30 Ekim 2014 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda günün ilk yarısında dikkatler Euro Bölgesi ve ABD ekonomilerine ilişkin açıklanan makro-ekonomik göstergelere çevrildi. Avrupa endekslerinin yönünü aşağı çevirmesinin ardından, yayımlanan büyüme verisi ile Wall Street endekslerinde de genel anlamda kayıplar izlenirken, Dolar ise dünkü FOMC beyanatı sonrasındaki yükselişlerinin bir kısmını geri verdi.

“ABD beklentilerin üzerinde büyüdü”

ABD Merkez Bankası’nın (FED) dün tamamlanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından sonra piyasaların odak noktasında bugün, dünyanın en büyük ekonomisinin büyüme performansı yer aldı. Yılın üçüncü çeyreğinde %3.1 olan beklentilerin üzerinde, %3.5’lik bir büyüme kaydeden ABD ekonomisi piyasa tahminlerini aştı. Rakamın yayımlanmasının ardından Dolar’da önce yükselişler izlenirken, sonrasında ise aşağı yönlü hareketlerin devam ettiği görüldü. Olumlu büyümenin içerisinde en büyük paylardan birine sahip olan ulusal güvenlik harcamaları dikkat çekerken, hane halkı harcamalarındaki azalış endişe yarattı. %16’lık bir artış gösteren güvenlik harcamaları, federal hükümet harcamaları ile birlikte en fazla artış kaydeden rakamlar arasında yer aldı. Bununla birlikte, bugün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları tahminlere yakın gerçekleşti. FED Başkanı Yellen ise gerçekleştirdiği konuşmasında para politikalarına değinmedi.

“Almanya’da enflasyon geriledi”

Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’da bugün açıklanan enflasyon oranı, yarın Euro Bölgesi geneli için yayımlanacak aynı veri öncesinde tahminlerden daha fazla düşüş kaydedildiğine işaret etti. %-0.1 yönündeki öngörüye rağmen, öncü göstere Ekim ayı için %-0.3 olarak gerçekleşti. Dün FOMC kararları sonrasında Dolar’daki değer kazanımlarının ivme kazanması Euro’nun ABD’nin para birimi karşısında değer kaybetmesine yol açmıştı. Almanya verisinin ardından kıtanın ortak para biriminde önemli bir değişiklik izlenmedi.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

FOMC kararlarının ardından Dolar endeksinde görülen yükselişin sınırlanarak yönünü bir miktar aşağı çevirmesi, parite ve emtia fiyatlarında etkili olan temel neden olarak öne çıkıyor. Hükümet harcamalarının domine ettiği görülen ve beklentileri aşan büyüme verisi sonrasında da bu görünümün değişmediğini gördük. Altın, FED’in parasal genişlemesini bitirmesi ve faiz artırımına yaklaştığı şeklinde yorumlanan açıklamaları sonrasında baskı altında. Petrol fiyatlarında da benzer şekilde, FED’in teşviklerini azaltacağı düşüncesi aşağı yönlü hareketlere temel oluştururken, ABD’deki ham petrol stoklarının otuz yılı aşkın bir seviyenin üzerinde kalaya devam etmesi etkili unsurlar arasında yer alıyor.

Günün devamında ABD’den gelen FED ve büyüme oranı haberlerinin yansımaları izlenmeye devam edilecek. Doğal stokları verisinin ardından, Asya seansında Japonya için gelecek veri seti ve ülkenin Merkez Bankası’nın (BOJ) tamamlanacak toplantısından çıkacak sonuçlar mercek altında yer alacak. ABD’den gelecek bilançolar ise yine yakından izleniyor. Önemli şirketlerin bilanço açıklamalarına ait daha fazla bilgi için tıklayınız.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Japonya – Enflasyon Oranı (CPI); Japon hükümetinin Nisan ayında satış vergisini artırmasının ardından %1.3 seviyesinden %3’lü rakamların üzerine çıkan, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) yakından takip ettiği ulusan çekirdek enflasyon oranı, bu hafta piyasaların yakından izlediği veriler arasında yer alacak. Cuma sabahı yayımlanacak olan CPI verileri, BOJ’un aynı sabah tamamlanacak toplantısından çıkacak sonuçlar öncesinde piyasalarda etkili olabilir. Ağustos ayında %3.1 olarak açıklanan ulusan çekirdek CPI verinin Eylül’de %3.0’e gerilemesi bekleniyor. Rakamın beklentinin altında gerçekleşmesi Yen’de kayıplara neden olabilecekken, %3.0’ın üzerindeki datalar ülkenin para birimine yükselişler getirebilir.

Japonya – Merkez Bankası Toplantısı; Ekim ayının başındaki toplantısında para politikasında bir değişiklik yapmayan Japonya Merkez Bankası (BOJ), teşvik planını sürdürme kararı aldığını açıklarken, yıllık para tabanını 60 trilyondan, 70 trilyon Yen’e çıkarma taahhüdüne de bağlı kaldı. Piyasa beklentilerine göre BOJ’un bu kez de yeni bir adım atması beklenmiyor. Kararların açıklanmasının ardından basın konferansı düzenleyecek olan BOJ Başkanı’nın konuşmaları, ilerideki olası para politikası değişikliklerine ait ipuçları alınabilmesi için dikkatle takip edilecek. Başkan son açıklamalarında, BOJ’un, %2 enflasyon hedefine ulaşma yolunda kararlı oldukları mesajını vermişti. Kuroda, hedeflerine ulaşma konusundaki iyimserliğini ifade ederken, gerekirse BOJ’un yeni adımlar atmaktan da çekinmeyeceğinin altını çizdi. BOJ’un kararları ve Kuroda’nın tutumunda bir değişiklik olması beklenmese de, yapılacak açıklamalar Nikkei-225 endeksi ve Yen’de değer değişikliklerine yol açabileceği için yatırımcıların merceği altında yer alacak.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

30 Ekim 2014 Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

16:30 USD Doğal Gaz Stokları 83B 94B

31 Ekim 2014 Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

01:30 JPY Hane Halkı Harcamaları (Yıllık) (Eyl) -4,0% -4,7%

01:30 JPY Ulusal Çekirdek CPI (Yıllık) (Eyl) 3,0% 3,1%

01:30 JPY İşsizlik Oranı (Eyl) 3,6% 3,5%

02:05 GBP GfK Tüketici Güveni (Eyl) -1 -1

02:30 AUD PPI (çeyreklik) (3. Çeyrek) 0,2% -0,1%

JPY BOJ Para Politikası Beyanatı

07:00 JPY Konut Başlangıçları (Yıllık) (Eyl) -17,1% -12,5%

08:00 JPY BOJ Görünüm Raporu

JPY BOJ Basın Konferansı

EURUSD ANALİZ

Haftanın son işlem gününe yaklaştığımızda piyasalar ABD’den gelen Büyüme Oranı (GDP) verisine odaklandı. Beklentinin üzerinde pozitif olarak açıklanan ABD – GDP verisinin Dolar üzerinde beklenildiği kadar pozitif yansımaması nedeniyle EURUSD paritesi gün içi 1,2600 seviyesi üzerinde tutunmaya çalışmaktadır. Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde negatif baskının devam etmesi beklenilmektedir. Ancak trendi görmemizi sağlayan RSI (Göreceli Güç Endeksi) indikatörünün aşırı satış bölgesinden dönüşü ve 30 seviyesi üzerinde kalma çabası Büyüme Oranı verisi ile başlayan tepki alımlarının devam etmesine katkı sağlayabilir. Bu da 1,2630 - 1,2665 karar bölgesine doğru yeni bir hareketliliğin oluşumuna neden olabilir. Ancak genel görünümün 1,2665 direnci altında negatif olduğunu unutmayalım. Paritenin 1,2665 direnci altındaki hareketlerin daha önceki dip nokta olan 1,2500 seviyesini hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Pivot: 1,2665
Destek:
1,2545-1,2500-1,2460
Direnç: 1,2630-1,2665-1,2700

GBP/USD ANALİZ

27 günlük üssel hareketli ortalama altında devam eden günlük kapanışlar ve FOMC tutanaklarının desteği ile aşağı yönlü baskısını hızlandıran GBPUSD paritesi, gün içerisinde gerçekleştirmiş olduğu satıcılı seyrini 1,5950 seviyesine kadar taşıdı ancak devam ettiremedi. Şu sıralar 1,6000 seviyesi üzerinde kalmaya çalışan parite de trendi görmemizi sağlayan RSI (Göreceli Güç Endeksi) indikatörünün aşırı satış bölgesinden dönüşü ve 30 seviyesi üzerinde kalma çabası ABD’den gelen Büyüme Oranı verisi ile başlayan tepki alımlarının devam etmesine katkı sağlayabilir. Bu da 1,60300 - 1,6080 karar bölgesine doğru yeni bir hareketliliğin oluşumuna neden olabilir. Ancak genel görünümün 1,6080 direnci altında negatif olduğunu unutmayalım. Paritenin 1,6080 direnci altındaki hareketlerin daha önceki dip nokta olan 1,5875 seviyesini hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Pivot: 1,6080
Destek; 1,5950-1,5910-1,5875
Direnç; 1,6030-1,6080-1,6120

USD/TRY ANALİZ

FOMC tutanakları ile birlikte 2,1885 seviyesinden başlatmış olduğu yukarı yönlü çıkışını gün içerisinde 2,2250 seviyesine kadar taşıyan USDTRY kuru gün içerisinde yukarı yönlü hareketlerini devam ettiremedi ve tepki satışları ile birlikte 2,2090 seviyesine kadar geriledi.

Sabah analizimizde ifade etmiş olduğumuz;

“Teknik olarak USDTRY kurunu incelediğimizde 2,1885 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde yükselişlerine devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. USDTRY kuru eğer bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse 2,2430 seviyesine doğru yeni bir hareketlilik görebiliriz. Özellikle de yükselişlerin daha da agresifleşebilmesi için 2,2430 seviyesi üzerinde hareketlerin oluşması gerektiği unutulmamalıdır. Düşüşlerde yer almak isteyen foreks işlemcisi ise 2,2430 direncinden gerçekleşecek olası dönüşü ya da 2,1885 desteğinin aşağı yönlü kırılması takip edilmelidir.”

açıklamalar, güncelliğini korumakla birlikte daha net işlemler gerçekleştirmek isteyen foreks katılımcılarının 2,2430 ve 2,1885 seviyelerine dikkat etmesi gerektiği hususunu unutmamalıdır.

Pivot: 2,2010
Destek
: 2,2010-2,1885-2,1705
Direnç: 2,2280-2,2430-2,2515

USD/JPY ANALİZİ

Gün içerisinde tepki satışlarının hakim olduğu USD/JPY paritesi ile ilgili en önemli gelişmenin, ABD büyüme rakamı olduğunu ifade edebiliriz. Beklentinin üzerinde açıklanan rakamla birlikte, parite 6 Ekim’den bu yana rekor seviyelere ulaşmış olsa da, hareketin sınırlı kaldığını ve Dolar endeksinin sınırlanmasıyla birlikte aşağı yönlü fiyatlamaların tekrar ön plana çıktığını gördük. Günün kalanında, kritik bir veri bulunmamakla birlikte, ABD piyasalarının yoğun gündeme ilişkin fiyatlamalarını takip etmekte yarar var. Ek olarak, haftanın son iş gününün başlangıç saatlerinde açıklanması beklenen Japonya Merkez Bankası para politikası kararları ve raporu, Yen üzerinde etkili olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, 108,73 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe, paritede yükseliş baskısının ağırlık kazanabileceğine ilişkin beklenti sürmektedir. Olası alımlarda, 108,36 seviyesi hedeflenebilecekken, bu bariyerin aşılması durumunda 10,61 ve 109,93 hedeflenebilecek seviyeler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Paritede aşağı yönlü beklenti oluşturabilmek için yukarı yönlü fiyatlamalarda sınırlama gelmesi gerektiğini belirtmiştik. Bunun oluşmasıyla birlikte 108,73 seviyesine yönelik fiyatlamalar gördük. Bu görünüme ilişkin aşağı yönlü beklenti oluşturmak için ise 108,73 seviyesinin kırılması gerekmektedir. Bu şartla birlikte, ana trendin sınırını oluşturan 108,35 seviyesini hedefleyebilecek fiyat hareketleri gerçekleşebilir.

Pivot: 108,73
Destek:
108,73 – 108,35 – 107,92
Direnç: 109,36 – 109,61 – 109,93

AUD/USD ANALİZİ

Günün öne çıkan verisi olan ABD büyüme rakamları sonrasında, Dolar endeksinin sert hareketleriyle birlikte paritenin yükseliş gösterdiğini ancak bu tutumun da zayıfladığını gördük. Günün kalanında, ABD piyasalarının iki günlük yoğun gündeme ilişkin tepkileri, parite açısından etkili olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, toparlanma isteğiyle birlikte 0,8815 seviyesi aşılamadığı müddetçe, kısa vadeli satışların etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda, trendin güncel sınırını oluşturan 0,8750 seviyesi hedeflenebilecekken, daha kalıcı beklentiler için 0,8750 seviyesi altında gerçekleşebilecek arka arkaya iki adet 4 saatlik kapanışın gerçekleşmesi gerekmektedir.

Paritede yukarı yönlü beklenti oluşturabilmek için, 0,8815 seviyesi üzerindeki fiyatlamalara yönelik ihtiyaç sürmektedir. Bu şart sağlandığı taktirde, 0,8845 ve 0,8880 seviyesine yönelik fiyatlamalar gerçekleşebilir. Yükseliş beklentileri için, temel faktörlerin de desteğini almak gerekebilir.

Pivot: 0,8815
Destek:
0,8750 – 0,8716 – 0,8684
Direnç: 0,8815 – 0,8845 – 0,8880

EUR/TRY ANALİZİ

Paritede aşağı yönlü fiyatlamaların etkinliğini koruduğunu ve temel faktörlerin bu görünüme destek kazandırdığını söyleyebiliriz. ABD’de güçlü ekonomi sinyalleri ve Almanya’da beklentiden hızlı düşen enflasyon rakamlarıyla birlikte, Euro’dan çıkışın hız kazandığı süreçte, yaklaşık bir yılın en düşük seviyelerinde seyir sürüyor.

Teknik olarak incelediğimizde, kırmızı ile belirttiğimiz trendin sınırını oluşturan 2,8100 seviyesinin altında kalındığı müddetçe, düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda, 2,7830 seviyesinin kırılması, 2,7700 ve 2,7500 seviyelerinin gündeme gelmesinde etkili olabilir. Mevcut görünümle birlikte, olası dönüşlerde 2,8000 seviyesinin aşılması, tepki alımlarına destek verebilecek olsa da, kalıcı beklentiler için trendin sınırı olan 2,8100 seviyesinin aşılması gerekmektedir.

Pivot: 2,8100
Destek: 2,7830 –2,7700 – 2,7600
Direnç: 2,8000 - 2,8100 – 2,8200

USD/CAD ANALİZİ

USD/CAD paritesinde, veri yoğunluğunun yol açtığı hareketlilik sonrasında, 1,1120 ve 1,1226 bölgesinde bir fiyatlama alanı oluştuğunu gördük. Bununla birlikte, ABD piyasalarının iki günlük yoğun maratona ilişkin tepkileri, paritedeki fiyat hareketleri üzerinde etki oluşturabileceği için takip edilmelidir.

Teknik olarak değerlendirdiğimizde, dünün dip noktası olan 1,1120 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe, yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda, 1,1226 ve 1,1270 seviyeleri hedeflenebilecekken, bu bölgenin aşılması, yükselişlerin kalıcı olma potansiyelinde artışa katkı sağlayabilir.

Paritede düşüş yönlü beklentilerin ön plana çıkabilmesi için, 1,1120 seviyesinin kırılması gerekmektedir. Bu şart sağlandığı taktirde, 1,0550 seviyesine yönelik fiyat hareketi oluşabilir. Ancak, kısa vadeli bu fiyatlamaların, tepki hareketinden çıkıp ana hareket olarak değerlendirilebilmesi için, trendin sınırı olan 1,1055 seviyesi altında günlük kapanış gerçekleşmesi gerekmektedir.

Pivot: 1,1120
Destek:
1,1158 - 1,1120 - 1,1055
Direnç: 1,1226 - 1,1270 – 1,1310

HAM PETROL ANALİZ

79,44 seviyesinden başlayan yukarı yönlü tepki alımlarının 82,85 direncinde sınırlı kalması sonrasında Ham Petrol fiyat hareketlerini incelediğimizde 82,85 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyrini 80,90 seviyesine kadar devam ettirdiğini ve şu sıralar da günün dip noktasına yakın hareketlerini sürdürdüğünü görmekteyiz. Teknik olarak Ham Petrol fiyatını incelediğimizde 82,85 direncinden gerçekleştirilen dönüş dikkat çekici ve bu dönüş yeni bir satış rallisinin başlangıcı mı sorusunun cevabını aramaktayız. 80,30 desteği de bu konuda dikkatle takip edilmesi gerekilen bir destek noktasıdır. Ham Petrol eğer 80,30 desteğini aşağı yönlü kırarsa satıcılı seyir son zamanların dip noktası olarak kaydettiğimiz 79,44 seviyesinin de altında hareketlere neden olabilir. Aksi takdirde günü 82,85 – 80,30 arasında tamamlamak isteyebilir. Bu bağlamda da günün kalanında 80,30 desteği dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 82,85
Destek: 80,30-79,44-78,00
Direnç: 81,80-82,85-83,90

ALTIN ANALİZ

1255 seviyesinden başlayan aşağı yönlü baskısının FOMC tutanakları ile birlikte teyit kazanması sonrasında 1200 seviyesini test eden Altın da haftanın son işlem gününe yaklaştığımız bugün şu sıralar 1203 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Genel anlamda Altın hareketlerini incelediğimizde 1222 direnci altına negatif baskının devam ettiğini, 1200 seviyesi altındaki hareketlerde ise 1180 seviyesine doğru yaklaşma potansiyelinin olduğunu ifade edebiliriz. Yükselişlerde yer almak isteyen Forex işlemcisi ise 1180 seviyesinden gerçekleşecek olası dönüşü ya da 1222 direncinin geçilmesine odaklanmalıdır.

Pivot: 1222
Destek: 1200-1190-1180
Direnç: 1208-1214-1222

DAX30 ANALİZİ

50 günlük basit hareketli ortalama : 9323
200 günlük basit hareketli ortalama: 9515

Endeks gün içinde bir kez daha 8900 desteğine dokundu. Bülten saatine kadar en düşük 8896, en yüksek 9145 seviyeleri görüldü. 8900 desteğine kadar inilmesinin yanında 9150 direncine de ulaşılması, gün içi dalgalanma boyutunun ne kadar geniş olduğunun teyidi. Son durumda işlemler 9020 seviyesinden geçiyor. Gün sonu kapanış 8900 seviyesi altında gerçekleşirse 8775 seviyesine kadar gerileme mümkün. 9080 seviyesi üzerinde kapanışla 9300 seviyesine doğru yükselişin devamı gelebilir.

Pivot : 8950
Destek:
8900-8775-8500
Direnç: 9080-9150-9350

S&P500 ANALİZİ

50 günlük basit hareketli ortalama : 1962
200 günlük basit hareketli ortalama: 1906

SP500 1965 desteği üzerinde kalmaya devam ediyor. Bülten saatine kadar 1958-1980 aralığında işlemler gerçekleşti. Son durumda 1975 seviyesinden işlemlerin devam ettiğini görüyoruz. 1985 seviyesi önemli bir direnç. 1965 seviyesi üzerinde gün sonu kapanışlarla 2000 seviyesine doğru hareketlenme ihtimali olacaktır görüşümüzü koruyoruz. 1985 seviyesinin aşılması ise bu hedefe gidişi hızlandıracaktır. Tersi durumda, 1965 seviyesi altına inilirse geri çekilme 1900 seviyesine kadar sürebilir.

Pivot : 1955
Destek:
1930-1905-1890
Direnç: 1985-2005-2020

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, USDCAD, AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1159 kere okundu

Satış / Pazarlama
ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
BÜYÜTEÇ
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz