22 - 26 Aralık 2014 GCM Forex Haftaya Bakış Analizi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

“Piyasalar geçen hafta neleri konuştu?”

Aralık ayının üçüncü haftası, küresel piyasalar için son derece yoğun bir işlem haftası olarak geride kaldı. Düşen petrol fiyatları ile birlikte Rusya ekonomisine ilişkin kaygıların global boyutlara ulaştığını, bu paralelde özellikle gelişen ülke varlıklarındaki değer kayıplarının dikkat çektiğini ifade edebiliriz. Bunun yanında merkez bankalarından gelen açıklamalar da piyasaların gündemindeki öncelikli başlıklar arasında yer aldı. ABD Merkez Bakası (FED) ve Banka’nın Başkanı Janet Yellen’ın açıklamaları varlık fiyatlarına yön verirken, İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) sürpriz faiz indirimi öne çıktı. Ayrıca Rusya Merkez Bankası (CBR) da, Ruble’deki değer kayıpların önüne geçebilmek için önemli adımlar attı.

Geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmelerini daha detaylı incelemek için tıklayınız.

“Yeni haftada ekonomik takvimde öne çıkanlar”

ABD – Mevcut Konut Satışları; ABD’nin konut piyasasındaki canlılığa ait bilgiler verecek mevcut ev satışları datası, haftanın ilk işlem gününde yatırımcıların takip edeceği göstergeler arasında yer alıyor. Eylül ve Ekim ayları içerisinde bir artış eğilimi içerisinde olan mevcut ev satışları, Ekim ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşerek Ağustos 2013’den bu yana görülen en yüksek rakama işaret etmişti. Kasım ayına ilişkin yayımlanacak mevcut ev satışları verisinin beklentiden farklı gerçekleşmesi halinde Wall Street endekslerinde ve Dolar’da fiyat değişimleri izlenebilir.

Yeni Zelanda – Ticaret Dengesi; Ekonomik takvimin çok yoğun olmadığı haftanın ilk iş gününde Yeni Zelanda için yayımlanacak ticaret dengesi rakamları, piyasaların yakından takip edeceği datalar arasında yer alıyor. Ekim ayında beklentilerden daha büyük bir dış ticaret açığı veren Yeni Zelanda, aynı zamanda son dört dönemdir de art arda açık veriyor. Ülke son olarak Haziran ayında ticaret fazlasını yakalayabilmişti. Ekim ayı için yayımlanan rakamlara göz attığımızda, özellikle ihracatta önceki yılın aynı dönemine göre %5.1 düşüş yaşanmasının dikkat çektiğini görüyoruz. Yeni Zelanda’nın en önemli ticaret ortaklarından Çin’e olan ihracat ise yine geride kalan yılın aynı ayına göre %40 düşerken, ülkenin önemli ürünleri olan süt tozu, tereyağı ve peynir satışlarındaki düşüş söz konusu rakamlarda etkili oldu. İthalat ise artış eğiliminde görüldü. Türkiye saatine göre Salı gününe başlamadan on beş dakika önce açıklanması beklenen Yeni Zelanda’nın Kasım ayı ticaret dengesi rakamları, ülkenin para biriminde fiyat değişimlerine neden olabileceği için yakından izlenecek.

İngiltere – Büyüme Oranı (GDP); Yılın ikinci üç aylık döneminde %0.9’luk bir büyüme kaydederek, art arda altı çeyrek boyunca büyümeyi başaran İngiltere ekonomisi, üçüncü çeyreğe ilişkin bu hafta açıklanacak rakam ile 2008 krizinden bu yana yakalanan en uzun büyüme sürecini yedinci döneme taşımaya hazırlanıyor. Ekim ve Kasım aylarında açıklanan öncü rakamlara göre ada ülkesinin ekonomisi üçüncü çeyrekte %0.7’lik bir büyüme kaydetti. İlgili döneme ilişkin nihai rakam olarak yayımlanacak İngiltere’nin GDP verisinin, beklentinin üzerinde açıklanması halinde Sterlin’de yukarı yönlü hareketler görülebilecekken, tahminin altında kalacak rakamlar ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir. Bu veri ile birlikte aynı anda İngiltere’nin cari hesap ve mortgage onayları rakamlarının da yayımlanacağı unutmamak gerekiyor.

Kanada – Büyüme Oranı (GDP); Petrol fiyatlarında görülen son haftalardaki gerileme, ilgili emtia en önemli ihracat kalemlerinden bir olduğu için Kanada’nın finansal araçları üzerinde baskı yaratmış, ülkenin para biriminde de kayıpların izlenmesine neden olmuştu. Eylül ayında %0.4 büyüme kaydeden Kanada’nın Ekim dönemine ilişkin GDP verisi İngiltere ve ABD ile birlikte haftanın ikinci işlem gününde küresel piyasaların gündeminde yer alacak önemli rakamlar arasında dikkat çekiyor.

ABD – Büyüme Oranı (GDP); Haftanın en önemli makro-ekonomik göstergeleri arasında, ABD’nin yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme oranı verisinin üst sıralarda olduğunu ifade edebiliriz. İkinci üç aylık dönemde %4.6 büyüme kaydeden ABD ekonomisi, Çalışma Bakanlığı’nın önceki tahminine göre üçüncü çeyrekte %3.9’luk bir GDP verisi yakalamıştı. Aynı döneme ilişkin yayımlanacak nihai rakam, ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasında atacağı adımlara ilişkin beklentilerin şekillenmesini sağlayabileceği için büyük bir dikkatle takip edilecek. Tahminin üzerinde gerçekleşecek bir rakam Dolar’da yukarı yönlü hareketlere zemin oluşturabilecekken, beklentileri yakalayamayacak GDP verileri ülkenin para biriminde kayıpların görülmesine neden olabilir.

ABD – Dayanıklı Mal Siparişleri; ABD ekonomisindeki canlılığın temposunu görebilme adına yakından izlenen dayanıklı mal siparişleri verisi, yeni haftanın önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeleri arasında yer alıyor. Söz konusu veri, Ekim ayında ilgili siparişlerde %0.4 yükseliş kaydedildiğine işaret ederken, ulaşım ve taşımacılık kalemlerinin hariç tutularak hesaplandığı çekirdek dayanıklı mal siparişleri ise beklenmedik bir şekilde %-0.9 olarak açıklanmıştı. Yayımlanacak yeni “dayanıklı ve çekirdek dayanıklı mal siparişleri” verilerinin beklentilerin üzerinde bir tablo oluşturması halinde Dolar’da yükselişler izlenebilecekken, tahminlerin altında kalacak rakamlar ABD’nin para biriminde kayıplara yol açabilir.

ABD – Michigan Hassasiyeti; Michigan Üniversitesi tarafından hazırlanan tüketici güveni verisi, Kasım ayında 88.8 seviyesine gerçekleşerek, 89.4 olan öncü rakamından aşağı yönlü revize edilmişti. 12 Aralık’ta, içinde bulunduğumuz aya ilişkin öncü rakam ise 93.8 olarak yayımlanırken, son 8 yılın en yüksek seviyesine tırmanmıştı. Tüketici güvenindeki bu yükseliş istihdam görünümünde ve ücretlerde iyileşmenin yanında düşen benzin fiyatlarından destek almıştı. Aralık ayına ilişki nihai rakam olacak Michigan hassasiyetinin piyasa beklentilerinden farklı bir rakama işaret etmesi, ABD’nin para biriminde fiyat değişimlerinin izlenmesine neden olabilir.

Euro Bölgesi – Yunanistan Cumhurbaşkanlığı Seçimi; İlk tur oylaması 17 Aralık’ta yapılan Yunanistan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Stavros Dimas’ın gerekli oy çoğunluğunu sağlayamaması sonucu seçimler ikinci tura kalmıştı. Başbakan Antonis Samaras’ın adayı olan Dimas’ın 23 Aralık’ta da seçilememesi halinde parlamento oylamayı 29 Aralık’ta tekrar gerçekleştirecek. Eğer üçüncü turda da adaylardan herhangi birinin 180 oy ile çoğunluğunu sağlayamazsa, parlamento feshedilecek ve ülke erken seçime gidecek. Avrupa’da siyasi belirsizliğin yeniden gündemde gelmesine neden olabilecek Yunanistan’daki ilgili gelişmeler, bu hafta küresel piyasaların da gündemindeki başlıklar arasında kendine yer bulacak.

ABD – Yeni Ev Satışları; ; ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikası kararlarını alırken dikkate aldığı göstergeler arasında, istihdam ve enflasyon verilerinin yanında, konut piyasası rakamları da yer almaktadır. Haftanın önem derecesi yüksek “yeni ev satışları” göstergesinin de bu paralelde ABD ekonomisi için yatırımcılar tarafından dikkatle takip edileceğini söyleyebiliriz. Ekim ayında beklendiği kadar güçlü bir yükseliş kaydedemeyen yeni ev satışları verisinin Kasım ayında beklentilerden farklı gerçekleşmesi halinde Wall Street endeksleri ve Dolar’da önemli fiyat değişimleri izlenebilir.

ABD – Çekirdek PCE Fiyat Endeksi; ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyondaki değişimleri izlemek için kullandığı PCE fiyat endeksi, her ne kadar gecikmeli bilgiler verse de piyasalarda etkili olabilen bir makro-ekonomik gösterge olarak dikkat çekmektedir. Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutularak hesaplandığı çekirdek PCE (Personal Consumption Expenditures - Kişisel Tüketim Harcamaları) fiyat endeksi, Kasım ayına ilişkin bilgiler verecekken, Ekim ayında endeksin %0.2 artış kaydettiğini söyleyebiliriz. İlgili verinin beklentinin üzerinde açıklanması Dolar’da yükseliş eğilimi görülmesini sağlayabilecekken, tahminin altındaki rakamlar kayıplara yol açabilir.

Türkiye – TCMB Faiz Beyanatı; Yurtiçinde yeni haftanın en önemli gelişmelerinden birinin, TCMB’nin Aralık ayı toplantısından çıkacak sonuçlar olacağını ifade edebiliriz. Son olarak Temmuz ayında politika faizini indirme kararı alan TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK), son dört aydır %8.25 seviyesinde olan oranda değişiklik yapmıyor. PPK, enflasyon oranı belirgin bir şekilde iyileşene kadar para politikasını sıkı tutmaya devam edeceği ifadesini de korumaya devam ediyor. 2014 yılı içerisinde faiz politikasında yeni bir adım atmayacağı düşünülen TCMB’nin alacağı kararlar ve son haftalarda küresel ekonomide yaşanan gelişmeler ile birlikte Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeleri, Türk Lirası ile birlikte yurtiçi finansal araç fiyatlarının sert hareketler göstermesine yol açabilir.

ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta 289 bin Amerikalının işsizlik maaşı için başvuruda bulunduğuna işaret eden istihdam talepleri verisi, beklentinin altında olumlu açıklanmıştı. 20 Aralık ile biten haftada ise 291 bin Amerikalının işsizlik sigortasından yararlanma adına başvuruda bulunmuş olması bekleniyor. Verinin tahminden farklı olarak gerçekleşmesi, ABD’nin para birimi değerinde değişikliklere neden olabileceği için ilgili gösterge yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Japonya – BOJ Başkanı Kuroda’nın Konuşması; Geride kalan hafta yapılan toplantısında para politikası tarafında herhangi bir değişikliğe gitmeme kararı alan Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Başkanı Kuroda’nın, Perşembe sabahı Tokyo’da bir konuşma yapması bekleniyor. BOJ’un son toplantısının basın konferansında kürsünün arkasına geçen Başkan, Banka’nın enflasyon hedefine gelecek yıl ulaşılacağı düşüncesini yinelerken, petrol fiyatlarındaki düşüşün tüketici fiyatlarında kısa vadeli baskı yapabileceğini söyledi. Kudroda’nın, ilgili konuşmasında BOJ’un para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunması halinde Yen ve Nikkei endeksinde sert fiyat değişimleri izlenebilir.

Japonya – Enflasyon Oranı (CPI); Japon hükümetinin Nisan ayında satış vergisini artırmasının ardından %1.3 seviyesinden %3’lü rakamların üzerine çıkan, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) yakından takip ettiği ulusal çekirdek enflasyon oranı, bu hafta piyasaların yakından izleyeceği veriler arasında yer alacak. Cuma sabahı uzak doğu ülkesinden, hane halkı harcamaları, işsizlik oranı, sanayi üretimi ve perakende satışlar gibi önemli makro-ekonomik göstergeler yayımlanacak. Bu rakamlar arasında, BOJ’un para politikası kararlarında etkili olabilecek enflasyon oranı dikkat çekiyor. Son aylarda petrol fiyatlarındaki düşüşün tüketici fiyatları üzerinde baskı oluşturabileceği düşünülürken, ilgili CPI datası, ülkenin para birimi üzerinde etkili olabilecek bir gösterge olarak öne çıkıyor. Rakamın beklentinin altında gerçekleşmesi Yen’de kayıplara neden olabilecekken, tahminin üzerindeki datalar ülkenin para birimine yükselişler getirebilir.

Türkiye – İmalat Güveni; Gelişmiş ekonomiye sahip ülke piyasalarının neredeyse tamamının, 25 Aralık’ta başlayan Noel tatili nedeni ile kapalı olacağı haftanın son işlem gününde, yurtiçinde, TCMB’nin faiz beyanatı sonrasında izlenecek olan imalat güveni ve kapasite kullanım oranı verileri gündemde olacak. Son iki aydır düşüş kaydeden imalat güven endeksi ve önceki dönem gerileyen kapasite kullanım oranı için, iç piyasalarda etkili olabilecek rakamlar diyebiliriz.

Önemli NOT: Analizler içerisinde söz edilen beklentiler ve ekonomik verilere ilişkin beklenti rakamları, 19 Aralık 2014 tarihinde saat 18:00’da tamamlanan çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Beklentiler analist ve ekonomistlere yapılan yeni anketler, ya da piyasa dinamiklerindeki farklılaşmalar sonucu haftanın ilerleyen günlerinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle hafta içerisinde GCM Forex Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan günlük analizlerde güncellenebilecek beklenti ve beklenti rakamlarını takip etmeniz önem taşımaktadır.

EURUSD ANALİZİ

EURUSD paritesi 1,2245 seviyesinden başlatmış olduğu tepki alımlarını 1,2570 seviyesine kadar devam ettirse de FOMC toplantı tutanakları ile FED Başkanı Janet Yellen’in açıklamaları sonrasında yeniden aşağı yönlü baskıya maruz kaldı ve 1,2245 seviyesine yaklaştı. Bu düşüş, yeni bir düşüşün habercisi mi yoksa tepki alımları kaldığı yerden devam mı edecek sorusunun cevabını aramamızı sağlamaktadır. Bu sorunun cevabını ise bu ay üzerinde ısrarla durduğumuz “tarihi karar için geri sayım başladı” raporlarımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz. İlgili raporu incelemek için tıklayınız.

Kısa vadeli olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 9 Mayıs 2014 tarihinden beri 55 günlük basit ve 34 günlük üssel hareketli ortalamanın etkisi altında hareketlerini sürdürmektedir. Aşağı yönlü baskıların devam ettiği EURUSD paritesinde bu ortalamalar altında kaldığı müddetçe negatif baskının devam ettiğini ifade edebiliriz. Özellikle de tepki alımı düşüncesinin yoğunlaşabilmesi için belirtmiş olduğumuz hareketli ortalama üzerinde art arda iki günlük kapanışa ihtiyaç vardır. (Parite bu hafta 34 günlük üssel hareketli ortalama üzerine çıksa da art arda iki günlük kapanış yapamaması mevcut düşüşlerin devam etmesine katkı sağlayan en önemli gelişme olarak karşımızdadır) Bu bağlamda da bundan sonraki süreçte ilgili ortalamalar dikkatle takip edilmelidir.

EURUSD paritesi tekrar bu ortalamalara doğru hareket gerçekleştirecek mi sorusunun cevabı içinse 1,2360 bariyeri bu hafta dikkatle takip edilmelidir. Parite eğer 1,2360 bariyeri altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını kritik 1,2245 – 1,2180 bölgeye doğru devam ettirerek yeniden karar aşamasına geçmek isteyecektir. 34 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,2445 ve 55 günlük basit hareketli ortalama olan 1,2520 seviyesinin yeniden hedeflenmesi için 1,2360 üzerinde hareketlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini unutmayalım!

Bu haftaki hareketlere DİKKAT!

25 Aralık 2014 tarihinde başlayacak olan Noel tatili öncesinde kalan 3 işlem günü, piyasa katılımcıların en çok dikkat edeceği günler olarak kaydedilmiştir. Özellikle de portföy işlemlerinin sıfırlanması ve yeni yıla yeni işlem stratejilerle başlayacak olan fon yöneticileri bu hafta işlemlerinde revizeye gidebilir. Bu da piyasada en çok işlem gören finansal varlıklarda dalgalanmaların oluşmasını sağlayabilir Bu bağlamda da özellikle Çarşamba günü ABD seansı açılışı sonrası yatırımcılar daha dikkatli olmalıdır.

Destek: 1,2245-1,2180-1,2100
Direnç: 1,2360-1,2445-1,2520

GBPUSD ANALİZİ

24 Temmuz 2014 tarihinde başlayan ve 20 Ağustos 2014 tarihinde teyit kazanan Düşüş trendi ilgili tarihlerden itibaren 34 günlük üssel hareketli ortalama tarafından desteklenmekte ve parite her fırsatta bu ortalamaya yakın bölgeden satış baskısına maruz kalmaktadır. Şu sıralar 1,5753 olarak güncelliğini koruyan bu ortalama altında devam edecek hareketler, düşüş trendinin devam etmesi adına önemli bir strateji olarak değerlendirilebilir. Paritenin böyle bir tutuma girmesi, son zamanların dip noktası 1,5540 seviyesinin yeniden hedeflenmesine katkı sağlayabilir. 1,5540 seviyesinin altında gerçekleşecek olası hareketlerse, mevcut düşüş baskısının devam edebilmesi ve yeni yılda da bu düşünce yapısı ile devam edebilmemiz açısından önem arz etmektedir.

Peki, düşüş trendi sonlanması için 34 günlük üssel hareketli ortalamayı geçmek yeterli mi?

Bu sorunun cevabını net bir şekilde YETERLİ OLMAZ olarak cevaplandırabiliriz. Özellikle trend değişikliği sırasında geçişlerden ziyade art arda gerçekleşecek kapanışlara dikkat etmek gerekmektedir. Günlük grafiği incelediğimiz için ilgili kapanış günlük olması gerekmektedir. Yani GBPUSD paritesi art arda 2 gün günlük kapanışını 34 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde gerçekleştirmesi durumunda düşüş trendi sonlandı diyebiliriz. Aksi takdirde mevcut düşüş trendinin devam etmesi kaçınılmazdır.

Destek; 1,5615-1,5540-1,5425
Direnç; 1,5786-1,5825-1,5940

USDTRY ANALİZİ

TL’nin Ruble etkisinde kaldığı bir hafta yaşandı.

Ruble’deki değer kaybı gelişmekte olan ülke para birimlerini olumsuz etkiledi. USDTRY paritesi 2,4138 seviyesine kadar yükseldi. Hafta içinde Rus ekonomi yönetiminin Ruble’yi koruma amaçlı hamleleri tansiyonu düşürürken TL de değer kazandı, paritede 2,32 seviyesi görüldü.

Diğer taraftan Fed’in faiz artırmada sabırlı olacağı açıklaması paritede TL lehine etki yarattı.

Önümüzdeki hafta Turkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz beyanı beklenecek. Mevcut konjonktürde genel beklenti Merkez’in bir değişikliğe gitmemesi yönünde.

Önümüzdeki hafta ABD’den gelecek dayanıklı mal siparişleri verisi, 3. Çeyrek büyüme rakamı, tüketici güven endeksi, kişisel tüketim verileri önemli olacak. Her ne kadar Fed sabırlı olmayı tavsiye etse de önümüzdeki dönemde ABD ekonomisinin daha iyi noktaya gittiğine işaret eden verilerin Dolar’a değer kazandırması şaşırtıcı olmayacaktır.

Ruble’nin seyri TL açısından önemli olmaya devam edecektir. Ruble’nin değer kazanmasından TL’nin de değer kazanımı, USDRUB paritesinde yükselişle USDTRY paritesinin de yükselmesi beklenebilir.

Paritede 2,30 seviyesinden 2,41 seviyesine yaşanan hızlı yükselişten sonra 2,32 seviyesi etrafına dengelenme çabası izleniyor. 2,3066 seviyesi günlük bazda önemli bir destek. Bu seviye altına inilmesi durumunda geri çekilme 2,28 seviyesine doğru devam edebilir. Günlük bazda ilk direnç 2,3410 seviyesinde görülüyor.

Destek: 2,3066-2,2800-2,2500
Direnç: 2,3410-2,3605-2,4138

EUR/TRY ANALİZİ

Rusya gündemiyle birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerinde sert değer kayıplarının yaşandığı haftada, EUR/TRY paritesinin 3,0300 direncine kadar ulaştığını gördük. Ancak kalıcı olamayan bu durumun, tekrar düşüş trendine dönüşle güncellendiğini söyleyebiliriz. Söz konusu düşüşle birlikte geçtiğimiz haftaya kadar takibini sürdürdüğümüz düşüş kanalının üst noktasını oluşturan 34 haftalık basit hareketli ortalama (güncel seviyesi 2,8511) tekrar gündemimize gelmektedir. Bu seviye altındaki haftalık kapanış, önümüzdeki süreçte aşağı yönlü baskıların ön plana çıkmasına neden olabilir. Olası satışlarda 2,8300 seviyesinin kırılması, kanal içi hareketleri destekleyebilecek unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede hafta içerisinde 34 haftalık basit hareketli ortalama üzerinde gerçekleşebilecek günlük kapanış veya kapanışlar, tekrar yükseliş baskısının ön plana çıkmasına neden olabileceği için söz konusu fiyatlamalar gündem eşliğinde takip edilmelidir.

Destek: 2,8300 – 2,8000 – 2,7820
Direnç: 2,8510 – 2,8630 – 2,8900

USD/JPY ANALİZİ

Hafta başında piyasalardaki endişe ile birlikte Yen’de değer kazanımlarının ön plana çıktığını gördük. Bununla birlikte USD/JPY paritesinin 4 saatlik grafiğinde takibini sürdürdüğümüz ve 150 periyotluk basit hareketli ortalamanın kırılmasıyla birlikte hafta ortasına kadar satıcılı bir seyir karşımıza çıktı. FOMC kararları sonrasında değer kazanan Dolar ile birlikte tekrar trende dönüş çabasının ağırlık kazanmasıyla, kısa vadede etkisini gösteren 60 periyotluk basit hareketli ortalama da tekrar gündeme gelmiş oldu.

Paritede yükseliş beklentimiz gerek hareketli ortalama gerekse trendin güncel sınırını oluşturan 117,50 – 118,10 bandının üzerindeki fiyatlamalarla sürmektedir. Olası yükselişlerde 119,60 seviyesi üzerindeki kalıcı bir tutum, gün aşırı yükseliş beklentilerini de canlı tutabilir. Bu süreç sonrasında ise tekrar 121,00 seviyesine yönelik fiyatlamalar oluşması söz konusudur.

Olası geri çekilmelerin dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir. 60 periyotluk basit hareketli ortalamanın kırılması günlük bazda tepki satışlarına destek oluşturabilecek olsa da, 117,58 – 118,10 bandı korunduğu müddetçe olası düşüşler yeni alım baskılarıyla karşılaşabilir.

Destek: 118,10 – 117,58 – 115,52
Direnç: 119,60 – 120,30 – 121,00

EUR/JPY ANALİZİ

Paritede hafta boyunca ağırlığını koruyan düşüş baskısına rağmen, 145,60 seviyesinin güncelliğini koruduğu görülmektedir. 150,65 seviyesinin kırılamamasının ardından görülen düşüşlerde trendin gücünü gösteren göreceli güç endeksi (RSI) indikatöründe de aşırı satış bölgesinden çıkış çabası dikkat çekiyor. Haftalık kapanışın dikkatle takip edilmesi gereken bu süreçte, tepki satışlarının devam edebilmesi için 145,60 seviyesi altındaki kalıcı olma çabası görülmelidir. Bu da hafta içerisindeki günlük kapanışlarla ve RSI indikatörünün desteğiyle teyit kazanabilir.

Söz konusu şart sağlanana dek, yükseliş trendinin güncelliğini koruması tekrar 150,65 seviyesine yönelik bir baskısı beraberinde getirebilir. Bu görünüm, önümüzdeki hafta gerçekleşebilecek günlük kapanış veya kapanışlarla desteklendiği taktirde, yatay hareketler bile yeni bir taban oluşumuna olanak sağlayabilir.

Destek: 145,60 – 144,50 – 143,15
Direnç: 148,00 – 150,65 – 151,90

AUD/USD ANALİZİ

Özellikle hafta ortasında FOMC açıklamalarıyla birlikte Dolar’ın değer kazanımı ile AUD/USD paritesinde gün içerisindeki hareketlerde oldukça istikrarlı bir düşüş trendi takip ettik. Haftalık bazda ise bu gelişme ile birlikte düşüş kanalının alt noktası altında kalma çabası dikkat çekmiş oldu. Önümüzdeki süreçte, söz konusu kanalın alt noktası olan 0,8320 seviyesi altında düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 0,8070 seviyesinin kırılması, satış baskısına destek oluşturabilir. Bu süreçte her düşüşün, son 4,5 yılın en düşük bölgesinde rekor tazeleyeceğini hatırlatabiliriz.

Paritede olası tepki alımlarına yönelik bir beklenti kanala dönüş çabasının ön plana çıkmasıyla gündeme gelebilir. 0,8320 seviyesinin ilk etapta hedeflenebileceği bu süreçte, kanala dönüşün yanında göreceli güç endeksi (RSI) indikatöründe de aşırı satış bölgesinden çıkışın 30 seviyesinin yukarı doğru kesilmesiyle teyit alınması gerekmektedir.

Destek: 0,8070 – 0,7935 – 0,7700
Direnç: 0,8300 – 0,8410 – 0,8540

USD/CAD ANALİZİ

Paritede oldukça hareketli geçen haftanın ardından, paritenin yükseliş kanallarının kesiştiği 1,1550 – 1,1,1675 aralığındaki hareketlerinin güncelliğini koruduğunu gördük. Söz konusu yükseliş baskısı, bu iki kanalın sınırında bulunan 1,1675 seviyesinin geçilmesiyle birlikte ağırlık kazanabilir. Ek olarak 1,1675 üzerinde gerçekleşebilecek her günlük kapanış, ileriye dönük yükseliş beklentilerine de taban oluşturabilir.

Paritenin kritik bir sınıra ulaşması sonrası olası çekilmelerde 1,1550 seviyesinin kırılması kanalın alt noktalarına yönelik tepki satışlarını destekleyebilir. Ancak bu süreçte, trendin gücünü ölçtüğümüz RSI indikatöründeki aşırı satış bölgesinden çıkışın 70 seviyesinin aşağı yönlü kırılmasıyla teyit kazanması gerekmektedir. Bu şartla birlikte uzun vadeli kanalın içerisindeki yükseliş (kırmızı) tutumuna ilişkin etkili bir sorgulama ortaya çıkabilir. Ancak bu şart sağlanana kadar, düşüşlerin kısa vadeli olabileceği unutulmamalıdır.

Destek: 1,1550 – 1,1440 – 1,1360
Direnç: 1,1675 – 1,1815 – 1,1980

BRENT PETROL ANALİZİ

OPEC üyelerinden gelen açıklamalar arz kısıntısına veya düşen petrol fiyatına önlem olarak acil toplantıya işaret etmiyor. S. Arabistan arzı kısma noktasında OPEC üyesi olmayan ülkelerin de bu karara ortak olması gerektiğini söylüyor. Pazar kaybı yaşamamak için düşen fiyata razı görünen büyük üreticiler, petrolde arz kaynaklı yükselişi desteklememeye devam ediyor.

Talep tarafında enerji merkezlerinin 2015 yılı talep tahminleri hala düşük. Dünya ekonomisinde vasat büyüme beklentileri varken talep tarafından da petrolün destek bulması güç.

Teknik analiz açısından görünen, brent petrolde 60 dolar seviyesinde bir dengelenme çabası. Bu çabasının kesinlik kazandığını söylemek şimdilik mümkün değil. Gün sonu kapanışların 60 dolar seviyesi üzerinde olması bu ihtimali yükseltecek. 64 dolar seviyesinin geçilmesi 68 dolar seviyesine doğru en azından tepki mahiyetinde bir yükselişi gündeme getirebilir. 60 dolar altına inilmesi halinde ise kısa vadeli dip yapma çabası güç kaybedecek ve 54 dolar seviyesine doğru geri çekilme beklenebilecektir.

Destek: 60,00-54,00-52,00
Direnç: 64,00-68,00-73,00

HAM PETROL ANALİZİ

Uzunca bir süredir Ham Petrol fiyatı çeşitli makro-ekonomik gelişmelerden kaynaklı aşağı yönlü baskısına maruz kalmakta ve bu baskı psikolojik bir seviye olan 60.00 seviyesinin de altında hareketler gerçekleştirmesini sağladı. Ham Petrol, bu hafta gerçekleştirmiş olduğu aşağı yönlü baskı ile 53.93 seviyesine kadar geriledi ve haftanın kapanışı öncesinde şu sıralar 55.50 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir.

4 saatlik grafiği incelediğimizde mevcut düşüş trendini destekleyen 89 periyotluk üssel hareketli ortalamanın etkili olduğunu görmekteyiz. Şu sıralar 61.55 seviyesinde güncelliğini koruyan bu ortalama altında negatif baskının devam ettiğini net bir şekilde ifade edebiliriz.

Kısa vadeli olarak incelediğimizde ise 61,55 öncesinde düşüş trendinde kanalın üst noktası olarak kaydettiğimiz 57,25 bariyeri dikkatle takip edilmelidir. Ham Petrol fiyatı eğer tepki alımına maruz kalmak istiyor ve 89 periyotluk üssel hareketli ortalamaya yaklaşmak istiyorsa 57,25 direncinin geçilmesine odaklanmalıdır. Ancak genel görünümün 57,25 direnci altında negatif olduğunu unutmayalım.

Destek: 53,93-53,00-52,00
Direnç: 56,05-57,25-59,55

ALTIN ANALİZİ

Altının diğer varlıklarda yaşanan hareketlerden, alternatif piyasaların seyrinden bağımsız bir hafta yaşadığını söylemek mümkün.

Rusya’da yaşananların güvenli liman algısıyla altın talebini artırması mümkündü fakat böyle bir durumun yaşandığını söylemek güç. Dünya borsaları sert düşerken altının bu fırsatı da değerlendirdiğini söyleyemeyiz. Borsalar neredeyse düşüşe başladıkları seviyelere geri döndü, altın da 1238 dolar seviyesinden 1200 dolar seviyesine geri döndü.

Fed toplantısından çıkan sonuçlar altını rahatsız edecek açıklamalar değildi. 1240 dolar direncini aşamayan altının 1200 dolar desteğine geri döndü.

Teknik açıdan altının 50 günlük ortalama altına inmesi aşağı yönde baskının devam ettiği şeklinde yorumlanabilir. Gün sonu kapanışlar 1200 dolar seviyesi üzerinde olduğu sürece tekrar bir yükseliş denemesi mümkün görünüyor fakat bu ihtimalin güç kazanması için 1205 dolar üzerinde kalmak daha pozitif olacaktır. 1200 dolar seviyesi altına inilmesi durumunda ise eski destek, 1800 dolar bölgesi kritik öneme sahip olacaktır.

Destek: 1200-1180-1250
Direnç: 1205-1215-1230

GÜMÜŞ ANALİZİ

Gümüş 17,30 seviyesini gördükten sonra 16 dolar seviyesinin altına sarktı. Hem altındaki seyir hem büyüme beklentileri gümüşte yükselişi destekleyemedi.

16,10 seviyesi üzerinde gün sonu kapanışlar gümüşte bir kez daha 16,30 seviyesinin denenmesini sağlayabilir. Grafikte kırmızı çizgi ile gösterilen 50 günlük ortalamanın altında olmaksa aşağı yönde baskının devamı şeklinde yorumlanabilir. 50 günlük ortalamanın üzerine çıkmak yükseliş beklentilerine güç katacaktır. 16,10 seviyesi aşılamaz ve geri dönüş yaşanırsa aşağıda ilk desteği 15,50 seviyesinde görüyoruz.

Destek: 15,50-15,25-14,70
Direnç: 16,10-16,78-17,30

DAX30 ANALİZ

“Geçtiğimiz hafta gerçekleştirmiş olduğumuz Dax30 analizinde, tepki satışı ihtimalinden bahsetmiş ve bu ihtimalleri “Fibonacci Retracement ve fibonacci %61,8, %50 ve %38,2’lik oranları üzerinden açıklamıştık.“

Dax30 endeksi mevcut tepki isteğini fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 9225 seviyesine kadar devam ettirdi ve haftanın son işlem gününde şu sıralar 9745 seviyesinde seyrini sürdürmektedir. Endeksin belirlediğimiz destek noktalarından dönüş gerçekleştirmesi de mevcut tepki düşüncemizin başarılı bir şekilde sonlandığına ilişkin önemli sinyaller almamızı sağladı. Bu bağlamda da endeksin fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 9225 ve fibonacci %38,2’lik düzeltme noktası olan 9019 destek noktaları üzerinde kalmayı sürdürmesi durumunda tepki satışlarının sonlandığını ifade edebiliriz. Bu tutum endeksteki tarihi zirve olan 10098 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Destek: 9431-9225-9019
Direnç: 9910-10098-10200

S&P500 ANALİZ

“Geçtiğimiz hafta gerçekleştirmiş olduğumuz S&P500 analizinde 1958 ve 1820 seviyeleri üzerinde kaldığı müddetçe orta ve uzun vadeli yükseliş beklentimiz devam ettiğini, 2015 desteğinin ise kısa vadeli tepki satışları tamam mı devam mı sorusu için önemli olduğunu sizlerle paylaşmıştık.”

S&P500 endeksi bu hafta 2015 seviyesi altındaki tepki satışlarını 1961 seviyesine kadar devam ettirdi ancak orta vadeli kritik destek noktası 1958 seviyesini kıramadığı için tekrar yükseliş baskısına maruz kaldı. Bu tutum endeksin yukarı yönlü çıkışlarını zirve noktası olan 2080 seviyesine yakınlaştırmasına neden oldu.

Teknik olarak S&P500 endeksini incelediğimizde 1958 destek noktası güncelliğini korumaktadır. Endeksin bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürmesi, yükseliş trendinin devam edebilmesi açısından önem arz etmektedir. Eğer bu tutum devam ederse tarihi zirve olan 2080 üzerinde hareketlerin oluşma ihtimali kuvvetlenebilir. Böyle bir durumda da 2100 ve 2125 bariyerleri hedeflenebilir. Bu bağlamda da 1958 desteği kritik bir önem taşımaktadır.

Destek: 2046-2015-1985
Direnç: 2080-2100-2125

GCM Forex Haftalık Bülteni Hazırlayanlar:

Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “USDTRY, Brent Petrol, Altın ve Gümüş Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, Ham Petrol, Dax30 ve S&P500 Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EUR/JPY, AUDUSD, EURTRY ve USDCAD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Altın, Avro, Avustralya Doları, Crude Oil, Dax30, Dolar, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Döviz, Emtia, Endeks, Erdoğan TURAN, EURUSD, EURO, EURTRY, Foreks Eğitimi, Foreks Makaleleri, Foreks, Forex Analizleri, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Forex Yorumları, Forex, FX, GBP/USD, Gold, Haftalık Emtia Analizleri, Haftalık Endeks Analizleri, Haftalık Forex Analizleri, Haftalık Parite Analizleri, Ham Petrol, Hisse, Kanada Doları, Kudret AYYILDIR, Parite, S&P500, Sermet Doğan, Standart and Poor's, Sterlin, Türk Lirası, Umut TUNCER, Yen, AUDUSD, EURJPY, USDJPY, USDTRY, Brent Petrol, Gümüş, Silver

ücretsiz üye olun

1204 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz