhangi bir kapanış göremedik. Bu da uzun vadeli ayı piyasasının ne denli güçlü olduğunun bir kanıtı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda da 1,7050 seviyesi altında kapanışların devam etmesi durumunda uzun vadeli ayı piyasası etkin bir şekilde devam etmektedir. Bugün haftanın kapanışı, Pazartesi günü ise ayın kapanışı olduğu için özellikle bugün ve Pazartesi günü GBPUSD paritesinin hangi seviyede kapanış gerçekleştireceği dikkat edilmelidir. 1,7050 seviyesi altında kapanışların devam etmesi ayı piyasasının devamı için önemlidir. Aksi takdirde GBPUSD paritesi için yeni bir dönem başlayabilir.

“2 no’lu grafik eklenecek”

Kısa ve Orta vadeli olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 7 Ağustos 2013 tarihinden itibaren etkisini net bir şekilde hissetmiş olduğumuz 89 günlük basit hareketli ortalamanın her fırsatta destek olması, GBPUSD paritesinin orta vadeli yükseliş baskısına maruz kalmasının en önemli nedenidir. Şuanda bu ortalama 1,6772 seviyesinden geçmektedir. Yani orta vadeli olarak 89 günlük basit hareketli ortalama üzerinde kaldığımız müddetçe orta vadeli yükseliş baskısı devam etmek isteyebilir.

1,6918 destek noktası da GBPUSD paritesinde kısa vadeli yön tayininde dikkatle takip etmemiz gereken bir seviye olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle de mevcut kısa ve orta vadeli yükselişler göz önüne aldığımızda tepki satışlarının devamı için 1,7050 seviyesi altındaki kapanışlara ilaveten 1,6995 seviyesinin de aşağı yönlü kırılması gerekmektedir. Böyle bir durumda 89 günlük basit hareketli ortalama yeniden gündemimizde yer alabilir. Aksi takdirde 1,6995 – 1,7061 seviyeleri arasında bir müddet daha hareketler görebiliriz.

Destek; 1,6995-1,6918-1,6772
Direnç; 1,7061-1,7150-1,7250

USD/TRY ANALİZİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı politika faizindeki 75 baz puanlık indirim, temkinli ve beklentiler dahilinde gerçekleşen bir hamleydi. Merkez Bankası enflasyondaki seyri takip ederek faiz indirimlerinin gündemde kalacağına işaret etti. Salı günü haziran ayı enflasyon rakamı açıklanacak. MB enflasyonda haziran ayı ile birlikte gerileme bekliyor. Bu beklenti Salı günü karşılanırsa faiz indirim beklentisi güçleneceği için TL’nin Dolar’a karşı zayıf kalması mümkün.

Fed tarafından %2.9 seviyesine revize edilen küçülme faiz artırım sürecinin yakın dönemde beklenmeyeceğine dair algı oluştursa da ABD ekonomisinde yıl başından bu yana enflasyon yükseliyor, işsizlik geriliyor. Fed Başkanlarından Bullard da aynı noktalara vurgu yaparak ekonomideki iyileşmenin Fed’i faiz konusunda adım atmaya zorlayacağına, 2015’in ilk çeyreğinde faiz artırım sürecinin başlayacağına işaret etti. Dolar’ı değerli kılacak olan bu sürece dair önümüzdeki aylarda birbiriyle çelişen açıklamalar duymak mümkün. Bu hafta ABD’den gelecek ekonomik veriler beklenenden güçlü açıklanırsa doların değerli olduğu bir hafta yaşanabilir.

Irak meselesi, petrol fiyatındaki yükseliş tehlikesi. Irakile olan ihracatın sekteye uğraması korkusu TL’yi aşağı yönde baskılamaya devam edebilir fakat şu ana kadar Irak gerginliği bir kırılma yaşatmadı. Bölgede tansiyonun artması, petrol fiyatlarının yükselmesi durumunda parite 2.15 seviyesi görebilir. Tersi durumda 2.12 seviyesi altına inilmesi mümkün.

Grafikte 2.1530 seviyesinin güçlü bir direnç olduğunu izledik. Bu seviyeyi aşamayan parite yavaş adımlarla geriliyor. Geri çekilmede ilk destek 2.12 seviyesi olabilir. 50 ve 200 günlük ortalamaların birbirine yakın olduğu 2.11 seviyesi ise diğer bir güçlü destek bölgesi. 2.12-2.15 bandındaki hareketten 2.12 seviyesi altına inişle bant dışına çıkılırsa 2.10 seviyesi, 2.15 seviyesi üzerine çıkılarak banttan kurtulma ile 2.17 seviyesi yeni hedefler olabilir.

Destek: 2,1200-2,1089-2,0765

Direnç: 2,1530-2,1700-2,2000

USD/JPY ANALİZİ

Geride bıraktığımız haftaya genel olarak baktığımızda, ağırlıklı olarak ABD kaynaklı hareketlerin gerçekleştiğini ifade edebiliriz. ABD’de açıklanan veriler içinde en çok etki yılın ilk çeyreğine ait büyüme rakamıydı. %2,9’luk daralmayı işaret eden veriyle birlikte Dolar endeksinde yaşanan düşüşleri takiben, USD/JPY paritesinde de aşağı yönlü hareketler gözlendi. Ek olarak FED yetkililerinin beklenenden erken faiz artırımı gelebileceğine yönelik açıklamalarıyla birlikte değer kaybeden Nikkei endeksi, paritede aşağı yönlü hareketleri desteklemiş oldu. Önümüzdeki hafta yoğun veri takvimi arasında özellikle 3 Haziran Perşembe günü kritik. Cuma günü ABD piyasalarının tatil olması nedeniyle bir gün önce açıklanacak Tarım Dışı İstihdam Verisi, Avrupa Merkez Bankası toplantısıyla aynı süreçte açıklanacak.

Teknik olarak incelediğimizde, 2012 sonlarından bu yana yükseliş için destek konumundaki 50 haftalık basit (simple) hareketli ortalamanın (101,20) güncelliğini koruduğunu görüyoruz. Daralan harekette, parite 100,75 – 101,20 üzerinde kaldığı sürece kalıcı düşüşlerden bahsedememekle birlikte, bölgenin geçilememesiyle birlikte alımların devreye girmesi beklenebilir. Yükselişlerde kanal üst noktası olan 102,80 seviyesine doğru fiyatlamalar görülebilir.

Paritede 105,45’lerden başlayan düşüş hareketinin 100,75 – 101,20 bandı üzerinde sınırlanması dikkat çekiyor. Düşüş baskılarından devamlılık bekleyebilmek için, bandın alt noktası olan 100,75 altında günlük kapanış gerçekleşmesi gerekmektedir. Parite için önemli bir destek ve gösterge konumundaki bölgenin kırılması, satışların güçlenmesine neden olabilir.

Destek: 101,20 – 100,75 – 99,95
Direnç: 102,20 - 102,85 – 103,40

EUR/JPY ANALİZİ

Hafta boyunca Yen’in major para birimleri karşısında değer kazanmasıyla birlikte EUR/JPY paritesinde de satışların ağırlıkta olduğunu gördük. Ancak satışların, geçtiğimiz haftanın hareket aralığı olan 137,70 – 138,88 içinde sınırlı kaldığını da belirtmek gerekiyor. Euro Bölgesi’nde verilerin genel anlamda beklentileri karşılayamamasıyla şekillenen paritede, önümüzdeki hafta yoğun veri akışıyla birlikte sert hareketler oluşabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, kırmızı renkle belirtilen yükseliş kanalının kırılması sonrasında paritenin 137,68 – 140,08 bandındaki hareketlerini sürdürmüş olduğunu görüyoruz. Bu bandın dışına çıkılmasıyla birlikte oluşabilecek tepkiler, kanal içindeki yön arayışında etkili olabilir. Son iki haftadır bandın alt noktasında yoğunlaşan hareketlerin sınırlanması dikkat çekmektedir. İchimoku bulutunun üst sınırına tekabül eden 137,68 seviyesi üzerinde alımların ön plana çıkması beklenebilir. Bu şartla birlikte bandın üst noktası olan 140,08 seviyesi hedeflenebilecekken, yükselişlerde devamlılık bekleyebilmek için bu seviyenin geçilmesine ihtiyaç vardır.

145,68 bölgesinden başlayan ve mor renkle belirttiğimiz düşüş eğimiyle destek bulan satış baskısının etkisinin ön plana çıkabilmesi için, 137,68 seviyesinin kırılması gerekmektedir. Bu durumda satışlar ivme kazanabilir. Düşüş yönlü beklentilerde unutulmaması gereken kısım, 134,00’lere kadar gerçekleşebilecek düşüşlerin tepki satışı olarak değerlendirilmesi gerektiğidir. Bu nedenle temkinli olmak faydalı olabilir.

Destek: 137,68 – 136,20 – 135,40
Direnç: 139,00 – 140,08 – 140,94

HAM PETROL ANALİZİ

Ham petrolde 3 haftadır süregelen Irak gerilimi ve ABD politika yapıcıların kararlarına ilişkin fiyatlamaların hafta boyunca ön planda olduğunu gördük. Irak’ta ilgili gerilimin arza yönelik endişelerin sürmesine neden olmasına rağmen, ABD stoklarındaki artışla birlikte bu endişelerin azaldığını ve fiyatta geri çekilmeler yaşandığını gördük. Haftanın itici gücü ise, Beyaz Saray’ın petrol ihracatını destekleyeceğine yönelik spekülasyonlar oldu. Bu görünümle birlikte satışların ağırlıkta olduğu bir haftayı geride bıraktık. Önümüzdeki süreçte, ABD göstergelerine ek olarak, tekrar gündemin üst sıralarına tırmanan Ukrayna gündeminin yanı sıra, Irak gelişmeleri takip edilecek.

Teknik olarak incelediğimizde, ham petrol fiyatında kritik bir eşik olan 105,10 bölgesi üzerinde kalındığı müddetçe, yukarı yönlü baskıların ağırlık kazanabileceğine yönelik beklentimizi korumaktayız. Yükselişlerde 9,5 ayın zirvesi olan 108,15’in geçilmesi durumunda, 110’lara kadar sürebilecek bir potansiyel oluşabilir. Ek olarak, 105,10 üzerinde gerçekleşebilecek her günlük kapanışın, alımlar için teyit niteliğinde olabileceğini ve bu bölgeye doğru gerçekleşebilecek her geri çekilmenin alım fırsatı oluşturabileceğini unutmamak gerekmektedir.

Ham petrol fiyatında düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek için, kritik 105,10 seviyesinin kırılması ve bu bölgede gerçekleşebilecek günlük kapanıştan destek alınması gerekmektedir. Bu şartla birlikte, mevcut yükseliş kanalının toparlanma sürecini sağlayabilecek tepki satışları fiyatın 102,10’a kadar düşmesine yol açabilir.

Destek: 105,10 – 102,65 – 100,40
Direnç: 108,15 – 110,70 – 112,35

ALTIN ANALİZİ

Altın 1285 seviyesindeki direncini hızla kırarak 1225 seviyesine kadar yükseldi Yükseliş sebebi olarak ABD borsalarındaki tedirginliği, Irak gerginliğini sayabiliriz. Hareketin devamı ise yine saydığımız başlıklardaki gelişmelere bağlı olacak.

SP500 endeksi ile altın ilişkisini incelemeye devam ediyoruz. SP500 zirvede oyalanıyor, güç kaybına dair işaretler birikiyor fakat aşağı yönde bir kırılma görmüyoruz. Endeks 1950 seviyesi civarında olduğu sürece altın için yeni bir yönden bahsetmek güç. SP500 1960 seviyesini aşar ve yeni zirvelere yönelirse altın tekrar 1300 seviyesine geri çekilebilir. Endeks 1950 seviyesinde tutunamaz ve 1900 seviyesine gerilerse altın 1330 direncini zorlayabilir, 1350 dolar seviyesini deneyebilir. Orta vade için 1285 seviyesi önemli olmaya devam ediyor. Altın bu seviye üzerinde kaldığı sürece yükseliş beklentileri korunabilir. 1285 seviyesi 50 ve 200 günlük ortalamaların geçtiği önemli bir seviye.

Bir işlem gününde yaşanan 40 dolarlık sert yükseliş 1310-1320 aralığında şimdilik oyalanma yaşansa da sindirilmiş diyemeyiz. O yüzden 1300 dolar seviyesine doğru geri çekilme yaşanırsa şaşırtıcı olmaz. Bu tehlikeden ancak 1330 dolar üzeri günlük kapanışlarla uzak kalınabilir.

Destek: 1310-1300-1284
Direnç: 1331-1360-1392

DAX30 ANALİZ

3 Haziran 2013 tarihinden itibaren yükseliş trendinde hareketlerine devam eden ve her fırsatta yaşanılacak olası geri çekilmelerin uzun vadeli olarak alış fırsatı olması gerektiği hususundaki ifadelerimizi sizlerle paylaşmış olduğumuz Dax30 endeksi bu hafta 10055 seviyesi altında tepki satışlarına maruz kaldı ve hafta içerisinde 9765 seviyesine kadar geriledi. Haftanın son işlem gününde de şu sıralar 9818 seviyesinde seyrini sürdürmektedir.

40 haftalık basit hareketli ortalama, endeks için uzun bir süredir trend göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır ve şuan ki güncel seviyesi 9400 olarak belirlenmiştir. Yani uzun vadeli olarak 9400 destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe Dax30 endeksi 10055 seviyesini geçmek isteyebilir.

Kısa vadeli olarak Dax30 endeksini incelediğimizde ise 10055 seviyesini geçememesi nedeniyle tepki satışlarının devam ettiğini görmekteyiz. Bu bağlamda da endeksin 10055 direnci altında kalmayı sürdürmesi durumunda tepki satışlarının 9662 seviyesine kadar devam etme ihtimali güçlüdür. 9662 öncesinde de ilk destek noktası bu haftanın dip noktası olan 9765 olarak belirlenmiştir

Destek: 9765-9662-9535
Direnç: 9945-10055-10180

S&P500 ANALİZ

11 Kasım 2012 tarihinden itibaren yükseliş trendinde hareketlerine devam eden ve yaşanılacak olası geri çekilmelerin uzun vadeli alış fırsatı olması gerektiği hususundaki ifadelerimizi sizlerle paylaşmış olduğumuz S&P500 endeksi, bu hafta 1855 direncini geçerek 1860 seviyesine yaklaşsa da yükselişlerini devam ettiremedi. Şu sıralar 1846 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir.

34 haftalık basit hareketli ortalama, endeks için uzun bir süredir trend göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır ve şuan ki güncel seviyesi 1848 olarak belirlenmiştir. Yani uzun vadeli olarak 1848 destek noktası üzerinde yeni rekor seviyelerinin test edilme potansiyeli güçlü olduğunu ifade edebiliriz.

Kısa vadeli olarak incelediğimizde ise son haftaların en önemli destek noktası olarak ifade edebileceğimiz 1920 seviyesi endeks için kritik bir destek noktasıdır. Aynı zamanda da kontrol noktası olarak da ifade edebileceğimiz bu seviye üzerinde kaldığımız müddetçe kısa vadeli yukarı yönlü hareketlerin devam etme ihtimali güçlüdür ve bu tutum endeksin 1955 seviyesi üzerinde kalma isteğini güçlendirebilir. 1955 seviyesinin üzerinde kalıcı bir şekilde kalması durumunda ise yükseliş trendinde kanalın üst noktası olan 1980 seviyesi hedeflenmek istenebilir. Endekste yeniden satış baskısı oluşabilmesi için 1920 desteğinin aşağı yönlü kırılması gerektiğini unutmayalım. Ancak bu şart sağlanabilirse 1895 ve 1865 seviyeleri gündeme gelebilir.

Destek: 1920-1895-1880
Direnç: 1955-1980-2000

GCM Forex Haftalık Bülteni Hazırlayanlar:

Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN – “ USDTRY ve Altın Analizi”

Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, Dax30 ve S&P500 Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

ücretsiz üye olun

1155 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz